ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
16 січня 2019 року
м. Київ
Справа № 916/3015/17
Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:
Ткаченко Н.Г. - головуючого, Білоуса В.В., Жукова С.В.,
за участю секретаря судового засідання Гаращенко Т.М.
за участю арбітражного керуючого Дарієнка В.Д.
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу арбітражного керуючого Дарієнка В.Д.
на постанову Одеського апеляційного господарського суду від 24.09.2018
та постанову Господарського суду Одеської області від 22.06.2018
у справі № 916/3015/17
за заявою Одеської міської ради
до Товариства з обмеженою відповідальністю "Трансбуд-Західбетон"
про визнання банкрутом,-
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою Господарського суду Одеської області від 05.01.2018 порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Трансбуд-Західбетон", відкрито процедуру розпорядження майном та розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Дарієнка В.Д.
На офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України 05.01.2018 опубліковано повідомлення № 48450 про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Трансбуд-Західбетон".
Ухвалою попереднього засідання від 15.05.2018 у справі № 916/3015/17 судом затверджено реєстр вимог кредиторів з черговістю їх задоволення: - ПП "Чек" - 74 202 437 грн. - вимоги забезпечені заставою; - І черга: - Одеська міська рада - 16 000 грн. - судовий збір; - Головне управління ДФС в Одеській області - 3 524 грн. - судовий збір; - ПП "Чек" - 3 524 грн. - судовий збір; - ІV черга: - Одеська міська рада - 6 524 663 грн. - основна заборгованість; - ПП "Чек" - 86 568 175,19 грн. - основна заборгованість; - VІ черга: - Головне управління ДФС в Одеській області - 7 950 159,05 грн. - штрафні санкції, пеня.
У червні 2018 ПП "Чек" звернулось до Господарського суду Одеської області з клопотанням про припинення процедури розпорядження майном боржника та визнання ТОВ "Трансбуд-Західбетон" банкрутом.
Постановою Господарського суду Одеської області від 22.06.2018 у справі № 916/3015/17 (суддя Найфлейш В.Д.) припинено процедуру розпорядження майном боржника - ТОВ "Трансбуд-Західбетон" та повноваження розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Дарієнка В.Д., визнано боржника - ТОВ "Трансбуд-Західбетон" банкрутом та відносно боржника відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Бойко Т.О.
Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 24.09.2018 у справі № 916/3015/17 (судді : Лавриненко Л.В., Аленін О.Ю., Будішевська Л.О.) постанову Господарського суду Одеської області від 22.06.2018 залишено без змін.
В касаційній скарзі арбітражний керуючий Дарієнко В.Д. просить постанову Одеського апеляційного господарського суду від 24.09.2018 та постанову Господарського суду Одеської області від 22.06.2018 у справі № 916/3015/17 скасувати, направивши справу на розгляд до суду першої інстанції на стадію розпорядження майном.
Не погоджуючись з прийнятими судовими рішеннями щодо визнання боржника - ТОВ "Трансбуд-Західбетон" банкрутом та переходу в ліквідаційну процедуру, скаржник посилається на порушення судами обох інстанцій вимог ст. 27 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", за якою саме у підсумковому засіданні суду у процедурі розпорядження майном боржника здійснюється перехід до наступної судової процедури (процедури санації, ліквідації, мирової угоди) або припиняється провадження у справ, проте на думку скаржника в даному випадку суд перейшов до ліквідаційної процедури, не у підсумковому засіданні, в супереч зазначеній статті Закону.
Також, арбітражний керуючий зазначає про те, що суди попередніх інстанцій визнали боржника банкрутом на підставі недопустимих доказів, в порушення вимог ст. ст. 73, 74, 76, 77 ГПК України, при цьому останній вказує щодо невстановлення судами неспроможності боржника - ТОВ "Трансбуд-Західбетон" виконати свої грошові зобов'язання перед кредиторами, як і не врахували відсутність оцінки майна боржника, не зроблено аналізу того, що інвентаризація майна боржника проведена з порушеннями Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 02.09.2014 № 879 (z1365-14) .
