ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
07 листопада 2017 року
Справа № 910/3438/13
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Головуючого - Ткаченко Н.Г.
Суддів - Катеринчук Л.Й.
Поліщука В.Ю.
За участю представників: ТОВ "Фактор Коммерс" - Глєбової А.М., ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" - Мусієнка Г.І.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу ліквідатора ТОВ "Фактор Коммерс" - арбітражного керуючого Кучака Ю.Ф.
на постанову Київського апеляційного господарського суду від 03.08.2017 по справі № 910/3438/13 за заявою ТОВ "Фактор Нафтогаз" про банкрутство ТОВ "Фактор Коммерс", -
В С Т А Н О В И В:
Ухвалою Господарського суду м. Києва від 26.02.2013 прийнято заяву ТОВ "Фактор Нафтогаз" про порушення провадження по справі про банкрутство ТОВ "Фактор Коммерц", на підставі ст.ст. 9- 12 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", в редакції закону чинній після 19.01.2013.
Ухвалою Господарського суду м. Києва від 12.03.2013 порушено провадження по справі № 910/3438/13 про банкрутство ТОВ "Фактор Коммерц", визнано вимоги ініціюючого кредитора в сумі 2 725 736,00 грн, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядженням майном боржника, призначено розпорядником майном боржника арбітражного керуючого Швачку С.В.
Суддя - доповідач Ткаченко Н.Г.
Постановою Господарського суду міста Києва від 20.10.2014 по справі № 910/3438/13 боржника - ТОВ "Фактор Коммерс" було визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та призначеного ліквідатора банкрута.
Ухвалою Господарського суду м. Києва від 15.05.2017 по справі № 910/3438/13 затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс ТОВ "Фактор Коммерс" припинено підприємницьку діяльність боржника та провадження по справі.
Постановою Київського апеляційного господарського суду від 03.08.2017 по справі № 910/3438/13 ухвалу Господарського суду м. Києва від 15.05.2017 скасовано. Справу передано на розгляд Господарського суду м. Києва на стадію ліквідаційної процедури.
В касаційній скарзі лыквыдатор ТОВ "Фактор Коммерс" - арбітражний керуючий Кучак Ю.Ф. просить скасувати постанову Київського апеляційного господарського суду від 03.08.2017 по справі № 910/3438/13 посилаючись на те, що вона постановлена з неправильним застосуванням норм матеріального та процесуального права, залишивши в силі ухвалу Господарського суду м. Києва від 15.05.2017.
Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 03.11.2017, у зв'язку з відпусткою судді Куровського С.В, склад колегії змінений і визначено склад колегії суддів: Ткаченко Н.Г./головуючий - доповідач/, Катеринчук Л.Й., Удовиченко О.С.
Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 07.11.2017, у зв'язку з перебуванням на лікарняному судді Удовиченка О.С .склад колегії змінений і визначено склад колегії суддів: Ткаченко Н.Г./головуючий - доповідач/, Катеринчук Л.Й., Поліщук В.Ю.
До початку розгляду справи 07.11.2017 до суду надійшло клопотання від ТОВ "Фактор Коммерс" про відкладення розгляду даної справи з підстав, викладених у клопотанні.
Заслухавши пояснення представників сторін, перевіривши доводи,які викладені у клопотанні ТОВ "Фактор Коммерс" про відкладення розгляду даної справи, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання про відкладення розгляду справи задоволенню не підлягає.
Заслухавши доповідь судді Ткаченко Н.Г., пояснення представників боржника та кредитора - ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України", перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Ухвала господарського суду першої інстанції, якою затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута - ТОВ "Фактор Коммерс", припинено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Фактор Коммерс" обґрунтована відсутністю будь-яких майнових активів у боржника, за рахунок яких можна було б задовольнити в повному обсязі вимоги кредиторів та тим, що ліквідатором боржника здійснені всі передбачені законом заходи по здійсненню ліквідаційної процедури боржника.
Постанова апеляційного господарського суду, якою скасовано зазначену ухвалу суду першої інстанції, мотивована тим, що дії ліквідатора в процедурі ліквідації банкрута є недостатніми та поверхневими, оскільки ним не здійснені реальні заходи щодо пошуку усіх видів майна, яке б могло належати банкруту - ТОВ "Фактор Коммерс", не здійснено належним чином інвентаризацію та оцінку майна, а саме предмету застави за договорами застави та виявлення дебіторської заборгованості контрагентів за контрактами перед боржником, право вимоги за якими, відповідно до договорів застави, передано в заставу АТ "Укрексімбанк".
