ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 10 жовтня 2020 року № 367

Про скаргу Новомосковської міської організації Партії Зелених України Дніпропетровської області, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 7 жовтня 2020 року за № 21-34-16435

До Центральної виборчої комісії 7 жовтня 2020 року надійшла скарга Новомосковської міської організації Партії Зелених України Дніпропетровської області, суб’єктом оскарження в якій визначено Новомосковську міську територіальну виборчу комісію Новомосковського району Дніпропетровської області (далі - Новомосковська міська територіальна виборча комісія).
У скарзі суб’єкт звернення просить "встановити факт грубого порушення виборчого законодавства України Новомосковської міської територіальної виборчої комісії Новомосковського району, який полягає у бездіяльності комісії щодо невиконання рішення Третього апеляційного адміністративного суду від 3 жовтня 2020 року у справі № 160/11985/20 стосовно зобов’язання Новомосковської міської територіальної виборчої комісії повторного розгляду заяви Новомосковської міської організації Партії Зелених України Дніпропетровської області від 22 вересня 2020 року про реєстрацію кандидатів у депутати Новомосковської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, включених до єдиного та територіальних виборчих списків кандидатів у депутати від Новомосковської міської організації Партії Зелених України Дніпропетровської області, з урахуванням висновків, які зроблені судом за результатами розгляду справи", достроково припинити повноваження цієї виборчої комісії та зобов’язати її після сформування нового складу повторно розглянути заяву цієї організації політичної партії про реєстрацію кандидатів у депутати з урахуванням висновків, зроблених судом за результатами розгляду справи.
Свої вимоги суб’єкт звернення обґрунтовує тим, що "30 вересня 2020 року Окружний адміністративний суд Дніпропетровської області виніс рішення за позовом Новомосковської міської організації Партії Зелених України Дніпропетровської області до Новомосковської міської ТВК про визнання протиправною та скасування постанови, зобов’язання вчинити певні дії, № справи 160/11985/20. У рішенні суду постанову № 29 від 26 вересня 2020 року було визнано протиправною та скасовано, а Новомосковську міську територіальну виборчу комісію Новомосковського району Дніпропетровської області (далі за текстом ТВК) було зобов’язано зареєструвати кандидатів у депутати від Новомосковської міської організації Партії Зелених України Дніпропетровської області.
1 жовтня 2020 року ТВК подали апеляційну скаргу (без винесення питання доцільності апеляційного оскарження на розгляд комісії), 3 жовтня 2020 року близько 11 години ранку, Третій апеляційний адміністративний суд розглянув скаргу та прийняв постанову, якою змінив п. 3 рішення суду першої інстанції та зобов’язав ТВК повторно розглянути заяву Новомосковської міської організації Партії Зелених України Дніпропетровської області про висування кандидатів у депутати з урахуванням висновків, що було зроблено у судовому засіданні. Постанова суду набрала чинності в момент проголошення.
3 жовтня 2020 року від Новомосковської міської організації Партії Зелених України Дніпропетровської області до ТВК було подано копію постанови з проханням провести засідання з нашого питання. Наші прохання було проігноровано.
Станом на 7 жовтня 2020 року, Новомосковська міська ТВК не прийняла жодного рішення на виконання вище зазначених рішень суддів, чим грубо порушує законодавство України та здійснює протиправну бездіяльність".
На підтвердження вказаного суб’єктом звернення додано до скарги копію постанови Новомосковської міської територіальної виборчої комісії від 26 вересня 2020 року № 29 "Про відмову у реєстрації кандидатів у депутати Новомосковської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, включених до списків Новомосковської міської організації Партії Зелених України Дніпропетровської області", копію рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 30 вересня 2020 року у справі № 160/11985/20 та копію постанови Третього апеляційного адміністративного суду від 3 жовтня 2020 року в цій справі.
На виконання частини п’ятої статті 70 Кодексу (396-20) та пункту 8.6 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192 (v0192359-20) (далі - Порядок), копію скарги надіслано суб’єкту оскарження, якого повідомлено про можливість подати письмові пояснення по суті скарги.
