ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
09 квітня 2019 року
м. Київ
Справа № 908/3577/16
Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:
Вронська Г.О. - головуюча, Баранець О.М., Студенець В.І.,
за участю секретаря судового засідання Варави Ю.В.,
представників учасників справи:
від позивача-1: ОСОБА_4,
від позивача-2: Гришин С.В.,
від позивача-3: Гришин С.В.,
відповідача: Здоронок Г.І., Літовченко Г.В.,
від третьої особи: Дубаневич О.З.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Ф.С.Б. Плюс"
на постанову Центрального апеляційного господарського суду
у складі колегії суддів: Пархоменко Н.В., Коваль Л.А., Чередко А.Є.
від 22.01.2019
за позовом ОСОБА_8, Товариства з обмеженою відповідальністю "Ф.С.Б. Плюс", Товариства з обмеженою відповідальністю "Порріма"
до Публічного акціонерного товариства "Запорізький завод "Перетворювач"
третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку
про визнання недійсними рішень позачергових загальних зборів акціонерів,
ІСТОРІЯ СПРАВИ
Короткий зміст позовних вимог
1. ОСОБА_8 (далі - Позивач-1), Товариство з обмеженою відповідальністю "Ф.С.Б. Плюс" (далі - Позивач-2), Товариство з обмеженою відповідальністю "Порріма" (далі - Позивач-3) звернулись до господарського суду з позовом до Публічного акціонерного товариства "Запорізький завод "Перетворювач" (далі - Відповідач, Товариство) про визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів Товариства від 16.11.2016 (далі - Збори), оформлених протоколом загальних зборів акціонерів б/н від 16.11.2016.
2. Позов мотивований тим, що Збори неправомірно проведені за відсутністю позивачів з урахуванням обставин неможливості їх проведення у зазначений у відповідному повідомленні про скликання загальних зборів акціонерів час через евакуацію присутніх у відповідному приміщенні осіб.
3. Позивачі також послались на порушення їх прав щодо нагляду за реєстрацією акціонерів, проведенням загальних зборів, голосуванням та підбиттям підсумків.
4. Крім того, позивачі вважають, що Збори мали відбуватись за правилами, передбаченими для публічних акціонерних товариств, зважаючи на визнання недійсним у судовому порядку рішення загальних зборів акціонерів Товариства від 03.05.2016 про зміну типу Товариства.
Хід розгляду справи
5. Рішенням Господарського суду Запорізької області від 06.06.2017 позовні вимоги задоволені.
6. Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 23.11.2017 рішення суду першої інстанції скасоване в частині розподілу судових витрат, а в решті залишено без змін.
7. Постановою Верховного Суду від 11.04.2018 рішення суду першої інстанції та постанова суду апеляційної інстанції скасовані, справа передана на новий розгляд до Господарського суду Запорізької області.
Короткий зміст рішення суду першої інстанції та постанови суду апеляційної інстанції
8. Рішенням Господарського суду Запорізької області від 10.10.2018 позовні вимоги задоволені повністю.
9. Рішення мотивоване встановленням факту порушення прав та законних інтересів акціонерів - позивачів, які полягають у проведенні виборів членів наглядової ради товариства шляхом простого голосування замість кумулятивного, а також неможливості позивачів взяти участь у позачергових загальних зборах акціонерів, внаслідок непередбачуваних, незалежних від волі позивачів обставин (повідомлення про замінування приміщення) та пасивних дій Відповідача, які полягають у нездійсненні повідомлення акціонерів щодо зборів, які відбудуться після відповідних дій поліції.
10. Водночас суд першої інстанції дійшов висновку про відсутність порушення корпоративних прав Позивача-1 у зв'язку з вирішенням питання про притягнення її до кримінальної відповідальності як посадової особи Товариства.
11. Постановою Центрального апеляційного господарського суду від 22.01.2019 рішення суду першої інстанції скасоване, прийнято нове рішення, у задоволенні позову відмовлено.
12. Постанова мотивована відсутністю порушення прав позивачів на участь у Зборах. На думку суду апеляційної інстанції, непередбачувана ситуація, пов'язана з проведенням працівниками національної поліції заходів щодо виявлення вибухових пристроїв, яка призвела до затримки початку зборів, не свідчила про скасування чи перенесення проведення загальних зборів на інший день. Збори були призначені на 16 листопада 2016 року, про що позивачів належним чином повідомлено, і підстави вважати, що вони відбудуться в інший день були відсутні.
13. Також апеляційний господарський суд дійшов висновку про відсутність порушення прав позивачів через проведенні виборів членів наглядової ради товариства шляхом простого голосування та погодився з висновком суду першої інстанції про відсутність порушення корпоративних прав Позивача-1 у зв'язку з розглядом питання про притягнення його до кримінальної відповідальності як посадової особи.
Короткий зміст вимог касаційної скарги та аргументи учасників справи
14. Позивач-2 подав касаційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду апеляційної інстанції та залишити в силі рішення суду першої інстанції.
