ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
11 березня 2008 року м. Київ
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:
головуючого Співака В.І.,
суддів: Білуги С.В.,
Гаманка О.І.
Загороднього А.Ф.,
Заїки М.М.,
при секретарі Міненку І.М.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні касаційну скаргуОСОБА_1 на рішення апеляційного суду Полтавської області від 23.06.05 року у справі за позовомОСОБА_1 до управління Міністерства внутрішніх справ України в Полтавській області про визначення терміну проходження служби для перерахунку розміру пенсії, -
в с т а н о в и л а:
У серпні 2004 року ОСОБА_1звернувся до Крюківського районного суду м. Кременчука з позовом до управління Міністерства внутрішніх справ України в Полтавській області про визначення терміну проходження служби для перерахунку розміру пенсії.
Рішенням Крюківського районного суду м. Кременчука від 15.11.04 року позовні вимоги ОСОБА_1 було задоволено.
Рішенням апеляційного суду Полтавської області від 23.06.05 року апеляційну скаргу управління Міністерства внутрішніх справ України в Полтавській області було задоволено. Рішення Крюківського районного суду м. Кременчука від 15.11.04 року скасовано та ухвалено нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 відмовлено.
У касаційній скарзі ОСОБА_1, не погоджуючись з рішенням суду апеляційної інстанції, посилаючись на допущені судом порушення норм матеріального права, просить скасувати рішення апеляційного суду Полтавської області від 23.06.05 року та залишити в силі рішення Крюківського районного суду м. Кременчука від 15.11.04 року.
Заслухавши доповідь судді-доповідача, колегія суддів вважає, що касаційна скарга ОСОБА_1 не підлягає задоволенню, оскільки рішення суду апеляційної інстанції постановлено з додержанням норм матеріального права, правова оцінка обставинам у справі дана вірно, а доводи касаційної скарги є необґрунтованими і не дають підстав, які передбачені статтями 224- 228 Кодексу адміністративного судочинства України для зміни чи скасування судового рішення.
Відповідно до пункту 7 постанови Кабінету Міністрів України від 17.07.92 року № 393 "Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членам їхніх сімей" (393-92-п) пенсії обчислюються з таких видів грошового забезпечення: відповідних окладів за посадою, військовим (спеціальним) званням (для осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту щомісячної надбавки за спеціальне звання) та відсоткової надбавки за вислугу років у розмірах, установлених за останньою штатною посадою, займаною перед звільненням; щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення, крім щомісячних надбавок (доплат), установлених особам, які мають право на пенсію за вислугу років згідно із законодавством і залишені за їх згодою та в інтересах справи на службі) та премії. Розмір щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії визначається за 24 останні календарні місяці служби підряд перед звільненням. Середня сума щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії визначається шляхом ділення на 24 загальної суми цих видів грошового забезпечення за 24 останні календарні місяці служби підряд перед звільненням. Постановою Кабінету Міністрів України № 747 від 19.09.93 року (747-93-п) "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України № 393 від 17.07.92 року (393-92-п) " передбачено, що слід зараховувати один місяць служби за сорок днів особам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ та військовослужбовцям, які працюють у виправно-трудових установах, слідчих ізоляторах, лікувально-трудових профілакторіях за переліками посад і на умовах, затверджуваних відповідно Міністерством внутрішніх справ і Центральним управлінням Служби безпеки.
Як вбачається з рішень судів першої та апеляційної інстанції позивач звільнився зі служби 04.06.93 року, тобто до введення в дію постанови Кабінету Міністрів України № 747 від 19.09.93 року (747-93-п) "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України № 393 від 17.07.92 року (393-92-п) ", то суд апеляційної інстанції дійшов вірного висновку відмовивши йому у задоволенні позовних вимог.
Відповідно до частини 1 статті 220 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі і не може досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведеними обставини, що не були доведені в судовому рішенні, та вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу.
Керуючись статтями 220, - 220-1, 223, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів -
у х в а л и л а:
Касаційну скаргуОСОБА_1 залишити без задоволення, а рішення апеляційного суду Полтавської області від 23.06.05 року у справі за позовомОСОБА_1 до управління Міністерства внутрішніх справ України в Полтавській області про визначення терміну проходження служби для перерахунку розміру пенсії - без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий В.І. Співак судді: С.В. Білуга О.І. Гаманко А.Ф. Загородній М.М. Заїка