ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
21 травня 2019 року
м. Київ
Справа № 908/736/18
Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:
Вронська Г.О. - головуюча, Баранець О.М., Студенець В.І.,
розглянув у порядку письмового провадження касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна Рада"
на рішення Господарського суду Запорізької області
у складі судді Носівець В.В.
від 08.08.2018 та
на постанову Центрального апеляційного господарського суду
у складі колегії суддів: Коваль Л.А., Пархоменко Н.В., Чередко А.Є.
від 17.01.2019
за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна Рада"
до Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецрембудсервіс"
про стягнення 200 986,31 грн
за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецрембудсервіс"
до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна Рада"
про стягнення 266 847,74 грн.
ІСТОРІЯ СПРАВИ
Короткий зміст позовних вимог
1. 25 квітня 2018 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна Рада" подало позовну заяву про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецрембудсервіс" 200 000,00 грн основного боргу, 986,31 грн 3% річних за користування чужими грошовими коштами.
2. Первісні позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов договору генерального будівельного підряду № 3107/13 від 31.07.2013 щодо використання коштів отриманого авансу у строк, передбачений умовами даного договору.
3. 21 травня 2018 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Спецрембудсервіс" звернулось з зустрічним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна Рада" про стягнення 266 847,74 грн основного боргу.
4. Зустрічні позовні вимоги мотивовані тим, що на виконання умов договору генерального будівельного підряду № 3107/13 від 31.07.2013 Товариством з обмеженою відповідальністю "Спецрембудсервіс" були виконанні підрядні роботи, які Товариством з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна Рада" не були оплачені.
Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій
5. Рішенням Господарського суду Запорізької області від 08.08.2018 первісний позов задоволено частково. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецрембудсервіс" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна Рада" 200 000,00 грн основоного боргу (отриманий і невикористаний авансовий платіж), 3 000,00 грн судового збору. В іншій частині первісного позову відмовлено. Зустрічний позов задоволено. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна Рада" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецрембудсервіс" 266 847,74 грн основного боргу, 4 002,72 грн. судового збору. Проведено зустрічне зарахування стягнутих сум і судових витрат. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна Рада" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецрембудсервіс" 66 847,74 грн основного боргу, 1 002,72 грн судового збору.
6. Постановою Центрального апеляційного господарського суду від 17.01.2019 апеляційна скарга первісного позивача залишена без задоволення, рішення суду першої інстанції - без змін.
7. Рішення судів першої та апеляційної інстанцій в частині задоволення первісних та зустрічних вимог, мотивовані встановленням обставин невикористання підрядником авансу протягом часу, передбаченого для виконання робіт та встановленням обставин неналежного виконання замовником договору генерального будівельного підряду від 31.07.2013 № 3107/13 щодо оплати виконаних підрядником робіт.
Короткий зміст вимог касаційної скарги
8. 13 лютого 2019 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна Рада" подало касаційну скаргу.
9. У касаційній скарзі скаржник просить скасувати рішення Господарського суду Запорізької області від 08.08.2018, постанову Центрального апеляційного господарського суду від 17.01.2019 в частині задоволення зустрічного позову та проведення зарахування стягнутих сум, а справу в цій частині передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПЕРШОЇ Й АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ
10. 31 липня 2013 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна Рада" (надалі - Замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Спецрембудсервіс" (надалі - Генпідрядник) був укладений договір генерального будівельного підряду № 3107/13 (надалі - Договір).
11. Відповідно до пунктів 2.1, 2.2 Договору Генпідрядник приймає на себе зобов`язання на власний ризик, у відповідності до проектно-кошторисної документації, будівельних норм та правил, які діють в Україні, виконати комплекс будівельних робіт з реконструкції об`єкта (багатофункціональний громадський комплекс з об`єктами спорту, відпочинку та розваг, розташований за адресою: Україна, м. Запоріжжя, вул. Немировича-Данченка, 64) і здати його в експлуатацію, у строки, встановлені в Договорі, а Замовник приймає на себе зобов`язання прийняти і оплатити виконані роботи, у відповідності до умов Договору. Роботи повинні бути виконані Генпідрядником своїми силами або із залученням субпідрядників, відповідаючи перед Замовником за результат виконаних робіт.
