ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 25 червня 2020 року № 112

Про Порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур від республіканських в Автономній Республіці Крим організацій політичних партій до складу виборчої комісії Автономної Республіки Крим

( Із змінами, внесеними згідно з Постановою Центральної виборчої комісії № 139 від 24.07.2020 (v0139359-20) )
Відповідно до статей 34, 203, частини третьої статті 216 Виборчого кодексу України (396-20) , керуючись статтями 11 - 13, пунктами 1, 4 статті 17, пунктами 2, 9 статті 21 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) , Центральна виборча комісія постановляє:
1. Встановити Порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур від республіканських в Автономній Республіці Крим організацій політичних партій до складу виборчої комісії Автономної Республіки Крим (додається).
2. Визнати такою, що втратила чинність, постанову Центральної виборчої комісії від 10 серпня 2015 року № 162 (v0162359-15) "Про Порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур від республіканських в Автономній Республіці Крим організацій політичних партій до складу виборчої комісії Автономної Республіки Крим".
3. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.
Голова
Центральної виборчої комісії
О.ДІДЕНКО
Додаток
до постанови Центральної виборчої комісії
від 25 червня 2020 року № 112

ПОРЯДОК

проведення жеребкування щодо включення кандидатур від республіканських в Автономній Республіці Крим організацій політичних партій до складу виборчої комісії Автономної Республіки Крим

