ВИЩИЙ АДМIНIСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
IМЕНЕМ УКРАЇНИ
26 березня 2008 р. м. Київ
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:
Головуючої - Кравченко О.О., суддів - Васильченко Н.В., Леонтович К.Г., Костенка М.I., Матолича С.В., при секретарі - Мельник I.М., розглянувши в судовому засіданні касаційну скаргу споживчого товариства "Ринок" на постанову Севастопольського апеляційного господарського суду від 11 жовтня 2006 р. по справі № 2-17\7952-2006А за позовом Бахчисарайського районного споживчого товариства до Бахчисарайського районного відділу земельних ресурсів, треті особи без самостійних вимог на предмет спору споживче товариство "Ринок", Бахчисарайська районна рада, Бахчисарайська міська рада, Бахчисарайський державний історико-культурний заповідник про зобов'язання внести зміни до Державного акту на право постійного користування земельними ділянками та до плану зовнішніх меж землекористування Державного акту -
в с т а н о в и л а:
Бахчисарайське районне споживче товариство звернулось із позовом до Бахчисарайського районного відділу земельних ресурсів про визнання неправомірною бездіяльності відповідача, яка полягає в тому, що відповідач протягом 3-х місяців не розглядає заяву позивача про видачу Державного акту на право постійного користування земельною ділянкою в м. Бахчисарай по вул. Буденного, 20 та про зобов'язання відповідача видати позивачеві Державний акт на право постійного користування вказаною земельною ділянкою.
Під час розгляду справи позивач змінив позовні, просив визнати неправомірною бездіяльність відповідача, яка виразилась в неналежному виконанні рішення 59-ї сесії 23-го скликання Бахчисарайської районної ради та пов'язане з ним складання Державного акту П-КМ № 002256 не в повному обсязі; зобов'язати відповідача внести зміни до Державного акту П- КМ № 002256 на право постійного користування земельними ділянками шляхом зміни кількості землі, яка виділена в постійне користування з 10,745 га на 11,589 га, зобов'язати відповідача внести зміни згідно узгодженому технічному звіту до плану зовнішніх меж землекористування Державного акту П-КМ № 002256 на право постійного користування земельними ділянками шляхом відображення в ньому земельних ділянок, розташованих в м. Бахчисарай під наступними об'єктами Бахчисарайського РайПО: магазином "Весна" (вул. Буденного), Центральним Ринком (вул. Буденного), магазином "Сільгосппродукти", філією Центрального Ринку (вул. Леніна).
Вподальшому позивач відмовився від вимоги про визнання неправомірною бездіяльності відповідача - Бахчисарайського відділу земельних ресурсів Держкомітету АРК по земельних ресурсах, яке виявилось в неналежному виконанні рішення 59-ї сесії 23-ого скликання Бахчисарайської районної ради та пов'язане з ним складання Державного акту П-КМ № 002256 не в повному обсязі. В цій частині ухвалою суду справа закрита.
Постановою господарського суду АРК від 06 липня 2007 р. позов задоволений частково. Зобов'язано відповідача - Бахчисарайський районний відділ земельних ресурсів внести зміни до державного акту П-КМ № 002256 на право постійного користування земельними ділянками шляхом зміни кількості землі, виділеної в постійне користування з 10,745 га на 11,5779 га.
В частині зобов'язання відповідача внести зміни до Державного акту на земельну ділянку розміром 0,0111 га - у позові відмовлено.
Зобов'язано відповідача внести зміни згідно узгодженого технічного звіту до плану зовнішніх меж землекористування Державного акту П-КМ № 002256 на право постійного користування земельними ділянками шляхом відображення в ньому земельних ділянок, розташованих в м. Бахчисарай під наступними об'єктами Бахчисарайського РайПО: магазином "Весна", Центральним Ринком, магазином "Сільгосппродукти", філією Центрального Ринку.
Рішення суду першої інстанції обгрунтоване правомірністю користування позивачем вказаними земельними ділянками. А саме, що рішенням Бахчисарайської районної ради № 59 від 18.12.1998 р. Бахчисарайському районному споживчому товариству затверджено технічні звіти по інвентаризації меж земельних ділянок для надання у користування земельної ділянки площею 11,589 га під будівництво ринку та доручено Бахчисарайському районному відділу земельних ресурсів видати Державний акт Бахчисарайському споживчому товариству на право постійного користування землею Але згідно з державним актом П- КМ № 002256 на право постійного користування земельними ділянками позивачеві виділено в постійне користування лише 10,745 га. Оскільки рішення № 59 від 18.12.1998 р. виконано неналежним чином, суд дійшов висновку про необхідність виконання цього рішення шляхом зміни кількості землі, виділеної в постійне користування з 10,745 га на 11,5779 га. У частині змін до державного акту, а саме надання 0,011 га у позові відмовлено за його необгрунтованістю.
