ПЛЕНУМ ВЕРХОВНОГО СУДУ
ПОСТАНОВА
18.09.2020 № 13

Про деякі аспекти незалежності та підзвітності судової гілки влади

Розглянувши деякі аспекти реалізації гарантій незалежності та підзвітності суддів, Пленум Верховного Суду ПОСТАНОВЛЯЄ:
1. Уповноважити Голову Верховного Суду В. Данішевську звернутися до Президента України В. Зеленського, Голови Верховної Ради України Д. Разумкова, Прем'єр-міністра України Д. Шмигаля стосовно недопустимості неналежного фінансування судової системи як посягання на незалежність суддів.
2. Затвердити заяву Пленуму Верховного Суду щодо неухильного утвердження авторитету правосуддя (додається).
Голова Верховного Суду
В. Данішевська
Секретар Пленуму,
суддя Верховного Суду
Д. Луспеник
ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Пленуму
Верховного Суду
18.09.2020 № 13
Авторитет судової влади залежить від дій кожного судді.
Компетентність, етичність, доброчесність, нульова толерантність до корупції, недопущення зовнішнього або внутрішнього втручання, відмова від особистих зв'язків, непрозорих процедур та телефонного права - це стовпи, на яких будується справедливий суд.
Тільки для захисту прав і свобод людини суддя може і повинен використовувати свої повноваження. І саме для цього судді отримують свою незалежність, яка не є ані привілеєм, ані шляхом до збагачення.
Незалежний суд є основою вільної, демократичної та правової держави. І для судді немає і не може бути ніякої іншої мети, окрім верховенства права та захисту прав людини. Саме цими цінностями керується Верховний Суд у своїй діяльності.
Суди відіграють ключову роль у питанні боротьби зі злочинністю, оскільки закон покладає на них обов'язок з відправлення правосуддя, починаючи від судового контролю за здійсненням досудового розслідування і завершуючи розглядом справ по суті в судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій.
Верховний Суд як найвищий суд у системі судоустрою, реалізовуючи повноваження із забезпечення незалежності та відповідальності судової влади, вважає за необхідне висловити свою позапроцесуальну позицію щодо ситуації з публікацією Національним антикорупційним бюро України записів, зроблених, за інформацією НАБУ, у кабінеті голови Окружного адміністративного суду міста Києва.
Правову оцінку цим записам може бути надано тільки в процесуальний спосіб під час розгляду кримінального провадження по суті в разі надходження його до суду.
Однак Пленум Верховного Суду змушений констатувати, що судовій владі завдано значної шкоди від змісту зазначених записів. Це несе в собі ризик серйозного порушення цінностей, на яких будується незалежний і справедливий суд, та зводить нанівець щоденні зусилля тисяч суддів з підвищення довіри громадян до суду.
У ситуації, що склалася, Пленум Верховного Суду закликає всіх суддів усіма своїми діями та вчинками як у судовому процесі, так і поза його межами демонструвати високі стандарти правосуддя та етичної поведінки, незалежність і неупередженість у прийнятті рішень, підтверджуючи таким чином вірність присязі судді.
( Текст взято з сайту Верховного Суду http://supreme.court.gov.ua )