15. Касаційна скарга мотивована посиланням на правильне викладення фактичних обставин справи судом першої інстанції та їх викривлення судом апеляційної інстанції, хибний висновок суду апеляційної інстанції про тип товариства на момент виникнення спору та можливість простого голосування за членів наглядової ради.
16. На думку скаржника, рішення Зборів підлягають визнанню недійсними у зв'язку з відсутністю скликання Зборів та затвердження порядку денного, а також через проведення Зборів не в той час, який визначений у відповідному повідомленні, за відсутністю правових підстав для зміни часу реєстрації та початку Зборів.
17. Також скаржник посилається на добросовісність поведінки позивачів та недобросовісність дій членів реєстраційної комісії Товариства.
18. Відповідач подав відзив на касаційну скаргу, в якому просить залишити постанову суду апеляційної інстанції в силі, а касаційну скаргу - без задоволення.
19. Відповідач вважає хибним висновок суду першої інстанції про те, що нереалізація акціонером свого права на участь в управління товариством не може залежати від неврегульованості національним законодавством процедури проведення загальних зборів за відповідних обставин. На думку Відповідача, зазначеним висновком суд поставив у залежність від неврегульованості законодавства права інших акціонерів, які взяли участь у Зборах.
20. Відповідач зазначає, що правові висновки інших судів у інших справах не є обов'язковими для застосування судом при вирішенні спору. У зв'язку з цим Відповідач вважає правильним висновок суду апеляційної інстанції про те, що скасування 16 березня 2017 року рішення загальних зборів Товариства про затвердження нового статуту не є підставою для визнання недійсними рішень Зборів.
21. Крім того, Відповідач посилається на відсутність встановлення судами факту наявності порушення прав позивачів, а також відсутність правової норми, яка визначає обов'язок Товариства повідомити про припинення реєстрації та продовження строку реєстрації акціонерів на Збори.
22. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку подала відзив на касаційну скаргу, в якому зазначає, що вона не здійснювала нагляд за реєстрацією акціонерів на спірних загальних зборах Товариства, проведенням зборів, голосуванням та підбиттям його підсумків.
23. Крім того, 22 березня 2019 року Позивач-2 подав заяву про передачу справи на розгляд Великої палати Верховного Суду в порядку статей 302, 303 та пункту 7 розділу ХІ "Перехідні положення" ГПК України (1798-12) .
24. Суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення зазначеного клопотання, адже воно засноване на припущеннях Позивача-2 про відступлення Суду від висновків щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладених у раніше ухвалених рішеннях Верховного Суду та Верховного Суду України.
СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ
25. Згідно з відомостями обмежених виписок про стан рахунку в цінних паперах на 1 листопада 2016 року позивачі є акціонерами Товариства, Позивач-1 володіє 49798 шт. простих іменних акцій бездокументарної форми випуску (1,7460% частки у статутному капіталі); Позивач-2 володіє 682561 шт. простих іменних акцій бездокументарної форми випуску (23,9323% частки у статутному капіталі); Позивач-3 володіє 18 шт. простих іменних акцій бездокументарної форми випуску (0,0006% частки у статутному капіталі). Зазначене також підтверджується реєстром власників іменних цінних паперів станом на 21 вересня 2016 року, складеним 23 вересня 2016 року, та реєстром власників іменних цінних паперів станом на 10 листопада 2016 року, складеним 14 листопада 2016 року.
26. Рішенням загальних зборів акціонерів Товариства від 03.05.2016 змінений тип (найменування) товариства з Публічного акціонерного товариства "Перетворювач" на Приватне акціонерне товариство "Запорізький завод "Перетворювач" та затверджена нова редакція Статуту Товариства (четверта редакція).
27. 5 травня 2016 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань внесений запис №11031050027004374 про зміну повного найменування, зміну скороченого найменування, зміну місцезнаходження, інші відомості (запис про зміну типу (найменування) товариства з Публічного акціонерного товариства "Перетворювач" на Приватне акціонерне товариство "Запорізький завод "Перетворювач").
28. У подальшому постановою Донецького апеляційного господарського суду від 16.03.2017 у справі №908/1323/16, яка набрала законної сили, визнані недійсними рішення загальних зборів акціонерів Публічного акціонерного товариства "Запорізький завод "Перетворювач" від 03.05.2016, оформлені протоколом позачергових загальних зборів акціонерів Публічного акціонерного товариства "Запорізький завод "Перетворювач" б/н від 03.05.2016. Державна реєстрація змін до установчих документів Товариства за №11031050027004374 від 05.05.2016 скасована 30 березня 2017 року.
29. Відповідно до протоколу засідання від 19.09.2016 наглядова рада Товариства прийняла рішення, зокрема, скликати позачергові загальні збори товариства на 16 листопада 2016 року, затвердити проект порядку денного Зборів, затвердити проекти рішень з питань проекту порядку денного Зборів.
