НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ
РІШЕННЯ
11.08.2020 № 444
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
29 вересня 2020 р.
за № 948/35231

Про затвердження Порядку обміну інформацією між Державною службою фінансового моніторингу України і Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку для підвищення ефективності здійснення нагляду за додержанням суб'єктами первинного фінансового моніторингу вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення

Відповідно до частин четвертої - шостої статті 18 та пункту 15 частини другої статті 25 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (361-20) та з метою підвищення ефективності здійснення нагляду за додержанням суб'єктами первинного фінансового моніторингу вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку ВИРІШИЛА:
1. Затвердити Порядок обміну інформацією між Державною службою фінансового моніторингу України і Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку для підвищення ефективності здійснення нагляду за додержанням суб'єктами первинного фінансового моніторингу вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.
2. Визнати таким, що втратило чинність, рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 07 квітня 2015 року № 465 (z0483-15) "Про затвердження Порядку обміну інформацією між Державною службою фінансового моніторингу України і Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку для підвищення ефективності здійснення нагляду за додержанням суб'єктами первинного фінансового моніторингу вимог законодавства з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", зареєстроване у Міністерстві юстиції України 29 квітня 2015 року за № 483/26928.
3. Департаменту фінансового моніторингу та проведення інспекцій (О. Мисюра) забезпечити подання цього рішення до Міністерства фінансів України для подання на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Це рішення набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на члена Комісії І. Назарчука.
Голова Комісії
Т. Хромаєв
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної служби фінансового
моніторингу України
І. Черкаський
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
фінансів України
11 серпня 2020 року № 494,
Рішення Національної комісії
з цінних паперів та фондового
ринку
11 серпня 2020 року № 444
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
29 вересня 2020 р.
за № 948/35231

ПОРЯДОК

обміну інформацією між Державною службою фінансового моніторингу України і Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку для підвищення ефективності здійснення нагляду за додержанням суб'єктами первинного фінансового моніторингу вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення

I. Загальні положення

1. Цей Порядок розроблено відповідно до частин четвертої - шостої статті 18 та пункту 15 частини другої статті 25 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (361-20) (далі - Закон).
2. Цей Порядок визначає обсяг і порядок обміну інформацією між Держфінмоніторингом та суб'єктом державного фінансового моніторингу - Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (далі - Комісія) з метою підвищення ефективності здійснення нагляду за додержанням вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення товарними та іншими біржами, що проводять фінансові операції з товарами; установами накопичувального пенсійного забезпечення; управителями фондів фінансування будівництва/фондів операцій з нерухомістю; професійними учасниками фондового ринку (крім банків), включаючи Центральний депозитарій цінних паперів (далі - Суб'єкти), нагляд за якими здійснює Комісія.

II. Інформація, що надається Держфінмоніторингом

1. Держфінмоніторинг надає Комісії інформацію щодо ефективності заходів, що вживаються Суб'єктами, нагляд за якими здійснює Комісія, у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, а саме:
статистичні дані щодо фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу, іншої інформації, що може бути пов'язана з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, отримані Держфінмоніторингом від Суб'єктів;
інформацію про облік Суб'єктів у Держфінмоніторингу;
інформацію про перелік Суб'єктів, які зняті з обліку;
інформацію про виявлені Держфінмоніторингом ознаки можливих порушень Суб'єктами вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення;
інформацію (на запит) щодо виявлених Комісією ознак можливих порушень Суб'єктами вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення (з урахуванням обмежень, встановлених Законом (361-20) ).
2. Форма надання інформації, визначеної в пункті 1 цього розділу, спосіб її передавання, структура та склад реквізитів визначаються на підставі протоколу, підписаного між Держфінмоніторингом і Комісією.
3. Інформація, що передається Держфінмоніторингом Комісії, використовується ним виключно в службових цілях при здійсненні нагляду за додержанням Суб'єктами вимог законодавства і не може підлягати розголошенню.

III. Інформація, що надається Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку

1. Комісія надає Держфінмоніторингу інформацію щодо підвищення ефективності здійснення регулювання і нагляду за додержанням Суб'єктами вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, а саме:
інформацію про виявлені порушення законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення Суб'єктами та заходи, вжиті до Суб'єктів та/або їх посадових осіб за вчинені порушення законодавства у цій сфері;
узагальнену інформацію про дотримання Суб'єктами, щодо яких Комісія здійснює функції державного регулювання і нагляду, вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, у тому числі про виявлені порушення та заходи, вжиті до Суб'єктів та/або їх посадових осіб з метою їх усунення та/або недопущення у подальшій діяльності;
інформацію (за наявності) про припинення діяльності Суб'єктів, щодо яких Комісія здійснює функції державного регулювання і нагляду, для зняття їх з обліку.
2. Обмін інформацією між Комісією та Держфінмоніторингом здійснюється з дотриманням положень пунктів 2 - 3 розділу II цього Порядку.

IV. Терміни надання інформації

1. Комісія подає Держфінмоніторингу визначену інформацію відповідно до:
абзацу другого пункту 1 розділу III цього Порядку - щокварталу до 20 числа місяця, що настає за звітним кварталом;
абзацу третього пункту 1 розділу III цього Порядку - щороку не пізніше 31 січня наступного за звітним року;
абзацу четвертого пункту 1 розділу III цього Порядку - щокварталу до 15 числа місяця, що настає за звітним кварталом.
2. Держфінмоніторинг надає Комісії визначену інформацію відповідно до:
абзаців другого - четвертого пункту 1 розділу II цього Порядку - щомісяця до 20 числа місяця, що настає за звітним місяцем;
абзацу п'ятого пункту 1 розділу II цього Порядку - протягом місяця з дня виявлення таких ознак;
абзацу шостого пункту 1 розділу II цього Порядку - протягом 10 календарних днів з дня надходження запиту.
Директор Департаменту
забезпечення
координаційно-моніторингової
роботи Міністерства
фінансів України
Ю. Конюшенко
Директор Департаменту
фінансового моніторингу
та проведення інспекцій
Національної комісії
з цінних паперів
та фондового ринку
О. Мисюра