ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
02 травня 2018 року
м. Київ
Справа № 910/5946/17
Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:
Берднік І.С. - головуючого, Міщенка І.С., Сухового В.Г.,
за участю секретаря судового засідання - Корнієнко О.В.,
за участю представників:
Київської міської ради - Власенко І.І.,
Товариства з обмеженою відповідальністю "Київ-Карпати" - Гриньковського С.П., Дмитрика М.В., Кальки Д.О.,
Генеральної прокуратури України - Клюге Л.М.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Київ-Карпати"
на постанову Київського апеляційного господарського суду від 13.12.2017 (головуючий - Куксов В.В., судді: Іоннікова І.А., Тищенко А.І.)
та рішення Господарського суду міста Києва від 17.10.2017 (суддя Отрош І.М.)
у справі за позовом Заступника прокурора міста Києва в інтересах держави в особі Київської міської ради
до Товариства з обмеженою відповідальністю "Київ-Карпати"
про зобов'язання повернути земельні ділянки,
ВСТАНОВИВ:
11.04.2017 Заступник прокурора міста Києва в інтересах держави в особі Київської міської ради звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Київ-Карпати" (далі - ТОВ "Київ-Карпати") про зобов'язання повернути земельні ділянки (облікові коди 66:455:0001 та 66:455:0020) загальною площею 0,42 га на Броварському проспекті у Дніпровському районі міста Києва, привівши їх у придатний для використання стан шляхом звільнення від будівель і споруд.
Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачем для експлуатації закладу громадського харчування "Погремушка" використовуються земельні ділянки на Броварському проспекті у Дніпровському районі міста Києва площею 956,98 кв.м. (обліковий код 66:455:0001) та площею 3 641,44 кв.м (обліковий код 66:455:0020), які на підставі планово-картографічних матеріалів лісовпорядкування відносяться до Дніпровського лісництва КП "Дарницьке лісопаркове господарство", однак будь-яких рішень про передачу вказаних земельних ділянок ТОВ "Київ-Карпати" Київська міська рада не приймала, а у міському земельному кадастрі відсутня інформація щодо державної реєстрації цих земельних ділянок.
Рішенням Господарського суду міста Києва від 17.10.2017 позов задоволено повністю. Зобов'язано ТОВ "Київ-Карпати" повернути Київській міській раді земельні ділянки (облікові коди 66:455:0001 та 66:455:0020) загальною площею 0,42 га на Броварському проспекті у Дніпровському районі міста Києва, привівши їх у придатний для використання стан шляхом звільнення від будівель і споруд.
Рішення суду мотивовано тим, що відповідач використовує земельні ділянки без правовстановлюючих документів, а тому вони відповідно до ст. 212 Земельного кодексу підлягають поверненню власнику - Київській міській раді. При цьому, встановивши, що на спірних земельних ділянках знаходиться нерухоме майно, право власності на яке зареєстровано за відповідачем на підставі відповідного рішення суду у справі №36/351, місцевий суд у даній справі дійшов висновку про те, що факт визнання права власності на вказане нерухоме майно у справі №36/351 не змінює правового статусу такого нерухомого майна як збудованого самочинно, а лише підтверджує право власності відповідача на таке майно.
Постановою Київського апеляційного господарського суду від 13.12.2017 рішення Господарського суду міста Києва від 17.10.2017 залишено без змін.
Суд апеляційної інстанції погодився з мотивами, викладеними в рішенні місцевого суду. А також, розглянувши заяву позивача про застосування позовної давності, дійшов висновку про відсутність підстав для її задоволення.
Не погоджуючись з висновками судів попередніх інстанцій, 16.02.2018 ТОВ "Київ-Карпати" звернулось з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, просить постанову Київського апеляційного господарського суду від 13.12.2017 та рішення Господарського суду міста Києва від 17.10.2017 скасувати, а справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
В обґрунтування вимог касаційної скарги ТОВ "Київ-Карпати" посилається, зокрема, на те, що Господарський суд міста Києва у справі № 4/651 вже вирішив спір між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав.
