МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
НАКАЗ
21.09.2020 № 675
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
08 січня 2021 р.
за № 22/35644

Про затвердження Положення про Експертно-кваліфікаційну комісію МВС та порядок проведення атестації судових експертів Експертної служби МВС

Відповідно до статей 8, 10, 14, 16, 17, 21 Закону України "Про судову експертизу" (4038-12) , з метою належної організації роботи з атестації судових експертів Експертної служби МВС НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про Експертно-кваліфікаційну комісію МВС та порядок проведення атестації судових експертів Експертної служби МВС, що додається.
2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства внутрішніх справ України від 08 лютого 2017 року № 102 (z0275-17) "Про затвердження Положення про Експертно-кваліфікаційну комісію МВС України та атестацію судових експертів Експертної служби МВС України", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 01 березня 2017 року за № 275/30143.
3. Директорові Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Сергію Кримчуку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Міністр
А. Аваков
ПОГОДЖЕНО:
Т.в.о. Міністра освіти і науки України
Керівник Секретаріату Спільного
представницького органу сторони
роботодавців на національному рівні
Голова Спільного представницького органу
об’єднань профспілок
С. Шкарлет
Р. Іллічов
Г. Осовий
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства внутрішніх
справ України
21 вересня 2020 року № 675
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
08 січня 2021 р.
за № 22/35644

ПОЛОЖЕННЯ

про Експертно-кваліфікаційну комісію МВС та порядок проведення атестації судових експертів Експертної служби МВС

I. Загальні положення

1. Це Положення визначає:
завдання, порядок організації та функціонування Експертно-кваліфікаційної комісії МВС (далі - ЕКК);
порядок та умови присвоєння кваліфікації судового експерта з певного виду судової експертизи (експертної спеціальності) працівникам Експертної служби МВС, які перебувають на посадах, що передбачають їх залучення до організації та проведення судових експертиз, і проходять підготовку з метою атестації їх як судових експертів;
порядок та умови позбавлення кваліфікації судового експерта з певного виду судової експертизи (експертної спеціальності) судових експертів Експертної служби МВС (далі - судові експерти);
порядок та умови присвоєння (позбавлення) кваліфікаційного класу судового експерта (далі - кваліфікаційний клас) судовим експертам;
порядок організації і проведення підготовки працівників Експертної служби МВС та підвищення кваліфікації (професійного рівня) судових експертів;
порядок видачі свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта і його дубліката;
порядок здійснення дисциплінарних проваджень стосовно судових експертів;
завдання, порядок організації та функціонування атестаційних комісій з атестації судових експертів Експертної служби МВС (далі - АК);
порядок та умови проведення атестації судових експертів Експертної служби МВС з метою оцінювання їх професійного рівня (рівня спеціальних знань) і визначення їх відповідності обійманій посаді.
2. У своїй діяльності ЕКК та АК керуються Конституцією України (254к/96-ВР) , законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, нормативно-правовими актами МВС, у тому числі цим Положенням.
3. Працівники Експертної служби МВС, які претендують на присвоєння кваліфікації судового експерта (кваліфікаційного класу), повинні відповідати вимогам Закону України "Про судову експертизу" (4038-12) та цього Положення.

II. Експертно-кваліфікаційна комісія МВС

1. Повноваження та порядок функціонування ЕКК

1. ЕКК утворюється з метою:
1) присвоєння (позбавлення) кваліфікації судового експерта працівникам Експертної служби МВС і судовим експертам;
2) присвоєння (позбавлення) кваліфікаційного класу судовим експертам;
3) підвищення кваліфікації (професійного рівня) судових експертів.
2. Організаційне, матеріально-технічне, фінансове, науково-методичне та інформаційне забезпечення діяльності ЕКК здійснює Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України (далі - ДНДЕКЦ МВС).
3. ЕКК має печатку встановленого зразка зі своїм найменуванням (додаток 1) та інші необхідні для здійснення діяльності штампи і бланки.
4. ЕКК відповідно до покладених на неї завдань розглядає питання про:
1) присвоєння кваліфікації судового експерта згідно з Переліком видів судової експертизи та експертних спеціальностей, за якими присвоюється кваліфікація судового експерта в Експертній службі МВС (додаток 2);
2) позбавлення кваліфікації судового експерта згідно з Переліком видів судової експертизи та експертних спеціальностей, за якими присвоюється кваліфікація судового експерта в Експертній службі МВС (додаток 2);
3) присвоєння або позбавлення кваліфікаційного класу згідно з Переліком кваліфікаційних класів судового експерта, які присвоюються судовим експертам Експертної служби МВС (додаток 3);
4) підвищення кваліфікації (професійного рівня) судових експертів;
5) дисциплінарну відповідальність судового експерта.
5. Основною формою роботи ЕКК є планові та (або) позапланові засідання.
Планові засідання з розгляду питання про присвоєння (підвищення) кваліфікації судового експерта проводяться згідно з планом-рознарядкою на стажування, присвоєння (підвищення) кваліфікації судового експерта працівникам та судовим експертам Експертної служби МВС (далі - план-рознарядка), який складається один раз на рік, до 25 грудня попереднього року, на підставі пропозицій керівників підрозділів Експертної служби МВС, що подаються до 01 грудня попереднього року.
Планові засідання з розгляду питання про присвоєння кваліфікаційного класу проводяться згідно з планом на присвоєння кваліфікаційного класу судовим експертам Експертної служби МВС (далі - план), який складається один раз на рік, до 25 грудня попереднього року, на підставі пропозицій керівників підрозділів Експертної служби МВС, що подаються до 01 грудня попереднього року.
Позапланові засідання з розгляду питання про присвоєння кваліфікації (кваліфікаційного класу) судового експерта проводяться за потреби, на підставі обґрунтованих пропозицій керівників підрозділів Експертної служби МВС, не більш як 1 раз на півріччя.
Засідання з розгляду питання про позбавлення кваліфікації судового експерта та (або) кваліфікаційного класу проводяться позапланово за результатами службової перевірки в межах дисциплінарного провадження за фактом порушення судовим експертом вимог нормативно-правових актів, які регламентують судово-експертну діяльність, та (або) методик проведення судових експертиз й експертних (сертифікаційних) досліджень на підставі відповідного подання керівника підрозділу Експертної служби МВС, який проводив перевірку.
6. Засідання ЕКК проводяться на базі ДНДЕКЦ МВС або територіальних підрозділів Експертної служби МВС - науково-дослідних експертно-криміналістичних центрів МВС України (далі - НДЕКЦ МВС).
7. Склад ЕКК формується із постійних і змінних членів комісії, які беруть участь у засіданнях.
8. Склад постійних членів ЕКК затверджується Міністром внутрішніх справ України.
До складу постійних членів комісії входять голова ЕКК, заступники голови ЕКК, члени ЕКК, фахівці з процесуальних питань судової експертизи та секретарі ЕКК.
Головою ЕКК є керівник Експертної служби МВС - директор ДНДЕКЦ МВС, заступниками голови ЕКК призначаються перший заступник або заступники директора ДНДЕКЦ МВС.
9. Змінний склад затверджується головою ЕКК.
До змінного складу ЕКК входять судові експерти, які мають кваліфікацію судового експерта і стаж практичної роботи за відповідною експертною спеціальністю не менш як 5 років, а також за потреби можуть входити досвідчені фахівці та науковці державних органів, наукових і науково-дослідних установ, державних спеціалізованих судово-експертних установ, навчальних закладів, підприємств, установ, організацій (за їх згодою) та представник виборного органу первинної профспілкової організації.
10. Голова ЕКК, заступники голови ЕКК, члени ЕКК, фахівці з процесуальних питань судової експертизи та секретарі ЕКК, визначені наказом Міністерства внутрішніх справ України, незалежно від зміни посад у МВС виконують свої функції до призначення нового складу ЕКК в установленому порядку.
11. Організаційне забезпечення діяльності ЕКК, підготовка матеріалів для розгляду ЕКК, а також ведення діловодства ЕКК за правилами електронного документообігу покладаються на уповноваженого секретаря ЕКК.
12. Повноваження осіб, що входять до складу ЕКК:
1) голова ЕКК:
здійснює організацію та керівництво роботою ЕКК, безпосередньо бере участь у голосуванні;
засвідчує підписом протоколи засідання ЕКК та інші документи, що супроводжують роботу ЕКК;
здійснює контроль за належним виконанням членами ЕКК покладених на них обов’язків і своєчасністю оформлення прийнятих рішень;
затверджує персональний склад ЕКК на кожне засідання ЕКК;
2) заступник голови ЕКК:
виконує обов’язки голови ЕКК у разі його відсутності;
бере участь у роботі ЕКК як член комісії;
3) секретар ЕКК:
здійснює організацію роботи ЕКК;
забезпечує координацію проведення заходів із присвоєння (позбавлення) кваліфікації (кваліфікаційного класу) судового експерта та підвищення кваліфікації (професійного рівня) судового експерта працівників Експертної служби МВС;
організовує за дорученням голови ЕКК перевірку дотримання вимог оформлення поданих для розгляду ЕКК документів;
складає щороку на підставі отриманих пропозицій керівників підрозділів Експертної служби МВС щодо участі працівників Експертної служби МВС у заходах зі стажування, присвоєння та підвищення кваліфікації (професійного рівня) план-рознарядку, а в заходах з присвоєння кваліфікаційного класу - план, контролює, аналізує та узагальнює результати їх виконання;
бере безпосередню участь у роботі ЕКК;
здійснює ведення діловодства ЕКК;
готує та подає на підпис голові ЕКК проєкт наказу про персональний склад ЕКК на кожне засідання ЕКК;
оголошує перед початком засідання ЕКК працівникам Експертної служби МВС, стосовно яких розглядатиметься питання про присвоєння (позбавлення) кваліфікації (кваліфікаційного класу) або підвищення кваліфікації (професійного рівня) судового експерта, склад ЕКК;
складає та засвідчує підписом протокол засідання ЕКК, у якому фіксується перебіг засідання та прийняте рішення ЕКК і який подається на підпис членам ЕКК та голові ЕКК;
4) члени ЕКК:
беруть участь у роботі ЕКК і голосуванні;
засвідчують підписами протоколи засідання ЕКК;
5) фахівець із процесуальних питань судової експертизи:
здійснює оцінювання рівня знань у галузі судово-експертної діяльності, необхідних для виконання покладених на судового експерта обов’язків, під час проведення кваліфікаційного іспиту;
бере участь у засіданнях ЕКК та прийнятті рішення ЕКК і голосуванні;
засвідчує підписом протоколи засідання ЕКК.
13. Серед членів ЕКК, які беруть участь у засіданні, повинно бути не менш як 2 фахівці та (або) науковці, що мають кваліфікацію судового експерта з того виду судової експертизи (експертної спеціальності), з якого ЕКК розглядає питання про присвоєння (позбавлення) або підвищення кваліфікації (професійного рівня) судового експерта, і кваліфікаційний клас судового експерта не нижче кваліфікаційного класу працівника(ів) Експертної служби МВС, стосовно якого(их) розглядається питання про присвоєння (позбавлення) кваліфікаційного класу.
14. Персональний склад ЕКК на кожне засідання визначається наказом голови ЕКК за поданням секретаря ЕКК не пізніше ніж за 3 робочих дні до встановленої планом-рознарядкою та (або) планом дати проведення засідання ЕКК.
15. До персонального складу ЕКК не можуть включатися працівники Експертної служби МВС, стосовно яких порядком денним засідання ЕКК передбачено розгляд питань, визначених пунктом 4 цієї глави.
16. Засідання ЕКК уважається правоможним, якщо в ньому бере участь не менш як 3 члени постійного складу ЕКК, затвердженого Міністром внутрішніх справ України.
17. На час узяття участі в засіданні ЕКК посадові особи, залучені до роботи в її складі, звільняються від виконання інших завдань і функцій, передбачених за посадами, які вони обіймають, зі збереженням середнього заробітку.
18. Засідання ЕКК проводить голова ЕКК, а в разі його відсутності та у випадку, визначеному пунктом 15 цієї глави,- один із заступників голови ЕКК.
19. Перед початком засідання ЕКК працівникам Експертної служби МВС, стосовно яких розглядатимуться питання, зазначені в пункті 4 цієї глави, оголошується склад ЕКК.
До початку засідання ЕКК працівники Експертної служби МВС мають право заявити відвід членові ЕКК, якщо вони вважають, що член ЕКК заінтересований у результатах розгляду, або мають сумнів у його об’єктивності з інших причин.
Питання про заявлений відвід вирішується іншими членами ЕКК без участі члена ЕКК, якому заявлено відвід, відкритим голосуванням простою більшістю голосів. У разі рівного розподілу голосів відвід уважається задоволеним.
20. У разі якщо члену ЕКК відомі обставини, які можуть вплинути на об’єктивність і неупередженість його або іншого члена ЕКК, він зобов’язаний заявити самовідвід або відвід.
Питання про заявлений самовідвід або відвід вирішується іншими членами ЕКК без участі члена ЕКК, стосовно якого вирішується питання самовідводу або відводу, згідно з абзацом третім пункту 19 цієї глави.
21. У разі потреби забезпечення правоможності засідання голова ЕКК або один із його заступників, який виконує обов’язки голови ЕКК, має право:
залучити нового(их) члена(ів) до складу ЕКК на підставі відповідного наказу в день проведення засідання;
призначити нову дату проведення засідання.
22. Рішення за результатами розгляду питань, зазначених у пункті 4 цієї глави, приймається простою більшістю голосів присутніх на засіданні членів ЕКК.
У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос головуючого на засіданні.
23. Перебіг засідання ЕКК та прийняте на ньому рішення фіксуються в протоколі, що ведеться секретарем ЕКК. Рішення ЕКК оголошується працівникам Експертної служби МВС, стосовно яких розглядалося питання на засіданні.
Протокол засвідчується підписами голови ЕКК, заступника голови ЕКК, усіх присутніх членів ЕКК, фахівця з процесуальних питань судової експертизи та секретаря ЕКК.

