ВИЩИЙ АдміністративниЙ СУД УКРАЇНИ
УХВАЛА
IМЕНЕМ УКРАЇНИ
18 грудня 2007 року м. Київ
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі
суддів: Фадєєвої Н.М., Бим М.Є., Гордійчук М.П., Леонтович К.Г.,
Чалого С.Я.,
розглянувши у попередньому розгляді справу за касаційною скаргою Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції на ухвалу Тернопільського міськрайонного суду від 1 вересня 2006 року та ухвалу апеляційного суду Тернопільської області від 24 жовтня 2006 року у справі №2-а-751/06 за позовом Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції до ОСОБА_1 та малого приватного підприємства "Плюс", про визнання недійсним-статуту підприємства, -
в с т а н о в и л а :
В серпні 2006 року Тернопільська ОДПI звернулося в суд з позовом до ОСОБА_1 та МПП "Плюс", в якому просила визнати недійсним статут МПП "Плюс" з моменту його перереєстрації.
Ухвалою Тернопільського міськрайонного суду від 1 вересня 2006 року, залишеною без змін ухвалою апеляційного суду Тернопільської області від 24 жовтня 2006 року, позовну заяву повернуто з тих підстав, що справа не підсудна Тернопільському міськрайонному суду.
Не погоджуючись з ухваленими по справі рішеннями Тернопільська ОДПI звернулася до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення судів першої і апеляційної інстанцій та задовольнити позовні вимоги, посилаючись на порушення судами норм процесуального права.
Касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Як встановлено судами попередніх інстанцій, вимоги, які пред'явлені стосуються безпосередньо прав та обов'язків суб'єкта підприємницької діяльності - МПП "Плюс", оскільки правовим наслідком задоволення цих вимог є втрата підприємством свого юридичного статусу.
Відповідно до ст.ст.1, 12 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) спори між юридичними особами підвідомчі господарським судам.
Відповідно до ч.1 п.6 прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) до початку діяльності окружного адміністративного суду справи, підвідомчі господарським судам відповідно до Господарського процесуального кодексу України (1798-12) 1991 року, вирішуються відповідним господарським судом за правилами кодексу адміністративного судочинства України з додержанням правил підсудності та складом суду, які передбачені Господарським процесуальним кодексом України (1798-12) .
Отже, суди попередніх інстанцій дійшли до вірного висновку, про необхідність повернення позовної заяви Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції, як таку що не підсудна міськрайонному суду.
Згідно ч.3 ст.220-1 КАС України (2747-15) суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.
Відповідно до ст. 224 КАС України (2747-15) суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанції не допустили порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.
Колегія суддів вважає, що доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку про неправильне застосування судами норм матеріального чи процесуального права, яке призвело або могло призвести до неправильного вирішення справи.
З урахуванням викладеного, судами першої і апеляційної інстанцій винесено законні і обгрунтовані рішення, постановлені з дотриманням норм процесуального права і підстав для їх скасування не вбачається.
Керуючись ст.ст.220, 220-1, 223, 224, 231 Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) , колегія суддів Вищого адміністративного суду України, -
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції - відхилити.
Ухвалу Тернопільського міськрайонного суду від 1 вересня 2006 року та ухвалу апеляційного суду Тернопільської області від 24 жовтня 2006 року - залишити без змін.
Ухвала остаточна і оскарженню не підлягає.
Судді: