МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
21.05.2019 № 255
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
02 серпня 2019 р.
за № 853/33824

Про затвердження Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Державній спеціальній службі транспорту

Відповідно до Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) та Указу Президента України від 03 лютого 2009 року № 60 (60/2009) "Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Державній спеціальній службі транспорту" (із змінами) НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Державній спеціальній службі транспорту, що додається.
2. Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Міністр оборони України
С. Полторак
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Міністра соціальної політики України
Міністр освіти і науки України
М. Шамбір
Л. Гриневич
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
оборони України
21 травня 2019 року № 255
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
02 серпня 2019 р.
за № 853/33824

ІНСТРУКЦІЯ

про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Державній спеціальній службі транспорту

I. Загальні положення

1. Ця Інструкція визначає механізм реалізації та порядок організації у Державній спеціальній службі транспорту виконання вимог Положення про проходження громадянами України військової служби у Державній спеціальній службі транспорту (60/2009) , затвердженого Указом Президента України від 03 лютого 2009 року № 60 (далі - Положення).
2. Громадяни України, які виконують військовий обов’язок під час проходження військової служби на посадах у Державній спеціальній службі транспорту, є військовослужбовцями Державної спеціальної служби транспорту. Статус військовослужбовця підтверджується такими документами:
посвідчення офіцера та генерала - для осіб офіцерського складу та вищого офіцерського складу Державної спеціальної служби транспорту;
військовий квиток - для військовослужбовців рядового, сержантського і старшинського складу та курсантів вищого військового навчального закладу або військового навчального підрозділу закладу вищої освіти (далі - військовий навчальний заклад).
3. Загальний строк військової служби військовослужбовця зараховується громадянам України до їх стажу роботи та встановлюється з урахуванням випадків, передбачених пунктами 121, 172, 185 Положення (60/2009) .
До загального строку військової служби, строку вислуги у військовому званні та до строку контракту не зараховується час відбування військовослужбовцем такого покарання, як арешт (крім випадків, передбачених статтею 55 Кримінально-виконавчого кодексу України (1129-15) ), строк самовільного залишення військової частини або місця служби на строк понад десять діб незалежно від причини залишення, а також час відбування військовослужбовцем покарання у вигляді тримання в дисциплінарному батальйоні.
4. Встановлення, зміна чи припинення правових відносин із громадянами України, які проходять військову службу за контрактом або за призовом осіб офіцерського складу, оформлюється письмовими наказами по особовому складу на підставі відповідних документів:
1) Подання (додаток 1), рішення колегіальних органів, визначених пунктом 1 розділу IV цієї Інструкції, Резерв кандидатів для просування по службі (додаток 2), План переміщення військовослужбовців на посади - на всіх військовослужбовців, крім тих, які проходять строкову військову службу, щодо призначення на посади, переміщення, звільнення з військової служби, залишення на військовій службі понад граничний вік, направлення у складі військових підрозділів для участі в міжнародних операціях із підтримання миру і безпеки як національний контингент або національний персонал, що не входить до складу національного контингенту, до багатонаціональних органів військового управління, до закордонних дипломатичних установ України та інших міжнародних організацій, для проходження служби до інших утворених відповідно до законів України військових формувань із виключенням зі списків особового складу Державної спеціальної служби транспорту, відрядження до державних органів, підприємств, установ, організацій, державних та комунальних закладів освіти, прикомандирування до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим або місцевих рад із залишенням на військовій службі, а також громадян у разі прийняття на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу;
2) Подання до присвоєння чергового військового звання (додаток 3):
для присвоєння особам сержантського і старшинського складу військового звання "старший прапорщик" достроково, а також первинного офіцерського звання та поновлення у військовому званні;
для присвоєння офіцерам військових звань вищого офіцерського складу та військового звання "полковник", чергових військових звань офіцерського складу достроково та на один ступінь вище за військові звання, передбачені штатними посадами, а також поновлення у військовому званні;
3) Список військовослужбовців, яких подано до присвоєння чергових військових звань (додаток 4):
щодо присвоєння особам сержантського і старшинського складу військових звань до старшого прапорщика включно;
щодо присвоєння офіцерам військових звань молодшого і старшого офіцерського складу (крім військового звання "полковник");
4) клопотання посадових осіб у вигляді відповідного рапорту (списку) на військовослужбовців щодо зарахування кандидатами та направлення на навчання чи підготовку до навчальних закладів, укладення з ними контрактів чи продовження строків їх дії, продовження строків перебування на посадах осіб офіцерського складу, крім того, на військовослужбовців строкової військової служби щодо призначення на посади, переміщення, звільнення з військової служби та присвоєння їм військових звань;
5) клопотання посадових осіб у формі Службової характеристики (додаток 5), рапорту, телеграми, списку, донесення, якщо в умовах особливого періоду неможливо оформити документи, визначені підпунктом 1 цього пункту, - на військовослужбовців, які займають посади, передбачені штатами воєнного часу, щодо призначення на посади, переміщення, звільнення з посад і зарахування у розпорядження та звільнення з військової служби (крім громадян, які приймаються на військову службу за контрактом, осіб, які призначені або призначаються на посади вищого офіцерського складу, та тих, призначення яких на посади здійснюється Президентом України).
Підготовка, подання на підпис, реєстрація, розсилання і доведення наказів по особовому складу здійснюються службами персоналу, підпорядкованими посадовим особам, які відповідно до пункту 12 Положення (60/2009) мають право видавати накази по особовому складу.

II. Військова служба за контрактом

1. Строк контракту про проходження громадянами України військової служби у Державній спеціальній службі транспорту розпочинається з дня набрання ним чинності.
Контракт про проходження військової служби з громадянами, прийнятими на військову службу за контрактом, набирає чинності у строки, визначені пунктом 23 Положення (60/2009) .
З особами, які успішно склали вступні випробування та виявили бажання навчатись у військовому навчальному закладі, укладається контракт про проходження військової служби (навчання), що набирає чинності з дня призначення громадянина на посаду курсанта військового навчального закладу, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти.
З військовослужбовцями, які закінчили військові навчальні заклади за програмою підготовки для проходження військової служби на посадах осіб сержантського і старшинського складу, а також із особами рядового складу, які приймаються на військову службу за контрактом осіб сержантського і старшинського складу, контракт про проходження служби набирає чинності з дня призначення на посади осіб сержантського та старшинського складу.
Запис про день набрання чинності контрактом здійснюється у відповідному пункті форми контракту про проходження військової служби і завіряється підписом командира (начальника) або керівника служби персоналу військової частини, де зберігається перший примірник особової справи військовослужбовця. Другий примірник контракту надається військовослужбовцю під особистий підпис у відповідному пункті першого примірника контракту. Запис про продовження строку контракту у випадках, визначених пунктами 31-33 Положення (60/2009) , або продовження дії контракту у випадках, визначених пунктом 33-1 Положення (60/2009) , здійснюється в пункті 13 контракту про проходження громадянами України військової служби у Державній спеціальній службі транспорту, зразок якого наведено в додатку 1 Положення (60/2009) , за підписом командира (начальника) військової частини, де зберігається перший примірник особової справи військовослужбовця, та підписом військовослужбовця. У випадках, визначених пунктом 33 Положення (60/2009) , та в разі тимчасової відсутності військовослужбовця з об’єктивних причин, зазначений підпис здійснюється після його прибуття до місця проходження служби.
Військовослужбовець подає за бажанням другий примірник контракту до служби персоналу військової частини, де робиться відповідний запис із зазначенням підстав припинення (розірвання) контракту та дати виключення військовослужбовця зі списків особового складу, а також про продовження строку (дії) контракту. У разі неподання військовослужбовцем примірника контракту в першому примірнику робиться відповідний запис.
2. Перший контракт про проходження військової служби не може бути укладено, а громадянин не може бути прийнятий на військову службу за контрактом, якщо:
стосовно особи винесено обвинувальний вирок суду і призначено покарання, ведеться досудове розслідування або кримінальне провадження передано до суду;
особа має судимість за вчинення злочину, якщо така судимість не знята в установленому законом порядку (крім реабілітованої особи), або на особу протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного чи військового адміністративного правопорушення;
особа під час проходження військової служби була звільнена з військової служби у запас через службову невідповідність, у зв’язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, у зв’язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку;
особа перебуває на відповідному обліку в органах внутрішніх справ за антигромадську поведінку;
особа обіймала посади, щодо яких здійснювалось очищення влади (люстрація), до закінчення строку заборони займати посади військових посадових осіб, визначеного Законом України "Про очищення влади" (1682-18) ;
особа під час прийняття на військову службу не припинила членство у складі політичних партій або організацій чи рухів;
особа під час прийняття на військову службу не дала згоди на проведення спеціальної перевірки відомостей або не надала документів, передбачених пунктом 15 цього розділу, або якщо за результатами спеціальної перевірки та розгляду письмових пояснень претендента на посаду встановлено факт подання ним підроблених документів, неправдивих відомостей або невідповідності встановленим законодавством вимогам для призначення на посаду військових посадових осіб, що унеможливлює призначення претендента на посади військових посадових осіб, визначених пунктом 15 цього розділу;
особа перебуватиме у відносинах прямої організаційної та правової залежності від близької особи в значенні, наведеному в частині першій статті 1 Закону України "Про запобігання корупції" (1700-18) ;
час, що залишився громадянинові до досягнення граничного віку перебування на військовій службі, менший за строк першого контракту про проходження військової служби, крім випадків, визначених частинами третьою і п’ятою статті 23 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) .
Новий контракт про проходження військової служби не може бути укладено, військовозобов’язаний, який проходив військову службу за контрактом, не може бути прийнятий, а військовослужбовець не може продовжити військову службу за новим контрактом або перейти на новий вид військової служби за контрактом у випадках, визначених для громадян під час укладення першого контракту, а також, якщо:
особа під час проходження військової служби за контрактом була звільнена з військової служби в запас через службову невідповідність, у зв’язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, у зв’язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку;
за результатами службової діяльності за міжатестаційний період військовослужбовець атестований з висновком про недоцільність укладення нового контракту або з висновком про звільнення з військової служби після закінчення строку контракту.
У разі прийняття на військову службу за контрактом потрібно враховувати можливість набуття військовослужбовцем права на пенсійне забезпечення до досягнення граничного віку перебування на військовій службі. Відсутність права на пенсійне забезпечення за вислугу років за відсутності інших вагомих причин не є підставою для обов’язкового продовження строку проходження громадянами військової служби за контрактом понад граничний вік.
В особливий період громадяни приймаються на військову службу за контрактом на строки, визначені частиною третьою статті 23 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) , без урахування набуття права на пенсійне забезпечення та строку, що залишився до досягнення граничного віку перебування на військовій службі.
В особливий період особи, які до оголошення мобілізації були звільнені з військової служби в запас через службову невідповідність, у зв’язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку, у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем, можуть прийматися на військову службу за контрактом на строки, визначені статтею 23 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) . Військовозобов’язані, які раніше були засуджені до позбавлення волі, обмеження волі, арешту чи виправних робіт за вчинення злочину невеликої тяжкості згідно з класифікацією злочинів, визначеною статтею 12 Кримінального кодексу України (2341-14) , у тому числі зі звільненням від відбування покарання, та які призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, за бажанням військовослужбовця і рішенням посадової особи, визначеної пунктом 16 Положення (60/2009) , приймаються на військову службу за контрактом на строки, визначені статтею 23 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) . Зазначені громадяни з числа звільнених з військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, можуть прийматися на військову службу за контрактом під час дії особливого періоду за умови позитивної службової характеристики на час звільнення зі служби.
Після закінчення особливого періоду або оголошення демобілізації зазначені військовослужбовці за бажанням продовжують військову службу за новим контрактом з урахуванням таких особливостей:
військовослужбовці, позбавлені військового звання в дисциплінарному порядку, поновлюються у військовому званні в порядку зняття накладеного раніше стягнення, визначеному статтею 32 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України (551-14) та пунктом 21 розділу III цієї Інструкції, або продовжують проходити вид військової служби за контрактом, за яким вони виконували військовий обов’язок в особливий період;
військовослужбовці, які були звільнені через службову невідповідність у зв’язку з відмовою (скасуванням) в оформленні допуску до державної таємниці, продовжують військову службу за новим контрактом на посадах, за якими не передбачено доступу до державної таємниці, або після оформлення допуску - на посадах, що передбачають доступ до державної таємниці.
3. Особи жіночої статі, які за станом здоров’я придатні до проходження військової служби, приймаються на військову службу за контрактом для заміщення військових посад. Перелік військових посад осіб офіцерського складу, які можуть бути заміщені військовослужбовцями-жінками, затверджений наказом Міністерства оборони України від 20 червня 2012 року № 412/ДСК, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 16 липня 2012 року за № 1191/21503 (далі - Перелік військових посад осіб офіцерського складу, які можуть бути заміщені військовослужбовцями-жінками).
Керівники військових навчальних закладів приймають на військову службу (навчання) за контрактом курсантів із числа осіб жіночої статі за спеціальностями, за якими проводиться підготовка на посади, внесені до вказаного Переліку.
У зв’язку з настанням особливого періоду з військовослужбовцями-жінками, які мають дитину (дітей) віком до 18 років та які не висловили бажання продовжувати військову службу, контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці-жінки звільняються з військової служби. Військовослужбовці-жінки, які висловили бажання продовжувати військову службу в особливий період, попереджаються про виконання підпункту 18 пункту 107 Положення (60/2009) та пункту 15 розділу IV цієї Інструкції.
З військовослужбовцями, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку або іншої тривалості, визначеної законодавством, за відсутності їх клопотань про звільнення з військової служби у зв’язку із закінченням строку контракту під час відпустки, строк контракту про проходження військової служби продовжується до закінчення зазначених відпусток, а також на строк, потрібний у разі прийняття рішення щодо укладення нового контракту, для визначення придатності до проходження військової служби за станом здоров’я та прийняття рішення щодо укладення нового контракту. Про продовження строку контракту видається наказ посадової особи по особовому складу, яка має право укладати контракт.
На підставі виданого наказу по особовому складу проводиться доповнення до пункту 13 обох примірників діючого контракту.
Нові контракти з такими військовослужбовцями укладаються на загальних підставах.
4. Для потреб Державної спеціальної служби транспорту в комплектуванні окремих посад на військову службу за контрактом на строк військової служби в календарному обчисленні, встановлений частиною другою статті 23 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) , за рішенням посадових осіб, до повноважень яких належить призначення на відповідні посади, можуть бути прийняті громадяни України з числа військовослужбовців військової служби за призовом осіб офіцерського складу або військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період та осіб, звільнених з військової служби, які не досягли граничного віку перебування на військовій службі та визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби за станом здоров’я за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час виконання обов’язків військової служби, що призвело до встановлення їм інвалідності, часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності (крім розумових, сенсорних, психологічних вад, розладів психіки, поведінки та інших захворювань, визначених Міністерством оборони України). Зазначені громадяни України з питання прийняття на військову службу за контрактом звертаються за місцем проходження військової служби у порядку, визначеному Статутом внутрішньої служби Збройних Сил України (548-14) , а в разі звільнення з військової служби - до посадової особи, до повноважень якої належить прийняття на військову службу за контрактом та призначення на посади, через військовий комісаріат за місцем проживання (реєстрації).
Військовослужбовці військової служби за контрактом, які під час проходження військової служби були визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби за станом здоров’я за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час виконання обов’язків військової служби, що призвело до встановлення їм інвалідності, часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності (крім розумових, сенсорних, психологічних вад, розладів психіки, поведінки та інших захворювань, визначених Міністерством оборони України), за їх зверненням та за рішенням посадових осіб (до повноважень яких належить призначення на визначені посади) про залишення на військовій службі продовжують проходити військову службу до закінчення строку контракту з можливістю укладення нового контракту на строк, встановлений частиною четвертою статті 23 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) , але не більше ніж до досягнення граничного віку перебування на військовій службі.
5. Військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом та є обраними народними депутатами України, депутатами Верховної Ради Автономної Республіки Крим або депутатами місцевих рад на виборні посади, у яких строк контрактів закінчується в період виконання депутатських повноважень, перед вибуттям до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, відповідних місцевих рад строк контракту продовжується за їх рапортами на строк обрання депутатом та строк до двох місяців, потрібний для укладення нового контракту. Продовження строку контракту військовослужбовцям, обраним депутатами, здійснюється посадовими особами, яким надано право їх звільнення з військової служби, про що видається відповідний наказ по особовому складу.
6. Військовослужбовці, які відряджені до державних органів, підприємств, установ, організацій, державних та комунальних закладів освіти для виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки та строк контракту яких закінчується в період виконання ними зазначених завдань, за три місяці до закінчення строку контракту подають керівникам державних органів, підприємств, установ, організацій, державних та комунальних закладів освіти за місцем виконання цих завдань заяви (рапорти) про укладення нових контрактів про проходження військової служби.
Керівники державних органів, підприємств, установ, організацій, державних та комунальних закладів освіти розглядають заяви (рапорти) військовослужбовців і не пізніше ніж за два місяці до закінчення строку дії контракту надсилають їх разом зі своїми пропозиціями та двома примірниками контракту до Державної спеціальної служби транспорту.
Контракти про проходження військової служби укладаються відповідними посадовими особами, чиїми наказами по особовому складу оформлено відрядження цих військовослужбовців до державних органів, підприємств, установ, організацій, державних та комунальних закладів освіти із залишенням на військовій службі.
7. Зі слухачами (ад’юнктами, докторантами) денної форми підготовки військових навчальних закладів та науково-дослідних установ, строк контракту про проходження військової служби яких закінчується під час їх навчання, контракт про проходження військової служби укладається від імені Державної спеціальної служби транспорту Головою Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту.
8. Якщо у військовослужбовців, яких планується направити за кордон для проходження військової служби чи на навчання, строк контракту закінчується у період перебування за кордоном або раніше ніж через три місяці після їх повернення, в такому разі новий контракт із військовослужбовцями укладається перед їх вибуттям до іноземних країн на строк, визначений Положенням (60/2009) . Новий контракт про проходження військової служби набирає чинності з дня, наступного за днем закінчення строку попереднього контракту.
Для направлених за кордон військовослужбовців, у яких дія контракту про проходження військової служби продовжена в особливий період, новий контракт, укладений перед вибуттям до іноземних країн, набиратиме чинності з дня, наступного за днем набрання чинності законодавчим актом про оголошення демобілізації. У разі повернення військовослужбовця з-за кордону до оголошення демобілізації новий контракт, укладений перед вибуттям, вважається недійсним, а військовослужбовець продовжує проходити військову службу до оголошення демобілізації.
9. Особи офіцерського складу після шести місяців військової служби за призовом осіб офіцерського складу за результатами проведеного оцінювання, але не пізніше ніж за три місяці до закінчення строку військової служби, можуть подати рапорт про прийняття на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу. Прийняття на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу, які проходять військову службу за призовом, може здійснюватися як на посади у військовій частині, де проходила служба за призовом, так і на інші посади офіцерського складу в інших військових частинах. У такому разі рапорт військовослужбовця разом із двома примірниками контракту, поданням до призначення на іншу посаду та іншими потрібними документами надсилаються за підпорядкованістю посадовій особі, зазначеній у підпункті 2 Положення (60/2009) .
10. У разі прийняття на військову службу за контрактом військовослужбовців, які вже виконують військовий обов’язок за іншими видами військової служби, або військовослужбовців інших військових формувань укладення першого контракту про проходження військової служби в Державній спеціальній службі транспорту здійснюється посадовими особами, визначеними в підпунктах 1, 2 Положення (60/2009) .
Укладення нового контракту з військовослужбовцем здійснюється посадовою особою, якій надано право укладати контракт від імені Державної спеціальної служби транспорту. Для прийняття рішення щодо укладення нового контракту до служби персоналу, підпорядкованої цій посадовій особі, подаються:
рапорт військовослужбовця з клопотаннями прямих командирів (начальників);
два примірники контракту, підписані військовослужбовцем;
копія довідки військово-лікарської комісії про придатність до проходження військової служби за контрактом (для військовослужбовців після 40-річного віку, які виявили бажання проходити військову службу за новим контрактом);
службова характеристика.
За потреби додатково може надаватися копія попереднього контракту військовослужбовця.
За рішенням посадової особи, якій надано право укладати контракт від імені Державної спеціальної служби транспорту, для прийняття рішення щодо укладення контракту може бути запрошено і військовослужбовця, з яким укладають контракт.
У разі переміщення військовослужбовця по службі з однієї військової частини до іншої за узгодженням сторін окремі умови контракту, що стосуються зобов’язань громадянина і Державної спеціальної служби транспорту стосовно порядку проходження служби, за новим місцем служби можуть бути переглянуті та засвідчені підписами сторін у пункті 8 контракту.
11. Контракт про проходження служби припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби за підставами, визначеними пунктом 35 Положення (60/2009) .
За наявності відповідних підстав командування військової частини згідно з чинним законодавством має попередити військовослужбовця про дострокове припинення (розірвання) контракту та провести бесіду з військовослужбовцем із цього приводу, про що оформлюється Аркуш бесіди (додаток 6).
В особливий період контракт припиняється (розривається), а військовослужбовець звільняється з військової служби згідно із Законом України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) у період:
після закінчення строку проведення мобілізації та до моменту введення воєнного стану - на підставах, передбачених пунктом 2 (крім підстав, передбачених підпунктами "ґ", "й" та "к") частини п’ятої статті 26;
протягом строку проведення мобілізації та з моменту введення воєнного стану до оголошення демобілізації - на підставах, передбачених пунктом 3 частини п’ятої статті 26.
Про припинення (розірвання) контракту за наявності підстав, передбачених підпунктами "а", "б", "в", "ґ", "ж", "к" пункту 1, а в особливий період (крім строку проведення мобілізації та періоду дії воєнного стану) за підставами, передбаченими підпунктами "ґ", "й" та "к" пункту 2 частини п’ятої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) , військовослужбовець повідомляє командування військової частини рапортом на звільнення з військової служби. Протягом строку проведення мобілізації та періоду дії воєнного стану звільнення з військової служби за бажанням військовослужбовця не проводиться.
Не пізніше ніж за два місяці до закінчення строку дії чинного контракту командування військової частини повинно попередити військовослужбовця про намір не укладати з ним нового контракту про проходження військової служби. У разі невиконання цієї вимоги командування військової частини не може відмовити військовослужбовцю в укладенні нового контракту про проходження військової служби. Військовослужбовець не пізніше ніж за два місяці до закінчення строку дії чинного контракту повинен письмово повідомити командування військової частини про свій намір укласти новий контракт. Якщо в цей строк військовослужбовець без поважних причин не повідомив командування військової частини про намір укладати новий контракт про проходження військової служби, то він підлягає звільненню з військової служби у зв’язку із закінченням строку контракту без подання рапорту. У цьому разі посадовою особою, визначеною в пункті 7 розділу XII цієї Інструкції, з військовослужбовцем проводиться бесіда, про що оформлюється Аркуш бесіди (додаток 6).
У разі відсутності рішення командування військової частини щодо укладення нового контракту з військовослужбовцем, який допускав систематичне невиконання умов контракту, питання про укладення нового контракту або розірвання чинного контракту може бути вирішено спеціальною комісією, яка за доповіддю командира військової частини чи за зверненням військовослужбовця утворюється рішенням посадової особи, яка має право приймати рішення щодо звільнення військовослужбовця з військової служби із зазначених підстав (у разі, коли однією зі сторін є командир військової частини, який має право звільнення військовослужбовця з військової служби, комісія утворюється рішенням наступного прямого командира (начальника)).
Систематичне невиконання умов контракту військовослужбовцем може бути встановлено за результатами атестування, якщо протягом останніх 12 місяців за неналежне виконання або відмову від виконання взятих на себе під час укладення контракту про проходження військової служби обов’язків він два або більше разів (у сукупності) притягувався до кримінальної відповідальності, адміністративної відповідальності за вчинення військового адміністративного правопорушення або на підставі письмового наказу про притягнення до дисциплінарної відповідальності за порушення військової дисципліни, які обліковуються для оцінки стану дисципліни згідно з Інструкцією з надання доповідей і донесень про події, кримінальні правопорушення, військові адміністративні правопорушення та адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, порушення військової дисципліни та їх облік у Міністерстві оборони України, Збройних Силах України та Державній спеціальній службі транспорту (z1451-18) , затвердженою наказом Міністерства оборони України від 29 листопада 2018 року № 604, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 20 грудня 2018 року за № 1451/32903 (далі - Інструкція з надання доповідей і донесень про події, порушення та їх облік), чи протягом останніх 6 місяців після попередження військовослужбовця про неповну службову відповідність, якщо він не виправив своєї поведінки і це стягнення не відіграло своєї ролі.
Систематичним невиконанням умов контракту командуванням є невиконання одного із зобо­в’язань та інших умов, визначених контрактом, які допускалися два чи більше разів протягом останніх 12 місяців служби військовослужбовця. Невиконання зобов’язань та інших умов, визначених контрактом, не враховується для встановлення систематичного невиконання умов контракту командуванням, якщо їх виконання стало неможливим у разі збройної агресії, збройного конфлікту чи загрози нападу шляхом безпосереднього ведення воєнних (бойових) дій, а також залучення до здійснення заходів правового режиму надзвичайного стану, боротьби з тероризмом і піратством, посилення охорони державного кордону, ліквідації надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру, надання військової допомоги іншим державам.
12. Рішення посадової особи про відмову військовослужбовцю в укладенні нового контракту, розірвання контракту через систематичне невиконання його умов приймається на підставі результатів періодичного атестування з урахуванням рекомендацій атестаційної комісії і клопотання безпосереднього командира (начальника).
13. Контракт про проходження служби (навчання) припиняється (розривається), а курсанти, які навчаються, відраховуються наказами по особовому складу зі списків змінного складу військових навчальних закладів за підставами та у порядку, визначеними пунктом 36 Положення (60/2009) .
За скоєння протягом одного навчального року порушень військової дисципліни, які обліковуються для оцінки стану дисципліни згідно з Інструкцією з надання доповідей і донесень про події, порушення та їх облік (z1451-18) , вчинення інших правопорушень курсант відраховується з військового навчального закладу через недисциплінованість, а контракт про проходження військової служби (навчання) припиняється (розривається) через службову невідповідність.
У разі невиконання навчального плану, небажання продовжувати навчання чи відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб сержантського і старшинського або офіцерського складу після закінчення військового навчального закладу контракт про проходження військової служби (навчання) припиняється (розривається) у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем.
У такому разі курсанти з числа осіб чоловічої статі, які відраховані за:
всіма підставами (за винятком випадків, передбачених підпунктами "б", "г", "ґ" чи "ж" пункту 1 частини п’ятої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) ) направляються до військової частини для подальшого проходження військової служби, якщо вони не вислужили встановленого строку строкової військової служби;
підставами, передбаченими підпунктами "б", "г", "ґ" чи "ж" пункту 1 частини п’ятої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) , а також за іншими підставами, якщо вони вислужили строк строкової військової служби або не досягли призовного віку, направляються у районні (міські) військові комісаріати за місцем проживання для постановки на військовий облік.
Курсанти жіночої статі, відраховані з військових навчальних закладів, звільняються з військової служби, якщо вони:
не мають військово-облікової спеціальності (далі - ВОС), - без постановки на військовий облік;
мають ВОС, - з направленням у районні (міські) військові комісаріати за місцем проживання для постановки на військовий облік.
Курсанти в разі дострокового розірвання контракту через небажання продовжувати навчання або через недисциплінованість та в разі відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу відшкодовують Державній спеціальній службі транспорту витрати, пов’язані з їх утриманням у військовому навчальному закладі, відповідно до Порядку відшкодування курсантами та особами офіцерського складу витрат, пов’язаних з їх утриманням у вищих навчальних закладах (964-2006-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2006 року № 964, і Порядку розрахунку витрат, пов’язаних з утриманням курсантів у вищих навчальних закладах (z0863-07) , затвердженого наказом Міністерства оборони України, Міністерства фінансів України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства транспорту та зв’язку України, Адміністрації Державної прикордонної служби України, Управління державної охорони України, Служби безпеки України від 16 липня 2007 року № 419/831/240/605/537/219/534, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30 липня 2007 року за № 863/14130.
Витяги з наказів про припинення (розірвання) контракту про проходження військової служби (навчання), відрахування з навчання та направлення громадян для проходження військової служби чи постановки на військовий облік надсилаються до військових комісаріатів за реєстрацією місця проживання чи перебування до прийняття на військову службу (навчання) чи призову на строкову військову службу.
Питання припинення контракту про проходження курсантами служби (навчання) у військових навчальних закладах та відрахування з навчання за іншими підставами визначаються Інструкцією про порядок переведення, відрахування та поновлення курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів Міністерства оборони України (z0089-98) , затвердженою наказом Міністерства оборони України від 24 грудня 1997 року № 490, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 10 лютого 1998 року за № 89/2529 (далі - Інструкція про порядок переведення, відрахування та поновлення курсантів (слухачів)).
14. Після отримання ступеня вищої освіти "бакалавр", зарахування на навчання для здобуття ступеня вищої освіти "магістр" зі студентами, які навчаються в закладах вищої освіти за схемою підготовки "студент - курсант", і курсантами, які навчаються для отримання ступеня вищої освіти "магістр", а також після переведення на останній курс навчання з курсантами, які навчаються для отримання ступенів вищої освіти "бакалавр" або "молодший бакалавр" та які готуються для потреб Державної спеціальної служби транспорту, керівником військового навчального закладу укладаються контракти про проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу або контракти про проходження військової служби на посадах осіб сержантського і старшинського складу, що набирають чинності:
для студентів і курсантів, які проходили підготовку для проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу, з дати присвоєння первинного офіцерського звання;
для курсантів, які проходили підготовку для проходження військової служби на посадах осіб сержантського і старшинського складу, з дня призначення на посади осіб сержантського та старшинського складу після закінчення навчання.
З цієї ж дати закінчується дія контракту про проходження військової служби (навчання) курсантами військових навчальних закладів.
З курсантами останнього курсу навчання, які готуються для потреб інших військових формувань, контракт про проходження військової служби на посадах осіб сержантського і старшинського або офіцерського складу після закінчення навчання укладається між ними і державою, від імені якої виступає керівник утвореного відповідно до законодавства військового формування України.
У разі відмови керівника іншого військового формування України від укладення контракту з курсантами, які готувалися до проходження військової служби за контрактом, ці випускники військових навчальних закладів:
призначаються до Державної спеціальної служби транспорту на посади офіцерського складу за отриманими спеціальностями, а в разі неможливості - за спеціальностями, спорідненими з ними у межах одного напряму підготовки;
звільняються з військової служби у зв’язку із закінченням строку контракту з присвоєнням військового звання лейтенанта запасу в порядку, визначеному пунктом 50 Положення (60/2009) .
15. На військову службу за контрактом на посади рядового, сержантського і старшинського та офіцерського складу відбираються придатні до військової служби за станом здоров’я громадяни України, які виявили бажання проходити військову службу в Державній спеціальній службі транспорту та які відповідають вимогам, визначеним законодавством.
Метою проведення заходів з відбору осіб, які можуть розглядатися кандидатами для прийняття на військову службу за контрактом (далі - кандидати), є всебічне вивчення моральних, ділових, фізичних, інтелектуальних, професійних та інших особистих якостей, ставлення до служби в Державній спеціальній службі транспорту та готовності до виконання військового обов’язку.
Щодо громадян України, які виявили бажання проходити військову службу за контрактом та претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, а також посад з підвищеним корупційним ризиком, за їх письмовою згодою проводиться спеціальна перевірка (крім випадків, передбачених статтею 56 Закону України "Про запобігання корупції" (1700-18) та статтею 20 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) ), у тому числі щодо відомостей, поданих особисто. Посади, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, визначаються статтею 56 Закону України "Про запобігання корупції" (1700-18) . Спеціальна перевірка стосовно осіб, які претендують на зайняття цих посад, проводиться після прийняття щодо них рішень колегіальних органів, визначених пунктом 1 розділу IV цієї Інструкції. У разі потреби проводиться опитування кандидатів з використанням поліграфа в порядку, визначеному Інструкцією про порядок організації та проведення опитування персоналу з використанням поліграфа у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України (z0477-15) , затвердженою наказом Міністерства оборони України від 14 квітня 2015 року № 164, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 29 квітня 2015 року за № 477/26922 (далі - Інструкція про порядок опитування персоналу з використанням поліграфа).
Організація проведення спеціальної перевірки здійснюється:
Главою Адміністрації Президента України або його заступниками - щодо претендентів на зайняття посад, призначення на які здійснюється Президентом України;
Міністром Кабінету Міністрів України або його заступниками - щодо претендентів на зайняття посад, призначення на які здійснюється Кабінетом Міністрів України;
Головою Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту - щодо претендентів на зайняття посад, призначення на які здійснюється Головою Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту;
керівниками (заступниками керівників) державного органу, органу влади Автономної Республіки Крим або їх апаратів - щодо претендентів на відрядження до державних органів, підприємств, установ, організацій, державних та комунальних закладів освіти для виконання завдань в інтересах оборони держави із залишенням на військовій службі для зайняття посад, що заміщуються військовослужбовцями та призначення на які здійснюється відповідним державним органом влади;
керівником (заступником керівника) органу місцевого самоврядування або його апарату - щодо військовослужбовців-депутатів, прикомандированих до відповідних рад у зв’язку з обранням на посади, на яких вони працюють на постійній основі, після призначення, обрання чи затвердження їх органом місцевого самоврядування на посади, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, або на посади з підвищеним корупційним ризиком.
Порядок проведення спеціальної перевірки встановлено статтею 57 Закону України "Про запобігання корупції" (1700-18) та постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 171 (171-2015-п) "Про затвердження Порядку проведення спеціальної перевірки стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, та посад з підвищеним корупційним ризиком".
Спеціальна перевірка проводиться у строки, визначені законодавством.
За підсумками перевірки в органі, який відповідає за організацію проведення спеціальної перевірки, оформлюється довідка про результати спеціальної перевірки, що долучається до документів особової справи військовослужбовця.
Не призначаються на посади (не приймаються на військову службу за контрактом) або звільняються з військової служби за підставою, визначеною підпунктом "ї" пункту 1 частини п’ятої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) особи, стосовно яких з’ясовано про:
винесення обвинувального вироку суду за кримінальним провадженням;
ведення досудового слідства або передачу кримінального провадження до суду;
незняту або непогашену в установленому законодавством порядку судимість;
вирок суду про заборону чи незакінчений строк обмеження права займати посади, пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;
притягнення до кримінальної або адміністративної відповідальності за корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення;
перебування на обліку в органах внутрішніх справ за антигромадську поведінку або за вживання чи розповсюдження наркотичних і психотропних засобів;
членство в політичних партіях, організаціях або рухах;
встановлення факту подання неправдивих відомостей або підроблених документів;
невідповідність за станом здоров’я або перебування на обліку в психоневрологічних або наркологічних закладах охорони здоров’я;
невиконання умов обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, визначених статтею 25 Закону України "Про запобігання корупції" (1700-18) ;
те, що в разі прийняття на військову службу громадянин буде перебувати у відносинах прямої організаційної та правової залежності з близькими особами (за винятком осіб, визначених у частині першій статті 27 Закону України "Про запобігання корупції" (1700-18) ).
Слухачі випускних курсів денної форми навчання військових навчальних закладів та особи офіцерського складу військових частин, установ і закладів Державної спеціальної служби транспорту, стосовно яких спеціальна перевірка не проводилася, перед першим призначенням на посади, визначені статтею 56 Закону України "Про запобігання корупції" (1700-18) , підлягають спеціальній перевірці у порядку, визначеному законодавством. Під час переміщення військовослужбовця, стосовно якого спеціальна перевірка вже проводилась, у межах Державної спеціальної служби транспорту, відрядження до державних органів, підприємств, установ, організацій, державних та комунальних закладів освіти, прикомандирування до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим чи місцевих рад на посади, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, а також на посади з підвищеним корупційним ризиком спеціальна перевірка відомостей щодо особи не проводиться. Військовослужбовець іншого військового формування, стосовно якого спеціальна перевірка вже проводилася, перед направленням для проходження військової служби до Державної спеціальної служби транспорту письмово повідомляє про це структурний підрозділ Державної спеціальної служби транспорту з питань запобігання та виявлення корупції, який не пізніше наступного робочого дня після одержання зазначеного повідомлення від військовослужбовця надсилає за місцем його служби, де проводилася спеціальна перевірка, запит про надання копії довідки про результати перевірки, після отримання якої розглядається питання про зарахування військовослужбовця в розпорядження Державної спеціальної служби транспорту.
16. Відбір кандидатів на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу проводиться з числа придатних за станом здоров’я до військової служби за контрактом громадян, які не досягли граничного віку перебування на військовій службі та мають вищу освіту за ступенем не нижче бакалавра:
військовими комісаріатами - із числа офіцерів запасу;
командирами військових частин - із числа офіцерів запасу, які звернулися до військової частини з проханням про прийом на військову службу за контрактом, та із числа осіб офіцерського складу, які виконують військовий обов’язок за іншими видами військової служби і служби у військовому резерві, а також із числа громадян, які мають відповідні спеціальні звання або класні чини.
17. Відбір кандидатів на військову службу (навчання) курсантів військових навчальних закладів проводиться:
військовими комісаріатами (військовими навчальними закладами) - із числа громадян призовного віку, військовозобов’язаних та жінок, які не мають військових звань офіцерського складу;
військовими частинами - із числа військовослужбовців рядового, сержантського і старшинського складу та резервістів.
Питання відбору кандидатів для вступу до військових навчальних закладів визначаються Інструкцією про організацію та проведення військово-професійної орієнтації молоді та прийому до вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти (z0704-14) , затвердженою наказом Міністерства оборони України від 05 червня 2014 року № 360, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 26 червня 2014 року за № 704/25481 (далі - Інструкція про проведення військово-професійної орієнтації), з урахуванням в умовах особливого періоду Особливостей прийому на навчання до вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти для підготовки військових фахівців тактичного рівня. Особливості організації підготовки військових фахівців у військових навчальних закладах в особливий період визначаються наказом Міністерства оборони України від 29 листопада 2013 року № 824/ДСК, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 19 грудня 2013 року за № 2149/24681.
18. Відбір кандидатів на військову службу за контрактом на посади рядового, сержантського і старшинського складу проводиться військовими частинами та військовими комісаріатами. Кандидати відбираються з числа громадян, визначених у частині першій статті 20 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) .
Відбір кандидатів для прийняття на військову службу за контрактом із числа військовозобов’язаних та жінок, які не мають військових звань офіцерського складу, здійснюється на посади та за спеціальностями, що є основними, спорідненими (чи не є такими) з тими посадами, на яких вони проходили військову службу, або за отриманою під час навчання спеціальністю.
Відбір кандидатів для прийняття на військову службу за контрактом із числа військовослужбовців строкової військової служби здійснюється:
на посади та за ВОС, що є основними чи спорідненими з посадами та ВОС, на яких вони проходять строкову військову службу;
на посади та за ВОС, що не є спорідненими з посадами та ВОС, на яких військовослужбовці проходять строкову військову службу, але відповідають їх кваліфікації.
19. В обласних військових комісаріатах, розташованих у районі відповідальності на підставі отриманих із військових частин Переліків посад, які підлягають комплектуванню військовослужбовцями за контрактом (додаток 7), проводяться такі заходи з відбору громадян на військову службу за контрактом:
попереднє вивчення особистих якостей громадян для прийняття на військову службу за контрактом;
медичне обстеження кандидатів;
професійно-психологічний відбір кандидатів;
спеціальна перевірка відомостей кандидатів у випадках, визначених законодавством;
оформлення особових справ кандидатів;
направлення кандидатів до військових частин для подальшого прийняття на військову службу за контрактом;
ведення резерву кандидатів для прийняття на військову службу за контрактом.
Громадяни призовного віку, військовозобов’язані, а також жінки, які виявили бажання проходити військову службу за контрактом, подають до військових комісаріатів за місцем перебування на військовому обліку або за реєстрацією місця проживання чи перебування заяву з проханням щодо прийняття їх на військову службу за контрактом, а також за встановленими формами письмові згоди на використання та обробку персональних даних, проведення спеціальної перевірки відомостей та у разі потреби - письмові згоди на проведення спеціальної перевірки відомостей, опитування з використанням поліграфа, заяву, передбачену частиною першою статті 6 Закону України "Про очищення влади" (1682-18) , а також письмову згоду на проведення професійно-психологічного відбору.
Попереднє вивчення особистих якостей громадян, які виявили бажання щодо прийняття на військову службу за контрактом, охоплює:
вивчення документів, що подає громадянин;
вивчення документів військового обліку;
вивчення відомостей, що надійшли з місця роботи (навчання);
результати індивідуальних бесід.
У процесі попереднього вивчення особистих якостей громадян обов’язково виявляються особи, які притягалися до кримінальної або адміністративної відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних із корупцією правопорушень та військових адміністративних правопорушень, мають незняті або непогашені в установленому законодавством порядку судимості, перебувають на обліку в органах внутрішніх справ, психіатричних, туберкульозних, венеричних, наркологічних диспансерах та інших закладах охорони здоров’я.
Особи, заяви яких розглянуто та за результатами вивчення особистих якостей яких прийнято позитивне рішення, є кандидатами. Результати вивчення відображаються в Аркуші вивчення особистих якостей кандидата (додаток 8). Кандидати направляються для проходження медичного обстеження до відповідних військово-лікарських комісій. Із кандидатами, які визнані придатними за станом здоров’я для прийняття на військову службу за контрактом, організовуються і проводяться заходи:
професійно-психологічного відбору відповідно до Інструкції з організації професійно-психологічного відбору у Збройних Силах України (z0013-15) , затвердженої наказом Міністерства оборони України від 10 грудня 2014 року № 883, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 12 січня 2015 року за № 13/26458 (далі - Інструкція з організації профвідбору);
спеціальної перевірки відомостей відповідно до Порядку проведення спеціальної перевірки стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, та посад з підвищеним корупційним ризиком (171-2015-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 171.
Заяви осіб, які за результатами професійно-психологічного відбору не відповідають вимогам щодо проходження військової служби за контрактом, повертаються їм представниками військового комісаріату з повідомленням причини відмови.
У разі встановлення за результатами спеціальної перевірки факту розбіжностей у поданих претендентом на посаду визначених законодавством документах керівник військового комісаріату надає можливість цьому претенденту протягом п’яти робочих днів надати письмове пояснення за таким фактом та/або виправити таку розбіжність. За результатами розгляду пояснень претендента за фактом подання ним підроблених документів або неправдивих відомостей, що мають ознаки кримінального або адміністративного правопорушення, керівник військового комісаріату повідомляє протягом трьох робочих днів про виявлений факт правоохоронні органи та відмовляє претенденту в прийнятті на військову службу за контрактом. Керівник військового комісаріату відмовляє громадянину в прийнятті на військову службу за контрактом також у разі встановлення за результатами спеціальної перевірки факту невідповідності претендента встановленим законодавством вимогам для призначення на посаду військових посадових осіб (у тому числі факту належності особи до переліку осіб, щодо яких застосовуються заборони, передбачені частиною третьою або четвертою статті 1 Закону України "Про очищення влади" (1682-18) ).
На кандидата, який успішно пройшов відбір на військову службу за контрактом, оформлюється особова справа. До особової справи кандидата додаються:
довідка військово-лікарської комісії про придатність до проходження військової служби за контрактом;
Картка професійного відбору кандидата (додаток 9);
довідка про результати спеціальної перевірки (на кандидатів, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, а також посад з підвищеним корупційним ризиком);
копії свідоцтва про шлюб та свідоцтв про народження дітей;
довідка про склад сім’ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб.
За результатом відбору до проходження військової служби за контрактом кандидати з приписами військових комісаріатів направляються до військових частин.
У військових частинах стосовно кандидатів проводяться такі заходи:
медичне обстеження відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України (z1109-08) , затвердженого наказом Міністерства оборони України від 14 серпня 2008 року № 402, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2008 року за № 1109/15800;
професійно-психологічний відбір відповідно до Інструкції з організації профвідбору (z0013-15) ;
перевірка рівня фізичної підготовки;
оформлення контракту про проходження громадянами України військової служби у Державній спеціальній службі транспорту.
З кандидатами, які мають спеціальні звання і класні чини та заплановано прийняття їх на військову службу за контрактом з переатестуванням у військовому званні, проводиться військово­професійна орієнтація.
За умови успішних результатів відбору кандидатів на посади офіцерського складу командир військової частини направляє громадян до районних військових комісаріатів за місцем їх військового обліку з такими документами:
клопотання про прийняття громадянина на військову службу за контрактом, призначення на посаду (присвоєння у разі потреби військового звання);
Картка професійного відбору кандидата (додаток 9);
два примірники контракту, підписані громадянином згідно з додатком 1 Положення (60/2009) ;
результати здачі перевірних іспитів з індивідуальної підготовки.
Про своє рішення щодо відбору кандидата на посаду офіцерського складу командир військової частини не пізніше наступного робочого дня письмово інформує службу персоналу Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту. Служба персоналу розглядає порушене командиром військової частини питання та протягом п’яти робочих днів визначає доцільність комплектування посади відібраним кандидатом, про що інформує командира військової частини.
У службі персоналу Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту готуються пропозиції для прийняття остаточного рішення та проєкт наказу Голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту по особовому складу про прийняття громадян на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу.
Рішення про прийняття громадян на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу або рішення про відмову доводять до командира військової частини, який відібрав кандидата на заміщення посади, та до районного військового комісаріату, який безпосередньо доводить таке рішення до громадян.
Громадяни, які виявили бажання навчатися за державним замовленням за програмою підготовки офіцерів запасу, звертаються із заявою до керівника військового навчального закладу, де здійснюється ця підготовка. Керівник військового навчального закладу направляє таких громадян до районних військових комісаріатів за місцем їх проживання чи перебування, де проводиться медичний огляд і професійно-психологічний відбір у порядку, визначеному цим пунктом Інструкції. За результатами медичного огляду та професійно-психологічного відбору керівник військового навчального закладу приймає рішення про допуск громадянина до участі в конкурсному відборі на навчання на курсі підготовки офіцерів запасу за державним замовленням. Перед початком навчання з громадянином укладають контракт про військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу за державним замовленням, форма якого визначена Інструкцією про організацію військової підготовки громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу (z1678-15) , затвердженою наказом Міністерства оборони України та Міністерства освіти і науки України від 14 грудня 2015 року № 719/1289, зареєстрованою 31 грудня 2015 року в Міністерстві юстиції України за № 1678/28123. Проєкти наказів Міністра оборони України про присвоєння первинного військового звання "молодший лейтенант" громадянам, які за державним замовленням навчалися за програмою підготовки офіцерів запасу, прийняття їх на військову службу за контрактом та направлення в розпорядження Державної спеціальної служби транспорту, а також облікові документи опрацьовуються у військових навчальних закладах, де здійснювалась ця підготовка, та подаються на підпис не пізніше ніж за три місяці до дня випуску. Зазначені накази Міністра оборони України доводяться до районних військових комісаріатів за місцем проживання чи перебування цих громадян. Районні військові комісаріати забезпечують направлення громадян до місць проходження військової служби згідно з наказами Міністра оборони України.
Якщо під час оформлення документів кандидата на конкретну посаду виникли обставини, що унеможливлюють його службове використання на ній, та в разі наявності іншої вакантної посади у Державній спеціальній службі транспорту, щодо призначення на яку кандидат дав згоду, крім раніше оформлених документів додатково подають такі документи:
заяву про прийняття на військову службу за контрактом на нову посаду;
клопотання керівників структурних підрозділів Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту.
20. Організацію та здійснення військово-професійної орієнтації, проведення попередньої професійної діагностики та відбору абітурієнтів до військових навчальних закладів покладено на:
військові комісаріати - щодо осіб, які мають повну загальну середню, професійно-технічну або вищу освіту, віком від 17 до 30 років, у тому числі осіб, яким 17 років виповнюється в рік початку військової служби, та не мають військових звань офіцерського складу, з числа військовозобов’язаних, призовників, допризовників, резервістів та громадян, які не перебувають на військовому обліку;
командирів військових частин - щодо військовослужбовців та резервістів віком до 30 років, які мають повну загальну середню, професійно-технічну або вищу освіту та не мають військових звань офіцерського складу.
Військові комісаріати з одержанням розрахунків з відбору кандидатів до військових навчальних закладів, розроблених Генеральним штабом Збройних Сил України, здійснюють такі заходи:
проводять агітаційно-роз’яснювальну роботу з цивільною молоддю за місцями роботи, навчання, реєстрації та здійснюють пошук і відбір кандидатів;
розгортають центри (пункти) військово-професійної орієнтації та діагностики;
створюють комісії з проведення попередньої професійної діагностики;
проводять попередню професійну діагностику абітурієнтів.
Попередня професійна діагностика абітурієнтів охоплює:
соціально-психологічне вивчення;
психологічне обстеження;
медичний огляд;
оформлення документів.
Командири військових частин після отримання розрахунку відбору кандидатів до військових навчальних закладів, розроблених Генеральним штабом Збройних Сил України за заявкою Державної спеціальної служби транспорту, здійснюють такі заходи:
видають наказ про організацію і порядок проведення військово-професійної орієнтації та відбору кандидатів до військових навчальних закладів;
інформують підлеглий особовий склад про отриманий розрахунок та визначають підрозділи, в яких здійснюється відбір кандидатів;
контролюють виконання розрахунку відбору кандидатів до військових навчальних закладів;
забезпечують подання на розгляд командиру з’єднання, якому підпорядкована військова частина, рапортів, документів та особових справ відібраних кандидатів.
Командир з’єднання після погодження з Адміністрацією Державної спеціальної служби транспорту приймає рішення щодо направлення військовослужбовців на навчання до військових навчальних закладів. Дозвіл командира з’єднання на навчання військовослужбовця оголошується наказом командира військової частини. За прийнятим рішенням комісія з’єднання, командири військових частин проводять попередню професійну діагностику відібраних кандидатів.
За результатами проведених заходів документи кандидатів надсилають до військових навчальних закладів, а самих кандидатів направляють на навчальні збори та вступ до військових навчальних закладів у строки, визначені Інструкцією про проведення військово-професійної орієнтації (z0704-14) .
Проведення професійно-психологічного відбору на навчання у військових навчальних закладах, медичного огляду і перевірки рівня фізичної підготовки кандидатів покладено на приймальні (відбіркові) комісії військових навчальних закладів.
21. У кінці кожного місяця командири військових частин надсилають до військового комісаріату за місцем дислокації перелік посад, що підлягають комплектуванню військовослужбовцями за контрактом.
Командир військової частини керує добором кандидатів для зарахування на військову службу за контрактом. Відбір кандидатів для прийняття на військову службу за контрактом із числа військовослужбовців строкової військової служби та резервістів покладено на штаби і підрозділи військової частини. Первинне вивчення кандидатів здійснюється переважно командирами підрозділів, на укомплектування посад яких вони будуть призначені після прийняття на військову службу за контрактом.
За результатами вивчення кандидатів командири підрозділів щоквартально (до 20 грудня, 20 березня, 20 червня та 20 вересня) подають до штабу військової частини списки відібраних кандидатів та матеріали їх попереднього вивчення.
Матеріали попереднього вивчення містять:
копію обліково-послужної картки;
службову характеристику;
службову картку;
аркуш вивчення особистих якостей кандидата;
картку професійного відбору та рапорт військовослужбовця про прийняття на військову службу за контрактом та його письмову згоду на збір і обробку персональних даних та у випадках, визначених законодавством, письмову згоду на проведення спеціальної перевірки відомостей про нього.
Командири підрозділів забезпечують достовірність і об’єктивність характеристик, обґрунтованість висновків і рекомендацій щодо відібраних кандидатів на військову службу за контрактом.
З кандидатами на військову службу за контрактом штаб військової частини проводить роботу щодо:
оформлення особової справи;
проведення медичного обстеження військово-лікарськими комісіями з метою визначення придатності до проходження військової служби за відповідними ВОС;
проведення професійно-психологічного відбору;
перевірки рівня фізичної підготовки;
організації проведення спеціальної перевірки відомостей (у випадках, визначених законодавством);
оформлення допуску до державної таємниці (за потреби);
розгляду на засіданнях атестаційних комісій військових частин.
Засідання атестаційних комісій військових частин проводяться в присутності командирів підрозділів, на укомплектування посад яких розглядається кандидат.
За результатами вивчення та розгляду атестаційних комісій командиром військової частини приймаються рішення про прийняття кандидата на військову службу за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу та укладення з ним контракту.
Командування військової частини організовує проведення заходів щодо вивчення особистих якостей військовослужбовців строкової військової служби та резервістів, які виявили бажання проходити військову службу за контрактом в іншій військовій частині. Матеріали вивчення надсилаються до цієї військової частини для прийняття рішення про укладення контракту. Після вивчення матеріалів командир військової частини письмово повідомляє командування військової частини, де громадянин проходить строкову військову службу або службу у військовому резерві, про прийняте рішення. Письмова згода є підставою для порушення клопотання (до якого додаються рапорт військовослужбовця (резервіста), письмова згода командира та копія обліково-послужної картки) щодо видання вищою посадовою особою наказу (розпорядження) у порядку, визначеному пунктом 180 Положення (60/2009) , про переміщення військовослужбовця (резервіста) до військової частини, в якій він виявив бажання проходити військову службу, та прийняття на військову службу за контрактом.
Із дня укладення з військовослужбовцем контракту про проходження військової служби припиняється проходження громадянином строкової військової служби або служби у військовому резерві.
Про прийняття на військову службу за контрактом і призначення на посаду встановленим порядком повідомляється військовий комісаріат, через який був здійснений призов громадянина на строкову військову службу, або військова частина, в якій резервіст проходив службу у військовому резерві. Військовий комісаріат після отримання повідомлення про прийняття громадян на військову службу повідомляє державним органам, підприємствам, закладам, установам і організаціям, у яких ці громадяни працювали, навчались або були зареєстрованими як безробітні, про день прийняття громадян на військову службу за контрактом.
22. Контракт із кандидатами з числа громадян призовного віку, військовозобов’язаних, резервістів, а також із жінками, які не перебувають на військовому обліку, укладається в день прибуття їх до військової частини (навчального центру) з одночасним зарахуванням до списків особового складу, призначенням на відповідну посаду рядового, сержантського та старшинського складу, а також із присвоєнням відповідного первинного військового звання.
Контракт із військовослужбовцями строкової військової служби укладається згідно з пунктом 13 Положення (60/2009) після прийняття командиром військової частини рішення про зарахування військовослужбовця на військову службу за контрактом. Про укладання контракту з військовослужбовцем строкової військової служби, переміщеним із цією метою з іншої військової частини, командир військової частини зобов’язаний у триденний строк письмово повідомити орган військового управління, з якого надійшов наказ (розпорядження) на переміщення, та військову частину, де військовослужбовець проходив строкову військову службу.
Командир військової частини зобов’язаний у триденний строк письмово повідомити військовий комісаріат, який направив кандидата або через який кандидат був призваний на строкову військову службу, про прийняття його на військову службу за контрактом або про відмову в прийнятті на військову службу за контрактом з повідомленням причин відмови.
Після отримання повідомлень від командирів військових частин про прийняття громадян на військову службу за контрактом військові комісаріати повідомляють державні органи, підприємства, заклади, установи та організації, в яких ці громадяни працювали, навчались або були зареєстровані як безробітні, про день прийняття громадян на військову службу за контрактом.
23. Посвідчення офіцера та генерала або військовий квиток військовослужбовцям Державної спеціальної служби транспорту оформлюється та видається у тижневий строк після зарахування до списків особового складу військової частини (навчального центру).
Посвідчення офіцера та генерала видається військовослужбовцям за місцем проходження військової служби службами персоналу Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту, з’єднань, військових частин, установ і закладів, що забезпечуються бланками посвідчень та в яких ведуться їх облік і звітність про використання.
Посвідчення офіцера та генерала видають військовослужбовцям під час:
присвоєння первинних військових звань офіцерського складу;
прийняття на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу до Державної спеціальної служби транспорту з числа військовозобов’язаних, резервістів та військовослужбовців інших утворених відповідно до законів України військових формувань;
призову офіцерів запасу на військову службу до Державної спеціальної служби транспорту.
Військовий квиток видається військовими комісаріатами, на території відповідальності яких дислокуються військові частини (навчальні центри), на підставі запиту командира військової частини (навчального центру). До запиту додаються:
витяг із наказу командира військової частини про прийняття (призов) громадянина на військову службу;
завірена копія обліково-послужної картки;
кольорова фотокартка у військовій формі одягу (3,5 x 4,5 см, анфас), завірена посадовою особою військової частини.
Військові комісаріати після отримання запиту оформляють військові квитки та видають їх в установленому порядку військовослужбовцям або представникам військових частин.
24. У кінці навчального року в кожній військовій частині до 30 жовтня складають Контрольний список військовослужбовців, строк контракту в яких закінчується у наступному році (далі - Контрольний список контрактів). До Контрольного списку контрактів вносять усіх військовослужбовців, у яких закінчуються строки контракту в наступному році. Контрольний список контрактів затверджується командиром військової частини та доводиться до військовослужбовців і їх безпосередніх командирів (начальників).
Контрольний список контрактів є основним планувальним документом військової частини з питань організації проходження військової служби військовослужбовцями за контрактом. На підставі затвердженого Контрольного списку контрактів у військовій частині:
опрацьовується та подається за підпорядкованістю контрольний список військовослужбовців, строки контрактів у яких закінчуються в наступному році та які займають посади, що належать до вищої номенклатури призначення, з розрахунку, щоб вони до 20 грудня надійшли до служб персоналу, які відпрацьовують проєкти наказів по особовому складу стосовно укладання нових контрактів про проходження військової служби;
розпочинається робота з військовослужбовцями, у яких закінчуються строки контрактів у вказаний період часу.
У службах персоналу всіх рівнів узагальнюються контрольні списки контрактів, які надійшли з підпорядкованих військових частин та органів військового управління, та складається окремий Контрольний список контрактів за своєю та вищими номенклатурами призначення.

III. Військові звання

1. Військові звання рядового, сержантського і старшинського та офіцерського складу присвоюють військовослужбовцям, військовозобов’язаним, резервістам, а також особам жіночої статі, які не мають військових звань, у разі прийняття на військову службу за контрактом у послідовному порядку відповідно до вимог Положення (60/2009) та штатної категорії посади, на яку призначено громадянина України.
2. Присвоєння військових звань особам, які виконують військовий обов’язок за всіма видами військової служби, здійснюється наказами посадових осіб, визначених пунктами 42, 43 і 174 Положення (60/2009) . Накази готують і видають на підставі документів, визначених пунктом 4 розділу I цієї Інструкції.
В особливий період військові звання військовослужбовцям присвоюються:
до старшого сержанта включно - командирами окремих батальйонів та посадовими особами, які мають рівні з ними права та вищі;
до полковника включно - Головою Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту.
3. Щорічно в кожній військовій частині до 30 листопада складають Контрольний список військовослужбовців, у яких строк вислуги у військовому званні закінчується в наступному році (далі - Контрольний список звань). Контрольний список звань є основним планувальним документом з питань організації своєчасного присвоєння військових звань особовому складу військової частини. До Контрольного списку звань вносять усіх військовослужбовців, у яких закінчуються встановлені строки вислуги у військових званнях у наступному році та які перебувають на посадах, штатні категорії за якими надають право на присвоєння цих звань. Також до Контрольного списку звань вносять військовослужбовців, з яких відповідно до вимог Дисциплінарного статуту Збройних Сил України (551-14) може бути знято накладене дисциплінарне стягнення пониження військового звання на один ступінь.
На підставі Контрольного списку звань у військовій частині опрацьовують та подають до вищих служб персоналу у встановлені строки Подання до присвоєння чергового військового звання та списки військовослужбовців, яких подано до присвоєння чергових військових звань.
Подання до присвоєння чергового військового звання (додаток 3 ) військовослужбовцю підписуються командиром військової частини та направляються за підпорядкованістю в установленому порядку з розрахунку, щоб вони надійшли до служб персоналу, які відпрацьовують проєкти наказів про присвоєння чергових військових звань, не пізніше ніж за місяць до закінчення встановленого строку вислуги військовослужбовця у військовому званні.
Списки військовослужбовців, яких подано до присвоєння чергових військових звань, опрацьовуються окремо на кожну категорію військовослужбовців за правом присвоєння військових звань:
списки військовослужбовців, яких подано до присвоєння військових звань наказами командира військової частини;
списки військовослужбовців, яких подано до присвоєння військових звань наказами вищих посадових осіб.
Списки військовослужбовців, яких подано до присвоєння військових звань наказами командира військової частини, підписують командири структурних підрозділів та подають командиру військової частини.
Списки військовослужбовців, яких подано до присвоєння військових звань наказами вищих посадових осіб, підписує командир військової частини та щоквартально направляє для реалізації за підпорядкованістю в установленому порядку з розрахунку, щоб вони надійшли до служб персоналу, які відпрацьовують проєкти наказів про присвоєння чергових військових звань, не пізніше:
20 грудня - на військовослужбовців, у яких строк вислуги у військовому званні закінчується в січні, лютому, березні;
20 березня - на військовослужбовців, у яких строк вислуги у військовому званні закінчується у квітні, травні, червні;
20 червня - на військовослужбовців, у яких строк вислуги у військовому званні закінчується в липні, серпні, вересні;
20 вересня - на військовослужбовців, у яких строк вислуги у військовому званні закінчується в жовтні, листопаді, грудні.
Списки військовослужбовців, яких подано до присвоєння військових звань наказами командира військової частини, є підставою для видання відповідних наказів по особовому складу про присвоєння військових звань.
Списки військовослужбовців, яких подано до присвоєння військових звань наказами вищих посадових осіб, надсилаються за підпорядкованістю до служби персоналу вищого рівня та є підставою в цьому органі для:
видання наказів по особовому складу про присвоєння чергових військових звань посадовими особами, визначеними пунктом 43 Положення (60/2009) ;
формування й опрацювання списку військовослужбовців, яких подано до присвоєння військових звань наказами вищих посадових осіб.
4. Якщо військовослужбовець, який вислужив установлений строк вислуги у військовому званні, був призначений на вищу посаду і отримав право на присвоєння чергового військового звання після складання і затвердження Контрольного списку звань, одночасно з прийняттям посади на нього оформлюється і подається за підписом командира військової частини додатковий список або подання, що подаються безпосередньо до служби персоналу посадової особи, яка відповідно до пункту 43 Положення (60/2009) має право присвоювати відповідне чергове військове звання військовослужбовцю. Інформацію щодо подання до присвоєння військовослужбовцю чергового військового звання вносять до Контрольного списку звань військової частини на поточний рік.
Військовослужбовцям, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку або іншої тривалості, визначеної законодавством, чергове військове звання не присвоюється, а час перебування у такій відпустці не зараховується до строку вислуги у військовому званні. Початком строку, з якого час перебування у відпустці по догляду за дитиною до строку вислуги у військовому званні не зараховується, є дата набрання чинності Указом Президента України від 31 січня 2019 року № 24 (24/2019) "Про внесення змін до Положення про проходження громадянами України військової служби у Державній спеціальній службі транспорту", а після зазначеної дати - день вибуття військовослужбовця в зазначену відпустку. Після закінчення або припинення за бажанням військовослужбовця цієї відпустки чергове військове звання присвоюється відповідно до пункту 47 Положення (60/2009) .
5. У разі закінчення строку контракту у військовослужбовців до дати присвоєння чергового військового звання у Контрольному списку звань робиться відмітка про строк контракту, та не пізніше ніж за місяць до дати присвоєння чергового військового звання повідомляється вища служба персоналу про укладення нового контракту або про звільнення військовослужбовця з військової служби.
Якщо після подання документів до присвоєння чергового військового звання виникли підстави, визначені пунктом 60 Положення (60/2009) , що унеможливлюють присвоєння військовослужбовцю чергового військового звання, інформація про ці підстави не пізніше ніж за три дні до дати присвоєння чергового військового звання письмово через службу персоналу доповідається посадовій особі, яка має право на присвоєння зазначеного військового звання.
6. До строку вислуги у військовому званні військовослужбовця не зараховується строк відбування покарання у виді службового обмеження, арешту, тримання в дисциплінарному батальйоні, час перебування у відпустці по догляду за дитиною, а також звільнення від відбування покарання з випробуванням і залишенням на військовій службі.
Підставою для обчислення вказаного строку є судові рішення про призначення покарання та витяги з наказів про вибуття військовослужбовця у відпустку по догляду за дитиною. Копії судових рішень та витягів із наказів про вибуття залучаються до особової справи військовослужбовця та безпосередньо надсилаються посадовій особі, яка має право присвоювати чергове військове звання. На підставі судових рішень та витягів із наказів по стройовій частині про вибуття цією посадовою особою видається наказ по особовому складу про визначення початку незараховування до строку вислуги у військовому званні військовослужбовця строку його покарання та часу перебування у відпустці по догляду за дитиною. На підставі виданого наказу до послужного списку особової справи військовослужбовця та Контрольного списку звань вносять записи про визначення початку часу незараховування до строку вислуги у військовому званні військовослужбовця.
Після закінчення строків відбування покарання або випробування, а також після закінчення чи припинення за бажанням військовослужбовця відпустки по догляду за дитиною та прибуття військовослужбовця до місця служби або в розпорядження посадової особи, в чиєму розпорядженні він знаходиться, обчислення строку вислуги у військовому званні поновлюється наказом по стройовій частині, витяг із якого долучається до всіх примірників особової справи військовослужбовця.
7. Накази про присвоєння чергових військових звань видають за датою закінчення строку вислуги військовослужбовців у діючому військовому званні.
Відповідні записи в облікових документах військовослужбовців здійснюють на підставі виданих наказів командира військової частини або отриманих витягів із наказів інших посадових осіб про присвоєння чергових військових звань.
8. Первинне військове звання сержантського і старшинського складу громадянам України присвоюється командирами бригад, полків і посадовими особами, які мають рівні з ними права та вищі, а в особливий період і командирами окремих батальйонів.
Первинні військові звання офіцерського складу присвоюються Головою Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту.
У разі оголошення рішення про проведення мобілізації та/або введення правового режиму воєнного стану за рішенням посадових осіб, які мають право присвоєння первинних військових звань сержантського і старшинського та офіцерського складу, присвоєння цих звань здійснюється громадянам, які за віком та освітою відповідають визначеним законодавством вимогам, з одночасним прийняттям їх на військову службу за контрактом та призначенням на посади з урахуванням потреби в сержантах, старшинах і офіцерах такої спеціальності. Особам рядового складу, призваним на військову службу, може бути присвоєно первинне військове звання сержантського і старшинського складу одночасно з призначенням на посаду сержантського і старшинського складу без прийняття їх на військову службу за контрактом. Призначення осіб сержантського і старшинського складу на посади осіб офіцерського складу у військових частинах, що утримуються за штатами воєнного часу, здійснюються без направлення їх на курс військової підготовки. Громадяни, які не мають військових звань офіцерського складу, призначаються на посади сержантського і старшинського складу після проведення підготовки у порядку, визначеному пунктом 3 розділу VI цієї Інструкції.
9. На кандидатів до присвоєння первинного військового звання "молодший лейтенант" подаються такі документи:
Подання до присвоєння чергового військового звання (додаток 3 ) - для осіб сержантського і старшинського складу, які вже призначені на посади офіцерського складу, або Подання (додаток 1 ) - для осіб сержантського і старшинського складу, а також осіб рядового складу, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, мають вищу освіту за ступенем не нижче бакалавра та які подаються до призначення на посади офіцерського складу;
Атестація на присвоєння первинного військового звання офіцерського складу (додаток 10);
два примірники укладеного контракту про проходження військової служби у Державній спеціальній службі транспорту на посадах осіб офіцерського складу або завірена копія контракту в разі, якщо укладення контракту та присвоєння первинного військового звання "молодший лейтенант" належить до номенклатури різних посадових осіб (у разі прийняття на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу);
завірена копія паспорта громадянина України;
завірена копія особистого номера (довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);
завірені копії диплома про вищу освіту та додатка до нього;
завірена копія документа про проходження курсу військової підготовки за програмою підготовки офіцерів (у разі потреби);
висновок військово-лікарської комісії (у разі прийняття на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу);
послужна картка;
витяг із наказу про призначення на посаду офіцерського складу (для осіб сержантського і старшинського складу, які вже призначені на посади офіцерського складу);
рапорт військовослужбовця.
Атестація на присвоєння первинного військового звання офіцерського складу складається безпосереднім командиром (начальником) у рукописному та два примірники в друкованому вигляді і розглядається на засіданні атестаційної комісії військової частини, де військовослужбовець проходить військову службу, та затверджується посадовою особою, яка має право призначення на вказану посаду офіцерського складу відповідно до номенклатури призначення.
На кандидатів до присвоєння первинного військового звання "молодший лейтенант запасу" оформляються і подаються документи в порядку і за формами, що визначені наказом Міністерства оборони України від 27 березня 2018 року № 130 (z0507-18) "Про затвердження Порядку атестування громадян України до присвоєння первинного і чергових військових звань офіцерського складу запасу та Зразка військового квитка офіцера запасу", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 квітня 2018 року за № 507/31959.
10. Випускники військових навчальних закладів, які готуються для проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу, атестуються на присвоєння первинного військового звання офіцерського складу на останньому курсі навчання не пізніше ніж за три місяці до закінчення підготовки. В особливий період у разі дострокового випуску атестування випускників на присвоєння первинного військового звання офіцерського складу проводиться безпосередньо перед їх державною атестацією.
Атестація на присвоєння первинного військового звання офіцерського складу складається прямими начальниками від начальника курсу, йому рівного і вище, та затверджується начальником військового навчального закладу.
Після закінчення навчання випускники військових навчальних закладів направляються до інших військових формувань або відряджаються до державних органів, підприємств, установ, організацій, державних та комунальних закладів освіти, призначаються наказами по особовому складу на посади:
офіцерського складу - Головою Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту;
сержантського і старшинського складу - посадовою особою, яка має право видавати накази по особовому складу щодо призначення випускників, які готувалися для проходження військової служби на посадах сержантського і старшинського складу.
Цими самими наказами їм присвоюють первинні військові звання "лейтенант" та "молодший сержант" відповідно.
11. Військовослужбовці, які досягли граничного віку перебування на військовій службі, подаються до присвоєння чергових військових звань після видання наказів посадових осіб про залишення їх на військовій службі понад граничний вік.
12. Чергові військові звання старшого прапорщика та офіцерського складу до полковника включно можуть бути присвоєні достроково у порядку заохочення за наявності підстав, передбачених Дисциплінарним статутом Збройних Сил України (551-14) , з урахуванням виконання вимог пункту 45 Положення (60/2009) .
Чергове військове звання офіцерського складу до полковника включно може бути присвоєне на один ступінь вище за військове звання, передбачене штатною посадою після закінчення встановленого строку вислуги у попередньому званні офіцерам, які виявили високі професійні, ділові та моральні якості під час виконання військового обов’язку та досягли високих показників у службовій діяльності. Такі військові звання присвоюють одноразово за весь строк проходження військової служби.
В особливий період чергові військові звання до полковника включно присвоюються в порядку заохочення військовослужбовцям, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та відповідно до законодавства визнані учасниками бойових дій, незалежно від займаних посад та строків вислуги у військовому званні. Такі військові звання присвоюються не вище ніж на один ступінь та одноразово за весь строк проходження військової служби. Військовослужбовцям, які загинули (померли) внаслідок участі в бойових діях, пов’язаних із захистом незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, такі військові звання присвоюються посмертно.
13. Присвоєння чергових військових звань військовослужбовцям, у яких закінчився строк вислуги у військовому званні та які направлені за кордон як національний контингент, як національний персонал, що не входить до складу національного контингенту до багатонаціональних органів військового управління або на навчання, здійснюється на підставі документів до присвоєння чергових військових звань, що оформляються за місцем служби, де офіцер зарахований до списків військової частини. Присвоєння звання здійснюється відповідно до штатної категорії посади, яку займав офіцер до направлення за кордон.
Присвоєння чергових військових звань військовослужбовцям, які направлені за кордон у складі військових підрозділів та у яких закінчився строк вислуги у діючих військових званнях, здійснюється відповідно до штатних категорій посад, на які вони призначені у складі військового підрозділу.
14. Накази про присвоєння військових звань (поновлення у військовому званні) доводяться до військовослужбовців на шикуваннях особового складу, службових нарадах, урочистих подіях чи в індивідуальному порядку з дотриманням вимог Статутів Збройних Сил України.
15. Особам офіцерського складу медичної та юридичної служб за наявності відповідної вищої медичної або юридичної освіти з призначенням на відповідні штатні посади наказом по особовому складу до військових звань оголошується додавання слів "медичної служби" або "юстиції". Під час перебування на вказаній посаді чергове військове звання присвоюється встановленим порядком із додаванням слів "медичної служби" або "юстиції". Під час переміщення офіцерів з указаних посад на посади, які не належать до посад медичної і юридичної служб, у наказі по особовому складу про переміщення оголошується військове звання цих офіцерів без додавання слів "медичної служби" або "юстиції".
16. Військове звання не присвоюється за підставами, визначеними пунктом 60 Положення (60/2009) . Неприсвоєння військового звання військовослужбовцям за іншими підставами заборонено. Рішення суду щодо притягнення військовослужбовця до інших, крім кримінальної, видів відповідальності не є підставою для неприсвоєння військового звання.
Про підстави неприсвоєння чергових військових звань військовослужбовцю оголошується безпосереднім (прямим) начальником під підпис у Аркуші бесіди (додаток 6), який долучається до особової справи військовослужбовця. Про прийняте рішення командування військової частини через службу персоналу письмово інформує ту вищу посадову особу, до компетенції якої належить право присвоєння військового звання військовослужбовцю.
Якщо підстави, у зв’язку з якими військове звання не було присвоєно своєчасно, минули чи були скасовані, військовослужбовець у п’ятиденний строк подається до присвоєння чергового військового звання встановленим порядком.
17. Військовослужбовцям, відрядженим до державних органів, підприємств, установ, організацій, державних та комунальних закладів освіти, чергові військові звання присвоюються за поданням керівників державних органів, підприємств, установ, організацій, державних та комунальних закладів освіти.
На підставі подань відповідних керівників присвоєння чергових військових звань цим військовослужбовцям здійснюються наказами Голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту по особовому складу.
18. Громадяни, які мають спеціальні звання або класні чини та які не досягли граничного віку перебування на військовій службі, приймаються на військову службу за контрактом з переатестуванням у військовому званні з урахуванням їх рівня освіти, досвіду служби, стану здоров’я та відповідності посаді, на яку їх буде призначено наказом Голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту. В особливий період військовослужбовцям, які мають спеціальні звання або класні чини, у разі потреби присвоюються військові звання в порядку переатестації з урахуванням їх спеціальних звань або класних чинів, рівня освіти, досвіду служби та відповідності посаді, на яку їх буде призначено.
Медичний огляд і професійний відбір проводять:
громадян - при відповідному військовому комісаріаті за місцем проживання чи перебування;
військовослужбовців - у військовій частині та у військовому госпіталі за направленням з військової частини, куди особа буде прийнята на військову службу або буде призначена на посаду, передбачену штатом воєнного часу.
У військовій частині визначається відповідність громадянина вимогам до посади, на яку його буде призначено. Ця відповідність встановлюється за підсумками професійно-психологічного відбору та здачі особою, яка має спеціальне звання або класний чин, перевірних іспитів з індивідуальної підготовки, за результатами перевірки рівня фізичної підготовки або за підсумками виконання бойових завдань та досвіду служби в умовах особливого періоду. За результатами проведених заходів із встановлення цієї відповідності командиром військової частини надсилаються такі документи:
рапорт громадянина про прийняття на військову службу або рапорт командира військової частини про потребу призначення військовослужбовця на вищу посаду;
подання на військовослужбовця або клопотання про прийняття громадянина на військову службу за контрактом та (або) призначення на військову посаду та присвоєння військового звання;
атестація на присвоєння військовослужбовцю офіцерського військового звання у порядку переатестації за формою, визначеною в додатку 10 до цієї Інструкції;
копія укладеного контракту, підписаного громадянином (у разі прийняття на військову службу за контрактом);
завірені в установленому законодавством порядку документи про присвоєння спеціального звання чи класного чину;
результати здачі перевірних іспитів з індивідуальної підготовки, Картка професійного відбору кандидата (додаток 9), висновок лікарської комісії (у разі прийняття на військову службу за контрактом);
послужна картка.
На засіданні комісії визначається відповідність спеціального звання, класного чину, рівня підготовки і досвіду громадянина військовому званню і військовій посаді, на яку його можна прийняти на військову службу або на яку потрібно призначити в умовах особливого періоду. Під час визначення відповідності військове звання не повинно бути вищим за спеціальне звання чи класний чин, а також штатну категорію військової посади, на яку буде здійснено призначення. Рішення щодо прийому громадянина, який має спеціальне звання чи класний чин, на військову службу за контрактом або призначення на посаду, передбачену штатом воєнного часу, та його переатестування у військовому званні приймає:
Голова Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту - у разі прийняття на військову службу осіб офіцерського складу або призначення на посаду офіцерського складу;
начальник головного штабу - перший заступник Голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту - у разі прийняття на військову службу осіб сержантського і старшинського складу або призначення на посаду сержантського і старшинського складу.
За результатами прийнятого рішення видають відповідний наказ по особовому складу.
19. Пониження у військовому званні на один ступінь у дисциплінарному порядку здійснюється наказом посадових осіб, визначених пунктами 43 і 174 Положення (60/2009) , після накладення дисциплінарного стягнення наказами посадових осіб, які мають право накладати такий вид стягнень, у строки виконання дисциплінарних стягнень, визначених статтею 96 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України (551-14) .
Військовослужбовці, які були понижені у військовому званні, можуть поновлюватися у порядку заохочення в попередньому військовому званні незалежно від займаної посади за умови позитивної характеристики:
у військових званнях до старшини включно - не раніше ніж через шість місяців з дня накладення стягнення;
у військових званнях від прапорщика і вище - не раніше ніж через один рік з дня накладення стягнення.
Поновлення у військовому званні здійснюються наказом по особовому складу після зняття дисциплінарного стягнення наказами посадових осіб, яким надано право знімати накладене дисциплінарне стягнення щодо пониження у військовому званні та присвоювати військові звання.
20. Особи, позбавлені військового звання за вироком суду, виключаються наказом командира військової частини, де вони проходять військову службу, зі списків особового складу військової частини після набрання вироком суду законної сили з дня початку строку відбування покарання.
На підставі вироку суду командир військової частини, який не має права видавати накази по особовому складу про звільнення військовослужбовця у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі, позбавлення військового звання чи позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю, що пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, подає безпосередньо посадовій особі, яка має таке право, копію вироку суду та витяг із наказу про виключення засудженого зі списків військової частини. Посадова особа, яка відповідно до пункту 201 Положення (60/2009) має право видавати накази по особовому складу про звільнення військовослужбовців, видає наказ по особовому складу про звільнення особи з військової служби на зазначеній підставі.
Особи молодшого та старшого офіцерського складу, прапорщики і старші прапорщики, на яких накладено дисциплінарне стягнення "позбавлення військового звання", звільняються з військової служби у зв’язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку посадовими особами, які відповідно до пункту 201 Положення (60/2009) мають таке право, і виключаються зі списків особового складу з дня, визначеного пунктом 70 Положення (60/2009) . Під час дії воєнного стану зазначені військовослужбовці продовжують проходити військову службу в порядку, визначеному пунктом 7 розділу XIV цієї Інструкції.
Особа, позбавлена військового звання за вироком суду без обмеження волі, а також у дисциплінарному порядку (крім військовослужбовців строкової військової служби та осіб рядового, сержантського і старшинського складу військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, у військовому званні до старшини включно), у день виключення зі списків особового складу направляється до військового комісаріату за місцем проживання. Військові комісари одночасно з прийняттям зазначених осіб на військовий облік присвоюють їм військове звання солдата запасу.
Під час дії воєнного стану військовослужбовцям, позбавленим військового звання та не позбавленим волі або не обмеженим у волі, командир військової частини присвоює військове звання "солдат", оголошує службове становище військовослужбовця військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період та призначає на посаду осіб рядового складу. Такі військовослужбовці продовжують проходити військову службу до оголошення демобілізації згідно з пунктом 7 розділу XIV цієї Інструкції, якщо іншого не визначено законодавством.
21. На підставі закону про амністію чи акта про помилування, скасування вироку щодо покарання як незаконного та зміни виду покарання за відповідним судовим рішенням поновлення у військовому званні осіб, позбавлених військових звань за вироком суду, здійснюється наказом посадової особи, якій надано право присвоювати таке військове звання.
Особи, позбавлені військових звань у дисциплінарному порядку, поновлюються у військовому званні наказом посадової особи, яка видала наказ про звільнення з військової служби у зв’язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку, у разі скасування наказу про накладення дисциплінарного стягнення позбавлення військового звання.
Витяги з наказів про поновлення військовослужбовця у військовому званні та копія рішення суду надсилаються до військового комісаріату за місцем обліку військовослужбовця для переведення його до іншої категорії обліку військовозобов’язаних.
У разі скасування вироку суду і наказу про позбавлення військового звання як незаконного особа, крім поновлення у військовому званні, підлягає поновленню на військовій службі на попередній або за його згодою на іншій посаді. Період вимушеного прогулу зараховується військовослужбовцю до вислуги років та до строку вислуги у військовому званні.