12. Пунктом 2.6 Договору передбачено, що повний склад, етапи та обсяги робіт, які Генпідрядник виконує за умовами Договору, визначаються проектною документацією. Склад, характер та обсяги робіт можуть бути переглянуті сторонами в процесі будівництва, зокрема, при внесенні змін до проектної документації, в інших, передбачених чинним законодавством України випадках, шляхом укладення сторонами відповідних додаткових угод до Договору, при цьому вартість, порядок розрахунків та строки виконання таких додаткових робіт, не передбачених предметом Договору та/або зміненого обсягу робіт підлягають узгодженню сторонами додатково.
13. Згідно з пунктами 3.1, 3.2 Договору строк виконання робіт підготовчого етапу складає 40 календарних днів з моменту підписання сторонами акта приймання-передачі проектної документації на демонтаж підвісних стель. Строк виконання окремих видів (етапів) робіт може бути визначений сторонами у відповідній додатковій угоді до Договору. В процесі виконання робіт за Договором строки виконання робіт можуть бути змінені шляхом підписання сторонами відповідної додаткової угоди.
14. Відповідно до пункту 3.3 Договору датою закінчення робіт в цілому є дата підписання уповноваженими представниками сторін і завірення їх підписів печатками акта остаточної здачі-приймання виконаних робіт в порядку, передбаченому параграфом 8 Договору.
15. Згідно з пунктом 3.4 Договору строки виконання робіт можуть бути змінені у випадку: невиконання Замовником своїх зобов`язань (порушення умов фінансування, несвоєчасне надання матеріалів, комплектуючих, вихідних даних та фронту робіт), внесення за ініціативою Замовника змін до складу або черговості виконуваних робіт, в тому числі, до проектної документації; виконання Генпідрядником додаткових робіт, які не були враховані в проекті, і, необхідність виконання яких, виникла у процесі виконання робіт, за умови згоди Замовника та за умови виконання вимог Договору.
16. Пунктами 2.2, 4.3.5, 4.4.1 Договору передбачено можливість та умови залучення Генпідрядником до виконання підрядних робіт субпідрядників.
17. Умовами пункту 6.6 Договору передбачено, що Замовник зобов`язується оплатити Генпідряднику за його послуги з організації виконання робіт плату в розмірі 5% від вартості робіт, які виконуються субпідрядниками, без врахування вартості матеріалів з оформленням відповідного акта про фактично виконані роботи.
18. Пунктами 4.4.19, 5.6. 7.2, 8.2, 8.5, 8.10 Договору передбачене поетапне виконання підрядних робіт зі складанням в процесі його виконання актів (проміжних) здачі-приймання виконаних генпідрядником робіт та підписанням сторонами акту остаточної здачі-приймання виконаних робіт, який підтверджує виконання Генпідрядником всього комплексу робіт, передбачених даним Договором.
19. Відповідно до пунктів 7.1, 7.2 Договору у випадку необхідності Замовник здійснює оплату авансового платежу (на придбання матеріалів/обладнання) в розмірі 100% вартості матеріалів/обладнання, зазначеної в кошторисі, до початку виконання робіт згідно рахунку, отриманого від Генпідрядника. Авансовий платіж зараховується в оплату виконаних та прийнятих в установленому Договором порядку робіт. Наступна оплата виконаних Генпідрядником окремих етапів робіт та остаточних робіт, прийнятих Замовником за актом (остаточної/проміжної) здачі-приймання виконаних робіт, здійснюється протягом 10-ти банківських днів, наступних за днем підписання актів, з урахуванням сум перерахованого авансу та в межах розміру договірної ціни.
20. Пунктом 7.4 Договору передбачено, що після закінчення кожного етапу робіт за даним Договором, але не частіше одного разу на місяць, сторони складають та підписують акт виконаних робіт форми КБ-2в, який є підставою для складання та підписання довідки вартості виконаних робіт форми КБ-3, яка є підставою для здійснення розрахунків між сторонами.