30. 12 жовтня 2016 року у Відомостях Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку №195 (2449) опубліковане повідомлення Товариства до уваги акціонерів про скликання позачергових загальних зборів, що будуть проведені 16 листопада 2016 року о 08.45 год. за адресою: м. Запоріжжя, Дніпровське шосе, 9. У повідомленні зазначено, що реєстрація акціонерів буде проведена 16 листопада 2016 року з 08.00 год. до 08.30 год. за місцем проведення загальних зборів: м. Запоріжжя, Дніпровське шосе, 9; для участі у загальних зборах акціонери мають прибути 16 листопада 2016 року з 08.00 год. до 08.30 год. до центральної прохідної Товариства, розташованої за адресою: м. Запоріжжя, Дніпровське шосе, 9. Також у повідомленні викладений проект порядку денного та порядок ознайомлення акціонерів з матеріалами, з якими вони можуть ознайомитись під час підготовки до загальних зборів.
31. 27 жовтня 2016 року Позивач-2 надав Товариству письмові пропозиції (вих. №26/10 від 26.10.2016, вих. №26/10/16-2 від 26.10.2016) щодо питань порядку денного Зборів.
32. Також 27 жовтня 2016 року Позивач-3 надав Товариству письмову пропозицію (вих. №26/10 від 26.10.2016) щодо питань порядку денного Зборів, а саме пропозиції щодо кандидатів до складу органів Товариства.
33. Згідно з протоколом засідання від 31.10.2016 наглядова рада Товариства прийняла рішення, зокрема: затвердити проект порядку денного Зборів разом з проектами рішень щодо кожного з питань, включених до проекту порядку денного з врахуванням пропозицій акціонерів; затвердити порядок денний Зборів; затвердити форму і тексти бюлетенів для голосування на Зборах.
34. У матеріалах справи наявні документи, що підтверджують направлення повідомлень про скликання Зборів позивачам.
35. У листі від 27.10.2016 вих. №27/10/16, врученому Товариству 28 жовтня 2016 року, Позивач-2 повідомив, що він має намір прийняти участь у Зборах та просить надати слово його представнику для виступу з питань порядку денного.
36. Також Позивач-2 звертався до Товариства листами від 11.11.2016 вих. №11/11, від 15.11.2016 вих. №15/11 про призначення Позивачем-2 представників для нагляду за реєстрацією акціонерів, проведенням загальних зборів, голосуванням та підбиттям його підсумків на Зборах. У зазначених листах Позивач-2 також просив повідомити до 16 листопада 2016 року про місце проведення Зборів із зазначенням номера кімнати, офісу або залу, куди мають прибути акціонери; відповідальних осіб, призначених правлінням, наглядовою радою, що забезпечать представникам Позивача-2 вільний доступ до початку реєстрації акціонерів. Водночас у матеріалах справи наявні докази лише направлення та отримання листа від 11.11.2016 вих. №11/11. Відповідач не надав Позивачу-2 відповіді на зазначені листи.
37. На підставі перегляду наявних у матеріалах справи доказів (зокрема дисків з відеозаписами та пояснень учасників) суди встановили, що реєстрація акціонерів Товариства на Збори розпочалась 16 листопада 2016 року о 08.00 год. на території прохідної заводу.
38. Представники позивачів прибули 16 листопада 2016 року до часу початку здійснення реєстрації акціонерів до центральної прохідної Товариства, розташованої за адресою: м. Запоріжжя, Дніпровське шосе, 9.
39. Члени реєстраційної комісії на стійці металевого турнікету центральної прохідної приймали документи від представників позивачів та проходили з документами в кімнату (бюро) перепусток, яка знаходилася за металевим турнікетом. При цьому представники позивачів мали можливість спілкуватися з членами реєстраційної комісії через віконце бюро перепусток, яке зачинялося з внутрішньої сторони, або у разі їх (членів реєстраційної комісії) виходу до турнікету. Перед турнікетом знаходилися представники служби охорони відповідача. Дані стосовно представників акціонерів, які з'явилися для реєстрації, вносилися реєстраційною комісією саме у кімнаті перепусток, де знаходився перелік акціонерів. Представники позивачів не були допущені до кімнати перепусток, в якій фактично здійснювалася реєстрація акціонерів. Проходу до цієї кімнати заважав як металевий турнікет, так і працівники служби охорони заводу.
40. Під час здійснення реєстрації акціонерів 16 листопада 2016 року до прохідної Товариства увійшли співробітники поліції, які повідомили про надходження на лінію "102" телефонного дзвінка щодо замінування приміщень по Дніпровському шосе, 9 та необхідність у зв'язку з цим усім присутнім покинути приміщення. При цьому представники позивачів знаходилися на прохідній заводу перед металевим турнікетом, а представники Товариства - члени реєстраційної комісії знаходилися у кімнаті перепусток, згідно з їх поясненнями, не відразу почули повідомлення поліції та продовжували здійснювати реєстрацію акціонерів.