Заступником прокурора міста Києва подано відзив на касаційну скаргу, у якому він просить рішення та постанову судів попередніх інстанцій залишити без змін, а касаційну скаргу - без задоволення.
Заслухавши доповідь судді-доповідача, дослідивши наведені у касаційній скарзі доводи, перевіривши матеріали справи, Верховний Суд вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Зі змісту ст. 84 ГПК України (в редакції, чинній до 15.12.2017) випливає, що рішення з господарського спору повинно прийматись у цілковитій відповідності з нормами матеріального і процесуального права та фактичними обставинами справи, з достовірністю встановленими господарським судом, тобто з'ясованими шляхом дослідження та оцінки судом належних і допустимих доказів у конкретній справі.
Рішення господарського суду має ґрунтуватись на повному з'ясуванні, зокрема, такого: чи мали місце обставини, на які посилаються особи, що беруть участь у процесі, та якими доказами вони підтверджуються; чи не виявлено у процесі розгляду справи інших фактичних обставин, що мають суттєве значення для правильного вирішення спору, і доказів на підтвердження цих обставин.
Судами попередніх інстанцій встановлено, що предметом даного позову є вимоги Заступника прокурора міста Києва в інтересах держави в особі Київської міської ради до ТОВ "Київ-Карпати" про зобов'язання повернути земельні ділянки (облікові коди 66:455:0001 та 66:455:0020) загальною площею 0,42 га на Броварському проспекті у Дніпровському районі міста Києва, привівши її у придатний для використання стан шляхом звільнення від будівель і споруд.
Підставою позову є самовільне зайняття спірної земельної ділянки відповідачем.
Розглянувши заявлені позовні вимоги, суди не врахували, що Господарським судом міста Києва у 2014 у справі № 4/651 було вирішено спір за позовом Заступника прокурора міста Києва в інтересах держави в особі Київської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "Київ-Карпати" про зобов'язання повернути ці ж самі земельні ділянки, не застосували приписи ст. 35 ГПК України в редакції, чинній до 15.12.2017, та жодним чином не спростували доводи відповідача про те, що спір, який є предметом розгляду у даній справі, у 2014 році було вирішено господарським судом.
Разом з тим, у даній справі судами попередніх інстанцій було встановлено, що відповідно до акту обстеження земельної ділянки № 17-0163-04 від 06.02.2017, згідно з даними міського земельного кадастру земельна ділянка площею 956,98 кв.м. просп. Броварський (обліковий код 66:455:0001) на підставі технічного звіту по встановленню зовнішніх меж земельної ділянки обліковується за МП "Київ-Карпати"; земельна ділянка площею 3641,44 кв.м. просп. Броварський (обліковий код 66:455:0020) на підставі технічного звіту по встановленню зовнішніх меж земельної ділянки обліковується за КП "Дарницьке лісопаркове господарство"; обидві земельні ділянки на підставі планово-картографічних матеріалів лісовпорядкування відносяться до Дніпровського лісництва КП "Дарницьке лісопаркове господарство".
В акті обстеження земельної ділянки № 17-0163-04 від 06.02.2017 також зазначено, що спеціалістами Департаменту земельних ресурсів проведено обстеження спірних земельних ділянок, та встановлено, що на них розміщено та експлуатується заклад громадського харчування "Погремушка", який, зі слів працівників закладу, експлуатує ТОВ "Київ-Карпати", однак підтверджуючих документів не надано; на земельних ділянках розміщені цегляні та дерев'яні споруди, земельні ділянки не огороджені; виявлені порушення ст. 126 Земельного кодексу України.
Будь-яких рішень про передачу спірних земельних ділянок Київської міською радою не приймалось.
