ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
24 січня 2019 року
м. Київ
Справа № 924/159/18
Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:
Кушнір І.В. - головуючий, Краснов Є.В., Мачульський Г.М.
За участю секретаря судового засідання Суворкіної Ю.І.
розглянувши касаційну скаргу Хмельницької міської ради на рішення Господарського суду Хмельницької області від 19.07.2018 (суддя Танасюк О.Є.) та постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 08.11.2018 (головуючий суддя: Філіпова Т.Л., судді: Василишин А.Р., Бучинська Г.Б.)
за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницька універсальна компанія"
до Хмельницької міської ради
про визнання недійсним рішення двадцятої сесії Хмельницької міської ради №70 від 31.01.2018р "Про припинення права постійного користування земельними ділянками юридичними особами" в частині припинення права постійного користування готелю "Центральний" земельною ділянкою площею 0,43га, що розташована за адресою: м. Хмельницький, вул. Гагаріна, 5,
За участю представників сторін:
позивача - Мартинкова О.Л. -представник,
відповідача - Демчук Л.Г. -представник,
ВСТАНОВИВ:
І. Короткий зміст позовних вимог і заперечень
1.Товариство з обмеженою відповідальністю "Хмельницька універсальна компанія" звернулося до господарського суду Хмельницької області з позовною заявою від 06.03.2018 про визнання недійсним рішення двадцятої сесії Хмельницької міської ради №70 від 31.01.2018р "Про припинення права постійного користування земельними ділянками юридичними особами" в частині припинення права постійного користування готелю "Центральний" земельною ділянкою площею 0,43 га, що розташована за адресою: м.Хмельницький, вул. Гагаріна, 5.
2. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що на момент видачі спірного державного акту усе майно цілісного майнового комплексу і готелю "Центральний", і ресторану "Центральний", належало АТВТ "Хмельницькголовпостач", видача державного акту на будь-яке інше підприємство суперечило б чинному на той час законодавству.
При цьому, зазначав, що право постійного землекористування є безстроковим і може бути припинене лише з підстав, передбачених статтею 141 Земельного кодексу України, перелік яких є вичерпним. Вважав надуманою та такою, що не відповідає дійсним обставинам справи підставу для прийняття спірного рішення - п. "є" ст. 141 ЗК України, а саме - набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на земельній ділянці.
З огляду на зазначене, позивач вважав, що припинення права постійного користування готелю "Центральний" на земельну ділянку площею 0,43 га, що розташована за адресою: м. Хмельницький, вул. Гагаріна, 5 є протиправним у зв'язку з відсутністю передбаченої законодавством підстави.
3. Відповідач заперечував проти позову, зазначаючи, що готель "Центральний" був зареєстрований рішенням виконавчого комітету Хмельницької міської ради народних депутатів №106-я від 16.04.1992р., додатком до якого був статут готелю "Центральний", згідно пункту 1.1. якого готель є державним підприємством, а його майно є міською комунальною власністю. Також вказує, що в державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань в розділі найменування юридичної особи зазначено комунальне підприємство готель "Центральний", дата державної реєстрації - 16.04.1992р., перелік засновників юридичної особи - Хмельницька міська рада.
Відповідач вважав, що вищевказане спростовує твердження позивача про те, що готель "Центральний" не був комунальним підприємством та те, що рішення про передачу в постійне користуванню готелю "Центральний" земельної ділянки по вул. Гагаріна, 5 здійснювалось під об'єкт - цілісний майновий комплекс Готель "Центральний" є помилковим.
При цьому, зазначав про те, що позивач не позбавлений спільно з іншими власниками нерухомого майна звернутися в установленому чинним законодавством порядку до Хмельницької міської ради щодо оформлення права користування земельною ділянкою.
ІІ. Короткий зміст судових рішень
4. Рішенням господарського суду Хмельницької області від 19.07.2018, залишеним без змін постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 08.11.2018, у справі №924/159/18 позов задоволено.
Визнано недійсним рішення двадцятої сесії Хмельницької міської ради №70 від 31.01.2018р "Про припинення права постійного користування земельними ділянками юридичними особами" в частині припинення права постійного користування готелю "Центральний" земельною ділянкою площею 0,43га, що розташована за адресою: м. Хмельницький, вул. Гагаріна, 5. Також стягнутий судовий збір.