Крім того, арбітражний керуючий Дарієнко В.Д. посилається на неврахування судами обох інстанцій вимог ч. 3 ст. 27 Закону про банкрутство, оскільки за цією нормою лише за пропозицією розпорядника майна боржника, у підсумковому засіданні господарський суд приймає одне із рішень, зокрема, постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, проте в даному випадку розпорядник майна боржника з такою пропозицією не звертався, що проігноровано судом.
Окрім цього, скаржник у касаційній скарзі зазначає, що недотримання строків проведення процедури розпорядження майном боржника та передчасний перехід до ліквідаційної процедури, ставить під сумнів ефективність та детальність дослідження фінансово-господарського стану боржника, перевірку можливих шляхів відновлення платоспроможності підприємства боржника, виявлення інвесторі, оцінку та розшук активів боржника.
У відзивах ліквідатор ТОВ "Трансбуд-Західбетон" арбітражний керуючий Бойко Т.О. та кредитор -ПП "Чек" просять оскаржувані судові рішення залишити без змін, як такі що прийняті з урахуванням вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Протоколом автоматизованого розподілу судової справи (касаційної скарги, апеляційної скарги, заяви) між суддями Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 07.11.2018 для розгляду касаційної скарги у справі № 916/3015/17 визначено колегію суддів у складі: Ткаченко Н.Г. - головуючого (доповідача), Жукова С.В., Білоуса В.В та ухвалою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 10.12.2018 у даній справі відкрито касаційне провадження та призначено розгляд справи на 16.016.2019 на 10:30 год.
Заслухавши доповідь судді Ткаченко Н.Г., пояснення арбітражного керуючого Дарієнка В.Д., перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги та доводи відзивів на касаційну скаргу, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з таких підстав.
Наведені у касаційній скарзі аргументи не можуть бути підставами для скасування судових рішень до вимог ст. 310 ГПК України, оскільки вони не підтверджуються матеріалами справи та ґрунтуються на неправильному тлумаченні скаржником норм матеріального та процесуального права.
Суд першої інстанції, з яким погодився і апеляційний господарський суд, припиняючи процедуру розпорядження майном боржника - ТОВ "Трансбуд-Західбетон", визнаючи ТОВ "Трансбуд-Західбетон" банкрутом та відносно нього відкриваючи ліквідаційну процедуру, суд першої інстанції, з яким погодився і апеляційний господарський суд, виходили з наступного.
Як вбачається із матеріалів справи та встановлено судами обох інстанцій, 05.01.2018 ухвалою господарського суду першої інстанції порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Трансбуд-Західбетон", відкрито процедуру розпорядження майном та розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Дарієнка В.Д.
Ухвалою Господарського суду Одеської області від 03.05.2018 у справі № 916/3015/17 продовжено строк процедури розпорядження майном боржника - ТОВ "Трансбуд-Західбетон" до 02.07.2018.
Ухвалою попереднього засідання від 15.05.2018 у справі № 916/3015/17 судом затверджено реєстр вимог кредиторів боржника - ТОВ "Трансбуд-Західбетон", загальна суму кредиторської заборгованості боржника становить -175 268 482 грн.
Із наявних у справі матеріалів вбачаться, що з метою пошуку та виявлення майна боржника - ТОВ "Трансбуд-Західбетон", розпорядником майна боржника надіслано запити до:- Департаменту комунальної власності Одеської міської ради, - Регіонального сервісного центру в Одеській області,- Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, - Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку,- Національного депозитарію України, - Головного управління держпраці в Одеській області, - Державної фіскальної служби України, - Департаменту оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами, - Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській області, - Державної служби України з безпеки на транспорті, - Філії "Головний інформаційно-обчислювальний центр" ПАТ "Українська залізниця", - Департаменту екології та природних ресурсів Одеської обласної державної адміністрації, - Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області, - Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, - Державного космічного агентства України, - Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Одесі, - Головного управління статистики в Одеській області, КП "БТІ Одеської міської ради", - Державного підприємства "Український інститут інтелектуальної власності", - Державної авіаційної служби України згідно відповідей яких, у боржника відсутні будь-які матеріальні та нематеріальні активи.
За довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна № 125157803 щодо ТОВ "Трансбуд-Залізобетон" зареєстровано:- запис про іпотеку нежитлових будівель та споруд за адресою: м. Одеса, вул. Новікова, 5; - запис про арешт нерухомого майна боржника в межах виконавчого провадження №В-18/438/49190651; - арешт нерухомого майна в межах суми звернення стягнення 81 622 680,70 грн.; - арешт нерухомого майна згідно рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 23.07.2017 р. №36269845.
За даними Головного управління Державної фіскальної служби в Одеській області за боржником - ТОВ "Трансбуд-Залізобетон" рахується 2 відкритих рахунки у ПАТ "Комерційний Банк "СоцКомБанк".
Відповідно до інвентаризаційних описів основних засобів від 28.02.2018, у боржника -ТОВ "Трансбуд-Залізобетон" перебувають в оренді земельні ділянки площею 5,1282 га; 4,9303 га; 0,0211 га та на праві власності нежитлові будівлі та споруди загальною площею 15 934, 9 кв.м., загальною вартістю 3 000 000 грн. та інші оборотні активи на суму 153 800 грн.
Так, за наданою Головним управлінням статистики в Одеській області від 28.12.2017, нерозподілений прибуток ТОВ "Трансбуд-Залізобетон" у 2014 році, 2015 році, 2016 році, та 9 місяців 2017 року становить від'ємне значення, а саме -914,2 тис. грн., інші поточні зобов'язання становлять 453,9 тис. грн., зазначене свідчить про стабільну неплатоспроможність боржника та неможливість власними силами погасити кредиторську заборгованість.
Як вбачається із матеріалів справи та встановлено судами попередніх інстанцій, згідно звіту за результатами проведення аналізу фінансово-господарського стану боржника - ТОВ "Трансбуд-Залізобетон", складеного арбітражним керуючим Дарієнком В.Д. зазначено, що боржник господарську діяльність не здійснює, ознаки фіктивного банкрутства відсутні, пропозиції від інвесторів щодо санації ТОВ "Трансбуд-Залізобетон" до розпорядника майна та до боржника не надходили, боржник - ТОВ "Трансбуд-Залізобетон" перебуває у стані надкритичної неплатоспроможності.
Також, за звітом аналізу фінансово-господарського стану боржника - ТОВ "Трансбуд-Залізобетон", який складено фахівцем з банкрутства, фінансовий стан товариства боржника характеризується як фінансово не стійкий та такий, що відповідає повній втраті платоспроможності, ознак фіктивного банкрутства, приховування банкрутства, доведення до банкрутства не має. Для відновлення платоспроможності боржнику необхідно залучити суму понад 175 мільйонів гривень від потенційних інвесторів-санаторів. Внутрішніх ресурсів для відновлення платоспроможності боржник не має. Рекомендовано як подальшу судову процедуру застосувати процедуру ліквідації.
За рішеннями загальних зборів кредиторів боржника та комітету кредиторів боржника від 19.06.2018, розглянувши звіт розпорядника майна щодо виконаної ним роботи, у тому числі розглянувши питання щодо фінансового стану боржника, було вирішено, зокрема, звернутись до господарського суду з клопотанням про визнання боржника - ТОВ "Трансбуд-Залізобетон" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, при цьому уповноважено звернутись до суду, з відповідним клопотанням, голову комітету кредиторів боржника ПП "Чек".
В подальшому, у червні 2018 ПП "Чек" звернулось до Господарського суду Одеської області з клопотанням про припинення процедури розпорядження майном боржника та визнання ТОВ "Трансбуд-Західбетон" банкрутом.
За таких обставин, з урахуванням наведеного та встановивши, що боржник - ТОВ "Трансбуд-Західбетон" має значне перевищення кредиторських вимог над активами, не здійснює господарську діяльність, неспроможний виконати грошові зобов'язання перед кредиторами, пропозицій від інвесторів не надходили, зазначене підтверджується належними та допустимими доказами, місцевий господарський суд, з яким погодився і апеляційний господарський суд, дійшли висновку щодо наявності всіх передбачених законом підстав для визнання боржника - ТОВ "Трансбуд-Західбетон" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.
