ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 21 липня 2019 року № 1796

Про необхідність забезпечення законності в роботі окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 94

До Центральної виборчої комісії 21 липня 2019 року надійшла інформація щодо бездіяльності окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 94 (далі - окружна виборча комісія № 94), яка полягала, зокрема, у нерозгляді подань про заміну членів дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України від Політичної партії "ОБ’ЄДНАННЯ САМОПОМІЧ", депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання, та Політичної партії "ОБ’ЄДНАННЯ САМОПОМІЧ", а також інших питань діяльності цієї виборчої комісії у зв’язку з відсутністю необхідної кількості членів комісії для проведення засідання.
Враховуючи вказані обставини, постановою Центральної виборчої комісії від 21 липня 2019 року № 1793 (v1793359-19) "Про окремі питання діяльності окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 94 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року" було скликано засідання окружної виборчої комісії № 94 у її приміщенні на 8 годину того самого дня та зобов’язано розглянути питання щодо внесення змін до складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України та не пізніше 11 години 21 липня 2019 року поінформувати Комісію про виконання вказаної постанови.
У встановлений Центральною виборчою комісією строк постанову Комісії від 21 липня 2019 року № 1793 (v1793359-19) окружною виборчою комісією № 94 виконано не було.
Водночас 21 липня 2019 року о 14 годині 30 хвилин відбулось засідання окружної виборчої комісії № 94, на якому було розглянуто питання щодо внесення змін до складу дільничних виборчих комісій одномандатного виборчого округу № 94 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року на підставі вищевказаних подань та ухвалено відповідні рішення, що підтверджується надісланою до Комісії копією протоколу зазначеного засідання.
Разом з тим невиконання окружною виборчою комісією № 94 рішення Центральної виборчої комісії в установлений ним строк призвело до порушення прав суб’єктів виборчого процесу та дестабілізувало роботу дільничних виборчих комісій.
Також на порушення вимог частини десятої статті 84 Закону (4061-17) , пункту 3.1 Порядку використання окружними виборчими комісіями з виборів народних депутатів України інформаційно-аналітичної системи "Вибори народних депутатів України" Єдиної інформаційно-аналітичної системи "Вибори", затвердженого постановою Комісії від 6 червня 2019 року № 954 (v0954359-19) , окружна виборча комісія № 94 вчасно не передала Центральній виборчій комісії інформацію про кількість виборців, внесених до списку виборців на виборчій дільниці, на момент початку голосування, у тому числі кількість виборців у витягу зі списку виборців для голосування за місцем перебування.
У зв’язку з указаними обставинами Центральна виборча комісія вважає за необхідне зазначити.
Відповідно до частини першої статті 25 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (4061-17) (далі - Закон) окружні виборчі комісії є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення виборів народних депутатів України і забезпечувати додержання та однакове застосування законодавства України про вибори депутатів.
Пунктом 2 статті 19 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) , пунктом 1 частини першої статті 30 Закону (4061-17) на Центральну виборчу комісію покладено повноваження щодо здійснення контролю за додержанням та однаковим застосуванням вимог законодавства про вибори народних депутатів України, а також щодо спрямування та контролю діяльності виборчих комісій, які утворюються для проведення виборів народних депутатів України.
Відповідно до частини третьої, дев’ятою статті 36 Закону (4061-17) член виборчої комісії зобов’язаний додержуватися Конституції України (254к/96-ВР) , цього та інших законів України та актів законодавства з питань підготовки і проведення виборів, брати участь у засіданнях виборчої комісії.
Частиною першою статті 13 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) встановлено, що рішення Комісії, прийняте в межах її повноважень, є обов’язковим для виконання всіма суб’єктами відповідного виборчого процесу чи процесу референдуму, в тому числі відповідними виборчими комісіями і комісіями з референдумів нижчого рівня.
Відповідно до частини дев’ятої статті 33 Закону (4061-17) виборча комісія за рішенням, зокрема, виборчої комісії вищого рівня зобов’язана розглянути на своєму засіданні питання, що належать до її повноважень, не пізніш як у триденний строк від дня заявлення вимоги, але не пізніше дня голосування, а в день голосування, крім дільничної виборчої комісії, - невідкладно.
Враховуючи вказане, Комісія констатує порушення окружною виборчою комісією № 94 вимог Закону (4061-17) .
Згідно з частиною першою статті 37 Закону (4061-17) повноваження усього складу окружної виборчої комісії можуть бути достроково припинені виборчою комісією, яка її утворила, за власною ініціативою або на підставі рішення суду в разі систематичного порушення чи одноразового грубого порушення комісією Конституції України (254к/96-ВР) , зазначеного та інших законів України.
Разом з тим, зважаючи на необхідність забезпечення виборчих прав громадян в умовах швидкоплинності виборчого процесу та незворотності його стадій, з огляду на потребу своєчасного встановлення підсумків голосування в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу № 94 та в одномандатному виборчому окрузі № 94 Комісія не вважає на сьогодні за доцільне достроково припиняти повноваження всього складу окружної виборчої комісії № 94.
Водночас Комісія зазначає, що відповідно до статті 114 Закону (4061-17) особи, винні в порушенні законодавства про вибори депутатів, притягаються до кримінальної, адміністративної або іншої відповідальності в порядку, встановленому законом.
Крім того, ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин має наслідком кримінальну відповідальність, передбачену статтею 157 Кримінального кодексу України (2341-14) .
Враховуючи викладене, відповідно до частини другої статті 30 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (4061-17) , керуючись статтями 11 - 13, 16, пунктом 17 статті 19 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) , Центральна виборча комісія постановляє:
1. Визнати протиправною бездіяльність окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 94 щодо виконання постанови Центральної виборчої комісії від 21 липня 2019 року № 1793 (v1793359-19) .
2. Наголосити окружній виборчій комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 94 на недопустимість порушення законів України та актів Центральної виборчої комісії під час реалізації повноважень з підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року та організації своєї роботи.
3. Звернути увагу членів окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 94 на кримінальну відповідальність за ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин.
4. Копію цієї постанови надіслати окружній виборчій комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 94.
5. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.
Голова
Центральної виборчої комісії
Т.СЛІПАЧУК