IV. Призначення на посади та звільнення з посад

1. Військовослужбовці Державної спеціальної служби транспорту призначаються на військові посади, передбачені штатами (штатними розписами) військових частин. Призначення військовослужбовців на посади і переміщення по службі здійснюються за результатами оцінювання на підставі Резерву кандидатів для просування по службі (далі - Резерв для просування по службі), Плану переміщення по службі з числа військовослужбовців (далі - План переміщення на посади), подань, службового документа, визначеного підпунктом 5 пункту 4 розділу I цієї Інструкції (якщо в умовах воєнного часу неможливо оформити подання), та клопотань посадових осіб, а також рішень колегіальних органів, утворених відповідно до чинного законодавства України.
До цих колегіальних органів належать:
вища атестаційна комісія Державної спеціальної служби транспорту;
атестаційні комісії з’єднань та військових частин.
2. Переміщення осіб офіцерського складу за підставою, визначеною у підпункті 5 Положення (60/2009) , здійснюється після закінчення строку перебування на посаді, визначеного у Переліку посад офіцерського складу та граничних строків перебування на них (додаток 11). Підставою для переміщення військовослужбовця є Оцінна картка військовослужбовця (додаток 12) з висновком щодо перспектив його подальшого службового використання з дотриманням черговості проходження військової служби на командних, штабних та інших посадах в органі військового управління, з’єднаннях і військових частинах.
До 01 грудня року, що передує року закінчення строків перебування на посадах офіцерського складу, посадові особи, які мають право призначати на посади, порушують клопотання про продовження строків перебування осіб офіцерського складу на посадах. За порушеними клопотаннями посадових осіб у службі персоналу органу управління Державною спеціальною службою транспорту до 01 січня року закінчення строку перебування на посадах формується відповідний список з обґрунтуванням службової необхідності про продовження строків перебування осіб офіцерського складу на посадах. Строки перебування на посадах можуть бути продовжені на строки, що не перевищують граничних строків перебування на посадах, визначених додатком 11 до цієї Інструкції, або граничний вік перебування на військовій службі осіб офіцерського складу, визначений законодавством.
У разі службової необхідності приймати рішення про продовження строків перебування осіб офіцерського складу на посадах за їх згодою мають:
Голова Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту - щодо осіб офіцерського складу у військовому званні "полковник" і вище, а також офіцерів органу управління Державною спеціальною службою транспорту;
начальник головного штабу - перший заступник Голови Адміністрації - щодо осіб офіцерського складу Державної спеціальної служби транспорту у військовому званні "підполковник" і нижче.
Прийняті рішення про продовження строків перебування офіцерів на посадах оголошуються наказами по особовому складу і доводяться до посадових осіб, які мають право призначати на посади, що їх займають офіцери, та до військовослужбовців.
Офіцери, яким продовжено строк перебування на посаді, до закінчення цього строку можуть бути призначені на інші посади за підставами, визначеними пунктом 75 Положення (60/2009) .
Офіцери, яким не продовжено строку перебування на посаді, вносяться до Планів переміщення військовослужбовців на посади і підлягають переміщенню на інші посади на підставі, визначеній підпунктом 5 Положення (60/2009) .
3. За результатами щорічного оцінювання під час підготовчого періоду до нового навчального року до 30 листопада в службах персоналу і штабах військових частин складаються:
проєкт Резерву для просування по службі на посади, які належать до номенклатури призначення командира військової частини;
проєкт Плану переміщення на посади, які належать до номенклатури призначення командира військової частини;
Список військовослужбовців, які оцінені до призначення на посади, переміщення по службі (додаток 13) наказами вищих посадових осіб (далі - Список військовослужбовців до переміщення).
Резерв для просування по службі затверджується, а Список військовослужбовців до переміщення підписується командиром військової частини. Проєкт Плану переміщення на посади уточнюється після надходження витягу з Плану переміщення на посади, що належать до номенклатури призначення вищого безпосереднього командира (начальника). Після уточнення проєкт Плану переміщення на посади затверджується командиром військової частини.
Резерв для просування по службі та План переміщення на посади номенклатури призначення командира військової частини є підставою для видання відповідних наказів по особовому складу про призначення військовослужбовців на посади. Копія Резерву для просування по службі на посади номенклатури призначення командира військової частини надсилається до наступної вищої служби персоналу для використання під час планування і здійснення переміщень військовослужбовців на вищі посади до інших військових частин.
Списки військовослужбовців до переміщення до 15 грудня надсилаються безпосередньо до служби персоналу посадової особи за номенклатурою призначення та є підставою для складання:
Резерву для просування по службі на посади номенклатури призначення;
Плану переміщення на посади наказами посадової особи цієї номенклатури призначення.
До 15 грудня надсилаються безпосередньо до служби персоналу посадової особи за номенклатурою призначення копії усіх Оцінних карток військовослужбовців (додаток 12), які займають посади цієї номенклатури призначення.
4. У службах персоналу всіх рівнів опрацьовуються Списки військовослужбовців до переміщення, що надійшли з органів військового управління і підпорядкованих військових частин, та копії Оцінних карток військовослужбовців (додаток 12), які займають посади відповідної номенклатури призначення. За результатами опрацювання в службах персоналу за номенклатурою призначення:
складається проєкт Резерву для просування по службі за типовими посадами та наявними спеціальностями;
складається проєкт Плану переміщення на посади;
складаються контрольні списки військовослужбовців, які оцінені до призначення на нижчі посади;
залучаються до особових справ військовослужбовців копії Оцінних карток військовослужбовців (додаток 12).
5. Військовослужбовці, внесені до Резерву для просування по службі, на дату призначення на вищі посади повинні відповідати вимогам до кандидатів на заміщення посад, на які заплановано їхнє призначення.
6. Складені проєкти Резервів для просування по службі розглядаються на засіданнях відповідних атестаційних комісій.
Проєкт Резерву для просування по службі подається для затвердження посадовій особі, яка має право призначення військовослужбовців на посади.
7. Резерв для просування по службі складається для комплектування посад військовослужбовців, а також для просування їх по службі.
До Резерву для просування по службі зараховуються військовослужбовці, які за результатами оцінювання рекомендовані до просування по службі, а також у разі службової необхідності чи відсутності кандидатів, та військовослужбовці, які за результатами діяльності оцінені із загальною оцінкою "добре". До Резерву для просування по службі також повинні зараховуватися особи сержантського і старшинського складу, які плануються до призначення на посади молодшого офіцерського складу, а також особи рядового складу, які плануються до призначення на посади сержантського і старшинського складу. Посадові особи, які мають право призначення військовослужбовців на посади, можуть прийняти рішення щодо внесення до Резерву для просування по службі або вилучення з нього окремих військовослужбовців, яких вони можуть оцінити за результатами попереднього проходження військової служби. За результатами службової діяльності до Резерву для просування по службі зараховуються також військовослужбовці, що безпосередньо підпорядковані посадовим особам, які затверджують цей Резерв.
Резерв для просування по службі складається в інстанції кожної номенклатури призначення військовослужбовців за всіма типовими посадами та наявними спеціальностями. На кожну типову посаду за наявними спеціальностями має бути зараховано таку кількість кандидатів, яка б забезпечила до наступного щорічного оцінювання комплектування вакантних посад та посад, що плануються до вивільнення протягом року. Кандидатів вносять до Резерву за рейтинговим принципом у порядку отриманої суми балів за критеріями службової діяльності, визначеними Оцінними картками військовослужбовців (додаток 12). Безпосередньо перед прийняттям кадрових рішень рейтинг кандидатів для просування по службі уточнюється з урахуванням рекомендацій атестаційних комісій, результатів періодичного оцінювання та інших додаткових факторів.
Резерв для просування по службі утворюється у:
з’єднаннях, військових частинах, військових навчальних закладах, установах і організаціях - до 10 грудня;
Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту - до 30 грудня.
Резерв для просування по службі затверджується посадовою особою, яка має право призначення на посади. Надалі за підсумками наступного щорічного оцінювання Резерв для просування по службі уточнюється. Уточнення, що охоплюють доповнення до Резерву для просування по службі, щороку затверджуються посадовою особою, яка має право призначення на посади відповідної номенклатури. Уточнення, що стосуються вилучень військовослужбовців із Резерву для просування по службі, здійснюються керівником служби персоналу посадової особи, яка має право призначення на посади відповідної номенклатури.
Підлягають вилученню з Резерву для просування по службі військовослужбовці:
яким за вироком суду призначено покарання, не пов’язане з позбавленням або обмеженням волі, арешт, тримання в дисциплінарному батальйоні, або яких звільнено від відбування покарання з випробуванням, - на підставі обвинувального вироку суду, що набрав законної сили;
на яких накладено одне з дисциплінарних стягнень - попередження про неповну службову відповідність, пониження в посаді або пониження військового звання на один ступінь, - на підставі відповідного наказу про накладення дисциплінарного стягнення;
які за результатами щорічного оцінювання оцінені із загальною оцінкою "задовільно" і нижче, - на підставі оцінної картки чергового щорічного оцінювання;
які відмовилися від призначення на запропоновані вищі посади у формі рапорту, за винятком сімейних обставин та інших поважних причин, визначених пунктом 14 цього розділу.
У разі скасування вироку суду чи наказу про накладення відповідного дисциплінарного стягнення військовослужбовці, які були вилучені з Резерву для просування по службі, поновлюються в ньому.
Не підлягають вилученню з Резерву для просування по службі:
військовослужбовці, які не були оцінені в поточному році за підставами, визначеними пунктом 4 розділу VII цієї Інструкції;
військовослужбовці, які були призначені на нижчі посади у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів у порядку, визначеному пунктом 25 цього розділу.
У разі потреби Резерв для просування по службі видається та затверджується в новій редакції із внесенням до нього військовослужбовців, які підлягають зарахуванню або залишенню в Резерві, а також вилученням із нього військовослужбовців на підставах, визначених цією Інструкцією.
Витяги із затвердженого Резерву для просування по службі та зміни до нього в семиденний строк надсилаються до відповідних посадових осіб. Посадові особи, отримавши витяги, доводять інформацію до військовослужбовців, внесених до Резерву для просування по службі, та до їх безпосередніх командирів (начальників).
З військовослужбовцями, зарахованими до Резерву для просування по службі, проводиться робота згідно із затвердженими індивідуальними планами підготовки, де передбачено:
вивчення нормативно-правових актів та інших документів;
навчання, підвищення кваліфікації, підготовку або спеціалізацію у відповідних військових навчальних закладах, навчальних центрах або у військових частинах;
участь у командно-штабних і тактичних навчаннях, штабних і мобілізаційних тренуваннях;
участь у зборах, нарадах, засіданнях із проблем і питань повсякденної службової діяльності;
тимчасове виконання обов’язків за вищими посадами;
залучення до розгляду відповідних питань, проведення перевірок, службових розслідувань;
участь у нормотворчій діяльності.
Під керівництвом безпосередніх начальників військовослужбовці, зараховані до Резерву для просування по службі, складають індивідуальні плани підготовки, що затверджуються прямими начальниками.
З військовослужбовцями, вилученими з Резерву для просування по службі, проводиться робота щодо усунення недоліків у службовій діяльності.
8. План переміщення військовослужбовців на посади (додаток 14) складається для комплектування вакантних посад, а також посад, які планується вивільнити внаслідок звільнення і вибуття військовослужбовців із виключенням зі списків військової частини протягом календарного року.
До Плану переміщення на посади вносять посади:
які є неукомплектованими (за винятком посад, що комплектуються випускниками військових навчальних закладів тактичного рівня, і посад сержантського та старшинського складу, що комплектуються випускниками військових навчальних закладів і центрів);
військовослужбовців, які внесені до Плану переміщення на посади вищої номенклатури призначення;
військовослужбовців, які внесені до плану звільнення;
осіб офіцерського складу, які вислужили граничні строки перебування на посадах офіцерського складу у Державній спеціальній службі транспорту та які атестовані з висновком про призначення на інші посади;
військовослужбовців (крім військовослужбовців, що займають посади, за якими передбачені первинні військові звання сержантського і старшинського складу), які виявили ініціативу щодо призначення на нижчу на один ступінь посаду;
для призначення випускників військових навчальних закладів оперативно-стратегічного і оперативно-тактичного рівнів підготовки;
військовослужбовців, які затверджені кандидатами для направлення на навчання з вилученням зі списків особового складу військової частини.
Комплектування посад, внесених до Плану переміщення на посади, здійснюється військовослужбовцями, які:
зараховані до Резерву для просування по службі та відповідають вимогам для призначення на вищі посади;
були призначені на нижчі посади у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, не вилучались із Резерву для просування по службі та відповідають вимогам для призначення на вищі посади;
зараховані у розпорядження посадових осіб, які мають право призначення на посади;
були звільнені від займаних посад та повертаються в поточному навчальному році в Україну у зв’язку із закінченням строку проходження військової служби (підготовки) за кордоном;
мають оперативно-стратегічний або оперативно-тактичний рівень підготовки;
оцінені (атестовані) до призначення на інші посади.
До Плану переміщення на посади не вносяться посади командування (керівного складу), наукових і науково-педагогічних (педагогічних) працівників у військових навчальних закладах, що заміщуються на конкурсній основі.
План переміщення на посади складається в службі персоналу кожної номенклатури призначення за наявними посадами. Проєкт Плану переміщення на посади складають посадові особи служб персоналу. Складений проєкт Плану переміщення на посади розглядається на засіданні відповідної атестаційної комісії, визначеної пунктом 1 цього розділу, яка надає рекомендації щодо внесення військовослужбовців до Плану переміщення на посади.
З урахуванням рекомендацій атестаційної комісії проєкт Плану переміщення на посади подають для затвердження посадовій особі, яка має право призначення військовослужбовців на посади.
Витяги із затвердженого Плану переміщення на посади в семиденний строк надсилають до відповідних посадових осіб. Посадові особи після отримання витягів:
забезпечують внесення до розробленого проєкту Плану переміщення на посади посад військовослужбовців, які заплановані до призначення на посади за вищою номенклатурою призначення, та своєчасне його затвердження;
доводять інформацію до військовослужбовців, внесених до Плану переміщення на посади, їх прямих командирів (начальників).
9. Реалізація Плану переміщення на посади і Резерву для просування по службі, а також призначення та переміщення військовослужбовців здійснюється:
протягом лютого-травня - для комплектування посад, які вивільнилися з початку навчального року, виконання висновків атестування щодо призначення на нижчі посади, а також для вивільнення посад для розміщення випускників військових навчальних закладів;
протягом жовтня-листопада - для комплектування посад і підрозділів до нового навчального року;
протягом року - у разі проведення організаційних заходів, настання особливого періоду, а також за станом здоров’я або сімейними обставинами військовослужбовця.
Підставами для видання наказів по особовому складу про призначення і переміщення військовослужбовців є:
на вищі посади - витяг із Плану переміщення військовослужбовців на посади (додаток 14), а в разі незапланованого переміщення - Подання (додаток 1) та витяг із Резерву кандидатів для просування по службі (додаток 2) та/або витяг із рішення конкурсної комісії, визначеного Інструкцією про порядок заміщення на конкурсній основі вакантних посад науково-педагогічних працівників у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів, що належать до сфери управління Міністерства оборони України (z1461-16) , затвердженою наказом Міністерства оборони України, Міністерства освіти і науки України від 19 жовтня 2016 року № 542/1255, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 10 листопада 2016 року за № 1461/29591 (далі - Інструкція про порядок заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників);
на рівнозначні посади - витяг із Плану переміщення військовослужбовців на посади або в разі незапланованого переміщення - Подання;
на нижчі посади - витяг із Плану переміщення на посади (додаток 14) або в разі незапланованого переміщення - Подання (додаток 1);
у разі зарахування на навчання до військового навчального закладу, а також призначення на посаду після закінчення навчання - рішення приймальної комісії та комісії (відповідальної посадової особи) з розподілу і призначення випускників відповідно;
у зв’язку із закінченням строку перебування на посаді - витяг із Плану переміщення на посади;
в умовах особливого періоду - документи, визначені підпунктом 5 пункту 4 розділу I цієї Інструкції.
Подання підписує командир військової частини й надсилає до посадової особи, яка має право видавати наказ по особовому складу про призначення або переміщення військовослужбовця.
Крім зазначених документів, залежно від підстав призначення і переміщення для видання наказів по особовому складу подаються:
рапорти військовослужбовців із проханням про переміщення, а також рапорти посадових осіб щодо переміщення осіб рядового, сержантського і старшинського складу;
копії оцінних карток або службові характеристики в умовах особливого періоду;
висновок військово-лікарської комісії;
документи, що підтверджують наявність сімейних обставин;
копія наказу про накладене дисциплінарне стягнення.
Військовослужбовці, які перебувають у Резерві для просування по службі (Плані переміщення на посади) та відмовилися від призначення на запропоновані вищі посади у формі рапорту, за винятком сімейних обставин та інших поважних причин, визначених пунктом 14 цього розділу, підлягають вилученню з Резерву для просування по службі.
10. Військовослужбовці в порядку просування по службі можуть бути переміщені на вищі посади, якщо вони перебувають у Резерві для просування по службі (крім випадків призначення на посади в умовах особливого періоду та обрання за конкурсом на посаду науково-педагогічного (наукового) працівника) та прослужили на займаних посадах (крім випадків, коли діє особливий період чи попереднє призначення відбувалось у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, за станом здоров’я, за віком, за сімейними обставинами або для осіб сержантського і старшинського складу у зв’язку із необхідністю переміщення з посад, визначених у пункті 94 Положення (60/2009) ):
офіцерського складу - не менше ніж один рік;
сержантського і старшинського складу військової служби за контрактом за посадами від головного сержанта роти та вище - не менше ніж два роки.
Для просування по службі військовослужбовців строкової військової служби, курсантів військових навчальних закладів, військовослужбовців військової служби за контрактом за посадами до головного сержанта взводу та їм рівних включно, а також для всіх категорій військовослужбовців в умовах особливого періоду строк вислуги на займаних посадах не встановлюється.
Особи офіцерського складу призначаються на вищу посаду за умови відповідності їх рівня військової освіти рівню військової освіти за майбутньою посадою або за прийнятим в особливий період рішенням Голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту з нижчим рівнем військової освіти з урахуванням набутого досвіду служби з дотриманням вимог пунктів 76, 78 Положення (60/2009) . За окремими спеціальностями, за якими у військових навчальних закладах не здійснюється підготовка фахівців оперативно-стратегічного і оперативно-тактичного рівнів, призначення осіб офіцерського складу на вищу посаду за фахом з вищим рівнем військової освіти здійснюється за наявності у військовослужбовця ступеня вищої освіти "магістр" або прирівняного до нього освітньо-кваліфікаційного рівня "спеціаліст" (повна вища освіта), за спеціальністю, отриманою у закладі вищої освіти України, спорідненою з ВОС за вищою посадою.
Особи рядового, сержантського та старшинського складу можуть бути призначені на вищу посаду за умови відповідності рівня їх підготовки або освітньо-кваліфікаційного рівня вимогам за майбутньою посадою.
В особливий період до введення воєнного стану просування по службі військовослужбовців здійснюється за основною або спорідненою спеціальністю з урахуванням досвіду служби без дотримання вимог пункту 80 Положення (60/2009) . Із введенням воєнного стану призначення військовослужбовців на вищі посади здійснюється без дотримання вимог пункту 78 Положення (60/2009) . В особливий період військовослужбовці за набутим досвідом служби можуть призначатися на посади, передбачені штатами воєнного часу, за новою спеціальністю без проведення відповідної підготовки (перепідготовки). Така підготовка (перепідготовка) проводиться після призначення військовослужбовця на посаду за новою спеціальністю та виконання завдань за призначенням.
За неможливості укомплектування посад сержантського і старшинського складу військовослужбовцями, які відповідають вимогам, визначеними пунктом 80 Положення (60/2009) , на вищу посаду сержантського і старшинського складу може бути призначений військовослужбовець, який перебуває в Резерві для просування по службі, без урахування строку його перебування на займаній посаді.
Військовослужбовці, які внесені до Резерву для просування по службі, можуть призначатися на вищі посади, що не відповідають типовим посадам, на які вони зараховувалися до Резерву для просування по службі.
11. Рівнозначною посадою з меншим обсягом роботи вважається посада, виконання обов’язків за якою пов’язані:
з меншою кількістю або відсутністю підлеглого особового складу;
з меншою кількістю або відсутністю зразків озброєння і військової техніки, що перебувають в експлуатації, на обслуговуванні чи на збереженні;
з меншим обсягом або відсутністю матеріальної відповідальності;
з меншим обсягом або відсутністю особливо важливих завдань;
з нижчою формою допуску до державної таємниці.
Рівнозначною посадою з меншим обсягом роботи може бути також посада, що не визначає боєздатності військової частини, посада в підрозділах забезпечення, а також посада, що не передбачає класної кваліфікації або знання і використання іноземної мови.
12. За умови рівності штатних категорій за посадами, якщо за однією з них є фіксований розмір посадового окладу, а за іншою визначено диференційований посадовий оклад, то у разі відповідності фіксованого посадового окладу діапазону диференційованого посадового окладу за іншою посадою ці посади можуть вважатися рівнозначними.
13. Переміщення військовослужбовців, які не досягли граничного віку перебування на військовій службі і визнані військово-лікарською комісією за станом здоров’я обмежено придатними до військової служби в мирний час, з посад, що вони займали, на інші посади здійснюється після прийняття рішення про подальше проходження служби в порядку, визначеному пунктом 216 Положення (60/2009) , з урахуванням рекомендацій постанови військово-лікарської комісії щодо протипоказань видів службової діяльності цій особі.
14. Переміщення по службі в іншу місцевість військовослужбовців, які мають потребу за станом свого здоров’я або за станом здоров’я членів сімей змінити місце служби і проживання, а також за сімейними обставинами та з інших поважних причин, або на нижчу на один ступінь посаду за ініціативою військовослужбовця (крім військовослужбовців, що займають посади, за якими передбачені військові звання "старший лейтенант" або "молодший сержант") проводиться на особисте прохання відповідно до підпунктів 2, 3 Положення (60/2009) за рапортом військовослужбовця, поданим за підпорядкуванням.
Сімейними обставинами та іншими поважними причинами для переміщення військовослужбовця можуть бути:
виховання матір’ю (батьком) - військовослужбовцем, яка (який) не перебуває у шлюбі, дитини або кількох дітей, що з нею (ним) проживають, без батька (матері);
утримання матір’ю (батьком) - військовослужбовцем, яка (який) не перебуває у шлюбі, повнолітньої дитини віком до 23 років, якщо вона є особою з інвалідністю I або II групи або продовжує навчання і у зв’язку з цим потребує матеріальної допомоги матері (батька);
хвороба військовослужбовця або члена його сім’ї, якщо така хвороба згідно з висновком військово-лікарської комісії або медико-соціальної експертизи перешкоджає військовослужбовцю проходити службу в даній місцевості чи проживати в ній членові його сім’ї;
наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей;
переміщення дружини (чоловіка) військовослужбовця, які проходять військову службу за контрактом, на нове місце служби в порядку, визначеному пунктом 105 Положення (60/2009) .
До членів сім’ї військовослужбовця належать особи, які внесені в особову справу військовослужбовця в порядку, визначеному Інструкцією з організації обліку особового складу.
Крім рапорту військовослужбовця, підставами для прийняття рішення щодо його переміщення за станом здоров’я, сімейними обставинами чи з інших поважних причин є постанова (висновки) військово-лікарської та лікарсько-консультативної комісій, акт обстеження сімейного стану, документи, що підтверджують наявність і вік дітей, наявність житла, розміри доходів тощо.
Командирами з’єднань, рівними їм і вищими посадовими особами на підставі заяви військовослужбовця оформлюється і надсилається запит до обласного (або прирівняного до нього) військового комісаріату за місцем проживання членів сім’ї військовослужбовця для вивчення сімейного стану та визначення доцільності переміщення військовослужбовця. Обстеження сімейного стану проводиться районним (міським) військовим комісаріатом, затверджується обласним (або рівним йому) військовим комісаром і протягом одного місяця направляється до особи, яка надсилала запит.
15. Зарахування військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової військової служби) наказами по особовому складу в розпорядження посадових осіб здійснюється з урахуванням таких особливостей:
звільнення з посади і зарахування в розпорядження проводяться за підставами, визначеними пунктом 107 Положення (60/2009) , наказом посадової особи, до номенклатури призначення якої належить посада військовослужбовця, або наказом прямого командира (начальника) цієї посадової особи;
зарахування проводиться в розпорядження посадової особи, до компетенції якої належить вирішення питання подальшого службового використання військовослужбовця, або, в разі неможливості вирішення цього питання, - у розпорядження прямого командира (начальника);
зарахування наказом посадової особи в розпорядження свого прямого командира (начальника) без його рішення заборонено;
у порядку переміщення по службі звільнення з посади однієї номенклатури призначення і зарахування військовослужбовців у розпорядження іншої номенклатури призначення, між якими немає взаємин підпорядкованості, проводяться наказом вищої посадової особи;
звільнення з посад і зарахування військовослужбовців у випадку, визначеному підпунктом 1 Положення (60/2009) , проводяться в розпорядження посадової особи, яка має право призначення на посади, з дня закінчення встановленого строку проведення організаційно-штатних заходів;
звільнення з посад і зарахування військовослужбовців у розпорядження у випадку, визначеному підпунктом 3 Положення (60/2009) , проводяться в стислий строк, а у виняткових випадках - не пізніше ніж один місяць від дня накладення дисциплінарного стягнення або затвердження висновку атестаційної комісії;
зарахування військовослужбовців у випадках, визначених підпунктами 4-6, 9, 13 Положення (60/2009) , проводиться наказом Голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту в розпорядження посадових осіб, до номенклатури яких належали посади, з яких вибували військовослужбовці;
звільнення з посад і зарахування військовослужбовців у випадку, визначеному підпунктом 7 Положення (60/2009) , проводяться з дотриманням цього пункту після закінчення визначеного законодавством строку перебування на посаді у розпорядження посадової особи, до номенклатури якої належить посада науково-педагогічного працівника;
звільнення з посад і зарахування військовослужбовців у випадках, визначених підпунктами 8, 10, 15, 16 Положення (60/2009) , проводяться в стислі строки в розпорядження посадової особи, до номенклатури призначення якої належить посада військовослужбовця;
зарахування військовослужбовців у випадку, визначеному підпунктом 11 пункту 107 Положення (60/2009) , проводиться наказами посадових осіб, визначених пунктом 98 Положення (60/2009) , у розпорядження посадових осіб, до номенклатури яких належать посади для призначення випускників військових навчальних закладів;
звільнення з посад і зарахування військовослужбовців у випадку, визначеному підпунктом 17 Положення (60/2009) , проводяться з дня вибуття з військової частини на лікування в розпорядження посадової особи, до номенклатури призначення якої належить посада офіцера, або в розпорядження командира з’єднання, у підпорядкуванні якого є військова частина, де проходила військову службу особа рядового або сержантського і старшинського складу;
звільнення з посад і зарахування військовослужбовців у випадку, визначеному підпунктом 18 Положення (60/2009) , проводиться у строки готовності з’єднань, військових частин до виконання завдань за призначенням у разі потреби доукомплектування особовим складом посад, передбачених штатами воєнного часу. Звільнені з посад військовослужбовці зараховуються в розпорядження посадової особи, до номенклатури призначення якої належить посада, яку потрібно укомплектувати. Звільнення з посад і зарахування таких військовослужбовців у розпорядження здійснюються з одночасним призначенням військовослужбовців, які визначені для комплектування посад, передбачених штатами воєнного часу. У разі закінчення (припинення) відпустки по догляду за дитиною військовослужбовці призначаються на раніше займані посади, якщо вони не укомплектовані, або на інші рівнозначні посади. Призначення на нижчі посади таких військовослужбовців можливі за їх клопотанням.
Військовослужбовець, якого Указом Президента України звільнено з посади, вважається таким, що перебуває в розпорядженні відповідного командира (начальника) військової частини, у списках якої він перебуває, без видання відповідного наказу по особовому складу. Надалі зазначений військовослужбовець може бути призначений на іншу посаду, зарахований наказом Голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту в розпорядження або звільнений з військової служби в установленому порядку.
16. Військовослужбовці, які набули право на пенсію за вислугу років, і військовослужбовці, які є ветеранами війни або учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС і яким до досягнення встановленого граничного віку перебування на військовій службі залишилося п’ять і менше років, а також військовослужбовці, які були залишені на військовій службі понад граничний вік, на їх особисте прохання можуть бути призначені на нижчі посади за віком.
17. У разі призначення військовослужбовців, які є учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС або є особами, віднесеними до першої і другої категорій громадян, які постраждали внаслідок цієї катастрофи, на нижчі посади у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів на новій посаді за ними зберігаються посадові оклади за попередніми посадами, але не більше ніж один рік.
Збереження посадових окладів за посадами, з яких вони переміщуються на нижчі посади, визначається в наказі по особовому складу про призначення військовослужбовців.
18. Якщо протягом шести місяців після накладення дисциплінарного стягнення "попередження про неповну службову відповідність" військовослужбовець не виправив своєї поведінки і стягнення не відіграло своєї ролі, командир військової частини приймає рішення про переміщення військовослужбовця на нижчу посаду чи звільнення з військової служби.
Рішення виконується способом накладення дисциплінарного стягнення "пониження в посаді" посадовими особами, визначеними Дисциплінарним статутом Збройних Сил України (551-14) , або звільнення з військової служби у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем посадовими особами, визначеними пунктом 201 Положення (60/2009) . Підставою для цього рішення є клопотання командира військової частини з наданням матеріалів службового розслідування та інших документів, що підтверджують факти нових правопорушень і порушень військової дисципліни, вчинених військовослужбовцем після попередження про неповну службову відповідність. Клопотання командира військової частини з підтвердними документами подаються безпосередньо посадовій особі, яка має право накладати такі дисциплінарні стягнення, із дотриманням строків, визначених статтею 87 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, або посадовій особі, яка має право звільнення з військової служби у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем. Посадова особа, яка в дисциплінарному порядку понизила військовослужбовця в посаді і не має права його призначати на нижчу посаду, негайно доповідає про накладене стягнення посадовій особі, яка має таке право, та надає копію наказу про накладення дисциплінарного стягнення.
Після накладення та оголошення цього дисциплінарного стягнення військовослужбовцям у стислий строк, а у виняткових випадках - не пізніше ніж три місяці від дня накладення стягнення, здійснюється його виконання наказом по особовому складу посадової особи, якій надано право призначення на посаду, яку займає військовослужбовець, або вищої посадової особи. Стягнення виконується способом призначення на посаду, нижчу на один ступінь за посаду, що займає військовослужбовець. Заборонено накладення дисциплінарного стягнення "пониження в посаді" на військовослужбовців, які займають первинні посади сержантського і старшинського та офіцерського складу.
19. Після того, як стягнення "пониження в посаді" відіграло свою роль, посадова особа, яка наклала цей вид стягнення, приймає відповідне рішення і видає наказ про зняття з військовослужбовця дисциплінарного стягнення.
На підставі виданого наказу про зняття дисциплінарного стягнення за номенклатурою призначення видається наказ по особовому складу про призначення військовослужбовця на посаду, яка є рівнозначною посаді, що займав військовослужбовець до накладення цього стягнення.
20. За клопотанням вагітних військовослужбовців-жінок, відповідно до медичного висновку, до вибуття їх у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами дозволено призначати їх на рівнозначні (у тому числі з меншим обсягом роботи) і нижчі посади за станом здоров’я. Вказане призначення здійснюється у порядку, визначеному пунктом 76 Положення (60/2009) , на підставі рапорту військовослужбовця і подання. У разі відсутності посад за основною або спорідненою спеціальністю, а також часу та можливості для проведення перепідготовки за новим фахом призначення вагітної може бути здійснене за іншою спеціальністю без проведення відповідної підготовки за новою спеціальністю. Після повернення жінки з відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами, відпустки по догляду за дитиною та продовження військової служби за контрактом військовослужбовець або призначається на посаду за основною чи спорідненою спеціальністю, або направляється для перепідготовки за новою спеціальністю. Призначення вагітних військовослужбовців-жінок здійснюється на посади згідно з Переліком військових посад осіб офіцерського складу, які можуть бути заміщені військовослужбовцями-жінками.
21. Призначення військовослужбовців на штатні посади командування, наукових і науково-педагогічних працівників у військових навчальних закладах і науково-дослідних установах здійснюється на конкурсній основі в порядку, визначеному Положенням (60/2009) , цією Інструкцією та Інструкцією про порядок заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників (z1461-16) .
22. Особи офіцерського складу, які мають вищу освіту і досвід роботи за фахом, з дозволу посадових осіб, яким підпорядковані військові навчальні заклади і науково-дослідні установи, можуть залучатися на умовах сумісництва або погодинної оплати праці до науково-педагогічної чи наукової діяльності на вакантних посадах науково-педагогічних і наукових працівників навчальних закладів та науково-дослідних установ Державної спеціальної служби транспорту та Міністерства оборони України.
23. На посади сержантського і старшинського складу можуть призначатися військовослужбовці військової служби за контрактом без проходження підготовки в навчальних закладах, навчальних центрах відповідного рівня за посадами медичної, ветеринарної і фінансової служб, фізичної підготовки і спорту та музичного мистецтва.
У разі оголошення рішення про проведення мобілізації та/або введення правового режиму воєнного стану на посади сержантського і старшинського складу призначаються за основною або спорідненою спеціальністю особи рядового, сержантського і старшинського складу з урахуванням особливостей, визначених розділом VI цієї Інструкції.
Проєкти наказів Голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту про призначення випускників військових навчальних закладів на посади осіб офіцерського складу готуються в цих закладах та подаються на підпис не пізніше ніж за три місяці до дня випуску. З настанням особливого періоду проєкти наказів подаються до служби персоналу Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту не пізніше ніж за двадцять діб до дня випуску.
Проєкти наказів посадових осіб, які мають право призначення випускників військових коледжів із числа осіб рядового, сержантського і старшинського складу, готуються в цих закладах та не пізніше ніж за двадцять діб до дня випуску подаються безпосередньо до служби персоналу посадової особи, визначеної номенклатурою посад призначати випускників військових коледжів на посади осіб сержантського і старшинського складу.
24. На військовослужбовця, який займає посаду, що передбачає допуск до державної таємниці, і якому скасовано такий допуск чи відмовлено в його наданні, якщо виконання службових обов’язків цього потребує, складається службова характеристика. За її результатами з урахуванням професійних, ділових і моральних якостей військовослужбовець підлягає призначенню на рівнозначну або у разі неможливості призначення на рівнозначну - на нижчу посаду, за якою не передбачено допуску до державної таємниці.
У разі неможливості призначення на такі посади військовослужбовці підлягають звільненню в порядку, визначеному пунктом 3 розділу XII цієї Інструкції.
25. У разі призначення військовослужбовця, який перебуває у Резерві для просування по службі, на нижчу посаду у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів за ним до наступного щорічного оцінювання зберігається право призначення на вищу посаду.
Нижчими на один ступінь посадами, на які може бути призначений військовослужбовець у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, вважаються посади, рівнозначні найближчій нижчій посаді у конкретному підрозділі, де проходив службу військовослужбовець до проведення організаційних заходів, а в разі відсутності в цьому підрозділі нижчих посад - нижчі посади в інших підрозділах.
Під час проведення організаційно-штатних заходів, унаслідок яких передбачається скорочення військових посад, переважне право на призначення надається військовослужбовцям з вищою кваліфікацією і вищою оцінкою службової діяльності.
За рівних показників в оцінці службової діяльності та кваліфікації перевагу в призначенні надають військовослужбовцям:
які є одруженими та мають двох і більше утриманців;
у сім’ях яких немає інших працюючих членів сім’ї;
які мають тривалий досвід військової служби, але не набули ще права на пенсію за вислугу років;
які навчаються в навчальних закладах;
які є учасниками бойових дій, особами з інвалідністю внаслідок війни та особами, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (3551-12) ;
які є авторами винаходів і раціоналізаторських пропозицій;
які внаслідок проходження військової служби одержали поранення (травми, контузії, каліцтва) або захворювання;
які проходили строкову військову службу (протягом двох років після звільнення їх зі строкової служби).
Перевагу в призначенні можуть надавати також іншим військовослужбовцям, якщо це передбачено законодавством України.
26. Строк тимчасового виконання обов’язків за посадою обчислюється з дня, з якого військовослужбовець приступив до виконання обов’язків за посадою, але не раніше дня видання посадовою особою наказу про його допуск до тимчасового виконання обов’язків за посадою, і завершується днем увільнення від тимчасового виконання обов’язків за посадою.
27. Заміщення військових посад цивільними особами здійснюється відповідно до наказу Міністерства оборони України від 23 березня 2018 року № 125 (z0427-18) "Про заміщення в мирний час окремих військових посад у Державній спеціальній службі транспорту цивільними особами", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 квітня 2018 року за № 427/31879.
Вакантні військові посади та військові посади на період відпусток військовослужбовців у зв’язку з вагітністю, пологами або по догляду за дитиною можуть заміщатися цивільними особами на умовах строкового трудового договору до призначення на військову посаду військовослужбовця або повернення військовослужбовців із зазначених відпусток. Прийняття цивільних осіб на військові посади та їх звільнення з цих посад здійснюються посадовими особами, які мають право видавати накази про прийняття на роботу (переведення, призначення) та укладати строковий трудовий договір у порядку, визначеному трудовим законодавством України.
28. Порядок і тривалість усунення від виконання службових обов’язків та відсторонення від виконання службових повноважень військовослужбовців визначаються Дисциплінарним статутом Збройних Сил України (551-14) .
Підставою для усунення від виконання службових обов’язків є невиконання військовослужбовцем службових обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настання таких наслідків. Рішення про усунення військовослужбовця від виконання службових обов’язків приймається командиром військової частини або найближчим прямим начальником, який має право видавати наказ про таке усунення і призначення службового розслідування за фактом, що призвів до цього. Тривалість усунення від виконання службових обов’язків не повинна перевищувати тривалість службового розслідування та час, потрібний для прийняття відповідного рішення командиром. Наказ про усунення військовослужбовця від виконання службових обов’язків скасовується, якщо за результатами службового розслідування підстави прийняття такого рішення не підтверджуються або прийнято рішення про притягнення військовослужбовця, який вчинив правопорушення, до дисциплінарної відповідальності.
На підставі отриманого військовою частиною протоколу про адміністративне корупційне правопорушення або військового адміністративного правопорушення командир військової частини або найближчий прямий начальник, який має право видавати накази, може прийняти рішення про відсторонення військовослужбовця від виконання службових повноважень. Тривалість такого відсторонення продовжується до закінчення розгляду справи судом. Наказ про відсторонення військовослужбовця від виконання службових повноважень скасовується, якщо провадження у справі про адміністративне корупційне або військове адміністративне правопорушення закривається у зв’язку з відсутністю події або складу адміністративного правопорушення.
Військовослужбовець, стосовно якого винесено постанову про притягнення як обвинуваченого у вчиненні злочину у сфері службової та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг, та/або пов’язаного зі зловживанням службовим становищем, підлягає відстороненню від виконання повноважень наказом командира військової частини.
Військовослужбовцям, усунутим від виконання службових обов’язків, відстороненим від виконання службових повноважень або повноважень на посаді, з наступного дня після усунення (відсторонення) за період, протягом якого вони не виконували службових обов’язків за посадою, виплачуються посадові оклади, оклади за військовими званнями та надбавки за вислугу років. У разі скасування наказів про усунення (відсторонення) за період, протягом якого військовослужбовці не виконували службових обов’язків за посадами, їм виплачуються в середньому розмірі додаткові види грошового забезпечення, право на отримання яких вони втратили протягом періоду усунення (відсторонення).
Відсторонення військовослужбовців від посад як захід забезпечення кримінального провадження на підставі отриманої ухвали слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження здійснюється наказом командира військової частини або найближчого прямого начальника на строк не більше ніж два місяці.
За клопотанням прокурора, ухвалою слідчого судді чи суду строк відсторонення військовослужбовця від посади може бути продовжений. Відсторонення від посади може бути скасовано ухвалою слідчого судді чи суду за клопотанням прокурора або підозрюваного чи обвинуваченого. Виплата грошового забезпечення за час відсторонення військовослужбовців від посад здійснюється відповідно до Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам (z0745-18) , затвердженого наказом Міністерства оборони України від 07 червня 2018 року № 260, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26 червня 2018 року за № 745/32197.
Військовослужбовцям, усунутим від виконання службових обов’язків, відстороненим від виконання службових повноважень, відстороненим від виконання службових повноважень на посаді, відстороненим від посади, чергові військові звання не присвоюються.
29. Військовослужбовці, усунуті від виконання службових обов’язків, відсторонені від виконання службових повноважень, повноважень на посаді або відсторонені від посади, якщо до них не застосовано заходів забезпечення кримінального провадження у вигляді домашнього арешту або тримання під вартою, продовжують проходити військову службу згідно з пунктом 122 Положення (60/2009) , виконуючи обов’язки військової служби в межах, визначених командиром (начальником) військової частини. Виконання обов’язків військової служби такими військовослужбовцями здійснюється за місцем проходження служби або у разі відсутності обмеження свободи пересування військовослужбовця - в іншому місці, визначеному посадовою особою, в підпорядкуванні якої вони перебувають.
Якщо відповідно до Кримінального процесуального кодексу України (4651-17) військовослужбовцю змінюється тримання під вартою на більш м’який запобіжний захід, такий військовослужбовець продовжує проходити військову службу.
30. Військовослужбовці Державної спеціальної служби транспорту, які проходять військову службу за контрактом, можуть на добровільних засадах:
брати участь у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у складі військових підрозділів, що направляються до інших держав;
проходити військову службу у складі національного персоналу міжнародних місій з підтримання миру і безпеки;
проходити військову службу у складі багатонаціональних органів військового управління, у закордонних дипломатичних установах України та інших міжнародних організаціях;
направлятися на навчання (для підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації) за кордон та в інших цілях, передбачених чинним законодавством.
31. Військовослужбовці, які виявили бажання бути направленими за кордон для проходження військової служби на посадах у складі військових підрозділів, подають про це рапорт за підпорядкованістю.
Рапорт кандидата повертається військовослужбовцю командиром військової частини з письмовим повідомленням причини відмови в таких випадках:
1) якщо у складі підрозділу, що направляється до іншої держави для участі у міжнародній операції з підтримання миру і безпеки, відсутні вакантні військові посади, що відповідають фаху та освітньо­кваліфікаційному рівню підготовки військовослужбовця;
2) якщо військовослужбовець на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії визнаний за станом здоров’я непридатним або обмежено придатним для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки;
3) якщо військовослужбовцю за вироком суду призначено покарання, не пов’язане з позбавленням волі, або його звільнено від відбування покарання з випробуванням і залишенням на військовій службі;
4) якщо військовослужбовець проходить військову службу у військовій частині, розформування якої завершується до закінчення строку його перебування у складі національного контингенту або під час реформування якої скорочується посада, яку він займає.
32. На посади у складі військових підрозділів, що направляються до інших держав для участі в міжнародній операції з підтримання миру і безпеки, добирають військовослужбовців, які розглядаються на альтернативній основі на засіданнях атестаційних комісій військових частин із подальшим розглядом кандидатів:
вищою атестаційною комісією Державної спеціальної служби транспорту - на посади командирів та заступників командирів підрозділів;
атестаційними комісіями з’єднань, військових частин - на решту посад у складі підрозділів.
33. Списки кандидатів за складом військовослужбовців підрозділу, що направляється до іншої держави для участі в міжнародній операції з підтримання миру і безпеки, затверджуються начальником Генерального штабу - Головнокомандувачем Збройних Сил України.
Після надходження затвердженого списку кандидатів, виїзних справ, оформлених згідно з Переліком документів виїзної справи (додаток 15), службою персоналу Міністерства оборони України на підставі виїзних справ готуються проєкти наказів по особовому складу про призначення військовослужбовців до складу підрозділу.
34. Переміщення військовослужбовців під час проходження служби у військовому підрозділі, що направляється до іншої держави для участі в міжнародній операції з підтримання миру і безпеки, на іншу посаду в цьому самому підрозділі здійснюється наказами по особовому складу посадових осіб відповідно до номенклатури призначення.
35. Дострокове повернення військовослужбовців в Україну зі складу військового підрозділу здійснюється за рішенням посадової особи, наказом якої військовослужбовець був призначений на посаду.
Рішення про дострокове повернення приймається за наявності підстав:
1) за рішенням командування військового підрозділу за наявності підстав, передбачених підпунктом 1 Положення (60/2009) , а також у разі порушення законодавства держави перебування і притягнення до відповідальності в порядку, передбаченому міжнародними договорами України, у разі порушення стосовно військовослужбовця кримінальної справи;
2) за рішенням військовослужбовця за наявності підстав, передбачених підпунктом 2 Положення (60/2009) .
36. Для комплектування посад національного персоналу, багатонаціональних органів військового управління, закордонних дипломатичних установ України, інших міжнародних організацій, командирів військових підрозділів у Державній спеціальній службі транспорту створюється резерв кандидатів для призначення на посади національного персоналу, до багатонаціональних органів військового управління та закордонних дипломатичних установ України, командирів військових підрозділів (далі - резерв для направлення за кордон).
Порядок зарахування до резерву для направлення за кордон:
розгляд командирами (начальниками) кандидатів, які виявили бажання проходити військову службу за кордоном;
проходження кандидатами первинного медичного огляду для визначення придатності до участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки;
розгляд кандидатів на засіданнях відповідних атестаційних комісій;
проведення тестування з визначення рівня володіння кандидатами іноземною мовою;
проходження спеціальної підготовки у відповідних навчальних центрах;
оформлення виїзних справ та документів для розгляду кандидатів, які успішно закінчили курси спеціальної підготовки, на засіданнях Вищої атестаційної комісії Державної спеціальної служби транспорту;
розгляд кандидатів на засіданнях Вищої атестаційної комісії Державної спеціальної служби транспорту;
зарахування кандидатів до складу резерву для направлення за кордон.
37. Вимоги до кандидатів для призначення на посади національного персоналу до багатонаціональних органів військового управління:
вік від 25 до 50 років - для національного персоналу та від 25 до 60 років - для багатонаціональних органів військового управління;
військове звання - "капітан", "майор" або "підполковник". Військове звання офіцера для призначення на посаду військового спостерігача може бути вище підполковника тільки у разі надходження спеціального запиту від Департаменту миротворчих операцій Організації Об’єднаних Націй, Секретаріату Організації Об’єднаних Націй, ОБСЄ або багатонаціональних сил, що створюються за згодою Ради Безпеки ООН із проханням про направлення старшого офіцера для обіймання ним конкретної посади. Для кандидатів на посади до багатонаціональних органів військового управління військові звання можуть бути від старшого лейтенанта до генерал-майора. В окремих випадках на посади національного персоналу можуть бути направлені військовослужбовці рядового, сержантського та старшинського складу;
загальна оцінка, отримана за оцінними критеріями щорічного оцінювання військовослужбовця, - не нижче ніж "добре";
придатність до служби в національному персоналі на підставі постанови військово-лікарської комісії;
рівень володіння іноземною мовою - не нижче ніж функціональний, підтверджений відповідним свідоцтвом або сертифікатом;
освітньо-кваліфікаційний рівень та кваліфікація, які відповідають посаді за призначенням;
наявність свідоцтва про проходження спеціальної підготовки у відповідних навчальних центрах;
наявність посвідчення водія категорії "В" та практичні навички водіння повнопривідного автомобіля у важких дорожніх умовах - для національного персоналу;
практичні навички роботи на персональному комп’ютері.
38. Вимоги до кандидатів для призначення на посади в закордонні дипломатичні установи України та інші міжнародні організації, їх добір та ротації визначаються Законом України "Про дипломатичну службу" (2449-19) та вимогами цих установ і організацій.
39. Добір кандидатів для призначення на посади командирів військових підрозділів, що направляються до інших держав для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки, проводиться згідно з наказами Міністерства оборони України щодо проведення ротацій (направлення) національних контингентів.
Служба персоналу Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту в десятиденний строк доводить витяги із затвердженого резерву для направлення за кордон до військових частин, військовослужбовці від яких зараховані до резерву для направлення за кордон.
Строк безперервного перебування військовослужбовця в резерві для направлення за кордон становить не більше ніж два роки.
Дострокове виключення військовослужбовців зі складу резерву для направлення за кордон здійснюється рішенням Голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту за поданням командирів відповідних військових частин.
Рішення про виключення офіцера зі складу резерву для направлення за кордон доводиться до його відома із зазначенням підстав.
40. Ротації військовослужбовців Державної спеціальної служби транспорту, направлених як національний персонал для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки, проводяться через 12 місяців.
Рішення щодо продовження строку перебування національного персоналу за кордоном приймається Міністром оборони України.
41. Ротації військовослужбовців Державної спеціальної служби транспорту, направлених для проходження військової служби у багатонаціональні органи військового управління, проводяться відповідно до строків, установлених зазначеними органами та погоджених Міністром оборони України.
42. Направлення військовослужбовців Державної спеціальної служби транспорту для навчання за кордоном здійснюється:
строком до двох місяців без виключення зі списків особового складу військової частини - рішеннями Міністра оборони України, заступника Міністра оборони України (згідно з розподілом обов’язків), начальника Генерального штабу - Головнокомандувача Збройних Сил України, які готуються відповідними структурними підрозділами Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України, визначеними Міністром оборони України для реалізації заходів міжнародного співробітництва;
строком від двох місяців до одного року - наказами Міністра оборони України по особовому складу без виключення зі списків особового складу військових частин;
строком понад один рік - наказами Міністра оборони України по особовому складу з виключенням зі списків особового складу військових частин і призначенням на посади до визначеної Міністром оборони України військової частини.
Курсанти військових навчальних закладів направляються для навчання (стажування) за кордоном незалежно від строку підготовки без виключення зі списків особового складу навчального закладу.
43. Визначення подальшого службового використання військовослужбовців, які повертаються після проходження військової служби на посадах національного персоналу, у складі багатонаціональних органів військового управління, закордонних дипломатичних установ України, інших міжнародних організацій, або після закінчення навчання за кордоном строком понад один рік, здійснюється службою персоналу Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту з урахуванням письмових пропозицій відповідних військових частин та виконанням вимог пункту 76 Положення (60/2009) .
Пропозиції щодо подальшого службового використання таких військовослужбовців направляються до служби персоналу Міністерства оборони України перед направленням за кордон та уточнюються за два місяці до повернення їх в Україну відповідно до набутого ними досвіду, фаху та рівня освіти.
Призначення цих військовослужбовців на посади здійснюється наказами Голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту по особовому складу.
Особи офіцерського складу, які здобули військову освіту у військових навчальних закладах іноземних держав, призначаються на посади, що відповідають отриманому рівню військової освіти, з дотриманням вимог пунктів 76, 78 Положення (60/2009) . Перелік військових навчальних закладів іноземних держав та рівнів військової освіти, що ними надаються, визначається Міністерством оборони України.
У разі неможливості розмістити військовослужбовця на посаді під час повернення його в Україну для вирішення питання подальшого його службового використання він може залишатися на посаді, визначеній Головою Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту військової частини, строком не більше ніж два місяці, починаючи з дати перетину кордону.
44. Дострокове повернення в Україну військовослужбовців, направлених в індивідуальному порядку для проходження військової служби або навчання за кордоном, здійснюється за рішенням Міністра оборони України:
за клопотанням відповідних органів країни, до якої направлений військовослужбовець;
за клопотанням Голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту.
45. Мовне тестування кандидатів для направлення за кордон на навчання, для призначення на посади, що передбачають знання та використання іноземних мов під час перебування за кордоном, здійснюється спеціалізованими підрозділами забезпечення мовної підготовки та мовного тестування військових навчальних закладів або представниками держави, яка запрошує на навчання.
46. Оформлення закордонних паспортів, віз та інших документів, пов’язаних із виїздом військовослужбовців за кордон, здійснюється відповідно до законодавства.
Військовослужбовці, які призначаються на посади у складі військових підрозділів, що направляються до інших держав для участі в міжнародних операціях із підтримання миру і безпеки, та які відповідно до вимог пункту 117 Положення (60/2009) не виключаються зі списків особового складу військових частин, з яких вони прибули, зараховуються на фінансове забезпечення в іноземній валюті до фінансового органу Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту.
47. На військовослужбовців, відібраних кандидатами для проходження військової служби за кордоном, а також для навчання за кордоном зі строком понад два місяці, за місцем їх служби оформляються виїзні справи та надсилаються за підпорядкованістю до служби персоналу Міністерства оборони України, яка готує проєкти наказів по особовому складу.

