УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
23.07.2012 № 783
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
8 серпня 2012 р.
за № 1343/21655
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства культури та інформаційної політики № 1995 від 30.07.2020 (z0784-20) )

Про затвердження Положення про координаційну комісію з навчально-методичної роботи училищ (коледжів) культури (культури і мистецтв)

Відповідно до підпункту 104 пункту 4 Положення про Міністерство культури України (388/2011) , затвердженого Указом Президента України від 06 квітня 2011 року № 388, з метою здійснення контролю над змістом культурно-мистецької освіти, координації діяльності училищ (коледжів) культури (культури і мистецтв) у сфері організації навчального процесу та методичної роботи, створення умов для її вдосконалення та підвищення ефективності навчального процесу в мистецьких вищих навчальних закладах НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про координаційну комісію з навчально-методичної роботи училищ (коледжів) культури (культури і мистецтв) (далі - Комісія), що додається.
2. Департаменту формування державної політики у сфері культури, мистецтв та освіти (Гомольська Л.П.) надавати організаційно-методичну допомогу в роботі Комісії відповідно до зазначеного Положення.
3. Державному методичному центру навчальних закладів культури і мистецтв України (Корисько А.П.) створити необхідні умови для роботи Комісії відповідно до зазначеного Положення.
4. Відділу аналізу та прогнозування діяльності навчальних закладів управління стратегічного планування культурного розвитку та регіональної політики у сфері культури Департаменту формування державної політики у сфері культури, мистецтв та освіти (Походзей І.І.) забезпечити державну реєстрацію цього наказу в Міністерстві юстиції України.
5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
6. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Т.Г. Кохана.
Перший заступник Міністра
Ю.П. Богуцький
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
культури України
23.07.2012 № 783
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
8 серпня 2012 р.
за № 1343/21655

ПОЛОЖЕННЯ

про координаційну комісію з навчально-методичної роботи училищ (коледжів) культури (культури і мистецтв)

І. Загальні положення

1.1. Координаційна комісія з навчально-методичної роботи училищ (коледжів) культури (культури і мистецтв) (далі - Комісія) є постійно діючим консультативно-дорадчим органом Міністерства культури України.
1.2. Комісія створена з метою координації діяльності училищ (коледжів) культури (культури і мистецтв), підпорядкованих управлінням культури обласних державних адміністрацій (далі - училища), у сфері організації навчального процесу та методичної роботи.
1.3. Персональний склад Комісії затверджується наказом Міністерства культури України.

ІІ. Основні завдання Комісії та зміст її роботи

2.1. Метою роботи Комісії є створення умов для ефективної організації навчального процесу в училищах, підвищення якості освітніх послуг, вдосконалення системи навчально-методичної роботи.
2.2. Завданнями Комісії є:
2.2.1. Участь у розробці проектів галузевих стандартів вищої освіти, навчальних планів та програм;
2.2.2. Розробка рекомендацій з удосконалення навчального процесу, зокрема з удосконалення системи оцінювання рівня і якості набутих студентами компетентностей;
2.2.3. Моніторинг стану навчально-методичного забезпечення навчального процесу, у тому числі програм навчальних дисциплін, розробка рекомендацій щодо удосконалення його змісту;
2.2.4. Вивчення, узагальнення та розповсюдження передового досвіду методичної та навчальної роботи училищ, організація заходів щодо обміну досвідом між ними.
2.3. Комісія відповідно до покладених завдань:
2.3.1. Аналізує стан та ефективність навчальної та методичної роботи в училищах, готує пропозиції щодо забезпечення підвищення якості навчального процесу.
2.3.2. Надає училищам методичну допомогу, зокрема забезпечує матеріалами, рекомендаціями тощо.
2.3.3. Здійснює аналіз нормативно-правової бази у сфері навчальної та методичної роботи, готує і надає пропозиції щодо внесення необхідних змін.
2.4. Комісія має право:
2.4.1. Одержувати в установленому порядку від училищ інформацію та копії документів з питань навчального процесу та його організаційного і методичного забезпечення.
2.4.2. Звертатися та вносити пропозиції до відділу аналізу і прогнозування діяльності навчальних закладів управління стратегічного планування культурного розвитку та регіональної політики у сфері культури Департаменту формування державної політики у сфері культури, мистецтв та освіти Міністерства культури України та Державного методичного центру навчальних закладів культури і мистецтв України щодо створення умов для вдосконалення навчальної і методичної роботи та підвищення ефективності навчального процесу в училищах.
2.4.3. Залучати фахівців центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, установ і громадських організацій (за згодою їх керівників) до підготовки та участі в засіданнях Комісії, проведення за її пропозиціями інших заходів.