Цей Порядок відповідно до частини третьої статті 203 Виборчого кодексу України (396-20) (далі - Кодекс) визначає механізм проведення жеребкування щодо включення кандидатур від республіканських в Автономній Республіці Крим організацій політичних партій (далі - республіканська організація партії) до складу виборчої комісії Автономної Республіки Крим.
1. Склад виборчої комісії Автономної Республіки Крим (далі - виборча комісія) затверджується Верховною Радою Автономної Республіки Крим не пізніш як за 85 днів до дня чергових виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів виборчої комісії за поданнями республіканських організацій партій, з урахуванням обмежень, установлених частиною третьою статті 216 Кодексу (396-20) в кількості не менше 9 і не більше 18 осіб, що вносяться до Верховної Ради Автономної Республіки Крим не раніше ніж за 90 днів та не пізніш як за 85 днів до дня чергових виборів.
( Пункт 1 в редакції Постанови Центральної виборчої комісії № 139 від 24.07.2020 (v0139359-20) )
2. Право подання щодо кандидатур до складу виборчої комісії мають:
1) республіканська організація партії, про утворення депутатської фракції якої оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання;
2) республіканська організація партії, яка уклала угоду про політичну співпрацю на відповідних місцевих виборах з депутатською групою, про утворення якої оголошено на сесії Верховної Ради України не пізніше 1 січня року, в якому відбуваються вибори;
3) зареєстрована в установленому законом порядку в Автономній Республіці Крим республіканська організація партії.
( Пункт 2 в редакції Постанови Центральної виборчої комісії № 139 від 24.07.2020 (v0139359-20) )
3. За наявності відповідного подання та за умови його відповідності вимогам Кодексу (396-20) до складу виборчої комісії включаються:
не більше ніж по дві кандидатури від суб’єкта подання, зазначеного в підпункті 1 пункту 2 цього Порядку, - обов’язково;
не більше ніж по одній кандидатурі від суб’єкта подання, зазначеного в підпункті 2 пункту 2 цього Порядку, - обов’язково;
по одній кандидатурі від суб’єктів подання, зазначених у підпункті 3 пункту 2 цього Порядку, - за результатами жеребкування.
( Пункт 3 в редакції Постанови Центральної виборчої комісії № 139 від 24.07.2020 (v0139359-20) )
4. Кандидатури, внесені до складу виборчої комісії, можуть бути відхилені лише з підстав їх невідповідності вимогам, передбаченим статтею 34 Кодексу (396-20) , порушення вимог частин другої - десятої статті 203 Кодексу (396-20) шляхом прийняття відповідного рішення Верховною Радою Автономної Республіки Крим або в результаті застосування механізму жеребкування.
Рішення про відхилення кандидатур за результатами жеребкування не приймається.
Технічні описки та неточності, допущені у поданні, не є підставою для відхилення внесених кандидатур. У разі виявлення технічних помилок та неточностей під час зазначення в поданні прізвища, імені та по батькові особи, дати її народження в постанові про затвердження складу виборчої комісії вказуються відомості на підставі копій паспортних документів.
У разі виявлення Верховною Радою Автономної Республіки Крим одночасного внесення однієї кандидатури до складу виборчої комісії від різних суб’єктів подання кандидатур виборча комісія звертається до відповідних суб’єктів подання, кандидата, запропонованого до складу виборчої комісії, для уточнення інформації та надання заяви про згоду на участь у роботі виборчої комісії від відповідного суб’єкта подання. У разі непідтвердження згоди особи на участь у роботі виборчої комісії від відповідного суб’єкта подання Верховна Рада Автономної Республіки Крим відхиляє кандидатуру такої особи.
( Пункт 4 в редакції Постанови Центральної виборчої комісії № 139 від 24.07.2020 (v0139359-20) )
5. Жеребкування до складу виборчої комісії проводиться на пленарному засіданні Верховної Ради Автономної Республіки Крим, яка затверджує її склад, після закінчення кінцевого строку внесення подань щодо кандидатур до складу виборчої комісії та до формування її складу.
6. Кількість вакантних місць, на які включаються кандидатури за результатами жеребкування (далі - вакантні місця), встановлюється знаходженням різниці між максимально можливою кількістю членів виборчої комісії, передбаченою частиною першою статті 203 Кодексу (396-20) (пункт 1 цього Порядку), та кількістю кандидатур, які включаються до її складу обов’язково.
( Пункт 6 із змінами, внесеними згідно з Постановою Центральної виборчої комісії № 139 від 24.07.2020 (v0139359-20) )
7. Жеребкування проводиться в разі, якщо кількість внесених кандидатур, які відповідають вимогам Кодексу (396-20) і можуть включатися до складу виборчої комісії за результатами жеребкування, є більшою, ніж кількість вакантних місць у її складі, щодо заповнення яких проводиться жеребкування.
( Пункт 7 із змінами, внесеними згідно з Постановою Центральної виборчої комісії № 139 від 24.07.2020 (v0139359-20) )
8. Жеребкування не проводиться в разі, якщо кількість внесених кандидатур, запропонованих до складу виборчої комісії, які відповідають вимогам Кодексу (396-20) та можуть бути включені до її складу за результатами жеребкування, дорівнює або є меншою, ніж кількість вакантних місць у її складі.
( Пункт 8 із змінами, внесеними згідно з Постановою Центральної виборчої комісії № 139 від 24.07.2020 (v0139359-20) )
9. Для проведення жеребкування складається у вигляді таблиці список кандидатур, які відповідають вимогам Кодексу (396-20) та можуть бути включені до складу виборчої комісії за результатами жеребкування. До такого списку в алфавітному порядку включаються кандидатури із зазначенням порядкового номера кожної з них, їх прізвищ, власних імен (усіх власних імен), по батькові (за наявності), повної назви республіканської організації партії, яка подала цю кандидатуру. У разі коли дві або більше кандидатури мають однакові прізвища, власні імена (усі власні імена), по батькові (за наявності), такі кандидатури включаються до списку в порядку зростання дати їх народження. Список також містить графу для фіксації результатів жеребкування шляхом проставлення проти кандидатур, які включаються до складу комісії за результатами жеребкування, відповідної відмітки.
Верховна Рада Автономної Республіки Крим забезпечує можливість ознайомлення представників суб’єктів подання кандидатур із зазначеним списком.
( Пункт 9 із змінами, внесеними згідно з Постановою Центральної виборчої комісії № 139 від 24.07.2020 (v0139359-20) )
10. Жеребкування проводиться за допомогою барабана, скриньки або іншого пристрою, який дає змогу провести жеребкування (далі - пристрій), з використанням однакових за розміром та кольором аркушів паперу, карток, кульок тощо (далі - жеребки) з нанесенням на кожному жеребку одного з порядкових номерів згідно зі списком кандидатур, які відповідають вимогам Кодексу (396-20) та можуть бути включені до складу комісії за результатами жеребкування.
Необхідна кількість жеребків повинна дорівнювати кількості кандидатур, запропонованих для включення до складу виборчої комісії.
Якщо жеребки виготовляються чи запаковуються у спосіб, що унеможливлює ознайомлення з їх змістом до моменту діставання їх з пристрою, жеребкування може проводитися за допомогою пристрою з прозорого матеріалу.
Якщо жеребки виготовляються у спосіб, що дає можливість ознайомитися з їх змістом до моменту діставання їх з пристрою, жеребкування проводиться за допомогою пристрою з непрозорого матеріалу.
Рішення щодо матеріалу (прозорий чи непрозорий), з якого виготовлятиметься пристрій, та виду жеребків приймається Верховною Радою Автономної Республіки Крим до проведення жеребкування.
( Пункт 10 із змінами, внесеними згідно з Постановою Центральної виборчої комісії № 139 від 24.07.2020 (v0139359-20) )
11. Перед початком жеребкування головуючий на пленарному засіданні Верховної Ради Автономної Республіки Крим оголошує: максимальний граничний склад виборчої комісії, у якому вона буде утворена, кількість кандидатур, які включаються до її складу обов’язково, та кількість кандидатур, які за результатами розгляду подань можуть бути включені до її складу за результатами жеребкування, і зачитує список відповідних кандидатур.
Жеребки поміщаються працівником Секретаріату Верховної Ради Автономної Республіки Крим у пристрій для жеребкування та перемішуються. При цьому присутні на засіданні комісії представники суб’єктів подання кандидатур до складу виборчої комісії перед поміщенням жеребків у пристрій можуть їх оглянути.
За дорученням головуючого працівник Секретаріату Верховної Ради Автономної Республіки Крим дістає з пристрою жеребки (окремо по одному) у кількості, що дорівнює кількості вакантних місць у складі виборчої комісії, та в разі, якщо жеребки запаковані, розпаковує їх, демонструє та оголошує нанесені на них номери, які вносяться до відповідної відомості в порядку визначеної жеребкуванням черговості.
Кандидатури, внесені до списку кандидатур до складу виборчої комісії під цими номерами, підлягають включенню до складу виборчої комісії.
Кандидатури, визначені за результатами жеребкування для включення до складу виборчої комісії, оголошуються головуючим.
Після цього з пристрою дістаються всі інші жеребки (якщо вони запаковані - без розпаковування) та вкладаються в окремий конверт (пакет), який запаковується.
На вимогу присутніх на пленарному засіданні Верховної Ради Автономної Республіки Крим представників суб’єктів подання кандидатур до складу виборчої комісії запаковані жеребки можуть розпаковуватися та оголошуватися нанесені на них порядкові номери.
( Пункт 11 із змінами, внесеними згідно з Постановою Центральної виборчої комісії № 139 від 24.07.2020 (v0139359-20) )
12. Результати жеребкування вносяться до протоколу пленарного засідання Верховної Ради Автономної Республіки Крим, яка формує склад виборчої комісії Автономної Республіки Крим.
Секретар
Центральної виборчої комісії
О.ГАТАУЛЛІНА