Верховний Суд
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
22 березня 2018 року
м. Київ
Справа № 910/16706/17
Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:
головуючого - Пєскова В.Г.,
суддів: Жукова С.В., Катеринчук Л.Й.
за участю секретаря судового засідання - Анісімової М.О.;
учасники справи:
позивач - Приватне акціонерне товариство "Укргазбуд",
представник - Михайлов Т.М.,
відповідач - Публічне акціонерне товариство "Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз",
представник - Костянецький М.В.,
розглянувши матеріали касаційної скарги Публічного акціонерного товариства "Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз"
на постанову Київського апеляційного господарського суду від 24.10.2017
у складі колегії суддів: Станіка С.Р. (головуючий), Куксова В.В., Гончарова С.А.
у справі за позовом Приватного акціонерного товариства "Укргазбуд"
до Публічного акціонерного товариства "Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз"
про стягнення 87 051 349, 56 грн.
За результатами розгляду касаційної скарги Касаційний господарський суд
ВСТАНОВИВ:
Хронологія подій та опис фактів, встановлених судами першої та апеляційної інстанції
1. 27.09.2017 до Господарського суду міста Києва Приватне акціонерне товариство "Укргазбуд" (далі - ПрАТ "Укргазбуд") подало позов до Публічного акціонерного товариства "Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз" (далі - ПАТ "Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз") про стягнення 87 051 349, 56 грн.
2. Позовні вимоги обґрунтовані стягненням заборгованості за договорами підряду від 11.07.2012 № 749 та від 29.11.2012 № 1308.
Розгляд справи судами
3. 28.09.2017 ухвалою Господарського суду міста Києва позовну заяву ПрАТ "Укргазбуд" у цій справі повернуто без розгляду на підставі пункту 6 частини першої статті 63 ГПК України (у редакції до 15.12.2017), оскільки позивачем, на думку суду, надіслано відповідачеві копію іншої позовної заяви, ніж поданої до суду.
4. 24.10.2017 постановою Київського апеляційного господарського суду ухвалу Господарського суду міста Києва від 28.09.2017 скасовано, а матеріали позовної заяви направлено для розгляду до суду першої інстанції. Постанова мотивована дотриманням вимог процесуального закону щодо надсилання позивачеві копії позову і доданих до нього документів. Судом зазначено, що позивачем при подачі позову до суду першої інстанції було подано докази направлення відповідачеві позовної заяви і доданих до неї документів, про що свідчить як розрахунковий документ поштової установи, так і опис вкладенння, який хоча і містить виправлення, проте вказане виправлення жодним чином не спростовує факту направлення позивачем відповідної позовної заяви з доданими документами на адресу відповідача, оскільки опис вкладенння містить відомості про направлення 371 аркуша, тобто складає загальну кількість матеріалів позову, поданих позивачем до суду першої інстанції, за вирахуванням фіскального чеку та описів вкладенння. Крім того, виправлення в графі "Найменування предметів" здійснено не щодо того, які саме документи направляються, а лише щодо помилково зазначеної суми позову. Відповідне виправлення посвідчено штемпелем поштової установи.
АРГУМЕНТИ УЧАСНИКІВ СПРАВИ У СУДІ КАСАЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЇ
ОСОБА_5 особи, яка подала касаційну скаргу
5. 13.11.2017 відповідачем подано касаційну скаргу на постанову Київського апеляційного господарського суду від 24.10.2017, в якій скаржник просить її скасувати та залишити без змін ухвалу Господарського суду міста Києва від 28.09.2017. Касаційна скарга мотивована порушеннями положень статей 63, 84 ГПК України у редакції до 15.12.2017.
ДЖЕРЕЛА ПРАВА Й АКТИ ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ
Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод (995_004)
Стаття 6. Право на справедливий суд
Кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення Закон України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19)
Стаття 7. Право на справедливий суд
Доступність правосуддя для кожної особи забезпечується відповідно до Конституції України (254к/96-ВР) та в порядку, встановленому законами України.