Постановою Севастопольського апеляційного господарського суду від 11 жовтня 2006 р. постанова господарського суду АРК від 06 липня 2006 р. скасована. Прийнята нова постанова про відмову у позові.
Постанова суду апеляційної інстанції мотивована відсутністю у позивача правовстановлюючих документів на спірні земельні ділянки.
Не погоджуючись із постановою суду апеляційної інстанції, споживче товариство "Ринок" подало касаційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду апеляційної інстанції, залишити в силі постанову суду першої інстанції, мотивуючи свої вимоги невірним застосуванням норм матеріального права судом апеляційної інстанції.
Заслухавши доповідача, перевіривши матеріали справи на предмет повноти та всебічності їх дослідження і обгрунтованості застосування норм матеріального права до спірних правовідносин, вивчивши доводи касаційної скарги, колегія суддів не знаходить підстав до її задоволення.
Як встановлено по справі і не заперечується ніким із учасників процесу, Бахчисарайське районне споживче товариство має Державний акт П-КМ № 002256 на право постійного користування земельними ділянками розміром 10,745 га. Вказаний Державний акт був виданий на підставі рішення Бахчисарайської районної ради № 59 від 18 грудня 1998 р.
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України погоджується із висновком суду апеляційної інстанції, що позовна вимога Бахчисарайського районного споживчого товариства до відповідача про внесення змін до вказаного Державного акту, а саме збільшення кількості землі, яка знаходиться у користуванні позивача із 10,745 га до 11,5779 га, не грунтується на законі, оскільки позивачем на надано суду доказів про під ставність вказаних вимог. У суду немає доказів того, що у передбаченому нормами Земельного кодексу України (2768-14) чи іншими нормативними актами, які регулюють питання земельних правовідносин, позивачу надавалась у постійне користування земельна ділянка розміром більше, ніж 10,745 га.
Таким чином, судом апеляційної інстанції вірно встановлених характер спірних правовідносин і до їх вирішення обгрунтовано застосовані норми матеріального права. Порушень норм процесуального права при цьому не допущено.
Відповідно до ст. 224 Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанцій не допустили порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.
На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 220,221, 224, 230, 231 КАС України (2747-15) , колегія суддів -ухвалила:
Касаційну скаргу Споживчого товариства "Ринок" залишити без задоволення.
Постанову Севастопольського апеляційного господарського суду від 11 жовтня 2006 р. по справі № 2-17\7952-2006А залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає.
Головуюча /підпис/ О.О.Кравченко
Судді /підпис/ Н.В.Васильченко
/підпис/ К.Г.Леонтович
/підпис/ М.I.Костенко
/підпис/ С.В.Матолич
З оригіналом згідно
суддя Н.В.Васильченко
ВИЩИЙ АДМIНIСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
IМЕНЕМ УКРАЇНИ
(вступна та резолютивна частини)
26 березня 2008 р. м. Київ
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:
Головуючої - Кравченко О.О., суддів - Васильченко Н.В., Леонтович К.Г., Костенка М.I., Матолича С.В., при секретарі - Мельник I.М., розглянувши в судовому засіданні касаційну скаргу споживчого товариства "Ринок" на постанову Севастопольського апеляційного господарського суду від 11 жовтня 2006 р. по справі № 2-17\7952-2006А за позовом Бахчисарайського районного споживчого товариства до Бахчисарайського районного відділу земельних ресурсів, треті особи без самостійних вимог на предмет спору споживче товариство "Ринок", Бахчисарайська районна рада, Бахчисарайська міська рада, Бахчисарайський державний історико-культурний заповідник про зобов'язання внести зміни до Державного акту на право постійного користування земельними ділянками та до плану зовнішніх меж землекористування Державного акту, керуючись статтями 160, 167 КАС України (2747-15) , -ухвалила:
Касаційну скаргу Споживчого товариства "Ринок" залишити без задоволення.
Постанову Севастопольського апеляційного господарського суду від 11 жовтня 2006 р. по справі № 2-17\7952-2006А залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає.
Головуюча О.О.Кравченко
Судді Н.В.Васильченко
К.Г.Леонтович
М.I.Костенко
С.В.Матолич