41. Також на зазначений момент у кімнаті перепусток знаходився ОСОБА_12, який був зареєстрований як представник двох акціонерів, прибув до Товариства заздалегідь до початку реєстрації та був проведений через турнікет на територію заводу згідно з вказівкою члена правління.
42. Після повернення членами реєстраційної комісії оригіналів документів (довіреностей та паспортів) представникам позивачів, вони за вимогою поліції вийшли з прохідної на вулицю. А член реєстраційної комісії ОСОБА_5 вийшла з бюро перепусток (без проходження турнікету) на територію заводу та повідомила групі людей, які там перебували, що загальні збори акціонерів відбудуться у будь-якому разі. Представники позивачів при зазначеному оголошенні присутні не були та не могли його почути, оскільки вони були виведені працівниками поліції за двері підприємства в протилежному напрямку.
43. Рішенням наглядової ради Товариства від 16.11.2016 визначено припинити реєстрацію акціонерів протягом всього часу проведення дій, необхідних для виявлення вибухових пристроїв, та подовжити час реєстрації акціонерів, що прибули для участі у Зборах протягом 30 хвилин після здійснення дій щодо виявлення вибухових пристроїв. У рішенні зазначено, що 16 листопада 2016 року о 08.15 год. співробітники Дніпровського управління Національної поліції прибули до Товариства та повідомили реєстраційну комісію загальних зборів товариства та осіб, присутніх під час реєстрації акціонерів, що прибули до центральної прохідної товариства, про те, що до органів поліції телефоном поступило повідомлення про замінування приміщення Товариства за адресою: Дніпровське шосе, 9. Після цього співробітники поліції зобов'язали всіх осіб, присутніх на реєстрації акціонерів, а також усіх працівників підприємства залишити всі приміщення Товариства. Зазначено, що рішення приймалось головою наглядової ради ОСОБА_13 та членами наглядової ради ОСОБА_14, ОСОБА_15 Рішення підписане членом наглядової ради ОСОБА_15, з рішенням ознайомлений голова правління ОСОБА_16
44. Доказів розміщення у будь-який спосіб даного рішення чи будь-якого іншого рішення стосовно подовження/призупинення/перенесення тощо, часу реєстрації акціонерів, проведення позачергових загальних зборів після закінчення поліцією дій щодо виявлення вибухових пристроїв матеріали справи не містять.
45. Члени реєстраційної комісії ОСОБА_5, ОСОБА_17 а також член наглядової ради ОСОБА_15 вийшли з території заводу, яка огороджена парканом, на вулицю, де перебували, зокрема і позивачі, і попрямували до автомобілів, у яких і покинули місце зйомки. Після цього вхідні двері до прохідної заводу були зачинені зсередини.
46. Представник Товариства ОСОБА_5 у судовому засіданні пояснила, що не робила будь-якої об'яви стосовно загальних зборів позивачам, оскільки вони до неї з цього приводу не зверталися. Також із відеозапису не вбачається, що таку об'яву робила член наглядової ради ОСОБА_15, яка підписала рішення наглядової ради Товариства від 16.11.2016.
47. Свідки, які є представниками позивачів за довіреностями, у відповідних заявах пояснили, зокрема, що вони перебували 16 листопада 2016 року о 07 год. 53 хв. у приміщенні центральної прохідної Товариства для участі у загальних зборах, а також для нагляду за реєстрацією акціонерів, проведенням загальних зборів, голосуванням та підбиттям його підсумків; до нагляду допущені не були. Після того, як залишили територію прохідної, представники позивачів близько 1 години очікували на вулиці перед центральною прохідною Товариства яких-небудь повідомлень про подальший хід Зборів. Проте жодних повідомлень так і не дочекались, до вхідних дверей заводу їх не підпускали співробітники поліції, будь-яких оголошень на вхідних дверях представники Товариства не вивішували. Члени реєстраційної комісії, які вийшли з території заводу на вулицю, де перебували, зокрема, представники позивачів та інші люди, мовчки попрямували до автомобілів, у яких і залишили територію заводу у невідомому напрямку, при цьому члени реєстраційної комісії не повідомили представникам нічого, у тому числі про зміни у ході Зборів.
48. Відповідно до переліку акціонерів, які зареєструвалися для участі у Зборах, (дата проведення реєстрації: 16 листопада 2016 року, місце проведення реєстрації акціонерів (їх представників): м. Запоріжжя, Дніпровське шосе, 9, час початку реєстрації учасників зборів: 08 год. 00 хв., час закінчення реєстрації учасників зборів: 11 год. 05 хв., загальна кількість випущених товариством акцій: 2852052 штук простих іменних акцій, загальна кількість голосуючих акцій: 2487159 штук простих іменних акцій) реєстраційна комісія здійснила реєстрацію акціонерів (їх представників), які з'явилися для участі у Зборах, зокрема, представника Позивача-1 (кількість голосуючих акцій 58593), представника Позивача-2 (кількість голосуючих акцій 682561), представників Позивача-3 (загальна кількість голосуючих акцій 4). Для участі у загальних зборах зареєстровано 11 акціонерів/представників акціонерів, загальна кількість належних їм голосів 2464047, що складає 99,07% голосуючих акцій Товариства, встановлений чинним законодавством України кворум, необхідний для проведення загальних зборів досягнутий. Перелік підписаний головою реєстраційної комісії загальних зборів Товариства.