21. Згідно з пунктами 8.2 - 8.7 Договору здача та приймання робіт за Договором здійснюється після виконання Генпідрядником кожного етапу робіт, актом (остаточної/проміжної) здачі-приймання виконаних робіт: актом, встановленого зразка за формою КБ-2в та довідки про вартість виконаних підрядних робіт за формою КБ-3. Зазначені акт форми КБ-2в та довідка форми КБ-3 готуються Генпідрядником та направляються на підписання Замовника. Роботи, зазначені в акті (остаточної/проміжної) здачі-приймання виконаних робіт, повинні відповідати вимогам проектно-кошторисної документації, умовам Договору та діючому законодавству України. Перед підписанням Замовником, будь-який акт (остаточної/проміжної) здачі-приймання виконаних Генпідрядником робіт, перевіряється уповноваженим представником Замовника та візується представниками, які здійснюють технічний та авторський нагляд за місцем виконання робіт. До приймання робіт Замовником за актом остаточної здачі-приймання виконаних робіт в повному обсязі Генпідрядник несе ризик випадкового знищення та пошкодження результату робіт. Після повної готовності до здачі результатів робіт (або етапів робіт) Генпідрядник письмово повідомляє Замовника про свою готовність до здачі робіт, передає йому виконавчу документацію та два примірника акта (остаточної/проміжної) здачі-приймання виконаних робіт за формою КБ-2в та КБ-3. Замовник приймає на розгляд (погодження) акти (остаточної/проміжної) здачі-приймання виконаних робіт за наявності виконавчої документації в повному обсязі. Відсутність якої-небудь виконавчої документації дає підставу Замовнику відмовитися від погодження та підписання актів (остаточної/проміжної) здачі-приймання виконаних робіт. Протягом 5 робочих днів з моменту отримання акта (остаточної/проміжної) здачі-приймання виконаних робіт Замовник повинен підписати та направити Генпідряднику підписаний акт виконаних робіт або мотивовану відмову від прийняття робіт з вимогою усунути допущені недоліки. Генпідрядник зобов`язаний усунути допущені недоліки у строк, встановлений Замовником в такій мотивованій відмові від підписання акта (остаточної/проміжної) здачі-приймання виконаних робіт. Якщо протягом 5 робочих днів з моменту отримання акта (остаточної/проміжної) здачі-приймання виконаних робіт Замовник не направить на адресу Генпідрядника мотивовану відмову від підписання акта (остаточної/проміжної) здачі-приймання виконаних робіт, то роботи, обумовлені таким актом здачі-приймання, вважаються прийнятими Замовником.
22. Пунктом 8.10 Договору передбачено, що підписаний сторонами акт остаточної здачі-приймання виконаних робіт підтверджує виконання Генпідрядником всього комплексу робіт, передбачених Договором.
23. Відповідно до пункту 16.1 Договору цей Договір діє до повного виконання сторонами зобов`язань за ним.
24. В процесі виконання підрядних робіт за умовами Договору, сторонами укладались додаткові угоди до Договору на виконання додаткових робіт, які змінювали та доповнювали одна одну, а саме: додаткова угода № 2 від 30.08.2013, додаткова угода № 5 від 24.03.2014, додаткова угода № 7 від 31.07.2014, додаткова угода № 8 від 04.09.2014, додаткова угода № 9 від 25.09.2014, додаткова угода № 10 від 06.11.2014, додаткова угода № 11 від 12.01.2015, додаткова угода № 12 від 18.06.2015, додаткова угода № 13 від 18.06.2015.
25. Додатковою угодою № 2 від 30.08.2013 до Договору обумовлені роботи по облаштуванню покрівлі на об`єкті - багатофункціональний суспільний комплекс з об`єктами спорту, відпочинку та розваг, розташований за адресою: Україна, м. Запоріжжя, вул. Немировича-Данченко, 64 загальною вартістю 1 084 834,03 грн, авансовий платіж на придбання матеріалів 817 621,67 грн.
26. Аванс, визначений Додатковою угодою № 2 від 30.08.2013 до Договору оплачений Замовником 06 вересня 2013 року, що не заперечується сторонами.
27. Додатковою угодою № 5 від 24.03.2014 до Договору обумовлені додаткові роботи по демонтажу системи автоматичного водяного пожежегасіння Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна Рада" загальною вартістю 184 589,87 грн.
28. Додатковою угодою № 7 від 31.07.2014 до Договору обумовлені роботи по підготовці поверхні плит перекриття та наклеюванню матеріалів Sika (Швейцарія) загальною вартістю 61107,14 грн, загальна вартість матеріалів, відповідно до кінцевої відомості ресурсів (додаток №3 угоди) складає 55 494,20 грн, що є і сумою авансового платежу.