2. Порядок підготовки працівників Експертної служби МВС, які претендують на присвоєння кваліфікації судового експерта

1. Працівники Експертної служби МВС, які претендують на присвоєння кваліфікації судового експерта, повинні перебувати в Експертній службі МВС на посадах, що передбачають їх залучення до організації та проведення судових експертиз.
2. Працівники Експертної служби МВС, які були тимчасово (безстроково) позбавлені кваліфікації судового експерта та претендують на присвоєння кваліфікації судового експерта, подають на ім’я голови ЕКК вмотивовану заяву про скасування тимчасового (безстрокового) позбавлення кваліфікації судового експерта, погоджену директором ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС).
3. На працівників Експертної служби МВС, зазначених у пунктах 1, 2 цієї глави, у ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС) формується папка-справа підготовки працівника Експертної служби МВС, яка ре-єструється в підрозділі документального забезпечення та до якої долучаються такі документи:
1) заява працівника Експертної служби МВС на ім’я директора ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС) про проходження підготовки з метою присвоєння кваліфікації судового експерта, погоджена директором ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС) або його першим заступником (заступником);
2) наказ про організацію проведення підготовки та призначення керівника підготовки;
3) план основної підготовки (у разі потреби - план додаткової підготовки), розроблений керівником підготовки на підставі програми підготовки судового експерта за відповідною експертною спеціальністю, затвердженої головою ЕКК, погоджений директором ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС) або його першим заступником (заступником) чи керівником іншої установи, у якій проводилася підготовка.
4) звіт працівника Експертної служби МВС про результати виконання плану підготовки;
5) висновок керівника підготовки, складений за її результатами;
6) копія подання на ім’я голови ЕКК про присвоєння кваліфікації судового експерта;
7) копії першої сторінки паспорта (лицьового боку паспорта у формі ІD-картки), наказу (витягу з наказу) про призначення на посаду в ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС), диплома(ів) про вищу освіту та додатка(ів) до диплома(ів);
8) копія документа, що підтверджує зміну прізвища, ім’я, по батькові (за наявності);
9) 3 навчальних висновки експерта з того виду судової експертизи (експертної спеціальності), з якого розглядатиметься питання про присвоєння працівникові Експертної служби МВС кваліфікації судового експерта.
4. Підготовка працівників Експертної служби МВС, які претендують на присвоєння кваліфікації судового експерта, здійснюється за програмами підготовки судового експерта за відповідною експертною спеціальністю, затвердженими головою ЕКК, шляхом проходження індивідуальної (самостійної) підготовки, або стажування, або курсових зборів.
Допускається проходження кілька видів підготовки одночасно.
Строк основної підготовки не повинен перевищувати 3 місяців, за окремими напрямами - 6 місяців.
Строк додаткової підготовки не повинен перевищувати 1 місяця, за окремими напрямами - 2-3 місяців.
5. Після проходження працівником Експертної служби МВС підготовки до ЕКК подаються документи для розгляду питання про присвоєння кваліфікації судового експерта.

3. Перелік і порядок оформлення документів, що подаються до ЕКК для присвоєння (позбавлення), підвищення кваліфікації (професійного рівня) судового експерта або присвоєння (позбавлення) кваліфікаційного класу

1. До ЕКК подаються такі документи:
1) для присвоєння кваліфікації судового експерта вперше:
подання;
довідка про проходження підготовки, затверджена директором ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС) або його першим заступником (заступником);
копія першої сторінки паспорта (лицьового боку паспорта у формі ІD-картки);
копія наказу (або витягу з наказу) про призначення судового експерта на посаду в ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС);
копія диплома(ів) про вищу освіту та додатка(ів) до диплома(ів);
у разі проведення засідання ЕКК у режимі відеоконференції - фотокартка розміром 35 x 45 мм;
2) для присвоєння кваліфікації судового експерта за іншим видом судової експертизи (експертної спеціальності):
подання;
довідка про проходження підготовки, затверджена директором ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС) або його першим заступником (заступником);
копії диплома(ів) про вищу освіту та додатка(ів) до диплома(ів), які не подавалися раніше;
у разі проведення засідання ЕКК у режимі відеоконференції - фотокартка розміром 35 x 45 мм;
3) для присвоєння кваліфікації судового експерта після тимчасового або безстрокового позбавлення кваліфікації судового експерта з певної експертної спеціальності за ініціативою працівника Експертної служби МВС:
заява на ім’я голови ЕКК про скасування тимчасового (безстрокового) позбавлення кваліфікації судового експерта з певної експертної спеціальності, погоджена директором ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС) або його першим заступником (заступником);
подання;
довідка про проходження підготовки, затверджена директором ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС) або його першим заступником (заступником);
у разі проведення засідання ЕКК у режимі відеоконференції - фотокартка розміром 35 x 45 мм;
4) для підвищення кваліфікації (професійного рівня) судового експерта:
відгук-характеристика на судового експерта;
копія свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта з того виду судової експертизи (експертної спеціальності), з якого розглядатиметься питання про підвищення кваліфікації (професійного рівня) судового експерта;
у разі проведення засідання ЕКК у режимі відеоконференції - оригінал свідоцтва про присвоєну кваліфікацію судового експерта з того виду судової експертизи (експертної спеціальності), з якої планується підвищення кваліфікації (професійного рівня) судового експерта;
5) для позбавлення кваліфікації судового експерта:
за наявності підстав, зазначених у підпунктах 1-4 пункту 1 глави 6 цього Положення,- подання директора ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС) або його першого заступника про позбавлення працівника Експертної служби МВС кваліфікації судового експерта та копії підтвердних документів;
за наявності підстав, зазначених у підпунктах 7-8 пункту 1 глави 6 цього Положення,- подання голови комісії, що проводила службову перевірку, складене за результатами її проведення на працівника Експертної служби МВС, стосовно якого пропонується розглянути питання щодо позбавлення його кваліфікації судового експерта, засвідчене підписом директора ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС) або особи, що виконує його обов’язки;
висновок, складений за результатами службової перевірки, та матеріали службової перевірки стосовно судового експерта, що допустив порушення вимог нормативно-правових актів, які регламентують судово-експертну діяльність, та (або) методик проведення судових експертиз і експертних (сертифікаційних) досліджень;
додаткове письмове пояснення судового експерта, стосовно якого пропонується розглянути питання щодо позбавлення його кваліфікації судового експерта (за потреби);
заява про тимчасове або безстрокове позбавлення кваліфікації судового експерта (за потреби);
оригінал свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта з того виду судової експертизи (експертної спеціальності), з якого розглядатиметься питання про позбавлення кваліфікації судового експерта;
6) для присвоєння кваліфікаційного класу (крім п’ятого кваліфікаційного класу):
подання директора ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС) або його першого заступника (заступника) чи заява про присвоєння кваліфікаційного класу судового експерта, погоджена директором ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС) або його першим заступником (заступником);
оригінали всіх дійсних свідоцтв про присвоєння кваліфікації судового експерта;
7) для позбавлення кваліфікаційного класу:
подання голови комісії, що проводила службову перевірку, складене за результатами її проведення;
матеріали службової перевірки.
2. Документи, зазначені в пункті 1 цієї глави, подаються до ЕКК в електронному вигляді не пізніше ніж за 15 робочих днів до встановленої дати проведення планового (позапланового) засідання ЕКК.
3. У разі зміни працівником Експертної служби МВС прізвища, ім’я, по батькові копія документа, що засвідчує факт такої зміни, разом зі свідоцтвом(ами) про присвоєння кваліфікації судового експерта не пізніше 5 робочих днів із дати видачі такого документа подається до ЕКК.

