МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
07.09.2020 № 316
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
23 вересня 2020 р.
за № 926/35209

Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 16 березня 2015 року № 115

Відповідно до Положення про Міністерство оборони України (671-2014-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2014 року № 671 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2016 року № 730), з метою подальшого вдосконалення атестації військовослужбовців та працівників Збройних Сил України медичних і фармацевтичних спеціальностей закладів охорони здоров'я Збройних Сил України НАКАЗУЮ:
1. Внести до наказу Міністерства оборони України від 16 березня 2015 року № 115 (z0379-15) "Про затвердження Інструкції про порядок присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій військовослужбовцям та працівникам Збройних Сил України у сфері охорони здоров'я", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03 квітня 2015 року за № 379/26824 (із змінами), такі зміни:
доповнити наказ після пункту 2 новими пунктами 3, 4 такого змісту:
"3. Щорічна перевірка особистого освітнього портфоліо з балами безперервного професійного розвитку розпочинається у 2021 році.
4. Лікарям, строк чергової атестації яких настає:
1) у 2020 році для атестації необхідно подати щонайменше 50 балів безперервного професійного розвитку, отриманих у 2019 або 2020 році;
2) у 2021 році для атестації необхідно подати щонайменше 50 балів безперервного професійного розвитку, отриманих у 2020 році;
3) у 2022 році для атестації необхідно подати щонайменше 100 балів безперервного професійного розвитку, отриманих у 2020 та 2021 роках;
4) у 2023 році для атестації необхідно подати щонайменше 150 балів безперервного професійного розвитку, отриманих у 2020, 2021 та 2022 роках.".
У зв'язку з цим пункти 3 та 4 вважати відповідно пунктами 5 та 6.
2. Затвердити Зміни до Інструкції про порядок присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій військовослужбовцям та працівникам Збройних Сил України у сфері охорони здоров'я (z0379-15) , затвердженої наказом Міністерства оборони України від 16 березня 2015 року № 115, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 03 квітня 2015 року за № 379/26824 (із змінами), що додаються.
3. Головнокомандувачу Збройних Сил України забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Міністр оборони України
А. Таран
ПОГОДЖЕНО:
Перший заступник Голови Спільного
представницького органу об’єднань
профспілок
Міністр охорони здоров'я України
О.О. Шубін
М. Степанов
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
оборони України
07 вересня 2020 року № 316
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
23 вересня 2020 р.
за № 926/35209

ЗМІНИ

до Інструкції про порядок присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій військовослужбовцям та працівникам Збройних Сил України у сфері охорони здоров'я

( Див. текст Інструкції про порядок присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій військовослужбовцям та працівникам Збройних Сил України у сфері охорони здоров'я (z0379-15) )
1. У розділі I:
1) пункт 1.1 викласти в такій редакції:
"1.1. Ця Інструкція визначає основні організаційні засади безперервного професійного розвитку та порядок присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій військовослужбовців, працівників Збройних Сил України та Державної спеціальної служби транспорту у сфері охорони здоров'я.";
2) доповнити після пункту 1.1 новим пунктом 1.2 такого змісту:
"1.2. Безперервний професійний розвиток включає участь у процесі формальної, неформальної та інформальної освіти у сфері охорони здоров'я.
Навчання на циклах спеціалізації, тематичного удосконалення, курсах інформації та стажування здійснюється на базі Української військово-медичної академії, закладах вищої освіти, закладів післядипломної освіти, науково-дослідних установ, закладів охорони здоров'я.
До основних форм безперервного професійного розвитку належать: участь у тематичних школах, семінарах, науково-практичних конференціях, конгресах, симпозіумах, з'їздах, у симуляційних тренінгах, майстер-класах, курсах з оволодіння практичними навичками, медичне стажування за межами закладу, де працює фахівець, дистанційне навчання, у тому числі з використанням електронних навчальних ресурсів, навчання на циклах тематичного удосконалення в закладах (на факультетах) післядипломної освіти тощо.".
У зв'язку з цим пункт 1.2 вважати відповідно пунктом 1.3;
3) абзац другий пункту 1.3 викласти в такій редакції:
"професіоналам, які працюють за сертифікатом лікаря-спеціаліста (провізора), виявили бажання атестуватися на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії".
