АДМІНІСТРАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ СПЕЦІАЛЬНОГО ЗВ'ЯЗКУ ТА ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ УКРАЇНИ
НАКАЗ
14.04.2020 № 209
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
05 травня 2020 р.
за № 402/34685

Про затвердження Інструкції про організацію діяльності військовослужбовців Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, відряджених до державних органів, підприємств, установ, організацій

Відповідно до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (2232-12) , Закону України "Про Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України" (3475-15) та Положення про проходження військової служби (навчання) військовослужбовцями Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України (463/2015) , затвердженого Указом Президента України від 31 липня 2015 року № 463, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію про організацію діяльності військовослужбовців Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, відряджених до державних органів, підприємств, установ, організацій, що додається.
2. Директору Департаменту кадрової роботи та управління персоналом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на директора Департаменту кадрової роботи та управління персоналом Адміністрації Держспецзв'язку.
Голова Служби
полковник
В. Петров
ПОГОДЖЕНО:
В.о. Міністра цифрової трансформації України
О. Вискуб
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Адміністрації Державної
служби спеціального зв'язку
та захисту інформації України
14 квітня 2020 року № 209
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
05 травня 2020 р.
за № 402/34685

ІНСТРУКЦІЯ

про організацію діяльності військовослужбовців Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, відряджених до державних органів, підприємств, установ, організацій

I. Загальні положення

1. Ця інструкція визначає порядок організації діяльності військовослужбовців Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України (далі - Держспецзв'язку), відряджених до інших військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення, державних органів, підприємств, установ, організацій, а також державних та комунальних навчальних закладів (далі - державні органи, підприємства, установи і організації) для виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки.
Організація діяльності військовослужбовців Держспецзв'язку, які відряджаються до військово-цивільних адміністрацій, визначається Законом України "Про військово-цивільні адміністрації" (141-19) та іншими нормативно-правовими актами.
Правову основу відрядження військовослужбовців Держспецзв'язку до державних органів, установ і організацій становлять Конституція України (254к/96-ВР) , Закони України "Про військовий обов'язок і військову службу" (2232-12) , Закон України "Про Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України" (3475-15) , Перелік посад, що заміщуються військовослужбовцями Збройних Сил України, інших військових формувань (126/2017) , правоохоронних органів спеціального призначення у державних органах, на підприємствах, в установах, організаціях, а також державних та комунальних навчальних закладах, та граничних військових звань за цими посадами, які затверджуються Указом Президента України (далі - Перелік), Положення про проходження військової служби (навчання) військовослужбовцями Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України (463/2015) , затверджене Указом Президента України від 31 липня 2015 року № 463, ця Інструкція та інші нормативно-правові акти.
2. У цій Інструкції терміни вживаються у таких значеннях:
відряджений військовослужбовець - військовослужбовець Держспецзв'язку, який відряджається до державного органу, установи чи організації для виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки із залишенням на військовій службі в Держспецзв'язку;
посади, на які відряджаються військовослужбовці Держспецзв'язку - посади, передбачені штатними розписами державних органів, установ і організацій, які включені до Переліку (126/2017) .
3. Військовослужбовці Держспецзв'язку, які відряджаються до державних органів, підприємств, установ і організацій із залишенням на військовій службі звільняються із займаних посад у Держспецзв'язку з подальшим призначенням на посади, передбачені Переліком (126/2017) .
4. Відряджені військовослужбовці виконують у державному органі, підприємстві, установі чи організації визначені для них посадові (функціональні) обов'язки у повному обсязі.

