15.05.2020 № 1145
|
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
04 серпня 2020 р.
за № 745/35028
Міністр
|
М. Степанов
|
ПОГОДЖЕНО:
Міністр розвитку економіки, торгівлі
та сільського господарства України
Президент Національної академії
медичних наук України
Т.в.о. Голови Державної регуляторної
служби України
Т.в.о. Голови Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів
Уповноважений Верховної Ради України
з прав людини
|
І. Петрашко
В. Цимбалюк
О. Мірошніченко
О. Шевченко
Л. Денісова
|
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства охорони
здоров'я України
15 травня 2020 року № 1145
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
04 серпня 2020 р.
за № 745/35028
В.о. генерального
директора Директорату
громадського здоров'я
|
І. Ганжа
|
Додаток 1
до Вимог до тверджень про поживну
цінність харчових продуктів та тверджень
про користь для здоров'я харчових
продуктів
(пункт 1 розділу II)
№ з/п
|
Твердження про поживну цінність
|
Умови застосування тверджень про поживну цінність
|
1
|
Низькокалорійний продукт / Продукт з низькою енергетичною цінністю
|
Твердження, що харчовий продукт є низькокалорійним (з низькою енергетичною цінністю), та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо харчовий продукт не містить більше ніж 20 ккал (80 кДж) на 100 мл для рідких харчових продуктів або більше ніж 40 ккал (170 кДж) на 100 г для інших харчових продуктів. Для столових підсолоджувачів застосовується верхня межа - 4 ккал (17 кДж) на порцію, або еквівалент не більше ніж 6 г цукрози (приблизно одна чайна ложка цукрози).
|
2
|
Продукт зі зниженою калорійністю / Продукт зі зниженою енергетичною цінністю
|
Твердження, що харчовий продукт має знижену калорійність (енергетичну цінність) та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо калорійність (енергетична цінність) знижено щонайменше на 30 відсотків, із зазначенням характеристик, які призводять до зниження загальної калорійності (енергетичної цінності).
|
3
|
Безкалорійний продукт
|
Твердження, що харчовий продукт є безкалорійним, та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо харчовий продукт не містить більше ніж 4 ккал (17 кДж) на 100 мл. Для столових підсолоджувачів застосовується верхня межа - 0,4 ккал (1,7 кДж) на порцію, або еквівалент не більше ніж 6 г цукрози (приблизно одна чайна ложка цукрози).
|
4
|
Продукт з низькою жирністю
|
Твердження, що харчовий продукт є продуктом з низькою жирністю та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо харчовий продукт не містить більше ніж 1,5 г жиру на 100 мл для рідких харчових продуктів (1,8 г жиру на 100 мл або 100 г для молока) або 3 г жиру на 100 г для інших харчових продуктів.
|
5
|
Знежирений продукт / Без жиру
|
Твердження, що харчовий продукт є знежиреним та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо харчовий продукт не містить більше ніж 0,5 г жиру на 100 г або на 100 мл. Твердження "знежирено на Х відсотків" забороняються.
|
6
|
З низьким вмістом насичених жирів
|
Твердження, що харчовий продукт є продуктом з низьким вмістом насичених жирів та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо сума насичених жирних кислот і трансжирних кислот у продукті не перевищує 0,75 г на 100 мл для рідких харчових продуктів або 1,5 г на 100 г для інших харчових продуктів, при цьому сума насичених жирних кислот та трансжирних кислот не повинна становити більше, ніж 10 відсотків енергетичної цінності (калорійності) продукту.
|
7
|
Не містить насичені жири
|
Твердження, що харчовий продукт не містить насичені жири та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо сума насичених жирних кислот і трансжирних кислот у продукті не перевищує 0,1 г насичених жирів на 100 г або 100 мл.
|
8
|
З низьким вмістом цукру
|
Твердження, що харчовий продукт є продуктом з низьким вмістом цукру та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо харчовий продукт містить не більше, ніж 2,5 г цукру на 100 мл для рідких харчових продуктів або 5 г цукру на 100 г для інших харчових продуктів.