49. У протоколі №2 від 16.11.2016 засідання реєстраційної комісії Зборів про підсумки реєстрації акціонерів (їх представників) на загальних зборах та наявність кворуму зафіксовано: початок реєстрації акціонерів (їх представників), що прибули для участі у загальних зборах - 08 год. 00 хв.; за рішенням наглядової ради від 16.11.2016 час реєстрації акціонерів (їх представників), що прибули для участі у загальних зборах подовжено; закінчення реєстрації акціонерів (їх представників), що прибули для участі у загальних зборах - 11 год. 05 хв.; кількість акцій, відносно якої відповідно до Закону України "Про депозитарну систему України" (5178-17) визначається кворум, становить 2487159 штук простих іменних акцій; під час реєстрації реєстраційна комісія перевірила дані та повноваження щодо кожного з акціонерів (представників акціонерів) та зареєструвала для участі у загальних зборах 11 акціонерів (представників акціонерів), ці особи сукупно є власниками 2464047 штук простих іменних акцій, що складає 99,07% голосуючих акцій Товариства; відповідно до статті 41 Закону України "Про акціонерні товариства" реєстраційна комісія зафіксувала наявність кворуму Зборів.
50. У протоколі Зборів зазначено: дата проведення загальних зборів - 16 листопада 2016 року; час проведення зборів - збори розпочато об 11 год. 40 хв.; місце проведення зборів - Дніпровське шосе, 9; загальна кількість голосів акціонерів - власників голосуючих акцій товариства, які зареєструвались для участі у загальних зборах - 2464047 голосів; кворум загальних зборів - 99,07%.
51. За підсумками голосування Збори, зокрема, прийняли рішення: обрати головою зборів ОСОБА_5; обрати секретарем зборів ОСОБА_17; затвердити Регламент проведення Зборів, попередньо затверджений на засіданні наглядової ради (проект №1); припинити повноваження голови наглядової ради ОСОБА_13 та членів наглядової ради ОСОБА_14, ОСОБА_18, ОСОБА_15; обрати членами наглядової ради ОСОБА_13, ОСОБА_15, ОСОБА_19, ОСОБА_20, ОСОБА_21; припинити повноваження голови ревізійної комісії ОСОБА_22 та членів ревізійної комісії ОСОБА_23, ОСОБА_24, ОСОБА_25, ОСОБА_26; затвердити умови цивільно-правового договору, що укладатиметься з головою наглядової ради, викладені у проекті договору з головою наглядової ради (проект №1); затвердити умови договорів, що укладатимуться з членами наглядової ради, викладені у проекті договору з членом наглядової ради (проект №1); звернутися до відповідних правоохоронних органів із заявою про вчинення Позивачем-1 кримінальних правопорушень.
52. Водночас Збори не прийняли рішення про: обрання головою зборів ОСОБА_15; обрання секретарем зборів Позивача-1; затвердження Регламенту проведення Зборів, запропонованого акціонером - Позивачем-2; зміну типу (найменування) Приватного акціонерного товариства "Запорізький завод "Перетворювач" на Публічне акціонерне товариство "Запорізький завод "Перетворювач"; внесення змін до статуту товариства; затвердження нової редакції Положення про загальні збори; затвердження нової редакції Положення про наглядову раду; затвердження нової редакції Положення про правління; затвердження нової редакції Положення про ревізійну комісію та аудит; припинення повноважень голови та членів наглядової ради; обрання членів наглядової ради; припинення повноважень голови та членів ревізійної комісії; обрання членів ревізійної комісії; притягнення до кримінальної відповідальності ОСОБА_16
53. Протокол Зборів підписаний головою зборів, секретарем зборів, головою правління.
ДЖЕРЕЛА ПРАВА Й АКТИ ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ
54. Цивільний кодекс України (435-15)
Стаття 16. Захист цивільних прав та інтересів судом
1. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.
Стаття 97. Управління товариством
1. Управління товариством здійснюють його органи.
2. Органами управління товариством є загальні збори його учасників і виконавчий орган, якщо інше не встановлено законом.
Стаття 98. Загальні збори учасників товариства
1. Загальні збори учасників товариства мають право приймати рішення з усіх питань діяльності товариства, у тому числі і з тих, що передані загальними зборами до компетенції виконавчого органу.
2. Рішення загальних зборів приймаються простою більшістю від числа присутніх учасників, якщо інше не встановлено установчими документами або законом.
