ВИЩИЙ АДМIНIСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
Iменем України
20 лютого 2008 року м. Київ
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:
головуючого - Смоковича М.I.,
суддів: Весельської Т.Ф., Мироненка О.В., Сороки М.О., Чумаченко Т.А.,
при секретарі судового засідання Семяністій С.Л.,
представників Козинської селищної ради: Прощенка С.В., Чемериса Т.П.,
розглянувши у судовому засіданні в касаційній інстанції адміністративну справу
за позовом Територіальної виборчої комісії смт.Козин (далі - ТВК смт.Козин) та ОСОБА_1до Козинської селищної ради, за участі третьої особи - Державного реєстратора Обухівської районної державної адміністрації Київської області ОСОБА_2 про визнання протиправним та скасування рішення, провадження по якій відкрито
за касаційною скаргою ОСОБА_3як представника позивачки ОСОБА_1та Територіальної виборчої комісії смт.Козин на постанову Обухівського районного суду Київської області від 26 жовтня 2006 року та ухвалу Апеляційного суду Київської області від 19 січня 2007 року,
в с т а н о в и л а :
У вересні 2006 року Територіальна виборча комісія смт.Козин та ОСОБА_1. звернулись до суду з позовом до Козинської селищної ради про визнання протиправним та скасування рішення засідання третьої сесії Козинської селищної ради V скликання від 11 серпня 2006 року за № 1, яким припинено діяльність територіальної виборчої комісії смт.Козин та зобов'язано ОСОБА_1. вчинити певні дії.
Вимоги обгрунтовували тим, що зазначене рішення Козинська селищна рада прийняла з порушенням пункту 3 статті 28 Закону України "Про вибори депутатів Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (1667-15) .
Просили задовольнити позов.
Постановою Обухівського районного суду від 26 жовтня 2006 року, залишеною без змін ухвалою Апеляційного суду Київської області від 19 січня 2007 року, в задоволенні позову відмовлено.
У касаційній скарзі представник позивачів ОСОБА_3., посилаючись на порушення судами першої та другої інстанцій норм матеріального права, просив скасувати рішення судів та ухвалити нове рішення про задоволення позовної заяви.
У запереченнях на касаційну скаргу представник Козинської селищної ради просив залишити касаційну скаргу без задоволення, а рішення судів попередніх інстанцій без змін.
Касаційна скарга підлягає залишенню без задоволення з таких підстав.
Відмовляючи в позові, суди попередніх інстанцій виходили з того, що в смт.Козин було утворено дві Територіальних виборчих комісії, з яких діяльність Територіальної виборчої комісії з ідентифікаційним кодом 33926755 Козинська селищна рада припинила правомірно.
Такий висновок судів відповідає обставинам справи та нормам матеріального і процесуального права.
Судами попередніх інстанцій встановлено, що згідно рішення тридцять восьмої сесії Козинської селищної ради ХХIУ скликання №11 від 6 січня 2006 року "Про формування територіальної виборчої комісії смт. Козин за результататами жеребкування" було створено територіальну виборчу комісію смт. Козин ідентифікаційний код 33926755, керівником якої є ОСОБА_1.
11 серпня 2006 року на засіданні третьої сесії Козинської селищної ради V скликання прийнято рішення №21 про припинення діяльності Територіальної виборчої комісії смт. Козин з ідентифікаційним кодом 33926755 у складі трьох осіб, зобов'язано ОСОБА_1. та осіб, які є членами ТВК смт. Козин, у п'ятиденний строк передати всю документацію до комісії з припинення ( ліквідаційної комісії).
Згідно частини першої статті 33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) юридична особа припиняється ... або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом.
З урахуванням вказаних вимог указаного Закону, відповідно до повноважень, визначених пунктами 2, 30 частини першої статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР) , Козинська селищна рада прийняла рішення від 11 серпня 2006 року, яким припинено діяльність Територіальної виборчої комісії смт. Козин з ідентифікаційним кодом 33926755 як юридичної особи.
Отже, правильними є висновки судів першої та другої інстанцій про те, що приймаючи оскаржуване рішення, Козинська селищна рада діяла в межах повноважень визначених чинним законодавством України.
Також суди попередніх інстанцій зробили правильний висновок, що оскаржуваним рішенням ради особисті права, свободи чи законні інтереси ОСОБА_1. не порушуються, оскільки зазначені в рішенні дії щодо зобов'язання ОСОБА_1. передати документацію Територіальної виборчої комісії смт.Козин стосуються її як голови комісії.
Доводи, викладені в касаційній скарзі, не спростовують установлених обставин у справі та висновків судів першої та другої інстанцій.
З огляду на викладене, оскаржувані рішення судів ухвалені з дотриманням положень норм матеріального та процесуального права, підстави для їх скасування чи зміни відсутні.
Керуючись статтями 223, 224, 231 Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) , колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_3- представника ОСОБА_1та Територіальної виборчої комісії смт.Козин залишити без задоволення.
Постанову Обухівського районного суду Київської області від 26 жовтня 2006 року та ухвалу Апеляційного суду Київської області від 19 січня 2007 року по цій справі залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення, але може бути оскаржена за винятковими обставинами до Верховного Суду України протягом одного місяця з дня відкриття таких обставин.
Головуючий /підпис/ М.I. Смокович
судді /підпис/ Т.Ф. Весельська
/підпис/ О.В. Мироненко
/підпис/ М.О. Сорока
/підпис/ Т.А. Чумаченко
З оригіналом згідно.
Відповідальний секретар : С.Л. Семяніста