ВИЩА РАДА ПРАВОСУДДЯ
РІШЕННЯ
22.12.2020 № 3604/0/15-20

Про затвердження Змін до Регламенту Вищої ради правосуддя

Відповідно до статті 131 Конституції України (254к/96-вр) в Україні діє Вища рада правосуддя, яка здійснює повноваження, визначені цією статтею Конституції та статтею 3 Закону (1798-19) України "Про Вищу раду правосуддя".
Згідно із частиною другою статті 2 Закону (1798-19) України "Про Вищу раду правосуддя" Вища рада правосуддя затверджує Регламент Вищої ради правосуддя, положення якого регулюють процедурні питання здійснення нею повноважень.
Рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 52/0/15-17 затверджено Регламент Вищої ради правосуддя (vr52_910-17) .
Відповідно до пункту 24.6 Регламенту Вищої ради правосуддя (vr52_910-17) зміни чи доповнення до Регламенту Вищої ради правосуддя затверджуються у порядку, визначеному пунктами 24.1 - 24.3 цього Регламенту (vr52_910-17) .
Вища рада правосуддя, заслухавши заступника Голови Вищої ради правосуддя Маловацького О. В., у зв'язку з необхідністю врегулювання деяких процедурних питань, керуючись статтею 131 Конституції України (254к/96-вр) , статтями 3, 34 Закону (1798-19) України "Про Вищу раду правосуддя", пунктом 24.6 Регламенту Вищої ради правосуддя, ВИРІШИЛА:
затвердити Зміни до Регламенту Вищої ради правосуддя, що додаються.
Голова
Вищої ради правосуддя
А.А. Овсієнко
ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Вищої ради правосуддя
22 грудня 2020 року
№ 3604/0/15-20

ЗМІНИ

до Регламенту Вищої ради правосуддя

1. У главі 11 розділу II:
1) пункт 11.2 викласти у новій редакції:
"11.2. Заяви щодо несумісності подаються до Ради у письмовій (паперовій або електронній) формі та повинні містити відомості, передбачені частиною третьою статті 39 Закону (1798-19) .
Заяви щодо несумісності можуть подаватися в електронній формі на офіційну електронну адресу Ради або через модуль "Електронний кабінет" підсистеми "Електронний суд" (далі - модуль "Електронний кабінет"). Заяви щодо несумісності подаються з використанням кваліфікованого електронного підпису.
Зразок заяви щодо несумісності затверджується Радою.";
2) пункт 11.2 доповнити підпунктом 11.2.1 такого змісту:
"11.2.1. У разі подання заяви щодо несумісності до Ради в електронній формі в порядку, визначеному абзацом другим пункту 11.2 Регламенту, копія відповідної ухвали, рішення, надсилання яких передбачено у межах розгляду заяви щодо несумісності, надсилається заявнику через модуль "Електронний кабінет".
Копія відповідної ухвали, рішення у паперовій формі додатково може бути надіслана (вручена) заявнику за його заявою.";
3) пункт 11.4 доповнити абзацом такого змісту:
"Заява щодо несумісності повертається заявнику ухвалою про залишення без розгляду та повернення заяви щодо несумісності в порядку, встановленому абзацом першим пункту 11.2.1 Регламенту.".
2. У главі 12 розділу II:
1) підпункт 12.1.1 пункту 12.1 викласти у новій редакції:
"12.1.1. Дисциплінарні скарги подаються до Ради у письмовій (паперовій або електронній) формі та повинні містити відомості, передбачені частиною другою статті 107 Закону (1402-19) України "Про судоустрій і статус суддів".
Дисциплінарні скарги можуть подаватися в електронній формі на офіційну електронну адресу Ради або через модуль "Електронний кабінет". Дисциплінарні скарги подаються з використанням кваліфікованого електронного підпису.
Зразок дисциплінарної скарги затверджується Радою.
Дисциплінарні скарги, які надходять разом із приписами Національного агентства з питань запобігання корупції, звернення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, окремі ухвали суду стосовно притягнення судді до дисциплінарної відповідальності розглядаються у порядку та строки, що передбачені Законом (1798-19) та Законом України (1402-19) "Про судоустрій і статус суддів.";
2) пункт 12.1 доповнити підпунктом 12.1.2 такого змісту:
"12.1.2. У разі подання дисциплінарної скарги до Ради в електронній формі в порядку, визначеному абзацом другим пункту 12.1.1 Регламенту, копія відповідної ухвали, рішення, висновку доповідача, надсилання яких передбачено в межах відповідного дисциплінарного провадження (дисциплінарної справи), надсилається скаржнику через модуль "Електронний кабінет".
Копія відповідної ухвали, рішення, висновку в паперовій формі додатково може бути надіслана (вручена) скаржнику за його заявою.";
3) пункт 12.2 доповнити абзацом такого змісту:
"Дисциплінарна скарга повертається скаржнику ухвалою члена Дисциплінарної палати - доповідача, Дисциплінарної палати про залишення без розгляду та повернення дисциплінарної скарги в порядку, передбаченому абзацом першим пункту 12.1.2 Регламенту.";
4) пункт 12.7 доповнити абзацом такого змісту:
"Дисциплінарна скарга повертається скаржнику ухвалою Дисциплінарної палати про залишення без розгляду та повернення дисциплінарної скарги в порядку, передбаченому абзацом першим пункту 12.1.2 Регламенту.";
5) абзац перший пункту 12.21 викласти в такій редакції:
"12.21. Скаржник повідомляється про засідання Дисциплінарної палати шляхом надіслання йому такого повідомлення на адресу (поштову або електронну), зазначену у скарзі, у разі надсилання дисциплінарної скарги до Ради в електронній формі в порядку, передбаченому абзацом другим пункту 12.1.1 Регламенту, - через модуль "Електронний кабінет", а також шляхом розміщення повідомлення на офіційному веб-сайті Вищої ради правосуддя.".
3. У главі 23 розділу II:
пункт 23.3 викласти у новій редакції:
"23.3. Повідомлення про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя подаються до Ради у письмовій (паперовій або електронній) формі.
Повідомлення про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя в електронній формі можуть бути подані, в тому числі, електронною поштою або через модуль "Електронний кабінет" шляхом заповнення відповідної електронної форми документа.
У разі подання повідомлення про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя в електронній формі через модуль "Електронний кабінет" у подальшому обмін документами здійснюється в електронній формі.
Отримавши звернення, член Ради здійснює підготовку його до розгляду. Під час підготовки до розгляду звернення член Ради проводить перевірку з метою встановлення (підтвердження) фактів втручання в діяльність судді, а також дій, що несуть загрозу незалежності суддів та авторитету правосуддя.".
( Текст взято з сайту Вищої ради правосуддя http://hcj.gov.ua )