ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
07 серпня 2018 року
м. Київ
Справа № 914/2075/17
Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:
Чумака Ю.Я. - головуючого, Дроботової Т.Б., Пількова К.М.,
секретар судового засідання - Овчарик В.М.,
за участю представників:
позивача-1 - Васильєва О.С. (дов. від 24.01.2018),
позивача-2 - не з'явився,
відповідача-1 - не з'явився,
відповідача-2 - не з'явився,
третьої особи-1 - не з'явився,
третьої особи-2 - Слуценка Р.П. (дов. від 12.02.2018),
прокуратури - Яговдіка С.М. (прокурор ГПУ за посвідченням),
розглянувши касаційну скаргу Городоцької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління державної фіскальної служби у Львівській області
на рішення Господарського суду Львівської області від 05.12.2017 (суддя Горецька З.В.) та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 16.04.2018 (колегія суддів: Зварич О.В., Дубник О.П., Скрипчук О.С.)
за позовом Заступника військового прокурора Західного регіону України в інтересах держави в особі органів, уповноважених здійснювати функції у спірних відносинах:
1) Адміністрації Державної прикордонної служби України,
2) Санаторію "Прикордонник-Немирів" (військова частина 1487) Державної прикордонної служби України
до 1) Дочірнього підприємства "Санаторій "Немирів" Закритого акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України "Укрпрофоздоровниця",
2) Городоцької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління державної фіскальної служби у Львівській області,
третя особа-1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Яворівський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Львівській області,
третя особа-2, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Фонд державного майна України,
про визнання права власності та зняття арешту з майна,
ВСТАНОВИВ:
Короткий зміст позовних вимог і рішень судів першої та апеляційної інстанцій
У жовтні 2017 року Заступник військового прокурора Західного регіону України звернувся до Господарського суду Львівської області з позовом в інтересах держави в особі органів, уповноважених здійснювати функції у спірних відносинах, - Адміністрації Державної прикордонної служби України (далі -ДПС України), Санаторію "Прикордонник-Немирів" (військова частина 1487) ДПС України до Дочірнього підприємства "Санаторій "Немирів" Закритого акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України "Укрпрофоздоровниця" (далі - ДП "Санаторій "Немирів" ЗАТЛОЗПУ "Укрпрофоздоровниця") і Городоцької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління державної фіскальної служби у Львівській області (далі - Городоцька ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області) про визнання права власності за державою в особі Адміністрації ДПС України на нерухоме майно - будівлю адміністративного корпусу літ. Б-2 загальною площею 834,8 м-2, розташовану за адресою: Львівська область, Яворівський район, смт Немирів, вул. Курортна, 21 (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 879734346258) (далі - нерухоме майно); зняття арешту з нерухомого майна (номер запису про обтяження 13526216), накладеного згідно з постановою головного державного виконавця Відділу державної виконавчої служби Яворівського районного управління юстиції (далі - ВДВС Яворівського РУЮ) від 25.02.2016 (виконавче провадження (далі - ВП) № 49397646).
Рішенням Господарського суду Львівської області від 05.12.2017 (суддя Горецька З.В.) позовні вимоги задоволено: визнано право власності за державою в особі Адміністрації ДПС України на нерухоме майно; зобов'язано Яворівський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Львівській області (81100, Львівська обл., м. Яворів, вул. Львівська, 2, код ЄДРПОУ 34978144) (далі - Яворівський РВ ДВС ГТУЮ у Львівській області) зняти арешт з нерухомого майна.
Судове рішення аргументовано тим, що спірне нерухоме майно закріплено на праві оперативного управління за Санаторієм "Прикордонник-Немирів" (військова частина 1487) ДПС України. На підставі постанови головного державного виконавця ВДВС Яворівського РУЮ про арешт майна боржника та оголошення заборони його відчуження від 25.02.2016 ВП № 49397646 при примусовому виконанні вимоги Яворівського відділення Городоцької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області від 07.10.2015 № Ю-336-13 про стягнення боргу у сумі 24835,72 грн було накладено арешт на все майно боржника ДП "Санаторій "Немирів" ЗАТЛОЗПУ "Укрпрофоздоровниця", у тому числі й на спірне нерухоме майно, тобто арешт накладено на майно, яке фактично не належить боржнику, у зв'язку з чим порушено право власності держави в особі Адміністрації ДПС України.
Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 16.04.2018 рішення Господарського суду Львівської області від 05.12.2017 змінено: пункт 3 рішення викладено у такій редакції: "Зняти арешт з нерухомого майна (номер запису про обтяження 13526216) будівлі адміністративного корпусу літ. Б-2, загальною площею 834,8 м-2, що знаходиться за адресою: Львівська обл., Яворівський р-н., смт. Немирів, вул. Курортна, 21 (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 879734346258), накладений постановою головного державного виконавця ВДВС Яворівського РУЮ про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження від 25.02.2016 (ВП № 49397646)"; у решті рішення залишено без змін.
Суд апеляційної інстанції визнав помилковим зміст пункту 3 резолютивної частини оскаржуваного рішення, яким зобов'язано Яворівський РВ ДВС ГТУЮ у Львівській області зняти арешт зі спірного нерухомого майна, оскільки орган державної виконавчої служби є не відповідачем у цьому спорі, а третьою особою.
Короткий зміст вимог касаційної скарги
У касаційній скарзі Городоцька ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області просить рішення та постанову скасувати, ухвалити нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог повністю.
Узагальнені доводи особи, яка подала касаційну скаргу
В обґрунтування наведеної ним правової позиції скаржник, посилаючись на положення статей 12, 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", наголошує, що боржник (ДП "Санаторій "Немирів" ЗАТЛОЗПУ "Укрпрофоздоровниця") не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти календарних днів із дня надходження узгодженої вимоги, тому накладення державним виконавцем арешту на все майно боржника відповідає вимогам зазначеного закону.
Узагальнений виклад позиції інших учасників справи (доводи, викладені у відзивах та запереченнях на касаційну скаргу)
У відзивах на подану касаційну скаргу Заступник військового прокурора Західного регіону України, Адміністрація ДПС України, Санаторій "Прикордонник-Немирів" (військова частина 1487) ДПС України просять залишити її без задоволення з мотивів, викладених в оскаржуваній постанові. Зазначають, що у касаційній скарзі немає посилань на обставини, які на думку скаржника, не враховано та не з'ясовано судами, як і норми законодавства, які порушені.
Відзивів на касаційну скаргу від ДП "Санаторій Немирів" ЗАТЛОЗПУ "Укрпрофоздоровниця" і третіх осіб до суду не надходило.
Доводи, за якими суд касаційної інстанції погодився або не погодився з висновками суду першої та апеляційної інстанцій
Заслухавши суддю-доповідача, дослідивши доводи, наведені у касаційній скарзі, перевіривши на підставі встановлених фактичних обставин справи застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального і процесуального права, Верховний Суд вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Як установлено судами попередніх інстанцій, рішенням Господарського суду Львівської області від 21.02.2012 у справі № 5015/3898/11, яке набрало законної сили, зокрема, визнано за державою Україна в особі Фонду державного майна України право власності на будівлю адмінкорпусу (вул. Курортна, 21) у смт Немирів Яворівського р-ну Львівської обл. Визнано недійсним свідоцтво про право власності на нерухоме майно серії САВ № 728399, видане 30.07.2008 ЗАТЛОЗПУ "Укрпрофоздоровниця" на адміністративний корпус літ. Б-2 загальною площею 834,8 м-2 у смт Немирів Яворівського р-ну, Львівської обл. по вул. Курортна, 21 та зобов'язано ЗАТЛОЗПУ "Укрпрофоздоровниця" передати за актом приймання-передачі у володіння держави в особі Фонду державного майна України об'єкт нерухомості в смт Немирів Яворівського р-ну Львівської обл., а саме: адміністративний корпус (вул. Курортна, 21).