4. Порядок розгляду поданих до ЕКК документів

1. Голова ЕКК або заступник голови ЕКК доручає уповноваженому секретарю ЕКК забезпечити проведення перевірки правильності оформлення поданих документів.
Перевірка проводиться в строк, який із дня надходження документів не повинен перевищувати 5 робочих днів.
Інформація про результати перевірки поданих документів заноситься до протоколу.
2. У разі оформлення документів, поданих для розгляду ЕКК питання про присвоєння кваліфікації судового експерта, відповідно до вимог, визначених цим Положенням, голова ЕКК або заступник голови ЕКК приймає рішення про допуск працівника Експертної служби МВС до кваліфікаційного іспиту, а уповноважений секретар ЕКК включає до порядку денного засідання ЕКК із розгляду питання про присвоєння кваліфікації судового експерта кандидатуру працівника Експертної служби МВС, стосовно якого їх подано.
У разі оформлення документів, поданих для розгляду ЕКК питання про підвищення кваліфікації (професійного рівня) судового експерта, відповідно до вимог, визначених цим Положенням, голова ЕКК або заступник голови ЕКК приймає рішення про допуск працівника Експертної служби МВС до тестування, яке проводиться перед початком курсових зборів.
У разі оформлення документів, поданих для розгляду ЕКК питання про присвоєння кваліфікаційного класу, відповідно до вимог, визначених цим Положенням, уповноважений секретар ЕКК за рішенням голови ЕКК або заступника голови ЕКК включає до порядку денного засідання ЕКК із розгляду питання про присвоєння (позбавлення) кваліфікаційного класу кандидатуру працівника Експертної служби МВС, стосовно якого їх подано.
3. У разі виявлення невідповідності поданих документів вимогам, установленим пунктом 1 глави 3 цього розділу (у тому числі неналежне їх оформлення), зазначені документи в повному обсязі повертаються засобами електронного зв’язку за належністю для доопрацювання разом із вмотивованим листом голови ЕКК або заступника голови ЕКК.
Строк доопрацювання не повинен перевищувати 3 робочих днів з дати отримання повернених документів. Після доопрацювання документи можуть бути повторно подані до ЕКК.
Розгляд повторно поданих документів здійснюється в порядку, визначеному пунктом 2 цієї глави.
4. У разі виявлення недостовірності даних у документах, поданих для розгляду ЕКК питання про присвоєння кваліфікації судового експерта, або їх подання з порушенням строків, визначених у пункті 2 глави 3 цього розділу, а також у разі повторного подання для розгляду ЕКК неналежно оформлених документів голова ЕКК або заступник голови ЕКК приймає рішення про відмову в допуску працівника Експертної служби МВС до кваліфікаційного іспиту, про що повідомляється керівник підрозділу Експертної служби МВС, у якому працює такий працівник.
У разі виявлення недостовірності даних у документах, поданих для розгляду ЕКК питання про підвищення кваліфікації (професійного рівня) судового експерта, або їх подання з порушенням строків, визначених у пункті 2 глави 3 цього розділу, а також у разі повторного подання для розгляду ЕКК неналежно оформлених документів голова ЕКК або заступник голови ЕКК приймає рішення про відмову в допуску працівника Експертної служби МВС до тестування, про що повідомляється керівник підрозділу Експертної служби МВС, у якому він працює.
У разі виявлення недостовірності даних у документах, поданих для розгляду ЕКК питання про присвоєння кваліфікаційного класу судового експерта, або їх подання з порушенням строків, визначених у пункті 2 глави 3 цього розділу, уповноважений секретар ЕКК за рішенням голови ЕКК або заступника голови ЕКК не включає до порядку денного засідання ЕКК із розгляду питання про присвоєння кваліфікаційного класу судового експерта кандидатуру працівника Експертної служби МВС, стосовно якого їх подано.
За фактом такого порушення проводиться службова перевірка.

5. Порядок та умови присвоєння кваліфікації судового експерта

1. Кваліфікація судового експерта присвоюється вперше, за іншим видом судової експертизи (експертної спеціальності) та після тимчасового (безстрокового) позбавлення кваліфікації судового експерта.
2. Працівники Експертної служби МВС, які претендують на присвоєння кваліфікації судового експерта, прибувають на засідання ЕКК із паспортом або іншим документом, що посвідчує особу, та фотокарткою розміром 35 x 45 мм.
3. Питання про присвоєння працівникам Експертної служби МВС кваліфікації судового експерта вирішується за результатами кваліфікаційного іспиту, складеного працівником Експертної служби МВС в усній формі.
Екзаменаційні білети для перевірки рівня знань працівників Експертної служби МВС норм законодавства про судову експертизу, процесуального законодавства та спеціальної підготовки формуються із 5 запитань за програмами підготовки судового експерта за відповідною експертною спеціальністю та 1 практичного завдання і затверджуються головою ЕКК.
4. За результатами кваліфікаційного іспиту складається протокол засідання Експертно-кваліфікаційної комісії МВС із розгляду питання про присвоєння кваліфікації (кваліфікаційного класу) судового експерта працівникам Експертної служби МВС (додаток 4). До протоколу додається відомість до протоколу засідання ЕКК із розгляду питання про присвоєння кваліфікації судового експерта працівникам Експертної служби МВС (додаток 5), у якій виставляються оцінки за п’ятибальною шкалою. Працівникам Експертної служби МВС присвоюється кваліфікація судового експерта в разі отримання ними підсумкової оцінки "відмінно", "добре" або "задовільно".
5. Працівникам Експертної служби МВС, яким присвоєно кваліфікацію судового експерта, видається свідоцтво про присвоєння кваліфікації судового експерта (додаток 6), яке засвідчується підписами голови ЕКК та секретаря ЕКК, печаткою ЕКК і реєструється в журналі обліку свідоцтв про присвоєння кваліфікації судового експерта, що видаються працівникам Експертної служби МВС (далі - журнал обліку свідоцтв) (додаток 7), ведення якого покладається на секретаря ЕКК.
6. Свідоцтво про присвоєння кваліфікації судового експерта надає працівнику Експертної служби МВС право на проведення судової експертизи за дорученням його керівника. Використання працівниками Експертної служби МВС свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта для проведення судової експертизи поза межами Експертної служби МВС забороняється, крім випадків відрядження працівника Експертної служби МВС для участі в судовому засіданні або в складі комісії.
Свідоцтво про присвоєння кваліфікації судового експерта є дійсним лише для працівників Експертної служби МВС. У разі звільнення працівника Експертної служби МВС свідоцтво вважається недійсним.
Працівники Експертної служби МВС, яким присвоєно кваліфікацію судового експерта, включаються до державного Реєстру атестованих судових експертів у встановленому законодавством порядку.
7. Працівники Експертної служби МВС, яким за результатами складеного кваліфікаційного іспиту відмовлено в присвоєнні кваліфікації судового експерта, підлягають атестації на засіданні АК, яке проводиться не пізніше 10 робочих днів з дати прийняття ЕКК рішення про відмову в присвоєнні кваліфікації судового експерта.
8. Працівники Експертної служби МВС, яким відмовлено в присвоєнні кваліфікації судового експерта, а за результатами атестації рішенням АК надано можливість у строк до 2 місяців пройти додаткову підготовку, мають право за поданням директора ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС) протягом 5 робочих днів після завершення додаткової підготовки подати документи для повторного розгляду ЕКК питання про присвоєння їм кваліфікації судового експерта.
9. У виняткових випадках заходи з присвоєння кваліфікації судового експерта щодо працівників Експертної служби МВС, які перебувають на експертних посадах, що передбачають залучення до організації та проведення судових експертиз за тими експертними спеціальностями, за якими плануються такі заходи, можуть проводитися в режимі відеоконференції.