V. Відрядження

1. Військовослужбовці можуть бути направлені у службові відрядження як самостійно, так і у складі підрозділів або сформованих команд.
2. У службові відрядження підрозділи відправляються, як правило, на чолі з їх командирами. Якщо з підрозділу відбувають двоє чи більше військовослужбовців, з їх числа завжди призначається старший команди.
3. Якщо у відрядження відправляються військовослужбовці з різних підрозділів, формується команда, начальником якої призначається вищий за посадою або старший за військовим званням військовослужбовець.
4. Командиру підрозділу, начальнику (старшому) команди у військовій частині видаються посвідчення про відрядження і список особового складу підрозділу (команди), засвідчений гербовою печаткою і підписом начальника штабу військової частини.
5. Підготовкою підрозділу (команди) для відправлення у службове відрядження керує найближчий прямий командир.
6. Командир військової частини чи начальник штабу перевіряє готовність підрозділу (команди), інструктує командира підрозділу, начальника (старшого) команди, а у разі потреби - й увесь особовий склад підрозділу (команди) та забезпечує їх відправлення.
7. Командир підрозділу, начальник (старший) команди відповідає за підтримання особовим складом військової дисципліни та порядку, своєчасне виконання завдань та збереження озброєння, військової техніки і майна під час відрядження.
8. Прибувши до місця призначення, командир підрозділу, начальник (старший) команди або військовослужбовець доповідають посадовій особі, у розпорядження якої вони прибули, і приступають до виконання поставленого завдання.
Після повернення з відрядження вказані особи доповідають про повернення і виконання завдання командиру або начальнику штабу військової частини, в якій вони проходять службу.
9. Направлення у відрядження військовослужбовців-жінок, вагітних, і тих, які мають дітей віком до трьох років, без їх згоди заборонено.
10. Перед прийняттям рішення керівником державного органу, установи, організації про звільнення з посад відряджених військовослужбовців з подальшим направленням їх у розпорядження Голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту, відповідно до пункту 132 Положення (60/2009) , за місцем виконання робіт оборонного характеру організовується медичне обстеження стану здоров’я цих військовослужбовців.

