ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
07 листопада 2017 року
Справа № 911/1199/16
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого - судді Малетича М.М.,
суддів: Плюшка І.А.,
Сибіги О.М.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу ОСОБА_2 на постанову Київського апеляційного господарського суду від 20.07.2017 року у справі № 911/1199/16 господарського суду Київської області за позовом ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробнича фірма "Водполімер", Виконавчого комітету Ірпінської міської ради, треті особи: ОСОБА_3, ОСОБА_4, про визнання недійсним рішення загальних зборів, скасування державної реєстрації змін внесених рішень загальних зборів,
за участю представників:
Позивача: ОСОБА_5, дов. № 760 від 05.04.2016 року,
Відповідача 1: не з'явився,
Відповідача 2: не з'явився,
Треті особи: ОСОБА_6 дов. №№ 58, 59, 60 від 03.02.2017 року,
ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_7
В с т а н о в и в :
ОСОБА_2 (далі - ОСОБА_2, Позивач), як учасник товариства, звернувся до господарського суду Київської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробнича фірма "Водполімер" (далі - ТОВ НВФ "Водполімер", Товариство, Відповідач 1), Виконавчого комітету Ірпінської міської ради (далі - Виконком Ірпінської міськради, Відповідач 2), з урахуванням уточнень до позовних вимог, про визнання недійсним рішення загальних зборів ТОВ НВФ "Водполімер", оформлених протоколом № 1/2016 від 18.03.2016 року та про скасування державної реєстрації змін до установчих документів, внесених цим рішенням загальних зборів від 18.03.2016 року, зареєстрованих 28.03.2016 року.
Рішенням господарського суду Київської області від 21.06.2017 року, позов ОСОБА_2 задоволено частково, а саме: визнано недійсним рішення позачергових загальних зборів учасників ТОВ НВФ "Водополімер", оформлених протоколом № 1/2016 від 18.03.2016 року та стягнуто з Відповідача 1 на користь Позивача витрати по сплаті судового збору. В решті позовних вимог, провадження у справі припинено.
Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 22.06.2017 року до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні Відповідача, було залучено: ОСОБА_3 (далі - ОСОБА_3, Третя особа 1) та ОСОБА_4 (далі - ОСОБА_4, Третя особа 2).
За результатами апеляційного перегляду судового рішення постановою Київського апеляційного господарського суду від 20.07.2017 року, рішення господарського суду Київської області від 21.06.2016 року скасовано в частині задоволення позову та прийнято у цій частині нове рішення, яким у позові ОСОБА_2 відмовлено.
У поданій касаційній скарзі, ОСОБА_2, посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, зокрема, ст. 60 Закону України "Про господарські товариства", ст.ст. 104, 105 Господарського процесуального кодексу України, просить скасувати постанову апеляційного господарського суду у даній справі та залишити в силі рішення місцевого господарського суду.
ТОВ НВФ "Водполімер", ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_7, у своїх письмових запереченнях, посилаючись на безпідставність доводів та вимог ОСОБА_2, викладених у касаційній скарзі, просили відмовити у задоволенні такої скарги.
Заслухавши пояснення учасників судового процесу, вивчивши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з наступних підстав.
Як було встановлено судами попередніх інстанцій та вбачається з матеріалів справи, загальними зборами ТОВ НВФ "Водполімер", оформлених протоколом № 17/11/14 від 31.10.2014 року було затверджено Статут цього Товариства у новій редакції.
В наступному, 14.12.2015 року ОСОБА_2, як учасник товариства, звернувся до ТОВ НВФ "Водполімер" з вимогою про скликання позачергових загальних зборів учасників з приводу внесення змін до Статуту цього Товариства.
Крім того, з вимогою про скликання позачергових загальних зборів учасників ТОВ НВФ "Водполімер" звернувся 23.12.2015 року і інший учасник цього Товариства - ОСОБА_7, запропонувавши при цьому порядок денний таких зборів.
Відповідно до вказаних вимог, ТОВ НВФ "Водполімер" було скликано позачергові загальні збори учасників на 18.03.2016 року, про що було повідомлено усіх учасників ТОВ НВФ "Водполімер".
В наступному, 18.03.2016 року відбулись позачергові загальні збори учасників ТОВ НВФ "Водполімер" на яких були присутні учасники: ОСОБА_7, з часткою у статутному капіталі 26,16%, ОСОБА_4, з часткою у статутному капіталі 16,28% і ОСОБА_3 з часткою у статутному капіталі 16,28%, що в сукупності становило 58,72% статного капіталу ТОВ НВФ "Водполімер".
