ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
16 січня 2019 року
м. Київ
Справа № 912/3857/17
Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:
Ткаченко Н.Г. - головуючого, Білоуса В.В., Жукова С.В.,
за участю секретаря судового засідання Гаращенко Т.М.
за участю представника КП "Житлово-експлуатаційна організація № 1" Міської ради міста Кропивницького" - адвоката Коробейнікова А.В.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції через Господарський суд Кіровоградської області касаційну скаргу Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна організація № 1" Міської ради міста Кропивницького"
на постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 18.09.2018
та рішення Господарського суду Кіровоградської області від 20.06.2018
у справі № 912/3857/17
за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Злагода16"
до відповідача Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна організація № 1" Міської ради міста Кропивницького
за участю третьої особи, яке не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Міської ради міста Кропивницького
про зобов'язання передати документацію, -
ВСТАНОВИВ:
У грудні 2017 Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Злагода 16" звернулось до Господарського суду Кіровоградської області звернулось з позовом, з урахуванням уточнень до позовної заяви, до КП "Житлово-експлуатаційна організація № 1" Міської ради міста Кропивницького" (враховуючи перейменування відповідача) про зобов'язання передати документацію, зазначену в переліку у позовній заяві.
Позов мотивовано тим, що в порушення вимог Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (2866-14) щодо передачі у тримісячний строк з дня державної реєстрації об'єднання примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок, а також документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж, відповідач, який забезпечував обслуговування будинку по вул. Вокзальна, 16, корпус 2 у м. Кропивницькому, після державної реєстрації ОСББ "Злагода 16", зазначену документацію позивачу не передав.
Рішенням Господарського суду Кіровоградської області від 20.06.2018 у справі № 912/3857/17 (суддя Тимошевська В.В.) позов задоволено частково та зобов'язано КП "Житлово-експлуатаційна організація № 1" Міської ради міста Кропивницького" передати за актом приймання-передачі ОСББ "Злагода 16" наступну документацію щодо багатоквартирного будинку № 16 корпус 2 по вул. Вокзальній міста Кропивницький: щодо технічного стану будинку; -технічний паспорт на житловий будинок; -проектно-кошторисну документацію та виконавчі креслення на будинок та споруди об'єкта; -схеми внутрішньобудинкових мереж централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізованого опалення багатоквартирного будинку; -паспорти ліфтового господарства; -кошториси, описи робіт з поточного та капітального ремонту за період перебування багатоквартирного будинку на балансі Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна організація №1" Міської ради міста Кропивницького; -акти загального огляду за період перебування багатоквартирного будинку на балансі Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна організація №1" Міської ради міста Кропивницького; -витяг з журналу заявок мешканців об'єкта за період перебування багатоквартирного будинку на балансі Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна організація №1" Міської ради міста Кропивницького; -електротехнічний протокол по будинку; -акти перевірки та прочищення димових та вентиляційних каналів за період перебування багатоквартирного будинку на балансі Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна організація №1" Міської ради міста Кропивницького; - щодо бухгалтерського обліку та передбаченої законодавством звітності за об'єктом; планових заходів за 2017 рік та на 2018 рік, необхідних для утримання об'єкта відповідно до вимог нормативів, норм, стандартів, порядків і правил та для збереження належного технічного стану будівельних елементів, конструкцій та мереж об'єкта.
В решті позову відмовлено.
Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 18.09.2018 у справі № 912/3857/17 (судді : Верхогляд Т.А., Чередко А.Є., Парусніков Ю.Б.) рішення Господарського суду Кіровоградської області від 20.06.2018 залишено без змін.
В касаційній скарзі КП "Житлово-експлуатаційна організація № 1" Міської ради міста Кропивницького" просить постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 18.09.2018 та рішення Господарського суду Кіровоградської області від 20.06.2018 у справі № 912/3857/17 скасувати, прийнявши нове рішення про відмову в позові в повному обсязі.
