ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 8 грудня 2020 року № 554

Про окремі питання діяльності Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії Бучанського району Київської області

До Центральної виборчої комісії 8 грудня 2020 року надійшло колективне звернення, підписане заступником голови Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії Бучанського району Київської області (далі - Гостомельська селищна територіальна виборча комісія) Дрозд Л.М. та членами цієї виборчої комісії Стєпановим В.А., Шепелевим О.І., Суховим А.Ю., Царенком М.О., Власюком І.О., Юзиковою І.А., Устименком Б.М., Шатіліною А.Е., в якому йдеться про ситуацію, що склалася у Гостомельській селищній територіальній виборчій комісії стосовно виконання рішення Київського окружного адміністративного суду від 15 листопада 2020 року в справі № 320/11645/20.
У зверненні вказано, що рішенням Київського окружного адміністративного суду від 15 листопада 2020 року у справі № 320/11645/20, залишеним без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 19 листопада 2020 року, зокрема, зобов’язано Гостомельську селищну територіальну виборчу комісію здійснити повторний підрахунок голосів з виборів депутатів Гостомельської селищної ради Бучанського району Київської області в єдиному багатомандатному виборчому окрузі, що відбулись 25 жовтня 2020 року.
Проте станом на 8 грудня 2020 року зазначене рішення Київського окружного адміністративного суду Гостомельською селищною територіальною виборчою комісією не виконано. Повторний підрахунок голосів виборців було здійснено лише на восьми виборчих дільницях з десяти, після чого робота припинилась внаслідок протидії частини членів цієї виборчої комісії - Бузарова Ю.П., Ситенка М.А., Ольшевського В.О., Ясколда Е.О., Дейнеги О.І., Петренка А.С., Цушка Р.В. та Деревягіної А.А., які "свідомо саботують засідання комісії, не з’являються на засідання багато разів та зривають виконання рішення суду".
Також у зверненні йдеться, що заступник голови та члени Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії зверталися до Бучанської районної територіальної виборчої комісії Київської області (далі - Бучанська районна виборча комісія) щодо дострокового припинення повноважень голови та членів Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії Бузарова Ю.П., Ситенка М.А., Ольшевського В.О., Ясколда Е.О., Дейнеги О.І., Петренка А.С., Цушка Р.В. та Деревягіної А.А. у зв’язку з безпідставною відсутністю на двох засіданнях комісії. Однак Бучанською районною територіальною виборчою комісією рішення із зазначеного питання прийнято не було.
Підсумовуючи викладені факти, заявники вказають, що "внаслідок деструктивних протиправних дій Бузарова Ю.П., Ситенка М.А., Ольшевського В.О., Ясколда Е.О., Дейнеги О.І., Петренка А.С., Цушка Р.В. та Деревягіної А.А. не виконується рішення суду та не проводиться повторний підрахунок голосів на виборчих дільницях № 321310 та № 321311, а роботу Гостомельської СТВК фактично паралізовано".
На підтвердження зазначеного до звернення додано копії актів, якими зафіксовано відсутність указаних членів виборчої комісії на засіданнях 30 листопада, 1, 2, 4 та 7 грудня 2020 року, а також звернення до Бучанської районної територіальної виборчої комісії від 2 грудня 2020 року щодо виключення зі складу Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії окремих її членів, що не з’являються на її засідання.
Крім того, до Центральної виборчої комісії 8 грудня 2020 року надійшло звернення Київської обласної організації Політичної партії "НАШ КРАЙ", у якому повідомляється, що голова Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії та її члени Ситенко М.А., Ольшевський В.О., Ясколд Е.О., Дейнега О.І., Петренко А.С., Цушко Р.В., Деревягіна А.А. систематично не з’являються на засідання територіальної виборчої комісії, а коли приходять - свідомо не голосують за виконання рішення Київського окружного адміністративного суду від 15 листопада 2020 року в справі № 320/11645/20. Таким чином, указане рішення суду цією виборчою комісією не виконується.