2. Пункт 2.1 розділу II викласти в такій редакції:
"2.1. Професіоналам та фахівцям може бути присвоєна (підтверджена) друга, перша і вища кваліфікаційні категорії зі спеціальностей, які визначаються Номенклатурою лікарських спеціальностей (z0294-19) , затвердженою наказом Міністерства охорони здоров'я України від 22 лютого 2019 року № 446 (z0293-19) , зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 25 березня 2019 року за № 294/33265 (із змінами), Номенклатурою провізорських спеціальностей (z1367-06) , затвердженою наказом Міністерства охорони здоров'я України від 12 грудня 2006 року № 818 (z1366-06) , зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 26 грудня 2006 року за № 1367/13241 (із змінами), Положенням про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою (z1368-07) , затвердженим наказом Міністерства охорони здоров'я України від 23 листопада 2007 року № 742, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 12 грудня 2007 року за № 1368/14635, та Номенклатурою спеціальностей професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров'я (z0895-09) , затвердженою наказом Міністерства охорони здоров'я України від 12 серпня 2009 року № 588, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 23 вересня 2009 року за № 895/16911. При цьому слід дотримуватися послідовності їх присвоєння: друга, перша, вища.".
3. У розділі III:
1) у пункті 3.1 слова "Головному військово-медичному управлінні (далі - ГВМУ)" замінити словами "Командуванні Медичних сил Збройних Сил України (далі - КМС ЗС України)";
2) у пункті 3.5 слова "ГВМУ" замінити словами "КМС ЗС України".
4. У розділі IV:
1) в абзацах третьому - восьмому пункту 4.2 слова "не менше" замінити словом "понад";
2) пункт 4.5 викласти в такій редакції:
"4.5. Лікарям, що атестуються за спеціальністю "Організація і управління охороною здоров'я", до стажу роботи зараховуються періоди навчання в клінічній ординатурі, ад'юнктурі (аспірантурі) і докторантурі за будь-якою спеціальністю.
Лікарям, призначеним на посади керівників ЗОЗ Міноборони та їх заступників, кваліфікаційна категорія за спеціальністю "Організація і управління охороною здоров'я" може бути присвоєна після трьох років роботи на цих посадах з урахуванням стажу роботи та кваліфікаційної категорії з лікарської спеціальності, з якої спеціаліст мав відповідну підготовку, та за наявності необхідної кількості балів безперервного професійного розвитку.
Лікарям для атестації за спеціальностями "Психіатрія", "Наркологія", "Психотерапія", "Судово-психіатрична експертиза" до стажу роботи зараховуються періоди роботи на посадах лікаря-психіатра, лікаря-нарколога, лікаря-психотерапевта та лікаря судово-психіатричного експерта за умови відпрацювання за спеціальністю, з якої лікар атестується, не менше трьох років.
Лікарям за спеціальністю "Трансфузіологія" до стажу роботи для проходження атестації з цієї спеціальності зараховуються періоди роботи лікарем-хірургом станції (відділення) переливання крові, лікарем-гематологом, лікарем-гематологом дитячим та лікарем-анестезіологом за умови відпрацювання за спеціальністю, з якої лікар атестується, не менше трьох років.
До стажу роботи для атестації за спеціальностями "Гастроентерологія", "Дієтологія", "Кардіологія", "Ревматологія", "Нефрологія", "Пульмонологія", "Геріатрія", "Алергологія", "Гематологія", "Ендокринологія" зараховуються періоди роботи на посаді лікаря-терапевта за умови відпрацювання за спеціальністю, з якої лікар атестується, не менше трьох років.
До стажу роботи для атестації за спеціальностями "Рентгенологія", "Ультразвукова діагностика", "Радіонуклідна діагностика", "Променева терапія" зараховуються періоди роботи на посаді лікаря-радіолога за умови відпрацювання за спеціальністю, з якої лікар атестується, не менше трьох років.
До стажу роботи для атестації за спеціальністю "Загальна практика - сімейна медицина" зараховуються періоди роботи на посадах лікаря-педіатра, лікаря-терапевта, лікаря-терапевта підліткового, лікаря-терапевта дільничного, лікаря-педіатра дільничного, лікаря-терапевта цехової лікарської дільниці, лікаря з суднової медицини, лікаря з медицини невідкладних станів за умови відпрацювання за спеціальністю, з якої лікар атестується, не менше трьох років.