29. Аванс, визначений Додатковою угодою № 7 від 31.07.2014до Договору оплачений Замовником 11 серпня 2013 року, що не заперечується сторонами.
30. Додатковою угодою № 9 від 25.09.2014 до Договору внесені зміни до Додаткової угоди № 2 від 30.08.2013, а саме визначено, що договірна ціна робіт складає 1 084 820,83 грн, вартість матеріалів складає 779 710,31 грн.
31. Додатковою угодою № 10 від 06.11.2014 до Договору обумовлені додаткові роботи по улаштуванню покрівлі загальною вартістю 116 625,77 грн, вартість матеріалів та авансовий платіж на придбання матеріалів 60758,69 грн.
32. Аванс, визначений Додатковою угодою № 10 від 06.11.2014 до Договору оплачений Замовником 21 листопада 2014 року, що не заперечується сторонами.
33. Додатковою угодою № 11 від 12.01.2015 до Договору внесені зміни до Додаткової угоди № 7 від 31.07.2014, а саме визначено, що договірна ціна робіт складає 66 124,09 грн, вартість матеріалів складає 60 511,15 грн.
34. Додатковою угодою № 12 від 18.06.2015 до Договору внесені зміни до Додаткової угоди № 2 від 30.08.2013 (в редакції Додаткової угоди № 9 від 25.09.2014), а саме визначено, що договірна ціна робіт складає 1 153 967,36 грн, вартість матеріалів складає 813 394,84 грн.
35. Додатковою угодою № 13 від 18.06.2015 до Договору внесені зміни до Додаткової угоди № 10 від 06.11.2014, а саме визначено, що договірна ціна робіт складає 93 047,21 грн, вартість матеріалів складає 41 870,21 грн.
36. На підтвердження виконання та прийняття робіт, обумовлених додатковою угодою № 5 від 24.03.2014 сторонами підписано акти приймання виконаних будівельних робіт: №2ДС№5 від 26.09.2014 за вересень 2014 на загальну суму 71 448,30 грн, № 3ДС№5 від 26.09.2014 за вересень 2014 на загальну суму 29 159,76 грн, № 4ДС№5 від 26.09.2014 за вересень 2014 на загальну суму 3 144,02 грн.
37. Згідно довідки про вартість виконаних будівельних робіт форми КБ-3 за вересень 2014 від 26.09.2014 роботи виконано на загальну суму 103 752,08 грн. На оплату виконаних робіт Генпідрядником виставлений рахунок-фактура № СФ-0000277 від 01.08.2014 на суму 103 752,08 грн, який Замовником не було оплачено.
38. На підтвердження виконання та прийняття робіт по підготовці поверхні плит перекриття та наклеюванню матеріалів Sika (Швейцарія) сторонами підписано акт приймання виконаних будівельних робіт № 1ДС№7 від 20.01.2015 за січень 2015 на загальну суму 66124,09 грн.
39. Згідно довідки про вартість виконаних будівельних робіт форми КБ-3 за січень 2015 від 20.01.2015 роботи виконано на загальну суму 66 124,09 грн. На оплату виконаних робіт Генпідрядником виставлений рахунок-фактура № СФ-0000028 від 10.02.2015 на суму 10629,89 грн, який Замовником не було оплачено.
40. На підтвердження виконання та прийняття робіт по улаштуванню покрівлі сторонами підписано акт приймання виконаних будівельних робіт № 1ДС№13 від 31.07.2015 за липень 2015 на загальну суму 93 047,21 грн.
41. Згідно довідки про вартість виконаних будівельних робіт форми КБ-3 за липень 2015 від 31.07.2015 роботи виконано на загальну суму 93 047,21 грн. На оплату виконаних робіт Генпідрядником виставлений рахунок-фактура № СФ-0000129 від 01.07.2015 на суму 32 288,52 грн, який Замовником не було оплачено.
42. Загальна вартість робіт, які не було оплачено Замовником за вказаними підписаними актами складає 146 670,49 грн.