6. Порядок та умови позбавлення кваліфікації судового експерта

1. Підставами для розгляду ЕКК питання про позбавлення працівника Експертної служби МВС кваліфікації судового експерта є:
1) особисте письмове звернення;
2) переведення з посади судового експерта на іншу посаду;
3) відсторонення від виконання обов’язків судового експерта на строк більш як 2 місяці;
4) звільнення в порядку, визначеному законом;
5) отримання незадовільної оцінки за результатами тестування;
6) отримання незадовільної оцінки за результатами кваліфікаційного іспиту після завершення курсових зборів;
7) не достатній рівень практичних навичок проведення судових експертиз або експертних досліджень, наявність порушень вимог нормативно-правових актів, які регламентують судово-експертну діяльність, та (або) методик проведення судових експертиз і експертних (сертифікаційних) досліджень, виявлених за результатами моніторингу;
8) наявність порушень вимог нормативно-правових актів, які регламентують судово-експертну діяльність, та (або) методик проведення судових експертиз і експертних (сертифікаційних) досліджень, виявлених за результатами службової перевірки.
2. За порушення вимог нормативно-правових актів, які регламентують судово-експертну діяльність, та (або) методик проведення судових експертиз і експертних (сертифікаційних) досліджень працівник Експертної служби МВС позбавляється кваліфікації судового експерта.
Позбавлення кваліфікації судового експерта може бути умовне, тимчасове, безстрокове.
3. Рішення ЕКК про позбавлення кваліфікації судового експерта працівників Експертної служби МВС, що допустили порушення вимог нормативно-правових актів, які регламентують судово-експертну діяльність, та (або) методик проведення судових експертиз та експертних (сертифікаційних) досліджень, приймається:
1) умовно - якщо порушення не вплинули на результати проведення судових експертиз та експертних (сертифікаційних) досліджень;
2) тимчасово:
якщо порушення окремих положень методик проведення судових експертиз та експертних (сертифікаційних) досліджень вплинули на результати проведення судових експертиз та експертних (сертифікаційних) досліджень;
якщо подане особисте письмове звернення про позбавлення кваліфікації судового експерта;
у разі нескладення кваліфікаційного іспиту після завершення курсових зборів;
у разі відсторонення від виконання обов’язків судового експерта на певний строк;
у разі незалучення до виконання судових експертиз протягом останніх 12 місяців;
3) безстроково:
у разі порушень вимог нормативно-правових актів, які регламентують судово-експертну діяльність, та (або) методик проведення судових експертиз та експертних (сертифікаційних) досліджень, що вплинули на результати проведення судових експертиз та експертних (сертифікаційних) досліджень;
у разі подання особистого письмового звернення про позбавлення кваліфікації судового експерта;
у разі відсторонення від виконання обов’язків судового експерта на відповідний строк;
у разі незалучення до виконання судових експертиз понад 12 місяців;
у разі звільнення в порядку, визначеному законом.
4. У разі наявності підстав, зазначених у підпунктах 1-4 пункту 1 цієї глави, директором ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС) або його першим заступником (заступником) складається подання, яке разом із підтвердними документами подається до ЕКК.
У разі наявності підстав, зазначених у підпунктах 5-6 пункту 1 цієї глави, рішення про тимчасове (безстрокове) позбавлення кваліфікації судового експерта приймається безпосередньо на засіданні ЕКК та фіксується в протоколі. Копія протоколу з прийнятим рішенням у 3-денний строк передається секретарем ЕКК для розгляду АК.
У разі наявності підстав, зазначених у підпунктах 7-8 пункту 1 цієї глави, або вмотивованого звернення судді (суду), керівника органу досудового розслідування, адвоката або учасника справи (сторони кримінального провадження) про можливі порушення судовим експертом вимог нормативно-правових актів, які регламентують судово-експертну діяльність, та (або) методик проведення судових експертиз і експертних (сертифікаційних) досліджень голова ЕКК або заступник голови ЕКК видає доручення на проведення службової перевірки.
Проєкт доручення про призначення службової перевірки готується уповноваженим підрозділом ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС) і погоджується з підрозділом правового забезпечення, а також з іншими заінтересованими особами в установленому порядку.
У дорученні зазначаються відомості про осіб, яким доручається проведення перевірки, її мета і дата завершення.
5. Звернення про здійснення рецензування висновку експерта, складеного за результатами судової експертизи або експертного дослідження, та (або) надання юридичної оцінки висновку експерта лишаються без розгляду, оскільки порушені в них питання не належать до компетенції Експертної служби МВС, про що повідомляються ініціатори таких звернень (заявники).
6. Засідання ЕКК з розгляду питання про позбавлення кваліфікації судового експерта проводиться за участю судового експерта Експертної служби МВС, стосовно якого розглядається питання, крім випадків, зазначених у підпунктах 1, 4 пункту 1 цієї глави.
Виклик для участі в засіданні ЕКК з розгляду питання про позбавлення кваліфікації судового експерта надсилається судовому експерту не пізніше ніж за 5 робочих днів до визначеної дати проведення засідання.
У засіданні ЕКК за рішенням голови ЕКК можуть брати участь директор НДЕКЦ МВС, у якому працює судовий експерт, і його безпосередній керівник.
Судовий експерт прибуває на засідання ЕКК із паспортом і свідоцтвом(ами) про присвоєння кваліфікації судового експерта.
У разі неприбуття судового експерта на засідання без поважних причин ЕКК розглядає питання по суті на підставі поданих документів за його відсутності.
У разі неприбуття судового експерта на засідання з поважних причин голова ЕКК або заступник голови ЕКК приймає рішення про перенесення засідання ЕКК.
7. За результатами розгляду питання про позбавлення працівника Експертної служби МВС кваліфікації судового експерта ЕКК приймає рішення про:
1) умовне або тимчасове позбавлення працівника Експертної служби МВС кваліфікації судового експерта з поданням або без подання матеріалів для розгляду АК;
2) безстрокове позбавлення працівника Експертної служби МВС кваліфікації судового експерта з передачею матеріалів для розгляду АК.
8. Рішення щодо позбавлення працівника Експертної служби МВС кваліфікації судового експерта приймається простою більшістю голосів членів ЕКК.
9. Рішення ЕКК виноситься за відсутності судового експерта, оголошується йому відразу після прийняття та протягом 5 робочих днів повідомляється письмово підрозділу Експертної служби МВС, у якому працює судовий експерт.
10. За результатами розгляду ЕКК питання про позбавлення працівника Експертної служби МВС кваліфікації судового експерта складається протокол засідання Експертно-кваліфікаційної комісії МВС із розгляду питання про позбавлення кваліфікації (кваліфікаційного класу) судового експерта працівників Експертної служби МВС (додаток 8).
До протоколу долучаються документи, зазначені в підпункті 5 пункту 1 глави 3 цього розділу, та інші матеріали (за наявності).
11. У разі прийняття рішення про позбавлення працівника Експертної служби МВС кваліфікації судового експерта у свідоцтві про присвоєння кваліфікації судового експерта проставляється відповідна відмітка із зазначенням дати й номера рішення ЕКК, яка засвідчується підписами голови ЕКК та секретаря ЕКК і печаткою ЕКК. Інформація про позбавлення працівника Експертної служби МВС кваліфікації судового експерта вноситься до державного Реєстру атестованих судових експертів у встановленому законодавством порядку.
Про факт позбавлення кваліфікації судового експерта на підставі виявлених за результатами службової перевірки порушень вимог нормативно-правових актів, які регламентують судово-експертну діяльність, та (або) методик проведення судових експертиз, учинених під час виконання конкретної судової експертизи, повідомляється ініціатор її призначення.
12. Позбавлення працівника Експертної служби МВС кваліфікації судового експерта не може бути застосовано, якщо з дня порушення судовим експертом вимог нормативно-правових актів, які регламентують судово-експертну діяльність, та (або) методик проведення судових експертиз і експертних (сертифікаційних) досліджень минуло більш як 5 років.
13. Працівники Експертної служби МВС, які рішенням ЕКК безстроково позбавлені кваліфікації судового експерта, а рішенням АК залишені на посаді судового експерта, можуть повторно пройти підготовку та за вмотивованою пропозицією директора ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС) подати документи з метою присвоєння кваліфікації судового експерта не раніше ніж через 1 рік.
14. Працівники Експертної служби МВС, які рішенням ЕКК тимчасово позбавлені кваліфікації судового експерта, а рішенням АК залишені на посаді судового експерта, за вмотивованою пропозицією директора ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС) направляються на курсові збори з підвищення кваліфікації (професійного рівня) з подальшим складанням кваліфікаційного іспиту.
15. Рішення ЕКК про позбавлення кваліфікації судового експерта може бути оскаржене в установленому законодавством порядку.

7. Порядок присвоєння, позбавлення та зниження рівня кваліфікаційного класу

1. Судовим експертам Експертної служби МВС присвоюються п’ятий, четвертий, третій, другий, перший або вищий кваліфікаційні класи.
Кваліфікаційні класи присвоюються в індивідуальному порядку відповідно до обійманої посади, рівня професійної підготовки (спеціальних знань), результатів роботи, наявності вченого звання та (або) авторства в науково-методичних матеріалах у сфері судово-експертної діяльності, а саме:
1) п’ятий клас присвоюється одночасно з першим присвоєнням кваліфікації судового експерта з певної експертної спеціальності;
2) четвертий клас присвоюється не раніше ніж через 5 років після присвоєння попереднього кваліфікаційного класу за поданням безпосереднього керівника судового експерта, погодженого директором ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС) або його першим заступником (заступником);
3) третій, другий і перший класи присвоюється не раніше ніж через 3 роки після присвоєння попереднього кваліфікаційного класу за поданням безпосереднього керівника судового експерта, погодженого директором ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС) або його першим заступником (заступником);
4) вищий клас присвоюється працівникам Експертної служби МВС, які попередньо отримали перший кваліфікаційний клас і мають науковий ступінь кандидата наук, доктора наук чи доктора філософії в галузі права або підготували не менше трьох науково-методичних матеріалів у сфері судово-експертної діяльності, за поданням директора ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС) або його першого заступника (заступника).
2. Кваліфікаційний клас присвоюється за поданням директора ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС) або його першого заступника (заступника):
достроково або через один рівень (одночасно або окремо) - у разі отримання працівником Експертної служби МВС наукового ступеня;
достроково - у разі підготовки працівником Експертної служби МВС не менше трьох науково-методичних матеріалів у сфері судово-експертної діяльності.
3. Судовим експертам, які на день набрання чинності цим Положенням працюють в Експертній службі МВС, кваліфікаційні класи судового експерта може бути присвоєно протягом календарного року з дати набрання чинності цим Положенням, відповідно до вимог, визначених цим Положенням.
4. У разі безстрокового позбавлення кваліфікації судового експерта за порушення, що вплинули на результати проведення судових експертиз та експертних (сертифікаційних) досліджень, звільнення в порядку, визначеному законом, працівник Експертної служби МВС позбавляється кваліфікаційного класу.
У разі умовного позбавлення кваліфікації судового експерта за порушення, що не вплинули на результати проведення судових експертиз та експертних (сертифікаційних) досліджень, або тимчасового позбавлення кваліфікації судового експерта за порушення, що вплинули на результати проведення судових експертиз та експертних (сертифікаційних) досліджень, нескладення кваліфікаційного іспиту після завершення курсових зборів і незалучення до виконання судових експертиз протягом останніх 12 місяців працівнику Експертної служби МВС знижується кваліфікаційний клас.
5. Засідання ЕКК із розгляду питання про позбавлення або зниження рівня кваліфікаційного класу судового експерта проводиться згідно з вимогами, визначеними цим Положенням.
6. За результатами розгляду ЕКК питання про присвоєння кваліфікаційних класів приймається рішення про присвоєння (відмову в присвоєнні) кваліфікаційного класу, яке заноситься до протоколу засідання Експертно-кваліфікаційної комісії МВС із розгляду питання про присвоєння кваліфікації (кваліфікаційного класу) судового експерта працівникам Експертної служби МВС (додаток 4).
Працівникам Експертної служби МВС, яким присвоєно кваліфікаційний клас або яких позбавлено чи яким знижено рівень кваліфікаційного класу, у всіх дійсних свідоцтвах про присвоєння кваліфікації судового експерта проставляється відмітка про присвоєння або позбавлення чи зниження рівня відповідного кваліфікаційного класу судового експерта із зазначенням дати та номера рішення ЕКК, яка засвідчується підписами голови ЕКК та секретаря ЕКК і печаткою ЕКК.