До стажу роботи для атестації за спеціальностями "Терапевтична стоматологія", "Хірургічна стоматологія", "Ортопедична стоматологія", "Ортодонтія" зараховуються періоди роботи на посаді лікаря-стоматолога за умови відпрацювання за спеціальністю, з якої лікар атестується, не менше трьох років.
До стажу роботи для атестації за спеціальностями "Судинна хірургія", "Торакальна хірургія", "Хірургія серця і магістральних судин", "Проктологія", "Ендоскопія", "Комбустіологія", "Онкохірургія", "Ортопедія і травматологія", "Трансплантологія" зараховуються періоди роботи на посадах лікаря-хірурга, лікаря-хірурга дитячого за умови відпрацювання за спеціальністю, з якої лікар атестується, не менше трьох років.
До стажу роботи для проходження атестації за спеціальностями "Дезінфекційна справа", "Паразитологія", "Бактеріологія", "Вірусологія", "Лабораторна імунологія" зараховуються періоди роботи на посаді лікаря-епідеміолога за умови відпрацювання за спеціальністю, з якої лікар атестується, не менше трьох років.
До стажу роботи для проходження атестації за спеціальностями "Гігієна праці", "Гігієна харчування", "Гігієна дітей і підлітків", "Комунальна гігієна", "Радіаційна гігієна" зараховуються періоди роботи на посаді лікаря із загальної гігієни за умови відпрацювання за спеціальністю, з якої лікар атестується, не менше трьох років.
До стажу роботи для атестації за спеціальністю "Фізична та реабілітаційна медицина" зараховуються періоди роботи на посадах лікаря з лікувальної фізкультури, лікаря з лікувальної фізкультури і спортивної медицини, лікаря-фізіотерапевта за умови відпрацювання за спеціальністю, з якої лікар атестується, не менше трьох років.
Лікарям, призначеним на посади лікарів фізичної та реабілітаційної медицини, кваліфікаційна категорія може бути присвоєна після трьох років роботи на цій посаді з урахуванням стажу роботи та кваліфікаційної категорії за лікарськими спеціальностями "Лікувальна фізкультура", "Лікувальна фізкультура і спортивна медицина" та "Фізіотерапія.";
3) абзац перший пункту 4.11 викласти в такій редакції:
"4.11. Вимоги, які висуваються до професіоналів з числа працівників Збройних Сил України, визначаються Порядком проведення атестації лікарів (z0293-19) , затвердженим наказом Міністерства охорони здоров'я України від 22 лютого 2019 року № 446, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 березня 2019 року за № 293/33264 (із змінами), і Положенням про порядок проведення атестації провізорів (z1366-06) , затвердженим наказом Міністерства охорони здоров'я України від 12 грудня 2006 року № 818, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26 грудня 2006 року за № 1366/13240 (із змінами).".
5. У розділі V:
1) пункт 5.1 викласти в такій редакції:
"5.1. До атестації на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій допускаються лікарі-спеціалісти за лікарськими спеціальностями, передбаченими Переліком посад і спеціальностей, за якими професіоналам з числа військовослужбовців присвоюється кваліфікаційна категорія (додаток 1 цієї Інструкції), які працюють за сертифікатом лікаря-спеціаліста або посвідченням про кваліфікаційну категорію та мають необхідну кількість балів безперервного професійного розвитку, що нараховуються відповідно до розділу VI цієї Інструкції.
Після закінчення передатестаційного циклу професіоналам (провізорам) проводиться заключний іспит з метою встановлення фактичної відповідності кваліфікації провізора-спеціаліста вимогам певної кваліфікаційної категорії з конкретної спеціальності.
Для проведення іспитів професіоналам (провізорам) щорічно наказом по академії на відповідних кафедрах створюються екзаменаційні комісії, що діють протягом календарного року.
До іспиту допускаються професіонали (провізори), які успішно виконали навчальний план і програму та набрали необхідну кількість балів відповідно до Положення про проведення іспитів на передатестаційних циклах (z0146-94) , затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 18 травня 1994 року № 73, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 05 липня 1994 року за № 146/355 (із змінами).
