УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 17 травня 2012 р. № 382
Київ
( Постанова втратила чинність на підставі Постанови КМ № 548 від 26.06.2019 (548-2019-п) )

Про виконання резолюцій Ради Безпеки ООН щодо Еритреї

Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Міністерству оборони, Міністерству фінансів, Міністерству економічного розвитку і торгівлі, Міністерству закордонних справ, Міністерству інфраструктури, Міністерству внутрішніх справ, Міністерству надзвичайних ситуацій, Міністерству юстиції, Адміністрації Державної прикордонної служби, Державній митній службі, Державній авіаційній службі, Державній інспекції з безпеки на морському та річковому транспорті, Державній службі фінансового моніторингу, Державній службі експортного контролю, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, іншим органам виконавчої влади, Державному концерну "Укроборонпром" за участю Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки та Національного банку забезпечити відповідно до компетенції виконання положень резолюцій Ради Безпеки ООН (995_i60) щодо Еритреї від 23 грудня 2009 р. № 1907 і від 5 грудня 2011 р. № 2023 (995_k23) (далі - резолюції), а підприємствам, установам та організаціям, іншим юридичним та фізичним особам забезпечити дотримання вимог стосовно заборони:
1) прямого чи непрямого постачання, продажу або передачі Еритреї будь-яких виробів військового призначення, спеціально призначених комплектувальних виробів до них, технологій та послуг військового призначення, що визначені в додатку до Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення (1807-2003-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 листопада 2003 р. № 1807 (Офіційний вісник України, 2003 р., № 48, ст. 2506), а також товарів подвійного використання, що визначені в додатках 1-5 до Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання (86-2004-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 січня 2004 р. № 86 (Офіційний вісник України, 2004 р., № 4, ст. 167), якщо вони призначені для військового кінцевого використання, як зазначено у статті 1 Закону України "Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання" (549-15) ;
надання Еритреї технічної допомоги, послуг з навчання, фінансової та іншої допомоги, пов’язаної з провадженням військової діяльності або наданням, виробництвом, технічним обслуговуванням або використанням озброєнь та пов’язаних з ними матеріальних засобів;
2) прямого чи непрямого постачання, продажу або передачі фізичним та юридичним особам, визначеним Комітетом Ради Безпеки ООН, що діє на підставі резолюцій Ради Безпеки ООН від 24 квітня 1992 р. № 751 та від 23 грудня 2009 р. № 1907 (995_i60) (далі - Комітет), предметів та допомоги, зазначених у підпункті 1 цього пункту;
3) придбання в Еритреї фізичними та юридичними особами, що перебувають під юрисдикцією України, предметів та допомоги, зазначених у підпункті 1 цього пункту, незалежно від країни їх походження, або їх перевезення з використанням морських чи повітряних суден під прапором України.
2. Державній митній службі, Адміністрації Державної прикордонної служби, Міністерству оборони, Державній авіаційній службі за участю Служби безпеки відповідно до компетенції:
1) забезпечувати на території України, у тому числі у морських портах та аеропортах, проведення огляду всіх вантажів, які прямують до Еритреї або з неї, у разі володіння інформацією, що дає підстави припускати наявність у таких вантажах предметів, постачання, продаж, передача та експорт яких заборонені згідно з пунктом 1 цієї постанови;
2) інформувати у разі проведення відповідно до підпункту 1 цього пункту огляду Міністерство закордонних справ про підстави для проведення такого огляду та його результати.
3. Міністерству оборони та Міністерству надзвичайних ситуацій:
1) забезпечити за запитами Державної митної служби, Адміністрації Державної прикордонної служби та Служби безпеки у разі виявлення ними предметів, зазначених у пункті 1 цієї постанови, знищення таких предметів або приведення їх у непридатність;
2) інформувати Міністерство закордонних справ про заходи, вжиті відповідно до підпункту 1 цього пункту.