Провадження по справі про банкрутство ТОВ "Трансбуд-Західбетон" здійснюється за Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) , в редакції чинній після 19.01.2013.
За ч. 8 ст. 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що до компетенції комітету кредиторів, зокрема, належить прийняття рішення звернення до господарського суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури у випадках, передбачених цим Законом.
Відповідно до ч. 2 ст. 27 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", закінчення процедури розпорядження майном боржника збори кредиторів зобов'язані прийняти одне з таких рішень : схвалити план санації та подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації; відхилити план санації та подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і зобов'язання керуючого санацією підготувати план санації; подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і зобов'язання керуючого санацією підготувати план санації у разі його неподання боржником; подати до господарського суду клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури; подати до господарського суду клопотання про укладення мирової угоди.
У підсумковому засіданні господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури саме на підставі рішення зборів кредиторів (ч. 3 ст. 27 Закону України "Про відновлення платоспроможності або визнання його банкрутом").
Згідно ч. 1 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності або визнання його банкрутом", у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.
Банкрут - боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов'язання встановлена господарським судом.
Під ліквідацією розуміється припинення суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення в порядку цього Закону вимог кредиторів шляхом продажу його майна.
За ч. 2 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності або визнання його банкрутом", за клопотанням комітету кредиторів або інвесторів, або власника майна (органу, уповноваженого управляти майном) банкрута чи з власної ініціативи господарський суд може прийняти рішення про введення процедури санації й після визнання боржника банкрутом у разі наявності плану санації та до початку продажу майна банкрута.
Таким чином, враховуючи встановлене судами попередніх інстанцій та з урахуванням вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності або визнання його банкрутом", суд касаційної інстанції погоджується з висновком судів першої та апеляційної інстанцій щодо наявності правових підстав для визнання боржника - ТОВ "Трансбуд-Західбетон" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, оскільки перехід в процедуру ліквідації боржника - ТОВ "Трансбуд-Західбетон" здійснено з дотриманням вимог Закону про банкрутство, і зворотного належним чином не доведено.
Разом з тим, касаційний суд зазначає, що визнання боржника - ТОВ "Трансбуд-Західбетон" банкрутом, не позбавляє можливості переходу в процедуру санації у разі наявності плану санації, відповідно до вимог ч. 2 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності або визнання його банкрутом".
Відповідно ч. 1 та ч. 2 ст. 300 ГПК України, переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, суд касаційної інстанції в межах доводів та вимог касаційної скарги та на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє правильність застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.
Суд касаційної інстанції не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати чи приймати до розгляду нові докази або додатково перевіряти докази.
Таким чином, з урахуванням вище викладеного, Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду дійшов висновку, що постанова Одеського апеляційного господарського суду від 24.09.2018 та постанова Господарського суду Одеської області від 22.06.2018 у справі № 916/3015/17 постановлені у відповідності до фактичних обставин, з дотриманням норм матеріального та процесуального права і підстав для їх зміни чи скасування не вбачається.
Оскільки суд дійшов висновку, що касаційна скарга задоволенню не підлягає і підстав для скасування оскаржуваних судових рішень не вбачається, судові витрати відповідно до ст. 129 ГПК України (в редакції, чинній після 15.12.2017) покладаються на заявника касаційної скарги.
На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 300, 301, 314, 315, 317 ГПК України, суд,-
ПОСТАНОВИВ :
Касаційну скаргу арбітражного керуючого Дарієнка В.Д. залишити без задоволення.
Постанову Одеського апеляційного господарського суду від 24.09.2018 та постанову Господарського суду Одеської області від 22.06.2018 у справі № 916/3015/17 залишити без змін.
Постанова суду касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною та оскарженню не підлягає.
Головуючий суддя Ткаченко Н.Г.
Судді Білоус В.В.
Жуков С.В.