ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
09 листопада 2018 року
м. Київ
Справа № 910/5871/17
Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:
Вронська Г.О. - головуюча, Баранець О.М.,Ткач І.В.,
розглянув у порядку письмового провадження касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва"
на ухвалу Господарського суду міста Києва
у складі судді Ващенко Т.М.
від 10.05.2018 та
на постанову Київського апеляційного господарського суду
у складі колегії суддів: Дідиченко М.А., Руденко М.А., Смірнова Л.Г.
від 25.06.2018
за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Енергетичне машинобудування"
про заміну сторони виконавчого провадження
за позовом Державного підприємства матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач"
до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Енергетичне машинобудування"
про стягнення 1 391 625,00 грн.
ІСТОРІЯ СПРАВИ
Короткий зміст вимог скарги на дії органу державної виконавчої служби
1. 12 квітня 2018 року позивач подав заяву про заміну сторони виконавчого провадження (надалі - Заява), в якій просить замінити сторону виконавчого провадження № 55246846 позивача - Державне підприємство матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач" на його правонаступника - Публічне акціонерне товариство "Укрзалізниця".
2. Заява мотивована тим, що враховуючи приписи Закону України "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування", Закону України "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування", постани Кабінету Міністрів України "Про утворення публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" від 25.06.2014 №200 Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця" є правонаступником Державного підприємства матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач"
Короткий зміст ухвали суду першої інстанції та постанови суду апеляційної інстанції
3. Ухвалою Господарського суду міста Києва від 10.05.2018 Заяву відповідача задоволено. Замінено боржника - Державне підприємство матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач" на його правонаступника - Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця" у виконавчому провадженні №55246846 з виконання наказу № 910/5871/17 від 17.10.2017, виданого Господарським судом міста Києва.
4. Постановою Київського апеляційного господарського суду від 25.06.2018 апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" залишено без задоволення, ухвалу суду першої інстанції - без змін.
5. Рішення судів першої та апеляційної інстанцій мотивовані встановленням обставин правонаступництва від Державного підприємства матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач" до Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця.
Короткий зміст вимог касаційної скарги
6. 03 серпня 2018 року скаржник подав касаційну скаргу.
7. У касаційній скарзі скаржник просить скасувати ухвалу Господарського суду міста Києва від 10.05.2018, постанову Київського апеляційного господарського суду від 25.06.2018 та відмовити у задоволенні Заяви.
СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПЕРШОЇ Й АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ
8. Рішенням Господарського суду міста Києва від 06.07.2017 у справі №910/5871/17, яке залишено без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 03.10.2017, у задоволенні позову було відмовлено повністю. Стягнуто з Державного підприємства матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Енергетичне машинобудування" 5 000,00 грн. витрат на оплату послуг адвоката.
9. 17 жовтня 2017 року, на виконання зазначеного рішення, видано накази про примусове виконання рішення суду.
10. Відповідно до пункту 1 статуту Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.09.2015 № 735 (735-2015-п) , остання є юридичною особою, що утворена відповідно до Закону України "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування", постанови Кабінету Міністрів України від 25.06.2014 № 200 (200-2014-п) "Про утворення публічного акціонерного товариства "Українська залізниця".
11. Згідно з пунктом 2 зазначеного статуту Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця" є правонаступником усіх прав і обов'язків Укрзалізниці та підприємств залізничного транспорту.
12. Відповідно до пунктів 20, 21 вищезазначеного статуту товариство має у власності майно, внесене до його статутного капіталу, та/або інше майно, набуте ним на підставах, що не заборонені законодавством. Товариство здійснює володіння, користування та розпорядження таким майном згідно з метою своєї діяльності з урахуванням вимог законодавства та цього статуту. За товариством закріплено на праві господарського відання державне майно, що передане йому відповідно до законодавства. Товариство здійснює користування та розпорядження цим майном відповідно до мети своєї діяльності з урахуванням обмежень, встановлених законом, іншими нормативно-правовими актами та цим статутом.
13. Відповідно до пунктів 25, 26, 53, 54 зазначеного статуту засновником товариства є держава в особі Кабінету Міністрів України. Управління корпоративними правами держави стосовно товариства здійснює Кабінет Міністрів України. Управління корпоративними правами держави, переданими до статутного капіталу товариства, здійснює товариство. Єдиним акціонером товариства є держава в особі Кабінету Міністрів України. Вищим органом є загальні збори акціонерів. Функції загальних зборів виконує Кабінет Міністрів України. Функції вищого органу, які передбачені законодавством, цим статутом, а також внутрішніми документами товариства, крім функцій, зазначених у пункті 56 цього статуту, здійснюються Кабінетом Міністрів України одноосібно.
14. Державну реєстрацію Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" здійснено 21 жовтня 2015 року, про що свідчить відповідний запис у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.
15. Згідно зведеного передавального акту від 06.08.2015, затвердженого Міністром інфраструктури України 18.08.2015, голова та члени комісії з утворення Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця", а також голова комісії з реорганізації ДП матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач", керуючись статтею 107 Цивільного кодексу України, склали цей акт та підтвердили вартість і склад активів та зобов'язань. Майно, яке розташоване на тимчасово окупованій території та території проведення антитерористичної операції не включено до переліків і зведених актів інвентаризації майна, а відображено в балансі (крім зобов'язань підприємств та установ залізничного транспорту загального користування, їх структурних підрозділів, які розташовані на тимчасово окупованій території) і закріплюється в частині активів за Публічним акціонерним товариством "Українська залізниця" на праві господарського відання до проведення його інвентаризації та оцінки, відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 12.11.2014 № 604 (604-2014-п) .