Відповідно до ст.- 4-1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Провадження по даній справі про банкрутство ТОВ "Фактор Коммерс" здійснюється за Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) в редакції, чинній після 19.01.2013.
Статтею 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачені повноваження ліквідатора боржника, зокрема, згідно із ч.2 даної статті ліквідатор з дня свого призначення приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження, виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута, проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута, аналізує фінансове становище банкрута, виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута, очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу, пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості.
Відтак, Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) передбачена певна сукупність дій, яку необхідно вчинити ліквідатору в ході ліквідаційної процедури та перелік додатків, які додаються до звіту ліквідатора та що є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури, яке проводиться за участю кредиторів (комітету кредиторів); подання звіту та ліквідаційного балансу здійснюється ліквідатором за наслідком всіх проведених ним дій в ході ліквідаційної процедури.
Крім того, відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ліквідатор - фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення вимог кредиторів у встановленому цим Законом порядку; ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; має право отримувати кредит для виплати вихідної допомоги працівникам, що звільняються внаслідок ліквідації банкрута, який відшкодовується згідно з цим Законом позачергово за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом; веде реєстр вимог кредиторів; здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.
За ч.1. п. 6 ст. 83 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" підставою для припинення провадження у справі є затвердження звіту ліквідатора в порядку, передбаченому цим Законом.
Пунктом 1 ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що після завершення усіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - копія розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів цінних паперів - копія звіту про наслідки погашення цінних паперів, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.
Відповідно до ч. 2 ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута.
Як вбачається із матеріалів справи та встановлено апеляційним судом, 20.10.2014 постановою господарського суду першої інстанції боржника - ТОВ "Фактор Коммерс" було визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатора банкрута.
Ухвалою Господарського суду міста Києва від 02.03.2015 було затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ "Фактор Коммерс" на загальну суму 557 688 833,40 грн.
Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.10.2015 було затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, ліквідовано боржника та припинено провадження у справі № 910/3438/13.
Постановою Київського апеляційного господарського суду від 14.12.2015 по даній справі зазначену вище ухвалу суду першої інстанції від 19.10.2015 скасовано, а справу направлено до Господарського суду м. Києва для подальшого розгляду.
В подальшому, 07.04.2017 на засіданні комітету кредиторів прийнято рішення звернутись до господарського суду з клопотанням про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута ТОВ "Фактор Коммерс".
У квітні 2017 ліквідатор банкрута - ТОВ "Фактор Коммерс" подав до господарського суду міста Києва звіт ліквідатора ТОВ "Фактор Коммерс" та ліквідаційний баланс ТОВ "Фактор Коммерс".
Як встановлено судом апеляційної інстанції та вбачається із матеріалів справи, під час здійснення ліквідаційної процедури ліквідатором банкрута було виявлено та включено до ліквідаційної маси банкрута земельну ділянку площею 2,0499 га, яка знаходиться за адресою: Київська область, Бориспільський район, Гнідинська сільська рада.
В подальшому, на аукціоні, проведеного ТОВ "Універсальний торговий дім "Меркурій", зазначена земельна ділянка реалізована, згідно договору купівлі-продажу земельної ділянки від 29.07.2015, укладеного між боржником та ТОВ "Експерементально-виробничий центр "Фобос", було продана за ціною - 61 916,4 грн., як підтверджується належними доказами ці грошові кошти у сумі 61 916,4 грн., були направлені на сплату винагороди організатору аукціону та на погашення витрат понесених ліквідатором під час ліквідаційної процедури банкрута, в порушення вимог ст. 49 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", зворотного належним чином не доведено.
Разом з тим, як вбачається із матеріалів даної справи, на виконання рішення комітету кредиторів від 10.04.2015, ліквідатором було здійснено оцінку майна банкрута та згідно експертної оцінки вказаної земельної ділянки площею 2,0499 га, її ринкова вартість станом на 29.04.2015 складала 940 494,12 грн., тоді як на аукціоні земельну ділянку було реалізовано значно дешевше.
Із наявних у справі матеріалів справи вбачається та як було встановлено судом апеляційної інстанції, ухвалою господарського суду першої інстанції від 13.11.2013, зокрема, визнано кредиторські вимоги ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" у сумі 230 444 792,10 грн. (190 633 169,78 грн. та у сумі 4 980 811,00 доларів США, що еквівалентно 39 811 622,32 грн.), такими, що забезпечені заставою майна боржника.
