КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
від 22 липня 2020 р. № 916-р
Київ

Про затвердження плану заходів з підготовки об’єктів паливно-енергетичного комплексу України до осінньо-зимового періоду 2020/21 року та його проходження

( Із змінами, внесеними згідно з Розпорядженням КМ № 1263-р від 09.10.2020 (1263-2020-р) )
1. Затвердити план заходів з підготовки об’єктів паливно-енергетичного комплексу України до осінньо-зимового періоду 2020/21 року та його проходження, що додається.
2. Міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади:
забезпечити виконання плану заходів, затвердженого цим розпорядженням;
подавати щомісяця до 5 числа Міністерству енергетики інформацію про стан виконання зазначеного плану заходів для узагальнення та подання до 10 числа Кабінетові Міністрів України.
Прем'єр-міністр України
Д.ШМИГАЛЬ
Інд. 37
ЗАТВЕРДЖЕНО
розпорядженням Кабінету Міністрів України
від 22 липня 2020 р. № 916-р

ПЛАН ЗАХОДІВ

з підготовки об’єктів паливно-енергетичного комплексу України до осінньо-зимового періоду 2020/21 року та його проходження

1. Забезпечити:
1) розроблення та затвердження графіка накопичення вугілля та резервного палива (мазуту) на кінець кожного місяця розрахункового року для теплових електростанцій і теплових електроцентралей (далі - графік) відповідно до Порядку формування прогнозного балансу електричної енергії об’єднаної енергетичної системи України на розрахунковий рік (z1312-18) , затвердженого наказом Міненерговугілля від 26 жовтня 2018 р. № 539.
Міненерго.
До 15 листопада 2020 р.;
2) накопичення обсягів вугілля та резервного палива (мазуту) відповідно до затвердженого Міненерго графіка.
Енергогенеруючі компанії теплових електростанцій та теплових електроцентралей (за згодою).
Щомісяця до 1 числа;
3) накопичення гарантованих запасів вугілля та десятиденного запасу резервного палива (мазуту) відповідно до Порядку формування прогнозного балансу електричної енергії об’єднаної енергетичної системи України на розрахунковий рік (z1312-18) , затвердженого наказом Міненерговугілля від 26 жовтня 2018 р. № 539.
Енергогенеруючі компанії теплових електростанцій та теплових електроцентралей (за згодою).
Щомісяця до 1 числа;
4) наявність природного газу в газосховищах у обсязі, достатньому для стабільного проходження осінньо-зимового періоду 2020/21 року, але не менше ніж 17 млрд. куб. метрів.
НАК "Нафтогаз України" (за згодою), АТ "Укртрансгаз" (за згодою), ТОВ "Оператор ГТС України", Міненерго, Мінекономіки.
До 15 жовтня 2020 р.;
5) укладення договорів про постачання природного газу підприємствам сфери електроенергетики, зокрема з урегулюванням питання погашення заборгованостей теплових електростанцій і теплових електроцентралей з НАК "Нафтогаз України", для забезпечення своєчасного отримання необхідних обсягів природного газу.
НАК "Нафтогаз України" (за згодою), Мінрегіон, Міненерго.
До 15 жовтня 2020 р.;
6) виконання вимог Положення про порядок оцінки готовності об’єктів електроенергетики до роботи в осінньо-зимовий період (z1064-06) , затвердженого наказом Мінпаливенерго від 7 липня 2006 р. № 231.
Міненерго, Держенергонагляд, ПрАТ "НЕК "Укренерго" (за згодою), НАЕК "Енергоатом" (за згодою), ПрАТ "Укргідроенерго" (за згодою), енергогенеруючі компанії теплових електростанцій та теплових електроцентралей, оператори систем розподілу (за згодою).
До 15 листопада 2020 р.;
7) здійснення контролю виконання планових показників з комплексної підготовки житлово-комунального господарства та об’єктів соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період 2020/21 року у визначені строки.
Мінрегіон, обласні та Київська міська держадміністрації.
До 1 жовтня 2020 р.;
8) здійснення контролю виконання планів організаційно-технічних заходів з підготовки теплових господарств суб’єктів господарювання, які провадять діяльність з виробництва, транспортування, постачання теплової енергії, проведення ними гідравлічних випробувань теплових мереж на щільність і міцність, промивання та випробувань енергообладнання котелень, теплових пунктів у визначені строки.
Мінрегіон, Міненерго, Держенергонагляд, обласні та Київська міська держадміністрації, теплогенеруючі, теплотранспортуючі, теплопостачальні організації (за згодою).
До 15 листопада 2020 р.;
9) здійснення контролю виконання планів організаційно-технічних заходів з підготовки теплових господарств споживачів соціальної сфери, що отримують теплову енергію від систем централізованого теплопостачання, проведення ними гідравлічних випробувань теплових мереж на щільність та міцність, промивання та випробувань устаткування теплових пунктів і систем опалення у визначені строки.
