ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
16 серпня 2017 року
Справа № 904/10073/14
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Полякова Б.М., - головуючого (доповідач у справі),
Коваленка В.М.,
Панової І.Ю.,
розглянувши касаційну скаргу
товариства з обмеженою відповідальністю "Продукт-Пак-Сервіс", м. Дніпро
на ухвалу
від 16.05.2017 Дніпропетровського апеляційного господарського суду
у справі
№ 904/10073/14 господарського суду Дніпропетровської області
про банкрутство
товариства з обмеженою відповідальністю "Віват", м. Дніпро
кредитор
товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Приватні інвестиції", м. Київ
ліквідатор
Шистопал П.М., м. Дніпро
в судовому засіданні взяв участь представник
ТОВ "ФК "Приватні інвестиції"
Лойфер А.Е., довір.
ВСТАНОВИВ:
У провадженні господарського суду Дніпропетровської області знаходиться справа № 904/10073/14 про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Віват" (далі - ТОВ "Віват", боржник) порушена в порядку загальних норм Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) (в редакції Закону України від 22.12.2011 № 4212-VI (4212-17) , далі - Закон про банкрутство).
Постановою господарського суду Дніпропетровської області від 21.05.2015 визнано боржника банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором арбітражного керуючого Шистопала П.М. та інше.
Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 09.07.2015 у справі № 904/10073/14 включено грошові вимоги ТОВ "Фінансова компанія "Приватні інвестиції" до реєстру вимог кредиторів у розмірі 1 218 грн. - перша черга задоволення, 7 385 056,25 грн. - шоста черга задоволення.
Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 25.10.2016 серед іншого залучено товариство з обмеженою відповідальністю "Продукт-Пак-Сервіс" (далі - ТОВ "Продукт-Пак-Сервіс", скаржник) до участі у справі № 904/10073/14.
Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 16.05.2017 (судді: Кузнецов В.О. - головуючий, Кощеєв І.М., Чус О.В.) припинено апеляційне провадження за апеляційною скаргою ТОВ "Продукт-Пак-Сервіс" на ухвалу суду першої інстанції від 09.07.2015 на підставі п. 1 ч. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України (1798-12) ), оскільки останній є учасником провадження у справі про банкрутство лише в межах провадження за заявою про визнання недійсними результатів аукціону з продажу майна боржника та не довів факту вирішення оскаржуваною ухвалою питаннь щодо його прав та обов'язків.
Не погоджуючись із ухвалою суду апеляційної інстанції, скаржник звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить її скасувати і передати справу на розгляд до суду апеляційної інстанції. Касаційна скарга мотивована порушенням судом апеляційної інстанції норм процесуального права, а саме, ст. 8 Закону про банкрутство, ст. ст. 91, 106 ГПК України. Зокрема, скаржник зазначає, що чинне законодавство не містить обмежень прав особи, яку залучено до участі у справі на підставі ухвали суду, щодо апеляційного оскарження всіх процесуальних документів у справі про банкрутство. При цьому оскаржувана в апеляційному порядку ухвала суттєво впливає на права та інтереси скаржника, як переможця аукціону та нового власника майна боржника.
Заслухавши пояснення учасника судового засідання, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши наявні матеріали справи, проаналізувавши застосування судом норм процесуального права, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга задоволенню не підлягає, виходячи з наступного.
Статтею 55 Конституції України кожному гарантується право на судовий захист, апеляційне та касаційне оскарження.
Пункт 8 частини 3 статті 129 Конституції України встановлює серед основних засад судочинства, зокрема, забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.
Вказана конституційна норма конкретизована законодавцем в ст. 14 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", згідно з якою учасники судового процесу та інші особи у випадках і порядку, встановлених процесуальним законом, мають право на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення.
Отже, реалізація конституційного права на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення названим Законом ставиться в залежність від положень процесуального закону.
Таким чином, Господарський процесуальний кодекс України (1798-12) повинен містити імперативні норми про те, в яких випадках особа має право оскаржити рішення суду в апеляційному чи касаційному порядку.
Відповідно до ч. 1 ст. 91 ГПК України сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили.