II. Порядок відрядження до державних органів, підприємств, установ і організацій

1. Добір військовослужбовців для відрядження на посади в державних органах, підприємствах, установах і організаціях здійснюється Департаментом кадрової роботи та управління персоналом Адміністрації Держспецзв'язку (далі - ДКП Адміністрації Держспецзв'язку) у взаємодії з підрозділом Держспецзв'язку або самостійним структурним підрозділом Адміністрації Держспецзв'язку з урахуванням отриманих від керівників державних органів, установ і організацій пропозицій, а також за згодою військовослужбовця на відрядження до державного органу.
2. До державних органів, підприємств, установ і організацій можуть бути відряджені військовослужбовці, які мають практичний досвід за відповідними напрямами діяльності, відповідний освітній рівень, фахову підготовку та за своїми особистими і діловими якостями здатні ефективно виконувати завдання у сфері забезпечення безпеки держави.
3. Підрозділом Держспецзв'язку (в Адміністрації Держспецзв'язку - самостійним структурним підрозділом Адміністрації Держспецзв'язку) на підставі отриманого з державного органу, підприємства, установи чи організації листа щодо відрядження військовослужбовця на відповідну посаду готується рапорт на відрядження, який погоджується із заступником Голови Держспецзв'язку згідно з розподілом функціональних обов'язків.
Після погодження матеріали про відрядження військовослужбовця (рапорт про відрядження, особистий рапорт військовослужбовця, лист з державного органу, підприємства, установи чи організації) доповідаються Голові Держспецзв'язку або особі, яка виконує його обов'язки.
4. Матеріали про відрядження із резолюцією Голови Держспецзв'язку або особи, яка виконує його обов'язки, надсилаються до ДКП Адміністрації Держспецзв'язку для підготовки проекту наказу по особовому складу.
Наказами по особовому складу про відрядження військовослужбовці Держспецзв'язку одночасно звільняються із займаних ними штатних посад.
5. Перед виданням наказу Голови Держспецзв'язку про відрядження військовослужбовця Держспецзв'язку до державного органу, підприємства, установи й організації йому видається обхідний аркуш у порядку, встановленому Інструкцією про порядок застосування Положення про проходження військової служби (навчання) військовослужбовцями Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України (z0591-16) , затвердженої наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України від 24 березня 2016 року № 227, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 18 квітня 2016 року за № 591/28721.
До державного органу, підприємства, установи й організації направляється лист про необхідність письмового інформування Адміністрації Держспецзв'язку про призначення відряджених військовослужбовців на посади в державних органах, підприємствах, установах чи організаціях.
6. За потреби Голова Держспецзв'язку або особа, яка виконує його обов'язки, має право у будь-який час відкликати відряджених військовослужбовців із відповідних державних органів, підприємств, установ чи організацій, повідомивши про таке відкликання їх керівників.
Рішення про відкликання відряджених військовослужбовців приймається Головою Держспецзв'язку або особою, яка виконує його обов'язки.
Про прийняте рішення про відкликання відряджених військовослужбовців невідкладно повідомляється відповідний державний орган, підприємство, установа чи організація.
Для отримання витягу з наказу (копії наказу) про звільнення військовослужбовця з посади в державному органі, підприємстві, установі чи організації ДКП Адміністрації Держспецзв'язку готує за підписом Голови Держспецзв'язку або особи, яка виконує його обов'язки, відповідний запит.
7. Відрядженим військовослужбовцям строк контракту вважається продовженим на період їх відрядження.
Клопотання про залишення відряджених військовослужбовців на військовій службі понад граничний вік порушується керівником цього державного органу, установи, підприємства чи організації, а остаточне рішення приймається Головою Держспецзв'язку або особою, яка виконує його обов'язки.
Відряджені військовослужбовці, які досягли граничного віку перебування на військовій службі і стосовно яких не прийнято рішення про залишення на військовій службі понад граничний вік, завчасно відкликаються із відповідного державного органу, установи, підприємства чи організації та підлягають звільненню відповідно до законодавства. Про таке рішення повідомляються зазначені державні органи, підприємства, установи чи організації.
8. За відрядженими військовослужбовцями та членами їх сімей зберігаються всі гарантії та пільги, передбачені законодавством.
9. У разі повернення до Держспецзв'язку відрядженим військовослужбовцям, зарахованим в розпорядження відповідних начальників згідно із законодавством, з дня повернення до Держспецзв'язку (але не раніше дня, до якого вони отримали грошове забезпечення або заробітну плату за останнім місцем роботи) і до призначення на посади, зарахування на навчання у заклади вищої освіти або звільнення грошове забезпечення виплачується за посадами, які вони займали в Держспецзв'язку до відрядження.

III. Організація службової діяльності відряджених співробітників

1. Контроль за станом виконання відрядженими військовослужбовцями покладених завдань та додержанням ними вимог законодавства і актів Адміністрації Держспецзв'язку здійснюється керівниками підрозділів Держспецзв'язку (в Адміністрації Держспецзв'язку - керівниками самостійних структурних підрозділів Адміністрації Держспецзв'язку) (далі - керівники, відповідальні за безпосередню організацію діяльності відряджених військовослужбовців).
2. У разі необхідності робота відряджених військовослужбовців може здійснюватись на плановій основі на підставі річних планів, які затверджуються керівниками, відповідальними за безпосередню організацію діяльності відряджених військовослужбовців.
Копії планів зберігаються в підрозділах Держспецзв'язку (в Адміністрації Держспецзв'язку - самостійних структурних підрозділах Адміністрації Держспецзв'язку) для здійснення заходів контролю за організацією, станом та результатами службової діяльності.
З урахуванням змін в обстановці, рішень керівництва Держспецзв'язку, а також вказівок та рекомендацій керівників, відповідальних за безпосередню організацію діяльності відряджених військовослужбовців, до планів роботи відряджених військовослужбовців можуть вноситись відповідні зміни.
3. Про результати виконання передбачених річними планами роботи заходів відряджені військовослужбовці готують письмові звіти, які доповідаються керівникам, відповідальним за безпосередню організацію діяльності відряджених співробітників.
4. Керівники, відповідальні за безпосередню організацію діяльності відряджених військовослужбовців, щорічно забезпечують підготовку аналітичних довідок, у яких оцінюється повнота та якість виконання відрядженим військовослужбовцем запланованих заходів, визначаються нові завдання, пропозиції щодо внесення змін до плану роботи, зазначаються управлінські заходи, які необхідно вжити з метою підвищення ефективності службової діяльності відряджених військовослужбовців, або обґрунтовується необхідність внесення Голові Держспецзв'язку пропозиції щодо відкликання відрядженого військовослужбовця з державного органу, підприємства, установи чи організації.
5. З метою з'ясування відомостей про своєчасність, ефективність та повноту виконання відрядженими військовослужбовцями поставлених завдань керівники, відповідальні за безпосередню організацію діяльності відряджених співробітників, можуть проводити їх заслуховування.
6. ДКП Адміністрації Держспецзв'язку веде облік та узагальнення відомостей про відряджених військовослужбовців.
7. Відряджені військовослужбовці атестуванню та щорічному оцінюванню не підлягають.
8. До особової справи відрядженого військовослужбовця долучаються:
матеріали про відрядження військовослужбовця Держспецзв'язку до державного органу, підприємства, установи чи організації;
документи державного органу, установи чи організації про призначення відрядженого військовослужбовця, а також про його звільнення з державного органу, підприємства, установи чи організації;
документи про відкликання відрядженого військовослужбовця з державного органу, підприємства, установи чи організації.
Директор Департаменту
кадрової роботи
та управління персоналом
Адміністрації Держспецзв'язку
полковник
Ю. Печенюк