На вказаних позачергових зборах учасників, оформлених відповідним протоколом № 1/2016 від 18.03.2016 року, одноголосно було прийнято рішення, про: обрання голови лічильної комісії; підтвердження обрання голови загальних зборів; розгляд питань порядку денного відповідно до їх черговості з прийняття рішень простою більшістю голосів; зняття з розгляду питання про звіт виконавчого органу; покладення функцій голови товариства на голову зборів; відкликання та обрання членів ревізійної комісії; затвердження договорів між Відповідачем 1 та членами ревізійної комісії; зняття з розгляду питання про відчуження учасником Відповідача 1 власної частки; зняття з розгляду питання про перерозподіл часток учасників Відповідача 1; зняття з розгляду питання про вихід учасника з товариства; внесення зміни до статуту Відповідача 1 та затвердити його в новій редакції; припинення повноваження директора Відповідача 1 ОСОБА_8 з 18.03.2016 року; обрання директором Відповідача 1 ОСОБА_9 з 18.03.2016 року; затвердження умов трудового договору з директором Відповідача 1; уповноваження на вчинення дії, пов'язаних з реєстрацією ОСОБА_9
Вимогами ОСОБА_2 у даній справі, з посиланням на ст.ст. 60, 63 Закону України "Про господарські товариства" та п. 12.6. Статуту ТОВ НВФ "Водполімер", та на відсутність на момент проведення позачергових загальних зборів учасників ТОВ НВФ "Водополімер" встановленого для цього його Статутом кворуму у розмірі більше 60% голосів, з урахуванням уточнень до позовних вимог, є визнання недійсним рішення загальних зборів ТОВ НВФ "Водполімер", оформлених протоколом № 1/2016 від 18.03.2016 року та скасування державної реєстрації змін до установчих документів, внесених цим рішенням загальних зборів від 18.03.2016 року, зареєстрованих 28.03.2016 року.
Суд першої інстанції, з посиланням на положення ст.ст. 10, 41, 42, 60, 61 Закону України "Про господарські товариства", п. 12.6. Статуту ТОВ НВФ "Водполімер", та представлені докази і справі, встановивши, що на спірних загальних зборах учасників Товариства були присутніми акціонери, які в сукупності володіють 58,72% голосів від загальної їх кількості, яке на думку суду свідчить про відсутність кворуму на таких загальних зборах учасників Товариства, оскільки Статутом ТОВ НВФ "Водполімер" передбачалось наявність кворуму за умови присутності на зборах учасників Товариства, які у сукупності володіють більше 60% голосів учасників Товариства, тоді як Відповідачем 1 не було надано суду доказів, які підтверджують факт скликання спірних позачергових загальних зборів та повідомлення усіх учасників Товариства про проведення таких зборів з наведеним у їх проколі № 1/2016 порядком денним, дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення даного позову в частині визнання недійсним рішення позачергових загальних зборів учасників ТОВ НВФ "Водополімер", оформлених протоколом № 1/2016 від 18.03.2016 року.
Разом з тим, суд апеляційної інстанції, з урахуванням положень ст. 145 Цивільного кодексу України, ст.ст. 10, 60, 61 Закону України "Про господарські товариства", п. 12.6. Статуту ТОВ НВФ "Водполімер", та представлених доказів у справі, встановивши, що до внесення відповідних змін у ст. 60 Закону України "Про господарські товариства" п. 12.6. Статуту ТОВ НВФ "Водполімер" допускав зміну 60 відсоткової кількості голосів (в більшу чи меншу сторону) для визначення кворуму та визнання повноважними загальних зборів учасників цього Товариства, поставивши це в залежність від внесення змін у діюче законодавство, без зобов'язань вносити відповідні зміни до установчих документів, визнав проведення 18.03.2016 року позачергових загальних зборів учасниками ТОВ НВФ "Водополімер", які в сукупності володіють 58,72% голосів від загальної їх кількості, з наявним для цього кворуму, тобто - повноважними та, водночас, врахувавши пояснення самого ж Позивача про належність повідомлення усіх учасників ТОВ НВФ "Водополімер" про проведення позачергових загальних зборів цього Товариства, дійшов висновку про скасування рішення суду першої інстанції про задоволення позову у даній справі частково - в частині задоволення позову, прийнявши у цій частині нове рішення - про відмову у позові.
У зв'язку з цим, колегія суддів касаційної інстанції вважає за необхідне зазначити про наступне.
Відповідно до ст. 167 Господарського кодексу України корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами. Під корпоративними відносинами маються на увазі відносини, що виникають, змінюються та припиняються щодо корпоративних прав.
Разом з тим, згідно ст. 4 Закону України "Про господарські товариства", товариство з обмеженою відповідальністю створюється і діє на підставі статуту.
Також, частиною 1 ст. 143 Цивільного кодексу України встановлено, що установчим документом товариства з обмеженою відповідальністю є його статут.