|
9
|
Не містить цукру
|
Твердження, що харчовий продукт не містить цукру та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо харчовий продукт містить не більше, ніж 0,5 г цукру на 100 г або 100 мл.
|
10
|
Без додавання цукру
|
Твердження про те, що до харчового продукту не додавався цукор та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо харчовий продукт не містить доданих моно- або дисахаридів або іншого продукту, що має підсолоджуючи властивості. У випадку, якщо цукор є природньо присутнім у харчовому продукті необхідно зазначати: "містить цукор природнього походження".
|
11
|
З низьким вмістом солі / З низьким вмістом натрію
|
Твердження про те, що харчовий продукт є продуктом з низьким вмістом натрію/солі та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо харчовий продукт містить не більше 0,12 г натрію, або еквівалентне значення для солі, на 100 г або 100 мл. Для вод, крім вод природних мінеральних, це значення не може перевищувати 2 мг натрію на 100 мл.
|
12
|
З дуже низьким вмістом солі / З дуже низьким вмістом натрію
|
Твердження про те, що харчовий продукт є продуктом з дуже низьким вмістом натрію/солі та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо харчовий продукт містить не більше 0,04 г натрію, або еквівалентне значення для солі, на 100 г або 100 мл. Це твердження не може застосовуватися до природних мінеральних вод та інших вод.
|
13
|
Без солі / Без натрію
|
Твердження про те, що харчовий продукт не містить натрію або солі, та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо харчовий продукт містить не більше, ніж 0,005 г натрію, або еквівалентне значення для солі, на 100 г або на 100 мл.
|
14
|
Без додавання солі / Без додавання натрію
|
Твердження про те, що харчовий продукт не містить доданого натрію або солі, та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо харчовий продукт не містить доданого натрію/солі чи жоден інгредієнт, що входить до складу продукту, не містить доданого натрію/солі і харчовий продукт містить не більше, ніж 0,12 г натрію, або еквівалентне значення для солі, на 100 г чи на 100 мл.
|
15
|
Джерело харчових волокон / Джерело клітковини
|
Твердження про те, що харчовий продукт є джерелом харчових волокон (клітковини), та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо харчовий продукт містить щонайменше 3 г харчових волокон (клітковини) на 100 г або щонайменше 1,5 г харчових волокон (клітковини) на 100 ккал.
|
16
|
З високим вмістом харчових волокон / З високим вмістом клітковини
|
Твердження про те, що харчовий продукт є продуктом з високим вмістом харчових волокон (клітковини), та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо продукт містить щонайменше 6 г харчових волокон (клітковини) на 100 г або щонайменше 3 г харчових волокон (клітковини) на 100 ккал.
|
17
|
Джерело білку
|
Твердження про те, що харчовий продукт є джерелом білку, та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо щонайменше 12 відсотків енергетичної цінності (калорійності) продукту забезпечується білком.
|
18
|
З високим вмістом білку
|
Твердження про те, що харчовий продукт є продуктом з високим вмістом білку, та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо щонайменше 20 відсотків енергетичної цінності (калорійності) харчового продукту забезпечується білком.
|
19
|
Джерело [назва вітаміну/нів] та/або [назва мінеральних/ної речовин/и]
|
Твердження про те, що харчовий продукт є джерелом вітамінів та/або мінеральних речовин, та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо харчовий продукт містить значну кількість вітамінів та/або мінеральних речовин.
|
20
|
Високий вміст [назва вітаміну/нів] та/або [назва мінеральних/ної речовин/и]
|
Твердження про те, що харчовий продукт є продуктом з високим вмістом вітамінів та/або мінеральних речовин, та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо харчовий продукт містить щонайменше в два рази більшу кількість вітамінів та/або мінеральних речовин, ніж потрібно для твердження джерело [назва вітаміну/нів] та/ або [назва мінеральних/ної речовин/и].