8. Підстави та порядок проведення службових перевірок у межах дисциплінарних проваджень стосовно судових експертів

1. У разі надходження мотивованого звернення судді (суду), керівника органу досудового розслідування, адвоката або учасника справи (сторони кримінального провадження) про порушення судовими експертами вимог нормативно-правових актів, які регламентують судово-експертну діяльність, та (або) методик проведення судових експертиз і експертних (сертифікаційних) досліджень чи встановлення таких правопорушень за результатами внутрішнього моніторингу проводиться службова перевірка.
2. Для проведення службової перевірки з метою встановлення факту порушення судовими експертами дисципліни створюється комісія, до складу якої входять голова комісії та працівники Експертної служби МВС, яких уповноважено на проведення або участь у проведенні службової перевірки (далі - члени комісії), що мають кваліфікацію судового експерта і стаж практичної роботи за відповідною експертною спеціальністю не менш як 5 років.
До складу комісії також залучаються фахівці з процесуальних питань судової експертизи та у сфері судово-експертної діяльності. У разі потреби до складу комісії можуть залучатися фахівці інших галузей знань.
Склад і чисельність комісії визначаються з урахуванням мети, обсягу, складності та особливостей проведення службової перевірки.
3. Строк проведення службової перевірки не повинен перевищувати 1 місяця з дати призначення. За вмотивованим зверненням голови комісії, що проводить службову перевірку, цей строк може бути продовжено не більш як на 1 місяць.
Строк проведення службової перевірки не включає періоди тимчасової втрати працездатності працівником Експертної служби МВС, стосовно якого проводиться службова перевірка, перебування його у відпустці, службовому відрядженні або відсутності з інших документально підтверджених поважних причин, а також період ознайомлення зазначеного працівника з висновком, складеним за результатами службової перевірки.
Початок службової перевірки визначається датою підписання доручення про її проведення.
Завершення службової перевірки визначається датою прийняття рішення за її результатами.
4. Під час службової перевірки мають бути встановлені:
обставини (час, місце, спосіб, наслідки тощо) вчинення порушення, за фактом якого призначено службову перевірку;
положення законів, інших нормативно-правових актів, які регламентують судово-експертну діяльність, та (або) методик проведення судових експертиз і експертних (сертифікаційних) досліджень, які було порушено;
судовий експерт, винний у вчиненні порушення, та особа, дії або бездіяльність якої сприяли його вчиненню (далі - особа);
ступінь вини експерта, який вчинив порушення, та особи;
наявність (відсутність) причинного зв’язку між порушенням (дією або бездіяльністю), за фактом якого призначено службову перевірку, і його наслідками;
обставини, що пом’якшують або обтяжують відповідальність за вчинене порушення, а також ставлення судового експерта й особи до вчиненого порушення та його наслідків;
причини та умови, що сприяли вчиненню порушення.
5. Члени комісії діють відповідно до вимог законодавства, цієї глави та відповідають за повноту, всебічність, об’єктивність і неупередженість зроблених висновків, а також нерозголошення відомостей, що стосуються або можуть вплинути на проведення службової перевірки, зачіпають права і законні інтереси чи свободи судового експерта, стосовно якого вона проводиться.
6. Голова комісії здійснює загальне керівництво діяльністю членів комісії, має право давати їм письмові або усні вказівки по суті предмета проведення службової перевірки, визначає перелік питань, які потребують з’ясування під час проведення службової перевірки, та особисто відповідає за повноту і якість проведення службової перевірки. За результатами виконання вказівок члени комісії інформують голову комісії в усній або письмовій формі.
7. Члени комісії мають право:
викликати судового експерта й особу, стосовно яких проводиться службова перевірка, вимагати від них надання усних та (або) письмових пояснень, речей або документів, що стосуються службової перевірки;
ознайомлюватися і вивчати в установленому порядку документи, що стосуються службової перевірки, робити з них копії з додержанням вимог діловодства та законодавства у сфері захисту інформації з обмеженим доступом та долучати до матеріалів службової перевірки;
витребувати й одержувати необхідні речі та документи або їх копії, що стосуються службової перевірки, на підставі запиту голови ЕКК або заступника голови ЕКК, який призначив службову перевірку, або голови комісії.
8. Члени комісії зобов’язані:
дотримуватися положень Конституції України та законів України, інших нормативно-правових актів під час проведення службової перевірки;
не допускати порушення прав і законних інтересів судового експерта та особи, стосовно яких проводиться службова перевірка, та вживати у межах компетенції заходів із забезпечення їх дотримання;
проводити службову перевірку відповідно до вказівок голови ЕКК або заступника голови ЕКК, який призначив службову перевірку;
доповідати голові ЕКК або заступнику голови ЕКК, який призначив службову перевірку, та голові комісії про виявлені порушення вимог законодавства;
виявляти причини й умови, що сприяли вчиненню порушення, надавати пропозиції щодо їх усунення;
розглядати заяви і клопотання експерта, стосовно якого проводиться службова перевірка;
складати та подавати на затвердження у встановлений строк висновок за результатами проведення службової перевірки;
надавати для ознайомлення судовому експерту та особі, стосовно яких проводилася перевірка, висновок за результатами службової перевірки та, на їх вимогу, матеріали службової перевірки.
9. Члени комісії під час опитування експерта та особи, за їх згодою, можуть застосовувати засоби аудіо- та (або) відеотехніки з метою фіксації пояснень.
За результатами опитування експерта та особи складається письмове пояснення за підписами особи, яка надала пояснення, та не менш як 2 членів комісії.
Відмова експерта надати пояснення, пред’явити речі чи документи або виконати інші законні вимоги комісії фіксується в письмовому поясненні або довідці про результати бесіди та зазначається у висновку за результатами службової перевірки.
10. Судовий експерт, стосовно якого проводиться службова перевірка, має право:
ознайомлюватися з дорученням про призначення службової перевірки;
відмовлятися надавати будь-які пояснення щодо себе, членів сім’ї або близьких родичів, коло яких визначено законом;
надавати усні або письмові пояснення та пред’являти для огляду речі чи документи, які стосуються предмета службової перевірки;
звертатися із письмовим клопотанням щодо опитування інших осіб по суті предмета службової перевірки або витребування речей чи документів;
висловлювати письмові зауваження (скарги) щодо об’єктивності та повноти проведення службової перевірки, дій або бездіяльності членів комісії, які її проводять, і порушувати питання про виведення їх зі складу комісії (за наявності обґрунтованих сумнівів щодо об’єктивності їх дій або їх особистої заінтересованості в результатах службової перевірки);
ознайомлюватися з висновком за результатами службової перевірки та матеріалами службової перевірки;
оскаржувати рішення, прийняте за результатами службової перевірки, у строки і в порядку, які визначені законодавством.
11. Комісія зобов’язана ознайомити судового експерта, стосовно якого проводиться перевірка, з його правами, передбаченими цією главою, про що скласти довідку й засвідчити її підписами.
12. Втручання будь-яких осіб у процес службової перевірки, у тому числі з метою перешкоджання об’єктивному, повному та всебічному дослідженню його предмета, забороняється. Про наявність таких фактів голова комісії доповідає голові ЕКК або заступнику голови ЕКК, який призначив службову перевірку.
13. Голова ЕКК або заступник голови ЕКК, який призначив службову перевірку, має право:
здійснювати контроль за своєчасністю виконання заходів і знайомитися з матеріалами службової перевірки;
розглядати заяви (клопотання), інші матеріали, необхідні для з’ясування обставин вчинення порушення, на будь-якому етапі службової перевірки брати безпосередню участь у її проведенні;
доручати проведення службової перевірки іншим працівникам Експертної служби МВС за наявності обґрунтованих сумнівів щодо об’єктивності дій членів комісії або з інших поважних причин;
надавати під час розгляду висновку за результатами службової перевірки перед його затвердженням у межах строку, установленого для проведення службової перевірки, вказівки щодо додаткової перевірки фактів і обставин, які раніше не були відомі або не враховані в процесі службової перевірки, а також щодо доопрацювання зазначеного висновку.
14. За результатами службової перевірки членами комісії складається висновок, у якому зазначаються такі відомості:
склад комісії (посади, прізвища та власні імена), яка проводила службову перевірку;
підстави для проведення службової перевірки, продовження її строку;
обставини (час, місце, спосіб, наслідки тощо) вчинення порушення, за фактом якого проводилася службова перевірка;
посада, прізвище та власне ім’я експерта, який вчинив порушення, та особи, дії або бездіяльність якої сприяли його вчиненню;
положення законів, інших нормативно-правових актів, які регламентують судово-експертну діяльність, та (або) методик проведення судових експертиз і експертних (сертифікаційних) досліджень, які було порушено;
ступінь вини судового експерта, який вчинив порушення;
наявність (відсутність) причинного зв’язку між порушенням (дією або бездіяльністю), за фактом якого проводилася службова перевірка, та його наслідками;
зауваження, заперечення і клопотання судового експерта, стосовно якого проводилася службова перевірка, обґрунтована інформація про їх відхилення чи задоволення;
ставлення експерта до вчиненого порушення і його наслідків;
причини та умови, що сприяли вчиненню порушення;
пропозиції щодо завершення службової перевірки, заходів реагування стосовно судового експерта відповідно до вимог законодавства, заходів, спрямованих на усунення виявлених під час службової перевірки порушень, які стали підставою для призначення службової перевірки, а також причин та умов, які сприяли його вчиненню.
15. До судових експертів Експертної служби МВС можуть застосовуватися такі види дисциплінарних стягнень:
1) попередження;
2) позбавлення кваліфікаційного класу;
3) позбавлення кваліфікації судового експерта (умовне, тимчасове, безстрокове);
4) звільнення в порядку, визначеному законом.
16. Якщо за результатами службової перевірки інформації, що стала підставою для призначення такої перевірки:
установлено факт порушення дисципліни, то у висновку зазначаються пропозиції щодо притягнення судового експерта, який вчинив таке порушення, до одного із видів дисциплінарних стягнень, зазначених у пункті 16 цієї глави;
не встановлено факту порушення дисципліни або інформацію про вчинення судовим експертом такого правопорушення не підтверджено, то про це зазначається у висновку з посиланням на відповідні матеріали та документи.
17. Висновок за результатами службової перевірки засвідчується підписами членів комісії та затверджується головою комісії.
Кожен член комісії має право викласти свою окрему думку в доповідній записці на ім’я голови ЕКК або заступника голови ЕКК, який призначив службову перевірку. Доповідна записка долучається до висновку за результатами службової перевірки та є його невід’ємною частиною.
У разі відсутності члена комісії під час підписання висновку за результатами службової перевірки у висновку зазначається причина його відсутності.
18. Перед поданням висновку службової перевірки на розгляд голові ЕКК або заступнику голови ЕКК, який призначив службову перевірку, із висновком ознайомлюється судовий експерт, стосовно якого проводилася ця перевірка. На вимогу експерта можуть бути надані для ознайомлення також матеріали перевірки.
Ознайомлення експерта з висновком і матеріалами службової перевірки проводиться протягом 1 робочого дня в присутності не менш як 2 членів комісії.
Факт ознайомлення з висновком і матеріалами службової перевірки засвідчується підписом судового експерта в аркуші ознайомлення.
Під час ознайомлення з висновком та матеріалами службової перевірки судовий експерт має право письмово викласти свої зауваження, заперечення або клопотання.
У разі відмови експерта засвідчити підписом факт ознайомлення з висновком службової перевірки членами комісії робиться про це запис в аркуші ознайомлення, який засвідчується їх підписами.
19. Висновок за результатами службової перевірки подається на розгляд голові ЕКК або заступнику голови ЕКК, який призначив службову перевірку, для прийняття рішення разом з усіма матеріалами перевірки, у тому числі письмовими зауваженнями, запереченнями і клопотаннями експерта, стосовно якого проводилася службова перевірка.
Голова ЕКК або заступник голови ЕКК, що призначив службову перевірку, у 10-денний строк з дати його надходження приймає рішення по суті.
20. Якщо у висновку запропоновано притягнення до дисциплінарного стягнення у вигляді звільнення в порядку, визначеному законом, висновок разом із матеріалами передається для розгляду АК.