Не погоджуючись з прийнятими судовими рішеннями щодо часткового задоволення позову про зобов'язання передати документацію, скаржник зазначає про неврахування судами обох інстанцій вимог пунктів 2.1, 2.2, 2.3 Правил управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд, оскільки після прийняття рішення співвласниками про форму управління будинком між балансоутримувачем та співвласниками в особі їх об'єднання або уповноваженою ними особою, підписується відповідний акт приймання-передачі об'єкта в управління та передача документації на будинок, проте суди залишили поза увагою те, що даний будинок по вул. Вокзальна, 16, корпус 2 у м. Кропивницькому не був переданий на баланс ОСББ, внаслідок чого, на думку скаржника, заявлені до нього позовні вимоги щодо передачі вказаної документації позивачу є передчасними.
Протоколом автоматизованого розподілу судової справи (касаційної скарги, заяви) між суддями Касаційного господарського суду від 25.10.2018 для розгляду касаційної скарги КП "Житлово-експлуатаційна організація № 1" Міської ради міста Кропивницького" у справі № 912/3857/17 визначено колегію суддів у складі: Ткаченко Н.Г. - головуючого (доповідача), Білоус В.В., Жуков С.В. та ухвалою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 10.12.2018 відкрито касаційне провадження, справу призначено до розгляду на 16.01.2019 на 10:00 год.
Заслухавши доповідь судді Ткаченко Н.Г., пояснення представника відповідача, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з таких підстав.
Задовольняючи частково позовні вимоги щодо зобов'язання передати документацію суд першої інстанції, з яким погодився і апеляційний господарський суд, виходив з наступного.
Як вбачається із матеріалів справи та встановлено судами попередніх інстанцій, за рішенням виконавчого комітету Кіровоградської міської ради № 3232 від 15.07.2014 утворено КП "Житлово-експлуатаційна організація №1" Кіровоградської міської ради" та вказаному підприємству передано на баланс багатоквартирний будинок по вул. Вокзальна (Жовтневої Революції), 16 корпус 2 з балансу КРЕПу № 6 на баланс КП "ЖЕО № 1 КМР", а 28.11.2014 рішенням виконавчого комітету Кіровоградської міської ради № 557 затверджено акт приймання-передачі житлових та нежитлових будинків (приміщень).
Із наявних у справі матеріалів вбачається, що 05.08.2016 проведено установчі збори співвласників багатоквартирного будинку, який знаходиться за адресою : м. Кропивницький, вул. Вокзальна, 16, корпус 2, на яких прийнято рішення про створення Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Злагода 16", затверджено його статут, обрано правління та ревізійну комісію.
За пунктом 1 розділу ІІ статуту ОСББ "Злагода 16", метою створення об'єднання є забезпечення і захист співвласників, дотримання ними своїх обов'язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.
Відповідно до п. 3 розділу ІІ Статуту визначено, що завданням та предметом діяльності об'єднання є: - забезпечення реалізації прав співвласників на володіння та користування спільним майном; - забезпечення належного утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території- сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами;- забезпечення виконання співвласниками своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання.
Із наявних у справі матеріалів вбачається та як встановлено судами обох інстанцій, 19.12.2016 проведено державну реєстрацію Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Злагода 16" та внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань державна реєстрація новоутвореної юридичної особи відповідний запис за № 14441020000011041.
За рішенням загальних зборів ОСББ "Злагода 16" від 07.08.2017 вирішено передати функції з управління багатоквартирним будинком, за адресою: м. Кропивницький, вул. Вокзальна, 16, корпус 2, ОСББ "Злагода 16".
Так, 16.02.2017 ОСББ "Злагода 16" звернувся до КП "Житлово-експлуатаційна організація № 1" із заявою про створення комісії для приймання передачі багатоквартирного будинку № 16 корп. 2 по вул. Вокзальна в управління ОСББ "Злагода 16" та наданням технічної документації постійного зберігання, що підтверджується належними доказами.