До Центральної виборчої комісії електронною поштою 8 жовтня 2020 року надійшли пояснення голови Новомосковської міської територіальної виборчої комісії Меремяніної І.В. та заступника голови цієї виборчої комісії Чумак С.І., у яких указано, що територіальна виборча комісія на виконання рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 30 вересня 2020 року у справі № 160/11985/20 та постанови Третього апеляційного адміністративного суду від 3 жовтня 2020 року в цій справі 7 жовтня 2020 року прийняла постанову № 46, якою зареєструвала кандидатів у депутати Новомосковської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області (далі - Новомосковська міська рада), висунутих Новомосковською міською організацією Партії Зелених України Дніпропетровської області. Також Комісії надіслано копію цієї постанови.
Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія зазначає.
Відповідно до частини другої статті 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України (254к/96-ВР) та законами України.
Згідно з частиною четвертою статті 14 зазначеного Закону (1932-15) скарги, що стосуються виборів чи референдумів, подаються до Комісії в порядку та строки, встановлені законом про вибори чи законом про референдуми.
Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються місцевих виборів, а також вимоги до їх форми і змісту визначено розділом XI Кодексу (396-20) .
Відповідно до частини сьомої статті 63 Кодексу (396-20) постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192 затверджено Порядок (v0192359-20) .
Частиною другою статті 72 Кодексу (396-20) , пунктом 10.3 Порядку (v0192359-20) передбачено, що перед розглядом скарги по суті виборча комісія вивчає скаргу для встановлення, чи подано її належним суб’єктом звернення зі скаргою, визначеним Кодексом; чи віднесено Кодексом розгляд скарги до повноважень виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги); чи дотримано суб’єктом звернення зі скаргою строки оскарження, встановлені Кодексом.
За змістом частини першої статті 65 Кодексу (396-20) суб’єктом звернення до виборчої комісії зі скаргою, що стосується виборчого процесу, може бути, зокрема, місцева організація політичної партії - суб’єкт виборчого процесу місцевих виборів в особі її керівника.
Частиною першою статті 22 Кодексу (396-20) визначено, що місцева організація політичної партії, яка висунула кандидатів на відповідних виборах, є суб’єктом виборчого процесу відповідних виборів.
Згідно з пунктом 2 частини третьої статті 65 Кодексу (396-20) та підпунктом 1 пункту 3.1 Порядку (v0192359-20) до Центральної виборчої комісії може бути оскаржено бездіяльність територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів.
Частинами першою, шостою, сьомою статті 66 Кодексу (396-20) , пунктом 4.1, підпунктами 4, 6 пункту 4.3 Порядку (v0192359-20) встановлено, що скарга до виборчої комісії може бути подана суб’єктом звернення зі скаргою протягом двох днів після прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності суб’єктом оскарження, за винятком випадків, зазначених у частинах другій і третій вказаної статті Кодексу (396-20) . Строк подання скарги продовженню або поновленню не підлягає, крім випадку повторного подання скарги після усунення її недоліків не пізніше наступного дня після дня її повернення суб’єктом розгляду скарги без розгляду відповідно до частини першої статті 68 Кодексу (396-20) . Днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги виборчою комісією.
Таким чином, скаргу до Комісії подано належним суб’єктом звернення зі скаргою, до належного суб’єкта розгляду скарги із дотриманням суб’єктом звернення зі скаргою строків оскарження, установлених Кодексом (396-20) .
За таких обставин у Комісії наявні підстави для розгляду скарги по суті.
Проаналізувавши наявні документи та матеріали, Комісія зазначає.
Постановою Новомосковської міської територіальної виборчої комісії від 26 вересня 2020 року № 29 відмовлено в реєстрації кандидатів у депутати Новомосковської міської ради, включених до списків Новомосковської міської організації Партії Зелених України Дніпропетровської області.
Указану постанову було оскаржено Новомосковською міською організацією Партії Зелених України Дніпропетровської області до суду.
Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 30 вересня 2020 року у справі № 160/11985/20, зокрема, визнано протиправною та скасовано постанову Новомосковської міської територіальної виборчої комісії від 26 вересня 2020 року № 29, а також зобов’язано вказану виборчу комісію зареєструвати кандидатів у депутати Новомосковської міської ради, включених до єдиного та територіальних виборчих списків кандидатів у депутати від Новомосковської міської організації Партії Зелених України Дніпропетровської області.