VI. Підготовка, перепідготовка і підвищення кваліфікації

1. Підготовка (перепідготовка) військовослужбовців для проходження військової служби за контрактом проводиться на посадах:
рядового складу - базова загальновійськова підготовка та фахова підготовка за визначеною ВОС у навчальних центрах та на спеціальних курсах підготовки у військових частинах Державної спеціальної служби транспорту;
сержантського і старшинського складу - багаторівнева підготовка у навчальних центрах та військових навчальних закладах Державної спеціальної служби транспорту та Збройних Сил України, а також курсова підготовка перед призначенням на посаду у військових частинах.
Базова загальновійськова підготовка рядового складу призначена для набуття особами, прийнятими на військову службу, первинних знань, навичок і умінь, потрібних для виконання обов’язків військової служби, і проводиться у навчальних центрах строком до трьох місяців.
Базову загальновійськову підготовку громадян з відповідною освітою і спеціальною підготовкою, які не проходили військової служби та які з військових комісаріатів направляються до військових частин для проходження військової служби за контрактом на посадах медичної, ветеринарної, фінансової служб, фізичної підготовки і спорту та музичного мистецтва, проводять у військових частинах строком до трьох місяців.
Спеціальні курси у військових частинах - це заходи фахової теоретичної і практичної підготовки військовослужбовців за програмою бойової підготовки до проходження військової служби за контрактом на конкретній посаді з використанням штатного озброєння і військової техніки.
2. Фахова підготовка призначена для підготовки громадян до військової служби за контрактом на посадах рядового складу за визначеною ВОС та проводиться у строки:
до одного місяця - на спеціальних курсах у військових частинах за місцем проходження військової служби або за окремими спеціальностями чи посадами в іншій військовій частині з військовослужбовцями, які призначені на посади за спеціальностями, за якими не потрібно здійснювати підготовку (перепідготовку) в навчальних центрах;
до чотирьох місяців - у навчальних центрах з військовослужбовцями, які призначені на посади відповідно до переліку спеціальностей, за якими потрібна підготовка (перепідготовка) в навчальних центрах.
3. Багаторівнева підготовка військовослужбовців для призначення на посади сержантського і старшинського складу (крім посад, що передбачають освітньо-професійний ступінь вищої освіти "молодший бакалавр", та штатних посад інструкторів) проводиться на курсах лідерства та на курсах фахової підготовки за визначеною ВОС за такими рівнями:
базовий;
середній;
підвищений;
вищий.
Підготовка за базовим рівнем здійснюється за відповідними програмами строком до одного місяця на курсах лідерства з подальшою підготовкою на курсах фахової підготовки у навчальних центрах строком до двох місяців на базі повної загальної середньої освіти або освітньо-кваліфікаційного рівня "кваліфікований робітник" за ВОС, що споріднені з раніше набутими спеціальностями, для заміщення посад командирів відділень та їм рівних.
На навчання направляються військовослужбовці рядового складу, які пройшли фахову підготовку або мають досвід служби за визначеною ВОС і зараховані до Резерву для просування по службі, та військовозобов’язані і резервісти, які приймаються на військову службу за контрактом осіб сержантського і старшинського складу та/або призначатимуться на посади сержантського і старшинського складу за ВОС, отриманими під час проходження служби, та не отримали відповідної підготовки для призначення на ці посади. У разі оголошення рішення про проведення мобілізації та/або введення правового режиму воєнного стану підготовка громадян для призначення на посади сержантського і старшинського складу за базовим рівнем проводиться на спеціальних курсах у військових частинах, що утримуються на штатах воєнного часу.
Підготовка за середнім рівнем здійснюється за відповідними програмами строком до одного місяця на курсах лідерства з подальшим навчанням на курсах фахової підготовки в навчальних центрах строком до трьох місяців на базі повної загальної середньої освіти та отриманого базового рівня підготовки для заміщення посад головних сержантів взводів, командирів взводів, головних сержантів рот та їм рівних.
На навчання направляються військовослужбовці сержантського і старшинського складу, які зараховані до резерву для просування по службі, а на посади головних сержантів рот та їм рівних - які прослужили на посадах сержантського і старшинського складу не менше ніж два роки та зараховані до резерву для просування по службі.
Підготовка за підвищеним рівнем здійснюється за відповідними програмами строком до одного місяця на курсах лідерства з подальшим навчанням на курсах фахової підготовки у військових навчальних закладах строком до трьох місяців на базі повної загальної середньої освіти та отриманого середнього рівня підготовки для заміщення посад головних старшин батальйонів та їм рівних.
На навчання направляються військовослужбовці сержантського і старшинського складу, які прослужили на посадах головних сержантів рот та їм рівних не менше ніж два роки та зараховані до резерву для просування по службі.
Підготовка вищого рівня здійснюється за відповідними програмами строком до одного місяця на курсах лідерства з подальшим навчанням на курсах фахової підготовки у військових навчальних закладах строком до трьох місяців на базі вищої освіти та отриманого підвищеного рівня підготовки для заміщення посад головних старшин бригад (полків), їм рівних та вище.
На навчання направляються військовослужбовці у військовому званні "старшина" і вище не раніше ніж через рік після закінчення підготовки за підвищеним рівнем.
Підготовка військовослужбовців військової служби за контрактом для заміщення штатних посад, що передбачають рівень освіти "молодший бакалавр", здійснюється у військових коледжах за відповідними програмами та спеціальностями на базі повної загальної середньої освіти або освітньо-кваліфікаційного рівня "кваліфікований робітник" зі строком підготовки до трьох років. На навчання направляються військовослужбовці військової служби за контрактом віком до 30 років, які зараховані до Резерву для просування по службі, військовослужбовці строкової військової служби та військовозобов’язані віком до 23 років, особи з повною загальною середньою освітою віком від 17 до 21 року, у тому числі ті, яким 17 років виповнюється в рік початку військової служби (навчання). Підготовка на такі штатні посади військовослужбовців сержантського і старшинського складу військової служби за контрактом, які мають ступінь вищої освіти "молодший бакалавр" і вище, отриману в цивільних навчальних закладах, проводиться у військових коледжах за відповідними програмами зі строком підготовки до шести місяців за спеціальностями, які споріднені з раніше набутими спеціальностями або напрямами підготовки (галузями знань, спеціальностями підготовки). Зазначена підготовка прирівнюється до середнього рівня багаторівневої підготовки військовослужбовців для призначення на посади сержантського і старшинського складу. У разі службової необхідності військовослужбовці, які пройшли підготовку у військових коледжах, можуть призначатися на посади сержантського складу, що передбачають базовий рівень підготовки.
За військовослужбовцями, які перебувають в Резерві для просування по службі і до запровадження системи багаторівневої підготовки пройшли підготовку на посади сержантського і старшинського складу, а також військовослужбовцями рядового складу, які в особливий період пройшли курс військової підготовки офіцерів, зберігається право просування по службі на посади, визначені системою багаторівневої підготовки громадян для призначення на посади сержантського і старшинського складу.
4. Планування підготовки (перепідготовки) військовослужбовців у навчальних центрах для проходження військової служби за контрактом на посадах рядового, сержантського і старшинського складу проводиться щорічно до 01 листопада з поточним уточненням перед початком кожного кварталу.
Штаби структурних підрозділів Державної спеціальної служби транспорту (далі - штаби) на підставі наявної потреби в підготовці (перепідготовці) рядового, сержантського і старшинського складу на рік та очікуваних обсягів відбору кандидатів на військову службу за контрактом протягом наступного року опрацьовують та до 15 жовтня надають до Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту Заявку на навчання військовослужбовців за формою наведеною у додатку 16 щодо кількості кандидатів на військову службу за контрактом (військовослужбовців) на посади рядового, сержантського і старшинського складу із зазначенням навчальних центрів, за якими ВОС та з якого числа заплановано навчання.
Адміністрація Державної спеціальної служби транспорту до 01 листопада складає орієнтовний план підготовки (перепідготовки) військовослужбовців рядового, сержантського і старшинського складу військової служби за контрактом на наступний рік та встановленим порядком доводить його до штабів для виконання.
Штаби за 30 днів до початку наступного кварталу надають до Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту уточнені заявки щодо направлення на підготовку відібраних кандидатів (військовослужбовців) за визначеними спеціальностями.
Адміністрація Державної спеціальної служби транспорту щоквартально за 10 днів до початку наступного кварталу видає та доводить до штабів розпорядження про направлення до навчальних центрів відібраних кандидатів із зазначенням кількості осіб, які прибудуть до навчальних центрів, переліку ВОС, за якими буде проводитися підготовка, її тривалості та дати прибуття.
Військовослужбовці за день до початку занять прибувають до навчальних центрів.
У разі потреби в підготовці (перепідготовці) рядового, сержантського і старшинського складу Державної спеціальної служби транспорту в навчальних центрах та військових навчальних закладах Збройних Сил України Адміністрацією Державної спеціальної служби транспорту опрацьовується та до 15 жовтня надається до Генерального штабу Збройних Сил України Заявка на навчання військовослужбовців (додаток 16) щодо кількості кандидатів на таку підготовку (перепідготовку), із зазначенням навчальних центрів, за якими ВОС та в якому кварталі заплановано навчання.
5. Після завершення підготовки в навчальних центрах військовослужбовці направляються для подальшого проходження військової служби до військових частин, з яких вони прибули на навчання.
У разі невиконання програми фахової підготовки або відмови від подальшого навчання, а також у разі недисциплінованості військовослужбовці відраховуються з навчання та направляються до військових частин, з яких вони прибули на підготовку до навчальних центрів. До військових частин надсилаються також витяг із наказу про відрахування з навчання та документи, що були підставою для цього.
На підставі отриманих документів командири військових частин стосовно відрахованих з навчання військовослужбовців приймають рішення про призначення на посади, що не передбачають фахової підготовки в навчальних центрах, або за наявності підстав, визначених пунктом 204-1 Положення (60/2009) , припиняють (розривають) контракт про проходження військової служби у Державній спеціальній службі транспорту та звільняють з військової служби у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем. Звільнені військовослужбовці направляються до військового комісаріату для постановки на військовий облік.
6. Добір і направлення громадян на навчання та їх підготовка у військових навчальних закладах здійснюються згідно з наказами Міністерства оборони України.
За потреби громадяни, які мають ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, перед прийняттям на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу проходять курс військової підготовки офіцерського складу у військових навчальних закладах. У разі невиконання програми фахової підготовки або відмови від подальшого навчання чи проходження військової служби за контрактом осіб офіцерського складу, а також у разі недисциплінованості військовослужбовці відраховуються з навчання та направляються до військових частин, з яких вони прибули на підготовку, або до інших військових частин. До військових частин надсилаються також витяг із наказу про відрахування з навчання та документи, що були підставою для цього.
На підставі отриманих документів командири військових частин стосовно відрахованих з навчання військовослужбовців приймають рішення про призначення на посади, що не передбачають фахової підготовки в навчальних центрах, або за наявності підстав, визначених пунктом 204-1 Положення (60/2009) , розривають контракт про проходження військової служби у Державній спеціальній службі транспорту та звільняють з військової служби у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем. Звільнені військовослужбовці направляються до військового комісаріату для постановки на військовий облік.
7. Прийом громадян на навчання до військових навчальних закладів здійснюється згідно з Правилами прийому до військового навчального закладу.
8. Військовослужбовці строкової військової служби мають право бути зарахованими на навчання до:
навчальних центрів - для підготовки до проходження військової служби на посадах рядового, сержантського і старшинського складу;
військових навчальних закладів - для підготовки до проходження військової служби на посадах офіцерського складу, а також на посадах сержантського і старшинського складу.
9. Військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, мають право бути зарахованими на навчання і підготовку до:
навчальних центрів і військових навчальних закладів після вислуги мінімально необхідних строків на посадах - для підготовки до призначення на вищі посади сержантського і старшинського складу;
військових навчальних закладів:
для підготовки за денною формою навчання - для підготовки до проходження військової служби на посадах офіцерського складу;
для підготовки за заочною формою навчання після продовження служби за новим контрактом - для здобуття базової вищої освіти і перспективи призначення на вищі посади;
для навчання за програмою підготовки офіцерів запасу після продовження служби за новим контрактом та здобуття вищої освіти;
для вивчення іноземної мови щодо отримання (підвищення) рівня мовної підготовки, потрібного за займаною посадою, чи перед направленням для проходження служби або на навчання за кордоном;
закладів вищої освіти після продовження служби за новим контрактом - для здобуття вищої освіти без відриву від служби у порядку, визначеному пунктами 149, 150 Положення (60/2009) .
10. Для осіб рядового, сержантського і старшинського складу, які прибули для подальшого проходження військової служби за контрактом у Державній спеціальній службі транспорту з інших військових формувань, підготовка (перепідготовка) здійснюється в порядку, визначеному пунктами 2 та 3 цього розділу.
11. Особи офіцерського складу мають право бути зарахованими на навчання до військових навчальних закладів:
для отримання оперативно-тактичного та оперативно-стратегічного рівнів підготовки;
для отримання магістерського рівня вищої освіти;
для підвищення кваліфікації за спеціальністю перед призначенням на вищу посаду;
для перепідготовки за іншою спеціальністю перед призначенням на посаду за новим фахом або перепідготовки для допуску до експлуатації нових зразків озброєння і військової техніки;
для стажування за посадою з метою отримання практичних навичок за займаною посадою;
для вивчення іноземної мови щодо отримання (підвищення) рівня мовної підготовки, потрібного за займаною посадою, чи перед направленням за кордон або перед призначенням на посаду, яка передбачає знання і використання іноземної мови.
Військовослужбовцям, які прийняті на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу після здобуття вищої освіти за державним замовленням, дозволено в порядку, визначеному пунктом 149 Положення (60/2009) , навчатися в інших закладах вищої освіти без відриву від служби після проходження ними строку служби, який дорівнює часу їхнього навчання для здобуття попередньої вищої освіти.
12. Військовослужбовці, які зараховані до Резерву для просування по службі, направляються на навчання для отримання рівня підготовки, потрібного для призначення на вищу посаду. На час навчання зазначені військовослужбовці залишаються у складі Резерву.
На навчання також направляються військовослужбовці, які мають рівень підготовки, що є нижчим за освітній рівень за займаними посадами.
13. Військовослужбовці, які виявили бажання навчатись у військових навчальних закладах та у закладах вищої освіти, до початку навчального року подають за підпорядкованістю рапорти про зарахування на навчання в наступному році.
Командири військових частин після проходження військовослужбовцями медичного огляду до 01 січня року вступу приймають рішення щодо зарахування військовослужбовців кандидатами на навчання.
Рішення про підготовку документів на кандидатів і направлення їх до навчальних закладів приймається командиром з’єднання, посадовими особами, рівними йому та вищими.
Документи кандидатів на навчання до 15 травня року вступу мають бути направлені до військових навчальних закладів.
Питання оформлення і розгляду документів офіцерів, які визначені кандидатами на навчання для здобуття оперативно-стратегічного та оперативно-тактичного рівнів підготовки, визначаються Інструкцією про проведення військово-професійної орієнтації (z0704-14) .
14. Студенти військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, які навчаються за схемою "студент - курсант", після отримання ступеня вищої освіти "бакалавр", зарахування на навчання для здобуття ступеня вищої освіти "магістр" і переведення в статус курсанта укладають контракти про проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу, які набирають чинності з дати присвоєння первинного офіцерського звання.
Після прийняття студентів на військову службу за контрактом їх забезпечення здійснюється за рахунок коштів державного бюджету відповідно до кошторису Державної спеціальної служби транспорту.
15. Порядок відрахування, поновлення і переведення курсантів та слухачів військових навчальних закладів здійснюється в порядку, визначеному Законом України "Про вищу освіту" (1556-18) та Інструкцією про порядок переведення, відрахування та поновлення курсантів (слухачів) (z0089-98) .
16. Підвищення кваліфікації військовослужбовців здійснюється з метою забезпечення безперервності підготовки і перспектив просування по службі та направлене на отримання військовослужбовцями знань, умінь і практичних навичок для виконання обов’язків за посадами.
Підвищення кваліфікації військовослужбовців здійснюється у військових навчальних закладах на підставі щорічних планів підвищення кваліфікації. До планів підвищення кваліфікації вносяться військовослужбовці, які:
зараховані до Резерву для просування по службі;
внесені до Плану переміщення на посади;
внаслідок наявної потреби заплановані до призначення за новою спеціальністю чи для допуску до експлуатації нових зразків озброєння і військової техніки;
є особами сержантського і старшинського складу військової служби за контрактом або військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, які мають вищу освіту за ступенем не нижче бакалавра - перед прийняттям на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу (за потреби);
призначені на вищі посади або на посади за новими спеціальностями - протягом першого року перебування на посаді.

VII. Проведення атестування

1. Процес атестування військовослужбовців передбачає проведення щорічного оцінювання та періодичного атестування військовослужбовців.
2. Щорічне оцінювання здійснюється для визначення відповідності військовослужбовців займаним посадам, створення Резерву для просування по службі і Плану переміщення на посади за результатами оцінювання їх службової діяльності за рік та прийняття рішень щодо просування чи переміщення військовослужбовців по службі, чи їх звільнення з військової служби.
Періодичне атестування здійснюється для визначення перспектив подальшого службового використання військовослужбовців на підставі аналізу їх службової діяльності за міжатестаційний період.
3. Періодичному атестуванню та щорічному оцінюванню підлягають усі військовослужбовці Державної спеціальної служби транспорту, за винятком осіб, зазначених у пункті 155 Положення (60/2009) .
4. Щорічне оцінювання та періодичне атестування військовослужбовців не проводиться у разі:
перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, а також у відпустці по догляду за дитиною;
перебування у розпорядженні посадових осіб, які мають право призначення на посади;
проходження військової служби за кордоном у складі військових підрозділів, багатонаціональних органів військового управління, національного персоналу, у закордонних дипломатичних установах України, в інших міжнародних організаціях;
навчання військовослужбовців у військових навчальних закладах за денною формою навчання строком більше ніж шість місяців, за винятком року завершення навчання.
Крім того, щорічне оцінювання військовослужбовців не проводиться, якщо до початку його проведення не минуло трьох місяців проходження військової служби у рік:
повернення з відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, а також з відпустки по догляду за дитиною;
закінчення навчання у військових навчальних закладах за денною формою навчання, що тривало більше шести місяців;
прийняття на військову службу за контрактом;
призову на військову службу.
5. Щорічне оцінювання військовослужбовців проводиться до 30 листопада календарного року.
6. Періодичне атестування проводиться для:
військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, - перед закінченням строку дії контракту, але не пізніше ніж за три місяці до його закінчення (крім військовослужбовців, які досягають граничного віку перебування на військовій службі), а також у разі невиконання умов контракту військовослужбовцем;
військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом, - не пізніше ніж за три місяці до закінчення строку служби за призовом або перед прийняттям на військову службу за контрактом;
військовослужбовців, яким відмовлено в допуску до державної таємниці або яким скасовано допуск до державної таємниці, - протягом місяця з дня надходження рішення про відмову в оформленні чи скасування допуску до державної таємниці;
військовослужбовців, які проходять військову службу на посадах, передбачених штатами воєнного часу, - перед прийняттям стосовно них кадрових рішень;
військовослужбовців, які досягають граничного віку перебування на військовій службі та виявили бажання щодо залишення на військовій службі понад граничний вік, - до 01 вересня року, що передує року досягнення військовослужбовцем граничного віку перебування на військовій службі;
курсантів, слухачів, ад’юнктів, докторантів військових навчальних закладів і науково-дослідних установ, які навчаються за денною формою навчання, - перед закінченням навчання в зазначених закладах і установах, але не пізніше ніж за три місяці до випуску;
випускників військових навчальних закладів після року військової служби - через рік після закінчення підготовки за денною формою навчання;
військовослужбовців, військовозобов’язаних і резервістів рядового, сержантського і старшинського складу, визначених пунктами 48, 49 Положення (60/2009) , - перед поданням до присвоєння первинного військового звання офіцерського складу;
військовослужбовців, яких подають до нагородження державними нагородами або відомчими заохочувальними відзнаками, - перед поданням до заохочення;
військовослужбовців, які вчинили правопорушення або порушення військової дисципліни, - протягом одного робочого дня за вимогою органу досудового провадження або посадової особи, призначеної для проведення службового розслідування.
За наявності кількох підстав для проведення періодичного атестування військовослужбовця протягом року планується та здійснюється одне атестування за всіма наявними підставами.
7. За підсумками щорічного оцінювання складається Оцінна картка військовослужбовця (додаток 12).
За результатами періодичного атестування складається службова характеристика, а в окремих випадках, визначених пунктом 6 цього розділу - атестація на присвоєння первинного військового звання офіцерського складу, нагородний лист, відгук на випускника військового навчального закладу після року служби.
На посадових осіб, які безпосередньо підпорядковані Голові Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту, оцінна картка та службова характеристика не складаються.
8. Атестація на присвоєння первинного військового звання офіцерського складу, оцінна картка та службова характеристика військовослужбовця складаються відповідно до методичних рекомендацій з порядку організації і проведення атестування військовослужбовців Державної спеціальної служби транспорту, які затверджуються Головою Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту.
Нагородний лист до нагородження складається за формою і в порядку, визначених Указом Президента України від 19 лютого 2003 року № 138 (138/2003) "Про Порядок представлення до нагородження та вручення державних нагород" та наказом Міністерства оборони України від 11 березня 2013 року № 165 (z0484-13) "Про відомчі заохочувальні відзнаки Міністерства оборони України", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 березня 2013 року за № 484/23016.
Відгук на випускника військового навчального закладу складається за формою, визначеною Генеральним штабом Збройних Сил України.
9. Для проведення періодичного атестування у кожній військовій частині від окремого батальйону, йому рівного і вище, установі, закладі відповідно до штату (штатного розпису) розробляється детальна схема атестування військовослужбовців.
Щороку складають:
план заходів з організації та проведення атестування;
графік проведення атестування, який затверджує командир військової частини і доводить до відома кожного військовослужбовця, якого атестують, під підпис.
10. Періодичне атестування та щорічне оцінювання військовослужбовця здійснює його безпосередній командир (начальник) за умови спільної служби не менше ніж три місяці.
В іншому випадку зазначену дію виконує заступник безпосереднього командира (начальника) або старший прямий командир (начальник), який має тримісячний строк спільної служби з військовослужбовцем, якого атестують або оцінюють. У цьому разі заступник безпосереднього начальника, що здійснює періодичне атестування та щорічне оцінювання військовослужбовця, повинен займати посаду, вищу за посаду військовослужбовця.
11. На військовослужбовців, які переміщуються до нового місця служби більше ніж за три місяці до кінця навчального року, за попереднім місцем служби складають службову характеристику.
На військовослужбовців, які вибувають до нового місця служби менше ніж за три місяці до кінця навчального року, щорічне оцінювання за період до моменту вибуття з військової частини здійснюють за попереднім місцем служби.
На військовослужбовців, які звільняються з військової служби, складають службову характеристику.
На курсантів військових навчальних закладів останнього року навчання, які готуються для проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу, а також на громадян, визначених пунктами 48, 49 Положення (60/2009) , складають атестацію на присвоєння первинного військового звання офіцерського складу. На курсантів, які готуються для проходження військової служби на посадах осіб сержантського і старшинського складу, слухачів, ад’юнктів, докторантів військових навчальних закладів і науково-дослідних установ перед завершенням навчання складають службову характеристику.
12. Командири (начальники), які вибувають з військової частини менше ніж за три місяці до проведення щорічного оцінювання та періодичного атестування, зобов’язані скласти оцінні картки (службові характеристики) на безпосередньо підпорядкованих військовослужбовців (за умови спільної служби не менше ніж три місяці) і до вибуття особисто подати їх своєму безпосередньому начальнику.
13. Посадові особи, які складають оцінну картку військовослужбовця, зобов’язані:
знати порядок щорічного оцінювання;
проаналізувати службову діяльність підлеглих військовослужбовців за рік та оцінити виконання ними службових обов’язків, рівень їх індивідуальної підготовки, виконання планів і програм бойової підготовки, індивідуальних результатів за підсумками контрольних занять, підсумкових перевірок, інспектувань тощо;
вивчити матеріали періодичного атестування підлеглих військовослужбовців за період після останнього щорічного оцінювання;
особисто скласти оцінну картку військовослужбовця, написати висновок, надати відповідні рекомендації та подати за підпорядкованістю для отримання висновків і рекомендацій прямого начальника.
14. Залежно від результатів оцінювання службової діяльності військовослужбовців за рік командири (начальники), які складають на своїх підлеглих оцінні картки, роблять висновок щодо їх відповідності займаній посаді, а також надають рекомендації щодо перспектив їх подальшого службового використання, а саме:
зарахування до Резерву для просування по службі;
залишення на займаній посаді або продовження строку перебування на посаді;
призначення або переміщення на рівнозначну посаду із зазначенням причин, визначених підпунктом 2 Положення (60/2009) ;
переміщення на нижчу посаду із зазначенням причин, визначених підпунктом 3 Положення (60/2009) ;
направлення на навчання, підготовку до ад’юнктури, докторантури;
залишення на військовій службі понад граничний вік;
звільнення з військової служби із зазначенням підстав, визначених статтею 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) .
У разі розбіжності висновків і рекомендацій безпосереднього і прямого начальників, які здійснювали щорічне оцінювання, оцінну картку розглядають на засіданні атестаційної комісії, підзвітної посадовій особі, до повноважень якої належить право виконання висновків комплексного оцінювання військовослужбовця. Висновок цієї комісії заносять до розділу 7 оцінної картки і він є остаточним.
В умовах особливого періоду в разі подання документів з питань призначення на посаду, звільнення з військової служби, нагородження чи присвоєння чергового військового звання на військовослужбовця складають службову характеристику. Залежно від результатів службової діяльності та отриманого бойового досвіду військовослужбовця посадові особи, які складають службову характеристику, роблять висновки щодо подальшого службового використання або заохочення військовослужбовця, а саме:
призначення на вищу посаду;
нагородження державною нагородою або відзнакою Міністерства оборони України;
присвоєння військового звання;
призначення або переміщення на рівнозначну посаду із зазначенням причин, визначених підпунктом 2 Положення (60/2009) ;
переміщення на нижчу посаду із зазначенням причин, визначених підпунктом 3 Положення (60/2009) ;
визначення потреби направлення на навчання, підготовку (перепідготовку);
доцільності укладання нового контракту;
звільнення з військової служби із зазначенням підстав, визначених статтею 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) ;
доцільності проходження служби у військовому резерві після звільнення з військової служби.
15. Військовослужбовець, який за результатами оцінювання має висновок про невідповідність займаній посаді або протягом останніх 12 місяців за неналежне виконання чи відмову від виконання взятих на себе під час укладення контракту про проходження військової служби обов’язків два або більше разів (у сукупності) притягувався до кримінальної відповідальності, адміністративної відповідальності за вчинення військового адміністративного правопорушення, або на підставі письмового наказу про притягнення до дисциплінарної відповідальності за порушення військової дисципліни, які обліковуються для оцінки стану дисципліни згідно з Інструкцією про надання доповідей і донесень про події, порушення та їх облік (z1451-18) , або протягом останніх шести місяців після попередження про неповну службову відповідність не виправив своєї поведінки і це стягнення не відіграло своєї ролі, - розглядається на засіданні відповідної атестаційної комісії. Перед розглядом атестаційної комісії на таких військовослужбовців складають службову характеристику.
Розгляд атестаційною комісією питання подальшого службового використання військовослужбовця здійснюється не пізніше ніж один місяць від дня доведення військовослужбовцю висновків оцінювання. У разі оскарження результатів оцінювання військовослужбовцем питання подальшого службового використання розглядається на засіданні атестаційної комісії після прийняття рішення за скаргою, але не пізніше ніж один місяць від дня прийняття такого рішення.
16. Для проведення атестування військовослужбовців, всебічного оцінення їх ділових і моральних якостей, розгляду інших питань, пов’язаних із військовою службою, створюються атестаційні комісії:
у військових частинах, командири яких мають дисциплінарну владу не нижче командира окремого батальйону, їм рівні та вищі;
у військових навчальних закладах та установах Державної спеціальної служби транспорту.
Якщо кількість військовослужбовців військової частини становить менше ніж 20 осіб, їх атестування проводиться атестаційною комісією вищої інстанції.
В Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту діє вища атестаційна комісія Державної спеціальної служби транспорту, склад якої визначається Головою Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту.
17. Розгляду атестаційними комісіями військових частин, з’єднань, закладів, установ підлягають оцінні картки або службові характеристики у разі висновків про невідповідність військовослужбовця займаній посаді та рекомендацій, визначених пунктом 14 цього розділу.
18. Атестаційні комісії військових частин всебічно вивчають оцінні картки або службові характеристики, встановлюють їх відповідність діловим і моральним якостям військовослужбовців, які оцінюються, і дають висновки щодо відповідності військовослужбовців займаним посадам та перспективи їх подальшого службового використання.
19. Атестаційною комісією військової частини розглядаються оцінні картки або службові характеристики на військовослужбовців військової частини, за винятком тих, які складає командир військової частини.
Оцінні картки та службові характеристики, які складає командир військової частини, розглядаються атестаційною комісією вищої інстанції.
20. Атестаційні комісії можуть запрошувати на свої засідання для довідок і пояснень як тих, кого оцінюють, так і посадових осіб, які складали оцінні картки та службові характеристики.
Підлягають обов’язковому запрошенню на засідання атестаційних комісій особи, оцінні картки та службові характеристики яких мають висновки щодо невідповідності займаній посаді.
21. Висновок приймається членами атестаційної комісії відкритим голосуванням без присутності особи, яка оцінюється. Голосування проводиться за наявності не менше двох третіх членів складу атестаційної комісії. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість присутніх.
22. Висновок атестаційної комісії заноситься до протоколу засідання атестаційної комісії, який підписується головою, його заступником, членами та секретарем комісії. З протоколу засідання атестаційної комісії цей висновок із зазначенням дати та номера протоколу переноситься до оцінної картки чи службової характеристики секретарем комісії та засвідчується його підписом.
23. Оригінали атестації на присвоєння первинного військового звання офіцерського складу, оцінної картки військовослужбовця, службової характеристики, другі примірники нагородного листа, відгуку на випускника військового навчального закладу після одного року служби долучаються до першого примірника особової справи. Завірені копії атестації на присвоєння первинного військового звання офіцерського складу, оцінної картки та службової характеристики військовослужбовця направляються:
на осіб офіцерського складу - до служб персоналу, в яких зберігаються інші примірники особових справ;
на осіб рядового, сержантського і старшинського складу - до служб персоналу посадових осіб, яким відповідно до підпункту 1 Положення (60/2009) надано право призначення на посади.
24. Складання оцінної картки розпочинається із заповнення військовослужбовцем розділів 1, 2 Оцінної картки (додаток 12).
Безпосередній начальник перевіряє достовірність заповнення розділу 1, вивчає розділ 2 та заповнює розділи 3, 4 оцінної картки військовослужбовця. Прямий начальник вивчає заповнені розділи оцінної картки військовослужбовця та робить висновок і надає рекомендації щодо службового використання військовослужбовця за переліком, визначеним пунктом 17 цього розділу.
Військовослужбовець, на якого складається оцінна картка, ознайомлюється з нею після висновку та рекомендацій прямого начальника.
В особливий період на військовослужбовця складається службова характеристика.
25. Ознайомлення з результатами щорічного оцінювання та службовою характеристикою військовослужбовця здійснює безпосередній начальник під підпис.
26. Ознайомлення з результатами періодичного атестування або щорічного оцінювання військовослужбовців, які перебувають у відрядженні, відпустці або на лікуванні, здійснюється у семиденний строк після їх повернення до місця проходження військової служби.
27. Оцінна картка та службова характеристика доводяться до військовослужбовця після рішення посадової особи, яка їх затверджує, під підпис в оцінній картці та в службовій характеристиці.
28. Скарга на порушення порядку періодичного атестування та щорічного оцінювання, необ’єктивність змісту, висновків та рекомендацій, викладених в оцінній картці або службовій характеристиці, подається не пізніше ніж через один місяць після ознайомлення військовослужбовця з оцінною карткою або службовою характеристикою і розглядається в порядку, встановленому Дисциплінарним статутом Збройних Сил України (551-14) .
29. Рішення за скаргою щодо щорічного оцінювання у місячний строк приймає прямий начальник військовослужбовця, який не брав участі в оцінюванні. У разі визнання скарги обґрунтованою складається нова оцінна картка або службова характеристика військовослужбовця.
30. Рішення за скаргою щодо періодичного атестування у місячний строк приймається Головою Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту.
31. Висновок щодо оцінювання виконують після ознайомлення військовослужбовця з оцінною карткою або зі службовою характеристикою, а в разі їх оскарження - після розгляду та прийняття рішення за скаргою.
32. Для виконання атестаційного висновку служби персоналу всіх рівнів зобов’язані:
уточнити відповідні плани переміщення військовослужбовців на посади;
скласти контрольні списки військовослужбовців, які оцінені до призначення на нижчі посади, до звільнення з військової служби у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем, та контрольні списки військовослужбовців, строк дії контракту в яких закінчується в наступному році.