В подальшому, згідно запиту від 06.04.2017 до начальника Головного управління житлово-комунального господарства позивач просив надати відповідь щодо створення комісії для передачі багатоквартирного будинку № 16 корп. 2 по вул. Вокзальна в управління ОСББ "Злагода 16", на що листом № 907/02-01-06 від 25.04.2017 Головне управління житлово-комунального господарства запропоновано позивачу надати протокол загальних зборів співвласників зазначеного будинку стосовно готовності прийняти будинок в управління.
Листом від 22.08.2017 ОСББ "Злагода 16" до КП "ЖЕО №1" повідомив про прийняття загальними зборами співвласників будинку рішення щодо готовності прийняття будинку в управління ОСББ "Злагода 16" та просив повідомити час для узгодження питання щодо приймання-передачі будинку по вул. Вокзальній, 16 корпус 2 в м. Кропивницькому.
Предметом даного позову є вимоги ОСББ "Злагода 16" про зобов'язання КП "Житлово-експлуатаційна організація № 1" Міської ради міста Кропивницького" передати передбачену законодавством документацію на будинок, у зв'язку із створенням його мешканцями об'єднання співвласників багатоквартирного будинку та проведення державної реєстрації ОСББ, але не вчинення цього відповідачем в добровільному порядку.
З огляду на зазначене та враховуючи вимоги ст. 1, ч. ч. 18, 19 ст. 6, ст. 9, ст. 10, ст. 22 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", п. п. 1.3, 1.4, 2,2, 2.3 Правил управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд, суд першої інстанції, з яким погодився і апеляційний господарський суд, встановивши, що відповідач ухилявся від передачі позивачу на баланс будинку по вул. Вокзальній, 16 корпус 2 в м. Кропивницькому, і це підтверджується належними доказами, також у визначений законодавством тримісячний строк, КП "Житлово-експлуатаційна організація № 1" Міської ради міста Кропивницького" не передало ОСББ "Злагода 16" документацію на вказаний будинок, що відповідачем не оспорюється, суди обох інстанцій дійшли висновку щодо наявності підстав для часткового задоволення позову, постановивши про зобов'язання відповідача передати за актом приймання-передачі позивачу документацію щодо багатоквартирного буд. № 16 корпус 2 по вул. Вокзальній м. Кропивницький, згідно переліку.
Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об'єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов'язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначені Законом України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (2866-14) .
Згідно ч. 1 ст. 4 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" об'єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов'язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами..
За ч. 14 ст. 6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" визначено, що державна реєстрація об'єднання (асоціації) проводиться у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб. Об'єднання (асоціація) вважається утвореним з дня його державної реєстрації.
Відповідно до ч.ч. 18, 19 ст. 6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об'єднання, у тримісячний строк з дня державної реєстрації об'єднання забезпечує передачу йому примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок, а також документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж. У разі відсутності документації на багатоквартирний будинок колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об'єднання, протягом півроку з дня державної реєстрації об'єднання відновлює її за власний рахунок.
Правила управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд, затвердженні наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 2 лютого 2009 N 13 (z0377-09) , встановлюють порядок здійснення управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд (далі - управління будинком), порядок передачі будинку в управління у разі укладення договору (п. 1.1).