Професіонали (провізори), які не набрали необхідної кількості балів з відповідної провізорської кваліфікаційної категорії, проходять комп'ютерний контроль рівня знань на категорію, якій відповідає набрана ними кількість балів з урахуванням пройденого передатестаційного циклу, або на підтвердження сертифіката провізора-спеціаліста, що дає право продовжувати обіймати посаду провізора-спеціаліста з певної провізорської спеціальності.
Професіоналам (провізорам), які успішно склали іспит, видається свідоцтво встановленого зразка, форма якого наведена в додатку 1 до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 18 травня 1994 року № 73, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 05 липня 1994 року за № 146/355 (z0146-94) (із змінами), з рекомендацією про присвоєння (підтвердження) відповідної кваліфікаційної категорії.";
2) пункт 5.3 викласти в такій редакції:
"5.3. Професіонали (фахівці), які бажають пройти атестацію на присвоєння кваліфікаційної категорії, подають необхідні документи в атестаційну комісію (за територіальним принципом) не пізніш як за два місяці до початку її роботи.
В атестаційну комісію подають: рапорт (заяву); копії диплома про освіту; посвідчення про наявність кваліфікаційної категорії, якщо таке було видано раніше; заповнений атестаційний листок; лікарі - особисте освітнє портфоліо з результатами проходження безперервного професійного розвитку (додаток 4) та копіями документів, що підтверджують обліковані бали безперервного професійного розвитку; провізори, фахівці - звіт про професійну діяльність за останні три роки, затверджений керівником ЗОЗ Міноборони (командиром військової частини); а професіонали (фахівці) з числа працівників Збройних Сил України - також копію трудової книжки (за наявності).
Професіоналами (провізорами) готується звіт про роботу (додаток 3 до цієї Інструкції), а фахівці готують його у довільній формі. Обсяг звіту не повинен перевищувати 20 сторінок друкованого тексту.
Військовослужбовці, які змінювали місце служби за останні три роки, подають звіти також з попередніх місць служби.
Звіт про роботу направляється атестаційною комісією на рецензію висококваліфікованим спеціалістам відповідного профілю, які не перебувають у прямому підпорядкуванні особи, яка атестується.";
3) пункт 5.4 доповнити новими абзацами такого змісту:
"Підставою для відмови у присвоєнні кваліфікаційної категорії є недостатня кількість балів безперервного професійного розвитку. У такому разі комісія має право перенести розгляд атестаційних документів лікаря на наступне засідання, а лікар - набрати необхідну кількість балів (за умови, що з моменту закінчення терміну дії його посвідчення про кваліфікаційну категорію або сертифіката лікаря-спеціаліста минуло не більше року).
Професіоналам (фахівцям), яким присвоєно (підтверджено) кваліфікаційну категорію, видається посвідчення за формою, наведеною у додатку 4 до Порядку проведення атестації лікарів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 22 лютого 2019 року № 446, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 березня 2019 року за № 293/33264 (z0293-19) (із змінами), у місячний строк з дня атестації. Особам, яким відмовлено у присвоєнні кваліфікаційної категорії, видається витяг з протоколу засідання комісії, завірений органом охорони здоров'я, у двотижневий строк з дня атестації.
Рішення атестаційної комісії, згідно з яким особі відмовлено у присвоєнні кваліфікаційної категорії, може бути оскаржене в установленому законодавством порядку.
Протокол з рішенням комісії про присвоєння кваліфікаційної категорії затверджується наказом керівника ЗОЗ Міноборони, при якому створена комісія, в двотижневий строк з дня атестації.";
4) пункт 5.9 викласти в такій редакції:
"5.9. Професіонали (фахівці), в яких під час перебування у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку або дитиною, яка потребує домашнього догляду (тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку), закінчився термін дії посвідчення про кваліфікаційну категорію, проходять атестацію на підтвердження кваліфікаційної категорії протягом одного року з дати виходу з такої відпустки. Відповідна кваліфікаційна категорія підтверджується наказом керівника ЗОЗ Міноборони, при якому створено комісію, за поданням керівника ЗОЗ Міноборони (командира військової частини). На час перебування у такій відпустці вимоги щодо безперервного професійного розвитку професіоналів (лікарів) не є обов'язковими.