ІІІ. Організація роботи Комісії

3.1. До складу Комісії входять заступники директорів з навчальної (навчально-виховної, навчально-методичної) роботи училищ, методист Державного методичного центру навчальних закладів культури і мистецтв України, до обов’язків якого входить координація методичної роботи училищ.
3.2. Комісія створюється у складі голови, заступника голови, секретаря і членів Комісії.
3.3. Комісію очолює голова.
Голова обирається шляхом відкритого голосування із числа членів Комісії.
Голова організовує роботу Комісії, розподіляє обов’язки між її членами, веде засідання Комісії.
3.4. У разі відсутності голови засідання веде заступник голови Комісії.
Заступник голови та секретар Комісії обираються з числа членів Комісії шляхом відкритого голосування.
3.5. Формою роботи Комісії є засідання, які проводяться відповідно до планів її роботи, але не рідше ніж один раз на півріччя.
3.6. Робота у складі Комісії здійснюється на громадських засадах.
3.7. Рішення Комісії вважаються схваленими, якщо за них проголосувала більшість присутніх на засіданні. У разі рівного розподілу голосів членів Комісії вирішальним є голос голови Комісії, а у разі його відсутності - головуючого на засіданні.
3.8. Рішення Комісії оформлюється протоколом, який підписують голова (у разі його відсутності - головуючий на засіданні) та секретар Комісії.
3.9. Рішення та пропозиції Комісії носять рекомендаційний характер.
3.10. Засідання Комісії організовується згідно з планом роботи, затвердженим головою Комісії за погодженням з відділом аналізу і прогнозування діяльності навчальних закладів управління стратегічного планування культурного розвитку та регіональної політики у сфері культури Департаменту формування державної політики у сфері культури, мистецтв та освіти Міністерства культури України.
3.11. Члени Комісії відповідно до розподілу обов’язків беруть участь у підготовці рішень, вносять пропозиції щодо забезпечення їх виконання.
3.12. Відділ аналізу і прогнозування діяльності навчальних закладів управління стратегічного планування культурного розвитку та регіональної політики у сфері культури Департаменту формування державної політики у сфері культури, мистецтв та освіти Міністерства культури України:
3.12.1. Визначає стратегічні напрями і завдання для роботи Комісії.
3.12.2. Сприяє організації засідань Комісії, бере участь у формуванні порядку денного засідань Комісії.
3.12.3. Розглядає пропозиції Комісії та у разі необхідності здійснює відповідні заходи щодо їх реалізації.
3.12.4. Оприлюднює результати роботи Комісії на сайті Міністерства культури України.
3.13. Організаційно-технічне забезпечення роботи Комісії здійснює Державний методичний центр навчальних закладів культури і мистецтв України.
3.14. Державний методичний центр навчальних закладів культури і мистецтв України:
3.14.1. Здійснює підготовку засідань Комісії.
3.14.2. Інформує училища про результати роботи Комісії.
3.14.3. Поширює необхідні матеріали, інформацію, веде діловодство та здійснює контроль за виконанням ухвалених рішень.
3.14.4. У разі необхідності готує відповідні пропозиції для подання Міністерству культури України.
3.14.5. Звітує перед Міністерством культури України про стан навчальної і методичної роботи в училищах.
Директор Департаменту
формування державної
політики у сфері культури,
мистецтв та освіти
Л.П. Гомольська