19.03.2016 зареєстровано право власності на спірне майно за державою в особі Фонду державного майна України, що підтверджується копією інформаційної довідки із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно від 04.10.2017 № 99235248.
На підставі розпорядження Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 № 1062-р (1062-2016-р) нерухоме майно в смт Немирів Яворівського р-ну Львівської обл. - будівлю адміністративного корпусу, розташовану по вул. Курортна, 21, передано до сфери управління Адміністрації ДПС України.
На виконання зазначеного розпорядження Голова ДПС України затвердив акт приймання-передачі від 24.01.2017, згідно з яким спірне нерухоме майно передано до сфери управління Адміністрації ДПС України.
За змістом наказу Адміністрації ДПС України "Про забезпечення діяльності органу забезпечення Державної прикордонної служби України" нерухоме майно, передане до сфери управління Адміністрації ДПС України, закріплено на праві оперативного управління за Санаторієм "Прикордонник-Немирів" (військова частина 1487) ДПС України.
Як зазначено у позовній заяві, під час реєстрації речових прав на спірне нерухоме майно стало відомо, що це майно перебуває під арештом (підстава виникнення обтяження: постанова про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження від 25.02.2016 ВП № 49397646, видана головним державним виконавцем ВДВС Яворівського РУЮ; підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 02.03.2016 № 28553125).
В інформаційній довідці із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна від 04.10.2017 № 9235248 обтяжувачем зазначено ВДВС Яворівського РУЮ, а особою, майно/права якої обтяжуються - ДП "Санаторій "Немирів" ЗАТЛОЗПУ "Укрпрофоздоровниця" (код ЄДРПОУ 02592039).
У листі від 03.08.2017 № 72/77 Санаторій "Прикордонник-Немирів" (військова частина 1487) ДПС України звернувся до ВДВС Яворівського РУЮ, в якому просив вжити заходів стосовно зняття арешту з нерухомого майна (будівля адміністративного корпусу), розташованого за адресою: Львівська обл., Яворівський р-н, смт Немирів, вул. Курортна, 21, яке належить до державної власності.
Яворівський РВ ДВС ГТУЮ у Львівській області у листі-відповіді від 11.08.2017 № 16289 повідомив, що арешт з майна ДП "Санаторій Немирів" ЗАТЛОЗПУ "Укрпрофоздоровниця" може бути знято виключно з підстав, передбачених статтями 40, 59 Закону Україні "Про виконавче провадження".
Із письмових пояснень Яворівського РВ ДВС ГТУЮ у Львівській області від 17.11.2017 № 25443 вбачається, що на виконанні у відділі перебуває зведене виконавче провадження (далі - ЗВП) № 51322091 про стягнення 715467,00 грн із ДП "Санаторій "Немирів" ЗАТЛОЗПУ "Укрпрофоздоровниця", код ЄДРПОУ 02592039.
25.02.2016 головним державним виконавцем ВДВС Яворівського РУЮ при примусовому виконанні вимоги Яворівського відділення Городоцької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області від 30.09.2015 № Ю-336-13 про стягнення з боржника ДП "Санаторій "Немирів" ЗАТЛОЗПУ "Укрпрофоздоровниця", код ЄДРПОУ 02592039, боргу в сумі 24 835,72 грн винесено постанову ВП № 49397646 про накладення арешту на все майно боржника та оголошення заборони на його відчуження.
Постановою головного державного виконавця ВДВС Яворівського РУЮ від 03.06.2016 ВП № 49397646 приєднано до ЗВП № 51322091.
При цьому позивачі (Адміністрація ДПС України і Санаторій "Прикордонник-Немирів" (військова частина 1487) ДПС України) не є сторонами зазначених виконавчих проваджень.
