УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 7 жовтня 2015 року № 391
( Постанова втратила чинність на підставі Постанови Центральної виборчої комісії № 330 від 02.10.2020 (v0330359-20) )

Про Роз'яснення щодо застосування окремих положень Закону України "Про місцеві вибори" під час виготовлення виборчих бюлетенів з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ для голосування у відповідних виборчих округах

З метою забезпечення однакового застосування на всій території України законодавства про місцеві вибори під час виготовлення виборчих бюлетенів з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ для голосування у відповідних виборчих округах, відповідно до частини першої статті 24, частини першої статті 38, частини п'ятої статті 124 Конституції України (254к/96-ВР) , пунктів 1, 2 частини першої статті 24, пунктів 5, 8 частини другої, пунктів 3, 4, 6 частини четвертої, пунктів 4, 7 частини п'ятої, пунктів 2, 5 частини шостої статті 25, частин третьої, сьомої статті 74, частини першої статті 75, частин першої, шостої, сьомої, тринадцятої статті 94 Закону України "Про місцеві вибори" (595-19) , керуючись статтями 11 - 13, пунктами 4, 5 статті 17, пунктами 1, 2 статті 21 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) , Центральна виборча комісія постановляє:
1. Затвердити Роз'яснення щодо застосування окремих положень Закону України "Про місцеві вибори" (595-19) під час виготовлення виборчих бюлетенів з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ для голосування у відповідних виборчих округах (додається).
2. Цю постанову надіслати обласним, Київській міській державним адміністраціям для доведення до відома відповідних територіальних виборчих комісій, а також оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.
Голова
Центральної виборчої комісії
М.ОХЕНДОВСЬКИЙ
Додаток
до постанови Центральної виборчої комісії
від 7 жовтня 2015 року № 391

РОЗ'ЯСНЕННЯ

щодо застосування окремих положень Закону України "Про місцеві вибори" під час виготовлення виборчих бюлетенів з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ для голосування у відповідних виборчих округах

