ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
УХВАЛА
23 жовтня 2017 року
Справа № 916/1587/15-г
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Рогач Л.І. - головуючого, Алєєвої І.В., Дроботової Т.Б.
розглянувши матеріали касаційної скарги
Товариства з обмеженою відповідальністю "Імеджінейшн"
на постанову
Одеського апеляційного господарського суду від 20.07.2017
у справі
№ 916/1587/15-г Господарського суду Одеської області
за позовом
Товариства з обмеженою відповідальністю "Вітоле"
до Товариства з обмеженою відповідальністю "Промтоварний ринок"
за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача
-Виконавчий комітет Авангардівської селищної ради Овідіопольського району Одеської області; -Комунального підприємства "Авангардкомунсервіс"
про зобов 'язання усунути перешкоди у користуванні земельною ділянкою
за позовом третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору
Авангардівська селищна рада Овідіопольського району Одеської області
до Товариства з обмеженою відповідальністю "Промтоварний ринок"
за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача
-Виконавчого комітету Авангардівської селищної ради Овідіопольського району Одеської області; -Комунального підприємства "Авангардкомунсервіс"
про зобов 'язання здійснити певні дії
Перевіривши матеріали касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Імеджінейшн" та доданих до неї документів, колегія суддів дійшла висновку, що вона не може бути прийнята Вищим господарським судом України, оскільки не відповідає вимогам розділу ХІІ-1 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) з таких підстав.
Так, визначаючи розмір судового збору, який підлягає сплаті до державного бюджету, заявником не було враховано наступне.
Відповідно до статті 44 Господарського процесуального кодексу України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.
Порядок сплати та розмір ставок судового збору встановлено Законом України "Про судовий збір" № 3674-VI від 08.07.2011 (3674-17) , що набрав чинності 01.11.2011.
01.09.2015 набрав чинності Закон України від 22.05.2015 №484-VІІІ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору" (484-19)
Відповідно до частини 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір" (у редакції від 03.09.2015) судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.
Відповідно до чистини 5 статті 6 Закону України "Про судовий збір" за подання зустрічних позовних заяв, а також заяв про вступ у справу третіх осіб із самостійними позовними вимогами судовий збір справляється на загальних підставах.
Частиною 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" (у редакції від 03.09.2015) встановлено ставки судового збору у таких розмірах: за подання до господарського суду касаційної скарги на рішення суду - 120 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.
З матеріалів касаційної скарги вбачається, що скаржник оскаржує постанову Одеського апеляційного господарського суду від 20.07.2017 в цілому, якою здійснено перегляд судового рішення по суті як за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Вітоле" так і за позовом третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору Авангардівської селищної ради Овідіопольського району Одеської області, у зв'язку з чим скаржник зобов`язаний за відповідними касаційними вимогами сплатити судовий збір як за первісним позовом (поданим квітні 2015 року), який містить немайнову вимогу про зобов'язання усунути перешкоди у користуванні земельною ділянкою, так і за позовом третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору (поданий липні 2016 року), який також містить немайнову вимогу про зобов'язання здійснити певні дії.
Додана до матеріалів касаційної скарги квитанція № 5022406 від 28.08.2017 про перерахування скаржником судового збору в сумі 1461,60 грн. за подання касаційної скарги не може бути визнане судом належним доказом сплати судового збору у встановленому законодавством розмірі.
Відповідно до пункту 4 статті - 111-3 Господарського процесуального кодексу України касаційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом, якщо до скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.
Враховуючи викладене, керуючись статтями 86, 108, 111, пунктом 4 частини 1 статті - 111-3 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
УХВАЛИВ:
Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Імеджінейшн" на постанову Одеського апеляційного господарського суду від 20.07.2017 у справі № 916/1587/15-г Господарського суду Одеської області повернути без розгляду.
Головуючий
Судді
Л. Рогач
І. Алєєва
Т. Дроботова