|
21
|
Містить [назва поживної або іншої речовини]
|
Твердження про те, що харчовий продукт містить поживну або іншу речовину, та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, для якого цим документом не встановлені умови застосування, може бути зазначено лише у випадку, якщо харчовий продукт відповідає всім відповідним положенням цих Вимог та іншим відповідним актам законодавства стосовно тверджень. Для вітамінів і мінеральних речовин застосовуються умови використання для твердження "Джерело [назва вітаміну/нів] та/або [назва мінеральних/ної речовин/и]".
|
22
|
Збільшена кількість [назва поживної речовини]
|
Твердження про те, що харчовий продукт є продуктом зі збільшеною кількістю однієї або більше поживних речовин, відмінних від вітамінів та мінералів, та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо харчовий продукт відповідає умовам для твердження "Джерело [назва]" і збільшення вмісту поживних речовин становить не менше 30 відсотків в порівнянні з аналогічним харчовим продуктом.
|
23
|
Зменшена кількість [назва поживної речовини]
|
Твердження про те, що вміст однієї або більше поживних речовин було зменшено та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо вміст поживної речовини у продукті щонайменше на 30 відсотків менше, у порівнянні з аналогічним продуктом, окрім поживних мікронутрієнтів, для яких різниця референсних значень може становити 10 відсотків, за винятком солі або її еквівалентів, для якої прийнятною вважатиметься різниця у 25 відсотків.
Твердження "зменшена кількість насичених жирів", та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадках:
1) якщо сума насичених жирних кислот та трансжирних кислот у продукті, що містить таке твердження, щонайменше на 30 відсотків нижча, ніж сума насичених жирних кислот та трансжирних кислот в аналогічному харчовому продукті; та
2) якщо вміст трансжирних кислот у харчовому продукті такий самий або нижчий, ніж в аналогічному харчовому продукті.
Твердження "знижена кількість цукру(ів)" та будь-яке інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зроблене лише у випадку, якщо енергетична цінність такого харчового продукту дорівнює або менше, ніж енергетична цінність аналогічного харчового продукту.
|
24
|
Легкий/Полегшений
|
Твердження про те, що харчовий продукт є "легким" або "полегшеним" та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначено лише у випадку, якщо харчовий продукт відповідає вимогам, вказаним для терміну "зі зменшеною кількістю"; при цьому таке твердження повинно супроводжуватися інформацією про характеристику/стики речовин/и, що роблять продукт "легким" або "полегшеним".
|
25
|
Природньо
|
У випадку, коли харчовий продукт природньо відповідає вимогам, викладеним у цьому додатку для використання твердження про поживну цінність (тобто, без будь-якої обробки/переробки, що спрямована на їх виконання), слово "природньо" може зазначатися перед таким твердженням.
|
26
|
Джерело омега-3 жирних кислот
|
Твердження про те, що харчовий продукт є джерелом омега-3 жирних кислот, та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначене лише у випадку, якщо продукт містить щонайменше 0,3 г альфа-ліноленової кислоти на 100 г та на 100 ккал, або щонайменше 40 мг суми ейкозапентаєнової кислоти та докозагексаєнової кислоти на 100 г та на 100 ккал.
|
27
|
Високий вміст омега-3 жирних кислот
|
Твердження про те, що харчовий продукт має високий вміст омега-3 жирних кислот, та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначене лише у випадку, якщо продукт містить щонайменше 0,6 г альфа-ліноленової кислоти на 100 г та на 100 ккал, або щонайменше 80 мг суми ейкозапентаєнової кислоти та докозагексаєнової кислоти на 100 г та на 100 ккал.
|
28
|
Високий вміст мононенасичених жирів
|
Твердження про те, що харчовий продукт має високий вміст мононенасичених жирів, та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначене лише у випадку, якщо продукт містить щонайменше 45 відсотків жирних кислот, що походять від мононенасичених жирів за умови, що мононенасичені жири забезпечують більше 20 відсотків енергетичної цінності (калорійності) харчового продукту.
