ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 24 червня 2019 року № 1258

Про відмову в реєстрації кандидата в народні депутати України Колбуна В.А., висунутого в порядку самовисування в одномандатному виборчому окрузі № 219 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року

До Центральної виборчої комісії 19 червня 2019 року надійшла заява громадянина України Колбуна Віктора Андрійовича про самовисування разом з іншими документами щодо реєстрації його кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 219 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.
Розглянувши вказані документи, Центральна виборча комісія встановила.
За змістом статті 55 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (4061-17) (далі - Закон) та пункту 1 Роз’яснення щодо застосування деяких положень Закону України "Про вибори народних депутатів України" під час реєстрації кандидатів у народні депутати України (v0909359-19) , затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 29 травня 2019 року № 909 (зі змінами), Центральна виборча комісія реєструє кандидата в народні депутати України, який балотується в одномандатному виборчому окрузі в порядку самовисування, за умови пред’явлення ним особисто одного з документів, передбачених пунктом 1 або 2 частини третьої статті 2 Закону (4061-17) , та отримання нею визначених частиною другою статті 55 Закону (4061-17) документів, які обов’язково повинні містити відомості, зазначені у наведеній нормі Закону (4061-17) . При цьому документ вважається таким, що не поданий для реєстрації кандидатом у депутати, в разі відсутності в ньому відомостей, які обов’язково повинні міститися у такому документі.
Водночас усупереч вимогам пункту 2 частини другої статті 55 Закону (4061-17) в поданій Колбуном В.А. автобіографії не вказано відомостей про партійність, а також вона не містить повних, однозначних та достовірних відомостей про його посаду (заняття), місце роботи, громадську роботу (у тому числі на виборних посадах).
Так, Колбун В.А. у відомостях про трудову діяльність зазначив, що з червня 2019 року є головою громадської організації "Слуга народу Святошин".
Однак, за інформацією Реєстру громадських об’єднань (дата реєстрації в Реєстрі та дата внесення останніх змін - 4 червня 2019 року), серед засновників та керівників органів громадської організації "СЛУГА НАРОДУ СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОН МІСТА КИЄВА" (ГО "СЛУГА НАРОДУ СВЯТОШИН") прізвище Колбуна В.А. не значиться. Відомості про інші громадські об’єднання з аналогічними назвами, головою яких є Колбун В.А., у Реєстрі відсутні.
Разом з тим слід зауважити, що вибори народних депутатів України є вільними. Громадянам України забезпечуються умови для вільного формування своєї волі та її вільного виявлення при голосуванні. Застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця, забороняється (частини перша, друга статті 6 Закону (4061-17) ).
Стаття 63 Закону (4061-17) гарантує забезпечення виборцям можливості доступу до різнобічної, об’єктивної та неупередженої інформації, потрібної для здійснення усвідомленого, поінформованого, вільного вибору.
Інформація, що міститься у документах, поданих до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатів, є відкритою. На офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії оприлюднюються відомості, зокрема, про посаду (заняття), місце роботи кожного кандидата в народні депутати України.
Центральна виборча комісія за рахунок коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів народних депутатів України, забезпечує виготовлення не пізніш як за тридцять п’ять днів до дня виборів інформаційних плакатів кандидатів у народні депутати України, зареєстрованих в одномандатних виборчих округах. Плакати повинні містити біографічні відомості кандидата в народні депутати України, його передвиборну програму (обсягом до трьох тисяч дев’ятисот друкованих знаків) та фотокартку, подані ним під час реєстрації.
За змістом частини першої статті 63 Закону (4061-17) інформування виборців про зареєстрованих кандидатів є одним з елементів спеціального інформаційного забезпечення виборів.
Крім того, відповідно до частини другої, абзацу другого частини четвертої статті 80 Закону (4061-17) відомості про посаду (заняття), місце роботи кожного кандидата належать до обов’язкової інформації, що має міститися у виборчому бюлетені для голосування в одномандатному виборчому окрузі, текст якого затверджується Центральною виборчою комісією.
Враховуючи викладене, подана Колбуном В.А. автобіографія не містить достовірних відомостей про його посаду (заняття), місце роботи, а зазначені ним біографічні відомості не забезпечують дотримання принципу вільних виборів та можуть створювати передумови для введення виборців в оману.
За таких обставин автобіографія кандидата в народні депутати України Колбуна В.А. вважається не поданою.
Згідно з пунктом 2 частини першої статті 60 Закону (4061-17) Центральна виборча комісія відмовляє в реєстрації кандидата в народні депутати України в разі відсутності документів, зазначених у частині другій статті 55 Закону (4061-17) .
Також 22 червня 2019 року до Центральної виборчої комісії надійшла заява громадянина Тищенка Миколи Миколайовича, висунутого ПОЛІТИЧНОЮ ПАРТІЄЮ "СЛУГА НАРОДУ" в одномандатному виборчому окрузі № 219 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, з проханням у межах визначених законом повноважень вжити відповідних заходів з метою недопущення порушення умов для вільного формування виборцями своєї волі та її вільного волевиявлення під час голосування.
На його думку, дії Колбуна В.А. щодо подання ним заяви про самовисування стосовно реєстрації його кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 219 є неправомірними, оскільки подані документи містять недостовірну інформацію та можуть перешкоджати виборцям у реалізації їх виборчих прав.
Разом з тим статтею 157 Кримінального кодексу України (2341-14) перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права є кримінально-караним діянням.
Згідно з частиною четвертою статті 13 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) в разі виявлення у процесі розгляду питання на засіданні Комісії ознак вчинення злочину чи іншого правопорушення Комісія приймає рішення про звернення до відповідних правоохоронних органів та передає їм відповідні матеріали. Правоохоронний орган, якому передані вказані матеріали, повідомляє Комісію про результати розгляду звернення чи вжиті заходи в установлений законом строк.
Статтею 23 Закону України "Про Національну поліцію" (580-19) передбачено, що до основних повноважень Національної поліції України належать, зокрема, вжиття заходів з метою виявлення кримінальних, адміністративних правопорушень, припинення виявлених кримінальних та адміністративних правопорушень, здійснення своєчасного реагування на заяви та повідомлення про кримінальні, адміністративні правопорушення або події.
З огляду на зазначене Центральна виборча комісія вважає за необхідне надіслати до Національної поліції України заяву Тищенка М.М. для здійснення перевірки викладених у ній фактів та в разі необхідності вжиття передбачених законодавством заходів реагування.
Враховуючи викладене, відповідно до частини другої статті 55, частини третьої статті 56, частин першої, шостої статті 59, пункту 2 частини першої, частини другої статті 60 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (4061-17) , статті 23 Закону України "Про Національну поліцію" (580-19) , керуючись статтями 11 - 13, пунктом 17 статті 19 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) , Центральна виборча комісія постановляє:
1. Відмовити в реєстрації кандидата в народні депутати України Колбуна Віктора Андрійовича, висунутого в порядку самовисування в одномандатному виборчому окрузі № 219 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.
2. Повернути Колбуну В.А. грошову заставу відповідно до частини третьої статті 56 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (4061-17) .
3. Надіслати до Національної поліції України заяву Тищенка М.М., копії заяви про самовисування Колбуна В.А., а також доданих до неї документів щодо реєстрації його кандидатом у народні депутати України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року для здійснення перевірки викладених у них фактів та в разі необхідності вжиття передбачених законодавством заходів реагування.
4. Копію цієї постанови надіслати Колбуну В.А.
5. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.
Голова
Центральної виборчої комісії
Т.СЛІПАЧУК