НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ
РІШЕННЯ
08.12.2020 № 755
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
03 лютого 2021 р.
за № 146/35768

Про затвердження Методики розрахунку вартості чистих активів фондів операцій з нерухомістю

Відповідно до пункту 13 статті 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) , частини п’ятої статті 33 Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю" (978-15) Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку ВИРІШИЛА:
1. Затвердити Методику розрахунку вартості чистих активів фондів операцій з нерухомістю, що додається.
2. Департаменту методології регулювання професійних учасників ринку цінних паперів (Курочкіна І.Ю.) забезпечити:
подання цього рішення на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
оприлюднення цього рішення на офіційному вебсайті Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.
3. Це рішення набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на члена Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Панченка О.С.
Голова Комісії
Т. Хромаєв
ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Національної
комісії з цінних паперів
та фондового ринку
08 грудня 2020 року № 755
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
03 лютого 2021 р.
за № 146/35768

МЕТОДИКА

розрахунку вартості чистих активів фондів операцій з нерухомістю

1. Згідно з цією Методикою розраховується вартість чистих активів фондів операцій з нерухомістю (далі - фонд).
2. У цій Методиці термін "чисті активи фонду" означає кошти, розмір яких дорівнює різниці між вартістю майна фонду та вартістю зобов’язань, що виникли в результаті управління фондом. Вартість майна фонду визначається як сума статей балансу фонду, що належать до його активів.
Інші терміни використовуються у значенні, наведеному в Законі України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю" (978-15) і Міжнародних стандартах фінансової звітності (929_010) , офіційно оприлюднених на вебсайті Міністерства фінансів України.
3. Активи фонду первісно оцінюються та відображаються на дату зарахування активу до складу активів фонду.
Визнання, первісна оцінка, подальша оцінка відповідних активів та припинення їх визнання визначаються відповідними Міжнародними стандартами фінансової звітності (929_010) .
4. Активи фонду оцінюються залежно від їх виду таким чином:
1) грошові кошти:
на поточних рахунках в національній валюті - за номіналом;
на поточних рахунках в іноземній валюті - за номіналом, перерахованим у національну валюту за офіційним валютним курсом, що встановлений Національним банком України на дату оцінки;
2) еквіваленти грошових коштів:
на депозитних рахунках в національній валюті строком до 3-х місяців - за амортизованою собівартістю, включаючи проценти, які підлягають нарахуванню за відповідний період згідно з умовами договору банківського вкладу;
на депозитних рахунках в іноземній валюті строком до 3-х місяців - за амортизованою собівартістю, перерахованою у національну валюту за офіційним валютним курсом, що встановлений Національним банком України на дату оцінки, включаючи проценти, які підлягають нарахуванню за відповідний період згідно з умовами договору банківського вкладу;
інші еквіваленти грошових коштів - за вартістю, яка визначається згідно з відповідним стандартом фінансової звітності;
3) об’єкти нерухомості - за справедливою вартістю відповідно до Міжнародного стандарту бухгалтерського обліку 40 "Інвестиційна нерухомість" (929_026) , а у разі залучення незалежного оцінювача - відповідно до Законів України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" (2658-14) та "Про оцінку земель" (1378-15) , Методики експертної грошової оцінки земельних ділянок (1531-2002-п) , затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2002 р. № 1531, Національного стандарту № 1 "Загальні засади оцінки майна і майнових прав" (1440-2003-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2003 р. № 1440, та Національного стандарту № 2 "Оцінка нерухомого майна" (1442-2004-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2004 р. № 1442, з періодичністю, передбаченою обліковою політикою фонду (при цьому не рідше одного разу на рік незалежним оцінювачем);
4) об’єкти незавершеного будівництва - Міжнародного стандарту бухгалтерського обліку 16 "Основні засоби" (929_014) ;
5) об’єкти нерухомості, надані в оренду,- відповідно до Міжнародного стандарту фінансової звітності 16 "Оренда" (929_018) ;
6) дебіторська заборгованість, у тому числі права вимоги на об’єкти інвестування, набуті за договорами про участь у фонді фінансування будівництва:
поточна - за чистою реалізаційною вартістю;
довгострокова, на яку нараховуються проценти,- за її теперішньою вартістю з урахуванням ставки дисконту процентної ставки, визначеної відповідним договором;
довгострокова, на яку проценти не нараховуються,- за її теперішньою вартістю з урахуванням ставки дисконту процентної ставки, встановленої на рівні облікової ставки Національного банку України.
Оцінці підлягає також дебіторська заборгованість, що виникла в результаті здійснення операцій з активами фонду, в тому числі за договорами, згідно з якими здійснюється підготовка проектно-кошторисної документації, проводиться ремонт об’єктів нерухомості.
Дебіторська заборгованість в іноземній валюті перераховується в національну валюту за офіційним валютним курсом Національного банку України на дату оцінки.
5. Інші не перелічені у цій Методиці активи фонду оцінюються відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності (929_010) .
6. Під час визначення вартості чистих активів фонду враховуються зобов’язання, що виникли в результаті його діяльності та виконуються за рахунок активів фонду (крім зобов’язань перед довірителями).
7. Оцінка зобов’язань у вигляді винагороди управителю проводиться на підставі даних середньоквартальних розрахунків вартості чистих активів фонду станом на кінець останнього робочого дня звітного кварталу. У розрахунках використовуються відповідно показники станом на кінець останнього робочого дня попереднього та поточного кварталів.
За підсумками фінансового року здійснюється остаточний перерахунок винагороди на підставі результатів розрахунку середньорічної вартості чистих активів, здійсненого за даними щоквартальних розрахунків чистих активів фонду.
8. Інші зобов’язання фонду оцінюються відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності.
9. Вартість чистих активів фонду розраховується управителем окремо за кожним фондом відповідно до Правил фонду станом на кінець робочого дня, що передує дню прийому заявок на розміщення та викуп сертифікатів фонду, але не рідше ніж один раз у квартал.
10. Розрахунок вартості чистих активів фонду засвідчується підписом керівника управителя фонду.
11. За результатами розрахунку вартості чистих активів фонду складається довідка за формою згідно з додатком.
Директор департаменту
методології регулювання
професійних учасників
ринку цінних паперів
І. Курочкіна
Додаток
до Методики розрахунку вартості
чистих активів фондів
операцій з нерухомістю

ДОВІДКА

про вартість чистих активів фонду операцій з нерухомістю

( Див. текст (z0146-21F51) )