|
29
|
Високий вміст поліненасичених жирів
|
Твердження про те, що харчовий продукт має високий вміст поліненасичених жирів, та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначене лише у випадку, якщо продукт містить щонайменше 45 відсотків жирних кислот, що походять від поліненасичених жирів за умови, що поліненасичені жири забезпечують більше 20 відсотків енергетичної цінності (калорійності) харчового продукту.
|
30
|
Високий вміст ненасичених жирів
|
Твердження про те, що харчовий продукт має високий вміст ненасичених жирів, та інше твердження, що ймовірно матиме таке ж значення для споживача, може бути зазначене лише у випадку, якщо продукт містить щонайменше 70 відсотків жирних кислот, що походять від ненасичених жирів за умови, що ненасичені жири забезпечують 20 відсотків енергетичної цінності (калорійності) харчового продукту.
|
Додаток 2
до Вимог до тверджень про поживну
цінність харчових продуктів та тверджень
про користь для здоров'я харчових
продуктів
(пункт 1 розділу II)
Додаток 3
до Вимог до тверджень про поживну
цінність харчових продуктів та тверджень
про користь для здоров'я харчових
продуктів
(пункт 1 розділу II)
№ з/п
|
Поживна речовина
|
Твердження
|
Умови використання твердження
|
1
|
Альфа -ліноленова кислота (ALA) та лінолева кислота (LA), незамінні жирні кислоти
|
Незамінні жирні кислоти потрібні для нормального росту та розвитку дітей.
|
Споживачеві повинна бути надана інформація, про те, що сприятливий ефект досягається при щоденному споживанні 2 г альфа-ліноленової кислоти та щоденному споживанні 10 г лінолевої кислоти.
|
2
|
Бета-глюкани ячменю
|
Доведено, що бета-глюкани з ячменю знижують/зменшують рівень холестерину в крові.
|
Споживачеві повинна надаватися інформація про те, що сприятливий ефект досягається при щоденному споживанні 3 г бета-глюкану ячменю.
|
Високий рівень холестерину є фактором ризику розвитку ішемічної хвороби серця.
|
Твердження може бути використане для харчових продуктів, які містять щонайменше 1 г бета-глюкана ячменю на кількісно визначену порцію.
|
||
3
|
Білок
|
Білок необхідний для нормального росту і розвитку кісток у дітей.
|
Твердження може бути використано лише для харчових продуктів, що є принаймні джерелом білка, як зазначено в умовах застосування твердження "ДЖЕРЕЛО БІЛКА" наведеного у додатку 1 до цих Вимог.
|
4
|
Вівсяний бета-глюкан
|
Доведено, що вівсяний бета-глюкан знижує/зменшує рівень холестерину в крові.
|
Споживачеві повинна надаватися інформація про те, що сприятливий ефект досягається при щоденному споживанні 3 г бета-глюкана вівса.
|
Високий рівень холестерину є фактором ризику розвитку ішемічної хвороби серця.
|
Твердження може бути використане для харчових продуктів, які містять щонайменше 1 г бета-глюкана вівса на кількісно визначену порцію.
|
||
5
|
Вітамін D
|
Вітамін D сприяє нормальній роботі імунної системи у дітей.
|
Твердження може бути використане лише для харчових продуктів, що є щонайменше джерелом вітаміну D, як зазначено в умовах застосування твердження "ДЖЕРЕЛО [НАЗВА ВІТАМІНУ/ІВ] І/АБО [НАЗВА МІНЕРАЛУ/ІВ]", наведеного у додатку 1 до цих Вимог.
|
6
|
Вітамін D
|
Вітамін D допомагає зменшити ризик падінь, пов'язаних з постуральною нестійкістю та м'язовою слабкістю. Падіння - фактор ризику виникнення переломів кісток серед чоловіків і жінок 60 років і старше.
|
Твердження може застосовуватися лише до дієтичних добавок, які забезпечують надходження щонайменше 15 мкг вітаміну D на добу.
