ВИЩИЙ АДМIНIСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
04 березня 2008 року
м. Київ
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:
Головуючого, судді Смоковича М.I.,
суддів Весельської Т.Ф., Горбатюка С.А., Мироненка О.В., Чумаченко Т.А.,
провівши у порядку письмового провадження касаційний розгляд адміністративної справи за скаргою ОСОБА_1на бездіяльність Горлівського міського відділу реєстрації актів цивільного стану Донецького обласного управління юстиції (далі - Горлівський міськвідділ РАЦС) за касаційною скаргою Горлівського міськвідділу РАЦС на рішення апеляційного суду Донецької області від 17 травня 2006 року,
в с т а н о в и л а :
У січні 2004 року ОСОБА_1. звернувся у Центрально-Міський районний суд м. Горлівки Донецької області із скаргою на бездіяльність Горлівського міськвідділу РАЦС.
В обгрунтування своїх вимог зазначив, що рішенням Дебальцевського міського суду Донецької області від 01 жовтня 2003 року розірвано шлюб між ним та його колишньою дружиною ОСОБА_2.
Для реєстрації розірвання шлюбу до Горлівського міськвідділу РАЦС ним направлено заяву з необхідними для цього документами, але листом від 12 грудня 2003 року № 09-100-19-20 йому відмовлено у реєстрації акту про розірвання шлюбу.
Вважає таку бездіяльність суб'єкта оскарження неправомірною. Просив зобов'язати Горлівський міськвідділ РАЦС вчинити передбачені законом дії та зареєструвати акт про розірвання шлюбу.
Рішенням Центрально-Міського районного суду м. Горлівки Донецької області від 20 лютого 2004 року у задоволенні скарги ОСОБА_1. на бездіяльність Горлівського відділу РАЦС відмовлено.
Рішенням апеляційного суду Донецької області від 17 травня 2004 року апеляційну скаргу ОСОБА_1. задоволено.
Рішення Центрально-Міського районного суду м. Горлівки Донецької області від 20 лютого 2004 року скасовано, відмову Горлівського міськвідділу РАЦС визнано неправомірною.
У поданій касаційній скарзі Горлівський міськвідділ РАЦС просить постановлене у справі рішення суду апеляційної інстанції скасувати та залишити в силі рішення Центрально-Міського районного суду м. Горлівки Донецької області від 20 лютого 2004 року.
Вважає, що рішення апеляційним судом постановлене з порушенням норм матеріального права.
Заслухавши суддю-доповідача, дослідивши матеріали справи та доводи касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню.
Суд апеляційної інстанції, скасовуючи рішення суду першої інстанції та визнаючи незаконною відмову Горлівського відділу РАЦС, виходив з того, що законодавством України не передбачена заборона реєстрації акту про розірвання шлюбу на підставі рішення суду в органах РАЦС, якщо особа має тимчасову реєстрацію на території України.
Колегія суддів погоджується з таким висновком, оскільки він грунтується на фактичних обставинах справи та відповідає вимогам чинного законодавства.
Відповідно до статті 26 Конституції України (254к/96-ВР) іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України, - за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.
Статтею 194 Кодексу про шлюб та сім'ю України (2006-07) , який діяв на час виникнення спірних правовідносин, також було передбачено, що іноземці користуються в Україні правами та несуть обов'язки у шлюбних та сімейних відносинах нарівні з громадянами України.
Згідно зі статтею 179 Кодексу про шлюб та сім'ю України (2006-07) та Правилами реєстрації актів цивільного стану в Україні, затвердженими Наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року №52/5 (z0719-00) реєстрація розірвання шлюбу провадиться за місцем проживання подружжя, або одного з них.
ОСОБА_1. є громадянином Російської Федерації. При зверненні до органу РАЦС він надав усі необхідні документи, а також національний паспорт громадянина Російської Федерації для виїзду за кордон, в якому містилась відмітка про тимчасову реєстрацію в Україні:АДРЕСА_1
Чинне законодавство не містить обмежень щодо реєстрації актів громадянського стану за заявами іноземців, або осіб без громадянства, які зареєстровані проживаючими в Україні тимчасово.
Отже, ОСОБА_1. на законних підставах перебував в Україні й мав місце проживання у м. Горлівці, а тому, Горлівський міськвідділ РАЦС незаконно відмовив ОСОБА_1. у реєстрації акту про розірвання шлюбу.
Посилання Горлівського міськвідділу РАГС на наявність письмових роз'яснень Міністерства юстиції України є безпідставним, оскільки вони не є нормативно-правовими актами.
Доводи касаційної скарги правильність висновку суду апеляційної інстанції не спростовують.
Рішення суду апеляційної інстанції у даній справі є законним та обгрунтованим.
На підставі викладеного, керуючись статтями 210, 220, 222, 230 Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) , колегія суддів,
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу Горлівського міського відділу реєстрації актів цивільного стану Донецького обласного управління юстиції залишити без задоволення, а рішення апеляційного суду Донецької області від 17 травня 2006 року у справі за скаргою ОСОБА_1. на бездіяльність Горлівського міського відділу реєстрації актів цивільного стану Донецького обласного управління юстиції - без зміни.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає, крім як у випадку та з підстав, передбачених статтями 236, 237 Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) до Верховного Суду України лише за винятковими обставинами, протягом одного місяця з дня відкриття таких обставин.
Судді (підпис) Смокович М.I.
(підпис) Весельська Т.Ф.
(підпис) Горбатюк С.А.
(підпис) Мироненко О.В.
(підпис) Чумаченко Т.А.
З оригіналом згідно
Відповідальний секретар Семяніста С.Л.