ІІІ. Процедура касаційного провадження у Верховному Суді
5. 27.11.2018 (згідно із поштовим штемпелем на конверті) Хмельницькою міською радою подано касаційну скаргу на рішення Господарського суду Хмельницької області від 19.07.2018 та постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 08.11.2018 у справі № 924/159/18 до Касаційного господарського суду.
6. Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 11.12.2018 року у справі №924/159/18 визначено колегію суддів у складі: Кушнір І.В. (головуючий суддя), судді: Мачульський Г.М., Краснов Є.В.
7. 21.12.2018 суд постановив ухвалу про відкриття касаційного провадження по справі та призначення до розгляду на 24.01.2019, повідомив учасників справи про дату, час і місце розгляду скарги та визначено строк для подання відзиву на касаційну скаргу до 09.01.2019.
8. 16.01.2019 (згідно із поштовим штемпелем на конверті) на адресу Верховного Суду позивачем був надісланий відзив на касаційну скаргу, який в подальшому був зареєстрований 18.01.2019.
9. В судове засідання з'явилися представники позивача та відповідача. Представник відповідача просив задовольнити касаційну скаргу, судові рішення скасувати, прийняти нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити. Представник позивача просив суд касаційну скаргу залишити без задоволення, судові рішення без змін.
ІV. Короткий зміст касаційної скарги і заперечень на неї
9. У касаційній скарзі відповідач просить скасувати вищевказані судові рішення та прийняти нове, яким відмовити у задоволенні позову, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального та порушення норм процесуального права.
10. В обґрунтування доводів касаційної скарги відповідач посилався на те, що суди:
- безпідставно прийшли до висновку, що акт на право постійного користування фактично був виданий позивачу, при цьому вказали на помилку, допущену в акті на право постійного користування;
- грубо порушили принцип цілісності земельної ділянки та об'єкту нерухомого майна на ній та вирішили справу щодо приналежності земельної ділянки без участі осіб-співвласників будівлі позбавивши їх права на земельну ділянку під їх майном ;
- не врахували правову позицію, яка викладена Верховним Судом України у постанові від 08.06.2013 у справі № 21-804а16.
11. Позивач у відзиві на касаційну скаргу просить суд відновити строк на його подання, оскільки зазначає про невчасне отримання ним касаційної скарги та, у зв'язку з чим, неможливістю у встановлений ухвалою суду строк підготувати відзив.
Частиною 1 ст. 119 ГПК України встановлено, що суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.
Таким чином, можливість поновлення процесуального строку обумовлена поважністю причин його пропуску. При цьому, поважними визнаються лише такі обставини, які є об'єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення сторони та пов'язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для вчинення процесуальних дій.
Частиною 2 ст. 118 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.
Враховуючи, що позивачем не представлено доказів неможливості забезпечення своєчасного отримання ним касаційної скарги за місцем свого місцезнаходження, внаслідок чого остання була повернута поштою скаржнику та в наступному передавалася ним позивачу нарочно, судом відмовлено в задоволенні клопотання про поновлення строку на подачу відзиву на касаційну скаргу та залишено даний відзив без розгляду.
V. Фактичні обставини, встановлені судами попередніх інстанцій
12. Судами встановлено, що згідно виписки з наказу Хмельницького міського виробничого управління житлово-комунального господарства №122 від 23.07.1991р. вирішено 01.08.1991р. ліквідувати об'єднання готельного господарства. Готелі Поділля", Центральний", Жовтневий" виділено окремо кожний на самостійний баланс і підпорядковано Хмельницькому міському виробничому управлінню житлово-комунального господарства.
13. 14.02.1992р. на зборах колективу готелю Центральний" прийнято рішення про затвердження Статуту готелю Центральний" (протокол №2 від 14.02.1992р.)
14. Рішенням виконавчого комітету Хмельницької міської ради народних депутатів №106-я від 16.04.1992р. був зареєстрований готель "Центральний".
15. Відповідно до п. 1.1. Статуту готелю "Центральний", готель є державним підприємством, майно якого являється міською комунальною власністю. До комплексу готелю "Центральний" входить ресторан "Центральний" (п. 1.3. Статуту).
В п. 4.1. Статуту визначено, що майно готелю становлять основні фонди та оборотні засоби, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі готелю. Дане майно знаходиться на праві повного господарського відання готелю.
Згідно з п. 4.2. Статуту готель є власником: виробленої ним продукції, одержаних них доходів, майна, набутого ним на підставах, не заборонених чинним законодавством.
