ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
20.08.2020 N 3485/ІПК/99-00-05-05-02-06
Державна податкова служба України розглянула звернення щодо звільнення від оподаткування податком на прибуток підприємств доходів від діяльності інституту спільного інвестування та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.
Відповідно до наданої у зверненні інформації, товариство - компанія з управління активами (далі - КУА), що діє в інтересах венчурного недиверсифікованого пайового інвестиційного фонду (далі - ВІФ), придбало у осіб - резидентів України права вимоги до третіх осіб на підставі договорів про відступлення права вимоги щодо сплати грошових коштів за зобов'язаннями, строк виконання яких вже настав. Тобто ВІФ набув право вимоги до юридичних осіб - резидентів України, і відповідно набув статусу кредитора цих осіб. Згідно з умовами договорів КУА, що діє в інтересах ВІФ, придбало права вимоги до третіх осіб з дисконтом, тобто за ціною нижчою ніж номінальний розмір грошових зобов'язань.
Товариство (КУА) запитує, чи вважається отримана позитивна різниця між витратами на придбання прав вимоги та фактичною сумою, отриманою у зв'язку з погашенням зобов'язань, активами ВІФ та як оподатковується така сума.
Правові та організаційні основи створення, діяльності, припинення суб'єктів спільного інвестування, особливості управління активами зазначених суб'єктів визначаються Законом України від 05.07.2012 р. N 5080-VI "Про інститути спільного інвестування" (5080-17) (далі - Закон N 5080).
Відповідно до пп. 10 частини першої ст. 1 Закону N 5080 інститут спільного інвестування - це корпоративний або пайовий фонд.
Діяльність інститутів спільного інвестування - це діяльність, яка провадиться в інтересах учасників (учасника) інституту спільного інвестування та за рахунок інституту спільного інвестування шляхом вкладення коштів спільного інвестування в активи інституту спільного інвестування (пп. 5 частини першої ст. 1 Закон N 5080).
Активами інституту спільного інвестування є сформована за рахунок коштів спільного інвестування сукупність майна, корпоративних прав, майнових прав і вимог та інших активів, передбачених законами та нормативно-правовими актами Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (пп. 1 частини першої ст. 1 Закону N 5080).
Коштами спільного інвестування є кошти, внесені засновниками корпоративного фонду кошти, та у випадках, передбачених Законом N 5080 (5080-17) , інші активи, залучені від учасників інституту спільного інвестування, доходи від здійснення операцій з активами інституту спільного інвестування, доходи, нараховані за активами інституту спільного інвестування, та інші доходи від діяльності інституту спільного інвестування (відсотки за позиками, орендні (лізингові) платежі, роялті тощо). Кошти, внесені засновниками корпоративного фонду, вважаються коштами спільного інвестування після внесення такого фонду до Реєстру (пп. 13 частини першої ст. 1 Закону N 5080).
Відповідно до частини першої ст. 41 Закону N 5080 пайовий фонд - сукупність активів, що належать учасникам такого фонду на праві спільної часткової власності, перебувають в управлінні компанії з управління активами та обліковуються нею окремо від результатів її господарської діяльності.
Пайовий фонд створюється компанією з управління активами (частина перша ст. 42 Закону N 5080).
При цьому компанія з управління активами - господарське товариство, створене відповідно до законодавства у формі акціонерного товариства або товариства з обмеженою відповідальністю, яке провадить професійну діяльність з управління активами інституційних інвесторів на підставі ліцензії, що видається Комісією.
Компанія з управління активами здійснює управління активами інституту спільного інвестування (частина перша ст. 63 Закону N 5080).
Частиною четвертою ст. 48 Закону N 5080 визначено, що до складу активів венчурного фонду можуть входити боргові зобов'язання. Такі зобов'язання можуть бути оформлені векселями, заставними, договорами відступлення прав вимоги, позики та в інший спосіб, не заборонений законодавством.
Особливості оподаткування інститутів спільного інвестування та суб'єктів недержавного пенсійного забезпечення встановлені п. 141.6 ст. 141 Кодексу (2755-17) .
Звільняються від оподаткування кошти спільного інвестування, а саме: кошти, внесені засновниками корпоративного фонду, кошти та інші активи, залучені від учасників інституту спільного інвестування, доходи від здійснення операцій з активами інституту спільного інвестування, доходи, нараховані за активами інституту спільного інвестування, та інші доходи від діяльності інституту спільного інвестування (відсотки за позиками, орендні (лізингові) платежі, роялті тощо) (пп. 141.6.1 п. 141.6 ст. 141 Кодексу (2755-17) ).
Отже, зобов'язання, придбані венчурним фондом за договором про відступлення прав вимоги, є активом такого венчурного фонду, а доход, отриманий венчурним фондом від продажу таких зобов'язань є коштами спільного інвестування в розумінні пп. 141.6.1 п. 141.6 ст. 141 Кодексу (2755-17) за умови, що такі активи венчурного фонду сформовано згідно з вимогами Закону N 5080 (5080-17) та інших нормативно-правових актів, якими регламентовано формування активів інститутів спільного інвестування, зокрема венчурних фонді.
Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу (2755-17) індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податку, якому надано таку консультацію.