Господарський процесуальний кодекс України (1798-12) (у редакції від 06.11.1991)
Стаття 63. Повернення позовної скарги
Суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо:
1) позовну заяву підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано;
2) у позовній заяві не вказано повного найменування сторін, їх поштових адрес;
3) у позовній заяві не вказано обставин, на яких грунтується позовна вимога, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини, обґрунтований розрахунок стягуваної чи оспорюваної суми;
4) не подано доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі;
5) порушено правила поєднання вимог або об'єднано в одній позовній заяві кілька вимог до одного чи кількох відповідачів і сумісний розгляд цих вимог перешкоджатиме з'ясуванню прав і взаємовідносин сторін чи суттєво утруднить вирішення спору;
6) не подано доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів;
7) виключено;
8) виключено;
9) до винесення ухвали про порушення провадження у справі від позивача надійшла заява про врегулювання спору.
10) виключено;
Суддя повертає позовну заяву не пізніше трьох днів з дня її надходження, про що виносить ухвалу. Ухвалу про повернення позовної заяви може бути оскаржено
Стаття 84. Зміст рішення.
Рішення господарського суду ухвалюється іменем України і складається із вступної, описової, мотивувальної і резолютивної частин, при цьому:
1) у вступній частині вказуються найменування господарського суду, номер справи, дата прийняття рішення, найменування сторін, ціна позову, прізвище судді (суддів), представників сторін, прокурора та інших осіб, які брали участь у засіданні, посади цих осіб. При розгляді справи на підприємстві, в організації про це також вказується у вступній частині рішення;
2) описова частина має містити стислий виклад вимог позивача, відзиву на позовну заяву, заяв, пояснень і клопотань сторін та їх представників, інших учасників судового процесу, опис дій, виконаних господарським судом (огляд та дослідження доказів і ознайомлення з матеріалами безпосередньо в місці їх знаходження);
3) у мотивувальній частині вказуються обставини справи, встановлені господарським судом; причини виникнення спору; докази, на підставі яких прийнято рішення; зміст письмової угоди сторін, якщо її досягнуто; доводи, за якими господарський суд відхилив клопотання і докази сторін, їх пропозиції щодо умов договору або угоди сторін; законодавство, яким господарський суд керувався, приймаючи рішення; обґрунтування відстрочки або розстрочки виконання рішення;
4) резолютивна частина має містити висновок про задоволення позову або про відмову в позові повністю чи частково по кожній з заявлених вимог. Висновок не може залежати від настання або ненастання якихось обставин (умовне рішення)
ПОЗИЦІЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ
Оцінка аргументів учасників справи
і висновків судів першої й апеляційної інстанцій
А. Щодо суті касаційної скарги
6. Щодо доводів касаційної скарги, то судова колегія зазначає, що вони зводяться до того, що позивачем було направлено на адресу відповідача копію іншої позовної заяви, ніж поданої до суду, а також скаржником вказується про невідповідність додатків до позовної заяви.
7. На думку колегії суддів за наявності спірності в питанні належного оформлення опису вкладення судом апеляційної інстанції правильно знайдено баланс між цим питанням і правом доступу до правосуддя. Обґрунтовано судом прийнято рішення на користь останнього - права доступу до правосуддя. Судова колегія зазначає через призму положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Конституції України (254к/96-ВР) , Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , що принцип доступу до правосуддя має пріоритетне застосування в порівнянні з недоліками оформлення опису вкладення до листа, яким надсилалася відповідачеві копія позовної заяви.
8. Також колегія суддів констатує безпідставність посилань в касаційній скарзі на недотримання вимог Наказу Державного комітету зв'язку та інформатизації України від 12.07.2002 № 139 (v0139570-02) "Про затвердження спеціалізованих форм бланків, книг, ярликів, що застосовуються у поштовому зв'язку, та технічних умов щодо їх виготовлення", оскільки цей наказ втратив чинність.
Б. Висновки за результатами розгляду касаційної скарги
9. Таким чином, оскільки оскаржена постанова суду апеляційної інстанції винесена з додержанням норм процесуального права, колегія суддів дійшла висновку про відмову в задоволенні касаційної скарги ПАТ "Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз" і про залишення без змін постанови Київського апеляційного господарського суду від 24.10.2017.
На підставі викладеного та керуючись статтями 240, 300, 301, пунктом 1 частини першої статті 308, статтями 309, 315 ГПК України в редакції Закону України від 03.10.2017 № 2147-VIII (2147а-19) , Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду
П О С Т А Н О В И В :
1. Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз" залишити без задоволення.
2. Постанову Київського апеляційного господарського суду від 24.10.2017 справі № 910/16706/17 залишити без змін.
3. Постанова суду касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді
В.Г. Пєсков
С.В. Жуков
Л.Й. Катеринчук