16. 10.05.1995р. Хмельницьке міське виробниче управління житлово-комунального господарства готель "Центральний" звернувся з листом за №7 до начальника земельного відділу, в якому просив зробити інвентаризацію закріплених за готелем "Центральний" земель, у зв'язку з відділенням і приватизацією ресторану "Центральний".
17. В період з 05 по 21 червня 1995р. приватною фірмою "Емальзбутпроект" було розроблено проект інвентаризації земельної ділянки в постійне користування готелю "Центральний" по вул. Гагаріна, 5 в м. Хмельницькому. На першій сторінці проекту зроблено відмітку про видачу державного акту №382.
18. Згідно акту встановлення і погодження зовнішньої межі землекористування готелю "Центральний" (додаток №1 до проекту інвентаризації), розмір земельної ділянки готелю "Центральний" складає 0,4306 га.
19. У додатку №3 (експлікація земель готелю Центральний" станом на 15.06.1995р.) в графі всього земель" зазначено площу 0,4306 га, у графі постійне користування" - 0,2306 га.
20. 30.06.1995р. між представництвом Фонду державного майна України у м. Хмельницькому (продавець) та акціонерним товариством відкритого типу Хмельницькголовпостач" (покупець) був укладений договір купівлі-продажу державного майна, відповідно до п. 1.1. якого продавець зобов'язався передати у власність покупця державне майно цілісного майнового комплексу виробничо-торговельного підприємства громадського харчування ресторан "Центральний" з займаними цим підприємством приміщеннями, які знаходяться за адресою: м. Хмельницький, вул. Гагаріна, 5, а покупець зобов'язався прийняти майно та сплатити за нього ціну відповідно до умов, що визначені в договорі. Майно підприємства включає в себе всі його активи й пасиви, інвентар, обладнання, устаткування та інше майно згідно з актом інвентаризації.
21. Розпорядженням виконавчого комітету Хмельницької міської ради народних депутатів від 04.09.1995р. №1411-р було зареєстровано договір купівлі-продажу державного майна цілісного майнового комплексу виробничо-торговельного підприємства громадського харчування ресторану "Центральний", придбаного на аукціоні акціонерним товариством відкритого типу Хмельницькголовпостач".
22. 22.09.1995 акціонерне товариство відкритого типу Хмельницькголовпостач" звернулося до голови Хмельницької міської ради народних депутатів з листом за №121, в якому у зв'язку з придбанням на аукціоні ресторану "Центральний", просило провести інвентаризацію території та видати державний акт на землекористування.
23. В період з 02 по 12 жовтня 1995 р. ТОВ - фірмою "Емальзбутпроект" було проведено інвентаризацію і розроблено проект відведення земельної ділянки в постійне користування акціонерному товариству відкритого типу Хмельницькголовпостач" по вул. Гагаріна, 5 в м. Хмельницькому, ресторан "Центральний".
24. Судами взято до уваги, що із пояснювальної записки роботи проводилися з метою: встановлення меж, виявлення фактичних розмірів площі земельної ділянки, яка знаходиться в користуванні, розробка технічної документації для складання державного акту на право постійного користування землею і визначення розміру земельного податку.
Так в проекті відведення земельної ділянки зазначено, що ресторан "Центральний" АТВТ Хмельницькголовпостач" розташований на землях Хмельницької міської ради, земельна ділянка в натурі обмежена: з півночі - вул. Гагаріна, зі сходу - готель "Центральний", з півдня - землі ЖЕКа №2, із заходу - землі міської ради і філармонії. На території знаходяться: приміщення ресторану "Центральний", т.п. №22, гараж, складські приміщення, загальна площа ділянки становить 0,24 га.
В акті розподілу земельної ділянки між готелем і рестораном "Центральний" від 16.10.1995р. зазначено, що згідно матеріалів інвентаризації земельних ділянок готелю і ресторану "Центральний", загальна площа їх складає 0,47 га, в т.ч.: земельна ділянка готелю Центральний - 0,23 га; земельна ділянка ресторану "Центральний" - 0,24 га. Границя розподілу вказаних земельних ділянок проходить паралельно дворового фасаду готелю "Центральний", в створі входу трансформаторної підстанції, вентиляційної шахти і стіни дворового входу в ресторан "Центральний" до вул. Гагаріна, загальною довжиною 50,35 м.