Мінргегіон, Міненерго, Держенергонагляд, обласні та Київська міська держадміністрації, теплогенеруючі, теплотранспортуючі, теплопостачальні організації (за згодою).
До 15 листопада 2020 р.;
10) проведення моніторингу своєчасного початку опалювального сезону 2020/21 року суб’єктами господарювання, які провадять діяльність з виробництва, транспортування, постачання теплової енергії.
Держенергонагляд, обласні та Київська міська держадміністрації, теплогенеруючі, теплотранспортуючі, теплопостачальні організації (за згодою).
До 1 грудня 2020 р.;
11) здійснення контролю за виконанням відповідно до компетенції планових ремонтних робіт з обладнання теплових електростанцій, теплоелектроцентралей, вугледобувних підприємств, котелень, теплових та електричних мереж.
Міненерго, Мінрегіон, Держенергонагляд, НКРЕКП (за згодою), обласні та Київська міська держадміністрації, енергогенеруючі компанії теплових електростанцій та теплових електроцентралей (за згодою), ПрАТ "НЕК "Укренерго" (за згодою), оператори систем розподілу (за згодою), підприємства житлово-комунального господарства (за згодою).
До початку осінньо-зимового періоду 2020/21 року;
12) створення необхідного аварійного запасу обладнання матеріалів і устаткування для виконання аварійно-відновлювальних робіт на повітряних лініях електропередачі та підстанціях усіх класів напруги в разі їх пошкодження внаслідок надзвичайних ситуацій.
ПрАТ "НЕК "Укренерго" (за згодою), оператори систем розподілу (за згодою).
До 1 жовтня 2020 р.;
13) проведення галузевого протиаварійного тренування відповідно до вимог Правил проведення протиаварійних тренувань персоналу електричних станцій та мереж (z0328-14) , затверджених наказом Міненерговугілля від 24 грудня 2013 р. № 991.
Міненерго, ПрАТ "НЕК "Укренерго" (за згодою), державне підприємство "НАЕК "Енергоатом" (за згодою), ПрАТ "Укргідроенерго" (за згодою), енергогенеруючі компанії теплових електростанцій, теплових електроцентралей та оператори систем розподілу (за згодою).
До 1 жовтня 2020 р.;
14) узагальнення відповідно до компетенції інформації про рівень готовності теплоелектроцентралей, теплових мереж, теплових електростанцій, котелень та вугледобувних підприємств до осінньо-зимового періоду 2020/21 року.
Міненерго, Мінрегіон, Держенергонагляд, обласні та Київська міська держадміністрації.
До 15 листопада 2020 р.;
15) підготовку підприємств, що належать до сфери управління місцевих держадміністрацій, до роботи в осінньо-зимовий період 2020/21 року, в тому числі шляхом приведення в належний технічний стан житлового фонду та виконання планових робіт з проведення перевірки димових та вентиляційних каналів, щільності інженерних вводів у багатоповерхові будинки, а також забезпечення технічного стану сигналізаторів загазованості підвальних приміщень житлового фонду.
Місцеві держадміністрації.
До 25 вересня 2020 р.;
16) об’єкти соціальної сфери (навчальні заклади, заклади охорони здоров’я) резервними та автономними джерелами енергопостачання.
Обласні та Київська міська держадміністрації.
До 1 жовтня 2020 р.;
17) підготовку спеціалізованої техніки для прибирання снігу та обробки вулично-дорожньої мережі протиожеледними сумішами і необхідну кількість таких сумішей.
Обласні та Київська міська держадміністрації.
До 1 жовтня 2020 р.;
18) здійснення контролю за виконанням учасниками ринку (крім споживачів) комплексу заходів щодо забезпечення підготовки об’єктів електроенергетики до роботи в осінньо-зимовий період 2020/21 року.
Міненерго, Держенергонагляд, енергогенеруючі компанії теплових електростанцій, теплових електроцентралей та оператори систем розподілу (за згодою).
Вересень 2020 року.
2. Провести аналіз заборгованості:
1) з виплати заробітної плати на підприємствах житлово-комунального господарства, скласти графіки її погашення та вжити заходів з погашення такої заборгованості в повному обсязі.
Обласні та Київська міська держадміністрації.
До 1 жовтня 2020 р.;
2) населення за отримані житлово-комунальні послуги та вжити заходів з її погашення.
Обласні та Київська міська держадміністрації.
До 1 жовтня 2020 року.
3. Утворити за участю представників підприємств житлово-комунального господарства комісію з проведення перевірки технічного стану теплових пунктів, насосних агрегатів, водопідігрівачів, вузлів обліку теплової енергії, контрольно-вимірювальних пристроїв та автоматики та забезпечити проведення такої перевірки.
Обласні та Київська міська держадміністрації, Держенергонагляд.
До 20 вересня 2020 року.
4. Вжити заходів до:
1) виконання системної роботи створених регіональних оперативних штабів із забезпечення сталого проходження опалювального сезону, запобігання аваріям та проведення оперативних відновлювальних робіт на об’єктах життєзабезпечення в осінньо-зимовий період 2020/21 року.
