ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 20 листопада 2020 року № 507

Про скаргу кандидата в депутати Васильківської міської ради Обухівського району Київської області Свічинського С.С., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 17 листопада 2020 року за № 21-36/1-24923

До Центральної виборчої комісії 17 листопада 2020 року надійшла скарга кандидата в депутати Васильківської міської ради Обухівського району Київської області Свічинського Сергія Семеновича, суб’єктом оскарження в якій визначено Васильківську міську територіальну виборчу комісію Обухівського району Київської області (далі - Васильківська міська територіальна виборча комісія).
У скарзі суб’єкт звернення зі скаргою просить достроково припинити повноваження всього складу Васильківської міської територіальної виборчої комісії у зв’язку із систематичним порушенням нею Виборчого кодексу України (396-20) (далі - Кодекс) та законів України; надати можливість ознайомитися з протоколом Васильківської міської територіальної виборчої комісії про результати виборів депутатів Васильківської міської ради Обухівського району Київської області (далі - Васильківська міська рада) та постановою цієї виборчої комісії від 12 листопада 2020 року та надати завірені копії зазначених документів.
Свої вимоги суб’єкт звернення зі скаргою обґрунтовує тим, що 15 листопада 2020 року ним подано до Васильківської міської територіальної виборчої комісії заяву, зареєстровану в журналі реєстрації вхідних документів № 745 від 15 листопада 2020 року, щодо надання, зокрема, завіреної належним чином копії протоколу Васильківської міської територіальної виборчої комісії про результати виборів депутатів Васильківської міської ради від 12 листопада 2020 року та відповідної постанови, якою був затверджений указаний протокол. Натомість його заяву Васильківською міською територіальною виборчою комісією не розглянуто, а копії відповідних документів не надано. У зв’язку з чим, на думку суб’єкта звернення зі скаргою, він позбавлений права на оскарження відповідних рішення, дій та бездіяльності цієї виборчої комісії.
Також заявник указує на порушення Васильківською міською територіальною виборчою комісією вимог Порядку виготовлення, передачі та вимог до протоколів територіальних і дільничних виборчих комісій (v0342359-20) , затверджених постановою Центральної виборчої комісії від 4 жовтня 2020 року № 342 (зі змінами), в частині неправильного оформлення протоколів Васильківської міської територіальної виборчої комісії про повторний підрахунок голосів виборців на окремих виборчих дільницях, про що складено акт про порушення виборчого законодавства, зареєстрований у журналі реєстрації вхідних документів Васильківської міської територіальної виборчої комісії під № 755 від 15 листопада 2020 року.
Крім того, суб’єкт звернення зі скаргою зазначає, що постановою Центральної виборчої комісії від 13 листопада 2020 року № 482 (v0482359-20) "Про скаргу кандидата в депутати Васильківської міської ради Обухівського району Київської області Свічинського С.С., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 10 листопада 2020 року за № 21-36/1-23130" було зафіксовано факт встановлення Васильківською міською територіальною виборчою комісією результатів виборів депутатів Васильківської міської ради. Указаною постановою зобов’язано Васильківську міську територіальну виборчу комісію невідкладно оприлюднити протокол про результати виборів депутатів Васильківської міської ради відповідно до вимог Кодексу (396-20) , але на цей час Васильківська міська територіальна виборча комісія не виконала рішення Центральної виборчої комісії та не оприлюднила протокол про результати виборів депутатів Васильківської міської ради.
На підтвердження викладеного до скарги додано копії заяви Свічинського С.С., зареєстрованої 15 листопада 2020 року за вх. № 745, та акта про порушення виборчого законодавства, складеного кандидатом у депутати Васильківської міської ради Свічинським С.С. та підписаного двома виборцями, також зареєстрованого 15 листопада 2020 року.
Суб’єкт звернення зі скаргою вважає, що вказані обставини свідчать про неможливість належного виконання обов’язків нинішнім складом Васильківської міської територіальної виборчої комісії.