4. Адміністрації Державної прикордонної служби, Міністерству оборони, Міністерству економічного розвитку і торгівлі, Міністерству закордонних справ, Міністерству інфраструктури, Міністерству внутрішніх справ, Міністерству надзвичайних ситуацій, Державній митній службі, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, іншим органам виконавчої влади, Державному концерну "Укроборонпром" за участю Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, інших державних органів, установ та організацій відповідно до компетенції вжити заходів для запобігання в’їзду на територію України або транзитному проїзду через її територію фізичних осіб, визначених Комітетом.
Дія цього пункту не повинна мати наслідком відмову у в’їзді на свою територію громадянам України та не поширюється на випадки, коли Комітетом встановлено, що зроблений у конкретному випадку виняток може сприяти досягненню цілей миру і стабільності в регіоні.
5. Міністерству оборони, Міністерству фінансів, Міністерству економічного розвитку і торгівлі, Міністерству закордонних справ, Міністерству внутрішніх справ, Міністерству юстиції, Адміністрації Державної прикордонної служби, Державній митній службі, Державній службі фінансового моніторингу, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, Державній службі експортного контролю, іншим органам виконавчої влади, Державному концерну "Укроборонпром" за участю Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Національного банку, інших державних органів, установ та організацій відповідно до компетенції вжити заходів для:
1) накладення арешту (зупинення видаткових операцій на рахунках) на кошти, інші фінансові активи та економічні ресурси на території України, що перебувають у власності або під контролем фізичних або юридичних осіб, визначених Комітетом, або тих осіб, які діють від їх імені чи за їх дорученням;
2) запобігання наданню коштів, фінансових активів або економічних ресурсів громадянами України чи будь-якими фізичними або юридичними особами, які перебувають на території України, фізичним та юридичним особам, зазначеним у підпункті 1 цього пункту, або на користь таких осіб.
6. Дія підпунктів 1 і 2 пункту 5 не поширюється на випадки щодо коштів, інших фінансових активів або економічних ресурсів, які:
необхідні для здійснення поточних витрат на оплату продуктів харчування, оренду житла, іпотечного кредиту, ліків та медичної допомоги, сплати податків, страхових внесків, комунальних послуг чи видатків з оплати послуг спеціалістів та відшкодування витрат, пов’язаних з отриманням юридичних послуг, або сплати зборів чи внесення плати за поточне обслуговування заарештованих коштів, інших фінансових активів та економічних ресурсів після того, як Україна повідомить Комітетові про свій намір дозволити у відповідних випадках доступ до таких коштів, активів та ресурсів у разі відсутності негативного рішення Комітету протягом трьох робочих днів з моменту надходження такого повідомлення;
необхідні для покриття надзвичайних витрат у разі, коли Комітетом прийнято відповідне рішення;
є предметом стягнення згідно із судовим, адміністративним або арбітражним рішенням і можуть використовуватися для виконання такого рішення за умови, що таке рішення набуло чинності до 23 грудня 2009 р. та не спрямоване на користь фізичних або юридичних осіб, визначених на підставі підпункту 1 пункту 5 цієї постанови, та надходження Комітетові відповідного повідомлення через Міністерство закордонних справ.
7. Центральним органам виконавчої влади та іншим державним органам, згаданим у цій постанові, невідкладно подавати Міністерству закордонних справ на його запити повідомлення про виконання резолюцій із зазначенням інформації про вжиття заходів, визначених у цій постанові, а також про виконання рішень та інструкцій Комітету, зокрема розроблених відповідно до пункту 13 резолюції від 5 грудня 2011 р. № 2023 (995_k23) .
8. Міністерству закордонних справ:
1) надіслати резолюції центральним органам виконавчої влади та іншим державним органам, зазначеним у цій постанові;
2) надіслати центральним органам виконавчої влади та іншим державним органам, зазначеним у цій постанові, зведені переліки визначених Комітетом фізичних та юридичних осіб, щодо яких застосовуються положення резолюцій стосовно збройного ембарго, арешту активів та встановлення заборони на здійснення поїздок;
3) забезпечити ведення оперативного обміну інформацією між Комітетом та державними органами і подання Комітетові письмових доповідей про виконання резолюцій.
Прем'єр-міністр України
М.АЗАРОВ
Інд. 27