VIII. Відпустки

1. Щорічні основні та додаткові відпустки військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби) надаються командирами (начальниками) за підпорядкованістю.
2. Відкликання військовослужбовців із щорічних основних відпусток дозволено лише у разі оголошення мобілізації, введення воєнного стану в державі або в окремих її місцевостях, а в інших випадках - за рішенням посадових осіб, визначених Законом України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (2011-12) .
У разі відкликання військовослужбовця із щорічної основної відпустки невикористана її частина надається йому в поточному році.
3. Військовослужбовцям надаються щорічні додаткові відпустки, передбачені чинним законодавством, із збереженням грошового і матеріального забезпечення.
Військовослужбовцям, які одночасно мають право на різні щорічні додаткові відпустки, така відпустка надається за однією з підстав за вибором військовослужбовця.
4. Додаткова оплачувана відпустка у зв’язку з навчанням надається військовослужбовцям, які успішно навчаються без відриву від служби у закладах вищої освіти за вечірньою і заочною формами навчання, тривалістю, визначеною статтею 15 Закону України "Про відпустки" (504/96-ВР) .
Додаткова оплачувана відпустка у зв’язку з навчанням надається військовослужбовцям, які не мають академічної заборгованості за минулий курс і до початку наступної сесії виконали контрольні та курсові роботи, на підставі довідки-виклику із закладу вищої освіти.
5. Творча відпустка надається військовослужбовцю для закінчення дисертаційних робіт, написання підручників та в інших випадках, передбачених законодавством.
6. На підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю:
1) до пологів - 70 календарних днів;
2) після пологів - 56 календарних днів (70 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів), починаючи з дня пологів. До відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за рапортом військовослужбовця приєднується невикористана в поточному році щорічна відпустка або її частина.
Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням військовослужбовця-жінки їй надається відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку без збереження грошового забезпечення. Якщо військовослужбовець-жінка вийшла на роботу до закінчення терміну цієї відпустки, ця відпустка може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною. Підставою для надання цієї відпустки є повідомлення з місця проходження військової служби матері дитини про те, що вона приступила до виконання обов’язків військової служби до закінчення терміну цієї відпустки (із зазначенням дати). Військовослужбовцям, які перебували у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, та приступили до виконання обов’язків військової служби (у тому числі і тим військовослужбовцям, які її перервали), надається щорічна основна відпустка, яка обчислюється із розрахунку 1/12 частини тривалості відпустки, на яку вони мають право, за кожний повний місяць проходження служби в календарному році.
Військовослужбовцям, які мають право на відпустку тривалістю 10 календарних днів і більше, оплачується вартість проїзду до місця проведення відпустки і назад у межах України. Відпустка тривалістю менше ніж 10 календарних днів за бажанням військовослужбовця може бути надана йому одночасно із щорічною основною відпусткою в наступному році.
Військовослужбовцю-жінці, яка має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує її без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.
За наявності кількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.
7. Військовослужбовці, які направлені для проходження служби чи на навчання за кордоном на початку календарного року і у зв’язку з цим не змогли використати щорічну основну відпустку до направлення за кордон, використовують її після повернення в Україну. За їх бажанням дозволено об’єднувати щорічні основні відпустки за два роки. У цьому разі загальна тривалість відпустки не може перевищувати 90 календарних днів.
8. Під час планування щорічних чергових відпусток передбачено рівномірне їх надання військовослужбовцям протягом календарного року.
Під час складання графіка відпусток має бути враховано надання відпусток у зручний час для:
військовослужбовців, які є дружинами (чоловіками) військовослужбовців;
військовослужбовців-жінок, які мають двох або більше дітей до 15 років або дитину з інвалідністю;
військовослужбовців-жінок перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї;
військовослужбовців, які є одинокими матерями (батьками) та які виховують дитину без батька (матері);
ветеранів війни та осіб, на яких поширюється Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (3551-12) .
В особливий період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту прийняття рішення про демобілізацію графік відпусток військовослужбовців коригується з урахуванням таких особливостей:
надання військовослужбовцям щорічних основних відпусток здійснюється до введення правового режиму воєнного стану за умови одночасної відсутності не більше ніж 30 % загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу;
припиняється надання інших видів відпусток, крім відпусток військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а якщо дитина потребує домашнього догляду, - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше ніж як до досягнення нею шестирічного віку, а також відпусток у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії;
військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більше ніж 10 календарних днів.
9. Щорічна основна відпустка надається протягом календарного року. В особливих випадках, визначених пунктом 164 Положення (60/2009) , з дозволу посадової особи, яка затверджує графік відпусток, щорічна основна відпустка за минулий рік надається військовослужбовцю в першому кварталі наступного року, якщо раніше її не було надано.
У разі ненадання військовослужбовцям щорічних основних відпусток у зв’язку з настанням особливого періоду такі відпустки надаються в наступному році. У такому разі дозволено за бажанням військовослужбовців об’єднувати щорічні основні відпустки за два роки, але при цьому загальна тривалість об’єднаної відпустки не може перевищувати 90 календарних днів.
10. Про вибуття військовослужбовців у відпустку, відкликання із щорічних основних відпусток у випадках, визначених підпунктом третім Положення (60/2009) , та їх повернення з відпустки оголошується в наказі командира військової частини по стройовій частині.
11. Військовослужбовцям, які вибувають у відпустку, видаються відпускні квитки встановленого зразка. Відповідно до статті 14 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (2011-12) військовослужбовці та члени їх сімей мають право на безоплатний проїзд до місця проведення відпустки в межах України та у зворотному напрямку.
12. У разі звільнення військовослужбовців з військової служби у зв’язку із закінченням строку контракту, через сімейні обставини або з інших поважних причин, у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту командуванням, а також за власним бажанням щорічні відпустки мають надаватись їм до звільнення з розрахунку 1/12 частини тривалості відпустки, на яку вони мають право, за кожний повний місяць служби у році звільнення.
Військовослужбовцям, які звільняються з військової служби за станом здоров’я, за віком, та у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, щорічні відпустки у рік звільнення надаються повної тривалості.
У разі звільнення військовослужбовців з військової служби через службову невідповідність, у зв’язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, у зв’язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку, а також у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем невикористані щорічні відпустки не надаються. За невикористані щорічні відпустки їм виплачується грошова компенсація з розрахунку 1/12 частини тривалості відпустки, на яку вони мають право, за кожний повний місяць служби у році звільнення.
Військовослужбовцям, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період та підлягають звільненню з військової служби у порядку і строки, визначені в Указі Президента України, або у зв’язку з оголошенням демобілізації, надання відпусток і проведення розрахунку здійснюються в порядку, визначеному статтею 10-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (2011-12) та пунктом 10 розділу X цієї Інструкції.
13. У зв’язку з хворобою військовослужбовця йому надається відпустка для лікування зі збереженням грошового та матеріального забезпечення на підставі висновку військово-лікарської комісії. Тривалість такої відпустки визначається характером захворювання. Загальний час безперервного перебування військовослужбовця в закладах охорони здоров’я та у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою не повинен перевищувати чотирьох місяців підряд (крім випадків, коли законодавством передбачено більш тривалі строки перебування на лікуванні).
Після закінчення встановленого безперервного перебування на лікуванні в закладах охорони здоров’я та у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою військовослужбовець підлягає огляду військово-лікарською комісією для вирішення питання про придатність його до військової служби.
Після видання наказу про звільнення військовослужбовця з військової служби відпустка для лікування у зв’язку з хворобою не надається.
Військовослужбовцям, накази про звільнення яких підписано в минулому році, але не виключеним зі списків військової частини, відпустки за період служби в поточному році не надаються.
14. Військовослужбовцям, щодо яких проводиться кримінальне провадження або стосовно яких справа розглядається судом, відпустка надається з одночасним повідомленням органу досудового розслідування чи суду.
15. Слухачам і курсантам військових навчальних закладів щороку надаються канікулярні відпустки:
зимова - тривалістю до 14 календарних днів;
літня - 30 календарних днів.
Тривалість таких відпусток не залежить від вислуги років.
У разі наявності навчальної заборгованості у курсантів військових навчальних закладів канікулярна відпустка надається їм після ліквідації заборгованості в межах строків, установлених навчальним планом. При цьому тривалість літньої відпустки не може бути менше ніж 15 календарних днів.
16. Особі, яка усиновила дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, надається одноразова оплачувана відпустка у зв’язку з усиновленням дитини тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів - у разі усиновлення двох і більше дітей) без урахування святкових і неробочих днів після набрання законної сили рішенням суду про усиновлення дитини (якщо усиновлювачами є подружжя - одному з них на їх розсуд).
Відпустка у зв’язку з усиновленням надається з дня:
усиновлення новонародженої дитини - військовослужбовцям, які усиновили дитину безпосередньо в пологовому будинку;
вказаного в рапорті військовослужбовця про надання цієї відпустки, але не пізніше ніж три місяці з дня набрання законної сили рішенням про усиновлення неповнолітньої дитини - військовослужбовцям, які усиновили дитину.
Наказ про надання відпустки у зв’язку з усиновленням дитини видається на підставі рапорту військовослужбовця, рішення про усиновлення, що набрало законної сили, довідки з місця роботи (навчання) його дружини (чоловіка) про те, що така відпустка не надається їм за місцем роботи (навчання).

IX. Особливості проходження строкової військової служби

1. Військовослужбовці чоловічої статі, відраховані з навчального центру, з військового навчального закладу чи звільнені з військової служби за контрактом, які не вислужили встановленого строку строкової військової служби, направляються для подальшого проходження військової служби у військові частини.
2. Присвоєння військового звання "солдат" громадянам, призваним на строкову військову службу, здійснюється відповідно до пункту 173 Положення (60/2009) .
3. Номер та дата наказу про присвоєння військового звання "солдат" та дата відправлення у військову частину у складі команди зазначаються у військовому квитку та в обліково-послужній картці громадянина, який призваний на строкову військову службу.
Внесені записи засвідчуються підписом обласного військового комісара та скріплюються відповідною гербовою печаткою.
4. Військове звання "старший солдат" військовослужбовцям строкової військової служби присвоюється наказом командира військової частини одночасно з призначенням їх на посади, за якими штатом (штатним розписом) передбачено звання старшого солдата, або в порядку заохочення відповідно до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України (551-14) .
5. Переміщення військовослужбовців строкової військової служби, не пов’язане з проведенням організаційних заходів, направленням на навчання і призначенням на інші посади, проводиться, як правило, під час підготовчого періоду в Державній спеціальній службі транспорту. Переміщення в інший час допустимо тільки в разі крайньої потреби.
6. Підготовка військовослужбовців строкової військової служби проводиться на спеціальних курсах у військових частинах та в навчальних центрах.
Військові частини узгоджують з Адміністрацією Державної спеціальної служби транспорту кількість військовослужбовців, яких планується підготувати, та перелік військових спеціальностей, за якими планується їх підготовка.
Військовослужбовці строкової військової служби, які направляються на підготовку з військових частин, мають бути забезпечені посвідченнями про відрядження, військовою формою одягу за сезоном, військово-перевізними документами на проїзд в обидва напрямки, атестатами за видами забезпечення. У запечатаному пакеті військовослужбовцям видається обліково-послужна і службова картки, медична книжка та, в разі потреби, довідка про допуск до державної таємниці.
Після завершення підготовки на спеціальних курсах у військових частинах та в навчальних центрах військовослужбовцям видається посвідчення про отримання спеціальності та присвоюється класна кваліфікація за спеціальністю.
7. Для військовослужбовців строкової військової служби, які виявили бажання проходити військову службу за контрактом, підготовка до цієї служби здійснюється у військових частинах за місцем проходження служби, у навчальних центрах або у військових навчальних закладах.
8. Військовослужбовцям строкової військової служби за весь період проходження військової служби надається відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування часу, потрібного для проїзду до місця проведення відпустки та назад, але не раніше ніж через 3 місяці проходження ними строкової військової служби.
9. Звільнення військовослужбовців строкової служби з військової служби здійснюється після вислуги строку служби наказом командира військової частини по стройовій частині.
Військовослужбовці строкової військової служби, які вислужили встановлені строки, за потреби, за рішенням Президента України можуть бути затримані на військовій службі на строк до шести місяців або, у разі настання особливого періоду, до введення воєнного стану (настання воєнного часу) продовжують проходити військову службу понад встановлені строки до термінів, визначених рішенням Президента України, крім випадків, визначених пунктами "б", "в", "г" частини другої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) . З моменту введення воєнного стану (настання воєнного часу) військовослужбовці, у яких закінчився строк строкової військової служби, продовжують проходити військову службу до оголошення демобілізації, крім випадків, визначених пунктами "б", "в", "г" частини другої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) .
10. Військовослужбовці строкової військової служби, які вислужили встановлені строки строкової військової служби і щодо яких проводиться досудове розслідування або справа розглядається судом, якщо до них не застосовано запобіжних заходів, пов’язаних з обмеженням волі, звільняються з військової служби з одночасним інформуванням відповідних органів, що проводять слідство, або суду про звільнення.
11. Дострокове звільнення з військової служби військовослужбовців строкової військової служби за сімейними обставинами здійснюється в порядку, визначеному пунктами 189, 190 Положення (60/2009) .
12. Дострокове звільнення з військової служби військовослужбовців строкової військової служби за станом здоров’я або у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, здійснюється командиром військової частини на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби або вироку суду відповідно.

X. Особливості проходження військової служби за призовом осіб офіцерського складу

1. Громадяни України віком до 43 років, які пройшли повний курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу, склали встановлені іспити, мають вищу освіту за освітнім ступенем не нижче "бакалавра", та яким присвоєно відповідне первинне військове звання офіцера запасу, відповідно до Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) , у разі потреби, наказом Міністра оборони України можуть бути призвані на військову службу за призовом осіб офіцерського складу.
Строк військової служби для осіб офіцерського складу, які проходять військову службу за призовом, становить до 18 місяців.
2. Після видання наказу Міністра оборони України щодо призову на військову службу осіб офіцерського складу запасу громадяни України, яким надійшла повістка військового комісаріату, зобов’язані прибути в пункт і в термін, зазначені в повістці. Офіцери запасу після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в п’ятиденний строк стати на військовий облік у районному (міському) військовому комісаріаті. Керівники підприємств, установ, організацій усіх форм власності на вимогу військових комісаріатів забезпечують своєчасне прибуття громадян до військових комісаріатів.
Після вручення повістки військового комісаріату зміна місця військового обліку кандидатам до військової служби за призовом заборонена, за винятком підтверджених відповідними документами випадків, які передбачають:
переведення на роботу в іншу місцевість;
переїзд на нове місце проживання;
прийняття до навчального закладу і вибуття в іншу місцевість для продовження навчання;
направлення за розподілом на роботу в іншу місцевість після закінчення навчального закладу.
У разі неявки офіцера запасу без поважних причин за викликом військового комісаріату він несе відповідальність у порядку, встановленому законом.
Поважними причинами неприбуття офіцера запасу до районного (міського) військового комісаріату в установлений строк, які підтверджені відповідними документами, є:
перешкода стихійного характеру, хвороба офіцера запасу або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;
смерть його близького родича або близького родича його дружини.
3. Початком проходження громадянами військової служби за призовом осіб офіцерського складу є день відправлення у військову частину з районного (міського) військового комісаріату.
Закінченням проходження військової служби вважається день виключення військовослужбовця із списків особового складу військової частини.
Призов на військову службу осіб офіцерського складу здійснюється після обов’язкового медичного огляду. Порядок проведення медичного огляду визначено Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України (z1109-08) , затвердженим наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17 листопада 2008 року за № 1109/15800. Призову на військову службу осіб офіцерського складу підлягають громадяни України, придатні до військової служби за станом здоров’я.
Призвані із запасу особи офіцерського складу переміщуються по службі на підставах і в порядку, визначених Положенням (60/2009) .
Порядок присвоєння військових звань особам офіцерського складу, пониження у військовому званні та позбавлення військового звання осіб офіцерського складу, який визначено Положенням, є обов’язковим для виконання особами офіцерського складу, які проходять військову службу за призовом.
Під час проходження військової служби вони виконують обов’язки та користуються правами, пільгами і видами забезпечення, визначеними законодавством.
Призвані із запасу особи офіцерського складу не призначаються на посади, які підлягають скороченню. Якщо посади, на яких проходять військову службу призвані із запасу офіцери, підлягають скороченню, їх переміщують на інші посади, що не підлягають скороченню до закінчення строку служби за призовом.
4. За рішенням атестаційної комісії обласного військового комісаріату відстрочка від призову на військову службу осіб офіцерського складу надається на підставах, визначених статтею 17 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) .
5. Офіцери запасу, яким надано відстрочку від призову на військову службу, зобов’язані щороку до 01 жовтня подавати у районні (міські) військові комісаріати документи, що підтверджують їхнє право на відстрочку.
6. Офіцери запасу, які втратили підстави для надання відстрочки від призову на військову службу осіб офіцерського складу, а також особи, які не мають права на відстрочку або підстав для звільнення, передбачених Законом України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) , і не призвані з різних причин на військову службу у встановлені строки, можуть бути призвані на військову службу осіб офіцерського складу під час здійснення наступного призову.
7. Призову не підлягають офіцери запасу, які проходили військову службу та службу у військовому резерві, а також військовозобов’язані, визначені статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (3543-12) , які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.
8. Від призову на військову службу осіб офіцерського складу в мирний час звільняються громадяни України:
які визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби в мирний час;
які до дня початку військової служби досягли 43-річного віку;
які виконали обов’язки служби у військовому резерві протягом двох контрактів;
батько або мати, рідний брат або сестра яких загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби або зборів військовозобов’язаних;
які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;
які були засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, у тому числі зі звільненням від відбування покарання.
9. Призвані із запасу особи офіцерського складу, які позитивно оцінені, після шести місяців проходження військової служби за призовом осіб офіцерського складу за їх бажанням можуть продовжити військову службу за контрактом.
Рішення про прийняття на військову службу за контрактом приймається не пізніше ніж за місяць до закінчення строку військової служби за призовом осіб офіцерського складу на підставі відповідного подання та результатів відбору, проведеного в порядку, визначеному розділом II цієї Інструкції.
10. Особи офіцерського складу, які проходять військову службу за призовом, звільняються з військової служби за підставами, передбаченими частиною третьою статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) .
11. Особи офіцерського складу призиваються із запасу наказами Міністра оборони України по особовому складу і направляються у розпорядження Голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту.
12. Районні (міські) військові комісаріати організовують:
відбір кандидатів;
медичний огляд кандидатів;
вивчення особистих якостей кандидатів.
Відбір кандидатів серед офіцерів запасу проводиться військовими комісаріатами згідно із завданням, визначеним Генеральним штабом Збройних Сил України відповідно до заявки Державної спеціальної служби транспорту. Офіцери запасу відбираються за прямими військово-обліковими спеціальностями або за військово-обліковими спеціальностями, за якими допускається призначення офіцера без додаткової підготовки та з додатковою підготовкою, за умови направлення на підготовку після призову згідно з Переліком військово-облікових спеціальностей осіб офіцерського складу, а також за повною вищою освітою за спеціальністю, спорідненою з відповідною ВОС згідно з Переліком військово-облікових спеціальностей, за якими може бути присвоєно первинне військове звання молодшого лейтенанта запасу, затвердженими наказом Міністерства оборони України від 20 червня 2012 року № 412/ДСК, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 16 липня 2012 року за № 1190/21502.
Результати медичного огляду та аркуш вивчення особистих якостей кандидата долучаються до особової справи офіцера запасу.
Громадянин, який відповідає вимогам щодо призову для проходження військової служби осіб офіцерського складу, є кандидатом для проходження військової служби за призовом осіб офіцерського складу.
Якість відбору громадян на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, своєчасність подання потрібних документів та виконання завдань щодо обсягів призову на військову службу осіб офіцерського складу забезпечують військові комісари.
На підставі списків кандидатів на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, послужних карток, копій паспортів і реєстраційних номерів облікової картки платника податків, що подаються з обласних військових комісаріатів до Генерального штабу Збройних Сил України, готується проєкт наказу Міністра оборони України по особовому складу про призов громадян України на військову службу за призовом осіб офіцерського складу та направлення у розпорядження Голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту.

XI. Залишення на військовій службі понад граничний вік

1. З метою збереження досвідчених кадрів або у разі неможливості укомплектування окремих посад фахівцями належного рівня кваліфікації на військовій службі понад граничний вік на їх прохання можуть бути залишені окремі військовослужбовці, які мають високу професійну підготовку, досвід практичної роботи на займаній посаді та визнані військово-лікарською комісією придатними за станом здоров’я для проходження військової служби.
2. Військовослужбовці, які прийняли рішення продовжувати військову службу понад граничний вік, подають рапорт за підпорядкованістю з висловленим проханням продовжити військову службу понад граничний вік.
3. За направленням командира військової частини військовослужбовець повинен пройти медичне обстеження на предмет придатності до військової служби. Військовослужбовці, які відповідно до висновку військово-лікарської комісії визнані обмежено придатними чи непридатними до військової служби, на військовій службі понад граничний вік не залишаються.
4. За рішенням командира військової частини питання щодо військовослужбовця розглядається на засіданні атестаційної комісії військової частини.
5. Посадовій особі, яка приймає рішення про залишення військовослужбовця на військовій службі понад граничний вік, подають такі документи:
Подання (додаток 1);
рапорт військовослужбовця з проханням продовжити військову службу понад граничний вік;
довідка військово-лікарської комісії з висновком про придатність військовослужбовця до військової служби за контрактом;
два примірники контракту, підписані військовослужбовцем, про проходження військової служби понад граничний вік;
копії останньої атестації військовослужбовця.
6. Документи до відповідної служби персоналу надсилаються до 01 жовтня року, що передує року досягнення військовослужбовцем граничного віку перебування на військовій службі.
7. Відповідна служба персоналу готує документи для прийняття рішення щодо залишення військовослужбовця на військовій службі понад граничний вік посадовими особами, визначеними в пункті 198 Положення (60/2009) .
Прийняття рішень та видання наказів по особовому складу про залишення військовослужбовців на військовій службі понад граничний вік здійснюється до 01 грудня року, що передує року досягнення військовослужбовцем граничного віку перебування на військовій службі.
8. З військовослужбовцями, яких залишено на військовій службі понад граничний вік, укладається новий контракт на строк продовження військової служби.
9. Військовослужбовців, щодо залишення яких на військовій службі понад граничний вік позитивного рішення не прийнято, вносять до плану звільнення з військової служби на наступний рік, про що прямі начальники за місцем служби військовослужбовців особисто повідомляють їх у письмовій формі.

XII. Звільнення з військової служби

1. Звільнення військовослужбовців з військової служби (крім військовослужбовців строкової військової служби) здійснюється наказами посадових осіб, визначених пунктом 201 Положення (60/2009) .
Звільнення з військової служби військовослужбовців, відряджених до державних органів, підприємств, установ, організацій, а також державних та комунальних закладів освіти, здійснюється посадовими особами, визначеними пунктом 131 Положення (60/2009) .
2. Звільнення військовослужбовців з військової служби у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, а також у разі неможливості переведення на іншу посаду у зв’язку з безпосереднім підпорядкуванням близькій особі здійснюється у разі неможливості їх використання на службі.
Неможливість використання військовослужбовців на військовій службі визначається відсутністю вакантних рівнозначних посад за основною або спорідненою військовими спеціальностями.
Вимоги підпункту 2 Положення (60/2009) можуть бути застосовані у разі скорочення чисельності Державної спеціальної служби транспорту відповідно до законодавства щодо чисельності Державної спеціальної служби транспорту та наявності заміни військовослужбовцю, який звільняється.
3. Дисциплінарне стягнення "звільнення з військової служби за службовою невідповідністю" накладається на військовослужбовців посадовими особами, визначеними Дисциплінарним статутом Збройних Сил України (551-14) .
Виконання дисциплінарного стягнення "звільнення з військової служби за службовою невідповідністю" здійснюється у строки, визначені статтею 96 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України (551-14) . Виконання проводять виданням наказів по особовому складу посадових осіб, визначених пунктом 201 Положення (60/2009) , про звільнення військовослужбовців з військової служби через службову невідповідність.
Військовослужбовці, яким відмовлено в наданні допуску до державної таємниці або яким скасовано раніше наданий допуск до державної таємниці та яких неможливо призначити на рівнозначні або нижчі посади, за якими не передбачено допуску до державної таємниці, можуть бути звільнені з військової служби за підставами, передбаченими законодавством. У разі відсутності права на звільнення за цими підставами такі військовослужбовці підлягають звільненню з військової служби через службову невідповідність.
4. Звільнення з військової служби у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем здійснюється за підсумками атестування з виконанням вимог, визначених пунктом 204-1 Положення (60/2009) .
5. У разі незаконного звільнення військовослужбовця з військової служби в наказі командира військової частини, в якій поновлюється на військовій службі незаконно звільнений військовослужбовець, зазначається про виплату йому матеріального і грошового забезпечення за час вимушеного прогулу, які він недоотримав унаслідок незаконного звільнення. Період вимушеного прогулу зараховується військовослужбовцю до вислуги років, до строку вислуги у військовому званні та строку контракту.
6. Посадова особа, у підпорядкуванні якої є військовослужбовці, які виявили бажання звільнитися чи підлягають звільненню з військової служби, не пізніше ніж за чотири місяці до досягнення ними граничного віку перебування на військовій службі чи закінчення строку контракту зобов’язана здійснити заходи щодо:
розрахунку вислуги років військової служби військовослужбовців;
обстеження військово-лікарською комісією військовослужбовців.
7. Бесіда з питань звільнення проводиться:
з військовослужбовцями рядового, сержантського і старшинського складу - командиром військової частини, в якій вони проходять військову службу або його заступником;
з молодшими та старшими офіцерами до полковника включно:
у військовій частині - командиром військової частини;
в управлінні з’єднання - командиром з’єднання або його заступниками;
у структурних підрозділах Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту - керівниками структурних підрозділів Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту або їх заступниками;
з керівниками структурних підрозділів Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту - Головою Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту або його заступниками;
з особами офіцерського складу, які належать до номенклатури призначення Президента України - Головою Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту.
Бесіду проводять перед направленням документів на звільнення військовослужбовця. До участі в бесіді з військовослужбовцем, який звільняється з військової служби, за потреби залучають безпосередніх командирів, фахівців юридичних, фінансових органів, служб персоналу тощо.
Під час бесіди з військовослужбовцем посадова особа роз’яснює йому, які пільги та переваги він має з працевлаштування та матеріально-побутового забезпечення, доводить військовослужбовцю рішення щодо рекомендацій для військового комісаріату стосовно можливості проходження ним служби у військовому резерві Державної спеціальної служби транспорту, водночас з’ясовує інформацію про місце проживання після звільнення військовослужбовця та відповідний військовий комісаріат для направлення його на військовий облік. При цьому враховуються прохання та побажання військовослужбовця, даються необхідні пояснення з інших питань.
Якщо під час бесіди виникли питання, які не можуть бути вирішені на місці, на адресу відповідної посадової особи чи органу військового управління надсилається запит із потрібними матеріалами і довідками.
Зміст проведення бесіди відображається в аркуші бесіди. У разі відмови військовослужбовця підписати аркуш бесіди його підписують особи, присутні під час бесіди, з відміткою про відмову військовослужбовця підписувати аркуш бесіди.
Аркуш бесіди зберігається у першому примірнику особової справи військовослужбовця.
8. Посадові особи відповідно до наданих їм прав зобов’язані звільнити з військової служби військовослужбовців, які досягли граничного віку перебування на військовій службі або які не виявили бажання укладати новий контракт.
Документи на звільнення військовослужбовців, які досягають граничного віку перебування на військовій службі або в яких закінчується строк контракту, направляються безпосередньо до посадових осіб, які мають право їх звільнення, не пізніше ніж за два місяці до досягнення військовослужбовцем граничного віку перебування на військовій службі або закінчення строку контракту. Наказ по особовому складу про звільнення цих військовослужбовців повинен бути виданий і доведений до військової частини за місцем проходження військової служби у строки, що забезпечуватимуть вчасне здавання справ і посад, а також розрахунок військовослужбовців.
Командири військових частин зобов’язані забезпечити своєчасне здавання посади, проведення усіх потрібних розрахунків з військовослужбовцями, стосовно яких видано наказ по особовому складу про звільнення їх із військової служби.
У разі звільнення військовослужбовця зі служби у зв’язку з досягненням граничного віку перебування на військовій службі або закінченням строку контракту невикористана ним щорічна відпустка за його бажанням може надаватися й тоді, коли час цієї відпустки повністю або частково перевищує строк контракту. У цьому випадку наказом командира військової частини дія такого контракту продовжується до закінчення відпустки. Дія контракту продовжується також на час перебування військовослужбовця на стаціонарному лікуванні в медичному закладі чи у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою, а також на час увільнення його від виконання службових обов’язків у зв’язку з призначенням амбулаторного лікування.
9. Документи на звільнення військовослужбовців з військової служби надсилаються безпосередньо до служби персоналу, підпорядкованої посадовій особі, яка має право на звільнення цього військовослужбовця з військової служби, у таких випадках звільнення:
за підставами, передбаченими пунктами "г" і "ґ" частини третьої, підпунктами "а", "ґ", "д", "е" пункту 1, підпунктом "в" пункту 2 частини четвертої, підпунктами "д", "е", "є", "и"-"л" пункту 1, підпунктами "д", "е", "є", "и"-"к" пункту 2, пунктом 3 частини п’ятої, підпунктами "д"-"і" пункту 1, підпунктами "ґ"-"з" пункту 2, пунктом 3 частини шостої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) ;
за підставами, передбаченими пунктами "б", "в" і "д" частини третьої, підпунктом "г" пункту 1 частини четвертої, підпунктами "а", "б", "в", "ґ" пунктів 1, 2 частини п’ятої, підпунктами "а", "б", "в", "ґ" пункту 1, підпунктами "а", "б", "г" пункту 2 частини шостої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) , якщо звільнення відбувається за бажанням військовослужбовця.
10. Якщо командир військової частини вважає, що наданих йому прав недостатньо для заохочення військовослужбовців, які звільняються з військової служби, він порушує клопотання перед старшим командиром про застосування заохочення, що належить до його прав, про що зазначається в поданні.
Про необхідність заохочення військовослужбовців відзнакою Міністерства оборони України "Ветеран військової служби" зазначається у поданні до звільнення тих військовослужбовців, звільнення з військової служби яких здійснюється Міністром оборони України.
Для заохочення військовослужбовців відзнакою Міністерства оборони України "Ветеран військової служби", звільнення з військової служби яких здійснюється іншими посадовими особами, направляється подання для заохочення за їх підписом безпосередньо до служби персоналу Міністерства оборони України.
Заохочення військовослужбовців іншими відзнаками Міністерства оборони України здійснюється в порядку, встановленому Положенням про відомчі заохочувальні відзнаки Міністерства оборони України (z0484-13) , затвердженим наказом Міністерства оборони України від 11 березня 2013 року № 165, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 березня 2013 року за № 484/23016.
11. Перелік документів, що подаються з Поданням до звільнення військовослужбовця з військової служби, зазначено в додатку до цієї Інструкції (додаток 17).