На виконання частини п’ятої статті 70 Кодексу (396-20) та пункту 8.6 Порядку (v0192359-20) розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192 (v0192359-20) (далі - Порядок), копію скарги надіслано суб’єкту оскарження, якого повідомлено про можливість подати письмові пояснення по суті скарги.
Пояснень від Васильківської міської територіальної виборчої комісії, як суб’єкта оскарження, до Центральної виборчої комісії не надходило.
Вивчивши скаргу та наявні документи, Комісія зазначає.
Відповідно до частини другої статті 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) (далі - Закон) Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України (254к/96-ВР) та законами України.
За змістом частини четвертої статті 14 Закону (1932-15) скарги, що стосуються виборів чи референдумів, подаються до Комісії в порядку та строки, встановлені законом про вибори чи законом про референдуми.
Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються місцевих виборів, а також вимоги до їх форми і змісту визначено розділом XI Кодексу (396-20) та Порядком (v0192359-20) .
Згідно з частиною другою статті 72 Кодексу (396-20) , пунктом 10.3 Порядку (v0192359-20) перед розглядом скарги по суті виборча комісія вивчає скаргу для встановлення, чи подано її належним суб’єктом звернення зі скаргою, визначеним Кодексом; чи віднесено Кодексом розгляд скарги до повноважень виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги); чи дотримано суб’єктом звернення зі скаргою строки оскарження, встановлені Кодексом.
Відповідно до частини першої статті 65 Кодексу (396-20) суб’єктом звернення до виборчої комісії зі скаргою, що стосується виборчого процесу, може бути, зокрема, кандидат, зареєстрований для участі у відповідних виборах.
Зі змісту скарги вбачається, що суб’єкт звернення зі скаргою обґрунтовує свої вимоги бездіяльністю Васильківської міської територіальної виборчої комісії щодо нерозгляду його заяви, зареєстрованої 15 листопада 2020 року, та ненадання копій відповідних документів.
Частиною шістнадцятою статті 36 Кодексу (396-20) визначено, що заява, подана до виборчої комісії, розглядається протягом п’яти днів з дня її надходження, якщо інше не передбачено Кодексом.
Таким чином, скаргу подано належним суб’єктом звернення зі скаргою з дотриманням установленого Кодексом (396-20) строку.
Досліджуючи питання, чи належить розгляд поданої скарги до повноважень Центральної виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги), Комісія зазначає, що згідно з пунктом 2 частини третьої статті 65 Кодексу (396-20) та підпунктом 1 пункту 3.1 Порядку (v0192359-20) до Центральної виборчої комісії може бути оскаржено бездіяльність територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів.
Отже, Центральна виборча комісія є належним суб’єктом розгляду скарги кандидата в депутати Васильківської міської ради Свічинського С.С.
Тобто в Центральної виборчої комісії наявні підстави для розгляду скарги по суті.
Проаналізувавши наявні в Комісії документи і матеріали, Комісія зазначає.
Як вбачається зі скарги, відповідна заява суб’єкта звернення зі скаргою щодо надання йому копій протоколів, постанов комісії була зареєстрована у Васильківській міській територіальній виборчій комісії 15 листопада 2020 року.
Відповідно до частини четвертої статті 37 Кодексу (396-20) копія постанови, прийнятої виборчою комісією, засвідчена головою виборчої комісії чи його заступником і секретарем виборчої комісії та скріплена печаткою виборчої комісії, видається суб’єкту виборчого процесу, якого вона стосується, на його вимогу не пізніше ніж через чотири години після її прийняття, а копія постанови, прийнятої напередодні дня голосування та в день голосування, - невідкладно.
Згідно з Роз’ясненням щодо встановлення результатів виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, районної у місті ради, а також міської, сільської, селищної ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше), затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 23 жовтня 2020 року № 419 (v0419359-20) , членам територіальної виборчої комісії, кандидатам у депутати, довіреним особам кандидатів, представникам організацій партій у територіальній виборчій комісії, уповноваженим особам організацій партій, офіційним спостерігачам, присутнім на засіданні територіальної виборчої комісії під час встановлення результатів виборів, на їхнє прохання невідкладно видаються копії протоколу про результати відповідних місцевих виборів у відповідному виборчому окрузі, у тому числі з позначкою "Уточнений", засвідчені головою і секретарем територіальної виборчої комісії та скріплені печаткою комісії (пункт 20 цього Роз’яснення).