За виробничої потреби або з інших об'єктивних причин (стан здоров'я професіонала (фахівця), у зв'язку з проведенням реформування системи військової охорони здоров'я, надзвичайними ситуаціями природного і техногенного характеру, військовими діями тощо) строк атестації професіоналів (фахівців) на підтвердження кваліфікаційної категорії може бути перенесено наказом керівника ЗОЗ Міноборони, при якому створено атестаційну комісію, де має атестуватися професіонал (фахівець), на строк не більше одного року за поданням керівника ЗОЗ Міноборони (командира військової частини).
Виписка з наказу направляється за місцем служби особи, яка атестується. На посвідченні про присвоєння кваліфікаційної категорії в цьому випадку робиться відмітка про продовження строку дії кваліфікаційної категорії, що була присвоєна раніше.";
5) пункт 5.12 викласти в такій редакції:
"5.12. Інші питання з присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій професіоналам (фахівцям) вирішуються відповідно до законодавства України.".
6. Доповнити Інструкцію розділом VI такого змісту:
"VI. Порядок нарахування балів безперервного професійного розвитку та проведення їх щорічної перевірки
6.1. Атестаційна комісія нараховує бали за проходження безперервного професійного розвитку відповідно до додатка 5 до цієї Інструкції на основі даних особистого освітнього портфоліо лікаря та оригіналів документів, що підтверджують ці дані.
6.2. Особисте освітнє портфоліо з результатами проходження безперервного професійного розвитку створюється працівником. Облік балів ведеться лікарем та засвідчується керівником ЗОЗ Міноборони (командиром військової частини) за місцем служби (роботи) у період, за який обліковуються бали.
6.3. Мінімальна кількість балів, яка має бути підтверджена за річний період, складає 50 балів (максимальна кількість балів - необмежена).
6.4. Якщо у відповідний річний період лікар не обліковував бали або облікував менше 50 балів внаслідок виникнення об'єктивних поважних причин (стан здоров'я лікаря, надзвичайні ситуації природного і техногенного характеру, військові дії, народження дитини тощо), підтверджених документально у встановленому законодавством порядку, йому можуть бути враховані бали за інші роки періоду між атестаціями, якщо у такі роки було набрано більше мінімальної кількості балів.
Таке врахування балів здійснюється за рішенням атестаційної комісії, про що зазначається в атестаційному листку.
6.5. Облік балів здійснюється з кожного виду діяльності за критеріями нарахування балів безперервного професійного розвитку за наявності документів, що підтверджують участь лікаря в освітньому заході (форму документа визначає організатор такого заходу).
6.6. Особисте освітнє портфоліо за відповідний річний період подається лікарем для щорічної перевірки до відповідної атестаційної комісії.
Всі лікарі, які здійснюють професійну діяльність, зобов'язані щороку подавати на перевірку своє освітнє портфоліо та підтверджувати щонайменше 50 балів. Лікар може декларувати необмежену кількість балів, але під час атестації враховується наявність мінімальної кількості балів.
Копія особистого освітнього портфоліо надсилається поштою до 01 березня кожного року на адресу органу, при якому утворено відповідну атестаційну комісію.
Особу, яка подала недостовірні дані про результати проходження безперервного професійного розвитку або яка має недостатню мінімальну річну кількість балів безперервного професійного розвитку, а також її роботодавця повідомляють листом (електронним листом).
Особі, яка подала недостовірні дані про результати проходження безперервного професійного розвитку, атестаційна комісія відмовляє в атестації.".
7. У додатку 1 (z0379-15) :
1) рядки 1.5 та 1.6 виключити.
У зв'язку з цим рядки 1.7 - 1.21 вважати відповідно рядками 1.5 - 1.19;
2) розділи 7 та 8 викласти в такій редакції:
"
7. Органи управління медичної служби Міністерства оборони України, Збройних Сил України та Державної спеціальної служби транспорту (Командування Медичних сил Збройних Сил України, Адміністрація Державної спеціальної служби транспорту)
1
2
3
7.1
Командувач Медичних сил Збройних Сил України, начальник штабу - заступник командувача, заступник начальника штабу, заступник командувача, начальник управління, заступник начальника управління - начальник відділу
Організація і управління охороною здоров'я (організація і управління фармацією) або будь-яка лікарська спеціальність
7.2.