Згідно ст. 145 Цивільного кодексу України та ст.ст. 58, 61 Закону України "Про господарські товариства", вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників. Загальні збори учасників товариства з обмеженою відповідальністю скликаються не рідше двох разів на рік, якщо інше не передбачено установчими документами. Позачергові загальні збори учасників скликаються головою товариства при наявності обставин, зазначених в установчих документах, у разі неплатоспроможності товариства, а також у будь-якому іншому випадку, якщо цього потребують інтереси товариства в цілому, зокрема, якщо виникає загроза значного скорочення статутного капіталу.
Відповідно до ст. 58 Закону України "Про господарські товариства" загальні збори учасників складаються з учасників товариства або призначених ними представників. Представники учасників можуть бути постійними або призначеними на певний строк. Учасник вправі в будь-який час замінити свого представника у загальних зборах учасників, сповістивши про це інших учасників.
При цьому, згідно ст. 60 Закону України "Про господарські товариства", в редакції чинній на момент виникнення спірних правовідносин, загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 50 відсотками голосів. Установчими документами товариств, у статутному капіталі яких відсутня державна частка, може бути встановлений інший відсоток голосів учасників (представників учасників), за умови присутності яких загальні збори учасників вважаються повноважними. Брати участь у зборах з правом дорадчого голосу можуть члени виконавчих органів, які не є учасниками товариства. Учасники зборів, які беруть участь у зборах, реєструються з зазначенням кількості голосів, яку має кожний учасник. Цей перелік підписується головою та секретарем зборів. Будь-хто з учасників товариства з обмеженою відповідальністю вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. У випадках, передбачених установчими документами або затвердженими товариством правилами процедури, допускається прийняття рішення методом опитування. У цьому разі проект рішення або питання для голосування надсилається учасникам, які повинні у письмовій формі сповістити щодо нього свою думку. Протягом 10 днів з моменту одержання повідомлення від останнього учасника голосування всі вони повинні бути проінформовані головою про прийняте рішення.
При цьому, в п. 2 розділу 2 Прикінцевих положень Закону України № 816-VIII від 24.11.2015 року "Про внесення змін до статті 60 Закону України "Про господарські товариства" (816-19) стосовно зменшення кворуму загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю зазначено, що статути товариств з обмеженою відповідальністю до приведення їх у відповідність із цим Законом застосовуються в частині, що не суперечить цьому Закону.
Як було встановлено судами попередніх інстанцій, пунктом 12.6. Статуту ТОВ НВФ "Водполімер" встановлювалось, що у випадку, якщо іншого не буде спеціально передбачено законодавством України, збори вважаються повноважними, якщо, на них присутні учасники (представники учасників), які у сукупності володіють більше 60% голосів.
З огляду на таке, апеляційний господарський суд, посилаючись на положення ст. 145 Цивільного кодексу України, 10, 60, 61 Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) , та Статуту ТОВ НВФ "Водполімер", встановивши при цьому, що фактично п. 12.6. останнього містить умову, яка передбачала зміну кворуму для проведення загальних зборів учасників цього Товариства передбачену статутом, поставивши це в залежність від внесення змін у діюче законодавство, без зобов'язань вносити відповідні зміни до установчих документів, обґрунтовано визнав проведення 18.03.2016 року позачергових загальних зборів учасниками ТОВ НВФ "Водополімер", які в сукупності володіють 58,72% голосів від загальної їх кількості, з наявним для цього кворуму, тобто - повноважними та, водночас, врахувавши пояснення самого Позивача про належність повідомлення усіх учасників ТОВ НВФ "Водополімер" про проведення позачергових загальних зборів цього Товариства, та дійшов правильного висновку про скасування рішення суду першої інстанції про задоволення позову у даній справі частково - в частині задоволення позову, прийнявши у цій частині нове рішення - про відмову у позові.
Також, на думку колегії суддів касаційної інстанції, висновки суду апеляційної інстанції, які ґрунтуються на правильному застосуванні норм матеріального права, з дотриманням процесуальних норм, відповідають фактичним обставинам справи та наявним матеріалам.
Водночас, доводи касаційної скарги не спростовують висновків суду апеляційної інстанції про скасування рішення суду першої інстанції, а тому підстав для зміни чи скасування його постанови, не вбачається.
Керуючись ст.ст. - 111-5, - 111-7 - 111-9, - 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -
П О С Т А Н О В И В :
Касаційну скаргу ОСОБА_2 залишити без задоволення, а постанову Київського апеляційного господарського суду від 20.07.2017 року у справі № 911/1199/16 - без змін.
Головуючий - суддя
Судді
Малетич М.М.
Плюшко І.А.
Сибіга О.М.