Обласні та Київська міська держадміністрації.
До 25 вересня 2020 р.;
2) проведення перевірки стану газового обладнання у населених пунктах.
Обласні та Київська міська держадміністрації, оператор газорозподільних систем (за згодою).
До 25 вересня 2020 р.;
3) виконання Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій (1270-2011-п) , затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2011 р. № 1270 (Офіційний вісник України, 2011 р., № 96, ст. 3504).
Міненерго, державне підприємство "НАЕК "Енергоатом" (за згодою).
До завершення осінньо-зимового періоду 2020/21 року.
5. Забезпечити здійснення контролю за:
1) виконанням підприємствами житлово-комунального господарства робіт з промивання трубопроводів, гідравлічних випробувань теплових мереж та внутрішньобудинкових систем опалення.
Обласні та Київська міська держадміністрації, Держенергонагляд.
До 25 вересня 2020 р.;
2) дотриманням теплопостачальними і теплогенеруючими організаціями та підприємствами централізованого водопостачання і водовідведення положень Закону України "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії" (1730-19) в частині укладення та виконання договорів реструктуризації заборгованості за енергоносії.
Обласні та Київська міська держадміністрації.
До 25 вересня 2020 року.
6. Вжити заходів до погашення заборгованості споживачів за:
1) спожиту електричну енергію.
Міненерго, енергопостачальники (за згодою), місцеві держадміністрації.
До завершення осінньо-зимового періоду 2020/21 року;
2) спожиту теплову енергію.
Мінрегіон, НКРЕКП (за згодою), Обласні та Київська міська держадміністрації.
До завершення осінньо-зимового періоду 2020/21 року;
3) спожитий природний газ.
НАК "Нафтогаз України" (за згодою), Мінекономіки, Міненерго, Мінрегіон, ПАТ "Укртрансгаз" (за згодою), ТОВ "Оператор ГТС України" (за згодою), постачальники природного газу на території провадження ліцензійної діяльності з розподілу природного газу (за згодою), обласні та Київська міська держадміністрації.
До завершення осінньо-зимового періоду 2020/21 року;
4) реалізації можливих варіантів будівництва газопроводів-відводів до газорозподільних станцій смт Троїцьке та с. Воєводське Троїцького району Луганської області з метою перепідключення до магістральних газопроводів на території України та проведення оцінки вартості будівництва за можливими варіантами.
Міненерго, НАК "Нафтогаз України" (за згодою), АТ "Укртрансгаз" (за згодою), ТОВ "Оператор ГТС України" (за згодою), АТ "Луганськгаз" (за згодою), Луганська обласна держадміністрація.
До завершення осінньо-зимового періоду 2020/21 року;
5) забезпечення природним газом м. Могилева-Подільського Вінницької області для вирішення питання щодо можливого імпорту Республікою Молдова природного газу з ЄС.
Міненерго, НАК "Нафтогаз України" (за згодою), АТ "Укртрансгаз" (за згодою), ТОВ "Оператор ГТС України" (за згодою), АТ "Вінницягаз" (за згодою), Вінницька обласна держадміністрація.
До завершення осінньо-зимового періоду 2020/21 року;
6) реалізації можливих варіантів будівництва об’єкта "Будівництво підсилюючого газопроводу високого тиску Р=1,2 МПа, ПРП і газопроводу високого тиску Р=0,6 МПа від АГРС "Велика Бабка" Чугуївського району до ГРС "Вовчанськ" Вовчанського району Харківської області" з метою його підключення до магістральних газопроводів на території України.
Міненерго, НАК "Нафтогаз України" (за згодою), АТ "Укртрансгаз" (за згодою), ТОВ "Оператор ГТС України" (за згодою), АТ "Харківгаз" (за згодою), Харківська обласна держадміністрація.
До завершення осінньо-зимового періоду 2020/21 року.
7. Інформувати Мінрегіон і Міненерго відповідно до компетенції про стан проходження осінньо-зимового періоду 2020/21 року, проблемні питання, які потребують невідкладного вирішення, в тому числі технологічні порушення (аварії, відмови) на енергетичних об’єктах у галузі електроенергетики та сфері теплопостачання.
Обласні та Київська міська держадміністрації, Держенергонагляд, суб’єкти електроенергетики та сфери теплопостачання (за згодою).
До завершення осінньо-зимового періоду 2020/21 року.
8. Забезпечити видачу актів щодо підтвердження факту відсутності газифікації природним газом багатоквартирних будинків та відсутності або нефункціонування в зазначених будинках систем централізованого теплопостачання відповідно до вимог Порядку застосовування тарифів на електроенергію (z0599-12) , затвердженого постановою НКРЕ від 23 квітня 2012 р. № 498.
Держенергонагляд.
До завершенняосінньо -зимовогоперіоду2020/21року.
( План заходів із змінами, внесеними згідно з Розпорядженням КМ № 1263-р від 09.10.2020 (1263-2020-р) )