Однак суб’єкт звернення зі скаргою зазначає, що він звернувся з приводу надання йому копій відповідних протоколу та постанови від 12 листопада 2020 року за заявою, поданою до комісії 15 листопада 2020 року.
Відповідно до частини шістнадцятої статті 36 Кодексу (396-20) заява, подана до виборчої комісії, розглядається протягом п’яти днів з дня її надходження, якщо інше не передбачено Кодексом.
Згідно з частиною п’ятою статті 66 Кодексу (396-20) днем вчинення бездіяльності вважається останній день строку, в який мала бути, але не була вчинена дія, передбачена законом.
Оскільки відповідну заяву Свічинського С.С. зареєстровано у виборчій комісії 15 листопада 2020 року, то останнім днем її розгляду є 20 листопада 2020 року.
Скаргу до Центральної виборчої комісії подано 17 листопада 2020 року.
Таким чином, на момент подання скарги відведений законом строк на її розгляд ще не завершився, а отже, передчасним є висновок про бездіяльність Васильківської міської територіальної виборчої комісії щодо нерозгляду заяви Свічинського С.С., зареєстрованої 15 листопада 2020 року.
Щодо вимоги суб’єкта звернення зі скаргою достроково припинити повноваження комісії слід зазначити, що на момент розгляду скарги повноваження Васильківської міської територіальної виборчої комісії вже достроково припинено за рішенням суду (рішення Київського окружного адміністративного суду від 15 листопада 2020 року у справі № 320/11642/20, набрало законної сили 19 листопада 2020 року).
Отже, Центральна виборча комісія згідно з пунктом 2 частини тринадцятої статті 72 Кодексу (396-20) відмовляє в задоволенні скарги кандидата в депутати Васильківської міської ради Свічинського С.С.
Частиною першою статті 2 Закону (1932-15) встановлено, що Комісія в межах своїх повноважень забезпечує дотримання передбачених Конституцією України (254к/96-ВР) та законами України принципів і засад виборчого процесу, реалізацію виборчих прав громадян України, однакове застосування законодавства України про вибори на всій території України.
Відповідно до частини першої статті 16 Закону (1932-15) , якщо Комісії стане відомо про порушення законодавства України про вибори, виборчих прав громадян України з результатів проведених нею перевірок або із засобів масової інформації чи інших джерел, що не суперечать законодавству України, Комісія має право розглянути за власною ініціативою питання, що належать до її повноважень, та прийняти з цього приводу рішення в установленому Законом порядку.
Так, Комісія звертає увагу, що постановою Центральної виборчої комісії від 13 листопада 2020 року № 482 (v0482359-20) "Про скаргу кандидата в депутати Васильківської міської ради Обухівського району Київської області Свічинського С.С., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 10 листопада 2020 року за № 21-36/1-23130" було зобов’язано Васильківську міську територіальну виборчу комісію невідкладно оприлюднити протокол про результати виборів депутатів Васильківської міської ради відповідно до вимог Кодексу (396-20) .
Матеріали скарги свідчать про невиконання Васильківською міською територіальною виборчою комісією вимог Кодексу (396-20) , зазначеної постанови Центральної виборчої комісії щодо оприлюднення протоколу про результати виборів депутатів Васильківської міської ради.
За змістом частини другої статті 256 Кодексу (396-20) зміст протоколу про результати виборів депутатів невідкладно оприлюднюється на офіційному вебсайті (за наявності) територіальної виборчої комісії, вебсайті відповідної місцевої ради (за наявності) або в інший визначений відповідною територіальною виборчою комісією спосіб.
Відповідно до частини першої статті 13 Закону (1932-15) рішення Комісії, прийняте в межах її повноважень, є обов’язковим для виконання, зокрема, виборчими комісіями нижчого рівня.