25. 31.01.1996р. між представництвом Фонду державного майна України у м. Хмельницькому (продавець) та акціонерним товариством відкритого типу Хмельницькголовпостач" (покупець) був укладений договір купівлі-продажу державного майна, відповідно до п. 1.1. якого продавець зобов'язався передати у власність покупця державне майно цілісного майнового комплексу підприємства сфери послуг готель "Центральний" з займаними цим підприємством приміщеннями, які знаходяться за адресою: м. Хмельницький, вул. Гагаріна, 5, а покупець зобов'язався прийняти майно та сплатити за нього ціну відповідно до умов, що визначені в договорі. Майно підприємства включає в себе всі його активи й пасиви, інвентар, обладнання, устаткування та інше майно згідно з актом інвентаризації.
26. Розпорядженням виконавчого комітету Хмельницької міської ради народних депутатів від 14.02.1996р. №2034-р було зареєстровано договір купівлі-продажу державного майна цілісного майнового комплексу підприємства сфери послуг готель "Центральний", придбаного акціонерним товариством відкритого типу Хмельницькголовпостач".
27. 25.04.1996 року виконавчим комітетом Хмельницької міської Ради прийнято рішення №895 "Про відведення земельних ділянок підприємствам, організаціям, установам та товариствам в користування", відповідно до якого готелю "Центральний" із земель міскземфонду було надано в постійне користування земельну ділянку площею 0,43 га під приміщення готелю, ресторану та склади по вул. Гагаріна, 5.
28. На підставі вказаного рішення, Хмельницька міська Рада народних депутатів 12.09.1996р. видала готелю "Центральний" державний акт на право постійного користування землею І-ХМ №001837. Акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №382.
29. Судами взята до уваги історична довідка товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницька універсальна компанія" (ТОВ "Хмельницьк Уніком"), в якій повідомлено, що внаслідок проведення приватизації державного майна, свідоцтво 01883177 від 13.06.1995р., договору купівлі-продажу від 05.05.1995р., відповідно до рішення загальних зборів акціонерів трудового колективу від 15.05.1995р., на базі Хмельницького орендного підприємства Хмельницькоптторг" створено акціонерне товариство відкритого типу Хмельницькголовпостач".
Зазначено, що 20.03.2003 проведена перереєстрація АТВТ Хмельницькголовпостач" на ТОВ "Хмельницька універсальна компанія" згідно з довідкою облстату №365 від 20.03.2003 та рішенням зборів акціонерів, протокол №5 від 28.09.2002р.
30. Відповідно до п. 1.1. Статуту ТОВ "Хмельницька універсальна компанія", затвердженого протоколом зборів учасників товариства від 18.09.2017р. №1/17, ТОВ "Хмельницька універсальна компанія" створено шляхом реорганізації (перетворення) акціонерного товариства відкритого типу Хмельницькголовпостач" (код ЄДРПОУ 01883177). Товариство з обмеженою відповідальністю Хмельницька універсальна компанія" є повним правонаступником всіх прав та обов'язків акціонерного товариства відкритого типу Хмельницькголовпостач".
31. 10.01.2017р. представниками департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів та управління земельних ресурсів та земельної реформи здійснено обстеження земельної ділянки по вул. Гагаріна, 5. та встановлено, що земельна ділянка площею 0,43 га в м. Хмельницькому по вул. Гагаріна, 5 передана в постійне користування готелю "Центральний" під приміщення готелю, ресторану та складу. Зазначено, що за результатами пошуку відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань встановлено, що комунальне підприємство готель "Центральний" знаходиться в стані припинення, інформація про те, що ТОВ готель "Центральний" є його правонаступником відсутня. Також встановлено, що власниками нерухомого майна в м. Хмельницькому по вул. Гагаріна, 5 є: ТОВ "Хмельницька універсальна компанія", ВАТ "Акціонерний комерційний банк "Престиж" та ВАТ "Банк Універсальний".
В акті зазначено, що за результатами обстеження в натурі (на місцевості) встановлено, що земельна ділянка по вул. Гагаріна, 5 огороджена, частина межі проходить по стіні будівлі. Земельна ділянка не сформована, відомості щодо даної земельної ділянки до Державного земельного кадастру не внесені.
32. Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Держаного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна станом на 15.03.2018р. вбачається, що власниками нерухомого майна в м. Хмельницькому по вул. Гагаріна, 5 є:
- ТОВ "Хмельницька універсальна компанія", якому належить нежитлове приміщення площею 5768,8 кв.м. на підставі договору про поділ нерухомого майна, ВСО №876427 від 26.04.2006р., договору купівлі-продажу від 21.01.1996р. та 12/100 частини приміщення загальною площею 627,5 кв.м. згідно договору купівлі-продажу ВСО №876555 від 06.11.2006р.;
- ВАТ "Акціонерний комерційний банк "Престиж", якому належить нежитлове приміщення площею 696,6 кв, м. на підставі договору купівлі-продажу ВСХ №763698 від 19.06.2006р.;
- ВАТ "Банк Універсальний", якому належить 88/100 частини приміщення загальною площею 627,5 кв.м. згідно свідоцтва про право власності від 23.06.2001р.
33. Рішенням двадцятої сесії Хмельницької міської ради №70 від 31.01.2018 "Про припинення права постійного користування земельними ділянками юридичними особами" було припинено право постійного користування готелю "Центральний" земельною ділянкою площею 0,43 га, що розташована за адресою: м. Хмельницький, вул. Гагаріна, 5. Зі змісту рішення вбачається, що за результатами пошуку відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань встановлено, що комунальне підприємство готель "Центральний" знаходиться в стані припинення з 04.08.2014р. За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно інформація про зареєстроване право власності на нерухоме майно по вул. Гагаріна, 5 за готелем "Центральний" відсутня. Також встановлено, що власниками нерухомого майна по вул. Гагаріна, 5 є: ТзОВ "Хмельницька універсальна компанія" на підставі договору про поділ нерухомого майна від 26.04.2006р. та згідно договору купівлі-продажу від 06.11.2006р., ВАТ "Акціонерний комерційний банк "Престиж" на підставі договору купівлі-продажу від 19.06.2006р. та ВАТ "Банк Універсальний" згідно свідоцтва про право власності від 23.06.2001р.
Підставою для прийняття вказаного рішення міською радою зазначено п. е" ст. 141 ЗК України, якою передбачено, що однією з підстав припинення права користування земельною ділянкою є набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці.
34. Листом від 23.03.2018р. №32-22-0.33-1266/116-18 Головне управління Держгеокадастру в Хмельницькій області повідомило Хмельницьку міську раду, що станом на 01.01.2013р. земельна ділянка площею 0,43 га, яка розташована в м. Хмельницький, вул. Гагаріна, 5 надана в постійне користування згідно рішення виконкому ХМР №896 від 25.04.1996р. під готель, ресторан готелю "Центральний" (державний акт на постійне користування серія І-ХМ №001837 за реєстраційним №382 від 21.09.1996р.).
35. На запит Хмельницької міської ради від 16.03.2018р. №79 Головним управлінням статистики у Хмельницькій області 06.04.2018р. за №14.2-10/438 надано інформацію про те, що комунальне підприємство готель "Центральний" (ідентифікаційний код 14176106) було включено до ЄДРПОУ у травні 1994р. Повідомлено, що у січні 2014р. державним реєстратором реєстраційної служби Хмельницького міськрайонного управління юстиції вказана юридична особа була включена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань з відміткою про те, що свідоцтво про її державну реєстрацію вважається не дійсним. У серпня 2014р. до ЄДР було внесено судове рішення щодо припинення вказаної юридичної особи, що не пов'язане з її банкрутством. Зазначено, що станом на 10.04.2018р. за ідентифікаційним кодом 14176106 в ЄДРПОУ по Хмельницькій області значиться юридична особа - комунальне підприємство готель "Центральний".
36. Позивач посилаючись на те, що він є постійним землекористувачем спірної земельної ділянки, а державний акт помилково був виданий не на власника приміщень, а на сам об'єкт - цілісний майновий комплекс готелю і ресторану "Центральний" та стверджуючи про те, що припинення права постійного користування на земельну ділянку площею 0,43 га, в м. Хмельницькому по вул. Гагаріна, 5 є протиправним у зв'язку з відсутністю передбаченої законодавством підстави, звернувся з даним позовом про визнання недійсним рішення двадцятої сесії Хмельницької міської ради №70 від 31.01.2018р "Про припинення права постійного користування земельними ділянками юридичними особами" в частині припинення права постійного користування готелю "Центральний" земельною ділянкою площею 0,43га, що розташована за адресою: м.Хмельницький, вул. Гагаріна, 5.