Рішенням Господарського суду міста Києва від 01.10.2004 у справі №36/351 за позовом Малого підприємства "Київ-Карпати" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Магазин "Десна" про визнання права власності, позов Малого підприємства "Київ-Карпати" задоволено, визнано право власності Малого підприємства "Київ-Карпати" на наступні об'єкти нерухомого майна, які розташовані в м. Києві, Броварський проспект, 32-А (біля КПП ДАІ "Биківня"): павільйон кафе площею 172,9 кв.м, виробничу будівлю площею 9,26 кв.м, виробничу будівлю площею 14,94 кв.м, виробничу будівлю площею 11,25 кв.м, виробничу будівлю площею 34,41 кв.м, виробничу будівлю площею 12,12 кв.м, виробничу будівлю площею 5,86 кв.м, виробничу будівлю площею 8,20 кв.м, павільйон під шашличну площею 20,4 кв.м, павільйон під мангал площею 19,8 кв.м.
26.06.2014 державним реєстратором Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у м. Києві Радченко А.Л. внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запис про право власності №6228109: об'єкт нерухомого майна: комплекс будівель за адресою м. Київ, проспект Броварський, 32-А; власник - Товариство з обмеженою відповідальністю "Київ-Карпати"; підстава виникнення права власності: рішення Господарського суду міста Києва від 01.10.2004 №36/351. Наведене підтверджується Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна від 15.02.2017 №80391591.
Відповідно до ст. 120 ЗК України (в редакції, чинній станом на час визнання права власності на нерухоме майно за рішенням суду) при переході права власності на будівлю і споруду право власності на земельну ділянку або її частину може переходити на підставі цивільно-правових угод, а право користування - на підставі договору оренди.
Відповідно до ст. 377 ЦК України (в редакції, чинній станом на час визнання права власності на нерухоме майно за рішенням суду) до особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором. Якщо договором про відчуження житлового будинку, будівлі або споруди розмір земельної ділянки не визначений, до набувача переходить право власності на ту частину земельної ділянки, яка зайнята житловим будинком, будівлею або спорудою, та на частину земельної ділянки, яка є необхідною для їх обслуговування. Якщо житловий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, наданій у користування, то у разі їх відчуження до набувача переходить право користування тією частиною земельної ділянки, на якій вони розміщені, та частиною ділянки, яка необхідна для їх обслуговування.
В матеріалах справи наявний лист Головного управління Держгеокадастру в м. Києві № 19-26-7777.3-8503/2-16 від 22.06.2016, відповідно до якого на розгляді в Головному управлінні Держгеокадастру в м. Києві перебуває проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки ТОВ "Київ-Карпати" по проспекту Броварському, 32-Б в м. Києві.
Судами попередніх інстанцій не було надано оцінки всім наявним в матеріалах справи доказам та наведеним обставинам, не було враховано правової позиції, викладеної в постанові Верховного Суду України від 06.12.2010 у справі № 3-51г10, щодо наявності чи відсутності ознак самовільного зайняття спірної земельної ділянки в діях власника будівлі, який правомірно придбав нерухоме майно, ініціював одержання земельної ділянки, на якій воно розташоване, у користування, проте орган місцевого самоврядування рішення у встановлені законом строки не прийняв.
Враховуючи наведене рішення та постанова судів попередніх інстанцій підлягають скасуванню, а справа - направленню на новий розгляд до суду першої інстанції.
Оскільки дана справа передається на новий розгляд до суду першої інстанції, то розподіл судових витрат не здійснюється.
Керуючись ст.ст. 300, 301, 308, 310, 314, 315, 317 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Київ-Карпати" задовольнити.
2. Постанову Київського апеляційного господарського суду від 13.12.2017 та рішення Господарського суду міста Києва від 17.10.2017 у справі №910/5946/17 скасувати.
3. Справу №910/5946/17 передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття та оскарженню не підлягає.
Головуючий суддя І.С. Берднік
Судді І.С. Міщенко
В.Г. Суховий