Головний хірург Збройних Сил України
Організація і управління охороною здоров'я або будь-яка хірургічна спеціальність
7.3
Головний терапевт Збройних Сил України
Організація і управління охороною здоров'я або будь-яка терапевтична спеціальність
7.4
Начальник відділу - заступник начальника управління, начальник відділу, заступник начальника відділу, начальник групи
Будь-яка лікарська або провізорська спеціальність за профілем структурного підрозділу
7.5
Головний спеціаліст
Будь-яка лікарська або провізорська спеціальність за профілем структурного підрозділу
7.6
Старший офіцер, офіцер
Будь-яка лікарська або провізорська спеціальність за посадою
7.7
Старший лікар, лікар
Будь-яка лікарська спеціальність за профілем структурного підрозділу або епідеміологія
8. Заклади охорони здоров'я в системі Міністерства оборони України, медичні підрозділи (служби, відділи) Міністерства оборони України та Збройних Сил України, посадові особи Головної інспекції Міністерства оборони України та Управління регулювання діяльності державної авіації України
8.1
Начальник військово-медичного центру, заступник начальника військово-медичного центру, начальник медичної (військово-медичної) служби, заступник начальника медичної (військово-медичної) служби, помічник начальника медичної (військово-медичної) служби, начальник медичної служби - начальник медичного пункту, старший офіцер медичної (військово-медичної) служби, офіцер медичної (військово-медичної) служби
Організація і управління охороною здоров'я або будь-яка лікарська спеціальність
8.2
Начальник управління, заступник начальника управління, заступник начальника управління - начальник відділу, начальник відділу - заступник начальника управління, начальник відділу (відділення, групи), начальник відділу - заступник начальника військово-медичного центру, заступник начальника відділу, начальник відділення - заступник начальника відділу, старший офіцер медичного відділу, старший офіцер відділу (відділення, групи), офіцер відділу (відділення, групи), головний спеціаліст
Організація і управління охороною здоров'я (організація і управління фармацією) або будь-яка лікарська спеціальність
8.3
Командир медичної роти, начальник лазарету, начальник поліклініки, начальник медичного пункту
Будь-яка лікарська спеціальність
8.4
Начальник відділення (медичного кабінету, лабораторії)
Лікарська спеціальність за профілем структурного підрозділу
8.5
Начальник кабінету авіаційної медицини
Авіаційна та космічна медицина, загальна практика - сімейна медицина, психофізіологія
8.6
Начальник аптеки, заступник начальника аптеки
Організація і управління фармацією
8.7
Старший лікар, лікар
Лікарська спеціальність за профілем структурного підрозділу
8.8
Старший помічник, помічник начальника навчального відділу з професійного психофізіологічного відбору
Психофізіологія
8.9
Лікар-психофізіолог
Психофізіологія
8.10
Лікар з авіаційної медицини
Авіаційна та космічна медицина
8.11
Лікар барокамери (відділення)
Авіаційна та космічна медицина, анестезіологія, загальна практика - сімейна медицина, психофізіологія
8.12
Головний інспектор, старший інспектор, інспектор, головний спеціаліст
Організація і управління охороною здоров'я (організація і управління фармацією) або будь-яка лікарська (провізорська) спеціальність
";
3) назву розділу 9 викласти в такій редакції:
"
9. Вищі військові навчальні заклади (Українська військово-медична академія та Національний університет оборони України імені Івана Черняховського)
".
11. Доповнити Інструкцію (z0379-15) новими додатками 4 і 5 такого змісту:
"
                                                               Додаток 4
                                                               до Інструкції про порядок присвоєння
                                                               (підтвердження) кваліфікаційних
                                                               категорій військовослужбовцям
                                                               та працівникам Збройних Сил України
                                                               у сфері охорони здоров'я
                                                               (пункт 5.3 розділу V)
ОСОБИСТЕ ОСВІТНЄ ПОРТФОЛІО
з результатами проходження безперервного професійного розвитку
за __________ рік
Прізвище, ім'я, по батькові _____________________________________________________
Місце служби (роботи) _________________________________________________________
Займана посада ______________________________________________________________
№ з/п
Вид діяльності
Місце проведення
Дата/тривалість
Кількість балів
1
2
3
4
5
Відомості щодо персональних досягнень
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
__________________________________
(ім'я, прізвище)
___________
(підпис)
___________________________________
(командир військової частини
(керівник закладу охорони здоров'я)
___________
(підпис)
М.П.
