ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
25 липня 2018 року
м. Київ
Справа № 910/12620/17
Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:
Вронська Г.О. - головуюча, Баранець О.М., Стратієнко Л.В.,
розглянувши у порядку письмового провадження касаційну скаргу Управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради
на постанову Київського апеляційного господарського суду
у складі колегії суддів: Скрипка І.М., Тищенко А.І., Шаптала Є.Ю.
від 21.02.2018
за позовом Управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради
до Публічного акціонерного товариства "Укрпошта"
про стягнення 93 826,95 грн.,
ІСТОРІЯ СПРАВИ
Короткий зміст позовних вимог
1. Управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради (далі - Позивач) звернулось до господарського суду з позовом про стягнення з Публічного акціонерного товариства "Укрпошта" (далі - Відповідач) заборгованості з орендної плати в сумі 93826,95 грн.
2. Позов мотивований неналежним виконанням Відповідачем своїх обов'язків зі сплати орендної плати за укладеним між сторонами договором оренди нерухомого майна (будівель, споруд, приміщень) №Ш-9792-15 від 14.09.2015 (далі - Договір).
Короткий зміст рішення суду першої інстанції та постанови суду апеляційної інстанції
3. Рішенням Господарського суду міста Києва від 21.09.2017 позов задоволено.
4. Рішення суду першої інстанції мотивовано встановленням обставин наявності спірної заборгованості Відповідача перед Позивачем відповідно до умов Договору.
5. Постановою Київського апеляційного господарського суду від 21.02.2018 рішення суду першої інстанції скасовано, у задоволенні позову відмовлено.
6. Постанова суду апеляційної інстанції мотивована тим, що Договір у частині орендної плати не відповідає вимогам Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" (540/97-ВР) , у зв'язку з чим відсутні правові підстави для стягнення з Відповідача спірної заборгованості.
Короткий зміст вимог касаційної скарги та аргументи учасників справи
7. Позивач звернувся з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову суду апеляційної інстанції та залишити в силі рішення суду першої інстанції.
8. Касаційна скарга мотивована тим, що доводи Відповідача про наявність у нього законодавчо встановленого права на оренду майна за 1 грн. на рік можуть слугувати лише підставою для внесення змін до договору, але до моменту внесення таких змін не є підставою для відмови в задоволенні позовних вимог про стягнення орендної плати, передбаченої договором.
9. Враховуючи положення пункту 2 частини 3 статті 287 Господарського процесуального кодексу України, Суд дійшов висновку про необхідність касаційного перегляду даної справи.
10. Відповідач у встановлений Судом строк відзив на касаційну скаргу не подав.
СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ
11. На підставі Договору Позивач передав Відповідачеві у строкове платне користування нерухоме майно загальною площею 203,2 м-2, що перебуває на балансі ЛКП "Збоїща-408" та знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Б. Хмельницького, 257.
12. Згідно з пунктом 5.1 Договору розмір орендної плати за об'єкт оренди визначений відповідно до чинної на час укладення Договору Методики розрахунку орендної плати за користування майном територіальної громади м. Львова, затвердженої ухвалою Львівської міської ради від 07.06.2007 №897 (зі змінами та доповненнями), та ухвали Львівської міської ради від 14.07.2015 №4966, у розмірі:
- 2874,99 грн. без ПДВ за перший місяць оренди терміном на 1 рік з дати укладення цього договору оренди до 14 вересня 2016 року включно;
- 9583,30 грн. без ПДВ - з 15 вересня 2016 року до закінчення терміну дії Договору.
13. Розмір орендної плати підлягає індексації за відповідний період (місяць, квартал, рік) (пункт 5.2 Договору).
14. Орендна плата за кожний наступний місяць визначається коригуванням орендної плати за попередній місяць щодо індексу інфляції за попередній місяць (пункт 5.3 Договору).
15. Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється у порядку, визначеному чинним законодавством України (пункт 5.4 Договору).
16. Орендну плату Відповідач зобов'язаний сплачувати не пізніше 20-го числа місяця за попередній місяць через перерахування коштів на рахунок Позивача (пункт 5.6 Договору).
17. Внаслідок неналежного виконання зобов'язань за Договором у Відповідача виникла заборгованість у розмірі 93826,95 грн. за період з вересня 2016 року по квітень 2017 року.
18. Суд апеляційної інстанції також з'ясував, що Відповідач здійснює підтримку засобів масової інформації шляхом розповсюдження періодичних друкованих видань.
