ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
"10" лютого 2010 р. м. Київ К-18685/08
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:
Головуючої:
Сіроша М.В.
Суддів:
Гончар Л.Я.
Харченка В.В.
Черпіцької Л.Т.
Бим М.Є.
при секретарі : Фурдичко Б.М.
з участю представника позивач Гнатюка М.А. та представника відповідача Німчак Т.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу за касаційною скаргою Державного територіально-галузевого об’єднання "Південно-Західна залізниця"на постанову господарського суду міста Києва від 09 серпня 2007 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 25 вересня 2008 року у справі за позовом Виконавчої дирекції Вінницького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Державного територіально-галузевого об’єднання "Південно-Західна залізниця"про стягнення 131 757 грн. 55 коп., -
в с т а н о в и л а :
Виконавча дирекція Вінницького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звернулося до суду з позовом до Державного територіально-галузевого об’єднання "Південно-Західна залізниця"про стягнення 131 757 грн. 55 коп.
Позивач свої вимоги обґрунтовував тим, що 12 грудня 2005 року була проведена перевірка правильності нарахування, своєчасності і повноти сплати страхових внесків до Фонду соціальною страхування з тимчасової втрати працездатності Будівельно-монтажним експлуатаційним управлінням № 2, що є структурним підрозділом позивача. Перевірка проведена за період з 01 жовтня 2004 року по 30 вересня 2005 року, про що складено Акт перевірки. На підставі вищевказаного акту позивачем було винесено Рішення № 1139 від 23 грудня 2005 року, яким нараховані фінансові санкції у розмірі 49 183,41 грн. Постановою Господарською суду Вінницької області від 30 травня 2006 року по справі №12/119-06, яка була залишена в силі ухвалою Житомирського апеляційного господарського суду від 07 листопада 2006 року, вищевказане рішення позивача було скасовано лише в частині нарахування фінансових санкцій у розмірі 1093,63 грн. Позивач просив суд стягнути з відповідача штрафні санкції у розмірі 48 089.78 грн. та донараховані страхові внески в сумі 1875.50 грн.
Постановою господарського суду міста Києва від 09 серпня 2007 року позов Виконавчої дирекції Вінницького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності задоволено повністю.
Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 25 вересня 2008 року апеляційну скаргу Державного територіально-галузевого об’єднання "Південно-Західна залізниця"залишено без задоволення, а постанову господарського суду міста Києва від 09 серпня 2007 року –без змін.
У поданій касаційній скарзі Державне територіально-галузеве об’єднання "Південно-Західна залізниця", з посиланням на порушення судами норм матеріального і процесуального права, просило скасувати оскаржувані судові рішення та постановити нове, про відмову в задоволені позову.
Заслухавши доповідь судді Вищого адміністративного суду України стосовно обставин, необхідних для прийняття рішення судом касаційної інстанції, перевіривши і обговоривши доводи касаційної скарги, правильність правової оцінки обставин справи та застосування судами першої та апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права, колегія суддів вважає, що скарга задоволенню не підлягає.
Оскаржувані судові рішення ґрунтуються на правильному застосуванні норм матеріального права, що регулюють дійсні права і обов’язки сторін у спірних правовідносинах.
Судами попередніх інстанцій встановлено, що за заниження відповідачем суми фактичних витрат на оплату праці, що становить вартість путівок придбаних за рахунок коштів підприємства та вартість безкоштовного проїзду позивачем прийнято рішення №1139 від 23.12.2005 року. Згідно зазначеного рішення, застосовані фінансові санкції у розмірі фонду прихованої заробітної плати яка склала 48089,78 грн. та донараховані страхові внески в сумі 1875,50 грн. Рішенням №648 за неправильне нарахування і несвоєчасне сплату в повному обсязі страхових внесків позивачем накладено штраф у розмірі прихованої заробітної плати (вартості путівок) в сумі 78722,10 грн. і на дану суму було донараховано страхових внесків на суму 3070,17 грн.
Норми колективного договору Державного територіально-галузевого об’єднання "Південно-Західна Залізниця", якими передбачено, що адміністрація Державного територіально-галузевого об'єднання "Південно-Західна Залізниця"зобов'язувалась щорічно виділяти кошти на придбання санаторно-курортних путівок для лікування працівників залізниці, які видавати за спільним рішенням адміністрації та профспілкових комітетів структурних підрозділів залізниці з оплатою 10% їх вартості, а також організувати проведення оздоровлення працівників залізниці та членів їх сімей і літнє оздоровлення дітей залізничників на базі пансіонату-дитячого оздоровчого комплексу "Променистий".
Відповідно до п. 2 ч.2 ст. 27 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням"страхувальник зобов'язаний нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.
Згідно ст. 1 Закону України "Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування"(у редакції станом на 18.12.06р.), розмір внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування становив для роботодавців - 2,9 відсотка суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці" (108/95-ВР) , та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб; для найманих працівників, заробітна плата яких вища прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи - 1.0 відсотка від суми оплати праці, що включає основну та додаткову заробітну плазу, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб.
Виходячи з наведених норм права та встановлених по справі дійсних обставин, суди попередніх інстанцій вірно зазначали, що придбання путівок підприємством за власні кошти для працівників не є заходом соціального захисту працівників і являється витратами на виплату заробітної плати, тому вартість цих путівок повинна включатись до фонду заробітної плати підприємства і цю суму повинні нараховуватись внески до Фонду соціального страхування.
З огляду на викладене, колегія суддів погоджується з висновками судів, що відповідач рішенням № 648 від 18.04.2006 року правомірно нарахував штрафні санкції у розмірі 78 722,10 грн. та правомірно донарахував страхові внески у розмірі 3070,17 грн.
Враховуючи вищевикладене, Вищий адміністративний суд України, дійшов висновку про те, що судом першої та апеляційної інстанції належним чином з’ясовано обставини справи та дано їм належну правову оцінку. Порушень норм матеріального чи процесуального права, які могли призвести до зміни чи скасування постанови господарського суду міста Києва від 09 серпня 2007 року та ухвали Київського апеляційного адміністративного суду від 25 вересня 2008 року не встановлено.
Керуючись наведеним, ст.ст. 223, 224, 230 КАС України, колегія суддів, -
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу Державного територіально-галузевого об’єднання "Південно-Західна залізниця"залишити без задоволення, а постанову господарського суду міста Києва від 09 серпня 2007 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 25 вересня 2008 року без змін.
Ухвала набирає чинності з моменту проголошення і оскарженню не підлягає, крім із підстав, у строки та порядку, визначених ст.ст. 237 –239 Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) .