9. Порядок та умови підвищення кваліфікації (професійного рівня) судового експерта

1. Підвищення кваліфікації (професійного рівня) судового експерта повинні проходити судові експерти Експертної служби МВС:
1) через кожні 5 років після присвоєння та підвищення кваліфікації (професійного рівня) судового експерта;
2) які протягом 6 місяців не перебували в Експертній службі МВС на посадах, що передбачають залучення до організації та проведення судових експертиз, відсторонені від виконання обов’язків судового експерта за рішенням органу досудового розслідування на строк більш як 2 місяці, тимчасово позбавлені кваліфікації судового експерта на строк більш як 6 місяців або не проводили судові експертизи з певної експертної спеціальності більш як 12 місяців.
2. Якщо судовий експерт протягом календарного року, у якому передбачено проходження підвищення кваліфікації (професійного рівня) судового експерта, не пройшов підвищення кваліфікації (професійного рівня) судового експерта згідно з вимогами пункту 1 цієї глави, то він уважається тимчасово позбавленим кваліфікації судового експерта.
3. На курсові збори судові експерти прибувають із паспортом або іншим документом, що посвідчує особу, і свідоцтвом про присвоєну кваліфікацію судового експерта з того виду судової експертизи (експертної спеціальності), з якої проводиться підвищення кваліфікації (професійного рівня).
4. Підвищення кваліфікації (професійного рівня) судового експерта проводиться у формі короткострокових курсових зборів на базі ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС).
Курсові збори проводяться згідно з програмою підготовки судового експерта за відповідною експертною спеціальністю, затвердженою головою ЕКК.
Перед початком курсових зборів проводиться тестування працівників Експертної служби МВС у встановленому керівником Експертної служби МВС порядку згідно з програмою підготовки судового експерта за відповідною експертною спеціальністю, затвердженою головою ЕКК.
У разі отримання за результатами тестування позитивної оцінки працівник Експертної служби МВС допускається до участі в курсових зборах.
У разі отримання за результатами тестування незадовільної оцінки працівник Експертної служби МВС не допускається до участі в курсових зборах і на засіданні ЕКК розглядається питання про позбавлення його кваліфікації судового експерта, про що зазначається в протоколі засідання Експертно-кваліфікаційної комісії МВС із розгляду питання про підвищення кваліфікації (професійного рівня) судового експерта та/або тимчасове (безстрокове) позбавлення кваліфікації судового експерта з власної ініціативи працівників Експертної служби МВС (додаток 9).
Після завершення курсових зборів працівник Експертної служби МВС складає кваліфікаційний іспит згідно з вимогами цього Положення.
За результатами складання кваліфікаційного іспиту оформлюється екзаменаційна відомість до протоколу засідання Експертної служби МВС із розгляду питання про підвищення кваліфікації (професійного рівня) судового експерта працівників Експертної служби МВС (додаток 10).
У разі отримання працівником Експертної служби МВС за результатами кваліфікаційного іспиту незадовільної оцінки на засіданні ЕКК розглядається питання про позбавлення його кваліфікації судового експерта, про що зазначається в протоколі засідання.
5. У разі прийняття ЕКК рішення про позбавлення працівника Експертної служби МВС кваліфікації судового експерта копія протоколу з таким рішенням передається секретарем ЕКК для розгляду АК.
6. У виняткових випадках заходи з підвищення кваліфікації (професійного рівня) судового експерта щодо працівників Експертної служби МВС, які перебувають на експертних посадах, що передбачають залучення до організації та проведення судових експертиз за тими експертними спеціальностями, за якими плануються такі заходи, можуть проводитися в режимі відеоконференції.
7. Після проходження підвищення кваліфікації (професійного рівня) з певного виду судової експертизи (експертної спеціальності) у відповідному свідоцтві про присвоєння кваліфікації судового експерта проставляється відмітка про підвищення кваліфікації (професійного рівня) судового експерта, зазначаються дата і номер рішення ЕКК, строк його дії. Інформація про підвищення кваліфікації судового експерта вноситься до державного Реєстру атестованих судових експертів у встановленому законодавством порядку.
Відмітка про підвищення кваліфікації (професійного рівня) або позбавлення кваліфікації судового експерта засвідчується підписами голови ЕКК та секретаря ЕКК і печаткою ЕКК.