Територіальні виборчі комісії є спеціальними колегіальними органами, які в межах повноважень, визначених Кодексом, забезпечують організацію підготовки та проведення місцевих виборів (частини перша, четверта статті 33 Кодексу (396-20) ).
До Центральної виборчої комісії не надходило доказів щодо оприлюднення Васильківською міською територіальною виборчою комісію змісту протоколу про результати виборів депутатів Васильківської міської ради.
Комісія вважає, що невиконання Васильківською міською територіальною виборчою комісію рішення Центральної виборчої комісії та порушення вимог частини другої статті 256 Кодексу (396-20) свідчить про одноразове грубе порушення нею вимог Кодексу (396-20) , законів України, актів Комісії та відповідно є підставою для дострокового припинення повноважень усього складу цієї виборчої комісії згідно з частиною третьою статті 208 Кодексу (396-20) .
Водночас Комісія зазначає, що рішенням Київського окружного адміністративного суду від 15 листопада 2020 року у справі № 320/11642/20, яке залишено без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 19 листопада 2020 року та набрало законної сили, зокрема, визнано протиправним та скасовано рішення Васильківської міської територіальної виборчої комісії про результати виборів депутатів Васильківської міської ради, оформлене протоколом від 12 листопада 2020 року; визнано протиправною та скасовано постанову Васильківської міської територіальної виборчої комісії про встановлення/визнання результатів виборів 25 жовтня 2020 року до Васильківської міської ради, яка була прийнята 12 листопада 2020 року; зобов’язано Васильківську міську територіальну виборчу комісію провести повторний підрахунок голосів на виборчих дільницях № 320278, 320280, 320281, 320300, 320307, 320315, 320319, 320325, 320334, 320337, 320338, 321271, 321272, 321273, 321274, 321275, 321276, 321277, 321278, 321279, 321280, 321281, 321282, 321283, 321284, 321285, 321286, 321287, 321417, 321288 з виборів депутатів Васильківської міської ради шляхом перерахунку бюлетенів, за наслідками чого скласти новий протокол про результати виборів депутатів Васильківської міської ради з позначкою "Уточнений", а також достроково припинено повноваження всього складу Васильківської міської територіальної виборчої комісії, "який діяв станом на день прийняття спірних рішень 12 листопада 2020 року", у зв’язку з одноразовим грубим порушенням нею вимог Конституції України (254к/96-ВР) , Кодексу (396-20) та законів України.
Оскільки судом достроково припинено повноваження всього складу Васильківської міської територіальної виборчої комісії, Комісія вважає за необхідне повідомити про це суб’єктів, за поданнями яких до складу комісії було включено осіб, повноваження яких достроково припинено, для внесення подань до Центральної виборчої комісії стосовно кандидатур для включення до складу зазначеної виборчої комісії.
Разом з тим Комісія наголошує, що відповідно до абзацу третього частини п’ятої статті 208 Кодексу (396-20) в разі дострокового припинення повноважень члена виборчої комісії у зв’язку з достроковим припиненням повноважень усього складу виборчої комісії його кандидатура не може бути включена до складу виборчої комісії та підлягає відхиленню.
Новий склад Васильківської міської територіальної виборчої комісії сформовано постановою Центральної виборчої комісії від 7 листопада 2020 року № 458 (v0458359-20) "Про новий склад Васильківської міської територіальної виборчої комісії Обухівського району Київської області".
Таким чином, Комісія констатує наявність обмежень, передбачених абзацом третім частини п’ятої статті 208 Кодексу (396-20) , стосовно осіб, які перебували у складі Васильківської міської територіальної виборчої комісії, що діяв на 12 листопада 2020 року, а саме Мокляка Сергія Сергійовича, Журавель Ольги Іванівни, Ковальчук Юлії Петрівни, Алояна Артака Норіковича, Гудзенко Валентини Василівни, Іванюка Євгена Валерійовича, Клочко Ольги Василівни, Ковальчука Ігоря Васильовича, Кротевич Сандри Олександрівни, Линника Євгенія Васильовича, Маркової Наталії Анатоліївни, Мельника Андрія Миколайовича, Павлової Вікторії Аланівни, Петрів Юлії Іванівни, Соколової Тетяни Миколаївни, Федчиняка Ігоря Олеговича, Чехун Людмили Василівни.
