ВИЩИЙ АДМIНIСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
IМЕНЕМ УКРАЇНИ
5 грудня 2007 року м. Київ
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі :
Головуючого - Харченка В.В.
Суддів: Кравченко О.О., Васильченко Н.В., Матолича С.В., Шкляр Л.Т.
При секретарі - Мельник I.М.
розглянувши у відкритому судовому засіданні ва залі суду в м. Києві справу за касаційною скаргою ПСГП "Сокиринське" на рішення господарського суду Чернігівської області від 3 листопада 2005 року та постанову Київського апеляційного господарського суду від 10 березня 2006 року у справі за позовом прокурора Срібнянського району Чернігівської області в інтересах держави в особі Срібнянського районного центру зайнятості до ПСГП "Сокиринське" про стягнення суми,-
Встановила:
У жовтні 2005 року прокурор Срібнянського району Чернігівської області звернувся до господарського суду Чернігівської області в інтересах держави в особі Срібнянського районного центру зайнятості з позовом до Приватного сільськогосподарського підприємства "Сокиринське" про стягнення заборгованості по страхових внесках в сумі 16607,74 грн.
В обгрунтування своїх вимог позивач посилався на порушення відповідачем положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" № 1533-III від 02.03.2000 р. (1533-14)
Рішенням господарського суду Чернігівської області від 3 листопада 2005 року, залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 10 березня 2006 року позовні вимоги було задоволено.
Не погоджуючись із рішеннями судів першої та апеляційної інстанції, ПСГП "Сокиринське" подало касаційну скаргу до Вищого господарського суду України, в якій просить про скасування вищезазначених рішень та прийняти рішення про відмову у задоволенні позовних вимог.
Заслухавши доповідача, міркування представника, перевіривши матеріали справи, доводи касаційної скарги, судова колегія дійшла висновку, що касаційне провадження по даній касаційній скарзі було відкрито помилково, а тому підлягає закриттю з таких підстав.
Вищий адміністративний суд України відповідно до ст. 210 КАС України (2747-15) є судом касаційної інстанції в адміністративних справах, тобто справах, які до створення системи адміністративних судів розглядаються судами інших юрисдикцій, але за правилами, встановленими КАС України (2747-15) . У Прикінцевих та перехідних положеннях Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) закріплено, що касаційні скарги на рішення господарських судів передаються до Вищого адміністративного суду України, якщо вони подані до набрання ним чинності і не розглянуті Вищим господарським судом України.
Дана справа розглянута господарськими судами після набрання чинності КАС України (2747-15) , але за правилами, встановленими Господарським процесуальним кодексом (1798-12) . Тобто суди юрисдикційно здійснювали судочинство у даній справі як господарські, а не як адміністративні.
Вищий адміністративний суд України не є судом касаційної інстанції у справах, розглянутих судами в порядку не адміністративного, а іншого судочинства.
Згідно ст. 108 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) судом касаційної інстанції у справах, розглянутих в порядку господарського судочинства, є Вищий господарський суд України.
Відповідно до ч.2 ст.4 КАС України (2747-15) юрисдикція адміністративних судів поширюється на всі публічно-правові спори, крім спорів, для яких законом встановлений інший порядок судового вирішення.
З огляду на вищенаведене, судова колегія визнає, що касаційне провадження у Вищому адміністративному суді України по даній справі було відкрито помилково, а тому підлягає закриттю.
Керуючись п. 1 ч.1 ст. 157, ст. ст. 210, 228, 230 Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) , судова колегія, -
У х в а л и л а :
Закрити касаційне провадження за касаційною скаргою ПСГП "Сокиринське" на рішення господарського суду Чернігівської області від 3 листопада 2005 року та постанову Київського апеляційного господарського суду від 10 березня 2006 року у справі за позовом прокурора Срібнянського району Чернігівської області _2 інтересах держави в особі Срібнянського районного центру зайнятості до ПСГП "Сокиринське" про стягнення суми.
Справу передати для розгляду Вищому господарському суду України за належністю.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і оскарженню не підлягає.
Судді:
З оригіналом згідно