III. Атестаційна комісія з атестації судових експертів Експертної служби МВС

1. АК утворюється в ДНДЕКЦ МВС і НДЕКЦ МВС з метою:
1) оцінювання професійного рівня (рівня спеціальних знань) працівників Експертної служби МВС, які атестовані як судові експерти;
2) визначення відповідності судових експертів обійманій посаді.
2. Організаційне, матеріально-технічне, фінансове, науково-методичне та інформаційне забезпечення діяльності АК здійснює ДНДЕКЦ МВС і НДЕКЦ МВС.
3. АК відповідно до покладених на неї завдань розглядає питання про:
1) оцінку рівня спеціальних знань судових експертів;
2) відповідність судових експертів обійманій посаді.
4. АК розглядає питання щодо кожного працівника Експертної служби МВС в індивідуальному порядку.
5. Підставами для розгляду питань АК є:
1) рішення ЕКК про позбавлення працівника Експертної служби МВС кваліфікації судового експерта, відмову в присвоєнні кваліфікації (крім позбавлення кваліфікації судового експерта за особистим зверненням);
2) наявність фактів порушень працівником Експертної служби МВС вимог нормативно-правових актів, які регламентують судово-експертну діяльність, та (або) методик проведення судових експертиз і експертних (сертифікаційних) досліджень, виявлених за результатами службової перевірки.
6. Для розгляду АК подаються такі документи:
1) примірник протоколу засідання ЕКК або висновку службової перевірки;
2) відгук-характеристика на кожного працівника Експертної служби МВС, стосовно якого розглядається питання на засіданні АК;
3) атестаційний лист на кожного працівника Експертної служби МВС, стосовно якого розглядається питання на засіданні АК (додаток 11).
7. Відгук-характеристика подається до АК не пізніше ніж за 5 робочих днів до проведення засідання АК.
8. Формою роботи АК є засідання з розгляду питання про:
1) оцінку рівня спеціальних знань судових експертів на підставі пропозиції директора ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС);
2) відповідність судових експертів обійманій посаді на підставі пропозицій директора ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС).
9. Засідання АК проводяться на базі ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС).
10. До складу АК входять голова АК, заступник голови АК, члени АК та секретар АК.
11. Повноваження осіб, що входять до складу АК:
1) голова АК:
здійснює організацію та керівництво роботою АК, безпосередньо бере участь у голосуванні;
засвідчує підписом протоколи засідання АК та інші документи, що супроводжують роботу АК;
здійснює контроль за належним виконанням членами АК покладених на них обов’язків і своєчасністю оформлення прийнятих рішень;
2) заступник голови АК:
виконує обов’язки голови АК у разі його відсутності;
бере участь у роботі АК як член комісії;
3) секретар АК:
інформує членів АК про час і місце проведення засідання;
приймає документи, що подаються для проведення АК, та оформляє атестаційний лист;
бере участь у роботі АК;
веде протокол засідання АК;
фіксує прийняте АК рішення в атестаційному листі;
4) члени АК:
беруть участь у роботі АК і голосуванні;
засвідчують підписами протоколи засідання АК.
12. Головою АК є директор ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС), заступником голови призначається перший заступник або заступник директора ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС).
Постійний склад членів АК затверджується наказом директора ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС).
13. До персонального складу членів АК залучаються найдосвідченіші працівники Експертної служби МВС, які мають кваліфікацію судового експерта і стаж практичної роботи за відповідною експертною спеціальністю не менш як 5 років, та представник виборного органу первинної профспілкової організації.
За потреби до персонального складу членів АК можуть залучатися фахівці з процесуальних питань судової експертизи, досвідчені фахівці та науковці державних органів, наукових і науково-дослідних установ, навчальних закладів, підприємств, установ і організацій (за їх згодою).
14. Організаційне забезпечення діяльності АК, підготовка матеріалів для розгляду АК, а також ведення діловодства АК покладаються на секретаря АК.
Для проведення засідання секретарем не пізніше ніж за 5 робочих днів до визначеної дати проведення засідання АК готується організаційно-розпорядчий акт, що затверджується директором ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС) або особою, що виконує його обов’язки. У зазначеному документі визначаються дата проведення засідання, список працівників Експертної служби МВС, які підлягають атестації, і персональний склад членів АК на кожне засідання.
15. До персонального складу АК не можуть включатися працівники Експертної служби МВС, стосовно яких розглядається питання на засіданні АК.
16. Засідання АК уважається правоможним, якщо в ньому бере участь не менш як 5 членів АК.
17. Засідання АК проводить голова АК, у разі його відсутності - заступник голови АК.
18. Перед початком засідання АК працівникам Експертної служби МВС, стосовно яких розглядатимуться питання, оголошується склад АК.
До початку засідання АК працівник має право заявити відвід членові АК, якщо він уважає, що член АК заінтересований у результатах розгляду, або має сумнів у його об’єктивності з інших причин.
Питання про заявлений відвід вирішується іншими членами АК без участі члена АК, якому заявлено відвід, відкритим голосуванням простою більшістю голосів. У разі рівного розподілу голосів відвід уважається задоволеним.
19. У разі якщо члену АК відомі обставини, які можуть вплинути на об’єктивність і неупередженість його або іншого члена АК, він зобов’язаний заявити самовідвід або відвід.
Питання про заявлений самовідвід або відвід вирішується іншими членами АК без участі члена АК, стосовно якого вирішується питання самовідводу або відводу, згідно з абзацом третім пункту 18 цього розділу.
20. У разі потреби забезпечення правоможності засідання голова АК або заступник голови АК, який головує на засіданні, має право:
залучити нового(их) члена(ів) до складу АК у день проведення засідання;
призначити нову дату проведення засідання.
21. Рішення за результатами розгляду питань, зазначених у пункті 3 цього розділу, приймається простою більшістю голосів присутніх на засіданні членів АК.
У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос головуючого на засіданні.
22. За результатами засідання АК приймає одне з таких рішень:
1) про відповідність працівника Експертної служби МВС обійманій посаді за умови виконання ним заходів, визначених АК, у строк не більш як 6 місяців з подальшим повторним розглядом на засіданні АК;
2) про невідповідність працівника Експертної служби МВС обійманій посаді з переведенням його на посаду з меншим обсягом роботи або нижчу посаду в межах структурного підрозділу ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС);
3) про невідповідність працівника Експертної служби МВС обійманій посаді з переведенням його з посади судового експерта на іншу посаду у межах ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС);
4) про невідповідність працівника Експертної служби МВС обійманій посаді з подальшим звільненням з Експертної служби МВС.
23. Перебіг засідання ЕКК та прийняте на ньому рішення фіксуються в протоколі засідання Атестаційної комісії з атестації судових експертів Експертної служби МВС, що ведеться секретарем АК (додаток 12).
Протокол засвідчується підписами голови АК, усіх присутніх членів АК та секретаря АК.
Член АК, який не підтримує схвалене комісією рішення, може викласти в письмовій формі окрему думку, яка додається до протоколу.
Рішення АК заноситься до атестаційного листа, який заповнюється у 2 примірниках і засвідчується підписами голови АК, секретаря АК та членів АК, які брали участь у голосуванні. З атестаційним листом також ознайомлюється працівник Експертної служби МВС, стосовно якого розглядалося питання на засіданні АК, під підпис. Примірник атестаційного листа не пізніше 3 робочих днів після проведення засідання АК надсилається до підрозділу Експертної служби МВС, у якому працює судовий експерт.
24. Рішення АК може бути оскаржене працівником Експертної служби МВС у встановленому законодавством порядку.
25. Рішення про переведення працівника Експертної служби МВС, визнаного за результатами проведення атестації таким, що не відповідає обійманій посаді, за його згодою на іншу посаду або звільнення з посади приймається директором ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС) протягом 2 місяців із дня прийняття рішення.
До зазначеного двомісячного строку не включаються періоди тимчасової втрати працездатності працівником Експертної служби МВС, а також перебування його у відпустці.
У разі неможливості переведення працівника Експертної служби МВС за його згодою на іншу посаду, а також відмови його від цього переведення зазначений працівник у встановленому порядку звільняється з роботи відповідно до пункту 2 статті 40 Кодексу законів про працю України (322-08) .
26. Трудові спори, пов’язані з атестацією, розглядаються відповідно до законодавства про порядок розгляду індивідуальних трудових спорів.

IV. Порядок видачі дубліката свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта

1. У разі втрати або пошкодження свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта з певної експертної спеціальності видається його дублікат.
2. Для одержання дубліката свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта до ЕКК подаються:
1) заява (рапорт) про видачу дубліката свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта із викладенням письмових пояснень про причини втрати, пошкодження свідоцтва, завізована директором ДНДЕКЦ МВС (НДЕКЦ МВС);
2) копія повідомлення в друкованих засобах масової інформації про втрату свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта з певної експертної спеціальності;
3) оригінал свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта з певної експертної спеціальності у разі його пошкодження;
4) копія свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта у разі його втрати (за наявності);
5) фотокартка розміром 35 x 45 мм.
3. На дублікаті свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта з певної експертної спеціальності в правому верхньому куті першої сторінки проставляється відмітка "Дублікат".
4. Дублікат свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта з певної експертної спеціальності засвідчується підписами голови ЕКК та секретаря ЕКК і печаткою ЕКК.
5. Пошкоджені свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта знищуються, про що складається акт за підписом голови ЕКК, одного з членів ЕКК і секретаря ЕКК і робиться відмітка в журналі обліку свідоцтв.
6. Відомості про видачу дубліката заносяться до журналу обліку свідоцтв із зазначенням слова "Дублікат".
Директор Державного
науково-дослідного
експертно-криміналістичного
центру МВС України
С. Кримчук
Додаток 1
до Положення про
Експертно-кваліфікаційну комісію
МВС та порядок проведення атестації
судових експертів Експертної
служби МВС
(пункт 3 глави 1 розділу II)

ЗРАЗОК

печатки Експертно-кваліфікаційної комісії МВС

( Див. текст (z0022-21d1) )
Додаток 2
до Положення про
Експертно-кваліфікаційну комісію
МВС та порядок проведення атестації
судових експертів Експертної
служби МВС
(підпункти 1, 2 пункту 4 глави 1 розділу II)

ПЕРЕЛІК

видів судової експертизи та експертних спеціальностей, за якими присвоюється кваліфікація судового експерта в Експертній службі МВС