Також Центральна виборча комісія вважає за необхідне зобов’язати Васильківську міську територіальну виборчу комісію після сформування нового складу привести свою діяльність та рішення у відповідність із вимогами виборчого законодавства та забезпечити виконання рішення Київського окружного адміністративного суду від 15 листопада 2020 року у справі № 320/11642/20, зокрема провести повторний підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях № 320278, 320280, 320281, 320300, 320307, 320315, 320319, 320325, 320334, 320337, 320338, 321271, 321272, 321273, 321274, 321275, 321276, 321277, 321278, 321279, 321280, 321281, 321282, 321283, 321284, 321285, 321286, 321287, 321417, 321288 з виборів депутатів Васильківської міської ради шляхом перерахунку бюлетенів, за наслідками чого скласти новий протокол про результати виборів депутатів Васильківської міської ради з позначкою "Уточнений".
Враховуючи викладене, відповідно до статей 32, 33, статей 63, 65, 70, частин першої, другої, п’ятої, тринадцятої статті 72, статей 202, частин третьої, п’ятої статті 208 Виборчого кодексу України (396-20) , керуючись частиною другою статті 1, частиною першою статті 2, частиною другою статті 3, статтями 11 - 13, 16, 17, 21 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) , Центральна виборча комісія постановляє:
1. Відмовити в задоволенні скарги кандидата в депутати Васильківської міської ради Обухівського району Київської області Свічинського Сергія Семеновича, зареєстрованої в Центральній виборчій комісії 17 листопада 2020 року за № 21-36/1-24923.
2. Взяти до відома, що рішенням Київського окружного адміністративного суду від 15 листопада 2020 року у справі № 320/11642/20, залишеним без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 19 листопада 2020 року, достроково припинено повноваження всього складу Васильківської міської територіальної виборчої комісії Обухівського району Київської області, який діяв станом на день прийняття спірних рішень 12 листопада 2020 року, у зв’язку з одноразовим грубим порушенням нею вимог Конституції України (254к/96-ВР) , Виборчого кодексу України (396-20) та законів України.
3. Встановити, що місцеві організації політичних партій, за поданнями яких до складу Васильківської міської територіальної виборчої комісії Обухівського району Київської області було включено осіб, повноваження яких достроково припинено рішенням Київського окружного адміністративного суду від 15 листопада 2020 року у справі № 320/11642/20, можуть не пізніше 16 години 21 листопада 2020 року подати до Центральної виборчої комісії кандидатури для включення до складу зазначеної виборчої комісії.
4. Зобов’язати Васильківську міську територіальну виборчу комісію Обухівського району Київської області після сформування її нового складу привести свою діяльність та рішення у відповідність із вимогами виборчого законодавства та забезпечити виконання рішення Київського окружного адміністративного суду від 15 листопада 2020 року у справі № 320/11642/20, зокрема провести повторний підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях № 320278, 320280, 320281, 320300, 320307, 320315, 320319, 320325, 320334, 320337, 320338, 321271, 321272, 321273, 321274, 321275, 321276, 321277, 321278, 321279, 321280, 321281, 321282, 321283, 321284, 321285, 321286, 321287, 321417, 321288 з виборів депутатів Васильківської міської ради Обухівського району Київської області шляхом перерахунку бюлетенів, за наслідками чого скласти новий протокол про результати виборів депутатів Васильківської міської ради Обухівського району Київської області з позначкою "Уточнений".
5. Звернути увагу Васильківської міської територіальної виборчої комісії Обухівського району Київської області на необхідність неухильного дотримання вимог законодавства в ході реалізації повноважень щодо підготовки і проведення місцевих виборів.
6. Копію цієї постанови надіслати кандидату в депутати Васильківської міської ради Обухівського району Київської області Свічинському С.С. та Васильківській міській територіальній виборчій комісії Обухівського району Київської області.
7. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.
Голова
Центральної виборчої комісії
О.ДІДЕНКО