Також з метою отримання інформації щодо розгляду звернення членів Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії стосовно дострокового припинення повноважень її членів Бузарова Ю.П., Ситенка М.А., Ольшевського В.О., Ясколда Е.О., Дейнеги О.І., Петренка А.С., Цушка Р.В., та Деревягіної А.А. до Бучанської районної територіальної виборчої комісії 8 грудня 2020 року заступником Голови Центральної виборчої комісії було надіслано відповідний запит.
У відповідь до Комісії надійшло пояснення за підписом голови Бучанської районної територіальної виборчої комісії, в якому йдеться про те, що до цієї виборчої комісії надходило вказане звернення, яке розглядалося на засіданні 4 грудня 2020 року. Також Бучанською районною територіальною виборчою комісією того самого дня прийнято постанову № 92, якою звернуто увагу Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії на необхідності неухильного дотримання Конституції України (254к/96-ВР) , Виборчого кодексу України (396-20) (далі - Кодекс) та Законів України, а також зобов’язано невідкладно виконати рішення Київського окружного адміністративного суду від 15 листопада 2020 року в справі № 320/11645/20.
Рішення за результатом розгляду звернення членів Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії стосовно дострокового припинення повноважень окремих її членів Бучанською районною територіальною виборчою комісією Комісії не надано.
Також Бучанською районною територіальною виборчою комісією надіслано до Комісії копії поданих до неї 2 грудня 2020 року звернення щодо виключення зі складу Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії окремих її членів, що не з’являються на засідання, та документів, зокрема актів, якими зафіксовано відсутність членів цієї виборчої комісії Бузарова Ю.П., Ситенка М.А., Ольшевського В.О., Ясколда Е.О., Дейнеги О.І., Петренка А.С., Цушка Р.В. і Деревягіної А.А. на засіданні 30 листопада та 1 грудня 2020 року.
За змістом частини другої статті 1, пункту 3 частини першої статті 17, пунктів 1, 2 частини першої статті 21 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) (далі - Закон) на Центральну виборчу комісію покладено повноваження щодо контролю за діяльністю виборчих комісій, які утворюються для організації підготовки та проведення місцевих виборів, а також за додержанням та однаковим застосуванням законодавства про місцеві вибори на всій території України.
Згідно з частиною першою статті 16 Закону (1932-15) , якщо Комісії стане відомо про порушення законодавства України про вибори, виборчих прав громадян України з результатів проведених нею перевірок або із засобів масової інформації чи інших джерел, що не суперечать законодавству України, Комісія має право розглянути за власною ініціативою питання, що належать до її повноважень, та прийняти з цього приводу рішення в установленому Законом (1932-15) порядку. Також Комісія в разі необхідності може за власною ініціативою розглянути та прийняти в установленому Законом порядку рішення стосовно організації роботи виборчих комісій, а також інших питань, що належать до повноважень Комісії (частина друга статті 16 Закону (1932-15) ).
Проаналізувавши наявні в Центральній виборчій комісії інформацію та документи, Комісія зазначає.
Відповідно до частини першої статті 32 Кодексу (396-20) в Україні утворюються і діють передбачені Кодексом виборчі комісії як незалежні органи адміністрування виборчих процесів, які відповідно до своїх повноважень забезпечують здійснення визначених Конституцією України (254к/96-ВР) та Кодексом основних принципів виборчого права, засад виборчого процесу, реалізацію виборчих прав громадян України, підготовку та проведення виборів.
За змістом частин першої, четвертої, восьмої статті 33, статті 206 Кодексу (396-20) територіальні виборчі комісії є постійно діючими колегіальними органами, що в межах своїх повноважень та в порядку, передбачених Кодексом, забезпечують організацію та проведення місцевих виборів, реалізацію виборчих прав громадян України, додержання та однакове застосування виборчого законодавства, зокрема встановлюють підсумки голосування на відповідних місцевих виборах, результати виборів депутатів, сільського, селищного, міського голови в порядку, визначеному Кодексом.
Територіальні виборчі комісії та їх члени при виконанні своїх повноважень зобов’язані діяти відповідно до Конституції України (254к/96-ВР) , Кодексу (396-20) та законів України (частина третя статті 32, частина четверта статті 38 Кодексу (396-20) ).