№ п/п
Види та підвиди
судових експертиз
Індекси експертних спеціальностей
Види експертних спеціальностей
1
Почеркознавча та лінгвістична
1.1
Дослідження почерку і підписів
1.2
Лінгвістичне дослідження писемного мовлення
2
Технічна експертиза документів
2.1
Дослідження реквізитів документів
2.2
Дослідження матеріалів документів
2.3
Дослідження друкарських форм та інших засобів виготовлення документів
2.4
Дослідження давнини виготовлення документів
3
Експертиза зброї
3.1
Балістичне дослідження вогнепальної зброї та бойових припасів до неї
3.2
Балістичне дослідження слідів зброї, слідів пострілу та ситуаційних обставин пострілу
3.3
Дослідження холодної зброї
3.4
Дослідження зброї з некінетичним принципом ураження
3.5
Дослідження гранатометів та ствольної артилерійської зброї
4
Трасологічна
4.1
Дослідження слідів людини та слідів тварини
4.2
Дослідження знарядь, агрегатів, інструментів і залишених ними слідів, ідентифікація цілого за частинами
4.3
Криміналістичне дослідження транспортних засобів
4.4
Дослідження ідентифікаційних номерів та рельєфних знаків
4.6
Дактилоскопічні дослідження
5
Вибухово-технічна
5.1
Дослідження вибухових речовин, продуктів вибуху та пострілу
5.2
Дослідження вибухових пристроїв, слідів та обставин вибуху
5.4
Дослідження обставин і механізму техногенних вибухів
6
Фототехнічна, портретна та голографічних зображень
6.1
Дослідження фотозображень та технічних засобів їх виготовлення
6.2
Ідентифікація особи за ознаками зовнішності за матеріальними зображеннями
6.3
Дослідження голографічних захисних зображень та їх елементів
7
Відео-, звукозапису
7.1
Технічне дослідження матеріалів та засобів відео-, звукозапису
7.2
Дослідження диктора за фізичними параметрами усного мовлення, акустичних сигналів та середовищ
7.3
Лінгвістичне дослідження усного мовлення
8
Матеріалів, речовин та виробів
8.1
Дослідження лакофарбових матеріалів і покрить
8.2
Дослідження полімерних матеріалів і виробів з них
8.3
Дослідження волокнистих матеріалів і виробів з них
8.4
Дослідження нафтопродуктів і пально-мастильних матеріалів
8.5
Дослідження скла, кераміки та виробів з них
8.6
Дослідження наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів
8.7
Дослідження спиртовмісних сумішей
8.8
Дослідження ґрунтів
8.9
Дослідження металів і сплавів
8.10
Дослідження наявності шкідливих речовин у навколишньому середовищі
8.11
Дослідження речовин хімічних виробництв та спеціальних хімічних речовин
8.12
Дослідження харчових продуктів
8.13
Дослідження сильнодіючих і отруйних речовин
8.14
Дослідження спеціальних хімічних речовин
8.15
Дослідження сильнодіючих і отруйних лікарських засобів
8.16
Дослідження провідників із ознаками короткого замикання
8.17
Дослідження причини руйнування виробів з металів та сплавів
9
Біологічна
9.1
Дослідження об’єктів рослинного походження
9.2
Дослідження об’єктів тваринного походження
9.3
Імунологічні дослідження
9.4
Цитологічні дослідження
9.5
Молекулярно-генетичні дослідження
9.6
Дослідження волосся
9.7
Одорологічні дослідження
10
Інженерно-транспортна
10.1
Дослідження обставин і механізму дорожньо-транспортних пригод
10.2
Дослідження технічного стану транспортних засобів
10.3
Дослідження деталей транспортних засобів
10.4
Транспортно-трасологічні дослідження
11
Безпеки життєдіяльності
10.5
Дослідження причин та наслідків порушення вимог безпеки життєдіяльності та охорони праці
12
Будівельно-технічна
10.6
Дослідження об’єктів нерухомості, будівельних матеріалів, конструкцій та відповідних документів
13
Земельно-технічна
10.7
Розподіл земель та визначення порядку користування земельними ділянками
14
Пожежно-технічна
10.8
Дослідження обставин виникнення і поширення пожеж та дотримання вимог пожежної безпеки
15
Комп’ютерно-технічна
10.9
Дослідження комп’ютерної техніки та програмних продуктів
16
Оціночно-будівельна
10.10
Визначення оціночної вартості будівельних об’єктів та споруд
17
Залізнично-транспортна
10.11
Дослідження обставин та механізму залізнично-транспортної пригоди
10.12
Дослідження технічного стану рухомого складу залізничного транспорту
10.13.1
Дослідження інженерного обладнання верхньої будови колії
10.13.2
Дослідження інженерного обладнання нижньої будови колії
18
Оціночно-земельна
10.14
Оцінка земельних ділянок
19
Гірничотехнічна
10.15
Дослідження причин та наслідків надзвичайних подій у гірничій промисловості та в підземних умовах
20
Дорожньо-технічна
10.16
Дорожньо-технічні дослідження
21
Телекомунікаційна
10.17
Дослідження телекомунікаційних систем (обладнання) та засобів
22
Електротехнічна
10.18
Дослідження технічної експлуатації електроустаткування
23
Інженерно-екологічна
10.19
Дослідження обставин та організаційно-технічних причин і наслідків впливу техногенних джерел на об’єкти довкілля
24
Експертиза з питань землеустрою
10.20
Дослідження з питань землеустрою
25
Електротранспортна
10.21
Дослідження міського електричного транспорту
26
Експертиза технічного стану ліфтів
10.22
Дослідження технічного стану ліфтів та умов їх безпечної експлуатації
27
Інженерно-механічна
10.23
Дослідження технічного стану та умов експлуатації машин та механізмів
28
Водно-транспортна
10.27
Дослідження технічного стану судноплавних засобів та окремих складових, дослідження дій екіпажу, дослідження радіолокаційного обслуговування
29
Авіаційно-транспортна
10.28
Дослідження технічного стану літальних апаратів та окремих складових, дослідження дій авіаційного персоналу, дослідження аеронавігаційного забезпечення польотів
30
Економічна
11.1
Дослідження документів бухгалтерського, податкового обліку і звітності
11.2
Дослідження документів про економічну діяльність підприємств і організацій
11.3
Дослідження документів фінансово-кредитних операцій
31
Товарознавча
12.1
Визначення вартості машин, обладнання, сировини та споживчих товарів
32
Транспортно-товарознавча
12.2
Визначення вартості колісних транспортних засобів та розміру збитку, завданого власнику транспортного засобу
12.3
Оцінка судноплавних засобів
12.4
Оцінка літальних апаратів
33
Експертиза військового майна
12.5
Оцінка майна і техніки військового призначення та озброєння
34
Експертиза у сфері інтелектуальної власності
34.1
Літературних і художніх творів
13.1.1
Дослідження, пов’язані з літературними, художніми творами, та інші
13.1.2
Дослідження, пов’язані з комп’ютерними програмами і компіляціями даних (базами даних)
34.2
Фонограм, відеограм, програм (передач) організацій мовлення
13.2
Дослідження, пов’язані з виконаннями, фонограмами, відеограмами, програмами (передачами) організацій мовлення
34.3
Винаходів і корисних моделей
13.3
Дослідження, пов’язані із винаходами і корисними моделями
34.4
Промислових зразків
13.4
Дослідження, пов’язані з промисловими зразками
34.5
Сортів рослин і порід тварин
13.5.1
Дослідження, пов’язані із сортами рослин
13.5.2
Дослідження, пов’язані з породами тварин
34.6
Комерційних (фірмових) найменувань, торговельних марок (знаків для товарів і послуг), географічних зазначень
13.6
Дослідження, пов’язані з комерційними (фірмовими) найменуваннями, торговельними марками (знаками для товарів і послуг), географічними зазначеннями
34.7
Топографій інтегральних мікросхем
13.7
Дослідження, пов’язані з топографіями інтегральних мікросхем
34.8
Комерційної таємниці (ноу-хау) і раціоналізаторських пропозицій
13.8
Дослідження, пов’язані з комерційною таємницею (ноу-хау) і раціоналізаторськими пропозиціями
34.9
Економічна у сфері інтелектуальної власності
13.9
Економічні дослідження у сфері інтелектуальної власності
35
Психологічна
14.1
Психологічні дослідження
36
Мистецтвознавча
15.1
Мистецтвознавчі дослідження
15.2
Дослідження у сфері захисту суспільної моралі
37
Гемологічна
17.1
Дослідження дорогоцінного, напівдорогоцінного та декоративного каміння
Додаток 3
до Положення про
Експертно-кваліфікаційну комісію
МВС та порядок проведення атестації
судових експертів Експертної
служби МВС
(підпункти 3 пункту 4 глави 1 розділу II)

ПЕРЕЛІК

кваліфікаційних класів судового експерта, які присвоюються судовим експертам Експертної служби МВС

Вищий кваліфікаційний клас
Перший кваліфікаційний клас
Другий кваліфікаційний клас
Третій кваліфікаційний клас
Четвертий кваліфікаційний клас
П’ятий кваліфікаційний клас
Додаток 4
до Положення про
Експертно-кваліфікаційну комісію
МВС та порядок проведення атестації
судових експертів Експертної
служби МВС
(пункт 4 глави 5 розділу II)

ПРОТОКОЛ

засідання Експертно-кваліфікаційної комісії МВС із розгляду питання про присвоєння кваліфікації (кваліфікаційного класу) судового експерта працівникам Експертної служби МВС

( Див. текст (z0022-21F469) )
Додаток 5
до Положення про
Експертно-кваліфікаційну комісію
МВС та порядок проведення атестації
судових експертів Експертної
служби МВС
(пункт 4 глави 5 розділу II)

ВІДОМІСТЬ

до протоколу засідання Експертно-кваліфікаційної комісії МВС із розгляду питання про присвоєння кваліфікації судового експерта працівникам Експертної служби МВС

( Див. текст (z0022-21F470) )
Додаток 6
до Положення про
Експертно-кваліфікаційну комісію
МВС та порядок проведення атестації
судових експертів Експертної
служби МВС
(пункт 5 глави 5 розділу II)

СВІДОЦТВО

про присвоєння кваліфікації судового експерта

( Див. текст (z0022-21F471) )
Додаток 7
до Положення про
Експертно-кваліфікаційну комісію
МВС та порядок проведення атестації
судових експертів Експертної
служби МВС
(пункт 5 глави 5 розділу II)

ЖУРНАЛ

обліку свідоцтв про присвоєння кваліфікації судового експерта, що видаються працівникам Експертної служби МВС

№ п/п
Прізвище, ім’я, по батькові працівника
Місце роботи
Реєстраційний номер свідоцтва
Дата видачі свідоцтва
Вид судової експертизи
(індекс експертної(их) спеціальності(ей)
Реквізити
супровідного листа,
з яким надіслано
свідоцтво,
або підпис
про отримання
свідоцтва
Примітка
1
2
3
4
5
6
7
9
1
2
3
Додаток 8
до Положення про
Експертно-кваліфікаційну комісію
МВС та порядок проведення атестації
судових експертів Експертної
служби МВС
(пункт 10 глави 6 розділу II)

ПРОТОКОЛ

засідання Експертно-кваліфікаційної комісії МВС із розгляду питання про позбавлення кваліфікації (кваліфікаційного класу) судового експерта працівників Експертної служби МВС

( Див. текст (z0022-21F472) )
Додаток 9
до Положення про
Експертно-кваліфікаційну комісію
МВС та порядок проведення атестації
судових експертів Експертної
служби МВС
(пункт 4 глави 9 розділу II)

ПРОТОКОЛ

засідання Експертно-кваліфікаційної комісії МВС із розгляду питання про підвищення кваліфікації (професійного рівня) судового експерта та/або тимчасове (безстрокове) позбавлення кваліфікації судового експерта з власної ініціативи працівників Експертної служби МВС

( Див. текст (z0022-21F473) )
Додаток 10
до Положення про
Експертно-кваліфікаційну комісію
МВС та порядок проведення атестації
судових експертів Експертної
служби МВС
(пункт 4 глави 9 розділу II)

ЕКЗАМЕНАЦІЙНА ВІДОМІСТЬ

до протоколу засідання Експертно-кваліфікаційної комісії МВС із розгляду питання про підвищення кваліфікації (професійного рівня) судового експерта працівників Експертної служби МВС

( Див. текст (z0022-21F474) )
Додаток 11
до Положення про
Експертно-кваліфікаційну комісію
МВС та порядок проведення атестації
судових експертів Експертної
служби МВС
(підпункт 3 пункту 6 розділу III)

АТЕСТАЦІЙНИЙ ЛИСТ

( Див. текст (z0022-21F475) )
Додаток 12
до Положення про
Експертно-кваліфікаційну комісію
МВС та порядок проведення атестації
судових експертів Експертної
служби МВС
(пункт 23 розділу III)

ПРОТОКОЛ

засідання Атестаційної комісії з атестації судових експертів Експертної служби МВС

( Див. текст (z0022-21F476) )