МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
МІНІСТЕРСТВО ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ УКРАЇНИ
НАКАЗ
01.09.2020 № 541/127
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
17 вересня 2020 р.
за № 906/35189

Про затвердження Порядку обміну інформацією між Державною службою фінансового моніторингу України і Міністерством цифрової трансформації України для підвищення ефективності здійснення нагляду за додержанням суб’єктами первинного фінансового моніторингу вимог законодавства з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення

Відповідно до частин четвертої, п’ятої та шостої статті 18 і пункту 15 частини другої статті 25 Закону (361-20) України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", підпункту 5 пункту 4 Положення про Міністерство фінансів України (375-2014-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 375, та з метою підвищення ефективності здійснення нагляду за додержанням суб’єктами первинного фінансового моніторингу вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення НАКАЗУЄМО:
1. Затвердити Порядок обміну інформацією між Державною службою фінансового моніторингу України і Міністерством цифрової трансформації України для підвищення ефективності здійснення нагляду за додержанням суб’єктами первинного фінансового моніторингу вимог законодавства з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, що додається.
2. Департаменту забезпечення координаційно-моніторингової роботи Міністерства фінансів України та Департаменту координації системи фінансового моніторингу Державної служби фінансового моніторингу України в установленому порядку забезпечити:
подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
оприлюднення цього наказу.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Борнякова О.С. та першого заступника Голови Державної служби фінансового моніторингу України Гаєвського І.М.
Міністр фінансів України
С. Марченко
Віце-прем’єр-міністр -
Міністр цифрової
трансформації України
М. Федоров
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної служби
фінансового моніторингу України
І. Черкаський
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
фінансів України,
Міністерства цифрової
трансформації України
01 вересня 2020 року № 541/127
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
17 вересня 2020 р.
за № 906/35189

ПОРЯДОК

обміну інформацією між Державною службою фінансового моніторингу України і Міністерством цифрової трансформації України для підвищення ефективності здійснення нагляду за додержанням суб’єктами первинного фінансового моніторингу вимог законодавства з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення

I. Загальні положення

1. Цей Порядок розроблено відповідно до частин четвертої, п’ятої та шостої статті 18 і пункту 15 частини другої статті 25 Закону (361-20) України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (далі - Закон).
2. Цей Порядок визначає механізм обміну інформацією між Держфінмоніторингом та суб’єктом державного фінансового моніторингу Мінцифри з метою підвищення ефективності здійснення нагляду за додержанням вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення постачальниками послуг, пов’язаних з обігом віртуальних активів,- суб’єктами первинного фінансового моніторингу (далі - cуб’єкти), щодо яких Мінцифри здійснює функції державного регулювання і нагляду, для запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

II. Інформація, що надається Держфінмоніторингом

1. Держфінмоніторинг надає Мінцифри інформацію щодо ефективності заходів, що вживаються cуб’єктами, нагляд за якими здійснює Мінцифри, з метою запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, а саме:
статистичні дані щодо фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу, іншу інформацію, що може бути пов’язана з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, отриманої Держфінмоніторингом від суб’єктів;
інформацію про облік суб’єктів у Держфінмоніторингу;
інформацію про перелік суб’єктів, які зняті з обліку;
інформацію про виявлені Держфінмоніторингом ознаки можливих порушень суб’єктами вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення;
інформацію (на запит) щодо виявлених Мінцифри ознак можливих порушень суб’єктами вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення (з урахуванням обмежень, встановлених Законом (361-20) ).
2. Форма надання інформації, визначеної в пункті 1 розділу II цього Порядку, спосіб її передавання, структура та склад реквізитів визначаються на підставі протоколу, підписаного Держфінмоніторингом і Мінцифри.
3. Інформація, що передається Держфінмоніторингом Мінцифри, використовується ним виключно в службових цілях під час здійснення нагляду за додержанням суб’єктами вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення і не може бути розголошена третім особам.

III. Інформація, що надається Мінцифри

1. Мінцифри надає Держфінмоніторингу інформацію щодо підвищення ефективності здійснення регулювання і нагляду за додержанням суб’єктами вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, а саме:
інформацію про виявлені порушення законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення суб’єктами та заходи, вжиті до суб’єктів та/або їх посадових осіб за вчинені порушення законодавства у цій сфері;
узагальнену інформацію про дотримання суб’єктами, щодо яких Мінцифри здійснює функції державного регулювання і нагляду, вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, у тому числі про виявлені порушення та заходи, вжиті до суб’єктів та/або їх посадових осіб з метою їх усунення та/або недопущення у подальшій діяльності;
інформацію (за наявності) про припинення діяльності суб’єктів, щодо яких Мінцифри здійснює функції державного регулювання і нагляду, для зняття їх з обліку.
2. Обмін інформацією між Мінцифри та Держфінмоніторингом здійснюється з дотриманням положень пунктів 2-3 розділу II цього Порядку.

IV. Терміни надання інформації

1. Мінцифри подає Держфінмоніторингу визначену інформацію:
відповідно до абзацу другого пункту 1 розділу III цього Порядку - щокварталу до 20 числа місяця, що настає за звітним кварталом;
відповідно до абзацу третього пункту 1 розділу III цього Порядку - щороку не пізніше 31 січня наступного за звітним року;
відповідно до абзацу четвертого пункту 1 розділу III цього Порядку - щокварталу до 15 числа місяця, що настає за звітним кварталом.
2. Держфінмоніторинг надає Мінцифри визначену інформацію:
відповідно до абзаців другого четвертого пункту 1 розділу II цього Порядку - щомісячно до 10 числа місяця, що настає за звітним місяцем;
відповідно до абзацу п’ятого пункту 1 розділу II цього Порядку - протягом місяця з дня виявлення таких ознак;
відповідно до абзацу шостого пункту 1 розділу II цього Порядку - протягом 10 календарних днів з дня надходження запиту.
Директор
Департаменту забезпечення
координаційно-моніторингової роботи
Ю. Конюшенко
Директор Директорату
цифрової економіки
О. Компанієць