Відповідно до статті 129-1 Основного Закону України (254к/96-ВР) суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов’язковим до виконання.
Частиною другою статті 14 Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) встановлено, що судові рішення, які набрали законної сили, є обов’язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об’єднаннями на всій території України.
Також Комісія зазначає, що порядок проведення повторного підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях унормовано положеннями частин дванадцятої - вісімнадцятої статті 254 Кодексу (396-20) .
Повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з відповідних місцевих виборів здійснюється членами територіальної виборчої комісії в порядку, визначеному Центральною виборчою комісією з урахуванням положень статті 250 Кодексу (396-20) .
Порядок підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці та складання протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з відповідних місцевих виборів, порядок повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці (v0386359-20) затверджено постановою Центральної виборчої комісії від 15 жовтня 2020 року № 386.
Зокрема, відповідно до положень статей 250, 254 та вказаного Порядку (v0386359-20) повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці здійснюється членами відповідної територіальної виборчої комісії на її засіданні.
Разом з тим частиною четвертою статті 36 Кодексу (396-20) встановлено, що засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності на ньому більше половини її складу.
За змістом частини тринадцятої статті 254 Кодексу (396-20) територіальна виборча комісія за результатами повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці складає протокол про повторний підрахунок голосів виборців на відповідній виборчій дільниці за формою (v0296359-20) , встановленою постановою Центральної виборчої комісії від 24 вересня 2020 року № 296 "Про форми протоколів та актів виборчих комісій, які здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів, щодо підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у місті, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів" (додатки 5 - 8).
Як вбачається з наданих Комісії документів, на сьогодні Гостомельською селищною територіальною виборчою комісією рішення Київського окружного адміністративного суду від 15 листопада 2020 року в справі № 320/11645/20, залишене без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 19 листопада 2020 року, не виконано, повторного підрахунку голосів виборців з виборів депутатів Гостомельської селищної ради Бучанського району Київської області в єдиному багатомандатному виборчому окрузі в повному обсязі не здійснено.
Зволікання з проведенням повторного підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях № 321310 та № 321311 має місце внаслідок того, що засідання Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії починаючи з 30 листопада 2020 року не проводяться через відсутність кворуму.
Так, як вбачається з наданих документів, 30 листопада, 1, 2, 4 та 7 грудня 2020 року голова Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії Бузаров Ю.П. та члени цієї виборчої комісії Ситенко М.А., Ольшевський В.О., Ясколд Е.О., Дейнега О.І., Петренко А.С., Цушко Р.В. і Деревягіна А.А. не з’являлись на засідання, скликані на вказані дати.
Оскільки кількість членів Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії, присутніх на зазначених засіданнях, була меншою за встановлену вимогами частиною четвертою статті 36 Кодексу (396-20) , вказані засідання не відбулись, що унеможливило здійснення виборчою комісією повторного підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях № 321310 та № 321311, а отже, створило перешкоди для виконання судового рішення.
При цьому Гостомельській селищній територіальній виборчій комісії листом за підписом заступника Голови Центральної виборчої комісії від 7 грудня 2020 року № 21-33/1-5083 наголошувалось на необхідності неухильного дотримання нею та її членами Конституції України (254к/96-ВР) та законів України під час реалізації повноважень з підготовки і проведення місцевих виборів та організації своєї роботи, зокрема встановлення підсумків голосування та результатів виборів депутатів Гостомельської селищної ради Бучанського району Київської області 25 жовтня 2020 року з урахуванням рішення Київського окружного адміністративного від 15 листопада 2020 року в справі № 320/11645/20.
Гостомельська селищна територіальна виборча комісія 2 грудня 2020 року відповідно до частини четвертої статті 208 Кодексу (396-20) подала до Бучанської районної територіальної виборчої комісії звернення щодо виключення з її складу членів, які систематично не з’являються на засідання, до якого додала докази неприбуття на засідання 30 листопада та 1 грудня 2020 року відповідних осіб.