Це Роз'яснення розроблено з метою забезпечення однакового застосування окремих положень Закону України "Про місцеві вибори" (595-19) (далі - Закон) під час виготовлення виборчих бюлетенів з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ для голосування у відповідних виборчих округах (далі - виборчі бюлетені).
1. Відповідно до частини третьої статті 74 Закону (595-19) текст виборчих бюлетенів для голосування у відповідних виборчих округах затверджується територіальними виборчими комісіями не пізніш як за сімнадцять днів до дня голосування.
При цьому частиною першою статті 75 Закону (595-19) передбачено, що територіальна виборча комісія на підставі договору, укладеного між нею і поліграфічним підприємством, забезпечує виготовлення виборчих бюлетенів для голосування на місцевих виборах відповідно:
1) виборча комісія Автономної Республіки Крим, обласна, районна, районна в місті (у містах, де утворені районні у місті ради), міська (міст республіканського в Автономній Республіці Крим, обласного значення, міст Києва та Севастополя) виборча комісія - не пізніш як за десять днів до дня голосування;
2) сільська, селищна, міська (міст районного значення) виборча комісія - не пізніш як за п'ять днів до дня голосування.
2. Друк виборчих бюлетенів за наявності в провадженні суду адміністративної справи щодо оскарження рішення територіальної виборчої комісії про відмову в реєстрації чи скасування реєстрації кандидатів у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, районної у місті, сільської, селищної ради, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови та старости села, селища (далі - кандидати) або в разі розгляду відповідного питання Центральною виборчою комісією, наслідком розгляду яких може стати необхідність поновлення порушеного виборчого права, внесення змін до тексту виборчого бюлетеня з відповідних місцевих виборів шляхом його доповнення відомостями про кандидата (кандидатів) та (або) місцеву організацію політичної партії, унеможливить без передруку виборчих бюлетенів виконання судового рішення, яке набрало законної сили, або рішення Центральної виборчої комісії, що призведе також до додаткових фінансових витрат, необхідних для організації підготовки та проведення відповідних місцевих виборів.
За таких обставин друк виборчих бюлетенів до завершення розгляду судами спорів щодо реєстрації кандидатів, набрання судовими рішеннями за такими справами законної сили та прийняття на їх виконання, а також на виконання рішень Центральної виборчої комісії рішень територіальними виборчими комісіями забороняється, за винятком випадків, коли подальша затримка із друком виборчих бюлетенів призведе до порушення строків щодо їх виготовлення, передбачених частиною першою статті 75 Закону (595-19) (пункт 1 цього Роз'яснення).
3. Вирішуючи питання щодо передачі до друку виборчих бюлетенів, територіальні виборчі комісії повинні виходити з такого.
Частиною першою статті 38 Конституції України (254к/96-ВР) встановлено право громадян України, зокрема, бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Згідно з частиною першою статті 24 Конституції України (254к/96-ВР) у цьому праві, як і в інших конституційних правах і свободах, громадяни є рівними.
За змістом частини першої статті 94 Закону (595-19) , зокрема, кандидат, місцева організація політичної партії, кандидати від якої зареєстровані на відповідних місцевих виборах, виборець, виборчі права або охоронювані законом інтереси яких щодо участі у виборчому процесі порушено рішенням, дією чи бездіяльністю територіальної виборчої комісії, може звернутися до суду.
Крім того, згідно з частиною шостою цієї статті Закону (595-19) рішення, дії чи бездіяльність територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів, її члена може бути оскаржено до суду.
Відповідно до частини тринадцятої статті 94 Закону (595-19) позовні заяви, що стосуються призначення, підготовки і проведення місцевих виборів, розглядаються судом у порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України (2747-15) .
Таким чином, за змістом зазначених норм Конституції України (254к/96-ВР) та Закону (595-19) рішення територіальної виборчої комісії, зокрема, щодо реєстрації кандидатів або відмови в реєстрації кандидатів може бути оскаржено до суду.
Відповідно до частини тринадцятої статті 94 Закону (595-19) суд, до якого подано таку позовну заяву, невідкладно повідомляє відповідну виборчу комісію та комісію вищого рівня про її надходження, відкриття провадження в адміністративній справі, а також про ухвалене судом рішення.
Також згідно з пунктом 5 частини першої статті 24 Закону (595-19) Центральна виборча комісія може з власної ініціативи у разі прийняття територіальною виборчою комісією незаконного рішення або її бездіяльності скасувати таке рішення та/або прийняти відповідне рішення.
Скарга щодо бездіяльності територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів, також може бути подана до Центральної виборчої комісії (частина сьома статті 94 Закону (595-19) ).
4. У разі прийняття територіальною виборчою комісією на виконання рішення суду чи рішення Центральної виборчої комісії рішення про реєстрацію кандидата чи кандидатів у депутати, включених до виборчого списку місцевої організації партії, відомості щодо яких не включалися до затвердженого комісією тексту виборчого бюлетеня, територіальна виборча комісія на підставі прийнятого нею рішення про реєстрацію затверджує нову редакцію тексту виборчого бюлетеня.
При цьому відомості щодо кандидата в депутати сільської, селищної ради, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови та старости села, селища в тексті виборчого бюлетеня зазначаються за черговістю згідно з алфавітним порядком, визначеним відповідно до частини сьомої статті 74 Закону (595-19) , а щодо місцевих організацій політичних партій - за результатами жеребкування, що проводиться комісією за процедурою, передбаченою Порядком проведення жеребкування щодо визначення номерів місцевих організацій політичних партій для розміщення їх назв у виборчому бюлетені з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад для голосування в багатомандатному виборчому окрузі (v0164359-15) , затвердженим постановою Центральної виборчої комісії 10 серпня 2015 року № 164.
Секретар
Центральної виборчої комісії
Т.ЛУКАШ