16. До переліку юридичних осіб, правонаступництво щодо всього майна, усіх прав та обов'язків яких після реорганізації шляхом злиття переходить до Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця", внесено Державне підприємство матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач".
17. У зазначеному зведеному передавальному акті визначено склад активів та зобов'язань, які переходять до Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця", зокрема, від Державного підприємства матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач", майно якого також було одним із джерел формування статутного капіталу Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця".
18. Згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Державне підприємство матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач" перебуває в стані припинення, запис про припинення в реєстрі відсутній, натомість містяться дані про юридичних осіб, правонаступником яких є Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця", серед яких зазначено Державне підприємство матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач".
АРГУМЕНТИ УЧАСНИКІВ СПРАВИ
Доводи особи, яка подала касаційну скаргу
19. Скаржник зазначає, що судами першої та апеляційної інстанцій було порушено норми матеріального права, а саме, приписи статей 104, 107 Цивільного кодексу України, статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань", оскільки, на думку скаржника, передавальний акт від 06.08.2015 не містить підтвердження переходу обсягу прав від Державного підприємства матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач" та обов'язків перед Товариством з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Енергетичне машинобудування" у статутний капітал Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця", а також те, що Державне підприємство матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач" не виключено з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.
НОРМИ ПРАВА, ЩО ПІДЛЯГАЮТЬ ЗАСТОСУВАННЮ
20. Цивільний кодексу України (435-15)
Стаття 104 частини 1
Юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників.
Стаття 107 частина 2
Після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), який має містити положення про правонаступництво щодо майна, прав та обов'язків юридичної особи, що припиняється шляхом поділу, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов'язання, які оспорюються сторонами.
21. Закон України "Про особливості утворення акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування" (4442-17)
Стаття 2 частини 6, 7
Товариство є правонаступником усіх прав і обов'язків Державної адміністрації залізничного транспорту України та підприємств залізничного транспорту.
Оприлюднення затвердженого Кабінетом Міністрів України переліку підприємств залізничного транспорту, на базі яких утворюється Товариство, є офіційним повідомленням для кредиторів про припинення таких суб'єктів господарювання.
22. Постанова Кабінету Міністрів України "Про утворення публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" від 25.06.2014 № 200 (надалі - Постанова № 200)
Пункт 1
Утворити публічне акціонерне товариство "Українська залізниця" (далі - товариство), 100 відсотків акцій якого закріплюються в державній власності, на базі Державної адміністрації залізничного транспорту (код згідно з ЄДРПОУ 00034045) (далі - Укрзалізниця), підприємств та установ залізничного транспорту загального користування (далі - підприємства), які реорганізовуються шляхом злиття, згідно з додатком 1.
23. Господарський процесуальний кодекс України (1798-12)
Стаття 300 частини 1, 2
Переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, суд касаційної інстанції в межах доводів та вимог касаційної скарги та на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє правильність застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.
Суд касаційної інстанції не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати чи приймати до розгляду нові докази або додатково перевіряти докази.
Стаття 334 частина 1
У разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.
ПОЗИЦІЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ
Оцінка аргументів учасників справи і висновків судів першої й апеляційної інстанцій
24. Суд зазначає, що касаційна скарга скаржника, її доводи, фактично зводяться до переоцінки обставин справи, що не є компетенцією Суду, враховуючи вимоги статті 300 Господарського процесуального кодексу України.
25. Як встановлено судами першої та апеляційної інстанцій, у зведеному передавальному акті від 06.08.2015 визначено склад активів та зобов'язань, які переходять до Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця", зокрема, і від Державного підприємства матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач", майно якого також було одним із джерел формування статутного капіталу Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця".
26. У додатку № 1 до Постанови № 200 переліку підприємств та установ залізничного транспорту загального користування, на базі яких утворюється Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця", значиться, зокрема, Державне підприємство матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач".
27. Таким чином, враховуючи відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, дані зведеного передавального акта від 06.08.2015, положення статуту Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" та приписи частини 1 статті 104, частини 2 статті 107 Цивільного кодексу України, частини 6, 7 статті 2 Закону України "Про особливості утворення акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування", пункту 1 постанова Кабінету Міністрів України "Про утворення публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" від 25.06.2014 № 200, суди першої та апеляційної інстанцій дійшли обґрунтованих висновків про те, що Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця" є правонаступником усіх прав і обов'язків Державного підприємства матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач", та як наслідок, до Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" перейшли всі права та обов'язки Державного підприємства матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач".
28. Суд зазначає, що зазначені висновки судів першої та апеляційної інстанцій відповідають правовим позиціям, викладених у постановах Верховного Суду від 06.03.2018 у справі № 910/24431/16, від 10.08.2018 у справі № 910/5955/17, від 20.09.2018 у справі № 910/7086/17.
29. З огляду на викладене, Суд відхиляє аргументи скаржника, наведені у касаційній скарзі про порушення судами норм матеріального права.
Висновки за результатами розгляду касаційної скарги
30. Зважаючи на викладене, Суд дійшов висновку про відмову в задоволенні касаційної скарги.
31. Ухвала суду першої інстанції та постанова суду апеляційної інстанції підлягають залишенню без змін.
Судові витрати
32. Судові витрати, понесені скаржником у зв'язку з переглядом справи у суді касаційної інстанції покладаються на скаржника, оскільки касаційна скарга залишається без задоволення.
Керуючись статтями 300, 301, 308, 309, 314, 315, 317 Господарського процесуального кодексу України, Суд
П О С Т А Н О В И В :
1. Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" залишити без задоволення.
2. Ухвалу Господарського суду міста Києва від 10.05.2018 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 25.06.2018 у справі №910/5871/17 залишити без змін.
Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.
Головуюча Г. Вронська
Судді О. Баранець
І. Ткач