Водночас надані Комісії акти від 2, 4 та 7 грудня 2020 року свідчать, що голова Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії Бузаров Ю.П. та її члени Ситенко М.А., Ольшевський В.О., Ясколд Е.О., Дейнега О.І., Петренко А.С., Цушко Р.В. і Деревягіна А.А. продовжують ухилятися від обов’язку брати участь у засіданнях указаної виборчої комісії, внаслідок чого зазначене судове рішення досі не виконано.
Викладене свідчить про вчинення грубого порушення цими членами виборчої комісії законодавства України про місцеві вибори.
Відповідно до пункту 9 частини четвертої статті 208 Кодексу (396-20) та пунктів 7.1, 7.2 Роз’яснення щодо порядку дострокового припинення повноважень усього складу та окремих членів виборчих комісій з місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 6 жовтня 2020 року № 351, повноваження члена територіальної виборчої комісії припиняються достроково у зв’язку з систематичним невиконанням покладених на нього обов’язків або одноразовим грубим порушенням ним законодавства України про місцеві вибори, що встановлено рішенням суду або рішеннями виборчої комісії, яка утворила відповідну комісію (сформувала її склад), двома і більше неявками на засідання виборчої комісії без поважних причин або неявкою на засідання виборчої комісії у день голосування.
За наявності вказаних фактів до виборчої комісії, яка утворила таку комісію (сформувала її склад), може бути подано мотивоване звернення про дострокове припинення повноважень відповідного члена комісії.
До звернення додаються матеріали (постанова комісії, протокол або витяг із протоколу засідання, акти, судові рішення, а також інші документи), які підтверджують викладені в ньому обставини.
Виборча комісія, до якої подано звернення, розглядає його на підставі отриманих матеріалів. У разі необхідності виборча комісія може витребувати пояснення та інші документи, що мають значення для розгляду цього питання.
Під час розгляду питання щодо дострокового припинення повноважень члена комісії з підстав, визначених пунктом 9 частини четвертої статті 208 Кодексу (396-20) , відповідна виборча комісія враховує, що за змістом статті 38 Кодексу (396-20) член виборчої комісії зобов’язаний:
додержуватися Конституції України (254к/96-ВР) , Кодексу (396-20) , законів України з питань підготовки і проведення виборів;
брати участь у засіданнях виборчої комісії;
виконувати рішення виборчої комісії та обов’язки, покладені на нього згідно з їх розподілом у комісії;
виконувати інші обов’язки відповідно до Кодексу (396-20) та законів України.
У разі виникнення підстав, зокрема, передбачених пунктом 9 частини четвертої статті 208 Кодексу (396-20) , повноваження члена виборчої комісії припиняються з моменту прийняття рішення про дострокове припинення його повноважень виборчою комісією, яка її утворила.
Склад Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії відповідно до частини шостої статті 203 Кодексу (396-20) сформовано Бучанською районною територіальною виборчою комісією.
Викладені факти ухилення голови Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії Бузарова Ю.П. та її членів Ситенка М.А., Ольшевського В.О., Ясколда Е.О., Дейнеги О.І., Петренка А.С., Цушка Р.В. і Деревягіної А.А. від участі у засіданнях виборчої комісії свідчать про грубе порушення ними законодавства України про місцеві вибори, а отже, про наявність підстав для дострокового припинення повноважень голови Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії Бузарова Ю.П. та її членів Ситенка М.А., Ольшевського В.О., Ясколда Е.О., Дейнеги О.І., Петренка А.С., Цушка Р.В. і Деревягіної А.А.
Таким чином, на виконання положень Кодексу (396-20) та вказаного Роз’яснення (v0351359-20) Бучанська районна територіальна виборча комісія мала надати зверненню членів Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії та іншим фактам неучасті окремих членів цієї виборчої комісії в її засіданнях відповідну оцінку та достроково припинити повноваження членів зазначеної виборчої комісії, які створюють перешкоди для її належного функціонування, зокрема проведення засідань, і як наслідок - перешкоджають виконанню судового рішення.
Натомість Бучанська районна територіальна виборча комісія не вжила заходів, спрямованих на відновлення роботи Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії, а також не прийняла рішення щодо дострокового припинення повноважень членів цієї виборчої комісії за результатами розгляду вказаного звернення.
