ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
09 жовтня 2017 року
Справа № 922/4507/15
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого:
Удовиченка О.С.
суддів:
Катеринчук Л.Й., Куровського С.В.
розглянувши касаційну скаргу
Публічного акціонерного товариства "Банк форум" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "БАНК ФОРУМ" Ларченко Ірини Миколаївни
на постанову та на ухвалу
Харківського апеляційного господарського суду від 22.06.2017 господарського суду Харківської області від 19.05.2017
у справі № 922/4507/15 господарського суду Харківської області
за заявою
Київської об 'єднаної податкової інспекції м. Харкова Головного управління Державної фіскальної служби у Харківській області
до Приватного підприємства "Дизайн Полідрук"
про визнання банкрутом
в судовому засіданні взяли участь представники :
ПАТ "БАНК ФОРУМ"
Гуртовий В.В.
В С Т А Н О В И В :
Ухвалою господарського суду Харківської області від 19.08.2015 порушено провадження у справі про банкрутство ПП "Дизайн Полідрук", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном та призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Безпалого Сергія Олександровича. тощо.
Ухвалою господарського суду Харківської області від 14.06.2016 у попередньому засіданні затверджено реєстр вимог кредиторів.
Постановою господарського суду Харківської області від 09.08.2016 ПП "Дизайн Полідрук" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Безпалого С.О.
Ухвалою господарського суду Харківської області від 19.05.2017 (суддя Савченко А.А.), залишеною без змін постановою Харківського апеляційного господарського суду від 22.06.2017 (колегія суддів: Плахов О.В. - головуючий, Бородіна Л.І., Лакіза В.В.), затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс боржника, ліквідовано юридичну особу - ПП "Дизайн Полідрук", припинено провадження по справі.
Публічне акціонерне товариство "Банк форум" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "БАНК ФОРУМ" Ларченко І.М. (далі - ПАТ "БАНК ФОРУМ") звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Харківського апеляційного господарського суду від 22.06.2017 та ухвалу господарського суду Харківської області від 19.05.2017, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
В обґрунтування касаційної скарги заявник посилається на порушення судами першої та апеляційної інстанції при винесенні оскаржуваних судових рішень норм матеріального та процесуального права.
Судова колегія, розглянувши наявні матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування судом першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Судом першої інстанції встановлено, що ліквідатором банкрута відповідно до ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" було вчинено усі необхідні дії та заходи, по виявленню та пошуку майна банкрута, а саме: проведена інвентаризація майна, направлені запити до відповідних установ з метою виявлення майнових активів підприємства, встановлено відсутність зареєстрованих за боржником об'єктів права власності (земельних ділянок, нерухомого майна, транспортних засобів, сільськогосподарської техніки, технологічних транспортних засобів та іншої спецтехніки, готової продукції, в тому числі товарів в обороті), закрито рахунки у банківських установах, дебіторська заборгованість відсутня. Відтак, вимоги кредиторів банкрута не були задоволені у зв'язку з тим, що ліквідатором не виявлено активів банкрута, що підлягають включенню до ліквідаційної маси. Відповідно до ліквідаційного балансу банкрута сума кредиторської заборгованості, що залишилась несплаченою через відсутність у банкрута коштів та майна, становить 30 556 835,86 грн.
Судом встановлено, що комітетом кредиторів банкрута на засіданні 25.11.2016 схвалено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс боржника, уповноважено ліквідатора звернутися до суду з клопотанням про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу ПП "Дизайн Полідрук".
Відповідно до ч.1 ст.46 Закону після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - копія розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів цінних паперів - копія звіту про наслідки погашення цінних паперів, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.
Звіт ліквідатора має бути схвалений комітетом кредиторів, власником майна (органом, уповноваженим управляти майном) боржника (для державних підприємств або підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує 50 відсотків).
Про час і місце судового засідання, у якому має розглядатися звіт і ліквідаційний баланс, господарський суд повідомляє ліквідатора та членів комітету кредиторів.
Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.
Частиною 4 ст.46 Закону передбачено, що у разі якщо господарський суд дійшов висновку, що ліквідатор не виявив або не реалізував майнові активи банкрута у повному обсязі, суд виносить ухвалу про призначення нового ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом, якщо інше не передбачено цим Законом.
Враховуючи, що звіт ліквідатора - арбітражного керуючого Безпалого С.О., який надано суду на затвердження, свідчить про вчинення всіх належних дій ліквідатором по виявленню активу та пасиву боржника та по формуванню ліквідаційної маси банкрута, відповідно до вимог ст.46 Закону звіт схвалений комітетом кредиторів банкрута, судом першої інстанції, з висновками якого погодився суд апеляційної інстанції, зроблено вірний висновок про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута, його ліквідацію та про припинення провадження у справі про банкрутство ПП "Дизайн Полідрук", оскільки у боржника відсутні кошти на погашення вимог інших кредиторів.
Доводи заявника касаційної скарги, що ліквідатором боржника не вжито всіх необхідних дій щодо захисту прав кредитора ПАТ "БАНК ФОРУМ" по виявленню та розшуку отриманих банкрутом грошових коштів, підстав та шляхів їх витрачання, аналізу господарської діяльності боржника та правомірності укладених ним угод на предмет доведення боржника до банкрутства, службових злочинів його керівництва, не приймаються до уваги колегією суддів, оскільки спростовуються матеріалами справи та наведеними судами обґрунтуваннями, з яких вбачається, належне виконання ліквідатором Безпалим С.О. визначених Законом обов'язків.
Інші доводи заявника касаційної скарги, зводяться до необхідності переоцінки судом касаційної інстанції доказів та обставин справи, що суперечить вимогам, визначених ст.- 111-7 ГПК України.
Відповідно до ч.1 ст.- 111-10 ГПК України підставами для скасування або зміни рішення місцевого чи апеляційного господарського суду або постанови апеляційного господарського суду є порушення або неправильне застосування норм матеріального чи процесуального права.
Постанова Харківського апеляційного господарського суду від 22.06.2017 та ухвала господарського суду Харківської області від 19.05.2017 є законними та обґрунтованими, підстави для їх скасування відсутні.
Керуючись статтями - 111-5, - 111-7, - 111-9-- 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України,
П О С Т А Н О В И В :
Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Банк форум" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "БАНК ФОРУМ" Ларченко Ірини Миколаївни залишити без задоволення.
Постанову Харківського апеляційного господарського суду від 22.06.2017 та ухвалу господарського Харківської області від 19.05.2017 у справі № 922/4507/15 залишити без змін.
Головуючий
Судді
О.С. Удовиченко
Л.Й. Катеринчук
С.В. Куровський