ДЖЕРЕЛА ПРАВА Й АКТИ ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ
19. Цивільний кодекс України (435-15)
Стаття 11. Підстави виникнення цивільних прав та обов'язків
1. Цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.
2. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є:
1) договори та інші правочини;
4) інші юридичні факти.
3. Цивільні права та обов'язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства.
Стаття 16. Захист цивільних прав та інтересів судом
1. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.
2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:
2) визнання правочину недійсним;
5) примусове виконання обов'язку в натурі;
Стаття 202. Поняття та види правочинів
1. Правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.
2. Правочини можуть бути односторонніми та дво- чи багатосторонніми (договори).
Стаття 203. Загальні вимоги, додержання яких є необхідним для чинності правочину
1. Зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.
Стаття 204. Презумпція правомірності правочину
1. Правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.
Стаття 215. Недійсність правочину
1. Підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.
2. Недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин). У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.
У випадках, встановлених цим Кодексом, нікчемний правочин може бути визнаний судом дійсним.
3. Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).
Стаття 509. Поняття зобов'язання та підстави його виникнення
1. Зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.
Стаття 525. Недопустимість односторонньої відмови від зобов'язання
1. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.
Стаття 526. Загальні умови виконання зобов'язання
1. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.
Стаття 530. Строк (термін) виконання зобов'язання
1. Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).
Стаття 610. Порушення зобов'язання
1. Порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).
Стаття 629. Обов'язковість договору
1. Договір є обов'язковим для виконання сторонами.
Стаття 632. Ціна
1. Ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін.
У випадках, встановлених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.
2. Зміна ціни після укладення договору допускається лише у випадках і на умовах, встановлених договором або законом.
Стаття 651. Підстави для зміни або розірвання договору
1. Зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.
2. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.
Стаття 652. Зміна або розірвання договору у зв'язку з істотною зміною обставин
1. У разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання. ...
2. Якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний, а з підстав, встановлених частиною четвертою цієї статті, - змінений за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони
Стаття 759. Договір найму
1. За договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.
2. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору найму (оренди).
Стаття 762. Плата за користування майном
1. За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.
20. Закон України "Про оренду державного та комунального майна" (2269-12)
Стаття 19. Орендна плата
1. Орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності.
2. Методика розрахунку орендної плати та пропорції її розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем визначаються для об'єктів, що перебувають у державній власності, Кабінетом Міністрів України. Методика розрахунку орендної плати та пропорції її розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем визначаються органами, уповноваженими Верховною Радою Автономної Республіки Крим (для об'єктів, що належать Автономній Республіці Крим), та органами місцевого самоврядування (для об'єктів, що перебувають у комунальній власності) на тих самих методологічних засадах, як і для об'єктів, що перебувають у державній власності.
Стаття 21. Зміна розмірів орендної плати
1. Розмір орендної плати може бути змінено за погодженням сторін.
2. Розмір орендної плати може бути змінено на вимогу однієї з сторін, якщо з незалежних від них обставин істотно змінився стан об'єкта оренди, а також в інших випадках, встановлених законодавчими актами України.
21. Закон України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" (540/97-ВР)
Стаття 6. Регулювання фінансово-господарської діяльності
Державні та комунальні телерадіоорганізації, редакції державних і комунальних періодичних видань та періодичних видань, заснованих об'єднаннями громадян, державними науково-дослідними установами, навчальними закладами, трудовими і журналістськими колективами, підприємства зв'язку, що їх розповсюджують, користуються орендою та послугами поштового, телеграфного і телефонного зв'язку в порядку та за тарифами, встановленими для бюджетних організацій.
22. Закон України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" (2782-12)
Стаття 30. Розповсюджувач продукції друкованого засобу масової інформації
Суб'єкт підприємницької діяльності, який продає, надсилає за передплатою чи іншим способом розповсюджує виданий тираж періодичного і такого, що продовжується, видання, є розповсюджувачем продукції друкованого засобу масової інформації.
23. Методика розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.1995 №786 (786-95-п) (у редакції, чинній у період виникнення спірної заборгованості, далі - Методика)
10. Розмір річної орендної плати за оренду нерухомого майна бюджетними організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету, державними та комунальними телерадіоорганізаціями, редакціями державних і комунальних періодичних видань та періодичних видань, заснованих об'єднаннями громадян, державними науково-дослідними установами, навчальними закладами, трудовими і журналістськими колективами, підприємствами зв'язку, що їх розповсюджують, становить 1 гривню. Індексація річної орендної плати проводиться один раз на рік на підставі річних індексів інфляції у строки, визначені договором оренди.
ПОЗИЦІЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ
Оцінка аргументів учасників справи і висновків судів першої та апеляційної інстанції
24. Суд виходить з того, що відповідно до положень статей 509, 530, 759, 762 Цивільного кодексу України та статті 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" на підставі договору найму (оренди) в орендаря виникає обов'язок з внесення орендної плати за користування майном у розмірі, встановленому договором найму (оренди).
25. Суд погоджується з висновком суду апеляційної інстанції про наявність у Відповідача права на отримання в оренду комунального майна на тих саме умовах, що й бюджетні установи, зі сплатою 1 грн. на рік, оскільки Відповідач здійснює підтримку засобів масової інформації шляхом розповсюдження періодичних друкованих видань і його діяльність підпадає під дію Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" (2782-12) . Таке право Відповідача передбачено частиною 3 статті 6 Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів".
26. Водночас Суд вважає правильними доводи Позивача, що наявність у Відповідача законодавчо встановленого права на оренду майна за 1 грн. на рік може бути підставою для укладення договору на відповідних умовах чи внесення змін до укладеного договору, але до моменту внесення таких змін не є підставою для відмови в задоволенні позовних вимог про стягнення орендної плати, передбаченої договором.
27. Суд враховує, що згідно з положеннями 525, 526, 629 Цивільного кодексу України (435-15) договір як підстава виникнення цивільних прав та обов'язків є обов'язковим для виконання сторонами. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору, вимог цивільного законодавства та за загальним правилом не може бути змінено в односторонньому порядку, якщо інше не встановлено договором або законом.
28. Зважаючи на відсутність внесення сторонами за взаємною згодою чи в судовому порядку змін до Договору щодо розміру орендної плати, Суд вважає, що суд першої інстанції обґрунтовано задовольнив позовні вимоги про стягнення спірної заборгованості, обчисленої відповідно до умов, погоджених сторонами у Договорі.
29. Натомість суд апеляційної інстанції дійшов помилкового висновку про відсутність правових підстав для стягнення з Відповідача зазначеної заборгованості, пославшись на невідповідність Договору в частині орендної плати чинному законодавству, зокрема Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" (540/97-ВР) . На думку Суду, наведене твердження апеляційного господарського суду не відповідає вимогам статті 204 Цивільного кодексу України щодо презумпції правомірності правочину, адже судами не встановлено нікчемність Договору чи визнання його недійсним в судовому порядку.
30. Відтак суд апеляційної інстанції безпідставно відмовив у захисті прав Позивача, порушених неналежним виконанням Відповідачем своїх зобов'язань за Договором щодо своєчасного внесення орендної плати в погодженому сторонами розмірі.
Висновки за результатами розгляду касаційної скарги
31. Зважаючи на викладене, Суд дійшов висновку про задоволення касаційної скарги, скасування постанови суду апеляційної інстанції як такої, що прийнята при неправильному застосуванні норм матеріального права до встановлених судами обставин. Рішення суду першої інстанції слід залишити в силі.
Судові витрати
32. Зважаючи на задоволення касаційної скарги, понесені Позивачем у зв'язку з переглядом справи у суді касаційної інстанції судові витрати покладаються на Відповідача.
Висновки про правильне застосування норм права
33. Наявність у особи права на оренду майна за 1 грн. на рік відповідно до частини 3 статті 6 Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" може бути підставою для укладення договору на відповідних умовах чи внесення змін до укладеного договору, але до моменту внесення таких змін не є підставою для відмови в задоволенні позовних вимог про стягнення орендної плати, передбаченої договором.
Керуючись статтями 300, 301, 308, 312, 314, 315, 317 Господарського процесуального кодексу України, Суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Касаційну скаргу Управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради задовольнити.
2. Постанову Київського апеляційного господарського суду від 21.02.2018 у справі №910/12620/17 скасувати.
3. Рішення Господарського суду міста Києва від 21.09.2017 у справі №910/12620/17 залишити в силі.
4. Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Укрпошта" (01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 22, код ЄДРПОУ 21560045) на користь Управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради (79008, м. Львів, площа Галицька, 15 код ЄДРПОУ 25558625) 3200,00 (три тисячі двісті) гривень судового збору за подання касаційної скарги.
Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття та оскарженню не підлягає.
Головуюча Г. Вронська
Судді О. Баранець
Л. Стратієнко