У попередньому судовому засіданні було встановлено, що грошові вимоги ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" до боржника виникли у зв'язку з невиконанням ТОВ "Фактор Коммерс", як позичальником грошових зобов'язань за кредитним договором № 151308К50 від 22.08.2008 з додатками та п'яти договорами про кредитування шляхом відкриття безвідкличного документарного підтвердженого непокритого акредитиву № 151308К43 від 29.07.2008, № 151308К35 від 13.06.2008, № 151308К11 від 26.03.2008, № 151308К5 від 01.02.2008, № 151307К88 від 21.12.2007, за умовами яких боржнику було відкрито невідновлювальні кредитні лінії з кінцевим терміном погашення до 30.09.2010 та сплатою відсотків за користування кредитом та комісії за управління кредитом.
В забезпечення виконання вказаних кредитних договорів між кредитором та боржником було укладено договори застави майнових прав від 26.08.2008 № 151308Z116, від 29.12.2008 № 151308Z168, від 29.07.2008 № 151308Z112, від 21.12.2007 № 151307Z192, від 13.06.2008 № 151308Z100, від 04.02.2008 № 151308Z17, предметом застави яких є майнові права за контрактами, укладеними між боржником та його контрагентами на купівлю дизельного пального та/або бензину.
За умовами зазначених вище договорів, після реалізації боржником дизельного палива та/або бензину або його/їх частини, за контрактами, предметом застави за договорами застави стають майнові права на виручку за такими контрактами, а з моменту отримання боржником від контрагентів за наведеними контрактами виручки за такими контрактами, остання стає предметом застави за вказаними договорами застави.
За актом приймання-передачі від 14.01.2015 арбітражному керуючому Кучаку Ю.Ф. не було передано будь-якої первинної документація на підтвердження наявності дебіторської заборгованості, а також ліквідатором під час проведення ліквідаційної процедури не було виявлено на рахунках банкрута коштів, отриманих на підставі контрактів на купівлю дизельного палива, таким чином здійснивши всі передбаченні законодавством дії ліквідатором не виявлено заставного майна належного банкруту, а саме дизельного пального та бензину чи виручки за контрактами, майнові права вимоги за якими є предметами договорів застави майнових прав від 26.08.2008 № 151308Z116, від 29.12.2008 № 151308Z168, від 29.07.2008 № 151308Z112, від 21.12.2007 № 151307Z192, від 13.06.2008 № 151308Z100, від 04.02.2008 № 151308Z17.
Апеляційний господарський суд дійшов вірного висновку щодо невжиття ліквідатором банкрута належних заходів з встановлення та пошуку активів боржника, оскільки заставним кредитором - ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України " надано копії первинних документів, які свідчать про здійснення боржником господарських операцій з купівлі-продажу нафтопродуктів з іноземними та вітчизняними контрагентами, що свідчить про існування дебіторської заборгованості боржника.
Відтак, з урахуванням наведеного вище, Київський апеляційний господарський суд дійшов висновку про те, що поданий на затвердження суду звіт ліквідатора і ліквідаційний баланс не містять всіх необхідних даних та не відповідають вимогам Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) , і його затвердження судом першої інстанції є передчасним.
Відповідно до ст. - 111-7 ГПК України переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.
Касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази.
Таким чином, колегія суддів приходить до висновку, що постанова Київського апеляційного господарського суду від 03.08.2017 по справі № 910/3438/13, якою скасовано Господарського суду м. Києва від 15.05.2017 щодо затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу і припинення провадження по справі про банкрутство ТОВ "Фактор Коммерс", постановлена з урахування конкретних обставин справи та у відповідності до вимог Закону і підстав для її скасування не вбачається.
Доводи касаційної скарги не спростовують висновку суду, які викладені оскаржуваній постанові апеляційного господарського суду.
На підставі викладеного, керуючись ст. ст. - 111-5, - 111-7 - 111-13 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу ліквідатора ТОВ "Фактор Коммерс" - арбітражного керуючого Кучака Ю.Ф. залишити без задоволення.
Постанову Київського апеляційного господарського суду від 03.08.2017 по справі № 910/3438/13 залишити без змін.
Головуючий -
Судді -
Ткаченко Н.Г.
Катеринчук Л.Й.
Поліщук В.Ю.