Споживачеві надається інформація про те, що сприятливий ефект досягається при щоденному споживанні 20 мкг вітаміну D з усіх джерел.
Це твердження до дієтичних добавок з додаванням вітаміну D можна застосовувати лише для тих з них, що призначені для чоловіків та жінок 60 років і старше.
|
7
|
Вітамін D
|
Вітамін D необхідний для нормального росту і розвитку кісток у дітей.
|
Твердження можна використовувати лише для харчових продуктів, що є щонайменше джерелом вітаміну D, як зазначено в умовах застосування твердження "ДЖЕРЕЛО [НАЗВА ВІТАМІНУ/ІВ] І/АБО [НАЗВА МІНЕРАЛУ/ІВ]", наведеного у додатку 1 до цих Вимог.
|
8
|
Докозагексаенова кислота (DHA)
|
Вживання докозагексаенової кислоти (ДГК) сприяє нормальному розвитку зору немовлят до 12-місячного віку.
|
Споживачеві повинна надаватися інформація про те, що сприятливий ефект досягається при щоденному споживанні 100 мг ДГК. Коли твердження застосовується для дитячої суміші для подальшого годування, ця суміш повинна містити щонайменше 0,3 % від загальної кількості жирних кислот у перерахунку на ДГК.
|
9
|
Докозагексаенова кислота (DHA)
|
Вживання матерями кислоти докозагексаенової кислоти (ДГК) сприяє нормальному розвитку мозку плода та немовлят на грудному вигодовуванні.
|
Вагітним та жінкам, що годують груддю повинна бути надана інформація про те, що сприятливий ефект досягається при щоденному споживанні 200 мг ДГК як доповнення до рекомендованого добового вживання омега-3 жирних кислот для дорослих, тобто до 250 мг ДГК та ЕПК.
Твердження може бути використане лише для харчових продуктів, що забезпечують щоденне надходження не менше 200 мг ДГК.
|
10
|
Докозагексаенова кислота (DHA)
|
Прийом матерями докозагексаенової кислоти (ДГК) сприяє нормальному розвитку очей плоду та немовлят на грудному вигодовуванні.
|
Вагітним та жінкам, що годують груддю повинна бути надана інформація про те, що сприятливий ефект досягається при щоденному споживанні 200 мг ДГК як доповнення до рекомендованого добового вживання омега-3 жирних кислот для дорослих, тобто до 250 мг ДГК та ЕПК.
Твердження може бути використане лише для харчових продуктів, що забезпечують щоденне надходження не менше 200 мг ДГК.
|
11
|
Ефіри рослинних станолів
|
Доведено, що рослинні ефіри станола знижують / зменшують рівень холестерину в крові. Високий рівень холестерину є фактором ризику розвитку ішемічної хвороби серця.
|
Споживачеві повинна бути надана інформація, про те, що сприятливий ефект досягається за умови щоденного споживання 1,5 - 3 г рослинних станолів протягом 2 - 3 тижнів. Величина ефекту може вказуватися лише для таких харчових продуктів: жовті жирові спреди, молочні продукти, майонез та салатні заправки. Діапазон ефекту "від 7 % до 10 %" вказується для харчових продуктів, які забезпечують щоденне вживання 1,5 - 2,4 г рослинних станолів або діапазон "від 10 % до 12,5 %" для продуктів, які забезпечують щоденне вживання 2,5 - 3 г рослинних станолів.
|
12
|
Жувальна гумка без цукру
|
Жувальна гумка без цукру допомагає зменшити демінералізацію зубів. Демінералізація зубів є фактором ризику розвитку карієсу зубів.
|
Споживачеві повинна надаватися інформація про те, що сприятливий ефект досягається при жуванні 2 - 3 г жувальної гумки без цукру протягом 20 хвилин принаймні три рази на день після вживання харчових продуктів.