За таких обставин Комісія констатує бездіяльність Бучанської районної територіальної виборчої комісії.
Відповідно до частини другої статті 33, частини першої статті 202 Кодексу (396-20) Центральна виборча комісія є комісією вищого рівня для всіх виборчих комісій з усіх місцевих виборів.
За змістом пунктів 1, 3 частини третьої статті 16 Закону (1932-15) , пункту 5 частини першої статті 205 Кодексу (396-20) в разі необхідності з метою забезпечення дотримання законного перебігу виборчого процесу, захисту виборчих прав громадян та поновлення порушених виборчих прав громадян Комісія може з власної ініціативи, зокрема, в разі бездіяльності територіальної виборчої комісії прийняти рішення по суті питання.
Враховуючи викладене, Комісія вбачає підстави для виконання повноважень Бучанської районної виборчої комісії та прийняття рішення про дострокове припинення повноважень голови Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії Бузарова Ю.П. і її членів Ситенка М.А., Ольшевського В.О., Ясколда Е.О., Дейнеги О.І., Петренка А.С., Цушка Р.В. і Деревягіної А.А. у зв’язку з одноразовим грубим порушенням ними законодавства України про місцеві вибори.
При цьому Комісія зауважує, що за змістом частини восьмої статті 208 Кодексу (396-20) та пункту 9.6 зазначеного Роз’яснення в разі виявлення підстав для дострокового припинення повноважень голови, заступника голови або секретаря виборчої комісії відповідна виборча комісія невідкладно повідомляє суб’єкта подання кандидатури про обставини із пропозицією не пізніше ніж на наступний день з дня отримання такого повідомлення, але не пізніше останнього дня перед днем голосування внести подання про заміну відповідного члена комісії, що займає посаду голови, заступника голови або секретаря комісії.
З огляду на вказане, з метою забезпечення належної роботи Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії, зокрема продовження повторного підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях на виконання рішення Київського окружного адміністративного суду від 15 листопада 2020 року в справі № 320/11645/20, Центральна виборча комісія вважає за необхідне виконати повноваження Бучанської районної територіальної виборчої комісії та достроково припинити повноваження членів Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії Ситенка М.А., Ольшевського В.О., Ясколда Е.О., Дейнеги О.І., Петренка А.С., Цушка Р.В. і Деревягіної А.А. у зв’язку з одноразовим грубим порушенням ними законодавства України про місцеві вибори, а також зобов’язати Бучанську районну територіальну виборчу комісію повідомити Київську обласну організацію Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ", за поданням якої Бузарова Ю.П. включено до складу цієї виборчої комісії, про виявлення підстав для дострокового припинення його повноважень.
Крім того, Комісія звертає увагу, що особи, винні в порушенні законодавства про вибори, виборчих прав виборців, кандидатів, місцевих організацій політичних партій - суб’єктів виборчого процесу, притягаються до кримінальної, адміністративної або іншої відповідальності в порядку, встановленому законом (частина третя статті 19 Кодексу (396-20) ).
Відповідно до статті 157 Кримінального кодексу України (2341-14) перешкоджання вільному здійсненню виборцем свого виборчого права, перешкоджання роботі виборчої комісії, ухилення члена виборчої комісії від виконання своїх обов’язків у роботі комісії без поважних причин є кримінально караними діяннями.
Разом з тим статтею 382 Кримінального кодексу України (2341-14) передбачено кримінальне покарання за умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню.
Частиною четвертою статті 13 Закону (1932-15) передбачено, що в разі виявлення у процесі розгляду питання на засіданні Комісії ознак вчинення злочину чи іншого правопорушення Комісія приймає рішення про звернення до відповідних правоохоронних органів та передає їм відповідні матеріали.