XIII. Проходження військової служби під час виконання військового обов’язку в запасі

1. Виконання військовозобов’язаними військового обов’язку в запасі у мирний час полягає у додержанні порядку та правил військового обліку, проходження зборів, збереженні та вдосконаленні знань, навичок і вмінь, потрібних для виконання обов’язків військової служби у воєнний час відповідно до військових та інших спеціальностей.
2. Громадяни України в добровільному порядку можуть проходити службу у військовому резерві Державної спеціальної служби транспорту або інших військових формувань.
Порядок відбору, умови і порядок проходження служби у військовому резерві, строки контракту та порядок звільнення зі служби у військовому резерві визначаються законодавством України.
3. Порядок атестування осіб до присвоєння первинних і чергових військових звань офіцерського складу запасу, а також порядок присвоєння військовозобов’язаним військових звань під час виконання військового обов’язку у запасі, служби у військовому резерві Державної спеціальної служби транспорту, організації обліку офіцерського складу запасу визначається законодавством України.
4. Порядок проходження зборів військовозобов’язаними та резервістами визначається Законом України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) та іншими законодавчими актами.
5. Підставою для вручення припису офіцеру запасу у військовому комісаріаті і направлення його особової справи є витяг із наказу Голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту.

XIV. Особливості проходження військової служби, служби в резерві та виконання військового обов’язку в запасі в особливий період

1. На посади осіб офіцерського складу в органах військового управління, з’єднаннях та військових частинах призначаються за мобілізаційним планом офіцери, які перебувають на військовій службі, в запасі та у військовому резерві. Офіцерський склад Державної спеціальної служби транспорту поповнюється також за рахунок осіб, яким в особливий період буде присвоєно первинні військові звання офіцерського складу.
Затвердження мобілізаційного призначення проводиться відповідно мобілізаційного плану, який затверджується Головою Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту.
2. Розгляд та затвердження призначень на посади проводиться:
офіцерів, які проходять військову службу, - за планами персонального переміщення та списками офіцерів, які прибувають з інших військових частин;
офіцерів, які проходять службу у військовому резерві, - наказами відповідних посадових осіб;
офіцерів запасу - за приписними картами;
офіцерів, які призначаються на посади, що підлягають затвердженню вищими посадовими особами, - за іменними списками.
Форми планів персонального переміщення, іменних списків і приписних карт установлюються Генеральним штабом Збройних Сил України.
3. Під час комплектування органів військового управління, військових частин, закладів і установ, що заново формуються, кандидати на посади командирів та начальників цих формувань затверджуються Головою Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту.
4. Іменні списки кандидатів для розгляду та затвердження мобілізаційного призначення узгоджуються з відповідними посадовими особами і подаються за підпорядкованістю до служби персоналу Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту щокварталу - до 01 лютого, 01 травня, 01 серпня, 01 листопада.
5. Призначення (переміщення) військовослужбовців на посади згідно з мобілізаційним призначенням оформляються наказами по стройовій частині та не дублюються наказами по особовому складу. Присвоєння чергових військових звань таким військовослужбовцям здійснюється в установленому порядку наказами посадових осіб, визначених пунктами 42, 43 і 174 Положення (60/2009) .
6. У разі оголошення мобілізації та/або введення правового режиму воєнного стану присвоєння військовослужбовцям військових звань здійснюється в порядку, визначеному Положенням (60/2009) .
7. Звільненню з військової служби у зв’язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку підлягають особи молодшого та старшого офіцерського складу, а також прапорщики. Під час дії воєнного стану військовослужбовцям, які були позбавлені військового звання та не були позбавлені волі або обмежені у волі, командири військових частин присвоюють військове звання "солдат", оголошують службове становище військовослужбовця військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період та призначають на посади осіб рядового складу. Ці військовослужбовці продовжують проходити військову службу до оголошення демобілізації, якщо іншого не визначено законодавством. Про призначення на посади командири військових частин інформують військові комісаріати за місцем проживання громадян до початку військової служби та посадову особу, до номенклатури призначення якої належала посада, яку займав військовослужбовець до позбавлення військового звання.
Звільнення з військової служби через службову невідповідність не здійснюється з дати оголошення мобілізації - протягом строку її проведення та з дати введення воєнного стану - до оголошення демобілізації. Протягом строку проведення мобілізації або дії воєнного стану військовослужбовець, якому скасовано допуск до відомостей, що становлять державну таємницю, підлягає призначенню на посаду, яка не передбачає такого допуску, або зараховується у розпорядження посадової особи, яка має право призначення на посади, за підставою, визначеною підпунктом 8 Положення (60/2009) .
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення.
Звільнення з військової служби у зв’язку з проведенням організаційних заходів здійснюється в разі видання розпорядження Голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту про проведення скорочення штатів або посад і неможливості переміщення військовослужбовців, посади яких скорочені, на інші посади. Неможливість переміщення військовослужбовців на інші посади визначається в порядку, передбаченому пунктом 2 розділу XII цієї Інструкції.
Військовослужбовці, які досягли граничного віку перебування в запасі та у військовому резерві, підлягають звільненню з військової служби за віком або продовжують проходження військової служби у порядку, визначеному частиною другою статті 22 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) та розділом XI Положення.
Військовослужбовці військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, стосовно яких Президентом України видано указ про звільнення з військової служби відповідно до підпункту "а" пункту 1 частини четвертої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) , та які подали рапорт про бажання продовжувати військову службу, з урахуванням рішення командування військової частини можуть продовжувати проходження військової служби до набрання чинності відповідним указом Президента України про оголошення демобілізації або до настання строків звільнення з військової служби, визначених наступним указом Президента України про звільнення з військової служби осіб, які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період. Зазначені військовослужбовці також за бажанням можуть бути прийняті на військову службу за контрактом.
Військовослужбовці за бажанням та за наявності підстав, передбачених підпунктами "й" та "к" пункту 2 частини п’ятої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) , підлягають звільненню з військової служби не пізніше ніж три місяці з дня набуття права на звільнення за такими підставами (подання рапорту на звільнення з військової служби). Звільнення з військової служби за цими підставами військовослужбовців, які виконують завдання в інтересах оборони України, беруть безпосередню участь у веденні воєнних (бойових) дій, у тому числі на території проведення антитерористичної операції, а також у районах здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії держави, що формально чи фактично є учасником воєнних дій проти України, здійснюється після завершення виконання таких завдань та не пізніше ніж три місяці з дня подання рапорту на звільнення з військової служби. Звільнення з військової служби військовослужбовців, які подали рапорт на звільнення за такими підставами та потрапили в умови, що унеможливлюють їх звільнення і виключення зі списків особового складу (захоплення в полон або взяття в заручники, інтернування в нейтральних державах, визнання безвісно відсутніми чи перебування на стаціонарному лікуванні в медичному закладі), здійснюється не пізніше ніж три місяці з дати завершення дії таких умов або набрання чинності відповідних судових рішень. У разі наявності ознак масового звільнення строки звільнення за такими підставами визначаються розпорядчим актом Міністерства оборони України, але не пізніше ніж три місяці з дня набуття права на звільнення (подання рапорту на звільнення з військової служби).
У разі оголошення демобілізації наказами посадових осіб, визначених пунктом 201 Положення (60/2009) , підлягають звільненню з військової служби за підставами, визначеними частинами другою, третьою, підпунктом "а" пункту 1 частини четвертої, пунктом 1 частини п’ятої та пунктом 1 частини шостої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) , військовослужбовці, які:
були призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;
були прийняті на військову службу за контрактом на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію та які не бажають проходити військової служби за новим контрактом;
вислужили встановлені строки строкової військової служби, військової служби за призовом осіб офіцерського складу;
досягли граничного віку перебування на військовій службі.
Військовослужбовці, яким під час дії особливого періоду військова служба продовжена понад встановлені строки або стосовно яких із настанням особливого періоду були скасовані накази про звільнення з військової служби, що були видані до оголошення мобілізації, або які в особливий період уклали контракт на умовах, передбачених абзацом другим частини третьої статті 23 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) , після оголошення демобілізації звільняються з військової служби за підставами, визначеними пунктом "а" частини другої, пунктом "а" частини третьої, пунктом 1 частини п’ятої та пунктом 1 частини шостої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) .
Документи на звільнення військовослужбовців направляються безпосередньо до посадових осіб, які мають право їх звільнення з військової служби. Наказ по особовому складу про звільнення цих військовослужбовців має бути виданий і доведений до військового комісаріату за місцем взяття громадянина на військовий облік та до військової частини за місцем проходження військової служби в строки, що забезпечуватимуть вчасне здавання справ та посад і розрахунок з військовослужбовцями, а також виконання строків звільнення, визначених Президентом України.
Командири військових частин зобов’язані забезпечити своєчасне здавання посади, проведення усіх потрібних розрахунків з військовослужбовцями, стосовно яких видано наказ по особовому складу про звільнення з військової служби, у порядку, визначеному пунктом 218 Положення (60/2009) , та направлення їх на військовий облік до військових комісаріатів за місцем проживання.
Військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби та курсантів (слухачів) військових навчальних закладів), які звільняються з військової служби, за винятком осіб, які звільняються зі служби за віком, станом здоров’я, у зв’язку з безпосереднім підпорядкуванням близькій особі та у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, щорічна основна відпустка надається з розрахунку 1/12 частина тривалості відпустки, на яку вони мають право відповідно до закону, за кожний повний місяць служби в році звільнення. При цьому, якщо тривалість відпустки таких військовослужбовців становить більше ніж 10 календарних днів, їм оплачується вартість проїзду до місця проведення відпустки та до обраного місця проживання в межах України в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби та курсантів (слухачів) військових навчальних закладів), які звільняються зі служби за віком, станом здоров’я та у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, щорічні основні відпустки в рік звільнення надаються повної тривалості.
У рік звільнення зазначених військовослужбовців з військової служби в разі невикористання ними щорічної основної відпустки їм виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної основної відпустки.
У разі звільнення військовослужбовця до закінчення календарного року, за який він уже використав щорічну основну та щорічну додаткову відпустки, за винятком осіб, які звільняються зі служби за віком, станом здоров’я, у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, на підставі наказу командира військової частини проводиться відрахування із грошового забезпечення за дні відпустки, що були використані в рахунок тієї частини календарного року, яка залишилася після звільнення військовослужбовця. У разі смерті військовослужбовця відрахування з його грошового забезпечення за використані дні відпустки не проводяться.
Військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, накази про звільнення яких підписано в минулому році, але не виключеним зі списків військової частини, відпустки за період служби в поточному році не надаються.
Громадяни, звільнені з військової служби, зобов’язані в п’ятиденний строк прибути до районних (міських) військових комісаріатів за місцем проживання.
Військовослужбовці, які були призвані на військову службу або в яких строк проходження військової служби закінчився в особливий період та які не досягли граничного віку перебування на військовій службі і є придатними до проходження військової служби за станом здоров’я, після оголошення демобілізації за бажанням укладають контракт та продовжують проходження військової служби в мирний час. Стосовно військовослужбовців, які були прийняті на військову службу за контрактом на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію без проведення спеціальної перевірки та які виявили бажання укласти новий контракт у мирний час, за місцем проходження служби проводиться спеціальна перевірка відомостей у порядку, визначеному пунктом 15 розділу II цієї Інструкції.
Голова Адміністрації
Державної спеціальної служби
транспорту
генерал-лейтенант
М. Мальков
Додаток 1
до Інструкції про організацію виконання
Положення про проходження
громадянами України військової служби
у Державній спеціальній службі
транспорту
(підпункт 1 пункту 4 розділу I)

ПОДАННЯ

( Див. текст (z0853-19F1138) )
Додаток 2
до Інструкції про організацію виконання
Положення про проходження
громадянами України військової служби
у Державній спеціальній службі
транспорту
(підпункт 1 пункту 4 розділу I)

РЕЗЕРВ

кандидатів для просування по службі

( Див. текст (z0853-19F1139) )
Додаток 3
до Інструкції про організацію виконання
Положення про проходження
громадянами України військової служби
у Державній спеціальній службі
транспорту
(підпункт 2 пункту 4 розділу I)

ПОДАННЯ

( Див. текст (z0853-19F1140) )
Додаток 4
до Інструкції про організацію виконання
Положення про проходження
громадянами України військової служби
у Державній спеціальній службі
транспорту
(підпункт 3 пункту 4 розділу I)

СПИСОК

військовослужбовців, яких подано до присвоєння чергових військових звань

( Див. текст (z0853-19F1141) )
Додаток 5
до Інструкції про організацію виконання
Положення про проходження
громадянами України військової служби
у Державній спеціальній службі
транспорту
(підпункт 5 пункту 4 розділу I)

СЛУЖБОВА ХАРАКТЕРИСТИКА

( Див. текст (z0853-19F1142) )
Додаток 6
до Інструкції про організацію виконання
Положення про проходження
громадянами України військової служби
у Державній спеціальній службі
транспорту
(пункт 11 розділу II)

АРКУШ БЕСІДИ

( Див. текст (z0853-19F1143) )
Додаток 7
до Інструкції про організацію виконання
Положення про проходження
громадянами України військової служби
у Державній спеціальній службі
транспорту
(пункт 19 розділу II)

ПЕРЕЛІК

посад, які підлягають комплектуванню військовослужбовцями за контрактом

( Див. текст (z0853-19F1144) )
Додаток 8
до Інструкції про організацію виконання
Положення про проходження
громадянами України військової служби
у Державній спеціальній службі
транспорту
(пункт 19 розділу II)

АРКУШ

вивчення особистих якостей кандидата

( Див. текст (z0853-19F1145) )
Додаток 9
до Інструкції про організацію виконання
Положення про проходження
громадянами України військової служби
у Державній спеціальній службі
транспорту
(пункт 19 розділу II)

КАРТКА

професійного відбору кандидата

( Див. текст (z0853-19F1146) )
Додаток 10
до Інструкції про організацію виконання
Положення про проходження
громадянами України військової служби
у Державній спеціальній службі
транспорту
(пункт 9 розділу III)

АТЕСТАЦІЯ

на присвоєння первинного військового звання офіцерського складу

( Див. текст (z0853-19F1147) )
Додаток 11
до Інструкції про організацію виконання
Положення про проходження
громадянами України військової служби
у Державній спеціальній службі
транспорту
(пункт 2 розділу IV)

ПЕРЕЛІК

посад офіцерського складу та граничних строків перебування на них

Група ВОС
Найменування групи ВОС
Характер службової діяльності
Строки перебування на посадах, у роках
молодшого офіцерського складу
старшого офіцерського складу
1
2
3
4
5
02
Управління бойовими діями військ (сил). Бойове застосування механізованих, танкових, аеромобільних військ і морської піхоти
Командний профіль
4
5
09
Організація і ведення розвідки
Командний профіль
4
5
10
Інженерне забезпечення бойових дій військ (сил)
Командний профіль
4
5
11
Радіаційне, хімічне і біологічне забезпечення бойових дій військ (сил)
Командний профіль
4
5
12
Організація зв’язку. Застосування засобів зв’язку
Командний профіль
4
5
13
Організація автоматизації управління військами (силами)
Командний профіль
4
5
17
Організація відновлення та будівництва національної транспортної системи
Командний профіль
5
7
18
Організація відновлення та будівництва автомобільних доріг. Організація дорожньо-комендантської служби
Командний профіль
5
7
22
Організація та здійснення військового будівництва та експлуатації будівель та споруд
Командний профіль
5
8
23
Організація тилового забезпечення військ (сил)
Командний профіль
4
6
24
Організація забезпечення ракетним паливом, пальним і мастильними матеріалами військ (сил)
Командний профіль
4
6
25
Організація продовольчого, речового, шкіперського і торговельно-побутового забезпечення військ (сил)
Командний профіль
4
6
26
Транспортне забезпечення військ (сил)
Командний профіль
5
6
28
Протипожежна охорона
Командний профіль
6
7
29
Мобілізаційно-кадрова робота. Оборонне планування
Командний профіль
5
6
30
Захист інформації та криптології
Командний профіль
6
7
31
Фінансове забезпечення
Командний профіль
5
6
32
Фізична культура і спорт
Командний профіль
5
6
34
Організація морально-психологічного забезпечення військ (сил)
Командний профіль
4
5
39
Інші спеціальності
Командний профіль
5
5
43
Ракетно-артилерійське озброєння
Інженерний і технічний профілі
5
6
47
Корабельна техніка та озброєння
Інженерний і технічний профілі
5
6
50
Інженерне озброєння
Інженерний і технічний профілі
5
6
56
Автотехнічне забезпечення
Інженерний і технічний профілі
5
6
58
Відбудова та будівництво автодоріг і мостів на автомобільних шляхах
Інженерний і технічний профілі
5
7
62
Проведення та забезпечення будівельних робіт. Технічна експлуатація будівель і споруд
Інженерний і технічний профілі
8
8
85
Спеціальності юридичного профілю
Юридичний профіль
5
6
90
Організація медичного забезпечення військ (сил)
Медичний профіль
5
6
__________
Примітки:
1. Для командування, науково-педагогічних працівників вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти Державної спеціальної служби транспорту строк перебування на посаді встановлюється 5 років.
2. До початку навчального року в усіх службах персоналу формуються контрольні списки офіцерів, строк перебування на посадах яких закінчується в наступному році, із зазначенням посад, на які доцільно їх призначати. Визначення посад для призначення здійснюється на підставі висновків оцінних карток, складених за підсумками навчального року. Усі зазначені офіцери включаються до відповідних планів переміщень осіб офіцерського складу на наступний рік.
3. Питання про продовження строків перебування осіб офіцерського складу на посадах науково-педагогічних працівників вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів Державної спеціальної служби транспорту порушується лише в разі їх переобрання за підсумками конкурсу в порядку, визначеному наказом Міністерства оборони України та Міністерства освіти і науки України від 19 жовтня 2016 року № 542/1255 (z1461-16) "Про затвердження Інструкції про порядок заміщення на конкурсній основі вакантних посад науково-педагогічних працівників у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів, що належать до сфери управління Міністерства оборони України", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 10 листопада 2016 року за № 1461/29591.
Додаток 12
до Інструкції про організацію виконання
Положення про проходження
громадянами України військової служби
у Державній спеціальній службі
транспорту
(пункт 2 розділу IV)

ОЦІННА КАРТКА ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯ

( Див. текст (z0853-19F1148) )
Додаток 13
до Інструкції про організацію виконання
Положення про проходження
громадянами України військової служби
у Державній спеціальній службі
транспорту
(пункт 3 розділу IV)

СПИСОК

військовослужбовців, які оцінені до призначення на посади, переміщення по службі

( Див. текст (z0853-19F1149) )
Додаток 14
до Інструкції про організацію виконання
Положення про проходження
громадянами України військової служби
у Державній спеціальній службі
транспорту
(пункт 8 розділу IV)

ПЛАН

переміщення військовослужбовців на посади

( Див. текст (z0853-19F1150) )
Додаток 15
до Інструкції про організацію виконання
Положення про проходження
громадянами України військової служби
у Державній спеціальній службі
транспорту
(пункт 33 розділу IV)

ПЕРЕЛІК

документів виїзної справи

1. Рапорт військовослужбовця з клопотанням про направлення за кордон.
2. Подання (крім військовослужбовців, направлених на навчання терміном до одного року).
3. Копія додатка до укладеного контракту про проходження військової служби.
4. Два примірники автобіографії (рукописний і друкований).
5. Довідка про проходження військової служби для осіб офіцерського складу, послужний список - для інших осіб.
6. Довідка про перспективи подальшого використання військовослужбовця після завершення проходження військової служби (навчання) за кордоном (крім військовослужбовців, які направляються до іншої держави у складі військового підрозділу).
7. Особовий листок з обліку кадрів для осіб офіцерського складу, обліково-послужна картка або її засвідчена копія - для осіб рядового, сержантського і старшинського складу.
8. Довідка військово-лікарської комісії про придатність до проходження військової служби за кордоном.
9. Копія паспорта громадянина України.
10. Копія документів про освіту.
11. Копія свідоцтва про укладення шлюбу (розірвання шлюбу).
12. Погодження підрозділу військової контррозвідки щодо виїзду за кордон.
13. Одна фотокартка розміром 9 см x 12 см.
__________
Примітки:
1. Копії документів, що долучаються до виїзної справи та фотокартка завіряються в установленому порядку.
2. На останній сторінці подання робиться запис: "Виїзну справу перевірив. Облікові дані відповідають дійсності. Начальник служби персоналу (військове звання, підпис, ініціали та прізвище)".
Додаток 16
до Інструкції про організацію виконання
Положення про проходження
громадянами України військової служби
у Державній спеціальній службі
транспорту
(пункт 4 розділу VI)

ЗАЯВКА

на навчання військовослужбовців

( Див. текст (z0853-19F1151) )
Додаток 17
до Інструкції про організацію виконання
Положення про проходження
громадянами України військової служби
у Державній спеціальній службі
транспорту
(пункт 11 розділу XII)

ПЕРЕЛІК

документів, що подаються з Поданням до звільнення військовослужбовця з військової служби

1. У разі подання до звільнення з військової служби за підставами:
У зв’язку із закінченням строку контракту подаються:
копія рапорту військовослужбовця або копія аркуша бесіди;
копія контракту про проходження військової служби;
копія розрахунку вислуги років військової служби (у разі набуття права на пенсійне забезпечення за вислугу років).
2. За власним бажанням подаються:
копія рапорту військовослужбовця;
копія розрахунку вислуги років військової служби (у разі набуття права на пенсійне забезпечення за вислугу років).
3. За станом здоров’я подаються:
висновок (постанова) військово-лікарської комісії;
копія розрахунку вислуги років військової служби (у разі набуття права на пенсійне забезпечення за вислугу років).
4. У зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів подаються:
висновок (постанова) військово-лікарської комісії;
копія розрахунку вислуги років військової служби (у разі набуття права на пенсійне забезпечення за вислугу років).
5. Через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12 червня 2013 року № 413 (413-2013-п) та визначено підпунктом "г" пункту 1 частини четвертої, підпунктом "ґ" пункту 2 частини п’ятої, підпунктом "г" пункту 2 частини шостої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (2232-12) , подаються:
копія рапорту військовослужбовця;
документи, що підтверджують наявність сімейних обставин або інших поважних причин;
копія розрахунку вислуги років військової служби (у разі набуття права на пенсійне забезпечення за вислугу років).
6. Через службову невідповідність подаються:
копія наказу про накладене дисциплінарне стягнення або документа про позбавлення (відмову в оформленні) допуску до державної таємниці;
копії документів (службової картки, матеріалів службових розслідувань, рішення ради офіцерів тощо), що засвідчують вчинені військовослужбовцем правопорушення;
копія аркуша бесіди;
копія розрахунку вислуги років військової служби (у разі набуття права на пенсійне забезпечення за вислугу років);
у разі звільнення в порядку, визначеному пунктом 3 розділу XII Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Державній спеціальній службі транспорту (далі - Інструкція), - підтвердження керівника служби персоналу, визначеного пунктом 2 розділу XII Інструкції, щодо неможливості використання на посадах, що не передбачають допуску до відомостей, які становлять державну таємницю, та неможливості звільнення за іншими підставами.
7. У зв’язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі, позбавлення військового звання чи позбавлення права займати певні посади, подаються:
копія рішення судових органів;
витяг із наказу командира військової частини про виключення зі списків особового складу військової частини;
копія розрахунку вислуги років військової служби (у разі набуття права на пенсійне забезпечення за вислугу років).
8. У зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем подаються:
копія атестації;
копії документів (службової картки, матеріалів службових розслідувань, рішення ради офіцерів тощо), що свідчать про невиконання військовослужбовцем умов контракту;
копія аркуша бесіди;
копія розрахунку вислуги років військової служби (у разі набуття права на пенсійне забезпечення за вислугу років).
9. У зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту командуванням подаються:
рапорт військовослужбовця з викладенням фактів умов невиконання командуванням умов контракту;
копії документів, що свідчать про невиконання командуванням умов контракту;
звіт спеціальної комісії, яка за доповіддю командира військової частини чи за зверненням військовослужбовця була утворена рішенням посадової особи, яка має право приймати рішення щодо звільнення військовослужбовця з військової служби у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту командуванням.
10. За віком:
копія рапорту військовослужбовця або копія аркуша бесіди;
копія розрахунку вислуги років військової служби;
копія висновку (постанови) військово-лікарської комісії (у разі її проходження військовослужбовцем).
11. У зв’язку з набранням законної сили судовим рішенням, відповідно до якого військовослужбовця притягнуто до відповідальності за адміністративне корупційне правопорушення:
копія судового рішення;
копія розрахунку вислуги років військової служби (у разі набуття права на пенсійне забезпечення за вислугу років).
12. У разі неможливості переведення військовослужбовця на іншу посаду у зв’язку з безпосереднім його підпорядкуванням близькій особі:
копії паспортів цього військовослужбовця та близької йому особи;
підтвердження керівника служби персоналу щодо відсутності вакантних посад, що унеможливлюють безпосереднє підпорядкування цього військовослужбовця близькій йому особі.
13. У разі звільнення з військової служби в особливий період жінок, які мають дитину (дітей) віком до 18 років:
копія рапорту військовослужбовця;
документи, що підтверджують наявність дитини (дітей) віком до 18 років (після пред’явлення оригінали повертають);
копія розрахунку вислуги років військової служби (у разі набуття права на пенсійне забезпечення за вислугу років).
14. Після оголошення демобілізації або у зв’язку з рішенням Президента України про звільнення військовослужбовців, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, та військовослужбовців, які вислужили встановлені строки військової служби за призовом осіб офіцерського складу:
копія послужної картки військовослужбовця;
список військовослужбовців, які підлягають звільненню з військової служби, із зазначенням потрібної інформації для видання наказу по особовому складу.
15. У зв’язку із встановленням за результатами спеціальної перевірки відомостей, які не відповідають установленим законодавством вимогам для зайняття посади:
довідка про результати спеціальної перевірки;
копія рапорту військовослужбовця або копія аркуша бесіди;
копія розрахунку вислуги років військової служби (у разі набуття права на пенсійне забезпечення за вислугу років).
16. У зв’язку із застосуванням заборони, передбаченої частинами третьою або четвертою статті 1 Закону України "Про очищення влади" (1682-18) :
довідка про результати перевірки, передбаченої Законом України "Про очищення влади" (1682-18) ;
рапорт військовослужбовця про відмову від перевірки, передбаченої Законом України "Про очищення влади", або копія аркуша бесіди;
копія розрахунку вислуги років військової служби (у разі набуття права на пенсійне забезпечення за вислугу років).
17. У зв’язку з припиненням громадянства України:
Указ Президента України про вихід особи з громадянства України чи про втрату особою громадянства України;
міжнародний договір України, що набрав чинності, яким передбачаються підстави припинення громадянства України.
__________
Примітка.
За потреби з Поданням можуть бути подані інші додаткові документи, що підтверджують відповідну підставу для звільнення з військової служби військовослужбовців.