Пунктом 2.2. зазначених Правил передбачено, що при передачі об'єкта в управління попередній балансоутримувач чи особа, що здійснювала управління будинком, надає замовнику, а замовник передає особі, що буде здійснювати управління будинком, оригінали або належним чином завірені копії документів (у разі зберігання оригіналів документів у місцевих архівах): щодо технічного стану об'єкта, у тому числі: план земельної ділянки з усіма будинками та спорудами, що на ній розташовані, виготовлений відповідно до вимог Інструкції з топографічного знімання у масштабах 1:5000, 1:2000, 1:1000 та 1:500 (ГКНТА-2.04-02-98), затвердженої наказом Головного управління геодезії, картографії та кадастру при Кабінеті Міністрів України від 09.04.1998 N 56 (z0393-98) , зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 23.06.1998 за N 393/2833 (z0393-98) ; паспорт об'єкта та земельної ділянки; проектно-кошторисну документацію та виконавчі креслення на кожний будинок та споруду об'єкта; акт технічного стану об'єкта на момент приймання-передачі; схеми внутрішньобудинкових мереж централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізованого опалення тощо; виконавчі креслення контурів заземлення (для споруд, які мають заземлення); паспорти котельного господарства, котлові книги; паспорти ліфтового господарства; кошториси, описи робіт з поточного та капітального ремонту; акти технічного огляду; журнали заявок мешканців об'єкта; протоколи виміру опору ізоляції електромереж; протоколи огляду системи вентиляції;
щодо бухгалтерського обліку та передбаченої законодавством звітності за об'єктом; обліку мешканців об'єкта, а також власників, співвласників окремих приміщень об'єкта, які у ньому не мешкають; правовідносин попереднього балансоутримувача чи особи, що здійснювала управління будинком, з юридичними або фізичними особами у сфері надання та оплати житлово-комунальних послуг, найму, оренди та користування приміщеннями об'єкта; планових заходів за попередній та на поточний роки, необхідних для утримання об'єкта відповідно до вимог нормативів, норм, стандартів, порядків і правил та для збереження належного технічного стану будівельних елементів, конструкцій та мереж об'єкта.
Відтак, з урахуванням наведеного вище та враховуючи положення ч. 18 ст. 6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", якою передбачено, що у колишнього балансоутримувача будинку виникає обов'язок з передачі документації на будинок об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку з дня державної реєстрації об'єднання та не залежить від укладення між сторонами договору про передачу будинку в управління чи на баланс, оскільки будь-яких інших умов, крім державної реєстрації об'єднання, для передачі документації від попереднього балансоутримувача законом не визначено, суд касаційної інстанції погоджується з вірним висновком судів першої та апеляційної інстанцій щодо наявності правових підстав для часткового задоволення позову про зобов'язання КП "Житлово-експлуатаційна організація № 1" Міської ради міста Кропивницького" передати за актом приймання-передачі ОСББ "Злагода 16" визначену у переліку документацію на багатоквартирний будинок № 16 корпус 2 по вул. Вокзальній міста Кропивницький.
Відповідно ч. 1 та ч. 2 ст. 300 ГПК України, переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, суд касаційної інстанції в межах доводів та вимог касаційної скарги та на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє правильність застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.
Суд касаційної інстанції не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати чи приймати до розгляду нові докази або додатково перевіряти докази.
Таким чином, з урахуванням вище викладеного, Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду дійшов висновку, що постанова Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 18.09.2018 та рішення Господарського суду Кіровоградської області від 20.06.2018 у справі № 912/3857/17 постановлені у відповідності до фактичних обставин, з дотриманням норм матеріального та процесуального права і підстав для їх зміни чи скасування не вбачається.
Оскільки суд дійшов висновку, що касаційна скарга задоволенню не підлягає і підстав для скасування оскаржуваних судових рішень не вбачається, судові витрати відповідно до ст. 129 ГПК України (в редакції, чинній після 15.12.2017) покладаються на заявника касаційної скарги.
На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 300, 301, 314, 315, 317 ГПК України, суд, -
П О С Т А Н О В И В :
Касаційну скаргу Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна організація № 1" Міської ради міста Кропивницького" залишити без задоволення.
Постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 18.09.2018 та рішення Господарського суду Кіровоградської області від 20.06.2018 у справі № 912/3857/17 залишити без змін.
Постанова суду касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною та оскарженню не підлягає.
Головуючий суддя Ткаченко Н.Г.
Судді Білоус В.В.
Жуков С.В.