43. Відповідно до акта приймання-передачі документації від 15.07.2015, який підписаний обома сторонами, Генпідрядник передав Замовнику акт приймання виконаних будівельних робіт за липень 2015 року № 3ДС№9 на загальну суму 317 716,54 грн, довідку про вартість виконаних будівельних робіт форми КБ-3, підсумкову відомість ресурсів та рахунок-фактуру № СФ-0000147 від 15.07.2015 на суму 74 888,66 грн.
44. Згідно з актом приймання-передачі документації від 15.07.2015, який підписано обома сторонами, Генпідрядник передав Замовнику акт приймання виконаних будівельних робіт за липень 2015 року № 3ДС№9 (додаткові роботи) на загальну суму 37 938,47 грн, довідку про вартість виконаних будівельних робіт форми КБ-3, підсумкову відомість ресурсів та рахунок-фактуру № СФ-0000148 від 15.07.2015 на суму 15 759, 35 грн.
45. Відповідно до акта приймання-передачі документації від 15.07.2015, який підписано обома сторонами, Генпідрядник передав Замовнику акт приймання виконаних будівельних робіт за липень 2015 року № ДС№14 (по ліквідації наслідків урагану) на загальну суму 15 503,70 грн, довідку про вартість виконаних будівельних робіт форми КБ-3, підсумкову відомість ресурсів та рахунок-фактуру № СФ-0000150 від 15.07.2015 на суму 15 503,70 грн.
46. Згідно з актом приймання-передачі документації від 15.07.2015, який підписано обома сторонами, Генпідрядник передав Замовнику акт на надання послуг генпідряду до договору за липень 2015 № 1 на загальну суму 14 025,54 грн, довідку про вартість виконаних будівельних робіт форми КБ-3 та рахунок-фактуру № СФ-0000149 від 15.07.2015 на суму 14025,54 грн.
47. Генпідрядником виконано роботи та умови, передбачені Договором, передано Замовнику акти виконаних будівельних робіт за липень 2015 року, довідки про вартість виконаних робіт за формою КБ-3, підсумкові відомості та рахунки-фактури на суму 120 177,25 грн.
48. Замовник підписаних актів виконаних будівельних робіт за липень 2015 року та довідок про вартість виконаних робіт за формою КБ-3 за липень 2015 року не надав, мотивованої письмової відмови від їх підписання також не надав, будь-яких зауважень щодо виконаних Генпідрядником робіт не надав.
49. Доказів повної оплати виконаних Генпідрядником робіт актами виконаних будівельних робіт за липень 2015 року не надав.
50. Акт остаточної здачі-приймання виконаних робіт за Договором в матеріалах справи відсутній.
АРГУМЕНТИ УЧАСНИКІВ СПРАВИ
Доводи особи, яка подала касаційну скаргу
51. У касаційній скарзі скаржник зазначає, що оскаржувані судові рішення прийняті з порушенням норм матеріального права, а саме, статей 837, 882 Цивільного кодексу України.
52. Скаржник також зазначає, що судами першої та апеляційної інстанцій неповно з`ясовано обставини, що мають значення для справи. Зокрема, скаржник зазначає, що акти приймання-передачі документації, які прийнято судами як належні докази виконання Генпідрядником робіт за Договором, не можуть підтверджувати такі обставини, оскільки належними доказами, які б підтверджували факт виконання робіт можуть бути акти приймання-передачі виконаних будівельних робіт.
НОРМИ ПРАВА, ЩО ПІДЛЯГАЮТЬ ЗАСТОСУВАННЮ
53. Господарський кодекс України (436-15)
Стаття 193 частина 1
Суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.
До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України (435-15) з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.
54. Цивільний кодекс України (435-15)
Стаття 526 частина 1
Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.
Стаття 530 частина 1
Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).
Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.
Стаття 610
Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).
Стаття 628 частина 1
Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.
Стаття 629
Договір є обов`язковим для виконання сторонами.
Стаття 837 частина 1
За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу.
Стаття 875
За договором будівельного підряду підрядник зобов`язується збудувати і здати у встановлений строк об`єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов`язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов`язок не покладається на підрядника, прийняти об`єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх.
Договір будівельного підряду укладається на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нерозривно пов`язаних з місцезнаходженням об`єкта.
До договору будівельного підряду застосовуються положення цього Кодексу, якщо інше не встановлено законом.