VІ. Короткий виклад мотивів судових рішень судів попередніх інстанцій
37. Приймаючи оскаржувані судові рішення про задоволення позову суди попередніх інстанцій виходили з того, що рішення Хмельницької міської ради №70 від 31.01.2018р. в частині припинення права постійного користування готелю "Центральний" земельною ділянкою площею 0,43 га, що розташована за адресою: м. Хмельницький, вул. Гагаріна, 5 прийнято з порушенням прав позивача як постійного землекористувача земельної ділянки та призведе до позбавлення ТОВ "Хмельницька універсальна компанія" права постійного користування землею, що знаходиться під його будівлями. Встановивши, що рішення Хмельницької міської ради №70 від 31.01.2018р. прийнято за відсутності правових підстав, господарський суд визнав його недійсним.
VІІ. Позиція Верховного Суду
38. Згідно зі ст. 300 Господарського процесуального кодексу України:
"1. Переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, суд касаційної інстанції в межах доводів та вимог касаційної скарги та на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє правильність застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.
2. Суд касаційної інстанції не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати чи приймати до розгляду нові докази або додатково перевіряти докази.
3. У суді касаційної інстанції не приймаються і не розглядаються вимоги, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції. Зміна предмета та підстав позову у суді касаційної інстанції не допускається.
4. Суд не обмежений доводами та вимогами касаційної скарги, якщо під час розгляду справи буде виявлено порушення норм процесуального права, які є обов'язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права."
З урахуванням викладеного, судом не приймаються та не розглядаються доводи скаржника, пов'язані з переоцінкою доказів та встановленням по новому обставин справи.
39. Як вірно зазначили суди попередніх інстанцій фактично предметом позову є питання відведення та передання в постійне користування земельної ділянки площею 0,43 га по вул. Гагаріна, 5 в м. Хмельницькому.
40. Частинами 7-8 ст. 19 Земельного кодексу України 1990 в редакції станом на момент видачі спірного державного акту передбачалося, що надання земельних ділянок здійснюється за проектами відведення цих ділянок. Розробку проектів відведення земельних ділянок, перенесення їх меж у натуру (на місцевість) і виготовлення документів, що посвідчують право користування землею, здійснюють державні та інші землевпорядні організації.
Відповідно до ч. 12 ст. 19 Земельного кодексу України 1990р. підприємство, установа, організація та громадяни, заінтересовані в одержанні земельних ділянок, звертаються з відповідним клопотанням (громадянин з заявою) до місцевої Ради народних депутатів, яка має право надавати земельні ділянки.
41. Судами вірно враховано, що на момент прийняття рішення виконавчого комітету Хмельницької міської Ради №895 від 25.04.1996р. та видачі державного акту від 12.09.1996р. на право постійного користування землею площею 0,43 га під приміщення готелю, ресторану та складів по вул. Гагаріна, 5 власником готелю та ресторану з усіма їх приміщеннями було АТВТ Хмельницькголовпостач", а не комунальне підприємство готель Центральний".
42. Відповідно до ч. 1 ст. 30 Земельного кодексу України 1990р. встановлювалося, що при переході права власності на будівлю і споруду разом з цими об'єктами переходить у розмірах, передбачених статтею 67 цього Кодексу, і право власності або право користування земельною ділянкою без зміни її цільового призначення і, якщо інше не передбачено у договорі відчуження - будівлі та споруди.
Право власності або право користування земельною ділянкою у перелічених випадках посвідчується Радами народних депутатів відповідно до вимог статті 23 цього Кодексу (ч. 4 ст. 30 ЗК України 1990р.).
Згідно з ч. 1 ст. 23 ЗК України 1990р. право власності або право постійного користування землею посвідчується державними актами, які видаються і реєструються сільськими, селищними, міськими, районними Радами народних депутатів.
43. Як вбачається зі змісту державного акту на право постійного користування землею від 12.09.1996р. вказаний державний акт був виданий готелю Центральний" на постійне користування 0,43 га землі по вул. Гагаріна, 5 в м. Хмельницькому під приміщення готелю, ресторану та складів.
Враховуючи, що приміщення цілісного майнового комплексу - готелю Центральний" та ресторану Центральний" на момент видачі державного акту належало АТВТ Хмельницькголовпостач", суди дійшли обґрунтованого висновку, що саме йому підлягала передачі в постійне користування спірна земельна ділянка, а видача державного акту на будь-яке інше підприємство, якому не належали будівлі та споруди, що розміщенні на спірній земельній ділянці, суперечила б чинному на той час законодавству.