|
13
|
Жувальна гумка без цукру
|
Жувальна гумка без цукру допомагає нейтралізувати зубний наліт. Зубний наліт є фактором ризику розвитку карієсу зубів.
|
Споживачеві повинна надаватися інформація про те, що сприятливий ефект досягається при жуванні 2 - 3 г жувальної гумки без цукру протягом 20 хвилин принаймні три рази на день після вживання харчових продуктів.
|
14
|
Жувальна гумка підсолоджена 100 % ксилітом
|
Доведено, що жувальна гумка, підсолоджена 100 % ксилітом, зменшує зубний наліт. Високий вміст / рівень зубного нальоту є фактором ризику розвитку карієсу у дітей.
|
Споживачеві повинна бути надана інформація про те, що сприятливий ефект досягається при жуванні 2 - 3 г жувальної гумки, підсолодженої 100 % ксилітом, принаймні 3 рази на день після вживання харчових продуктів.
|
15
|
Залізо
|
Залізо сприяє нормальному когнітивному розвитку дітей.
|
Твердження може бути використане лише для харчових продуктів, що є щонайменше джерелом заліза, як зазначено в умовах застосування твердження "ДЖЕРЕЛО [НАЗВА ВІТАМІНУ/ІВ] І/АБО [НАЗВА МІНЕРАЛУ/ІВ]", наведеного у додатку 1 до цих Вимог.
|
16
|
Йод
|
Йод сприяє нормальному росту дітей.
|
Твердження може бути використане лише для харчових продуктів, що є щонайменше джерелом йоду, як зазначено в умовах застосування твердження "ДЖЕРЕЛО [НАЗВА ВІТАМІНУ/ІВ] І/АБО [НАЗВА МІНЕРАЛУ/ІВ]", наведеного у додатку 1 до цих Вимог.
|
17
|
Кальцій
|
Кальцій допомагає зменшити втрату мінералів в кістках у жінок в постменопаузі. Низька мінеральна щільність кісток є фактором ризику виникнення остеопоротичних переломів кісток.
|
Це твердження може бути використане лише для харчових продуктів, що забезпечують надходження щонайменше 400 мг кальцію на кількісно визначену порцію. Споживачеві надається інформація про те, що твердження призначене спеціально для жінок 50 років, а старше, і сприятливий ефект досягається при щоденному споживанні не менше 1200 мг кальцію з усіх джерел.
|
18
|
Кальцій
|
Кальцій необхідний для нормального росту і розвитку кісток у дітей.
|
Твердження можна використовувати лише для харчових продуктів, що є щонайменше джерелом кальцію, як зазначено в умовах застосування твердження "ДЖЕРЕЛО [НАЗВА ВІТАМІНУ/ІВ] І/АБО [НАЗВА МІНЕРАЛУ/ІВ]", наведеного у додатку 1 до цих Вимог.
|
19
|
Кальцій і вітамін D
|
Кальцій та вітамін D допомагають зменшити втрату мінералів в кістках у жінок в постменопаузі. Низька мінеральна щільність кісток є фактором ризику виникнення остеопоротичних переломів кісток.
|
Твердження може бути використане лише до дієтичних добавок, які забезпечують надходження щонайменше 400 мг кальцію та 15 мкг вітаміну D на добу.
Споживачеві надається інформація про те, що твердження призначене спеціально для жінок 50 років і старше, а сприятливий ефект досягається при щоденному споживанні не менше 1200 мг кальцію та 20 мкг вітаміну D з усіх джерел.
