НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ
ПОСТАНОВА
17.06.2020 № 1118

Про затвердження Змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 24 березня 2016 року № 364

Відповідно до законів України "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг" (1540-19) , "Про державне регулювання у сфері комунальних послуг" (2479-17) Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, ПОСТАНОВЛЯЄ:
1. Затвердити Зміни до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 24 березня 2016 року № 364 (z0643-16) "Про затвердження Процедури встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення", зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27 квітня 2016 року за № 643/28773, що додаються.
2. Ця постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її оприлюднення на офіційному веб-сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.
Голова НКРЕКП
В. Тарасюк
ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Національної
комісії, що здійснює державне
регулювання у сферах
енергетики та комунальних
послуг
17.06.2020 № 1118

ЗМІНИ

до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 24 березня 2016 року № 364 "Про затвердження Процедури встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення"

І. У постанові (z0643-16) :
1. Назву (z0643-16) після слова "та" доповнити словом "централізоване".
2. Пункт 1 після слова "та" доповнити словом "централізоване".
ІІ. У Процедурі встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення (z0643-16) :
1. Назву (z0643-16) після слова "та" доповнити словом "централізоване".
2. Пункт 1.5 розділу І викласти в такій редакції:
"1.5. У розрахунках тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення не враховуються витрати на провадження інших неліцензованих видів діяльності.".
3. У пункті 2.2 розділу ІІ:
1) абзаци третій та четвертий підпункту 3 викласти в такій редакції:
"форми державного статистичного спостереження № 1-підприємництво (річна) "Структурне обстеження підприємства" та № 2-підприємництво (річна) "Структурне обстеження підприємства", затверджені наказом Державної служби статистики України від 26 липня 2018 року № 160 (v0160832-18) ;
форму державного статистичного спостереження № 2-ОЗ ІНВ (річна) (v0205832-19) "Звіт про наявність і рух необоротних активів, амортизацію та капітальні інвестиції", затверджену наказом Державної служби статистики України від 10 червня 2019 року № 205;";
2) доповнити новим підпунктом такого змісту:
"9) звернення щодо погодження НКРЕКП запозичень (кредитів, позик), а також енергосервісних договорів для здійснення комплексу енергозберігаючих (енергоефективних) та інших заходів.".
4. Пункт 3.3 розділу ІІІ викласти в такій редакції:
"3.3. У разі відповідності заяви та доданих до неї документів вимогам, встановленим у розділі ІІ цієї Процедури, НКРЕКП розглядає їх з метою подальшого прийняття рішення про встановлення тарифів.".
5. Пункт 4.2 розділу ІV викласти в такій редакції:
"4.2. Зміна тарифів може проводитись за обставин, що впливають або можуть вплинути на результати діяльності ліцензіата в період регулювання, а саме у випадках:
1) зміни обсягів послуг з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення, урахованих при встановленні діючих тарифів;
2) зміни в установленому порядку інвестиційної програми ліцензіата;
3) зміни протягом строку дії тарифів обсягу окремих складових структури тарифів з причин, які не залежать від ліцензіата, а саме збільшення або зменшення мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, податків, зборів, платежів, підвищення або зниження цін (тарифів) на реагенти, паливно-енергетичні ресурси, придбання води в інших суб’єктів господарювання та/або очищення власних стічних вод іншими суб’єктами господарювання, курсу валют за наявності зобов’язань по запозиченнях (кредитах, позиках) міжнародних фінансових організацій;
4) невиконання ліцензіатом інвестиційної програми, яка була врахована в чинних тарифах, що є підставою для вилучення зі структури тарифів невикористаних коштів, які були передбачені на реалізацію інвестиційної програми, або врахування цих коштів як джерела фінансування інвестиційної програми на планований період;
5) недотримання ліцензіатом структури витрат згідно зі статтями, затвердженими в тарифах на централізоване водопостачання та/або централізоване водовідведення, а також використання коштів, отриманих за рахунок діяльності з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення, не за цільовим призначенням;
6) наявності в діяльності з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення перехресного субсидіювання між нею та іншими видами господарської діяльності ліцензіата.".
6. Розділ V викласти в такій редакції:
"V. Порядок оприлюднення та проведення відкритих обговорень (слухань) щодо інформації про тарифи, їх складові, зміну тарифів
5.1. Постанова НКРЕКП щодо встановлених тарифів доводиться до відома споживачів згідно з вимогами законів України "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг" (1540-19) , "Про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення" (887-19) .
5.2. Постанови НКРЕКП про встановлення тарифів набирають чинності з дня, наступного за днем їх оприлюднення на офіційному веб-сайті НКРЕКП, якщо більш пізній строк набрання чинності не встановлено самою постановою, але не раніше дня оприлюднення постанови.
Постанови НКРЕКП про встановлення тарифів оприлюднюються не пізніше п’яти робочих днів з дня їх прийняття.
Заявник забезпечує інформування споживачів про зміну тарифів з посиланням на відповідну постанову НКРЕКП у строк, що не перевищує 15 днів з дати введення їх у дію.
5.3. Відкриті обговорення (слухання) щодо необхідності встановлення тарифів та відповідних проектів постанов НКРЕКП проводяться відповідно до статті 16 Закону України "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг" (1540-19) та розділу 2 Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 30 червня 2017 року № 866 (v0866874-17) .".
7. У тексті Процедури (z0643-16) :
слова "централізоване водопостачання та водовідведення" у всіх відмінках замінити словами "централізоване водопостачання та централізоване водовідведення" у відповідних відмінках;
слова та знак "централізоване водопостачання та/або водовідведення" у всіх відмінках замінити словами та знаком "централізоване водопостачання та/або централізоване водовідведення" у відповідних відмінках.
8. Додаток 3 до Процедури викласти в новій редакції, що додається.
Директор Департаменту
із регулювання відносин
у сфері централізованого
водопостачання
та водовідведення
А. Чумак
Додаток 3
до Процедури встановлення тарифів
на централізоване водопостачання
та централізоване водовідведення
(пункт 2.2)
(у редакції постанови НКРЕКП
17.06.2020 № 1118)

РІЧНИЙ ПЛАН

ліцензованої діяльності з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення

( Див. текст (v1118874-20F49) )