44. При цьому судами зазначено, що ні в рішенні виконавчого комітету Хмельницької міської Ради №895 від 25.04.1996р., ні в державному акті на право постійного користування землею від 12.09.1996р. немає жодної згадки про комунальне підприємство. Так, згідно інформації Головного управлінням статистики у Хмельницькій області від 06.04.2018р. за №14.2-10/438 у травні 1994р. до ЄДРПОУ було включено комунальне підприємство готель "Центральний" (ідентифікаційний код 14176106).
Таким чином, враховуючи, що на момент видачі державного акту на право постійного користування землею від 12.09.1996р. існувала юридична особа - комунальне підприємство готель "Центральний", а не готель "Центральний", тому не було взято до уваги твердження відповідача про те, що державний акт виданий комунальному підприємству.
45. Як вбачається з договорів купівлі-продажу державного майна від 30.06.1995р. та 31.01.1996р., АТВТ Хмельницькголовпостач" став власником ресторану Центральний" та готелю Центральний" із займаними цими підприємствами приміщеннями після проведення інвентаризації земельної ділянки в постійне користування готелю "Центральний" по вул. Гагаріна, 5 в м. Хмельницькому. Враховуючи, що АТВТ Хмельницькголовпостач" спочатку був придбаний ресторан Центральний", інвентаризація та проект відведення земельної ділянки під яким проводилася з 02 по 12 жовтня 1995р., а готель Центральний" був придбаний в січні 1996р., дані обставини підтверджують відсутність необхідності підготовки третього проекту (під приміщеннями готелю та ресторану разом) та цим пояснюється виправлення площі земельної ділянки у проекті інвентаризації земельної ділянки в постійне користування готелю "Центральний" по вул. Гагаріна, 5 в м. Хмельницькому, на підставі якого було видано державний акт. Тому й у державному акті на право постійного користування землею від 12.09.1996р. зазначено, що він виданий готелю Центральний" (як було зазначено в проекті інвентаризації, що розроблявся до моменту набуття його у власність АТВТ Хмельницькголовпостач").
Також зі змісту державного акту слідує, що землю було надано в постійне користування саме під приміщення готелю, ресторану та складу по вул. Гагаріна, власником якого на той час було АТВТ Хмельницькголовпостач".
46. Крім того, судами правильно враховано, що оригінал державного акту на право постійного користування землею І-ХМ №001837 від 12.09.1996р. знаходиться у позивача (правонаступника АТВТ Хмельницькголовпостач"), який користується спірною земельною ділянкою.
47. З огляду на вищезазначені обставини, наявні у справі документи, враховуючи, що на момент видачі державного акту на право постійного користування землею були відсутні правові підстави для надання земельної ділянки площею 0,43 га по вул. Гагаріна, 5 комунальному підприємству Готель Централь", який не був власником нерухомого майна, розміщеного на вказаній земельній ділянці, суди попередніх інстанцій на підставі власної оцінки доказів вірно визнали обґрунтованими та правомірними доводи позивача про те, що державний акт від 12.09.1996р. був помилково виданий не на власника приміщень (АТВТ Хмельницькголовпостач"), а на сам об'єкт - готель Центральний".
При цьому, суди правильно врахували, що дана помилка сталася не з вини товариства, тому не могла бути підставою для припинення права постійного користування.
48. Як вбачається із Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб. Фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 07.05.2018р. та п. 1.1. Статуту, затвердженого протоколом зборів учасників товариства від 18.09.2017р., ТОВ "Хмельницька універсальна компанія" зареєстроване 19.02.2003р. та створено шляхом реорганізації (перетворення) акціонерного товариства відкритого типу Хмельницькголовпостач" (код ЄДРПОУ 01883177) та повним правонаступником всіх його прав та обов'язків.
Відповідно до ч. 7 ст. 34 чинного на той час Закону України "Про підприємства в Україні" (698-12) при перетворені одного підприємства в інше до підприємства, яке щойно виникло, переходять усі майнові права та обов'язки колишнього підприємства.
49. Рішенням двадцятої сесії Хмельницької міської ради №70 від 31.01.2018р "Про припинення права постійного користування земельними ділянками юридичними особами" було припинено право постійного користування готелю "Центральний" земельною ділянкою площею 0,43 га, що розташована за адресою: м. Хмельницький, вул. Гагаріна, 5. Підставою для прийняття вказаного рішення міською радою зазначено п. е" ст. 141 ЗК України, якою передбачено, що однією з підстав припинення права користування земельною ділянкою є набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці.