Рішенням Третього апеляційного адміністративного суду від 3 жовтня 2020 року у справі № 160/11985/20 апеляційну скаргу Новомосковської міської територіальної виборчої комісії задоволено частково, рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 30 вересня 2020 року в цій справі в частині обраного способу захисту порушеного права змінено та викладено пункт 3 резолютивної частини рішення в редакції, згідно з якою Новомосковську міську територіальну виборчу комісію зобов’язано повторно розглянути заяву Новомосковської міської організації Партії Зелених України Дніпропетровської області від 22 вересня 2020 року про реєстрацію кандидатів у депутати Новомосковської міської ради на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, включених до єдиного та територіальних виборчих списків кандидатів у депутати від Новомосковської міської організації Партії Зелених України Дніпропетровської області, з урахуванням висновків, зроблених судом за результатами розгляду справи.
В іншій частині рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 30 вересня 2020 року у справі № 160/11985/20 залишено без змін.
Як стверджує скаржник, станом на момент подання ним скарги до Центральної виборчої комісії Новомосковською міською територіальною виборчою комісією не прийнято постанови на виконання вказаних судових рішень, у чому він вбачає протиправну бездіяльність цієї виборчої комісії та порушення його прав.
Комісія зазначає, що згідно зі статтею 129-1 Конституції України (254к/96-ВР) суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов’язковим до виконання.
Частиною другою статті 14 Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) встановлено, що судові рішення, що набрали законної сили, є обов’язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об’єднаннями на всій території України.
За змістом частин першої, третьої статті 272 Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) судові рішення за наслідками розгляду судами першої інстанції справ, пов’язаних із виборчим процесом, набирають законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а в разі їх апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції. Судові рішення суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду такої категорії справ набирають законної сили з моменту проголошення і не можуть бути оскаржені.
Разом з тим, як вбачається з наданих Комісії пояснень голови та заступника голови Новомосковської міської територіальної виборчої комісії, а також наявних у Комісії документів, на виконання зазначених судових рішень цією виборчою комісією 7 жовтня 2020 року було прийнято постанову № 46, якою зареєстровано кандидатів у депутати Новомосковської міської ради, висунутих Новомосковською міською організацією Партії Зелених України Дніпропетровської області.
Пунктом 4 частини тринадцятої статті 72 Кодексу (396-20) та підпунктом 4 пункту 10.16 Порядку (v0192359-20) передбачено, що виборча комісія відмовляє в задоволенні скарги, якщо встановить, що на момент розгляду скарги виборчою комісією, членом виборчої комісії - суб’єктом оскарження вчинено необхідні дії, скасовано рішення, що є предметом оскарження, або іншим способом поновлено права суб’єкта звернення зі скаргою відповідно до вимог Кодексу (396-20) (відсутність предмета оскарження).
Оскільки на момент розгляду скарги Новомосковської міської організації Партії Зелених України Дніпропетровської області Новомосковською міською територіальною виборчою комісією прийнято рішення про реєстрацію кандидатів у депутати Новомосковської міської ради, висунутих Новомосковською міською організацією Партії Зелених України Дніпропетровської області, а отже, виконано судові рішення, в Комісії наявні підстави для відмови в задоволенні скарги Новомосковської міської організації Партії Зелених України Дніпропетровської області.
Враховуючи викладене, відповідно до частини третьої статті 65, статті 69, частини другої, пункту 4 частини тринадцятої статті 72 Виборчого кодексу України (396-20) , Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів (v0192359-20) , затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192, керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 - 13, частиною четвертою статті 14, статтями 17, 21 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) , Центральна виборча комісія постановляє:
1. У задоволенні скарги Новомосковської міської організації Партії Зелених України Дніпропетровської області, зареєстрованої в Центральній виборчій комісії 7 жовтня 2020 року за № 21-34-16435, відмовити.
2. Копію цієї постанови надіслати Новомосковській міській організації Партії Зелених України Дніпропетровської області, Новомосковській міській територіальній виборчій комісії Новомосковського району Дніпропетровської області.
3. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.
Голова
Центральної виборчої комісії
О.ДІДЕНКО