Підставою звернення Заступника військового прокурора Західного регіону України в інтересах держави в особі органів, уповноважених здійснювати функції у спірних відносинах: Адміністрації ДПС України, Санаторію "Прикордонник-Немирів" (військова частина 1487) ДПС України до місцевого господарського суду із зазначеним позовом є те, що арешт спірного нерухомого майна порушує право власності держави в особі позивачів на це майно.
За змістом статей 316, 317, 319 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.
Статтею 392 ЦК України передбачено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.
Зі наведених норм убачається, що позивачем у позові про визнання права власності є власник індивідуально визначеного майна, право якого оспорюється або не визнається іншою особою.
Рішенням Господарського суду Львівської області від 21.02.2012 у справі № 5015/3898/11, яке набрало законної сили, зокрема, визнано за державою Україна в особі Фонду державного майна України право власності на спірне нерухоме майно.
Зважаючи на положення частини 4 статті 75 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України (1798-12) ) обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 № 1062-р (1062-2016-р) спірне нерухоме майно передано до сфери управління Адміністрації ДПС України, а згодом на підставі наказу Адміністрації ДПС України спірне нерухоме майно закріплено на праві оперативного управління за Санаторієм "Прикордонник-Немирів" (військова частина 1487) ДПС України.
Особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту (частина 1 статті 59 Закону України "Про виконавче провадження").
Накладення арешту на спірне нерухоме майно свідчить про порушення речових прав позивачів на це майно, яке було передано їм державою як власником цього майна.
Отже, суди попередніх інстанцій правомірно задовольнили позовні вимоги про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту.
Мотиви прийняття або відхилення кожного аргументу, викладеного в касаційній скарзі та відзиві на касаційну скаргу
Наведені у касаційній скарзі доводи про наявність заборгованості ДП "Санаторій "Немирів" ЗАТЛОЗП "Укрпрофоздоровниця" зі сплати сум недоїмки та штрафів не спростовують висновків судів попередніх інстанцій про правомірність та обґрунтованість заявлених позовних вимог.
Наявність в особи заборгованості зі сплати податків, зборів чи інших платежів не є підставою для накладення арешту на майно, яке не належить цій особі на праві власності.
Водночас касаційна інстанція погоджується із викладеними у відзивах на касаційну скаргу доводами про відсутність у касаційній скарзі будь-яких посилання на обставини, які, на думку скаржника, не були враховані та не з'ясовані судом першої інстанції, не зазначено Городоцькою ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області норм законодавства, які, на його переконання, порушено чи неправильно застосовано судами. Також колегія суддів вважає правомірними доводи, викладені у відзивах на касаційну скаргу Заступника військового прокурора Західного регіону України, Адміністрації ДПС України, Санаторію "Прикордонник-Немирів" (військова частина 1487) ДПС України, обґрунтованість і відповідність яких чинному законодавству та фактичним обставинам справи підтверджується висновками судів попередніх інстанцій.
Висновки за результатами розгляду касаційної скарги з посиланням на норми права, якими керувався суд
Згідно зі статтею 300 ГПК України, переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, суд касаційної інстанції в межах доводів та вимог касаційної скарги та на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє правильність застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права. Суд касаційної інстанції не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати чи приймати до розгляду нові докази або додатково перевіряти докази.
Ураховуючи наведені положення законодавства та обставини, встановлені господарськими судами попередніх інстанцій, колегія суддів зазначає, що оскаржувану постанову ухвалено судом апеляційної інстанції із додержанням норм матеріального і процесуального права, тому підстав для її зміни чи скасування немає.
Судовий збір за подання касаційної скарги у порядку статті 129 ГПК України слід покласти на скаржника.
Керуючись статтями 300, 301, 308, 309, 314, 315, 317 ГПК України, Верховний Суд
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу Городоцької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління державної фіскальної служби у Львівській області залишити без задоволення.
Постанову Львівського апеляційного господарського суду від 16.04.2018 у справі № 914/2075/17 залишити без змін.
Постанова суду касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.
Головуючий суддя Ю.Я. Чумак
Судді: Т.Б. Дроботова
К.М. Пільков