5. Рішення загальних зборів може бути оскаржене учасником товариства до суду.
Стаття 116. Права учасників господарського товариства
1. Учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчим документом товариства та законом:
1) брати участь в управлінні товариством у порядку, визначеному в установчому документі, крім випадків, встановлених законом;
Стаття 159. Загальні збори акціонерів
1. Вищим органом акціонерного товариства є загальні збори акціонерів. У загальних зборах мають право брати участь усі його акціонери незалежно від кількості і виду акцій, що їм належать.
Акціонери (їхні представники), які беруть участь у загальних зборах, реєструються із зазначенням кількості голосів, що їх має кожний акціонер, який бере участь у зборах.
55. Господарський кодекс України (436-15)
Стаття 88. Права і обов'язки учасників господарського товариства
1. Учасники господарського товариства мають право:
брати участь в управлінні справами товариства в порядку, визначеному в установчих документах, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законами;
Стаття 89. Управління господарським товариством
1. Управління діяльністю господарського товариства здійснюють його органи та посадові особи, склад і порядок обрання (призначення) яких визначається залежно від виду товариства, а у визначених законом випадках - учасники товариства.
Стаття 167. Зміст корпоративних прав та корпоративних відносин
1. Корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.
56. Закон України "Про акціонерні товариства" (514-17)
Стаття 2. Визначення термінів
1. У цьому Законі нижченаведені терміни вживаються в такому значенні:
8) корпоративні права - сукупність майнових і немайнових прав акціонера - власника акцій товариства, які випливають з права власності на акції, що включають право на участь в управлінні акціонерним товариством, отримання дивідендів та активів акціонерного товариства у разі його ліквідації відповідно до закону, а також інші права та правомочності, передбачені законом чи статутними документами;
Стаття 25. Права акціонерів - власників простих акцій
1. Кожною простою акцією акціонерного товариства її власнику - акціонеру надається однакова сукупність прав, включаючи права на:
1) участь в управлінні акціонерним товариством;
Стаття 32. Загальні збори акціонерного товариства
1. Загальні збори є вищим органом акціонерного товариства.
Стаття 33. Компетенція загальних зборів
1. Загальні збори можуть вирішувати будь-які питання діяльності акціонерного товариства.
2. До виключної компетенції загальних зборів належить:
17) обрання членів наглядової ради, затвердження умов цивільно-правових договорів, трудових договорів (контрактів), що укладатимуться з ними, встановлення розміру їх винагороди, обрання особи, яка уповноважується на підписання договорів (контрактів) з членами наглядової ради;
18) прийняття рішення про припинення повноважень членів наглядової ради, за винятком випадків, встановлених цим Законом;
Стаття 34. Право на участь у загальних зборах
1. У загальних зборах акціонерного товариства можуть брати участь особи, включені до переліку акціонерів, які мають право на таку участь, або їх представники.
Перелік акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах, складається станом на 24 годину за три робочих дні до дня проведення таких зборів у порядку, встановленому законодавством про депозитарну систему України.
Стаття 35. Повідомлення про проведення загальних зборів
1. Письмове повідомлення про проведення загальних зборів акціонерного товариства та проект порядку денного надсилається кожному акціонеру, зазначеному в переліку акціонерів, складеному в порядку, встановленому законодавством про депозитарну систему України, на дату, визначену наглядовою радою, а в разі скликання позачергових загальних зборів на вимогу акціонерів у випадках, передбачених частиною шостою статті 47 цього Закону, - акціонерами, які цього вимагають. Встановлена дата не може передувати дню прийняття рішення про проведення загальних зборів і не може бути встановленою раніше, ніж за 60 днів до дати проведення загальних зборів.
Письмове повідомлення про проведення загальних зборів та проект порядку денного надсилається акціонерам персонально (з урахуванням частини другої цієї статті) особою, яка скликає загальні збори, у спосіб, передбачений статутом акціонерного товариства, у строк не пізніше ніж за 30 днів до дати їх проведення. Повідомлення розсилає особа, яка скликає загальні збори, або особа, яка веде облік прав власності на акції товариства у разі скликання загальних зборів акціонерами.
Акціонерне товариство не пізніше ніж за 30 днів до дати проведення загальних зборів акціонерного товариства публікує в офіційному друкованому органі повідомлення про проведення загальних зборів (крім проектів рішень щодо кожного з питань, включених до проекту порядку денного). Публічне акціонерне товариство додатково надсилає повідомлення про проведення загальних зборів та проект порядку денного фондовій біржі, на якій це товариство пройшло процедуру лістингу, а також не пізніше ніж за 30 днів до дати проведення загальних зборів розміщує на власному веб-сайті інформацію, передбачену частиною третьою цієї статті. Приватне акціонерне товариство додатково розміщує на власній веб-сторінці в мережі Інтернет інформацію, передбачену частиною третьою цієї статті.