Згідно з частиною першою статті 23 Закону України "Про Національну поліцію" (580-19) поліція відповідно до покладених на неї завдань, зокрема, здійснює превентивну та профілактичну діяльність, спрямовану на запобігання вчиненню правопорушень; виявляє причини та умови, що сприяють вчиненню кримінальних та адміністративних правопорушень, вживає у межах своєї компетенції заходів для їх усунення; вживає заходів з метою виявлення кримінальних, адміністративних правопорушень; припиняє виявлені кримінальні та адміністративні правопорушення; здійснює своєчасне реагування на заяви та повідомлення про кримінальні, адміністративні правопорушення або події; здійснює досудове розслідування кримінальних правопорушень у межах визначеної підслідності.
Зважаючи, що вказані обставини потребують перевірки правоохоронними органами, Центральна виборча комісія вважає за необхідне звернутися до Національної поліції України для проведення їх перевірки та в разі виявлення підстав вжиття згідно із законодавством України заходів реагування.
Враховуючи викладене, відповідно до статті 129-1 Конституції України (254к/96-ВР) , частини другої статті 33, частини четвертої статті 38, статей 205, 208 Виборчого кодексу України (396-20) , керуючись статтями 1, 2, частиною другою статті 3, статтями 11 - 13, 16, 17, 21 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) , Центральна виборча комісія постановляє:
1. Визнати бездіяльність Бучанської районної територіальної виборчої комісії Київської області стосовно нерозгляду звернення членів Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії Бучанського району Київської області щодо дострокового припинення повноважень голови Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії Бучанського району Київської області Бузарова Юрія Павловича та її членів Ситенка Михайла Анатолійовича, Ольшевського Вадима Олеговича, Ясколда Едуарда Олександровича, Дейнеги Олександра Івановича, Петренка Артема Сергійовича, Цушка Руслана Васильовича та Деревягіної Анастасії Андріївни, поданого 2 грудня 2020 року.
2. Встановити факт одноразового грубого порушенням головою Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії Бучанського району Київської області Бузаровим Ю.П. та її членами Ситенком М.А., Ольшевським В.О., Ясколдом Е.О., Дейнегою О.І., Петренком А.С., Цушком Р.В. і Деревягіною А.А. законодавства України про місцеві вибори.
3. Достроково припинити повноваження членів Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії Бучанського району Київської області Ситенка М.А., Ольшевського В.О., Ясколда Е.О., Дейнеги О.І., Петренка А.С., Цушка Р.В. і Деревягіної А.А. у зв’язку з одноразовим грубим порушенням ними законодавства України про місцеві вибори.
4. Зобов’язати Бучанську районну виборчу комісію Київської області не пізніше 9 грудня 2020 року:
повідомити Київську обласну організацію Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ", за поданням якої голову Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії Бучанського району Київської області Бузарова Ю.П. включено до складу цієї виборчої комісії, про виявлення підстав для дострокового припинення його повноважень та про можливість не пізніше 20 години 10 грудня 2020 року внесення до Бучанської районної територіальної виборчої комісії Київської області подання про його заміну;
повідомити місцеві організації політичних партій, за поданнями яких до складу Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії Бучанського району Київської було включено осіб, повноваження яких достроково припинено цією постановою, про можливість подання не пізніше 20 години 10 грудня 2020 року до Бучанської районної територіальної виборчої комісії Київської області нових кандидатур для включення до складу цієї територіальної виборчої комісії.
5. Зобов’язати Гостомельську селищну територіальну виборчу комісію Бучанського району Київської області невідкладно привести свою діяльність у відповідність із вимогами виборчого законодавства України, з урахуванням рішень судів, що набрали законної сили.
6. Звернути увагу членів Гостомельської селищної територіальної виборчої комісії Бучанського району Київської області на необхідність неухильного дотримання вимог Виборчого кодексу України (396-20) під час виконання їх повноважень.
7. Звернутися до Національної поліції України для проведення перевірки викладених у цій постанові обставин та в разі виявлення підстав вжиття згідно із законодавством України заходів реагування, для чого передати їй копії відповідних документів та матеріалів.
8. Копію цієї постанови надіслати Бучанській районній територіальній виборчій комісії Київської області та Гостомельській селищній територіальній виборчій комісії Бучанського району Київської області.
9. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.
Голова
Центральної виборчої комісії
О.ДІДЕНКО