ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
16.07.2020 N 2917/ІПК/99-00-05-05-02-06
Державна податкова служба України розглянула звернення щодо оподаткування податком на прибуток підприємств операцій з корпоративними правами та неборговими цінними паперами, емітента яких визнано банкрутом або припинено як юридичну особу у зв'язку з його ліквідацією, та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.
У розглянутому зверненні поставлено питання необхідності коригування фінансового результату до оподаткування платника податку на прибуток підприємств (далі - платник) при визначенні об'єкта оподаткування цим податком у таких випадках:
у власності платника перебувають корпоративні права щодо господарського товариства, яке визнано банкрутом або припинено як юридичну особу у зв'язку з ліквідацією такого господарського товариства;
пайові (неброгові) цінні папери, придбані платником на первинному та/або вторинному ринку цінних паперів у минулих податкових (звітних) періодах, було списано з рахунку в цінних паперах такого платника в депозитарній установі за рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, що пов'язано з банкрутством або припиненням емітента таких пайових (неборгових) цінних паперів у зв'язку з його ліквідацією.
Згідно з пп. "д" пп. 14.1.11 п. 14.1 ст. 14 Кодексу (2755-17) до однієї з ознак, за якою заборгованість визнається безнадійною, віднесено таку як актив у вигляді корпоративних прав або не боргових цінних паперів, емітента яких визнано банкрутом або припинено як юридичну особу у зв'язку з його ліквідацією.
Відповідно до пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Кодексу (2755-17) об'єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень Кодексу.
При врегулюванні сумнівних боргів пунктом 139.2 ст. 139 Кодексу (2755-17) встановлено різниці, що виникають при формуванні, зокрема, резерву сумнівних боргів.
Так, згідно з пп. 139.2.1 п. 139.2 ст. 139 Кодексу (2755-17) фінансовий результат до оподаткування збільшується:
на суму витрат на формування резерву сумнівних боргів або резерв очікуваних кредитних збитків (зменшення корисності активів) відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;
на суму витрат від списання дебіторської заборгованості понад суму резерву сумнівних боргів або понад резерв очікуваних кредитних збитків (зменшення корисності активів).
Відповідно до пп. 139.2.2 п. 139.2 ст. 139 Кодексу (2755-17) фінансовий результат до оподаткування зменшується:
на суму коригування (зменшення) резерву сумнівних боргів або резерв очікуваних кредитних збитків (зменшення корисності активів), на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;
на суму списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного резерву сумнівних боргів або резерв очікуваних кредитних збитків (зменшення корисності активів), що відповідає ознакам, визначеним пп. 14.1.11 п. 14.1 ст. 14 Кодексу (2755-17) .
Отже, якщо у власності платника перебувають корпоративні права щодо господарського товариства, яке визнано банкрутом або припинено як юридичну особу у зв'язку з ліквідацією такого господарського товариства, та придбані неборгові цінні папери, які списано з рахунку в цінних паперах платника в депозитарній установі за рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, що пов'язано з банкрутством або припиненням емітента таких неборгових цінних паперів у зв'язку з його ліквідацією, то активи у вигляді таких корпоративних прав та неборгових цінних паперів визнаються безнадійною заборгованістю згідно з пп. "д" пп. 14.1.11 п. 14.1 ст. 14 Кодексу (2755-17) .
Платник відповідно до абз. третього пп. 139.2.2 п. 139.2 ст. 139 Кодексу (2755-17) зменшує фінансовий результат до оподаткування на суму списаної дебіторської заборгованості щодо вартості корпоративних прав у господарському товаристві, яке визнано банкрутом або припинено як юридичну особу у зв'язку з ліквідацією такого господарського товариства, та неборгових цінних паперів, списаних з рахунку в цінних паперах платника в депозитарній установі за рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, що пов'язано з банкрутством або припиненням емітента таких неборгових цінних паперів у зв'язку з його ліквідацією.
При цьому, якщо сума витрат від списання дебіторської заборгованості перевищує суму резерву сумнівних боргів, то на суму такого перевищення платник збільшує фінансовий результат до оподаткування відповідно до абз. третього пп. 139.2.1 п. 139.2 ст. 139 Кодексу (2755-17) .
Згідно з п. 52.2 ст. 52 Кодексу (2755-17) індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.