3. Повідомлення про проведення загальних зборів акціонерного товариство має містити такі дані:
2) дата, час та місце (із зазначенням номера кімнати, офісу або залу, куди мають прибути акціонери) проведення загальних зборів;
3) час початку і закінчення реєстрації акціонерів для участі у загальних зборах;
Стаття 40. Порядок проведення загальних зборів
1. Порядок проведення загальних зборів акціонерного товариства встановлюється цим Законом, статутом товариства та рішенням загальних зборів.
2. Загальні збори акціонерного товариства не можуть розпочатися раніше, ніж зазначено у повідомленні про проведення загальних зборів.
3. Реєстрація акціонерів (їх представників) проводиться на підставі переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах, складеного в порядку, передбаченому законодавством про депозитарну систему України, із зазначенням кількості голосів кожного акціонера. Реєстрацію акціонерів (їх представників) проводить реєстраційна комісія, яка призначається наглядовою радою, а в разі скликання позачергових загальних зборів на вимогу акціонерів у випадках, передбачених частиною шостою статті 47 цього Закону, - акціонерами, які цього вимагають.
4. Акціонери (акціонер), які на дату складення переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах акціонерного товариства, сукупно є власниками 10 і більше відсотків простих акцій, а також Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку можуть призначати своїх представників для нагляду за реєстрацією акціонерів, проведенням загальних зборів, голосуванням та підбиттям його підсумків. Про призначення таких представників товариство повідомляється письмово до початку реєстрації акціонерів.
Посадові особи акціонерного товариства зобов'язані забезпечити вільний доступ представників акціонерів (акціонера) та/або Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до нагляду за реєстрацією акціонерів, проведенням загальних зборів, голосуванням та підбиттям його підсумків.
Стаття 42. Порядок прийняття рішень загальними зборами
1. Одна голосуюча акція надає акціонеру один голос для вирішення кожного з питань, винесених на голосування на загальних зборах акціонерного товариства, крім проведення кумулятивного голосування.
4. Обрання членів органу товариства здійснюється в порядку кумулятивного голосування у випадках, встановлених цим Законом та/або статутом акціонерного товариства.
При обранні членів органу акціонерного товариства кумулятивним голосуванням голосування проводиться щодо всіх кандидатів одночасно.
Обраними вважаються ті кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів акціонерів порівняно з іншими кандидатами.
Члени органу товариства вважаються обраними, а орган товариства вважається сформованим виключно за умови обрання повного кількісного складу органу товариства шляхом кумулятивного голосування.
Стаття 50. Оскарження рішення загальних зборів
1. У разі, якщо рішення загальних зборів або порядок прийняття такого рішення порушують вимоги цього Закону, інших актів законодавства, статуту чи положення про загальні збори акціонерного товариства, акціонер, права та охоронювані законом інтереси якого порушені таким рішенням, може оскаржити це рішення до суду протягом трьох місяців з дати його прийняття.
Суд має право з урахуванням усіх обставин справи залишити в силі оскаржуване рішення, якщо допущені порушення не порушують законні права акціонера, який оскаржує рішення.
ПОЗИЦІЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ
Оцінка аргументів учасників справи і висновків судів першої та апеляційної інстанції
57. Суд виходить з того, що відповідно до статті 167 Господарського кодексу України та пункту 8 частини 1 статті 2 Закону України "Про акціонерні товариства" однією зі складових корпоративних прав є правомочність акціонера на участь в управлінні акціонерним товариством, яка реалізується ним, зокрема, шляхом участі в загальних зборах акціонерів. Отож зазначені права можуть бути визнані порушеними внаслідок недотримання порядку скликання і проведення загальних зборів, якщо акціонер не зміг взяти участь у загальних зборах та/або належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, зареєструватися для участі у загальних зборах тощо, тобто не зміг належним чином реалізувати своє право на участь в управлінні товариством.
58. Зважаючи на встановлені судами першої та апеляційної інстанцій обставини, Суд вважає правильним висновок місцевого господарського суду про наявність правових підстав для визнання недійсними прийнятих на Зборах рішень, адже право позивачів на управління Товариством шляхом участі у загальних зборах акціонерів є порушеним.
59. Так, із встановлених судами обставин Суд вбачає, що у зв'язку з проведенням працівниками національної поліції заходів щодо виявлення вибухових пристроїв у відповідному приміщенні Збори не були розпочаті у час, визначений у повідомленні про скликання позачергових загальних зборів. У подальшому Збори були проведені після закінчення реєстрації акціонерів об 11 год. 05 хв., час якої був подовжений на підставі рішення наглядової ради Товариства від 16.11.2016 на 30 хвилин після здійснення дій щодо виявлення вибухових пристроїв.
60. Суд вважає безпідставним твердження суду апеляційної інстанції про те, що затримка початку Зборів, пов'язана з проведенням працівниками національної поліції заходів щодо виявлення вибухових пристроїв, не свідчила про скасування чи перенесення проведення Зборів на інший день, а нормами законодавства не передбачено додатково повідомляти акціонерів про те, що загальні збори відбудуться в день, на коли вони призначені.
