ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
"27" квітня 2010 р. м. Київ К-21046/09
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:
головуючої - судді-доповідача Васильченко Н.В.
суддів –Леонтович К.Г., Розваляєвої Т.С, Чалого С.Я.,Черпіцької Л.Т.
при секретарі - Сорокіній Л.В.
з участю представника відповідача Шевченко О.В.
розглянувши в судовому засіданні касаційну скаргу Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства "Колос"Агропромислового комплексу України на постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 15 травня 2009 р. по справі № 22-а-9364\08 за позовом Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства "Колос"до Вишгородської районної ради, треті особи Фонд комунального майна Вишгородського району та Вишгородський центр соціальних служб сім"ї, дітей та молоді Вишгородської РДА про визнання протиправними та скасування актів –
в с т а н о в и л а:
У квітні 2007 р. Всеукраїнське фізкультурно-спортивне товариство "Колос"звернулось до суду із адміністративним позовом до Вишгородської районної ради про визнання протиправним та скасування рішення цієї ради № 284-25-ІУ від 16.02.2006 "Про управління об"єктами майна спільної власності територіальних громад"щодо прийняття до спільної власності територіальних громад сіл, селища, міста району об"єктів незавершеного будівництва оздоровчого табору з навчально-тренувальною трасою в м. Вишгороді.
Вподальшому позивач доповнив свої позовні вимоги та просив скасувати рішення відповідача від 12.04.2007 р. № 88-07-У "Про затвердження розпоряджень голови районної ради", яким затверджено розпорядження голови районної ради № 11 від 05.02.2007 р. "Про оформлення права власності на майновий комплекс "Оздоровчий табір з учбово-тренувальною трасою"по вул. Ватутіна, 102 в м. Вишгороді та № 17 від 13.03.2007 р. "Про оформлення права власності на 99\100 частини адмінбудинку", що знаходиться на пл. Шевченка, 1 в м. Вишгороді.
Постановою Дніпровського районного суду м. Києва від 5 жовтня 2007 р. позов задоволений. Визнано протиправним та скасовано рішення Вишгородської районної ради Київської області № 284-25-ІУ "Про управління об"єктами майна спільної власності територіальних громад"щодо прийняття до спільної власності територіальної громади міста, району об"єкти незавершеного будівництва оздоровчого табору з навчально-тренувальною трасою в м. Вишгороді.
Скасовано рішення Вишгородської районної ради Київської області № 88-07-У від 12 квітня 2007 р. "Про затвердження розпоряджень голови районної ради"№ 11 від 5.02.2007 "Про оформлення права власності на майновий комплекс "Оздоровчий табір з учбово-тренувальною трасою"по вул. Ватутіна, 102 в м. Вишгороді та № 17 від 13.03.2007 р. "Про оформлення права власності на 99\100 частини адмінбудинку на пл. Шевченка, 1 в м. Вишгороді.
Постанова районного суду мотивована невідповідністю прийнятих рішень нормам матеріального права.
Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 15 травня 2009 року постанова Дніпровського районного суду міста Києва від 05 жовтня 2007 р. скасована. В задоволенні позову відмовлено.Постанова суду мотивована тим, що прийняті рішеня Вишгородської районної ради, що оспорюються, не порушують права позивача, оскільки вказані рішення стосуються об"єктів нерухомості, які не перебували і не перебувають у власності позивача та наявністю рішеннь суду про визнання недійсним та скасування рішень виконкому про оформлення права власності на майно та відмову в задоволенні позову позивача про визнання за ним права власності.
Не погоджуючись із постановою суду апеляційної інстанції, Всеукраїнське фізкультурно- спортивне товариство "Колос"Агропромислового комплексу України подало касаційну скаргу, в якій просить цю постанову скасувати, залишити в силі постанову суду першої інстанції. Скарга обгрунтована невірним застосуванням судом норм матеріального права.
Заслухавши доповідача, перевіривши матеріали справи на предмет повноти та всебічності дослідження їх судами та обгрунтованості застосування норм матеріального права до спірних правовідносин, вивчивши доводи касаційної скарги, колегія суддів знаходить підстави до її часткового задоволення .
Відповідно до статті 159 КАС України рішення є законним тоді, коли суд, виконавши всі вимоги процесуального законодавства і всебічно перевіривши обставини, вирішив справу у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин.
Рішення суду апеляційної інстанції не відповідає зазначеним вимогам, оскільки не грунтується на всебічному, повному і об"єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності.
Відповідно до вимог ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких грунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.
В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб"єкта владних повноважень обов"язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.
Пункт 5 статті 71 зазначає, що суд може збирати докази з власної ініціативи.
Вказані вимоги статті 71 КАС України колегією суддів Київського адміністративного суду не дотримані.
Скасовуючи постанову суду першої інстанції, колегія суддів апеляційної інстанції зазначила, що відповідно до свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 15.12.2005 р. серії ЯЯЯ № 712070 право колективноі власності на цілісний майновий комплекс належить кооперативно-профспілковому фізкультурно-спортивному товаристу "Колос"АПК України, а не позивачу по справі –Всеукраїнському фізкультурно-спортивному товаристу "Колос"АПК України.
Такий висновок суду грунтується на неповно досліджених обставинах справи, оскільки судом не прийняті міри для з"ясування відносин правонаступництва вказаних юридичних осіб та їх відповідної реєстрації в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України.
Також, як на підстави відмови в задоволенні адміністративного позову по вказаній справі, адміністративний суд послався на наявність постанови Вишгородського районного суду Київської області від 21.03.2006 р., яка залишена без змін ухвалою апеляційного суду Київської області від 22.12.2006 р., яким визнані недійсними та скасовані пункти 2-3 рішення виконавчого комітету Вишгородської міської ради № 532 від 08.12.2005 р. "Про оформлення права власності на цілісний майновий комплекс за адресою м. Вишгород, вул. Ватутіна, 102"; та рішення господарського суду Київської області від 28.08.2007 р., яким позивачу відмовлено в визнанні права власності на спірне майно.
Посилаючись на наявність таких доказів по справі, колегія суддів не з"ясувала чи були чинними вказані рішення судів на момент розгляду справи в Київському апеляційному адміністративному суду 15 травня 2009 р.
Отже, ухвалене судом апеляційної інстанції рішення не встановило дійсний характер спірних правовідносин, що виникли між сторонами та неправильно застосовані норми матеріального права до вирішення вказаних правовідносин, а тому висновок суду про безпідставність позовних вимог є передчасним.
Враховуючи, що касаційна інстанція відповідно до вимог ст. 220 Кодексу адміністративного судочинства не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішення або постанові суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази, колегія суддів Вищого адміністративного суду України вбачає за необхідне судові рішення скасувати, а справу направити на новий розгляд до суду першої інстанції.
Під час нового розгляду справи суду необхідно повно та всебічно з"ясувати всі обставини справи, вірно застосувати норми матеріального права, що регулюють спірні правовідносини та ухвалити законне і обгрунтоване рішення.
На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 220, 221, 227, 230, 231 КАС України, колегія суддів –
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства "Колос"Агропромислового комплексу України задовольнити частково.
Постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 15 травня 2009 року по справі № 22а-9364\08 скасувати, справу направити на новий апеляційний розгляд іншим складом суду.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає, крім як з підстав, в порядку та у строки, визначені ст.ст. 237 –239 КАС України (2747-15) .