ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
21 листопада 2017 року
Справа № 910/22596/16
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого
судді:
Владимиренко С.В. - доповідача,
суддів:
Демидової А.М.,
Шевчук С.Р.,
розглянувши касаційну скаргу
Публічного акціонерного товариства "Київенерго"
на ухвалу
Київського апеляційного господарського суду від 18.05.2017 року
у справі
№ 910/22596/16 господарського суду міста Києва
за позовом
Публічного акціонерного товариства "Укртрансгаз" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "Київтрансгаз"
до
Публічного акціонерного товариства "Київенерго"
про
стягнення 343 717,80 грн.
за участю представників:
позивача - Болдін В.В.
відповідача - Дуднік - Дубіняк Д.І.
В С Т А Н О В И В:
Рішенням господарського суду міста Києва від 20.04.2017 року (суддя Смирнова Ю.М.) позов задоволено; стягнуто з Публічного акціонерного товариства "Київенерго" на користь Публічного акціонерного товариства "Укртрансгаз" в особі філії "Управління магістральних газопроводів "Київтрансгаз" 3% річних в сумі 32 357,28 грн., 311 360,52 грн. пені та 5 155,77 грн. витрат зі сплати судового збору.
В подальшому Публічне акціонерне товариство "Київенерго" звернулось до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою.
Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 18.05.2017 року (у складі колегії суддів: головуючого судді Мальченко А.О., суддів Жук Г.А., Дикунської С.Я.) на підставі пункту 2 частини 1 статті 97 Господарського процесуального кодексу України апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Київенерго" повернуто скаржнику у зв'язку з відсутністю доказів її надіслання філії "Управління магістральних газопроводів "Київтрансгаз" Публічного акціонерного товариства "Укртрансгаз".
Не погодившись з ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 18.05.2017 року про повернення апеляційної скарги, Публічне акціонерне товариство "Київенерго" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою про її скасування у зв'язку з порушенням судом апеляційної інстанції норм процесуального права.
Розглянувши матеріали справи, касаційну скаргу, заслухавши суддю-доповідача і представників сторін, проаналізувавши правильність застосування судами попередніх інстанцій норм процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.
Повертаючи апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Київенерго" на підставі пункту 2 частини 1 статті 97 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд послався на відсутність доказів надсилання апеляційної скарги позивачу - філії "Управління магістральних газопроводів "Київтрансгаз" Публічного акціонерного товариства "Укртрансгаз", в той час як надано лише докази надсилання апеляційної скарги Публічному акціонерному товариству "Укртрансгаз".
Проте з такими висновками не можна погодитись з наступних підстав.
Так, в силу статті 21 Господарського процесуального кодексу України сторонами в судовому процесі є позивач і відповідач. Позивачами є підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу, що подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу. Відповідачами є юридичні особи та у випадках, передбачених цим Кодексом, - фізичні особи, яким пред'явлено позовну вимогу.
За приписами статті 1 цього ж Кодексу підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням. У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися державні та інші органи, фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.
Згідно статті 80 Цивільного кодексу України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.
Відповідно до частини 3 статті 94 та частини 1 статті 95 Господарського процесуального кодексу України особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншій стороні у справі копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у сторони відсутні. До скарги додаються докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі.
Водночас, за положеннями пункту 2 частини 1 статті 97 Господарського процесуального кодексу України, якщо до апеляційної скарги не додано доказів надіслання її копії іншій стороні (сторонам), така апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом.
Колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що суд апеляційної інстанції, вказавши на відсутність доказів надсилання апеляційної скарги позивачу - філії "Управління магістральних газопроводів "Київтрансгаз" Публічного акціонерного товариства "Укртрансгаз", не врахував, що така філія не має статусу юридичної особи, про що свідчить довідка АБ №640245 з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України та п. 1.2. Положення про філію (а.с.38-39 т. 1), а позивачем у даній справі може бути виключно юридична особа - Публічне акціонерне товариство "Укртрансгаз", якій, як зазначив суд апеляційної інстанції, було надіслано копію апеляційної скарги.
Відтак, апеляційний господарський суд помилково виходив з наявності правових підстав для повернення апеляційної скарги з посиланням на пункт 2 частини 1 статті 97 Господарського процесуального кодексу України, зазначивши про необхідність надіслання апеляційної скарги філії "Управління магістральних газопроводів "Київтрансгаз" Публічного акціонерного товариства "Укртрансгаз".
З огляду на викладене, ухвала Київського апеляційного господарського суду від 18.05.2017 року у справі № 910/22596/16 підлягає скасуванню з передачею справи до цього ж суду для вирішення питання про прийняття апеляційної скарги Публічного акціонерного товариства "Київенерго" до апеляційного провадження.
Керуючись ст.ст. - 111-5, - 111-7, - 111-9, - 111-11 Господарського процесуального кодексу України Вищий господарський суд України, -
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Київенерго" задовольнити.
Ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 18.05.2017 року у справі №910/22596/16 скасувати.
Справу направити до Київського апеляційного господарського суду для вирішення питання про прийняття апеляційної скарги Публічного акціонерного товариства "Київенерго" до апеляційного провадження.
Головуючий суддя
Судді
С.В. Владимиренко
А.М. Демидова
С.Р. Шевчук