В рішенні зазначено, що за результатами пошуку відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань встановлено, що комунальне підприємство готель "Центральний" знаходиться в стані припинення з 04.08.2014р. За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно інформація про зареєстроване право власності на нерухоме майно по вул. Гагаріна, 5 за готелем "Центральний" відсутня.
50. Однак, як свідчать матеріали справи, на момент прийняття рішення виконавчого комітету Хмельницької міської Ради №895 від 25.04.1996р. та видачі державного акту на право постійного користування землею І-ХМ №001837 від 12.09.1996р. у комунального підприємства готель "Центральний" не було зареєстрованого на праві власності нерухомого майна по вул. Гагаріна, 5, оскільки цілісний майновий комплекс - готель Центральний" та ресторан Центральний" на той час уже перебував у власності АТВТ Хмельницькголовпостач".
51. У спірному рішенні міською радою встановлено, що власниками нерухомого майна по вул. Гагаріна, 5 є: ТзОВ "Хмельницька універсальна компанія" на підставі договору про поділ нерухомого майна від 26.04.2006р. та згідно договору купівлі-продажу від 06.11.2006р., ВАТ "Акціонерний комерційний банк "Престиж" на підставі договору купівлі-продажу від 19.06.2006р. та ВАТ "Банк Універсальний" згідно свідоцтва про право власності від 23.06.2001р.
Суди попередніх інстанцій дійшли вірного висновку про те, що право користування земельною ділянкою не може припинятись для особи, яка правомірно володіла нерухомим майном, якщо цією особою відчужується лише частина нерухомого майна, проте інша частина продовжує перебувати у власності цієї особи, адже виходячи зі змісту частини 1, 3 статті 79 Земельного кодексу, частини 2 статті 377 Цивільного кодексу право користування земельною ділянкою розповсюджується на її відповідну частину. Оскільки у власності позивача продовжує перебувати частина будівлі, таким чином твердження апелянта про відчуження майна за договором купівлі-продажу і пов'язана з цим, на його думку, втрата права постійного користування земельною ділянкою є неправильною оцінкою обставин і помилковим тлумаченням п. "е" ч.1 ст. 141 ЗК України.
Крім того, як вірно вказали суди, в матеріалах справи відсутні докази звернення ВАТ "Акціонерний комерційний банк "Престиж" та ВАТ "Банк Універсальний" до Хмельницької міської ради із заявами з метою оформлення права користування будь-якою площею земельної ділянки по вул. Гагаріна, 5 в м. Хмельницькому.
52. З огляду на зазначене, рішення про припинення права постійного користування готелю "Центральний" на земельну ділянку площею 0,43 га, що розташована за адресою: м. Хмельницький, вул. Гагаріна, 5, постійним користувачем якої є позивач, прийняте за відсутності передбаченої законодавством підстави та правомірно визнано судами недійсним.
Отже, висновки судів першої та апеляційної інстанцій в оскаржуваних судових рішеннях про задоволення позовних вимог зроблені відповідно до норм законодавства, а також до встановлених обставин справи.
VІІІ. Висновки Верховного Суду
53. Відповідно до п.1 ч.1 ст. 308 Господарського процесуального кодексу України
"Суд касаційної інстанції за результатами розгляду касаційної скарги має право:
1) залишити судові рішення судів першої інстанції та апеляційної інстанції без змін, а скаргу без задоволення."
Згідно з ч.1 ст.309 зазначеного Кодексу:
"Суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права."
54. На підставі викладеного, суд доходить висновку про необхідність залишити касаційну скаргу відповідача без задоволення, а оскаржувані постанову апеляційного суду та рішення місцевого суду - без змін, як законні та обґрунтовані.
55. У зв'язку з тим, що суд відмовляє у задоволенні касаційної скарги та залишає ухвалені судові рішення в силі, суд покладає на відповідача витрати зі сплати судового збору за подання касаційної скарги.
Керуючись статтями 129, 300, 301, 308, 309, 314, 315, 317 ГПК України, Верховний Суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Касаційну скаргу Хмельницької міської ради на рішення Господарського суду Хмельницької області від 19.07.2018 та постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 08.11.2018 залишити без задоволення.
2.Постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 08.11.2018 та рішення Господарського суду Хмельницької області від 19.07.2018 у справі №924/159/18 залишити без змін.
Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.
Головуючий І. Кушнір
Судді Є. Краснов
Г. Мачульський