ОДНАКОВИЙ РЕЖИМ НЕ ПОВИНЕН СТАВАТИ ДИСКРИМІНАЦІЄЮ


Чи правомірною є відмова митних органів прийняти у спільного пілприємства-платника ПДВ для сплати нього податку податкового векселя за рахунок суми, шо підлягає відшкодуванню із бюджету? Наскільки правильним є посилання на Закон "Про внесення змін до деяких законів України з метою усунення випадків ухилення окремих підприємств, створених за участю іноземних Інвесторів, від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)"для обгрунтування зазначеної дії?


1. Відповідно до Порядку випуску, обігу та погашення векселів, які видаються на суму податку на додану вартість при ввезенні (пересиланні) товарів на митну територію України затвердженого постановою Кабінету Міністрів № 1104 від 01.10.1997 року (далі — Порядок) податковий вексель може бути видано, особою, яка відповідає всім наведеним вимогам: 1) платником ПДВ відповідно до вимог статті 2 Закону; 2) зареєстрованою як платник ПДВ згідно із ст. 9 Закону та внесеною до реєстру платників ПДВ; 3) з індивідуальним податковим номером, присвоєним як платнику ПДВ; 4) із правом на-відшкодування ПДВ з бюджету за результатами попереднього звітного періоду, якщо така заборгованість на день видачі податкового векселя не погашена; 5) яка здійснює ввезення товарів за прямими договорами для власних виробничих потреб (п. 4 Порядку). Останніми двома пунктами перелік вимог було поповнено постановою Кабміну № 21 від 10.01.2002 року "Про заходи **щодо забезпечення виконання Державного' бюджоту- Укра— їни у І кварталі 2002 року".

Особи, які не відповідають хоча б одній з вимог такого переліку, сплачують ПДВ при ввезенні (пересиланні) товарів на митну територію України без видачі податкового векселя. При митному оформленні товару сума податкового зобов'язання за однією вантажною митною декларацією не може бути частково оплачена векселем, а частково коштами. Вексель видається на повну суму податкового зобов'язання, нарахованого за вантажною митною декларацією, і окремо для кожної із них (п.7 Порядку). Таким чином, якщо суб'єкт господарювання відповідає вимогам, передбаченим Порядком, підстав для відмови у прийнятті податкових векселів немає.

2. Дійсно, Законом "Про внесення змін до деяких законів України з метою усунення випадків ухилення окремих підприємств, створених за участю іноземних інвесторів, від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)" від 20.12.2001 року було змінено п.7.2.4. Закону "Про податок на додану вартість". Згідно з доданим текстом "суб'єкти підприємницької діяльності, які перейшли на спрощену систему оподаткування, що не передбачає сплати податку або передбачає його сплату в іншому, ніж визначено цим Законом, порядку, втрачають право на нарахування податку, податковий кредит та складання податкової накладної, а також на отримання відшкодування за податковий період, в якому відбувся такий перехід. Це правило поширюється також на підприємства з іноземними інвестиціями, звільнені від сплати податку".

І, як впливає із змісту цих змін, вони стосуються усіх підприємшв-спрощенців незалежно від країни походження інвестицій.,

А підприємства (у тому числі, із іноземними інвестиціями), які залишаються платниками податку, продовжують керуватися Законом "Про податок на додану вартість", зокрема, п. 7.7.3; п. 8.7. Так, з моменту набрання чинності цим Законом, при ввезенні (пересиланні) товарів на митну територію України, платники податку можуть за власним бажанням надавати органам митного контролю простий вексель на суму податкового зобов'язання. Також за бажанням платника податку сума бюджетного відшкодування може бути повністю або частково зарахована в рахунок платежів з цього податку.

Не суперечить сказаному позиція Державної митної служби, викладена у листі № 11/3-15-1522 від 19.02.2002 року, де зазначено, що зміни, внесені Законом від 20.12.2001 року, не стосуються тих положень Закону "Про податок на додану вартість", якими визначено операції, що не є об'єктом оподаткування ПДВ (відповідно до ст.3 Закону).

Додатково у листі Державної митної служби № 11/3-15-604-ЕП від 22.01.2002 року зазначено, шо митний орган, у якому було здійснено митне оформлення товарів зі сплатою ПДВ шляхом надання податкового векселя, має вести облік таких операцій з усіх суб'єкті! ЗЕД із списанням сум податку по кожній вантажній митній декларації. 1 лише у випадку перевищення сум Щ за податковими векселями над сумами заборгованост вказаний податок сплачується грошовими коштами.

Таким чином, для підпри ємств з іноземними інвестиція ми встановлено режим госпо дарювання, у тому числі щодо оподаткування податком на додану вартість, аналогічний для статусу та операцій вітизняних підприємств.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України"