"
                                                               "Додаток 5
                                                               до Інструкції про порядок присвоєння
                                                               (підтвердження) кваліфікаційних
                                                               категорій військовослужбовцям
                                                               та працівникам Збройних Сил України
                                                               у сфері охорони здоров'я
                                                               (пункт 6.1 розділу VI)
КРИТЕРІЇ
нарахування балів безперервного професійного розвитку
№ з/п
Вид діяльності
Кількість балів
Підтвердний документ
в Україні
в інших країнах*
1. Формальна освіта
1.1
Присвоєння кваліфікації "лікар-спеціаліст" відповідної лікарської спеціальності.
Нарахування балів у рік присвоєння кваліфікації
50
100
Сертифікат/диплом
1.2
Здобуття освітньо-наукового та наукового рівнів вищої освіти галузі знань "Охорона здоров'я" (доктор філософії, доктор наук).
Нарахування балів у рік захисту дисертації
50
100
Диплом
2. Неформальна освіта
2.1
Підвищення кваліфікації на циклах тематичного удосконалення в закладах (на факультетах) післядипломної освіти, в тому числі за змішаною (денною та дистанційною) формою освіти, тривалістю:
Посвідчення/свідоцтво
1 тиждень
25
2 і більше тижнів.
50
Підвищення кваліфікації на курсах стажування в закладах (на факультетах) післядипломної освіти
50
2.2
Навчання або медичне стажування в закладі вищої освіти/закладі охорони здоров'я за межами військової частини (закладу охорони здоров'я), де служить (працює) фахівець
З кількості балів, отриманих за заходи в Україні, враховується не більше 25 за рік**
3 за день
5 за день
Відрядження та копія наказу про зарахування на стажування в Україні. Сертифікат/диплом для іншої країни із програмою стажування
3. Інформальна освіта
3.1
Науково-практична конференція, конгрес, симпозіум:
Сертифікат або диплом про участь в конференції. Доповідь підтверджується програмою події та/або публікацією у матеріалах заходу
участь в одноденному заході;
5*
10
участь у заході тривалістю 2 дні та більше;
10*
20
стендова доповідь;
20
50
усна доповідь.
30
70
Одна й та сама доповідь повторно не враховується. Рекламні доповіді не враховуються
3.2
Професійний розвиток за дистанційною формою навчання з використанням електронних навчальних ресурсів.
Кількість балів, що враховуються до обов'язкового щорічного мінімуму, не має перевищувати 15 балів для україномовних та 20 балів для англомовних заходів**
1 бал за 2 години; англомовні курси - відповідно до кількості балів у сертифікаті
Сертифікат
3.3
Навчання на симуляційних тренінгах або тренінгах з оволодіння практичними навичками, в тому числі під час науково-практичних конференцій, симпозіумів, з'їздів, конгресів:
Сертифікат/диплом
одноденний захід;
15*
20
захід тривалістю 2 дні та більше
25*
30
3.4
Тематичне навчання (фахові збори (школи), семінари, майстер-класи тощо):
Сертифікат/диплом
одноденний захід;
10*
15
захід тривалістю 2 дні та більше
20*
25
3.5
Публікація статті або огляду в журналі з імпакт-фактором
20
30 в іноземних виданнях англійською мовою
Бібліографічна довідка
__________
* Кількість балів за заходи, які відбуваються в країнах з високим рівнем доходу (за рейтингом Світового Банку) або акредитовані за кордоном чи в Україні EACCME/ACCME/RCPSC чи сертифіковані ERC/ILCOR/AHA під час підрахунку загальної кількості балів множиться на 2.
** Максимальна кількість балів не обмежена, але до щорічного обов'язкового мінімуму балів безперервного професійного розвитку враховуються не більше зазначеної у таблиці кількості балів.".
Командувач Медичних
сил Збройних Сил України
генерал-майор медичної служби
І. Хоменко