Це твердження до дієтичних добавок з додаванням кальцію та вітаміну D можна застосовувати лише для тих з них, які призначені для жінок 50 років і старше.
|
20
|
Кальцій і вітамін D
|
Кальцій і вітамін D необхідні для нормального росту і розвитку кісток у дітей.
|
Твердження можна використовувати лише для харчових продуктів, що є щонайменше джерелом кальцію та вітаміну D, як зазначено в умовах застосування твердження "ДЖЕРЕЛО [НАЗВА ВІТАМІНУ/ІВ] І/АБО [НАЗВА МІНЕРАЛУ/ІВ]", наведеного у додатку 1 до цих Вимог.
|
21
|
Рослинні стероли: стероли, що отримані з рослин і які етерифіковані або ні харчовими жирними кислотами
|
Доведено, що рослинні стероли знижують/зменшують рівень холестерину в крові. Високий рівень холестерину є фактором ризику розвитку ішемічної хвороби серця.
|
Споживачеві повинна бути надана інформація про те, що сприятливий ефект досягається за умови щоденного споживанні 1,5 - 3 г рослинних стеролів протягом 2 - 3 тижнів. Величина ефекту може вказуватися лише для таких харчових продуктів: жовті жирові спреди, молочні продукти, майонез та салатні заправки. Діапазон ефекту "від 7 % до 10 %" вказується для харчових продуктів, які забезпечують щоденне вживання 1,5 - 2,4 г рослинних стеролів або діапазон "від 10 % до 12,5 %" для продуктів, які забезпечують щоденне вживання 2,5 - 3 г рослинних стеролів.
|
22
|
Рослинні стероли/Ефіри станолових ефірів
|
Доведено, що рослинні стероли та ефіри станолових ефірів знижують/зменшують рівень холестерину в крові. Високий рівень холестерину є фактором ризику розвитку ішемічної хвороби серця.
|
Споживачеві повинна бути надана інформація, про те, що сприятливий ефект досягається за умови щоденного споживання 1,5 - 3 г рослинних стеролів/станолів протягом 2 - 3 тижнів. Величина ефекту може вказуватися лише для таких харчових продуктів: жовті жирові спреди, молочні продукти, майонез та салатні заправки. Діапазон ефекту "від 7 % до 10 %" вказується для харчових продуктів, які забезпечують щоденне вживання 1,5 - 2,4 г рослинних стеролів/станолів або діапазон "від 10 % до 12,5 %" для продуктів, які забезпечують щоденне вживання 2,5 - 3 г рослинних стеролів/станолів.
|
23
|
Мононенасичені та/або поліненасичені жирні кислоти
|
Доведено, що заміна насичених жирів ненасиченими жирами в раціоні знижує/зменшує рівень холестерину в крові. Високий рівень холестерину є фактором ризику розвитку ішемічної хвороби серця.
|
Твердження може бути використане лише для харчових продуктів з високим вмістом ненасичених жирних кислот, як зазначено в умовах застосування твердження "Високий вміст ненасичених жирів", наведеного у додатку 1 до цих Вимог.
Твердження може застосовуватися лише для жирів та олій.
|
24
|
Фолієва кислота
|
Додатковий прийом фолієвої кислоти збільшує статус фолатів у матері. Низький статус фолатів у матері є фактором ризику розвитку дефектів нервової трубки у плода, що розвивається.
|
Твердження може бути використане лише до дієтичних добавок, які забезпечують надходження щонайменше 400 мкг фолієвої кислоти на добу.
Споживачеві повинна надаватися інформація про те, що цільовим населенням є жінки в дітородному віці, а сприятливий ефект досягається при добовій дозі фолієвої кислоти в дозі 400 мкг протягом щонайменше одного місяця до і до трьох місяців після зачаття.
|
25
|
Фосфор
|
Фосфор необхідний для нормального росту і розвитку кісток у дітей.
|
Твердження може бути використане лише для харчових продуктів, які є щонайменше джерелом фосфору, як зазначено в умовах застосування твердження "ДЖЕРЕЛО [НАЗВА ВІТАМІНУ/ІВ] І/АБО [НАЗВА МІНЕРАЛУ/ІВ]", наведеного у додатку 1 до цих Вимог.
|