ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
16.12.2020 N 5214/ІПК/99-00-04-05-03-06
Державна податкова служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), розглянула Ваше звернення щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) та в межах компетенції повідомляє.
Платник податків у своєму зверненні зазначив, що є фізичною особою - підприємцем на загальній системі оподаткування. Під час проведення звірки щодо сум нарахованого та сплаченого єдиного внеску ним було виявлено, що за даними інформаційної системи ДПС він рахується як пенсіонер за віком та звільнений від сплати єдиного внеску, а сума сплаченого єдиного внеску знаходиться на транзитному рахунку.
Платник податків просить надати індивідуальну податкову консультацію щодо питань: яка особа може вважатися пенсіонером за віком та з якого періоду; чи можливо бути пенсіонером за віком, якщо особа є опікуном людини похилого віку; чи необхідно платнику податків подавати звітність по єдиному внеску за 2020 рік та яким чином повернути сплачені суми єдиному внеску, що знаходяться на транзитному рахунку.
Щодо питання яка особа може вважатися пенсіонером за віком та з якого періоду; чи можливо бути пенсіонером за віком, якщо особа є опікуном людини похилого віку.
Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску, умови та порядок нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює збір та ведення обліку, визначено Законом України від 08 липня 2010 року N 2464-VI " (2464-17) Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон N 2464).
Пенсійний фонд України (далі - ПФУ) - є центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань пенсійного забезпечення та ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов'язковому соціальному страхуванню, функції якого встановлені ст. 12-1 Закону N 2464.
Частиною четвертою ст. 4 Закону N 2464 встановлено, що фізичні особи - підприємці, незалежно від обраної системи оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09 липня 2003 року N 1058-IV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.
Разом з тим, існує обмін даними між ДПС, ПФУ та фондами соціального страхування відбувається відповідно до протоколів обміну інформацією, розроблених на виконання Порядку обміну інформацією між Міністерством доходів і зборів України, ПФУ та фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 19.09.2013 р. N 494 (z1733-13) , постановою Правління ПФУ від 19 вересня 2013 року N 16-1 (za733-13) , зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 09.10.2013 р. за N 1733/24265 (далі - Порядок).
Згідно з нормами Порядку (z1733-13) , ПФУ надає ДПС інформацію щодо фізичних осіб (платників єдиного внеску) про те, що вони є пенсіонерами за віком або інвалідами із зазначенням дати встановлення пенсії або інвалідності.
Така інформація відображається в Інформаційній системі ДПС, на підставі якої податкові органи здійснюють адміністрування єдиного внеску.
Право визначення фізичної особи - підприємця, яка відповідає всім вимогам, зазначеним в частині 4 ст. 4 Закону N 2464, та звільнена від сплати єдиного внеску, належить виключно ПФУ.
Отже, для внесення достовірних даних до Інформаційної системи ДПС щодо визначення статусу пенсіонера за віком, платнику податків, який є опікуном людини похилого віку, необхідно звернутися до ПФУ.
Щодо питання чи необхідно подавати платнику звітність по єдиному внеску за 2020 рік.
Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону N 2464 платниками єдиного внеску є фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування.
Платники єдиного внеску зобов'язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати і сплачувати єдиний внесок (п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону N 2464).
Згідно з п. 2 розд. ІІІ Порядку (z1733-13) формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 р. N 435 (z0460-15) із змінами і доповненнями, фізичні особи - підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, формують та подають до контролюючих органів Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (далі - Звіт) самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом.
Отже, фізичні особи - підприємці, зокрема на загальній системі оподаткування зобов'язані подавати та формувати за себе Звіт до контролюючих органів.
Щодо питання яким чином повернути сплачені кошти по єдиному внеску, що знаходяться на транзитному рахунку.
Суми помилково сплаченого єдиного внеску зараховуються в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску або повертаються платникам у порядку і строки, визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, за погодження з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної бюджетної політики, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, Пенсійним фондом та фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування (частина 13 ст. 9 Закону N 2464).
Пунктом 3 Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 16.01.2016 р. N 6 (z0193-16) (далі - Порядок) визначено, що надміру сплачені суми єдиного внеску - суми коштів, які на певну дату зараховані на відповідний рахунок 3719 понад нараховані суми єдиного внеску на таку дату (крім сум авансових платежів, граничний строк сплати яких не настав, сплачених відповідно до абзацу другого частини восьмої ст. 9 Закону).
Повернення коштів здійснюється у випадках надмірної або помилкової сплати сум єдиного внеску та/або застосованих фінансових санкцій на відповідний рахунок 3719 (пп. 1 п. 5 Порядку (z0193-16) ).
Повернення коштів здійснюється на підставі заяви платника про таке повернення (п. 6 Порядку (z0193-16) ).
У разі надходження заяви про повернення коштів підрозділ органу доходів і зборів, на який покладено функцію адміністрування єдиного внеску, у строк не більше ніж десять робочих днів з дати реєстрації заяви проводить перевірку наданої платником інформації. За результатами перевірки наданої платником інформації надається висновок про задоволення або про відмову у задоволенні заяви про повернення коштів (п. 7 Порядку (z0193-16) ).
Отже, у разі задоволення заяви про повернення коштів платнику єдиного внеску, повернення їх здійснюється відповідно з вимогами Порядку.
Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу (2755-17) індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.