Стаття 882 частини 1, 2
Замовник, який одержав повідомлення підрядника про готовність до передання робіт, виконаних за договором будівельного підряду, або, якщо це передбачено договором, - етапу робіт, зобов`язаний негайно розпочати їх прийняття.
Передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами. У разі відмови однієї із сторін від підписання акта про це вказується в акті і він підписується другою стороною.
Акт, підписаний однією стороною, може бути визнаний судом недійсним лише у разі, якщо мотиви відмови другої сторони від підписання акта визнані судом обґрунтованими.
55. Господарський процесуальний кодекс України (1798-12)
Стаття 300 частини 1, 2
Переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, суд касаційної інстанції в межах доводів та вимог касаційної скарги та на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє правильність застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.
Суд касаційної інстанції не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати чи приймати до розгляду нові докази або додатково перевіряти докази.
ПОЗИЦІЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ
Оцінка аргументів учасників справи і висновків судів першої та апеляційної інстанцій
56. Суд зазначає, що перегляд оскаржуваних судових рішень здійснюється Судом виключно в межах доводів касаційної скарги.
57. Як встановлено судами першої та апеляційної інстанцій у даній справі, Генпідрядником на виконання умов Договору були здійсненні відповідні підрядні роботи, що підтверджується актами виконаних будівельних робіт за липень 2015 року, довідками про вартість виконаних робіт за формою КБ-3, підсумковими відомостями та рахунками-фактурам.
58. Так, враховуючи пункт 8.5 Договору Генпідрядник передав акти виконаних будівельних робіт за липень 2015 року, довідки про вартість виконаних робіт за формою КБ-3, підсумкові відомості, рахунки-фактури безпосередньо директору Замовника, що підтверджується підписаними обома сторонами актами приймання-передачі документації від 15.07.2015.
59. Натомість, Замовник, у порушення пункту 8.6 Договору відповідні акти виконаних будівельних робіт за липень 2015 року не підписав, мотивованої письмової відмови від їх підписання чи будь-яких зауважень щодо виконаних Генпідрядником робіт не надав.
60. З огляду на, що суди першої та апеляційної інстанцій дійшли вірного висновку про те, що враховуючи пункт 8.7 Договору такі акти виконаних будівельних робіт за липень 2015 року вважаються прийнятими Замовником та, відповідно, роботи зазначені в таких актах також вважаються прийнятими Замовником.
61. Тому суди першої та апеляційної інстанцій дійшли обґрунтованого висновку про доведення позивачем за зустрічним позовом факту виконання відповідних підрядних робіт та, відповідно, наявністю обов`язку у відповідача за зустрічним позовом з їх оплати.
62. З огляду на викладене, Суд відхиляє аргументи скаржника про порушення судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, наведені у касаційній скарзі.
63. При цьому з огляду на імперативні приписи статті 300 Господарського процесуального кодексу України Суд не вправі здійснювати переоцінку обставин, з яких виходили суди першої та апеляційної інстанцій, а повноваження суду касаційної інстанції обмежуються виключно перевіркою дотримання судами норм матеріального та процесуального права на підставі встановлених фактичних обставин справи та виключно в межах доводів касаційної скарги.
64. Отже, звертаючись з касаційною скаргою, скаржник не спростував висновків суд апеляційної інстанції та не довів неправильного застосування норм матеріального і процесуального права як необхідної передумови для скасування прийнятих ними судових рішень.
Висновки за результатами розгляду касаційної скарги
65. Зважаючи на викладене, Суд дійшов висновку про відмову в задоволенні касаційної скарги.
66. Рішення суду першої інстанції та постанова суду апеляційної інстанції підлягають залишенню без змін.
Судові витрати
67. Судові витрати, понесені скаржником у зв`язку з переглядом справи у суді касаційної інстанції покладаються на скаржника, оскільки касаційна скарга залишається без задоволення.
Керуючись статтями 300, 301, 308, 309, 314, 315, 317 Господарського процесуального кодексу України, Суд
П О С Т А Н О В И В :
1. Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна Рада" залишити без задоволення.
2. Рішення Господарського суду Запорізької області від 08.08.2018 та постанову Центрального апеляційного господарського суду від 17.01.2019 у справі №908/736/18 залишити без змін.
Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.
Головуюча Г. Вронська
Судді О. Баранець
В. Студенець