МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
СЛУЖБА БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
01.07.2020 № 498/182
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
14 липня 2020 р.
за № 658/34941

Про затвердження Положення про Книгу пам'яті працівників органів системи Міністерства внутрішніх справ України та співробітників Служби безпеки України, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки

Відповідно до пункту 5 Плану заходів з увічнення пам'яті захисників України на період до 2020 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2015 року № 998-р (998-2015-р) "Про заходи з увічнення пам'яті захисників України на період до 2020 року", з метою вшанування пам'яті працівників органів внутрішніх справ, державних службовців і працівників структурних підрозділів апарату Міністерства внутрішніх справ України, закладів, установ та підприємств, що належать до сфери управління МВС, поліцейських, державних службовців та працівників Національної поліції України, осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, державних службовців і працівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців, державних службовців і працівників Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України та співробітників Служби безпеки України НАКАЗУЄМО:
1. Затвердити Положення про Книгу пам'яті працівників органів системи Міністерства внутрішніх справ України та співробітників Служби безпеки України, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки, що додається.
2. Департаменту персоналу Міністерства внутрішніх справ України (Доскевич Г.О.) забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Міністр
внутрішніх справ України
А. Аваков
Голова
Служби безпеки України
І. Баканов
ПОГОДЖЕНО:
Голова Національної поліції України
Голова Державної прикордонної
служби України
Міністр оборони України
Голова Державної служби України
з надзвичайних ситуацій
І. Клименко
С. Дейнеко
А. Таран
М. Чечоткін
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
внутрішніх справ України,
Служби безпеки України
01 липня 2020 року № 498/182
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
14 липня 2020 р.
за № 658/34941

ПОЛОЖЕННЯ

про Книгу пам'яті працівників органів системи Міністерства внутрішніх справ України та співробітників Служби безпеки України, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки

1. Книга пам'яті працівників органів системи Міністерства внутрішніх справ України та співробітників Служби безпеки України, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки (далі - Книга пам'яті) видається в Міністерстві внутрішніх справ України з метою увічнення пам'яті працівників органів внутрішніх справ, державних службовців і працівників структурних підрозділів апарату Міністерства внутрішніх справ України, закладів, установ та підприємств, що належать до сфери управління МВС, поліцейських, державних службовців та працівників Національної поліції України, осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, державних службовців і працівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців, державних службовців і працівників Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України та співробітників Служби безпеки України (далі - захисники України), які загинули в боротьбі за свободу, незалежність і територіальну цілісність України та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки.
2. Книга пам'яті як символ честі і гідності виготовляється в одному примірнику відповідно до Опису Книги пам'яті працівників органів системи Міністерства внутрішніх справ України та співробітників Служби безпеки України, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки (додаток 1), і є відкритим книжковим виданням. Унесення до Книги пам'яті відомостей про захисників України, які загинули в боротьбі за свободу, незалежність і територіальну цілісність України та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки, є публічним визнанням їх подвигів.
3. Книга пам'яті оновлюється та доповнюється за потреби один раз на рік, до Дня пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, установленого Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621/2019 (621/2019) "Про День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України".
4. До Книги пам'яті вносяться прізвище, ім'я, по батькові, військове (спеціальне) звання захисників України (за наявності), які загинули в боротьбі за свободу, незалежність і територіальну цілісність України та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки, а також найменування органів, підрозділів (частин, установ), у яких вони проходили службу (працювали), дата їх загибелі та емблеми центральних органів виконавчої влади або військових формувань, у яких вони проходили службу (працювали).
5. До Книги пам'яті вносяться відомості про захисників України, які загинули в боротьбі за свободу, незалежність і територіальну цілісність України та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки внаслідок безпосереднього зіткнення з противником (уражені зброєю противника), поранення, контузії, каліцтва або захворювання, пов'язаних з виконанням службових обов'язків у районі бойових дій, у тому числі, які померли, перебуваючи в полоні або заручниках.
6. Унесення до Книги пам'яті відомостей про захисників України, які загинули в боротьбі за свободу, незалежність і територіальну цілісність України та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки, здійснюється на підставі Клопотання щодо внесення відомостей до Книги пам'яті працівників органів системи Міністерства внутрішніх справ України та співробітників Служби безпеки України, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки (додаток 2), які щороку (за наявності захисників України, які загинули в боротьбі за свободу, незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки), до 10 червня, подаються структурними підрозділами апарату Міністерства внутрішніх справ України, закладами, установами та підприємствами, що належать до сфери управління МВС, Національною гвардією України, Національною поліцією України, Державною службою України з надзвичайних ситуацій, Державною прикордонною службою України та Службою безпеки України до служби управління персоналом Міністерства внутрішніх справ України.
7. Книга пам'яті, за згодою Міністерства оборони України, виставляється для загального доступу та зберігається в Меморіальному комплексі, розташованому на території Міністерства оборони України (проспект Повітрофлотський, 6, м. Київ).
8. Покриття витрат на видання Книги пам'яті здійснюється за рахунок кошторису Міністерства внутрішніх справ України на поточний рік.
Директор Департаменту
персоналу Міністерства
внутрішніх справ України
Г. Доскевич
Начальник Управління
роботи з особовим складом
Служби безпеки України
І. Фараджев
Додаток 1
до Положення про Книгу пам'яті
працівників органів системи
Міністерства внутрішніх
справ України та співробітників
Служби безпеки України,
які загинули за свободу,
незалежність і територіальну
цілісність України та під час
проведення міжнародних операцій
з підтримання миру та безпеки
(пункт 2)

ОПИС

Книги пам'яті працівників органів системи Міністерства внутрішніх справ України та співробітників Служби безпеки України, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки

Книга пам'яті працівників органів системи Міністерства внутрішніх справ України та співробітників Служби безпеки України, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки (далі - Книга пам'яті) має розмір 300 мм х 420 мм.
Палітурка Книги пам'яті чорного кольору. Кутки палітурки оздоблені декоративними металевими куточками золотистого кольору.
На палітурці зображено Державний Прапор України; емблеми Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Національної поліції України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій; нанесено напис жовтого кольору у два рядки: "КНИГА ПАМ'ЯТІ" та напис чорного кольору на жовтому фоні у вісім рядків "працівників органів системи Міністерства внутрішніх справ України а співробітників Служби безпеки України, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки".
На корінець Книги пам'яті нанесено напис жовтого кольору на чорному фоні в один рядок: "КНИГА ПАМ'ЯТІ" та напис чорного кольору на жовтому фоні в чотири рядки: "працівників органів системи Міністерства внутрішніх справ України та співробітників Служби безпеки України, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки" (написи нанесено у вигляді палаючої свічки).
Книга пам'яті побудована як календар: один день - один розворот. За неможливості розмістити відомості щодо захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки, на одному розвороті, один день може займати декілька розворотів.
Кріплення блоку Книги пам'яті виконано декоративними металевими скобами золотистого кольору.
Директор Департаменту
персоналу Міністерства
внутрішніх справ України
Г. Доскевич
Начальник Управління
роботи з особовим складом
Служби безпеки України
І. Фараджев
Додаток 2
до Положення про Книгу пам'яті
працівників органів системи
Міністерства внутрішніх
справ України та співробітників
Служби безпеки України,
які загинули за свободу,
незалежність і територіальну
цілісність України та під час
проведення міжнародних операцій
з підтримання миру та безпеки
(пункт 6)

КЛОПОТАННЯ

щодо внесення відомостей до Книги пам'яті працівників органів системи Міністерства внутрішніх справ України та співробітників Служби безпеки України, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки

( Див. текст (z0658-20F40) )