Між тим, згідно з ч. 6 ст. 106 ГПК України апеляційні скарги на ухвали місцевого господарського суду можуть подавати сторони та інші учасники судового процесу, зазначені у цьому Кодексі та Законі про банкрутство (2343-12) .
У силу особливостей справи про банкрутство (ст. - 4-1 ГПК України), коло осіб, які мають право оскаржити судові рішення у справі про банкрутство, чинним законодавством звужено до учасників такої справи задля попередження необґрунтованого втручання інших осіб, які не є учасниками справи, в хід процедури банкрутства.
У відповідності до абз. 16 ст. 1 Закону про банкрутство учасниками провадження у справі про банкрутство визнано таких осіб: сторони (конкурсні кредитори та боржник), забезпечені кредитори, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) суб'єкта підприємницької діяльності - боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.
Слід зазначити, що положеннями Закону про банкрутство передбачено можливість порушення в межах провадження у справі про банкрутство ряду відокремлених проваджень з розгляду спорів за участю боржника, зокрема: розгляд майнових спорів з вимогами до боржника (ч. 4 ст. 10 Закону про банкрутство), розгляд заяв конкурсних та поточних кредиторів (ч. 15 ст. 16, ст.ст. 23, 83 Закону про банкрутство), спори при проведенні та виконанні результатів аукціонів (ч. 8 ст. 44 Закону про банкрутство), спори про визнання недійсною мирової угоди або її розірвання (ст. 82 Закону про банкрутство) тощо.
При цьому в абз. 16 ст. 1 Закону про банкрутство учасників справи про банкрутство диференційовано на дві групи: сторони - конкурсні кредитори і боржник та інші учасники справи про банкрутство. Так, сторони є основними учасниками справи про банкрутство, а тому приймають участь у всій справі про банкрутство, у тому числі і в усіх порушених в межах цієї справи відокремлених провадженнях. Що стосується інших осіб, залучених в якості учасників справи про банкрутство, то їх процесуальний статус обмежується тим відокремленим провадженням, в якому безпосередньо приймає участь відповідний учасник справи.
Як встановлено судом апеляційної інстанції, ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 25.10.2016 скаржника було залучено до участі у справі в якості переможця аукціону з продажу майна боржника з огляду на те, що в межах даної справи про банкрутство розглядається заява ТОВ "ФК "Приватні інвестиції" про визнання недійсними результатів аукціону від 28.03.2016 з продажу майна ТОВ "Віват".
Отже, в силу особливостей процедури банкрутства процесуальний статус ТОВ "Продукт-Пак-Сервіс", як учасника справи про банкрутство, у тому числі стосовно оскарження судових рішень у цій справі на підставі ч. 1 ст. 91 ГПК України, обмежується тільки відокремленим провадженням щодо розгляду заяви ТОВ "ФК "Приватні інвестиції" про визнання недійсними результатів аукціону.
За таких обставин заявник апеляційної скарги - ТОВ "Продукт-Пак-Сервіс" позбавлений права на оскарження інших судових рішень у даній справі про банкрутство, окрім тих, що стосуються та прийняті в межах провадження про визнання недійсними результатів аукціону. Таким правом на оскарження всіх судових рішень у справі про банкрутство наділені тільки сторони - конкурсні кредитори та боржник, як основні учасники справи про банкрутство.
У зв'язку з тим, що скаржником у даному випадку оскаржувалась ухвала про розгляд грошових вимог кредитора, яка не має відношення до спору про визнання недійсним результатів аукціону, а отже не стосується прав та інтересів ТОВ "Продукт-Пак-Сервіс", судом апеляційної інстанції законно та обґрунтовано припинено апеляційне провадження за апеляційною скаргою останнього на підставі п. 1 ч. 1 ст. 80 ГПК України.
З урахуванням вищезазначеного та керуючись ст. ст. 58, 129 Конституції України, ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. - 4-1, 80, 91, 106, - 111-5, - 111-7, - 111-13 Господарського процесуального кодексу України, суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Продукт-Пак-Сервіс" залишити без задоволення.
2. Ухвалу Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 16.05.2017 у справі № 904/10073/14 залишити без змін.
Головуючий
Судді
Б.М. Поляков
В.М. Коваленко
І.Ю. Панова