61. Суд звертає увагу, що відповідно до частини 3 статті 35 Закону України "Про акціонерні товариства" акціонери мають бути повідомлені не лише про дату, а й про конкретний час проведення загальних зборів. Водночас Суд враховує, що у визначений в повідомленні про скликання Зборів час звершення реєстрації у позивачів були відсутні відомості про час продовження реєстрації акціонерів та проведення Зборів, оскільки члени реєстраційної комісії залишили місце проведення Зборів, не здійснивши жодного повідомлення. Тому в позивачів були підстави вважати, що 16 листопада 2016 року Збори не відбудуться.
62. З огляду на викладене Суд погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що позивачі фактично не змогли взяти участь у Зборах внаслідок непередбачуваної, незалежної від волі позивачів, обставини та пасивних дій Товариства, які полягали у нездійсненні повідомлення акціонерів про проведення зборів після вчинення поліцією усіх необхідних дій щодо виявлення вибухових пристроїв.
63. Суд відхиляє заперечення Відповідача щодо висновку суду першої інстанції про те, що нереалізація акціонером свого права на участь в управління товариством не може залежати від неврегульованості національним законодавством процедури проведення загальних зборів за наведених обставин. Зокрема, безпідставними є доводи Відповідача про те, що зазначеним висновком місцевий господарський суд поставив у залежність від неврегульованості законодавства права інших акціонерів, які взяли участь у Зборах з огляду на наступне.
64. Суд звертає увагу, що згідно з частиною 1 статті 35 Закону України "Про акціонерні товариства" обов'язок із повідомлення акціонерів про проведення загальних зборів покладений на особу, яка скликає загальні збори. При цьому обраний особою, що скликає загальні збори акціонерів, спосіб повідомлення про їх проведення повинен забезпечити реальне персональне повідомлення акціонера про час та місце проведення зборів з метою реалізації ним свого права на участь у цих зборах.
65. Однак встановлені судами першої та апеляційної інстанцій обставини свідчать, що Відповідач не довів вжиття ним усіх можливих заходів щодо повідомлення позивачів про змінений час проведення Зборів.
66. Водночас виникнення непередбачуваних обставин, які перешкоджають проведенню загальних зборів акціонерів у визначений у повідомленні про їх скликання час, не є підставою для висновку про законність проведення загальних зборів акціонерів у інший час за відсутністю повідомлення про це усіх акціонерів товариства.
67. У зв'язку з наведеним Суд не приймає до уваги викладені в касаційній скарзі аргументи Відповідача, адже вони не спростовують встановлений судом першої інстанції факт порушення права позивачів на управління Товариством шляхом участі у Зборах.
Висновки за результатами розгляду касаційної скарги
68. Зважаючи на викладене, Суд дійшов висновку про скасування постанови суду апеляційної інстанції як такої, що прийнята при неправильному застосуванні норм матеріального права до встановлених судами обставин, та залишення в силі рішення суду першої інстанції.
69. Касаційну скаргу слід задовольнити.
Судові витрати
70. Зважаючи на задоволення касаційної скарги та залишення в силі рішення суду першої інстанції про задоволення позову, понесені Позивачем-2 у зв'язку з переглядом справи у суді касаційної інстанції судові витрати покладаються на Відповідача.
Висновки про правильне застосування норм права
71. Згідно з частинами 1, 3 статті 35 Закону України "Про акціонерні товариства" обов'язок із повідомлення акціонерів про проведення загальних зборів покладений на особу, яка скликає загальні збори; акціонери мають бути повідомлені не лише про дату, а й про конкретний час проведення загальних зборів. При цьому обраний особою, що скликає загальні збори акціонерів, спосіб повідомлення про їх проведення повинен забезпечити реальне персональне повідомлення акціонера про час та місце проведення зборів з метою реалізації ним свого права на участь у цих зборах.
Керуючись статтями 300, 301, 308, 312, 314, 315, 317 Господарського процесуального кодексу України, Суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Ф.С.Б. Плюс" задовольнити.
2. Постанову Центрального апеляційного господарського суду від 22.01.2019 у справі №908/3577/16 скасувати.
3. Рішення Господарського суду Запорізької області від 10.10.2018 у справі №908/3577/16 залишити в силі.
4. Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Запорізький завод "Перетворювач" (69069, м. Запоріжжя, Дніпровське шосе, буд. 9, код ЄДРПОУ 05755571) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Ф.С.Б. Плюс" (65044, м. Одеса, Французький бульвар, буд. 33, код ЄДРПОУ 35504013) 2756 (три тисячі сімсот п'ятдесят шість) гривень 00 коп. судового збору за подання касаційної скарги. Видачу наказу доручити Господарському суду Зпорізької області.
Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття та оскарженню не підлягає.
Головуюча Г. Вронська
Судді О. Баранець
В. Студенець